'; ?> Potter Web CZ/SK - Harry Potter Fans - 3D dabing vs 2D titulky.
Error creating feed file, please check write permissions.

Potter Web CZ

Harry Potter Fans


Úvodní stránka > Novinky > HP7 - film > 3D dabing vs 2D titulky.

Bleskovka

Příležitost pro všechny výtvarníky!
Umíte kreslit? Chcete svá díla zveřejnit a ještě mít možnost získat pěkné ceny? Pak klikněte sem

Hlavní výběr

Úvodní stránka
Novinky
SPOILERY 7.kniha
Knížky
Herci
J.K.Rowling
Galerie
Stáhněte si
Doporučené odkazy
Návštěvní kniha
Napište nám
Soví pošta - diskuse
Příčná ulice - burza
Archiv diskuse hp.cz
Archiv diskuse FMS

Potter Web Menu

Náš tým
Naše ikonka
Akce
Newsletter
Magazín Pottered
Potter Povídky CZ
Budeč

Přihlášení

Přihlašovací jméno

Heslo

Zapamatovat
 
Chci se zaregistrovat!
Zapomněla(a) jsem heslo

Oko Velkého Bratra

Tvoje IP adresa:
18.222.184.162

RSS a sdílení

Potter Web CZ

Prohlášení

Potter Web CZ is in no way related to J.K. Rowling, Scholastic Books, Bloomsbury Publishing or Warner Bros. All images and material related to the J.K. Rowling novels is © Scholastic Books (US), and Bloomsbury Publishing (UK). All material related to the "Harry Potter" films is © Warner Bros.

Veškerá práva ke zde zveřejněným autorským článkům vyhrazena.
Články není  dovoleno přebírat bez souhlasu redakce a bez uvedení původu "potterweb.cz".

Tato stránka používá pouze vlastní technické soubory cookie, nutné pro její fungování.
Používáním této stránky souhlasíte s používáním souborů cookie.

Naše ikonka

Budeme rádi, když na svých stránkách umístíte tuhle naši ikonku s odkazem na www.potterweb.cz/web/
Potter Web CZ
Návod na vložení ikonky je zde.

powered_by.png, 1 kB

Starší články

<<< 
<<
Duben 2024
>>
 >>>
 
  Po
  Út
  St
  Čt
  Pá
  So
  Ne
 
 
1
2
3
4
5
6
7
 
 
8
9
10
11
12
13
14
 
 
15
16
17
18
19
20
21
 
 
22
23
24
25
26
27
28
 
 
29
30
 
 
 
 
 
 

 

3D dabing vs 2D titulky.

| Tisk |  E-mail
Novinky  ->  HP a Relikvie smrti - film
Příspěvek přidal(a) KARLOS   
sobota, 16 července 2011, 18:34
Českými kiny začal mohutnou silou kolovat závěrečný díl Harryho ságy. A to hned ve třech verzích, i když tu čtvrtou, kterou bych asi doporučil nejraději, nenajdete. Na výběr je klasická 2D verze v dabingu, poté také v originálním znění s českými titulky. A nakonec i 3D verze, která je žel bohu bez možnosti výběru. Bez předsudků zhodnocení funkčnosti a kvality 3D, dabingu a vyznění filmu ve 2D naleznete v textu pod odkazem na článek.



Předně se musí říct, že i přes malé povzdechnutí nad nulovou možností vidět film tak, jak byl natočen (to znamená originální herecký projev a technická prezentace tak, jak ji režisér, kameraman i producenti zamýšleli), je přístup distributora velice přijatelný. Pro návštěvníky kin připravili 28 analogových 2D kopií opatřených dabingem, většina z nich putuje do menších měst, kde ještě kinosály nejsou vybaveny digitální projekční technologií. A pak samozřejmě všechny tři druhy mutací uvádí i digitálně, což znamená, že k obsahu dosáhne více jak stovka kin a ta si může libovolně vybírat, jakou verzi bude uvádět (případně, jestli bude uvádět kombinaci z těchto verzí, pokud má na to kino dostatečnou kapacitu).
Multiplexový řetězec Cinestar se rozhodl nasadit do všech svých kin všechny zmíněné verze, totéž učinilo i Golden Apple Cinema ze Zlína a několik jednosálových kin po celé české republice. Výběr tedy je, i když převaha 3D dabingu a 2D dabingu ve zbylých sálech, je pořád veliká.
Fanoušky to však zásadně mrzet nemusí, pokud tedy originální znění přímo nevyžaduje. Dabing je totiž na přijatelné úrovni. Pokud divák, který zná originální zvykne na šok, že „to mluví česky“, bude překvapen, že uši netrhá. O dabérech se dá říct, že se snaží vystihnout původní myšlenku a vyznění originálních replik. Že se to často zcela nepodaří musí počítat každý, kdo rozdíly pozná. A pokud nepozná, je šťastným člověkem. Dostane totiž technickou prezentaci na úrovni a film nebude kažen ústřely dabingového studia. Dabéři Hermiony a Rona si vedou velice obstojně (a opravdu mě to mile překvapilo), Harry s hlasem pana Kotka je na tom už hůř, není to však nic, co by se nedalo přežít. Maggie Smith je dabována dvorní dabérkou a to platí i u zbytku dospělého osazenstva. U toho navíc nehrozí, že by vám jejich dabér zkazil celý film, povětšinou pronesou jen několik vět. A Voldemort zní taky obstojně, krom jedné repliky, kdy napodobuje smích hlavního padoucha.
Překlad je také v pořádku, má ho ostatně na starosti jeden z bratrů Medkových (bohužel nevím přesně který a abych někoho neurazil, raději nebudu víc konkrétní), což znamená, že dostanete souvislosti s knihou a zbytkem série i překladově.
Překlad dabingu a titulků je mírně odlišný (to díky principu, že dabing musí lépe sedět do úst a upřednostňuje se proto před doslovným významem) a titulky vystihují repliky dobře, mírných změn (především v dlouhých dialozích, opět technická záležitost mající význam v čitelnosti a řadě dalších věcí) se ale dočkaly i ony.
Pokud jste ještě nepřišli na doporučení, které vám dávám, pak tedy ve zkratce řečeno – běžní diváci by neměli mít problémy přežít dabovanou kopii. Lidé, co rozdíl poznají, by ale měli upřednostnit (pokud takovou volbu mají) originální znění. A to i na úkor 3D.
A dostali jsme se ke stereoskopii, neboli tomu kouzelné a v dnešní době toliko oblíbené (nejen v kině) zkratce. I když stereo upozaďuji před originálem, není špatné. Alespoň v sále, který má správně seřízenou projekční techniku. Film je z valné části odehrávající se ve tmě a tma dělá ve stereu neplechu. Nejen, že tmavé záběry nemají tak výrazný 3D přesah a mnohdy velice těžce vyniknou, ale díky technice, která zprostředkovává celý výsledek, ztrácí obraz na jasové složce. V kině, kde budou šetřit na výkonu projekční pampy si asi moc Harryho neužijete. Do takových kin radno raději nechodit, z velké části filmu nic neuvidíte.
Na druhou stranu v kvalitním sále (například v IMAXu) dostanete kvalitně odvedený výsledek. 3D není nijak násilné a díky tomu, že tvůrčí tým s ním počítal už od poloviny produkce, se můžete spolehnout i na to, že do jeho vyznění hodně mluvili režisér s kameramanem. Je to jasně patrné, neboť oproti minulému filmu razantně ubylo záběrů natáčených na ruční kamery a záběry celkově koncipují pro potřeby 3D. A není tím myšleno, že by vám každých pět minut něco vstřelilo do obličeje. Takový záběr tady není ani jeden (pokud nepočítáte záběr na draka vynořujícího se z hlubin Gringottovy banky, ten by takto vypadal ale i za použití 2D, o tom jsem přesvědčen a samozřejmě prolétávajícího loga produkční společnosti) a filmaři se snaží po vzoru etalonu stereoskopických filmů jít spíše víc do hloubky.
A že hloubka je opravdu místy povedená. Většina širokých celků, vyjadřující velkolepé události a u kterých se nejvíce osvědčí výpovědní hodnota sterea, je opravdu velkolepá. Na druhou stranu interiérové scény, především pak například úvod, nebo záběry z menších místností výrazné 3D neobsahují. Rušit vás to samozřejmě nebude. Je to prostě stejné vyznění, jaké by měl mít každý film, který je prezentován ve 3D.
Ke kvalitě konverze samotné musím říct, že techniky ušly poměrně dlouhou cestu a výsledek vypadá dobře, ale opět, nečekejte, že by jste hloubku a prostorovost dostali s každým záběrem, za každou cenu. Relikvie navíc využily metod, které byly použity už v Alence v říši divů a to, že veškeré CGI (které je ve filmu v míře vrchovaté) se renderovaly přímo nativně, tj. přímo ve 3D.
2D bude mít sílu ale pořád. Určitá vylepšená čitelnost je sice dobrá, ale pořád vám z obrazu bude zůstávat většina ostatních informací. Velkolepého efektu můžete na 2D docílit i tím, že si sednete o něco blíž k plátnu. Pak ovšem záleží na schopnosti, jak kdo umí dobře vnímat veliký obraz a orientovat se v něm. Stejně tak jako na geometrii sálu, kdy přední řady menusí nejlépe vyhovovat vašemu pohodlí.
Finální zúčtování? Na 3D verzi určitě jděte, pokud víte, že vás 3D osloví. Děti možná budou zklamané, že jim prskavky nelétaly přímo před nosem, ale přidaná hodnota v záběrech, které jsou mnohem lépe čitelnější a mají mnohem větší obrazovou sílu, je veliká.
Jestli tak velká, jako originální znění, je těžko říct. Raději ale pošlu člověka, co se mě zeptá, na 2D titulkovanou verzi, neboť mi bude jasné, že bude mít povědomí o tom, jak film vyznívá v originále a co všechno mu může přinést. A o co všechno přijde, když půjde na dabovanou verzi. Nejedná se samozřejmě ale o nějaké precedentní tvrzení. Každý by měl vědět, co od možnosti volby čekat. A nebránit ve výběru nejlepší alternativy pro ostatní.
Užijte si film jakkoli, ať už na dabingu, titulcích, nebo 3D. Největším fandům, kteří za stoprocentní vizí filmařů neváhají vyrazit za hranice, klobouk dolů ;).

 
 


Komentáře
Anketní hlas
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-16 19:01:26
Co se 3D týče, samozřejmě nemůžu sloužit. Ale k tomu dabingu, byl bych mnohem přísnější, zejména (bohužel) v případě titulní role...  
Přežít se to dalo jen tak tak... 
 
Co se týče distribuce (už sem tu na toto téma prskal bezprostředně po premiéře) - co já vim, tak původní znění se v Praze dávalo jen v síti Cinestar, což je dle mýho na hlavní město sakra málo. A nechápu to. Netušim, proč to ostatní kina nenasadily alespoň půl na půl, do jednoho sálu 2D v originále a do druhýho 3D s dabingem... Podle mýho je to úlet, ale samozřejmě se uvidí až podle tržeb, třeba jim to projde... 
 
Každopádně Slovanskej dům (kterej byl dosud tutovka, co se půlnočních týkalo) jsem za tohle totálně odepsal. Už tam na potterovskou půlnoční premiéru nikdy nepůjdu !
Autor: KARLOS Datum: 2011-07-16 20:22:47
Ale tak ty si nestěžuješ na distributora, který v tomto směru vychází maximálně vstříc. Jemu je jedno, co do kterého sálu provozovatel kina objedná. 
A v tom je ten háček - provozovatel kina. Dřív mělo pod palcem Palace Cinemas, ten však všechny své kina prodal Cinema City... A se změnou majitele přišel nový personál (prej hrozný), i nové vedení (ještě horší), které nepovažuje udržovat status geekovského kina pro Slováč za nutné... 
Jinak nasazování různých jazykových kopií je věc čistě tržní. Chápu, že pro artově zaměřeného diváka je to nepřijatelné. A i já z toho nejsem zrovna odvařený... Distributor může třeba dabované kopie upředňostňovat, ale titulky tu až na vyjímky byly a budou. A je jen na provozovateli kina, který si při dnešní návštěvnosti kin umí všechno jó dobře spočítat, jestli bude mít takovou, či onakou strategii. 
A to, že dabing je vyžadován z devadesáti procent návštěvnosti (těch několik kin, které titulkovanou verzi pustí jednou za den, ale aspoň buďmě rádi za to), je bohužel velice smutný fakt, který mě neskonale štve taky...
Autor: Anonym [94.112.152.45] Datum: 2011-07-16 20:41:37
V Brně bohužel ani jedna verze v originále :-( A dabing mi přišel dost hrozný...
Autor: Janette Baborake Datum: 2011-07-16 21:13:54
Vesemire, já už taky v životě nepůjdu na pottrovskou půlnočku do Hradce, ani nikam jinam, protože ač bych moc ráda, nepůjde to. :) 
Karlosi, já jako věrná fanynka jsem šla na půlnočku na 3D (což bylo BTW mé první 3D), a chystám se hned ve středu na titulky. A až bude HP7/2 i u nás v malém městečku, pak půjdu i na klasiku 2D dabing. 
Ale nejvíc se přece jen těším na titulky, pač jsem ještě HP s titulkama v kině neviděla. :)
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-16 21:42:16
Jasně, mea maxima culpa, zaměnil sem provozovatele za distributora, jemuž se tímto veřejně omlouvám. Nu což, stejně už je konec. Tenhle problém už hodlám v budoucnu řešit naštěstí jen u dvou částí Hobita, pak řeknu multiplexům konečně Adios ! :)  
 
Můžu se zeptat - co znamená to "geekovský" kino ? Něco asi jako "udržující si výsadní úroveň" ? 
 
Jinak že je nasazování těch kterejch kopií záležitostí čistě tržní, to je jasná věc. Peníze halt vládnou světu...
Autor: Anonym [188.75.128.2] Datum: 2011-07-16 21:54:38
V Kolíně teprve ve čtvrtek nainstalovali 3D projektor a Harry tak byl prvním 3D filmem ve zdejším kině. Šel jsem sice na film s obavami, jestli si vůbec dokážou ten projektor ošefóvat tak, aby nebyla tma, ale 3D nakonec bylo parádní a nádherně se dalo orientovat i v tmavých částech, takže musím kolínské kino pochválit. Od pondělí navíc 3D dabing bude nahrazen 2D titulkovanou verzí, takže vyrazím ještě jednou, abych mohl porovnat i rozdíly v dabingu. Jinak český dabing je velice slušný až na Kotka. A jen jeden dotaz: Nedostal HAgrid opět nového dabéra? Zdálo se mi, že měl jiný hlas než v prvních relikviích. 8)
Autor: KARLOS Datum: 2011-07-16 22:11:57
geek je člověk, povětšinou fanoušek, který vyhledává specifické věci, přemýšlí jinak, než davy, přitom vyznává takovou kulturu, které všichni mají za zlé, že je až moc divná... 
Geek se nebojí přejet půl republiky, aby navštívil kino, ve kterém uvidí film tak, jak chce on, a ne kinaři. Geek je člověk, co viděl červeného trpaslíka, nebo jistě pane ministře, než se z toho stal "cool seriál se švyhlýma týpkama na všední odpoledne". Geek se nevyhýbá masově propíraným věcem, jako je Harry Pottter, nebo komixy. Jen má doma figurímu Hermiony v životní velikosti, vaří jí máslový ležák před spaním a cestou do práce přemýšlí, co jí večer spíchne. Geek většinou žije ve sklepě a nehychází na denní světlo ;).... 
To jen taková malá náhodná ukázka ;)... 
Tohle by mohlo trochu víc napovědět ;): http://www.youtube.com/watch?v=BpPuST-YklY
Kubík
Autor: Anonym [78.111.127.85] Datum: 2011-07-16 22:21:55
V Kadani dávají 2D titulkovanou i 3D dabing, ale mě i přes některé vyjímky, nadchl především 3D dabing. Bylo to úctyhodné zakončení tohoto proslulého fenoménu až na závěrečnou "smrt" Voldemorta. Čekal jsem zkrácený dialog z knihy, přeci jen se film podobal poměrně dost knize, ale to jsem mohl čekat když filmaři pojali zakončení spíše "emotivně humornou bitvou". Ale to je jediné co bych filmu vytkl(až na epilog ale ten pobavil celý sál ). S otevřenou nárzčí jsem přivítal scénu z tajemné komnaty a že smrt Severuse Snapea se odehrála v úschovně loděk(velice mě dojalo když řekl Harrymu že má oči po matce :grin ). Přejel mi mráz po zádech když si Šedohřbet pochutnával na Levanduli a nemohl jsme z Filche a Mcgonagellové. :grin Celkově bych film zhodnotil film tak 9,5/10. Lae stejně u mě zůstane nejlepší Vezeň z Azkabnu i s hudbou Johna Williamse :grin
Tomin
Autor: Anonym [90.181.49.33] Datum: 2011-07-17 09:11:06
Tak co mi česky opravdu nesedí, tak dabér Nevilla. V první polovině série měl takový ten komický ráz, ale teď?! Moc mu nejde mluvit vážně a mráz mi po zádech opravdu neběžel..! 
 
A co se týče českého dabéra Voldemorta - Ralph Fienes je skvělý herec, ale co se týče hlasu, ten český ho o něco předčí:) Zvlášť se mi neskutečně líbil efekt slov 'Vydejte mi Harryho Pottera a nic se vám nestane....' v kině to znělo skvěle, zvlášť s těma ozvěnama + jeho hlasem:) fakt se mi to líbilo !
geek
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-17 11:45:00
Díky za vysvětlení, obohacuju tímto svůj slovník... :)  
Ani sem dosud neměl potuchy, že má Slovanskej dům pověst "geekovskýho kina". Vlastně, teď už - jak tvrdíš - ji ztrácí... 
Každopádně teď už je to stejně fuk, když Potter končí. Nic takhle velkýho už tu teď dlouho, dlouho nebude. Současný blockbusterový "fenomény" považuju za naprosto efemérní (po stránce fanouškovský přízně)... Jak řikám, už nás čeká snad jen ten Hobit...
magion
Autor: Anonym [95.140.247.244] Datum: 2011-07-17 13:56:23
Ahoj, ještě než jsem šla do kina na poslední díl, přečetla jsem si knížku a zarazila mě tam jedna věc. Možná už to tady někde na potterwebu bylo řečeno, ale já sem chodím teprve 3 roky, tak nevím. Možná by mi mohl někdo odpovědět. Proč, když Brumbál zničil prsten Toma Radla, si ho nasazoval na prst? Vím, že chtěl přilovat k životu své blízké, ale stačilo přece tím kamenem 3x otočit v dlani, ne? Kdyby si ho nenasadil, nemusel by zemřít. Když jsem četla 6.díl poprvé, 3 dny jsem Brumbálovu smrt nemohla rozdýchat :cry Pořád jsem tomu nemohla uvěřit!!
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-17 15:59:15
Těžkoříct, nepamatuju si, že by to někde bylo podrobně vysvětlený... Prsten byl chráněnej smrtící kletbou, protože byl ukrytej na nejméně bezpečnym místě ze všech viteálů. A když ho Brumbál uviděl... Přestal logicky uvažovat a drapnul po něm v touze přivést zpět Arianu, aniž by se pokusil o detekci černý magie. Myslim, že je uplně fuk, jestli si ho přímo nasadil na prst nebo se ho jen dotknul... Aby moh otočit kamenem, musel samozřejmě chytnout celej prsten...
Autor: Anonym [188.75.128.2] Datum: 2011-07-17 22:57:00
Myslím, že Brumbál v knize povídal něco vy smyslu, že myslel, že když zničí viteál, může si prsten v klidu nasadit, ale to byl omyl. 
 
Mě spíš zarazila jiná věc. Snape Brumbálovi vyčítal, že Harryho chovla jako na porážku a Brumbál mu vysvětlil, že si Harry zasloužil vyzkoušet své schopnosti (to jsem chápal). Brumbál ale neskutečně zneužil Snapea. přesvědčil nebohého Severuse, aby pomohl starému člověku a zabil ho a on tím zároveň chtěl zlomit moc hůlky. Ale pokud Brumbál chtěl zabránit Voldemortovi v získání hůlky, stačilo ji zničit. Brumbálovi snad muselo být jasné, že Voldemortovi docvakne, kdo ho zabil a bude tak Snapea vydávat za majitele hůlky. Podle mě prostě Brumbál Snapeovi zajistil smrt. :upset
Autor: Anonym [188.75.128.2] Datum: 2011-07-17 22:57:43
A omlouvám se, pokud je to kostrbatě napsané, ale sloh není má nejsilnější stránka ;)
Autor: Anonym [86.49.7.128] Datum: 2011-07-18 00:14:06
omlouvam se za lehci offtopic vzhledem k clanku ale mohl by mi nekdo pomoct k vystvetleni jedne veci a to kapitoly The Prince's tale? Nerozumim tomu jak Dumbledore rika Snapeovi o nevyhnutelne smrti Harryho tedy presne Dumbledore rekne neco jak ,,Potomhle vsem Severusi?,, a Snape rekne ,,vzdycky,, a vykouzli sveho patrona ktery vyleti oknem.. to je lan kterou vyslal aby Harry nasel Nebelviruv mec? Ale to neni mozny vzledem k tomu ze Dumbledore byl v te dobe uz mrtvy.. takze sem to asi blbe pochopila.. ujasnete mi to nekdo prosiim :grin .. Knihu sem cetla ale uz driv a ted sem o tom premyslela po zhlidnuti filmu.. diky
Autor: Eleanor / někdo Datum: 2011-07-18 01:51:11
Anonym, co obviňuje Brumbála, že zavinil Snapeovu smrt: Totálně souhlasím. Já Brumbála nemám v sedmé knize fakt nesnáším. Nejen, že zavinil smrt Snapea, protože mu ani neřekl o Relikviích a že jednu z nich jenom tak náhodou má, ale ani nijak výrazněji nepomohl Triu, protože jim po sobě nechal jenom samé hádanky a nic pořádného, co by je posunulo vpřed. Triu tedy hledání Viteálů trvá velice dlouho, čímž se už mezitím spustí Bitva o Bradavice a při ní zemře hafo lidí "pro větší dobro." 
 
Mimochodem dabing nic moc a Kotek tu sedmičku pojal se mi zdá spíš jako komedii s tím dabingem. Neville byl s tímhle hlasem dobrej tak první tři díly. Když už jsou tady ale skoro dospělí, je ten hlas děsnej. Mimochodem, někdo tady chválil dabéra Voldemorta - jenom pro informaci se onen dabér jmenuje Jiří Táborský. ;)
Marišiel
Autor: Anonym [79.127.205.79] Datum: 2011-07-18 09:11:37
to Anonym [86.49.7.128]: Nevím, jestli jsem dobře pochopila tvoji otázku, ale jelikož ta laň patří Severusovi, tak k nalezení meče pomohl Harrymu logicky Snape, Brumbála na to nepotřeboval, takže nevadí, že už byl mrtvý. A co se týká, toho, jak řekl "navždy", tak myslím, že to znamenalo, jako že bude Lilly navždy milovat a možná i proto měl stejného patrona jako ona!
Autor: Aries Datum: 2011-07-18 10:11:35
Marišiel, je to tak. Rowla si na tohle připravila podmínky, když se Tonksové zamilované do Lupina změnil patron. Snapeova laň znamenala Lily a Brumbálovi ji ukázal, aby si ušetřil sáhodlouhé vysvětlování, co pro něj vlastně Lily znamená. 
Laň, která zavedla Harryho k jezírku, sice byl taky Snapeův patron, ale ne vykouzlený při stejné příležitosti
Autor: Anonym [88.100.37.35] Datum: 2011-07-18 11:58:20
Mně taky přišlo, že si z toho dabingu dělal Kotek srandu a pěkně to kazil...asi do čtvrtýho dílu mi tak nevadil, ale tady dost. On ty filmy totiž nemá rád, tak to možná tak trochu dává najevo :roll Jinak dospělí dabéři byli ok, ale emocím spojeným s originálem se to nevyrovná ani náhodou.
otázky
Autor: Anonym [81.0.223.86] Datum: 2011-07-18 21:36:43
Já bych měl taky otázku a pár věcí, nad kterými se dá polemizovat. Bádám nad nimi už trochu déle :  
1. Voldemort vytvořil 7 naplánovaných viteálů (prsten, deník, pohár, medailon, čelenka, nagini, + co?). Harry je až osmým viteálem, o kterým Voldemort neměl ani páru, tak kde je ten plánovaný 7. viteál?  
 
+ Před tím, než se Harry šel obětovat Voldemortovi, byl vlastně majitelem všech relikvií a tudíž nemohl zemřít...je to tak? 
+ Kdyby si nechal Harry ten kámen pořád u sebe, i po chvíli, kdy zničil Voldy v Harrym svůj viteál, byl by neporazitelný a nic by mu už od Voldyho nehrozilo...jelikož ve chvíli spolu na konci spolu bojovali, stačilo jen, aby si Voldy nechal svoji starou hůlku (dvojče Harryho hůlky) a normálně by Harryho zabil, protože Harry měl jen hulku Malfoje, ale to Voldy nevěděl...stačilo tak málo, je to tak? 

Kubík
Autor: Anonym [78.111.127.85] Datum: 2011-07-18 22:37:16
Pro Anonym [81.0.223.86]To mě také zarazilo při četbě ale pak mi došlo že Tom měl Bradavice rád a chtěl nějakou osobní věc každého zakladatele...Pohár - Helga y Mrzimoru, Medailon - Salazar Zmijozel, Diadém - Helga z Mrzimoru a Godric Nebelvír?? Nic Takže ten plánovaný sedmý viteál měla být nejspíš nějaká osobní věc Godrica. A co píšeš jako za druhé o tom jsme neřemýšlel, ale nejspíš máš pravdu. On si možná ještě v té chvíli neuvědomoval, že v tu chvíli je právoplatným majitelem Hůlky smrti. To mě zase spíš mrzelo, že Harry neměl ten dlouhý monolog k Tomovi ajen prostě seslali kletbu. Nebo také to, že Harry svou hůlku neopravil a nevrátil ji Brubmálovi, ale jen ji zlomil. Ale zase jsem s otevřenou náručí a se slzami v očích přijal scénu z Tajemné komnaty a Severusovu větu k Harrymu: "Máš oči po matce" :cry Byl bych rád kdyby Jo ještě napsala nějakou knihu, ale ani ne o Harrym jako pokračování, ale ten samý příběh z pohledu jiné osoby. Například Brumbál anebo některé nevýrazné osoby. :grin
Kubík
Autor: Anonym [78.111.127.85] Datum: 2011-07-18 22:42:18
Oprava - Diadém - Rowena z Havraspáru 

Autor: Anonym [81.0.223.86] Datum: 2011-
Autor: Anonym [85.70.28.180] Datum: 2011-07-18 23:05:27
Díky jednomu viteálu se vrátil, když se snažil zabít Harryho. Tím ten sedmý viteál zanikl. Teda aspoň já to tak chápu.
Autor: KARLOS Datum: 2011-07-18 23:28:09
1. Voldemort vytvořil 7 naplánovaných viteálů (prsten, deník, pohár, medailon, čelenka, nagini, + co?). Harry je až osmým viteálem, o kterým Voldemort neměl ani páru, tak kde je ten plánovaný 7. viteál?  
 
Původně plánovaných sedm kusů duše zanmenalo ŠEST viteálů, sedmá zůstávala v těle Voldemorta. 
Když šel zabít Harryho, jeden mu pořád chyběl (pomocí vraždy Harryho chtěl vytvořit poslední), ale jelikož ztratil tělo, musel improvizovat, a když mu Nagini tak dobře na začátku čtvrté knížky posloužil, ve viteál proměnil jeho... 
 
+ Před tím, než se Harry šel obětovat Voldemortovi, byl vlastně majitelem všech relikvií a tudíž nemohl zemřít...je to tak?  
 
Špatně - tím, že je někdo majitelem všech tří Relikvií neznamená, že je nesmrtelný, to je jen ta pověst z bajek... Proto i když už v tu chvíli byl majitelem všech tří, mohl samozřejmě umřít, Harryho přežití spočívalo v několikanásovném spojení s Voldym - kus duše, Harryho krev, zpříznění hůlky... 
 
+ Kdyby si nechal Harry ten kámen pořád u sebe, i po chvíli, kdy zničil Voldy v Harrym svůj viteál, byl by neporazitelný a nic by mu už od Voldyho nehrozilo...jelikož ve chvíli spolu na konci spolu bojovali, stačilo jen, aby si Voldy nechal svoji starou hůlku (dvojče Harryho hůlky) a normálně by Harryho zabil, protože Harry měl jen hulku Malfoje, ale to Voldy nevěděl...stačilo tak málo, je to tak?  
 
Ne tak docela. Jsou to kličky a zákonitosti hůlek - záleželo by hodně na tom, jestli ta která hůlka pozná, kdo je jejím přemožitelem. V knize to bylo ale tak, že hodně štěstěny přichystalo kombibaci hůlek, která nemohla znamenat nic jiného, než smrt Voldemorta... 
 
K viteálům jsem kdysi psal text na MZ, kdyby někdo chtěl přelouskat, tady je: 
 
http://blogy.moviezone.cz/harry-potter-za-kouzelnym-zrcadlem/2009/07/25/dejiny-magie-nejtemnejsi-nauka-vitealu/
Autor: Anonym [84.42.130.78] Datum: 2011-07-19 00:24:43
Je taky celkem zajímavé, že částí Voldemortovi duše bylo vždy no resp. po pokusu zabití Harryho sedm, jak to vlastně on chtěl, ale o vytvoření viteálu z Harryho zase nevěděl. Ale než udělal viteál z Nagini tak byl deník zničen, tudíž sedm. Tohle vše ale ztrácí na významu po dalším ničení viteálů ;D 
Stejně na týhle sérii miluju hledání a obnovování různých věcí po znovupřečtení (: love u j. k. rowling
Kuba
Autor: Anonym [213.192.55.18] Datum: 2011-07-19 08:20:46
Nemám moc rád, jak hraje Daniel. Vždycky mává rukama, křečovitě se usmívá a mlaská. Dost překvapenej jsem byl z Hermiony! Takže mně dabing nějak strašně nevadí. Český moc neznám. Německý a holandský jsou celkem fajn. 
p.s. škoda, že se Voldy rozletěl na kusy.
[86.49.7.128
Autor: Anonym [109.80.9.249] Datum: 2011-07-19 17:40:02
No asi to byl Brumbálův obraz, ne?
Autor: Anonym [78.45.197.58] Datum: 2011-07-19 19:04:02
Pro mně to byl úžasný zážitek.Byla jsem na 3D dabované verzi,která mi vyhovovala.Jediné,co mi bylo trochu líto bylo to,že díky tomu že postavy vždy jakoby vystupovaly z plátna,bylo méně patrné pozadí filmu.Tedy Bradavice a ostatní.Jinak jsem byla naprosto spokojená.Snapeova smrt a jeho vzpomínky,tedy ta část kdy přichází do domu Potterových už po útoku a najde Lily mrtvou.Při tom ještě hrála ta úžasná,ale srdcervoucí hudba z filmu Princ dvojí krve..To byl ten nejemotivnější zážitek.Snapea jsem začala vnímat jako jednu z těch důležitějších postav..Zfilmovaní bylo úžasné ale přiznávám,že pár věcí ve filmu jsem dost dobře nepochopila.
miky
Autor: Anonym [90.179.121.132] Datum: 2011-07-20 00:38:09
hlásím , že v BRNĚ není ANI JEDNA verze s titulky!! :upset :upset :cry
Autor: Eleanor / někdo Datum: 2011-07-20 17:15:35
Nechápu, jak si někdo mohl až po osmi filmech všimnout, že je Snape důležitá postava... :roll :?
Autor: Aries Datum: 2011-07-20 18:54:19
Eleanor, jak zdrcující, že? :grin  
Ale objektivně vzato to taky nechápu, protože že je to jedna ze sedmi zásadních postav, bez kterých se příběh neobejde, zatímco ty ostatní jsou v podstatě zbytné, to bylo opravdu jasné nejpozdějc od konce prvního dílu.
Snape a jedna z nejdůležitějších postav
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-20 20:28:21
Ale houby s voctem, máte trošku pomotaný hodnoty, ne ? Nejdůležitější a nejnepostradatelnější postavou v Potterovi je jednoznačně Seamus Finnigan !
Seamus Finnigan
Autor: Aries Datum: 2011-07-20 21:21:04
No jasně, jak jsem mohla zapomenout :grin  
Ale vážně: 
Stačí si odmyslet dílčí slepé větve, vedlejší postavy a motivy a dříve zmíněné kudrlinky a ukáže se, že se vlastně nic zásadního nezměnilo. Naprosto klíčové postavy jsou narušitel Voldemort, Brumbál coby jeho hlavní protivník, trio jako v podstatě trojjediný Brumbálův nástroj (oni tři mají dohromady vlastnosti jednoho přijatelného hrdiny, zatímco každý zvlášť nefungují), Lily, na které stojí podstata zápletky, a Snape coby spojovník mezi všemi těmihle postavami. James jen okrajově proto, že Harry musí mít jiného otce než Snapea, ale sám o sobě význam nemá. Dřív jsem k nim řadila i Červíčka, ale poté, co Rowla zazdila Fidelia, mi už jeho role tak zásadní nepřipadá. Kdyby tam kromě nich nebyl už nikdo jiný, nebyl by to sedmidílný román ale asi sedmistránková povídka, přesto by se celá hlavní dějová linie od Lilyiny oběti až do Voldemortova konce mohla odehrát úplně stejně.  
To samozřejmě není chyba, protože nějakou základní osu román mít musí a vedlejší postavy s vlastním dílčím příběhem a rozvinutí detailů k románu samozřejmě taky patří. Ale připadá mi to docela zajímavé
dabér
Autor: Anonym [90.176.31.193] Datum: 2011-07-21 14:42:44
Miroslav Táborský dabuje Voldemorta, ne Jiří... a řekl bych,že mu je i docela podobnej.knížky sem nečetl,ale myslel sem, že Snape umře nějak "líp"... a jeho flashback byl úžasnej
Autor: Eleanor / někdo Datum: 2011-07-22 13:52:38
Máš pravdu, je to Miroslav Táborský. Moje chyba...
Autor: Anonym [88.103.80.202] Datum: 2011-07-23 16:05:50
Než jsem šel na film do kina, přečetl jsem si znova Relikvie smrti a taky mi pořád některé věci nejsou jasné: 
 
1) Ve Voldemortovi koluje Lilyina ochrana, stejně tak v Harrym. Připoutal ho k životu spojením, které nepovolí, dokud sám zůstává naživu. Čili Voldemort nemůže Harryho žádným způsobem zabít. I kdyby byl pánem bezové hůlky, stejně by s ní tu ochranu nepřemohl. Takže celá ta sedmidílná snaha Voldemorta zabít Harryho byla úplně zbytečná, nemyslíte? 
 
2) Jestliže Voldemort tenkrát na ministerstvu nemohl ovládnout Harryho, protože má mocnou sílu, kterou nenávidí a která mu způsobuje strašné utrpení, jak to že Voldemort dokáže žít s Harryho krví v jeho těle? A jak to že mu nijak neubližuje ani to, že v Harrym je část jeho duše? 
 
3) Když Voldemort použil smrtící kletbu na Lily, která se obětovala pro Harryho, odrazila se kletba zpět k Voldemortovi a odštípla kousek jeho duše, která se přichytila k Harrymu. Jak je ale možné, že jde vytvořit viteál nevědomky? Copak k tomu není zapotřebí použít nějaká další složitá kouzla? Kdyby Voldemort mohl viteál vytvořit jen tím, že někoho zabije, už by jich musel mít aspoň 1000! Ale dejme tomu, že by se do Harryho ten viteál dostal. Když se pak Voldemort pokusil Harryho zabít kletbou Avada Kedavra, tak by tím přece ten viteál zničil, nebo ne?
Anonyme,
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-24 12:54:13
to už jsou docela složitý otázky. Netvrdim, že tohle je správná odpověď, ale dle mýho: 
 
2) Myslim, že ve skutečnosti nejde ani tak o to, jaká krev komu proudí v žilách; pokud opravdu získal Voldemort jejím prostřednictvím nějakou ochranu, pak na ni rozhodně nevěřil, vůbec ho nenapadlo se takovou "prkotinou" zabejvat. A důležitý je to, čemu člověk sám věří, nikoli to, co mu proudí v žilách ! * 
 
Jeho DUŠE byla natolik zmrzačená, že, jak víme, ostatní viteály (tedy zbylý části jeho duše) už vůbec necejtil, tedy ani ten v Harrym. Duše pro něj nebyla ničim víc než nástrojem, řekl bych jakejmasi baterkama, který je jen třeba někam bezpečně uložit. 
Skutečnej problém nastal, jen když se chtěl dostat do Harryho MYSLI - která byla tak odlišná od jeho, že se s tim absolutně nedokázal vyrovnat a působilo mu to děsný muka, takže už to víckrát nezkusil... 
 
3) Pokud si dobře vzpomínám, někde snad byla zmínka o tom, že Voldemort MĚL v úmyslu vytvořit šestej (podle jeho plánů tedy poslední viteál) PRÁVĚ zabitím dítěte z věštby, Harryho Pottera. Nevím do jakýho předmětu, každopádně opravdu toho večera v Godrikově dole viteál úmyslně vytvářel. A taky ho vytvořil - ovšem drobet jinak, než plánoval... ;)  
 
1) Jasně, že byla Voldemortova snaha od začátku zbytečná... Stejně jako mnohý jiný jeho snahy. Protože spoustu věcí nechápal - žádná novinka... :-) 
 
a) Už jen proto, že se Voldemort sám rozhodnul dbát na proroctví a tak z Harryho sám vytvořil "Vyvolenýho". Kdyby se proroctvím nezabejval, vůbec by se nemusel pokoušet Harryho zabít.  
 
b)Co se týče bezový hůlky, Voldemort úplně špatně chápal její možnosti, smysl a funkci - samotnej předpoklad, že pokud držím v ruce bezovou hůlku, budu moct zabít kohokoli, je, jak víme, mylnej... 
A to člověk ani nemusí mít ochranu jakou měl Harry - vždyť třeba Brumbál před časem porazil majitele bezový hůly Grindelwalda... 
 
*) Stejnym způsobem, dle mýho, funguje například právě i bezová hůlka - je založená na víře v její moc na straně majitele, respektive strachu z její moci na straně protivníka, ve skutečnosti je to jen obyčejná hůlka jako každá jiná...  

Autor: KARLOS Datum: 2011-07-24 13:53:23
3/ Kus duše se neodlomil v momentě, kdy zaútočil na Lily, ale na Harryho, neboť páchal tak hroznou věc, jako je zabíjení dětí, navíc ve spojitosti s matčinou obětí. 
On chtěl spáchanou vraždu použít pro vytvoření viteálu, ale tím způsobem, že se mu duše opět rozlomí... Vytvoření plánovaného viteálu tudíš spočívalo v tom, že dotyčny kouzelník musel zabít, tím se mu rozlomila duše a tohle poškození dále využil pro svůj prospěch tak, že pomocí kouzla tento úlomek duše přenesl na vybraný předmět, čili viteál... 
Harry ve své podstatě viteál v pravém slova smyslu nebyl. Voldemort kus duše nepřenesl vědomě. Ale díky tomu, že už duši roztrahal na tolik kusů, byla značně nestabilní a stačil drobný podnět a další kus se utrhl a přilpěl na dalším žijícím předmětu - Harrym. Ve výsledku to znamená, že je Harry v podstatě viteálem, ale ne takovým, jakým by měl viteál být - předmět, který dokáže černokněžníka ochránit před smtrtí. 
 
Zbytek velice dobře vysvětlil Vesemir...
Autor: Anonym [88.103.80.202] Datum: 2011-07-24 19:17:30
Díky za vyčerpávající odpovědi. Ale...:grin  
3) V knize se jasně píše, že kletba se odrazila, když se mezi ně postavila Lily jako štít (kapitola Princův příběh). Pak teprve šel k Harrymu a použil na něj kletbu Avada Kedavra. 
A není to blbost, aby Voldemorta nebolelo, když mu zničí část jeho duše? Sice byla jeho duše dost zmrzačená a možná neuměl cítit lásku apod. ale bolest mohl cítit pořád. Přitom ve filmu to udělali, že to cítil, což je taky blbost protože to by pak cítil i to jak mu předtím zničili ten medailonek a hned by mu bylo jasný že po nich jdou, ale to už scénáristům nějak nedošlo. 
 
A ještě jedna věc. Ve filmu to sice nebylo, ale nějak jsem nepochopil, proč Harry Voldemortovi řekl, že jeho poslední nadějí je najít v sobě trochu lítosti. I kdyby to udělal, tak pochybuju, že by mu to nějak pomohlo.
Autor: KARLOS Datum: 2011-07-24 19:49:19
Přečti si tu kapitolu ještě jednou. Je tam opravdu jasně napsáno, že se odtrhla až zaútočil na Harryho, i když se zmínkou o matčině oběti... 
Necítil dle knihy nic, protože už byl natolik zmrzačen a "životně důležité části duše" byly od něj tak dlouho odloučeny, že to ani cítit nemohl... 
 
Řekl mu to proto, neboť roztržená duše se dá napravit lítostí. Harry samozřejmě věděl, že to nepomůže, ale spíš to mělo být vysvětlení, proč nevyhraje - neboť nedokáže tu nejmocnější dovednost dle Brumbála...
Autor: Rybba Datum: 2011-07-25 18:27:34
No tak já byl v neděli na 3D verzi v CineStaru a děs běs, to vám povím... Nevím proč přešli na jinou technologii, nebo čím to bylo, ale na Avatarovi byly aktivní brýle, na HP jsme dostali pasivní... 3D efekt v 90% filmu úplně zabitéj, polovina scén byla "rozmazaná" neostrá, tak nevím, zda to bylo jen sálem, kinem, nebo i takové to bylo v jiných kinech a je to tím počítačovým "převáděním do třetího rozměru"... No a to ani nemluvím o hrozném publiku, takže celkové obrovské zklamání, tak ještě štěstí, že už jsem byl na 2D minulý týden, které tedy bylo pro mě o 1000% lepší... :roll
Ozzy
Autor: Anonym [77.78.82.122] Datum: 2011-08-04 16:23:01
Pro ty co chtějí českou verzi světa HP v připravované počítačové hře. Dejte prosím všichni Like ať se rozroste komunita a ať víme že to pro někoho děláme :-) : http://www.facebook.com/pages/Škola-Čar-a-Kouzel-Oskořínek/142765029127644
3D? Už ne, prosím!
Autor: Anonym [81.91.222.100] Datum: 2011-08-15 10:35:46
Přátelé, na premiéře jsem byl na normální verzi s titulkami, a byla to nádherná emocionální bouře. Poté jsem odjel na dovolenou a po návratu vyrazil se ženou na 3D verzi, abych si vychutnal film jinak, než v teple domova. Ó jaká strašlivá chyba! Kvalita českého dabingu klesla do mínusových hodnot. Kotek se své roli vyloženě vysmívá, ostatní role také vyznějí jako parodie, zcela oproštěné od jakýchkoliv emocí, působí to jako reklama na prací prášek. A slavné 3D? Šedé, šedé, šedé. Rozmazané, rozmazané, rozmazané. Už nikdy více. Zůstanu věrný klasické technologii a také původnímu dabingu, který představuje až 50% hereckých výkonů. Howgh. Petr
Autor: Anonym [90.180.161.41] Datum: 2011-08-24 12:53:10
Četla jsem několik rozhovorů s Kotkem a všude říkal,že ho ten film nikdy nebavil a doufá, že ten sedmý díl je poslední. Když ho to tak otravovalo,tak nechápu proč to dělal.Jako herce ho mam ráda,ale jeho hlas v dabingu mi nesedí.
Lil
Autor: Anonym [92.62.224.5] Datum: 2011-08-24 22:22:25
Anonym [90.180.161.41] : 
Dělal to nejspíš proto, že neměl na výběr. Když začínal Harryho dabovat, bylo mu nějakých jedenáct let. Tenkrát si asi těžko mohl představit, co se z Pottera jednou stane a jaký závazek to pro něho bude. No, a s přibývajícími léty se mu tahle série čím dál víc zajídala, ale už se z toho nemohl vykroutit. Hádám, že fanoušci (tedy ti, kteří upřednostňují dabing) by neunesli, kdyby jejich milovaná postava změnila hlas. Znám to sama moc dobře, jak je to nepříjemné, když někdo, na koho jste si zvykli (tedy hlavně v seriálech) najednou mluví jiným hlasem. Už to není ono. A myslím, že Kotek má právo Harryho nemít rád, ne každý je fanda... :) Na druho stranu, myslím, že neměl právo kazit odfláknutým dabingem film, jen proto, že ho nemá rád. To není profesionální, řekla bych...
Autor: Anonym [90.180.161.41] Datum: 2011-09-02 15:27:55
To,že Pottera nemusí je v pohodě,každý to rád nemá jasný,ale kazit to bylo neprofesionální, jak říkáš. A než aby dával najevo,jak ho to štve,tak se na to měl raději vykašlat.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů. Redakce nemůže ovlivnit jejich obsah. Vyhrazuje si však právo je odstranit.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

< Předch.   Další >
Tento web je provozován soukromou osobou
a nevztahuje se na něj Nařízení GDPR