'; ?> Potter Web CZ/SK - Harry Potter Fans - Dojmy z projekce posledního Potterova filmu.
Error creating feed file, please check write permissions.

Potter Web CZ

Harry Potter Fans


Úvodní stránka

Bleskovka

Příležitost pro všechny výtvarníky!
Umíte kreslit? Chcete svá díla zveřejnit a ještě mít možnost získat pěkné ceny? Pak klikněte sem

Hlavní výběr

Úvodní stránka
Novinky
SPOILERY 7.kniha
Knížky
Herci
J.K.Rowling
Galerie
Stáhněte si
Doporučené odkazy
Návštěvní kniha
Napište nám
Soví pošta - diskuse
Příčná ulice - burza
Archiv diskuse hp.cz
Archiv diskuse FMS

Potter Web Menu

Náš tým
Naše ikonka
Akce
Newsletter
Magazín Pottered
Potter Povídky CZ
Budeč

Přihlášení

Přihlašovací jméno

Heslo

Zapamatovat
 
Chci se zaregistrovat!
Zapomněla(a) jsem heslo

Oko Velkého Bratra

Tvoje IP adresa:
18.118.200.136

Prohlášení

Potter Web CZ is in no way related to J.K. Rowling, Scholastic Books, Bloomsbury Publishing or Warner Bros. All images and material related to the J.K. Rowling novels is © Scholastic Books (US), and Bloomsbury Publishing (UK). All material related to the "Harry Potter" films is © Warner Bros.

Veškerá práva ke zde zveřejněným autorským článkům vyhrazena.
Články není  dovoleno přebírat bez souhlasu redakce a bez uvedení původu "potterweb.cz".

Tato stránka používá pouze vlastní technické soubory cookie, nutné pro její fungování.
Používáním této stránky souhlasíte s používáním souborů cookie.

Naše ikonka

Budeme rádi, když na svých stránkách umístíte tuhle naši ikonku s odkazem na www.potterweb.cz/web/
Potter Web CZ
Návod na vložení ikonky je zde.

 

Dojmy z projekce posledního Potterova filmu.

| Tisk |  E-mail
Novinky  ->  HP a Relikvie smrti - film
Příspěvek přidal(a) KARLOS   
čtvrtek, 14 července 2011, 13:27
Sága končí. Kruh se uzavírá. Doslova. Víc, než kdy jindy je film hlavně dvojím důkazem, že série je hlavně fanouškovskou záležitostí a i přes střídání stráží na režisérské, ale i některých uměleckých křeslech, je série především dílem jednoho tvůrčího týmu. Více v článku.





První bezprostřední dojem z filmu byl ale ten, že pokud někdo nemá rád Relikvie smrti jako knihu, musí si oblíbit film. Ten totiž mnohé kličky a náhody z pera Jo Rowlingové taví do jednodušších, na druhou stranu přímějších a uvěřitelnějších situací. Pro fandy knihy ovšem budiž útěchou, že to nejsou změny tak razantní, jako u některých předchozích filmů.
S tím souvisí postupný zpětný dojem a to, že film pokračuje ve šlépějích první části a postupně se víc a víc vrací v kruhu na začátek. A není to jen množstvím navrátivších postav a několika flashfacky.
Jde hlavně o způsob vyprávění. Ten z logických důvodů řadu detailů vynechává. Ano, proto jsou některé postavy a jejich osudy vykresleny kostrbatě. Na druhou stranu příběhu dopřává množství prostoru pro rozsáhlou dějovou linii. A co víc, hlavní témata posledních třech filmů dořeší vskutku elegantně a srozumitelně. Pokud někdo nečetl knihu, shlédl předchozí filmy a byl mírně zmaten, zpětně vše pochopí, až se podívá na poslední část. Linie s věštbou a Viteály je odvyprávěna naprosto s přehledem a díky již zmíněnému zjednodušení dokonce působí pouť za jejich zničením uvěřitelnějším dojmem. Pokud se řadíte ke skupině čtenářů, kterým vadila až příliš častá výpomoc náhody a štěstí, budete mile překvapeni.
Dostáváme také řadu ohlédnutí a velikou rekapitulaci celého příběhu, ovšem ve formě, která by nebyla úlitbou pro diváky, kteří do sálu zabloudili čirou náhodou (neboli do kina přišli, jelikož slyšeli, že série jde do svého velkolepého a explozivního finále). Pro ty ostatně ani film není určen. Minimální požadavky od filmu jsou ty, aby divák alespoň viděl všechny předchozí filmy. V ideálnějším případě je dobré těsně před projekcí posledního filmu promítnut také první díl Relikvií smrti. Pokud lze říct něco o předělu, pak to, že film opravdu NEMÁ začátek a jde se rovnou na věc.
Nejvíce kritiky proto z řečeného jasně míří ke scénáři a jeho přístupem k postavám. Když už tedy je ten poslední film, každý musí mít alespoň jednu dvě repliky, ovšem čas, aby si repliky zdůvodnili (a zasloužili), už není. Dílem je to zčásti i střihem, který upřednostnil údernost filmu na úkor několika postav. Je ovšem s podivem, že tentokrát mi odevzdaná práce Steva Klovese připadá mnohem stravitelnější. Může za to ovšem fungující dramaturgie, jenž film posouvá vstříc velkému rozuzlení způsobem, který mi hodně připomněl finálovou dvacetiminutu Návratu krále. Nadobro se opustil koncept, že se kamera drží zuby nehty Harryho a prostor dostávají i jiné, neméně důležité události, které dokreslují celý příběh.
Veliké pochvaly míří i k producentům, jelikož se nebáli přitvrdit v obsahu. Samozřejmě veškeré záběry, které by mohly způsobit neblahé psychické následky, se odehrávají mimo něj, stejně tak si postesknou i čtenáři, kteří doufali, že dostanou zasloužený prostor pro vykreslení konce tří důležitých postav. Co se však do filmu dostalo, rozhodně není pro malé děti. Brutalita přítomná je a pokud si ještě čeští diváci neuvědomují, že poslední Harryho filmy opravdu nejsou stvořeny pro rodinné návštěvy s dvouletými dětmi v náručí, ty vyhozené peníze, kdy budou muset opustit sál, si zaslouží.
Učaroval mě i způsob, jakým film přiznává příslušnost k sérii. Humor by jsem možná protentokrát oželel a taky ho není moc, ale ten, co se do filmu dostal, je vkusný potterovský standart. A nejen humor, ale i hudba v mnohém odkazuje na minulé díly a titulkový závěr patří nezměněné Hedvig Theme z prvního dílu. Prostor pro další postavy, než jen trio a Voldemorta také potěší.
A když už jsme u těch herců, tak u nich zůstaneme. První poznatek je ten, že z důvodu, že se obě části filmu točily najednou, dostáváme na chlup stejné výkony omladiny. Radcliffe i Watson dokazují konečně své dovednosti a honoráře, Grint a Felton nepolevují ze svého tradičně dobrého standartu. A britská herecká smetánka nemůže hrát jinak, než výborně. Jen ten Fieness aka Voldemort není nejšťastnější volbou, alespoň z něho jde v tomto díle přiměřené množství když ne strachu, pak alespoň respektu.
Totéž  bledě modrém jako u ostatních platí i o režii Davida Yatese. Pokračuje tam, kde minule skončil a finále se díky němu na diváka valí jak plně naložená parní lokomotiva. A rozhodně ji pára s množstvím akce nedochází. Nápady sype z rukávu jedna báseň.
Platí to i pro výpravu a kameru. Kameraman s režisérem oproti minule polevili v ručních záběrech (což jasně pomohlo také v prezentaci 3D), ovšem nějaký zásadnější vývoj jsem nepostřehl, ani to vlastně z již zmíněných důvodů nebylo možné. Barevná paleta je víc do šedé a obraz mi přišel mírně kontrastnější, jak minule, ale tím odchylky opravdu končí.
Výprava se pro změnu vyřádila na začátku filmu v linii s Gringottovými a Bradavice vlastně jen postupně demoluje. Přesto si našla skulinku a novou hradní lokaci ukázala, i když hráčům pátého šestého Harryho Pottera ve formě videohry jistě bude známá.
Zvukově také žádné zněmy nečekejte. Hudebně je vývoj patrný, co dočinění to má však s tím, že pocitová první polovina byla mnohem složitěji uchopitelná, než finále, kde se může skladatel opřít o sentimentální rekapitulaci, či výpravné, velkolepé a osudové scény. Samostatný poslech jsem absolvoval dvakrát a největší oblibu si u mě získala Lily’s Theme, celkově však album k samostatnému poslechu není.
Závěrečné hodnocení? Těžko říct, bezprostřední dojmy jsou vždy o něčem trochu jiném, ale převládá nadšení. To způsobil možná i fakt, že i přes dabovanou verzi (která se dá přežít, ale nikoliv vyhledávat) bylo obecenstvo nadmíru vychované a kultivované, což je poněkud s podivem, když polovinu osazenstva tvořili teenageri. Završení série je to důstojné a fandové knížek budou nadšeni. Číselné hodnocení je vždy ošemetné, proto se ho raději vyvaruji a raději zvednu palec vysoko nahoru. Na film se jít bát nemusíte, pokud budete připraveni, že velkých změn ve stylu vyprávění se nedočkáte, budete odcházet přesně s tím, pro co jste si přišli.

PS: Na večer očekávejte zhodnocení a porovnání dabované 3D verze (včetně zhodnocení stereoskopie samotné) s 2D titulkovanou.

 
 


Komentáře
Autor: Lilith Datum: 2011-07-14 14:04:29
Plně souhlasím se vším.Nemám žádné námitky. Možná jen,že ve filmu bylo málo emocí. Přece jen umřelo mnoho důležitých postav. Film byl nad mé očekávání. Tentokrát jsem si ani nestěžovala na vynechávání důležitých momentů z knížky. Fenomenální ukončení série. :)
Autor: Anonym [89.203.176.11] Datum: 2011-07-14 15:40:42
Já chtě nechtě musím vyzdvihnout Snapeovy vzpomínky. Alan Rickman to podle mě zahrál skvěle a nemohlo to být lepší. Ještě teď vidím, jak drží v náruči Lily - při tom mi ukápla i slzička. A film se celkově hodně povedl - překvapilo mě to, jelikož z předchozích dílů jsem tak nadšená nebyla a upřednostňovala knížky. Tentokrát udělám výjimku a budu doporučovat u relikvií film nebo alespoň tu druhou část :grin radši už nebudu psát žádné dojmy - vyšlo by to na docela dlouho :)
Autor: Blaster Datum: 2011-07-14 15:51:06
Tak to se potom na film těším :)
jajinka
Autor: Anonym [46.13.34.81] Datum: 2011-07-14 16:36:39
Tak jsem se právě probudila po půlnoční premiéře v Praze...Napíšu svoje dojmy než budu ovlivněna dojmy ostatních :grin Můj dojem z filmu stručně: zvláštní..mam smíšené pocity, ale spíš dobré. :) A teď trošku víc podrobně :) Takže, nakonec mi ani tolik nevadilo že jdu ve 3D, žádná velká změna si myslím. Začátek až po útěk na drakovi mě moc neuchvátil, ale nebylo to špatné. Nepochopila jsem, proč se Aberforth hádal se smrtijedy o podobě patrona když ho Harry nepoužil? Nebo jsem to nepostřehla?.. :? O Arianě jim toho moc neřekl, ale to ani moc nevadilo. A potom vzhůru do Bradavic..od té doby až do konce jsem se už u filmu nenudila. Chvílemi opravdu vtipné scény :grin ale není jich moc a ani by se to tam nehodilo. Bitva o Bradavice vydařená..bála jsem se že tam bude hodně pavouků ale byli tam jen chviličku, takže jsem ani nemusela zavírat oči. :grin Od Snapeovy smrti až do konce jsem každou chvilku otírala oči, ale stejně jsem to čekala víc emoční. Snapeův příběh krásný, na něj jsem se těšila :) Ronovi a Hermioně to sluší. Ta změna že se Harry ještě loučí s Ronem a Hermionou před tím než jde do lesa..to se mi tam moc nelíbilo. Největší překvapení byl však Neville a Lenka :grin Koukala jsem s otevřenou pusou..A k závěrečnému souboji...těšila jsem se, jak si to Harry s Voldemortem vyříká a natře mu to a ono nic, jenom ho prostě zabil, to mě zklamalo asi nejvíc :cry Epilog, ikdyž ho dost lidí pomlouvalo...mi přišel dobrý a podle mě se do filmu skvěle hodil. Krásné zakončení opravdu :) Jenom Hermiona vypadala nejvíc na 20 let :grin A malý Albus Severus byl strašně roztomilý! :) Myslím že celý díl byl vcelku důstojným zakončením série. Možná jsem na něco zapomněla. Teď už se jenom můžu těšit až půjdu do kina po druhé :) jenom nevím za co, když všechny peníze jsem utratila za půlnoční :grin :grin Vy, co jste ještě nebyli, užijte si to! ;)
Autor: Anonym [90.177.47.18] Datum: 2011-07-14 16:49:16
Velmi mě těší, že i v dnešní době existuje web, který je plný většinou pozitivních a radostných zpráv. Kultivovanost projevu, vyjadřování bez vulgarismů a to většinou mladých lidí. I kritika se dá spolknout i přesto, že tento fenomén obdivuji a mám moc ráda. Na film se nepředstavitelně těším a je mi velmi smutno, že je konec.
Autor: Anonym [84.42.193.130] Datum: 2011-07-14 17:54:50
harry se mi moc libil jedine co se mi nelibilo bylo ze ani neukazali jak Fred, Lupin a Tonksova zemreli.a taky se mi moc nelibil epilog - vubec se jim nepodarilo spravne postarsit postavy takze jedine Ginny nevypadala smesne.a taky me mrzelo ze se film hodne lisil od knizky.
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-14 19:14:16
Tak tohle si, Karlosi, napsal dobře a výstižně. Souhlasim, skoro ve všem. Na téma srovnání knižní předlohy a filmovýho scénáře netřeba mnoho dodávat. 
 
Co se týče soundtracku, skoro sem ho nezaregistroval. Teď ho poslouchám doma a přijde mi dost nevýraznej, alespoň na samostatnej poslech. Ale správnej soundtrack, jak známo, by ani neměl ve filmu vyčnívat... 
 
Co se týče dabingu - protože jsem stihnul absolvovat pár hodin po sobě jak verzi v původnim znění, tak dabovanou, musim prohlásit, že českej dabing je hodně slabej, film mi přišel v českym znění skoro poloviční oproti titulkovanýmu. Škoda. Přitom dabing v Čechách, když se chtělo, patříval ke světový špičce... Třeba je to ale jen můj pocit... 
 
A k hodně propíranýmu epilogu - zajímalo by mě, jestli maskéři vůbec měli šanci podat lepší výkon. Zda je vubec možný, jen v maskérně, bez nějakejch digitálních úprav, učinit člověka uvěřitelně o 20 let starším... Tohle totiž (zejména Draco s jakymsi chmýřim místo kotlet a Ron s pivnim těřichem) opravdu působí spíš jako sranda, jako že se štáb na závěr sám pobavil... Nu co, alespoň se pobavilo i publikum. Je to rozhodně lepší, než kdyby obsadily jiný, dospělý, herce...  
 
 
A na závěr: Filch, zametající koštětem ruiny po vstupní bráně, je king ! :grin
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-14 19:24:04
Co se týče úmrtí Freda, Remuse a Tonkosový - mně zase vubec nevadilo, že tam nebyla zcela prvoplánově, popisně provedená před kamerou. Naopak. Často bejvá mnohem silnější, když si divák může úmrtí postavy jen domyslet. No co, zjevně to koupili chvíli po tom, co si podali ruce na jednom z balkónů. Proč za každou cenu vidět, jak z nich stříká krev ? Pohled na jejich bok po boku ležící těla ve Velký síni byl dle mýho mnohem silnější...
Autor: Janette Baborake Datum: 2011-07-14 20:52:54
Mě se film líbil strašně moc, dala bych mu asi tak 12 bodů z 10 možných. Nedokážu si představit, jak by to mohli natočit líp. Část filmu horor, psycho, část komedie a část romantika. Každý si tam určitě musel najít své a já nejsem zklamaná ani z jedné vteřiny filmu, až teda na to, že Voldyho rozprášili. Podle mě by možná bylo lepší, kdyby tam prostě nechali jeho tělo. Za druhé, a to je má poslední námitka, se mi nelíbilo, že Harry bezovou hůlku zlomil a nevrátil ji Brumbálovi. Jakou potom měl tedy hůlku, když tu svou nespravil? 
Jinak jsem se mussela smát, jak tam naběhnul Filch s koštětem :grin a pak ještě u epilogu - mohli je namaskovat líp, vždyt Draco vypadal spíš jako děda než jako táta :) A dceru Hermiony a Rona taky mohli vybrat lepší... Mno, radši už budu končit než tu napíšu román ;) 8)
Lil
Autor: Anonym [92.62.224.5] Datum: 2011-07-14 21:24:18
Tak jsem se taky probudila po půlnočku :grin , a pokusím se nějak shrnout mé dojmy. Když jsem odcházela z kina, přemýšlela jsem, jak se vlastně po filmu cítím. Popravdě, nevzbudil ve mně takové nadšení, jak bych si přála, ale jak už tu bylo řečeno, myslím, že je to důstojné zakončení série.  
 
Ještě než začnu kritizovat :p , musím smeknout před hereckými výkony a to hlavně tria. Nikdy jsem nevěřila, že by Radcliffe byl něčeho takového schopný. Mýlila jsem se a jsem za to moc ráda :) .  
Co mi ale ve filmu chybělo, byly emoce. Ano, přiznávám, slzám jsem se nevyhla, ale jakmile jsem si osušila oči, žádný hlubší dojem nezůstal. Moc mi chyběla scéna, kdy zemřel Fred. Nepotřebuju žádné stříkání krve, ale byla jsem tím pádem ochuzená o ten šok a smutek, který jsem zažila při čtení.  
 
Hodně se povedla hudba, ta byla podle mě naprosto bezchybná. Desplat odvedl výbornou práci v obou dílech Relikvií, to se musí nechat. Lilyino téma je asi moje nejoblíbenější skladba, možná i proto, že se dá poslouchat sama o sobě bez obrazového doprovodu ;) .  
 
A souhlasím s Karlosem, že i když se Relikvie dočkaly hodně úprav oproti předloze, nijak zvlášť to filmu neškodilo, často to i děj zjednodušilo. Ale i tak je podle mě film točený hlavně pro fanoušky, kterým stačí nepatrná narážka a vědí, o co jde, zatímco lidé HP světa neznalí nemají šanci. Spousta věcí zůstala nevysvětlených, což mě docela mrzelo.  
Co mi ve filmu chybělo nejvíc, byl alespoň nějaký kratičký náznak rebelie studentů proti režimu v Bradavicích. Nevillových pár škrábanců po obličeji toho o životě pod dohledem Carrowových moc nevypovědělo. Vypadalo to trochu, jako by všichni čekali na Harryho spasitele ;) , toť můj názor.  
 
Takže tak nějak to vidím. Na úkor vedlejších postav, které měly čas tak na jednu dvě věty a jejich vlastní příběh tak nějak vyprchal, jsme se dočkali nesčetných soubojů a působivého ničení hradu. Ale věřím, že dohromady s jedničkou Relikvií bude film fungovat :) .  
 
No, a epilog...co dodat :grin :grin . Suma sumárum, film je to v mnoha směrech kvalitní, tedy aspoň z mého laického pohledu, ale v mém případě to nestačilo na to, aby se stal mým nejoblíbenějším z celé série. Tím zůstávají první Relikvie.
Autor: Blaster Datum: 2011-07-14 21:30:50
Po vašich dojmech se začínám děsit epilogu. :grin
dojmy
Autor: Anonym [79.141.241.47] Datum: 2011-07-14 22:33:28
ten film je vážně pecka...nejlepší film celý série, ještě teď jsem nabušenej dojmy, ale nedokážu je zatím úplně zpracovat...proto se chystám hned příští týden znovu...teď jsem byl ve 3D s dabingem, příště půjdu na 2D s titulky...a už se zase hrozně těšim :grin :grin
Autor: Anonym [109.80.66.214] Datum: 2011-07-14 22:44:36
Moc se na film těším...ale pár lidí mi říkalo, že tam dost chyběly emoce :? No doufám, že mě to tak nepřijde :)
Autor: Anonym [88.102.16.242] Datum: 2011-07-14 22:56:52
ahojte,já HP viděla,brečela jsem jak želva.Mě se to líbilo
Autor: KARLOS Datum: 2011-07-14 23:09:38
Tak když v Benjaminovi Buttonovi Cate Blanchett dokázali postaršit o víc, jak čtyřicet let prostetikou a oé dvacet make-upem, trochu mě překvapilo, že to nedokázali tady. Správně přidali na váze Ginny a Ronovi - Ginny se opravdu hodně nesla do Molly a chlapi obecně s věkem přibývají na váze. Harry a Hermiona z prvních fotek z placu vypadali obstojně, ale Harry max deset let navíc, Hermiona jenom pět. Draco byla trefa absolutně vedle... 
Musím ale říct, že ani napoprvé, ani napodruhé mě to nerozesmálo, i když jsem smích očekával. Pčišlo mi to spíš hodně pocitové. 
ad propírané emoce - možná jsem divný, ale mě ty emoce přišly teda hodně hluboké, i když je teda často vyjadřovali svébytně. Ovšem v tomto ohledu považuju za vrchol filmu Snapeovy vzpomínky. Ta scéna je vynikající celkově, ale dopad, kterým působí, navíc v souvislosti s úmrtím postavy, ve mě zní ještě doteď... 
ad úmrtí mimo kameru - což o to, to co Vesemire říkáš, je holá pravda a film v tomto ohledu opravdu funguje. Freda třeba fakt vidět umírat nepotřebuji. Ale Tonksový a Lupin, to mi bylo líto už v knize, že se to tam neukázalo (i když vím, že v ní díky použitému konceptu vyprávění to nebylo možné). Dalo by se na tom vytěžit strašně moc - když jsem přemýšlel, kdo je zabil a jakým způsobem, ten dopad by tam byl obrovský. Teď má účinek na diváka a Harryho jako postavu, že vidí ty dva mrtvé. Ale kdyby rozpracovali, že Lupin by se snažil Tonksovou zachránit, při tom by ho samotného zabili a umřeli by v zásadě jeden pro druhého, to, co se Rowlingová snažila vykreslit v knize - tudíž, že Lupin konečně pochopí, že oběˇ%t z lásky vždycky nemusí znamenat opustit, to by mi přišlo mnohem hlubší a podstatnější, než pouhý "pocitový efekt" z šoku, kdy vidíme ty dva ležet mrtvé...
dojmy :-) od Lukeho
Autor: Anonym [213.192.25.2] Datum: 2011-07-14 23:16:33
je to hrozně těžky dostat moje pocity z hlavy sem :-)...první co chci zmínit,a to je něco,co fakt na tom žeru celou sérii,tak to je Alan Rickman...to je prostě pan herec,dneska mě jenom uvtdil v tom,proč ho řadim mezi moje dva nejoblibenější herce...je sice pravda,že neměl až tolik prostoru,ale jakmile se dostal na plátno,tak každá sekunda stála za to... 
Co dál...no,musim řict,že to pro mě byla taková nostalgická chvilka,přece jenom s Potterovskou ságou sem strávil asi 10 let a najednou to končí...stalo se přesně to,co sem čekal...vyšel sem z kina a nedokázal sem říct,jestli sem spokojenej nebo ne...jenom sem se usmíval,nic neříkal...a to je podle mě přesně to,čeho by měl fanoušek dosáhnout...nač slova,když kolikrát pocity stejně nedokážou popsat,jak se fakt člověk cítí :)  
Teďka co se mi líbilo...no tak samozřejmě sem už zmínil scény se Snapem...prostě špica....dál,uplně mě dostala McGonagallka,jak začala dávat Snapovi sadu ve Velké síni,to mi spadla brada :-) a i potom,když povolávala sochy...a pak třeba sekvence příchodu Voldemorta a spol. s mrtvým Harrym....a ještě zmíním Nevilla,jak si navyšuje ego proti Smrtijedům,tam byl fakt mocnej :grin :grin  
Co mi chybělo ve filmu nebo vadilo...abych řekl pravdu,tak ani nic moc :) ...škoda těch emocí,mohlo tam být víc,ale nevadí...potom sem teda zaznamenal jeden Fail,nevím jestli ste si toho všimli,ale jak stojí Harry mezi studenty ve Velké síni,tak je kompletně oblečenej v hábitu a podobně....potom vystoupí a začne dávat sadu Snapovi...o záběr později má na sobě civil...jako samozřejmě si můžu říct : od čeho sou kouzla :grin ale spíš by mě zajímalo,jestli se vloudila chybička,nebo jestli je to naschvál :) ale tak to je drobnost ;)  
Nebudu dávat žádne hodnocení 8 z 10 a podobně,protože bych stejně nevěděl kolik dát...pro mě to prostě byl zážitek,užil sem si to,bude mi to hodně chybět...a jako správnej fanoušek HP odpustím i chyby nebo nedostatky ve filmu/filmech... 
Tak...už mě toho moc nenapadá,i když bych nejradši psal a psal,protože pocitů se dostavilo plno,ale už sem unavenej a rád si přečtu další nazory,co tady teď budou přibývat :)  
Tak....neplecha ukončena.
Autor: Anonym [188.75.128.2] Datum: 2011-07-14 23:16:40
Mě osobně ten epilog docela dostal a to myslím v tom pozitivním smyslu. Strašně se mi totiž líbila hudba, díky které nostalgie z toho epilogu vyloženě tryskala. 
Jinak tuším, že Rowlingová někde mluvila o tom, že Tonkosovou zabila Bellatrix a Lupina Dolohov, ale to asi víte i beze mě ;)
Autor: Eleanor / někdo Datum: 2011-07-14 23:34:31
Alan Rickman zaslouží Oscara, to víme všichni už dávno, ale Snapeova smrt i Princův příběh šlo udělat daleko srdcervněji. To, co je ve filmu, je slabej odvar z knížky, kterej vůbec nemůže pojmout hloubku s jakou Snape Lily miloval. Ukázali nám jenom, jak malý Snape znal malou Lily a pak se začaly opakovat záběry z předešlých dílů, aby to došlo i těm méně inteligentním, a aby ušetřili na nových záběrech. Navíc to, jakým způsobem byl Alan Rickman digitálně "omlazen", mi přišlo jako lehká parodie sama na sebe. Rozhodně to šlo udělat i líp. Přece jenom je trochu divný, že Snape před dvaceti lety vypadal neskutečně animovaně, měl o deset tónů tmavší pleť a na levé tváři jaterní skvrnu. :?  
Ostatní scény už není skoro ani třeba komentovat. Už v knížce jsou trapné, ve filmu jsou pak ještě trapnější. To Weasleyho hýkání v Komnatě nejvyšší potřeby, inteligentní monology Nevilla :roll , Mc Gonagallová hrající si na mistryni světa... :upset  
A k tomu epilog, kde všichni vypadají jako paka, teda kromě Draca Malfoye, protože ten vypadá jako totálně vypelichanej a olezlej strejc. :eek  
Fakt jsem od tohoto dílu dost očekávala a velice mě zklamal. První část sedmičky je se svou atmosférou i filmařsky úplně někde jinde a druhá část k ní vůbec nesedí...
Impozantní!
Autor: Mylady Datum: 2011-07-14 23:49:40
Dnes večer jsem byla v kině v Brně ve Špalíčku a Harry mě uchváááátíííííííííl!!! Pro mě nejlepší film z celé ságy, hrozně moc se mi líbil :))) Su plná dojmů a těším se až půjdu znovu! ;-) A teď si můžu přečíst všecky komentáře... :)
Jak umřeli Tonksová a Lupin ?
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-14 23:52:46
Zajímavá otázka, ale co když JEN prostě schytali nějaký náhodný šlupky z davu Smrtijedů, když hájili důležitou přístupovou cestu z balkónu ? Holt zdaleka ne každýmu se dostane možnosti umřít efektivně, skákajíc do rány a zachraňujíc tak milovanou osobu... Takovejch "náhodnejch" obětí tam asi byla většina. Je snad jejich oběť menší, když těsně před smrtí neměli příležitost udělat nějaký heroický gesto (dost hrdinskym gestem samozřejmě byla už samotná účast v bitvě) a nezemřeli rukou prominentních Smrtijedů, ale nějakejch tuctovejch nýmandů, třeba ovládanejch kletbou imperius ? Nemyslim. 
 
Prostě Tonsková s Lupinem umřeli venku v kanonádě, stejně jako řada dalších. Pro mě záběr na jejich těla symbolizuje právě tyhle "bezejmenný" oběti. Nesnažil bych se jejich smrti přišívat ještě hlubší význam, to už bychom nebezpečně pokoušeli hranici únosný míry patosu... :) Kterýho mimochodem v knize nebylo pomálu - ještě, že filmaři vynechali útok Drápa, Klofana, testrálů a zejména domácích skřítků... :)
Eleanor
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-15 00:00:05
neni to s tim Snapem u tebe už trošku obsese, že ne ? :grin  
 
Představ si, že sem se sázel, že zrovna ty se určitě po premiéře ozveš, že Snapeovy vzpomínky byly zfušovaný. Vida, vyhrál bych... :)
miky
Autor: Anonym [90.179.121.132] Datum: 2011-07-15 00:46:13
já mám stále rozpačité dojmy. ale víte co mě nejvíc naštvalo?? LIDI. vedle mě se bavili celý dvě hodiny. a jedli popcorn i v tichých scénách. neskutečný! naprosto zkaženej film. dabing taky hroznej, musím zajít na title :) jinak všimli jste si ve scéně s harrym a voldym: voldy ho bere pod krk, ale v dalším záběru leží harry na zemi? měla tam být určitě ta scéna z traileru, kde voldemort říká: ,,proč chceš žít" ,,protože mám pro co žít"...nebo tak nějak..v trailerech to bylo. takže trošku fail. každopádně jdu na to znovu a o vánocích kupuju celou ságu na blu-ray :)
Lil
Autor: Anonym [92.62.224.5] Datum: 2011-07-15 02:16:50
Co se týče Snapea, absolutně souhlasím s Eleanorou. Když jsem ho uviděla v té scéně s Brumbálem na nějakém tom pahorku, málem jsem se nahlas rozesmála. I když to bylo spíš k pláči. Připomínal mi nepovedenou voskovou figurínu. Každopádně Snapeovo vzpomínky hezký, až na to, že z nich vůbec nečišelo ono zoufalství, které Snape v knize prožíval. Nic proti Rickmanovu hereckému umění, ten odvedl skvělý výkon, o tom žádná. Ale jinak...Prostě tam chyběla ta část příběhu, kdy Snape musel zdálky a někdy i zblízka sledovat, jak Lily dává přednost jeho nepříteli. 
Vesemir: O těch bezejmenných obětech jsi to napsal moc hezky a souhlasím s tebou. Ale i tak je mi líto, že jsem neviděla Fredovu smrt ;) :cry
re:anonym92 (Lil)
Autor: seamus11 Datum: 2011-07-15 05:44:03
Tak ak si sledovala ten film pozorne, tak si si to "kdy Snape musel zdálky a někdy i zblízka sledovat, jak Lily dává přednost jeho nepříteli. " musela všimnúť- bolo to v scéne, kedy James zhodil Snapove knihy na zem- už len ten Lilin pohľad na Jamesa hovoril za všetko + hneď na to nasledovala scéna tancujúcej Lily a Jamesa, čiže si myslím, že to tam bolo podané veľmi dobre :)
Autor: Jája Datum: 2011-07-15 08:25:43
No tak i já přispěju se svojí troškou do mlýna...I když už jste to tu mnozí napsali za mě :)  
 
Film se mi moc líbil. Frčelo to, nikde hluchá místa, nenudila jsem se. Ani jsem se neodvážila sáhnout do bundy pro kapesník, abych něco neprošvihla :grin  
 
Ale na druhou stranu, je fakt, že jsem ho ani moc nepotřebovala - a to je co říct, anžto jsem vyhlášená plačka :grin . Jak už tady napsali mnozí, trochu mi tam chyběly emoce. Ale když jsem nad tím včera v noci cestou z kina přemýšlela, vlastně to bylo dobře. Tomuto filmu přece hrozilo, že se z něj stane doják. A to se nestalo... 
 
Co se mi líbilo nejvíc? Asi herecké výkony, humor...na Oscara bych nenavrhla jen Rickmana, ale také Maggie Smith :grin - absolutně špicová :grin A opravdu - trio hráloooo :-D 
 
Snapeovy vzpomínky se mi moc líbily. To, jak Snape miluje Lily, je tam daleko lépe vykreslené než v knize.  
K těm mrtvým. Ani mně tam vůbec nechybělo zabíjení, scéna ve velké síni, když se "počítali mrtví" byla hluboká až až. A šlo hlavně o to, abychom pochopili, proč se vlastně Harry dobrovolně vydal do lesa, aby se nechal zabít Voldemortem. Nějaké dílčí nářky nad Fredem nebo Lupinem s Tonksovou by spíše rušily celkový dojem nad tou hrůzou. 
 
Jediné, co bych oželela, je epilog. Podle mě byl zbytečný. Mně by klidně stačil konec, kdy Harry zlomí hůlku, pohled na trio a v pozadí Bradavice :) . Když se pak na plátně objevil titulek, za mnou jakýsi mladý muž prohlásil: " toho jsem se bál..." :) Pro mě byl příběh u konce, ale epilog byl spíše pro ty, kteří knihu nečetli, aby se dozvěděli, že zazvonil zvonec a pohádky je konec. Kdo si vzal koho, kolik měli dětí... :) 
 
Hudba také super, zapadala. Z čeho jsem byla vážně na kapesník bylo, když Neville dovedl Harryho zpět do Bradavic a zaznělo to hlavní téma z 1. dílu.  
Ostatně, nezdálo se vám, že se v tomto dílu objevilo vždy "něco" z těch předešlých? Cornwallští rarachové z 2. dílu, Harryho tričko z 5.dílu na "nádraží King´s Cross" :grin Ne? Asi zase domýšlím... :)  
 
Závěrem - asi jediná tady jsem to měla ve 4D, heč :grin . Ale vážně...Pokud bych si mohla vybrat, rozhodně jdu poprvé ve 2D v origo s titlema. Ale to si budu muset počkat na DVD. Vybrat jsem si nemohla, takže 3D s dabingem. V ledňáku k tomu..Mučte mě, bijte mě, zabte mě... :grin Ale je mi to celkem putna, že se do mě pustíte - já si to nááramně užila. Hezky v zimní bundě, fučel věchor z hor, občas pár kapek...no prostě 4D :grin A když šel Harry do lesa a zůstal stát tváří v tvář Voldemortovi, naše radniční hodiny začaly bít 11. hodinu..brrr - to bylo něco :) Zkrátka - byl to pro mě vážně svátek - doslova ;)
 
Je mi moc líto, že to skončilo, ale bylo načase ;)  
 
A pak je mi hrozně líto Filche :cry. Než ten ten bordel v Bradavicích uklidí.... :grin
Autor: Jája Datum: 2011-07-15 08:30:58
Jo vlstně ještě něco jsem chtěla. Pochválit naše publikum. Ač jsem z Prdelkova pri Čope, bylo naprosto skvělé. Asi proto, že v noci děti do kina nechodí ( viděla jsem tam snad jen 3)a rojívení puboši jeli na luxus do Práglu. Fakt paráda a na konci se povstalo a tleskalo... 
Vivat Vidlákov - jsem na váš pyšná ;)
Autor: Anonym [92.62.224.13] Datum: 2011-07-15 08:57:23
Já jsem z obecentsva vždy zklamaná. Prvních deset minut filmu tři čtvrtě sálu žvanilo a při epilogu se chechtalo. Mimochodem epilog chápala většina lidí (protože spousta z nich to nečetla)jako špatný vtip. Osobně bych ho dala za titulky, jako to bylo třeba ve třetích Pirátech - neznalci by byli spokojeni s normálním koncem a fanoušci by si na to počkali ;)
dandelion
Autor: Anonym [90.177.75.221] Datum: 2011-07-15 09:04:02
Diváci jsou skoro vždy na zabití.Hodně z nich s myslí jací to jsou "odbosrníci" na Harryho Pottera a pak (např. u epilogu) koukají a vůbec nic nechápou, protože si ani nepřečetli knihu. :(
Autor: Anonym [92.62.224.13] Datum: 2011-07-15 09:06:09
Potěšily mě zajímavé detaily, upomínající na předchozí díly. Přerostlá úponice jedovatá a cornwallští rarachové v Komnatě nejvyšší potřeby, Ďáblovo osidlo nastražené na obry, Seamusovy zkušenosti s pyrotechnikou :grin  
Ale jak tu všichni píšou, že neviděli Fredovu smrt - já mám pocit, že tam něco takového bylo. Když už Voldy ukončoval boje, byl tam kratičký záběr na Freda krčícího se v koutě a nějakou ženskou, co na něj vyslala kletbu...
Karlos
Autor: Janette Baborake Datum: 2011-07-15 09:29:36
Právě mě tak napadlo - kdyby se Remus postavil před Tonksovou, proč by to nemohlo mít stejný dopad jako u Harryho? Je to možná hloupá otázka, ale nemusel by to být zrovna Voldy,aby se mu nepodařilo prolomit kouzlo obětování z lásky. Nebo je k tomu zapotřebí pronést kouzlo?
Trocha nostalgie...
Autor: Anonym [92.62.224.13] Datum: 2011-07-15 09:38:36
Tak, svět HP je již zcela odkryt. Už pro nás nemá žádná tajemství...  
Patřím též k té šťastné generaci, která ve svých 11 letech začala číst první knihu... A najednou si připadám nenávratně dospělá. Sága se uzavřela, a jako by poselství jejího konce říkalo: Dětství skončilo, dobojovali jste bitvu dospívání a teď jděte a žijte svůj vlastní život!
Autor: Janette Baborake Datum: 2011-07-15 09:51:08
Jája - kde jsi byla na 4D? To ti moc závidím a chtěla bych to taky zažít.. :) 
Jinak diváci v kině - celkem dobrý, až na pár... jeden člověk ve předu asi třikrát hlasitě smrkal - a nejspíš to nebylo dojetím, protože smrkal už na začátku u reklam... a ten co seděl vedle mě vždycky když bylo ticho, si "odkašlal" nebo jak se říká tomu "hmhm.." 
Pak bych ještě chtěla říct, že se mi moc líbily Snapeovy vzpomínky. Ty byly úžasné, nemělo to prostě chybu... :)
Anonym [92.62.224.13]
Autor: Janette Baborake Datum: 2011-07-15 09:55:50
Přesně tak si taky připadám - jako by mi moje dětství skončilo, jako bych už měla přestat být dítě a už jen rozumně nahlížet do budoucnosti. Mám obrovský strach, že jakmile letos o prázdninách dočtu HP sérii, bude to ještě horší... :cry
Autor: Jája Datum: 2011-07-15 10:11:59
Janette, to byl vtip :grin :grin :grin . Však to ve svém komentu píšu, kde jsem byla v kině. Ale prostě to bylo 4D :grin
Vesemir
Autor: Eleanor / někdo Datum: 2011-07-15 10:32:36
Možná to obsese je, ale s těma vzpomínkama mám pravdu. Bylo to odfláknutý... ;)  
Ještě, co říkáte na tu scénu s Potterem a Brumbálem na King's Cross? Nezdála se vám tak nějak úplně zbytečná? A kdybych byla fanouškem Brumbála, docela by mi vadilo, že se nic nevysvětlilo s Arianou, ačkoli to v první části nakousli...
Autor: Anonym [62.209.192.60] Datum: 2011-07-15 10:36:51
Dojmy ze závěrečné části mám takové rozporuplné, neuspořádané.. ani nevím, jak přesně je vyjádřit. Tak trochu podezírám filmaře, že to byl záměr :) V každém případě na film půjdu znovu, nechám tomu trochu času, ono se to nějak vyvrbí ;)
Autor: Anonym [80.188.70.50] Datum: 2011-07-15 12:31:54
souhlasím, ve filmu vyzněla scéna na King´s Cross totálně zbytečně. vůbec nic se tam nestalo nevysvětlilo..jen Albus tam vypadal pomalu jak Bůh v těch světlejch hadrech a ještě to světlo..ale prostě totálně zbytečná scéna. Hrozně mě mrzí, že ani v jednom z filmů není vůbec vysvětlený Brumbálův život, prostě nic.. to neměli vynechávat..  
jinak se mi film líbil, hlavně Minerva, Neville a ten Filch..hihihi:-)
Autor: Blaster Datum: 2011-07-15 13:13:07
To si člověk nevybere, říkáte že scéna na King's Cross byla zbytečná, ale kdyby ve filmu nebyla, vsadím se, že byste tu nadávali jak filmaři vynechali tak důležitou scénu...
Autor: Anonym [92.62.224.13] Datum: 2011-07-15 13:17:29
Mně spíš přišla zbytečná ta honička Harryho a Voldyho... Na věži se pak pošťuchovali a vykecávali bez hůlek, hupsli dolů, proletěli se kolem hradu, bourali, co ještě zbylo a proměňovali se v jednu bytost, přestože jejich duševní spojení již neexistovalo... Hm, ale efekt zajímavý...
Autor: Anonym [80.188.70.50] Datum: 2011-07-15 13:18:13
tak jasný..o to tady přeci nejde, ta scéna tam být musí, jen jsem nepochopila, proč tam nemohli dát něco zajímavýho, vždyť jen plkaj..
Tomáš-pro Lukeho
Autor: Anonym [85.70.63.172] Datum: 2011-07-15 13:19:45
Když se koukneš jak má Harry ten hábit a Snape vyletí z toho okna,tak je vidět že Harry pak ten hábit odhodí.Je to blbě vidět.
Autor: Lilith Datum: 2011-07-15 13:33:56
Co když scéna, kdy Voldemort Harryho drží pod krkem bude až na DvD? Do kin jde přece jiná verze. :))
jajinka
Autor: Anonym [46.13.34.81] Datum: 2011-07-15 13:34:03
Taky se mi zdálo že tam byl krátký záběr na Fredovu smrt...
Luke- to Tom
Autor: Anonym [213.192.25.2] Datum: 2011-07-15 13:34:28
aha,tak to sem si nevšiml :) sem si pravě hned v ten moment,řikal - ty jo,ten se převlikl nějak rychle :grin
jajinka
Autor: Anonym [46.13.34.81] Datum: 2011-07-15 13:35:51
Do kin jde jiná verze??? :eek
Autor: Lilith Datum: 2011-07-15 13:45:05
No..u některých filmů to tak je. Na DvD ji máš třeba o 10 minut delší.Bylo to tak např. u KarateKid.
Autor: Eleanor / někdo Datum: 2011-07-15 15:37:33
Heh, kdyby o deset minut zkracovali do kina i HP, tak byste doteď nevěděli, že existuje nějakej Snape. ;)
Autor: Lilith Datum: 2011-07-15 16:09:26
Nezkracují děj, nebo tak,ale scény, které nejsou "potřeba".
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-15 16:49:06
Séna s Fredem - já ji teda pochopil tak, že ta šokovaná na zemi sedící postava je naopak George, těsně po Fredově smrti. Ale poznej ty dva od sebe, žejo... ;) Navíc ta scéna opravdu trvala asi vteřinu, těžko říct. 
 
Scéna s King´s Cross - kdyby tam nebyla, bouřil bych se. Kdepak, ta tam bejt opravdu musela ! A jak už bylo řečeno, kde chce rozumět do hloubky všem liniím, stejně si musí přečíst knihu, nic naplat... 
 
Jestli bych někde ušetřil čas, pak rozhodně vypuštěnim nesmyslnýho souboje Harryho s Voldemortem. Nejen, že byl naprosto samoúčelnej (jen na efekt), ale navíc stavěl logiku na hlavu. Proč bezová hůlka nevyslyšela svýho právoplatnýho pána hned "na první" ? Souboj H vs. V měl proběhnout na jeden dotek, v tom byl ten vtip. Takhle se tam mydlili zbytečně drahocenný minuty... 
 
A navíc ta Voldyho smrt - co to jako bylo ? Takhle se rozpad i ve Fénixově řádu... Kdepak, Voldemort měl ve Velký síni, před zraky všech obránců Bradavic, padnout k zemi mrtvej jak Julius Caesar. Jako kus tuhýho masa. Byla zlomená (definitivně) jeho duše, tělesná schránka měla zůstat... 
Tohle finale bylo asi jediný, s čim nesouhlasim zásadně a co bych udělal naprosto jinak (já vim, kdyby...)  
 
A další logickej fail - co dělali studenti z BA v Komnatě nejvyšší potřeby, když se pak nechali cupovat na buzerplace Snapem ? Do komnaty se měli uchýlit před Carowovejma, ne ? To taky trošku haprovalo...
Eleanor,
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-15 16:54:07
ruku na srdce. Snapeovi (a jeho dějový linii) tam byl tentokrát poskytnutej největší možnej prostor, mnohem víc než Brumbálovi. Víc minut už při nejlepší vůli dostat nemoh. Já bejt stoupencem Snapea, byl bych nadšenej. Jenže já jím nejsem... :) Ovšem i tak musim připustit, že i mě, starýho cynika, jehož Snape doteď ponechával chladným, jeho smrt dost dojala a mnohé sem mu odpustil... Rickman je prostě pan herec, o tom žádná.
A ještě k epilogu:
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-15 17:00:28
Byl jsem na filmu dvakrát, v původní i dabovaný verzi, a v obou případech publikum reagovalo naprosto stejně - vyprsklo smíchy, hlavně když uzřelo Draca a Rona...  
 
Opravdu si nejsem jist, zda to filmaři sami mysleli vážně... Možná je opravdu třeba brát epilog jako srandu... :)
Autor: Lilith Datum: 2011-07-15 17:28:01
Souhlasím s Vesemirem. Po všem tom bojování a všech těch mrtvých. Epilog = trochu uvolnění na konec filmu. :)
Lil
Autor: Anonym [92.62.224.5] Datum: 2011-07-15 18:22:42
Jen ještě k Fredově smrti, ten vteřinový záběr na jedno z dvojčat krčící se u nějaké zdi, jestli jsem tedy dobře viděla, to byl podle mě George. Hádám podle košile, co měl na sobě.  
A ta Snapeova smrt, čekala jsem, že to bude kruté, i v knížce bylo, ale ta scéna byla o dost drsnější, než jsem myslela, že bude. Mrazilo mě z toho.  
Co mě vážně pobavilo, byla ta poznámka McGonagallový, že Seamus má s pyrotechnikou zkušenosti :grin . Hezké ohlédnutí se zpátky do minulých dílů :p .
Lil
Autor: Anonym [92.62.224.5] Datum: 2011-07-15 18:36:58
Seamus11: Ano, tohle všechno jsem viděla a přesto mi dvě, dohromady asi tak pět vteřin trvající, němé scény nemohly ani zpola nahradit příběh, kdy se Severusův a Lilyin vztah postupně vyvíjel a nakonec skončil, tak jak skončil. Vím, že nemůžu chtít po filmu to samé co od knížky. Možná by stačilo, kdyby tvůrci trochu zpomalili a přidali nějakou krátkou, ale vystihující konverzaci mezi Snapem a Lily. Druhá část vzpomínek už byla docela fajn, jak říkám, Rickman je pan herec, ale do smrti Lily...jak už jsem psala, mohlo to být lepší :).
Autor: Eleanor / někdo Datum: 2011-07-15 19:39:38
Souhlasím s tím, že tam radši místo nesmyslů s tím, že James vrazil do Snapea na chodbě měli dát, jak se spolu Snape a Lily baví v pubertě, protože právě až tady se jí začal James zamlouvat a Snape díky svým zájmům vzdalovat. 
Jinak Vesemire nejde ani tak o prostor, jako o to, že ty vzpomínky neměly takovou vážnost a bolest, jakou mít měly. Snad nikdo by nevěřil, že takhle vypadal Alan Rickman za mlada. :roll
Lil
Autor: Anonym [92.62.224.5] Datum: 2011-07-15 20:45:59
Eleanor: Tak tak :) .
Autor: Catalinna Datum: 2011-07-15 22:07:29
Já naprosto souhlasím s Vesemirem-kam zmizel ten dramatický závěr :? 
A hrozně mě mrzelo, že na závěr nedali žádnou velkolepou oslavu. 
Ve scéně O devatenáct let později se stále nechovali přirozeně, tak nějak nostalgicky. 
Honička mezi Voldemortem a Harrym taky byla zbytečná, vždyť Voldemort po Harrym pořád šlapal ;)  
Jinak velmi emocionální, ale na to, že to byl poslední Harry, tak si s ním mohli trochu více vyhrát. 
Například Bellina smrt byla až příliš krátká, ovšem scéna s Šedou dámou až zbytečně zdlouhavá. 
Nejhorší ale bylo, že v bitvě nebojovali dospělí (kromě Weaslyů, Kingsleyho, čtyř profesorů a Lupinových) a ještě k tomu ani neodvedli děcka z hradu (kromě zmijozelských, které zavřeli do sklepení ;)) a nechali je tam pobíhat. Takže proti obrovské Voldemortově armádě s vlkodlaky, obry a pavouky bojovaly prostě nezletilé a nezkušené děcka. Myslím hlavně prváky, kteří se přece neumí bránit :?  
Jinak fajn, ale opravdu, těch nedostatků tam bylo příliš ;)
plakáty
Autor: Anonym [90.176.51.25] Datum: 2011-07-15 23:42:54
ahoj, na vykupto se objevila akces HP plakáty http://www.vykupto.cz/praha/834-plakatovy-special-k-premiere-harryho-pottera
dej
Autor: Anonym [89.235.36.82] Datum: 2011-07-15 23:46:21
Tak uz jsem byl take. Co k tomu rict? Dejove zmeny se fakt povedly, zaver je o tridu lepsi nez knizce. Zmena deje u Sede damy nebo u Nevilla tomu hodne prospela. To ze tam neni vsechno je v poradku, cela serie se drzi vypravenim u Harryho a ty umrti byli mimo jeho dejovou linii. Fakt, ze nekoho par minut nevidim a pak az jeho mrtvolu nefungoval jen z toho duvodu, ze dej je predem znam. Harryho drti, ze nebyl u toho aby je ochranil a oni umiraji kvuli nemu (Daniel fakt hrat neumi)  
Pochala by byla a ted co je spatne? Yates ukazal uz v petce, ze neumi vypravet. Hezke obrazky jako ilustrace ke knize, ale samostatne ten pribeh nevypravi. Zbytecne natahovana mista deje jako pokus uchvaceni divaka z 3D fefektu, zejmena jizda u Gryngotu a pak spolecny oblet hradu s Voldikem (byl jsem na 2D s titulky). Sled vypraveni naprosto selhava napriklad na King's Kros. Flashback se Snapem je diky Alanovy uchazejici, ale vypraveni pribehu tam zakopava o obe vlastni nohy.
Autor: Anonym [89.235.36.82] Datum: 2011-07-15 23:49:26
Jeste dodam: kdo tak jako ja cekal, kdy na King's Kros slapne Harry Brumbalovy na habit. Ja sledoval jeho nohy a uplne me to fascinovalo.
otázka na KARLOSE
Autor: Anonym [93.99.63.252] Datum: 2011-07-15 23:56:10
Ahoj Karlosi, prosím tě, rád bych vám sem na Potterweb poslal svůj na komentář příliš dlouhý text- je to vlastně taková analýza skrytých momentů a náznaků ve filmu. Stojíš o to? Můžeš mi dát nějaký mail, kam bych to mohl poslat? 
Díky MOVIE
Autor: Anonym [81.0.223.86] Datum: 2011-07-16 00:06:49
HARRY POTTER A RELIKVIE SMRTI část 2 : 
Pohádka na dobrou noc? Ne, ale nádherné velkolepé finále plných emocí, vizuálních efektů a vydařených hereckých výkonů. Pro ty, co četli knížku sotva mohli vytvořit lepší zakončení. Pro mě to byl možná jeden z největších zážitků v životě. Pocity, které na mě dolehly poté, co všechno skončilo si umí představit pouze člověk, kdo byl HP posedlý tak, jako já. Časté výčitky ,, Bylo tam málo emocí " chápu, ano bylo jich tam trochu méně, ale to je právě věc, za kterou jsem asi nejvíce rád. Že se z toho nestal film podobný TITANIC atd. , kdy celý sál brečí. Navodit totiž emoce, které na vás dolehnou až po delší době, po době kdy se nad celým filmem zamyslíte umí jen hrstka filmů a mezi tyto filmy HP7 zapadla. Další věcí, co bych vyzdvihl bylo perfektní vystoupení Alana Rickmana ( Snape), bylo to tak úžasné, že může právem pomýšlet na Oscara ve vedlejší roli. Velké poděkování směřuji také tvůrcům vizuálních efektů, režisérovi Yatesovi, scénáristovi a skladateli Desplatovi - obklopení Bradavic ochranou, kterou smrtijedi postupně zničily bylo famózní, scénář vše krásně vysvětloval, hudba byla nádherná a k režiji není co dodat. Po neustálé kritice k 5. a 6. dílu jim Yates konečně ukázal, čeho je zač. Zkrátka po všem, co jsem napsal jsem dospěl k názoru, že poslední díl patří mezi nejlepší v sérii. Vše skončilo, ale ve mě Harry Potter zůstane navždy...
pro Anonym [89.235.36.82]
Autor: Anonym [80.188.70.50] Datum: 2011-07-16 00:47:45
taky mě to fascinovala, byla jsem na filmu dvakrát a u obou jsem čučela jen na ty jejich nohy. jestli se Brumbál přerazí:-)já vim, jako malá, ale nebyla jsem schopná se soustředit na dialog :grin :grin
Autor: Anonym [82.100.0.179] Datum: 2011-07-16 08:57:29
http://www.youtube.com/watch?v=WRWlSEPe08c&feature=player_embedded 
 
Všem ahoj posílá Jája :)
Tomin
Autor: Anonym [90.181.49.33] Datum: 2011-07-16 09:06:41
Takže. Tenhle díl je podle mě úžasný, lepší to být nemohlo, tedy jen něco. Opravdu bych dal téměř 100%. Líbilo se mi to, je opravdu zbytečné hledat chyby, jen to kazí dojem:) 
 
Moje pocity jsou ale velmi zvláštní. Všichni chtějí film vidět znovu, já ale prozatím do vydání dvd ne. Film na mě působí strašně moc nostalgicky, smutně a Snapeova smrt - že mohla být jako v knížce, BLÁZNÍTE SAKRA?! Já tam brečel jako želva, Alan to zahrál bravurně, nemám mu co vytknout. A ten jeho konec ve mě opravdu zanechal stopu, to si nezasloužil.. Je to zvláštní, ale i když jsem knihu četl 3x, tak bylo pro mě všechno takovým zvláštním překvapením. Je mi líto, že Harry Potter skončil a že se z něj stalo to, co se stalo. Asi jsem zamrzl na klasice a špatně snáším nostalgii, opravdu špatně:) HP mi asi spíše škodí než dává, poslední dobou, až tak velký vztah k němu za těch 10 let mám. 
 
HP FOREVER IN HEART. AND TILL THE END. ♥
Autor: KARLOS Datum: 2011-07-16 10:38:06
movie: poslat můžeš, pokusim se to nahodit tvým jménem, kdyby to nešlo, přepošlu Albertovi, nebo Arli... 
mail: karelprikryl[zavinac]seznamTECKAcz (píšu adresu takto, ať to nevyhledá nějaký automat na rozesílání spamu ;))
Autor: KARLOS Datum: 2011-07-16 10:41:36
Tak pod jiným nickem to nahodit půjde, můžeš mi to poslat
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-16 11:18:14
Je to srandovní, ale to video, na který odkázala Jája o 4 komentáře výše, mě emocionálně rozsekalo mnohem víc než film... :)  
 
Což nevim, jestli je (pro film) dobře, nebo špatně... :)  
 
Teď to na mě ale teprv začíná doléhat. Tohle je fakt konec !!! Dočista ! :cry
Autor: Levercham Datum: 2011-07-16 11:35:03
Já asi budu lehce opakovat to, co napsala, myslím, Eleanor. Pro mě byl poslední díl, bohužel, zklamáním a to především proto, že mě nechal naprosto chladnou :sigh Když si vzpomenu, jak mě dokázal dojmout konec Návratu krále... a tady nic, i když jsem s Harrym strávila skoro polovinu života :sigh Když pominu emoce, které se ve mně Harrymu naprosto nepovedlo vyvolat, mrzelo mě především, jak dlouhé byly některé scény, které vyznívaly k ničemu až směšně (ano, ten monolog Nevilla... to jsem si jenom říkala Panebože, za Voldemortem stojí Smrtijed vedle Smrtijeda a nechají fracka vykecávat o takových stupiditách místo toho, aby slavili... k tomu mě pobavila celková početní nevyrovanost, například když Harry informoval Snapea, že "dobro" proniklo na hrad, načež se otevřely dveře a do Velké síně vstoupilo odhadem deset lidí, když budu velkorysá), rozum se mi zastavoval nad logickými faily, které byly úplně zbytečné (taky si myslím, že Harry v Prasinkách nevyčaroval Patrona, tak o čem to Brumbál plkal?, magie většinou fungovala/nefungovala naprosto podle potřeby scénáře a o tom, že na straně dobra opravdu bojovali snad jenom čtyři dospělí - z toho reálně jsme viděli dva, Weasley, Trelawneyová a spol. jenom následně smutnili ve Velké síni, Lupinovi jsem snad taky neviděla vyslat jediné kouzlo, takže se omlouvám, ale pro mě nakonec ta bitva byla především o tom, že zatímco Zmijozelové byli "za trest" poslání do bezpečí sklepení, ostatní studenti chaoticky pobíhali sem a tam po celých Bradavicích a nic z toho...- pomlčím úplně), ale opravdu nejvíc mě mrzelo, že se mě absolutně nedotkl pohled na mrtvé Lupinovy, smutnění nad Fredem a podobně, a to jsem člověk, který pláče u Hledá se Nemo i posedmé... Celkově... jsem čekala něco lepšího, ale chápu nadšení, některé scény (běh tria Bradavicemi doprovázený dramaticky tklivou hudbou nebo Snapeovo pohupování mrtvé Lily) byly velmi silné... škoda jen, že jich nebylo víc...
Autor: Patr.Min Datum: 2011-07-16 12:00:29
Levercham: A to z toho měli udělat romantickou komedii, u které člověk bude jenom brečet? :D Proboha :D Je to film, snad nečekáš, že bude přesně podle knihy.. :D Dík bohu, že z toho neudělali doják. ;)
pro : Levercham aj.
Autor: Anonym [80.188.70.50] Datum: 2011-07-16 13:29:27
můžu se zeptat..ohledně věty "taky si myslím, že Harry v Prasinkách nevyčaroval Patrona, tak o čem to Brumbál plkal?" kde to tam je? nějak mi to ve filmu uniklo. vim akorát, že se bavili o tom, že Snape má stejnýho patrona jako Lily. Dík
Autor: Anonym [188.75.128.2] Datum: 2011-07-16 14:31:59
Tak Snapeova smrt mě totálně dostala. Nebylo absolutně nic vidět, ale přesto ta scéna působila brutálně a dost mě u ní mrazilo. Tady musím scénáristy pochválit za změnu lokace jeho smrti. Taky se mi dost líbila hudba, která často používala motivy z předchozích filmů. Ale dost mi vadily některý nelogičnosti. Například v bance Hermiona použila nějaké kouzlo, aby se nerozsekali o zem a o chvíli později musejí skákat z draka do vody, protože to kouzlo už asi neexistuje. Ale to nic nemění na tom, že tento film byl úžasný a určitě půjdu minimálně ještě jednou. 
 
Mimochodem Potter už před víkendem měl na kontě přes 150 mega 8)
Lingin
Autor: Anonym [90.180.20.205] Datum: 2011-07-16 14:47:00
Takže..Já jsem z kina odcházela s úplně rozporuplnými pocity, jako bych se nemohla rozhodnout jestli se mi to líbilo,a jak to na mně působilo. Na jednu stranu byly Relikvie-obě- tím nejlepším co Yates v sérii Hp vytvořil. Po šestce, která mi bohužel přišla úplně mimo jsem od filmů celkem přestala něco čekat a v tom mě Relikvie příjemně převapily.  
Moje dojmy: "Začátek" (Film ho opravdu nemá,což vůbec nevadí, pokud člověk viděl jedničku) byl úžasný. Snape v Brdavicích a scéna v Gringottově bance se mi líbila skoro bez výhrad. Něco by se tam sice našlo, ale už mi došlo že film prostě nemůže být úplně stejný jako kniha ;) Jak se tady už psalo-scéna,kdy se Aberforth hádá se Smrtijedy je nesmyslná,Harry žádného patrona nevykouzlil. Celkem mi bylo líto že ve filmu nebyl příběh Brumbálových :cry Chápu,že těch příběhů by tam bylo asi moc,ale myslím že nějaké vysvětlení si to zasloužilo. Na druhé straně byl tenhle film opravdu pro fanoušky, což jsem strašně ráda a ti vysvětlení nepotřebují. Chyběla mi tam nějaká ta rebélie proti Snapeovskému režimu, ale ve chvíli kdy Harry vešel do Komnaty nejvyšší potřeby a začala hrát hudba z prvních dílů jsem byla celkem naměkko ;) Strašně se mi líbilo,jak už tu taky bylo napsáno, to propojení s dalšími díly, které jsem v knihách vždycky obdivovala a které mi u filmů tak chybělo. McGonagallová byla prostě úžasná, její souboj se Snapeem mohl trvat i klidně chvilku déle ;) Ale ta její věta "zmijozelské zavřete do sklepení(sklepa?)" mě moc nenadchla, celkem to popírá nějaký soucit nebo co by to ty ostatní koleje měly mít, většinou je Hp proti nějakým předsudkům a tady zavřou všechny zmijozelské, aniž by se ptali jestli nechce někdo zůstat bojovat na Harryho straně. Další věci co mi chyběly: Rowenin příběh(vím že není zas nějak důležitý, ale mě se prostě odhalování osudů těch postav šíleně líbí :) ), nějak víc těch jednotlivých soubojů a skřítci,Krátura bojující ve jménu Reguluse.. :grin Chápu ale že prostě všechno tam být nemohlo.  
Dále moje nejoblíbenější část-Snapeovy vzpomínky. Na stoprocent to nebylo sice nebylo to, co bych si představovala,ale upřímně-to by ani nešlo. Očekávání to ale určitě splnilo, takže nechápu ty, co tady vzdychají jak se to nepovedlo :( Nebylo tam sice všechno, ale bylo to krásně zpracované a celé to podtrhovalo nádherné Lilyino téma ze kterého mě úplně mrazí ;) Co mi na Snapeových vzpomínkách vadí je scéna, kdy drží mrtvé Lilyino tělo, u toho jsem si prostě říkala "co ten tam jako dělá?!", protože aspoň co vím,nikde nebylo že by Snape našel mrtvé Potterovy jako první. Dále se tady nadává na Snapeovo divné omlazení, ale mi teda jeho trošku voskovitější vzhled nevadil,téměř jsem si ho nevšimla. 
;) S tím, že já Snapeův příběh naprosto zbožňuju, podle mě je klíčový plus když přidáme Alanovo herecké umění,myslím že je to přes všechno vrchol filmu. Vím, že je to jen přání fanoušků,ale Rickman, by si jako vážně skvělý herec (pan herec! :) ) už konečně nějakého toho Oscara zasloužil, a kdyby to bylo za Pottera bylo by to super ;) Harry Potter je opravdu fenomén a fakt bych mu aspoň jednoho toho Oscara přála :)  
Dále se tady často kritizuje že je tam málo emocí. Ano, myslím že o kapku víc emocí by tam být mohlo a možná o kapku méně humoru, ale jinak mi příjde, že je tam těch emocí celkem úměrně. Kapku těch emocí mohli přidat, třeba k Ariannině příběhu, ale například u Snapea si fakt nestěžuju. :grin Já u filmů prostě nebrečím,nějak nemůžu v tom sále plném lidí..v kině nikdy, vyjímečně možná doma....ale u Snapeových vzpomínek se mi prostě oči zalily slzami :)  
Pak mi ještě vadilo pár věcí na souboji Harryho s Voldemortem. To jak spolu letěli jako jedna velká černá skvrna byla prostě blbost jen pro efekt,ale ani konečný souboj mě moc nenadchl. Prostě se paprsek rozlomil, Harry chytil bezovou hůlku a Voldemort se rozpadl?? Moc tam nešlo vidět, to že Voldy vlastně nakonec zabil odražením Avady sám sebe,což si ještě domyslím, ale to rozpadnutí..stejně tak Bellatrix. Jak se proboha mohli rozpadnout? Nevím,ale víc by na mě asi zapůsobilo, kdyby pak jako normální člověk umřel. Voldemort mi přišel tak nějak celkově že se moc nepovedl. Z části působí jako svoje vlastní karikatura,podle mě to s těma efektama na něm přehnali. Ve chvíli,kdy se Voldemort směje že je Harry mrtvý,směje se tak úchylně že se půlka kina začala smát taky, takže jsem nevěděla jestli mám být naštvaná na diváky, že se v takové chvíli smějou, nebo na tvůrce, že Voldemort nepůsobí strašidelně, ale spíš jako mírně nebezpečný blázen. Konec kdy Harry přelamuje beovou hůlku,je taky asi trošku nedomyšlený-kdyby si spravil svou a pak zlomil bezovou,no budiž. Čím jako chce jako kouzlit když má obě hůlky zlomené?! :grin  
A epilog :grin na něj se taky nadává ale mi se líbil. I když souhlasím, že ho možná měli nechat až po titulkách- Objevilo "o 19 let později" a byla tam nějaké rodinka,které nedošlo že tohle už prostě není pro malé děti, měla dítě které nadšeně začalo řvát "Uš je konec!!" Na zabití :grin Jinak se ale publikum kupodivu chovalo velice slušně. 
 
Asi to tak po výčtu tolika chyb nevypadá,doufám že to chápete ;) , ale mi se Relikvie strašně líbily. S kina jsem odcházela přes všechny rozpory s pocitem, s jakým jsem dočítala knihy, a s pocitem který ve mně jinak vyvolaly jen HP1,Hp2,Hp3 a první a druhé relikvie. Mě se prostě líbí filmy co jsou co nejblíže knihám, protože knížky jsou prostě knížky. ;) A stejně na ty Relikvie půjdu znovu... ;) :grin  
 
Mimochodem, víte někdo jestli byl Rickman na premiéře? A kde bych našla rozhovor s ním a nejlépe celou tu premiéru? Nestihla jsem ji... :cry Dík :)  
 
A toto jsem psala nadvakrát!!Poprvé se mi to smazalo... :cry :cry :grin
Lingin
Autor: Anonym [90.180.20.205] Datum: 2011-07-16 14:55:18
A ještě na něco jsem zapoměla ;) Působí celkem divně, i když je to jedna z nejsilnějších scén, když Snape říká Harrymu,že má matčiny očí- Harry je má světle modré, jeho matka je měla ve vzpomínkách hnědé! :grin To jim nemohli dát nějaké barevné čočky nebo co?... ;)
Megy
Autor: Anonym [46.135.68.250] Datum: 2011-07-16 15:50:31
Film se mi moc líbil, díky akčnosti, především velkolepá bitva o Bradavice. Samozdřejmě mi tam spousta věcí chyběla, ale 7díl HP byl celkově udělaný asi nejlépe ze všech předchozích dílů. Zásadní nedostatky: Nevysvětlení Brumbalovy minulosti. Epilog kde všichni vypadali starší maximálně o pět let. Scena s Voldym a Snapem-Snape měl pociťovat větší strach jako v knize-Pokud měl kousanec v krku od Naginiho, tak by mluvil zesláblým hlasem... A všimli jste si, že všichni studenti, kteří pobíhali po Bradavicích, byli skoro stejně staří? Neměli by tam pobíhat i např. 11tiletí? Souboj Harryho s Voldemortem byl příliž z dlouhavý a vysvětlení s těmi hůlkami bych nedávala až nakonec, řídila bych se předlohou knihy... Ještě, že jsem četla knihu a nejsem jen filmový fanoušek. Někeré věci by mě asi dost unikali-skutečný svět Harryho Pottera je v kníhách, ne ve filmu :) Musím však uznat, že 7díl HP ságy se nejvíce podobá knižní předloze a proto dávám palec nahoru :)
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-16 16:13:35
Lingin - výbornej postřeh s tim zavřenim zmijozelskejch do sklepa. Taky mě to už v kině zarazilo. McGonagallová a presumpce viny, či princip kolektivní viny, na základě kolejní příslušnosti ? Je to vskutku v naprostym rozporu třeba s tim, co Brumbál vysvětloval na konci Tajemný komnaty Harrymu. 
 
Jasně, v tu chvíli to zafungovalo jako vtip, ale vskutku to staví jeden ze základních kamenů bradavický filosofie na hlavu... 
 
Skvělej postřeh, těší mě, že to z výše zmíněnejch důvodů zarazilo ještě někoho... Albus by z nás měl určitě radost... ;)
Autor: KARLOS Datum: 2011-07-16 18:37:10
Což o to, mě to taky zarazilo... Na druhou stranu není to tak podstatná odchylka od knížky, která všechny zmiozelské neposlala do sklepa, ale do Prasinek ;)...
Lingin
Autor: Anonym [90.180.20.205] Datum: 2011-07-16 19:56:06
KARLOS: Ta odchylka je v tom, že do těch Prasinek poslala všechny,co nechtěli nebo nemohli(nízký věk) bojovat...Neposlala tam jen zmijozelské a o to taky mělo jít,pokud si dobře vzpomínám tak Aberforth tam říkal něco o to jestli by si je nechtěli radši nechat jako rukojmí a Harry mu odpověděl že Brumbál by nic takového neudělal ;) Z tebe by Albus radost asi neměl... ;) ;)
Autor: KARLOS Datum: 2011-07-16 20:00:46
Ale já vím... Ale do prasinek poslali v podstatě VŠECHNY zmiozelské... A ani náznakem tam není uvedeno, že by je chtěli držet ve sklepeních jako rukojmí...
:)
Autor: Terca55 Datum: 2011-07-16 20:21:34
Před chvilkou jsem přijela ze cinestaru a musím říct, že film byl super. Hlavně bitva o Bradavice. Byla jsem na to ve 3D. Ve filmu mi nic nechybělo, byl tam humor, strach, trochu dojetí a romantiky. Jen škoda, že tam nedali scénu jak Harry jde po boji do Brumbálovy pracovny a neopraví si svou zlomenou hůlku, bezovou hůlkou a také mluví s Brumbálem v obraze. Bylo to jenom v knížce. Ale to je jenom menší detail. Mě se celkově film ohromně líbíl. Jsem s ním nadšená. Dávám 10 bodu z 10. A doporučuju se na něho jít podívat. Jen je škoda, že se nepřipravuje další díl. Ale možná nás J.K.Rowlingová překvapí a napíše další knihu. Já bych upřímně byla ráda. Ještě jednou film byl naprosto skvělí :))))
K těm Zmijozelskejm
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-16 21:24:46
No, šlo hlavně o to, že jim byla - zcela podle idejí Brumbála - ponechána možnost volby. To, že prakticky nikdo ze Zmijozelu nezůstal, je už jiná věc... Ale zavřít všechny do sklepení jen na zájladě toho, že je v 11 letech klobouk poslal do Zmijozelu ? Brumbál by Minervu vážně nepochválil... 
Jde o princip !!! ;)
Autor: KARLOS Datum: 2011-07-16 21:28:12
A ten mě právě taky zarazil... Já to neobhajuju, jen říkám, že to takový rozdíl pro mnohé asi není, než aby to vysvětlovali dvaceti větama, jak a kdo, co a proč, než když se to třema větama vyřídí, s velice BLÍZKÝM efektem, nikoli totožným ;)...
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-16 21:49:10
S tím nemohu souhlasit, z hlediska PRINCIPU je to, čeho se McGonagallová dopustila, ZÁSADNÍM morálním selháním (byť je efekt vskutku velice blízkej, ba přímo totožnej - prostě tam zmijozelští během bitvy neoxidovali) ! :)  
Jde o princip, Karlosi, o princip ! Pokud v Potterovi rezignujeme na principy a ideje, co nám ze ságy zbude ?!? :grin
Autor: KARLOS Datum: 2011-07-16 22:17:53
Ty nevidíš, co píšu? Já s tebou souhlasím. Osobně mi to přišlo jako vetší chyba, než závěr s Bezovou hůlkou. Já jen říkám, proč tomu tak ve filmu zřejmě je...
Autor: Anonym [82.100.0.179] Datum: 2011-07-17 07:22:14
Vesemire, i já rozhodně chápu a vím, o co ti jde . A máš pravdu. JENŽE: zmijozelští měli hodně dlouhou dobu na to, aby se přidali na správnou stranu barikády - ani jeden z nich to neučinil! Proto je Minerva vykázala do sklepa! Holt to byla holka činu, nebyla tak laskavá a moudrá jako byl Brumbál. Přesto je hodna toho, abychom si jí vážili. ;) V bitvě nebyl čas na nějaké dlouhé ptaní chcete? nechcete? Neříkám, že je to dobře, ale prostě to tak bývá...
Autor: Jelly Elder Datum: 2011-07-17 11:25:32
Musí říct, že rozhodně nejsem zklamaná právě naopak. Druhá část relikvií je snad jediný film ve kterém se mi líbí pozměněné nebo přidané scény..vysvětlení diadému Helenou bylo perfektní, souboj Snape vs. McGonagallová před zraky celé školy luxusní a loučení tria na schodech srdcervoucí (taková scéna mi v knize chyběla). Musím smeknout před Klovesem (pokud to vymyslel on) protože Snapeova cesta domem za mrtvou Lily byla naprosto dokonalá. Líbilo se mi zapojení všech starých tváří Seamus, Dean, Padma, Levandule, Cho atd..je dobře, že jsme mohli dát sbohem i jim (i když tohle ocení hlavně čtenáři knížek). 
A k emocím..pro mě jich bylo dost. I když si patos obyčejně učívám, tak jsem ráda, že k tomu Yates ani Kloves nesklouzli. Téměř každá scéna v hradu něco vyzařuje, pomáhá tomu i nevtíravá hudba, která se nesnaží zbytečně ždímat emoce a okázale ukazovat teď všichni slzte. Od Snapeovy vzpomínky cit prosakuje všemi scénami, okázale nestříká všude kolem. Pokud tuhle vlnu divák zachytí veze se na ní až do konce a všechno graduje závěrečným záběrem na dospělé trio na King's Cross. Epilog byl vskusně pojatý, bez zbytečností s za použití melodie "Leaving Hogwarts". Bravo pane Desplate..
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-17 11:36:35
Omlouvám se že to tak rozpitvávam, já jsem holt, co se pricipů týče, poměrně nekompromisní. :) Ale zjevně si rozumíme. Dost k tomu z mý strany...
Lingin
Autor: Anonym [90.180.20.205] Datum: 2011-07-17 12:01:59
Asi chápu o co jak to Karlos myslí..ano, pro většinu lidí to vyjde možná nastejno,takže proč by to ve filmu složitě vysvětlovali? Jen pár fanouškům,kterým jde tak jak Vesemirovi o principy to dost vadí ;) Mě to mrzelo z té strany, že to mělo vysvětlovat jeden z rozdílů mezi těmi dobrými a Voldemortem, stejně jako to, že Harry navzdory tomu, co Voldemort udělal, netouží být jeho vrahem..Že prostě umí dát druhou šanci...A ani jedno toho tam moc zřejmé nebylo. Jenže ve filmech HP stejně nikdy nešlo o principy tak moc jako v knihách, a pro někoho kdo je jen divák to prostě sloužilo jako vtip, bez nějakého hlubšího zamyšlení ;)
Lil
Autor: Anonym [92.62.224.5] Datum: 2011-07-17 20:54:17
Anonym [82.100.0.179]: 
Jaké zdlouhavé ptaní se chcete nechcete? Prostě se zeptám: Kdo hodlá bojovat za záchranu Bradavic proti Voldemortovi, ať zůstane, kdo ne, odebere se laskavě ihned do sklepení. Co je na tom zdlouhavého? Vtip to sám o sobě nebyl špatný, ale v tu chvíli se to podle mě nehodilo.
Autor: Eleanor / někdo Datum: 2011-07-18 01:38:12
Taky se mi moc nelíbilo, že Snape na Gonagallovou neposlal žádné kouzlo, když ona je metala o sto šest. Jenom ta kouzla odrážel, v knížce to bylo jinak... Holt zase udělali Snapea kladnějším, než je v knížkách...
to Patr.Min
Autor: Levercham Datum: 2011-07-18 10:57:55
Ano, pochopil jsi mě naprosto správně, tím, že jsem napsala, že ve mně poslední díl nevyvolal takové emoce, jaké jsem čekala, jsem samozřejmě myslela, že jsem toužila po romantické komedii... *povzdech* Konec ironie, myslela jsem tím například to, jak mě dojal Návrat krále, k čemuž měl podle mého Harry taky našlápnuto, ale nestalo se... Ohledně toho dotazu na Patrona, už to tady, myslím, někdo zmínil přede mnou. Když se trio schovalo u Prasečí hlavy, bylo slyšet Brumbála, jak vysvětluje, že Smrtijedi nezahlédli Patrona v podobě jelena, ale kozy, přičemž osobně si myslím, že Smrtijedi nezahlédli žádného Patrona... nebo ho Harry vykouzlil, zatímco jsem mrkala?
Autor: Levercham Datum: 2011-07-18 11:05:37
Ještě k té Bezové hůlce... podle mě naprosto nevadilo, že nebylo ukázáno, že si s ní Harry opravil svou. Pointa celé té scény byla jasná a na ní záleželo: že Harry nechce a nepotřebuje nejmocnější (soubojovou) hůlku na světě. To je podstatné a my si holt domyslíme, že mu hůlku opravil Ollivander, nebude to první ani poslední změna oproti originálu :) To s těmi Zmijozelskými mě osobně trápí především proto, že zatímco oni byli potrestání bezpečným úkrytem, většina - ne-li všichni - ostatních hystericky pobíhala po Bradavicích (a umírala).
Autor: Dumbledore Datum: 2011-07-18 14:45:10
Nyní jsem přišel z kina a jsem dojatý především Snapeovými vzpomínkami. Tyhle scény na mě nejvíc zapůsobily a pořád si je promítám v hlavě. Určitě souhlasím s těmi, kteří říkají, že Alan Rickman je pan herec a že by měl dostat Oscara. Taky mě uchvátilo, jak McGonagallová metala po Snapeovi(uchvátilo mě to víc než samotný boj Voldemorta s Harrym). Taky nechápu, proč nechali Voldemorta a Belatrix rozprášit, to mi neleze do hlavy. Nejvíce mě rozesmálo, jak Voldemort říká, že je neobyčejný a ne bezová hůlka. To mi tak připadalo, jako by se děti hádaly, kdo je lepší :grin A ten přelet po hradě Voldemorta s Harrym to mi nedávalo smysl, asi to bylo jen proto, aby se nějakým způsobem dostali na to náměstíčko. A k epilogu řeknu to samé, co všichni ostatní. Všichni vypadali skoro stejně jako ,,před devatenácti lety''.Taky bych dal aspoň jeden záběr na Lupina, Tonksovou a Freda, než zemřou. Určitě tenhle film měl jisté chybičky, ale ty vzpomínky všechno napravily. Aspoň pro mě. :grin
Autor: lordbaal Datum: 2011-07-18 21:54:53
Môhol by mi niekto objasniť, kedy sa Aberfort rozprával so smrťožrútmi o Patronusovi? Pretože v tom filme nie je počuť o čom sa rozprávali!?
Autor: Rybba Datum: 2011-07-18 22:59:26
U nás publikum taky super, bylo to tak dramatický, že ve scénách, kdy nehrála hudba a bylo absolutní ticho, jste neslyšeli ani zachroupání popcornu, prostě všichni na to čučeli jak přibití... Moje premiéra byla dneska v osmnáct hodin ve 2D s dabingem a vidím to ještě minimálně na jedno třídéčko... :p 8)
Autor: Rybba Datum: 2011-07-18 23:36:44
Jinak ještě jsem to nepřečetl všechno, ale jak se dá chápat to co Rowla napsala a co bylo vidět i ve filmu... Že vlastně Harry byl pánem Bezové hůlky, i když vlastně nebyl, páč nesebral Dracovi Bezovou hůlku, ale tu její, tudíž se stal pánem jeho hůlky a né te Bezové, trošku střela vedle, ne?? :roll  
 
A chyba ve filmu (nebo to bylo nějak v knížce vysvětleno?), trio přišlo do Bradavic a mezi studenty byla Lenka... No ale v tom filmu mi to tak přišlo, že se vše odehrálo během cca dvou dnů... :roll  
 
Film pěkný, morký oči jsem měl, ale žádný srdcervoucí scény tam nebyly, to bych našel i smutnější (japonský) film, že Jájo... ;) 
 
Jo a ještě... Ten začátek se rozjížděl na mě až moc pomalu... No uvidím jaký to na mě zanechá efekt po druhém shlédnutí ve 3D... :)  
 
PS: A ještě otázka, jak vypadá ten film ve 3D v IMAXU a jak ty efekty vyniknou v Cinestáru, děkuji za odpověď... 8)
katerina
Autor: Anonym [89.102.106.57] Datum: 2011-07-19 17:43:52
NJN poslední díl HP a je konec na co se tet budu těšit?????????????????????????? Jinak ten poslední díl byl superrrrrrrrrrrrr :grin
Autor: Anonym [109.80.9.249] Datum: 2011-07-19 17:56:27
S recenzí musím v jednom bodě nesouhlasit. Bohužel jsem zatím na 2. části nebyl, ale v 1. části byl Ralph Fiennes dokonalý, kdybych nečetl knížku, čekal bych že jilmovou hůlku Luciusovi vrazí do krku. Působil nevyzpytatelně i když občas bezdůvodně, ale to je dobře, je to přece cvok co duši roztrhá na 8 kusů (6 viteálů, duše v jeho těle a viteál v Harrym.) Doufám že ve filmu bude mít větší prostor bitva a rozloučení s Harrym nebude takové jako v knize, totiž že Harry hledá na hradě viteály a beží z chýše do hradu, z hradu do lesa a z lesa do hradu. V knize to šlo, ale takový film bych nechtěl.
K bezový hůlce -
Autor: Vesemir Datum: 2011-07-19 22:52:15
kdepak, je to v pořádku... Je šumafuk, jakou hůlku držíš zrovna v ruce... Hůlky jsou chytrý jak opice a hůlková magie je nevyzpytatelná. Hůlka prostě ví, žes přemoh jejího pána, i když třeba neni přímo fyzicky u toho. Je to vždycky velká neznámá, ale záleží nakonec vždycky jen a jen na hůlce, ke komu se přikloní. A sám Harry si nebyl úplně jist - sám během finálního duelu prohlásil, že "vše teď záleží jen na jednom - jestli si je hůlka vědoma, že..." Jak vidno, BYLA si vědoma... :)
Autor: Rybba Datum: 2011-07-20 00:22:56
Vesemir, no tak jestli takhle tento "přehmat" vysvětlila Rowla a věříš tomu, tak dobrá, ale já tohle neberu a je to blbost... Porazím pána, seberu mu hůlku a stanu se pánem té hůlky, jasný to chápu... Ale když přemůžu pána, seberu mu jednu hůlku a stanu se pánem nad všemi jeho hůlkami?? Cheche, blbost... :p  
 
PS: A co pavoučci, dobrý?? Čekal jsem trošku něco jinýho, tohle mi teda vůbec nevadilo... 8)  
 
 
ODKAZ na čtvrtý díl - "potvůrka" pod lavičkou na nádraží, když si jde Harry popovídat s Brumbálem... :grin  
 
Seslat kouzlo na Freda jsem také viděl, akorát to nebyla Avada, ale nějaký jiný, zřéjmě také smrtící... 
 
Jinak mi neseděla smrt Voldíka, ale to je tou předlohou, tam zemřel taky tak nějak ani nevím jak a proč vlastně... :grin  
 
Jo a čekal jsem, že šéfik lapků je teda větší hajzlík, takhle mi docela přirostl k srdci, i v první části se mi líbil, docela sympaťák... :grin Po spadnutí štítu okolo Bradavic jsem čekal, že chytne vedle stojícího lapku a mrští ho směrem k hradu a vono ne... Jako správný (kladný) vůdce sebral všechnu odvahu, nebál se a vykročil vstříc možné smrti... To mi na záporáka vážně nesedělo, toho letícího lápku vedle něj, bych uvítal víc... :p
Autor: Anonym [82.100.0.179] Datum: 2011-07-20 09:28:27
Kletba na Freda tam žádná nebyla, Rybbo, blbě si koukal... :)
Autor: Rybba Datum: 2011-07-20 19:41:23
Cheche, Harry téměř šlapající Brumbálovi na hábit mě také zaujal... Proč neposlali bojovat do Bradavic více dospělých také nechápu... Bylo tam několik tisíc smrtijedů a lapků a proti nim pár dospělých čarodějů, pár učitelů a spousta žáků, kteří jsou dobrý tak akorát do futrálu... Co se týče čím bude Harry kouzlit, když zlomil bezovou hůlku... Má tu Malfoyovu ne?? Nebo si koupí jinou... :p  
 
A chtěl bych se dočkat dílu, snad toho posledního, kdy ze dvou hodinu v kině udělají 3 na DVD, ale o tom si mohu nechat zřéjmě jen zdát, bohužel... :cry Ale scén tam vystřihli dost, třeba i Voldík u Gringotových mimo jiných... :roll
Autor: Rybba Datum: 2011-07-20 19:48:11
Co se týče patrona, tak to je buď "jen pro čtenáře", aby jim to tam nechybělo... Ale osobně si myslím, že ta scéna byla natočena, ale nakonec vystřižena, a holt to povídání Brumbála se smrtijedy zapomněli - nemohli vystřihnout... A také mi to málem uniklo, šlo to slyšet slabě a přes mluvící trio to téměř zaniklo, ale bylo to tam, toho "kozla" jsem slyšel... :grin  
 
A rozprášivší Voldík může značit otevřený konec a osmý díl HP série, tentokráte už plně v rukou Holywoodu... Ne, kecám, to je blbost... :p
Autor: Todosos Datum: 2011-07-22 11:11:53
Tak jsem to měl možnost konečně vidět taky. Musím říct, že jak jsem se nudil u té první části Relikvií smrti, na které jsem byl někdy v prosinci minulého roku, tak tohle bohatě vynahradilo mé zklamání. Dokonce si troufám říct, že to byl nejlepší díl z celé té série (v mých očích mu šlapou na paty Fénixův řád a samozřejmě i Vězeň z Azkabanu). Když ten film skončil, tak jsem by v klidu, ale teďka s odstupem to na mě dolehlo, že už je konec a není se na co těšit. A je mi to strašně líto. :sigh Samozřejmě ty filmy tady budou pořád, můžu si je pouštět na DVDčku stále dokola, ale nikdy už to nebude takové, protože ten příběh nemá žádné pokračování. Můžeme si jen domýšlet.  
Byl bych strašně rád, kdyby Rowlingová něco napsala ještě, ale už bych asi nechtěl nic s Harrym, Ronem, Hermionou a spol. To by bylo mlácení prázdné slámy, ten příběh je uzavřený... Spíš by se mi třeba líbilo něco z Brumbálových mladých let, nebo podobně. Vlastně by to ani nemuselo být tak dlouhé, stačily by třeba tři knížky a podle toho tak tři filmy. Ale radši si moc naděje nedělám. 
Ještě k tomu filmu - nemůžu říct, že by mě tam vyloženě nějaká scéna dojala, ale opravdu pěkně udělané byly ty vzpomínky Snapea a ta jeho smrt. To byly opravdu silné momenty, fakt mi ho bylo hrozně líto. 
Z toho konce jsem moc odvázanej nebyl. V podstatě jediný, u koho se ta proměna povedla, byla Ginny. Jinak vypadali všichni více méně stejně... Teda Harry a Ron vypadali o pár let starší, ale určitě ne o 19. A Hermiona? Ta byla furt stejná! Jako by vyprovodila na vlak mladší sestřičku... A co se Malfoye týče, tak to jsem se musel smát, jak se ho za každou cenu snažili udělat staršího tím, že byl celej vypelichanej. Ale tak dobrý, celkovej zážitek z filmu mi to nezkazilo. ;)  
Pak se mi tam ještě nelíbilo, jak Ron oplakával bráchu a za půl hoďky už se líbal s Hermionou nedaleko baziliškových ostatků... Já teda nevím, ale kdyby mi umřel brácha, asi bych neměl zrovna náladu se s někým líbat, byť to byla třeba hodně blízká osoba. Bylo by vkusnější, kdyby si tu pusu dali na konci filmu, těsně předtím, než Harry zahodil tu bezovou hůlku. Bylo by to takové vyjádření jisté úlevy, že už je i přes všechny ztráty a útrapy po všem. 
Jinak někdo tu zmiňoval tu scénu, kdy Minerva "vyžene" Snapea před zraky všech studentů... To bylo opravdu super! V knížce to myslím nebylo, ale vůbec v tomhle filmu se ty inovace oproti knížce povedly. Narozdíl třeba od toho Prince dvojí krve.  
Jo a ještě jsem si všimnul jedný věci, a to, že Harry se na tom nádraží s tím Malfoyem ani extra nepozdravil (v knížce myslím jo). Pro mě je to trochu zklamání, někdo vám zachrání život a vy mu pak ani nepokynete hlavou. Ale možná jsem blbě koukal a bylo to tam... V té první části mi zase třeba chybělo, že se Harry nerozloučil s Dudleym, tak tohle je podobné v mých očích.
Autor: Eleanor / někdo Datum: 2011-07-22 13:56:36
Pořád nevím, co blo tak super na tom, jak se Mc Gonagallová pokoušela postavit Snapeovi. Kdyby chtěl, mohl ji klidně zabít, ale musel utéct, aby jí nic neudělal. Je fakt machrovina hrát si před někým, kdo toho riskuje mnohem víc, na hrdinu... :roll
Autor: lordbaal Datum: 2011-07-23 17:28:00
O tom ale McGonagallová predsa nevedela ;)
Autor: 100nawa Datum: 2011-07-26 15:11:30
Todososi, já myslím, že Ron dal Hermioně pusu před zabitím Freda! ;) Ron zjistil, že Fred umřel, až když jim dal Voldemort time-out a mrtví se snášeli do Velké síně. V té scéně Harry vidí i Tonksovou s Lupinem mrtvé, pak jde šokovaný podívat se na Snapeovu vzpomínku a pak jde rovnou do lesa nechat se zabít. Hrneček Helgy už byl dávno zničený. Máš to trochu pomotané. :)
Autor: miska Datum: 2011-07-28 14:12:41
Mně se film celkově líbil. Určité momenty byly zarážející, již zmíněné přelomení hůlky, dál pak zavření Zmijozelských do sklepení, vtipné, ale v ohlédnutí po delší době dosti mimo. Závěrečný souboj mě také velmi zklamal, zabití hada-proč ho Nevil vlastně zabil, chybělo tam poselsví Harryho který odchází na smrt, potká Nevila a řeknemu, že je důležité hada zabít. A opravdu moc mi chybělo očištění Snejpa přede všemi obránci Bradavic, tak jak to bylo v knize, toto si myslím, že vynechat neměli, postava si to zasloužila.  
Epilog-úsměvný proč ne, zároveň smutný- trio se ohlíží za odjíždějícím vlakem=končí pro ně dlouhá část života s filmy, natáčením. 
Vystríhané scény mi strašně vadí, zasloužili byhom si to celé :grin
Syndy
Autor: Anonym [88.102.47.25] Datum: 2011-08-11 18:01:48
Lidi, dívala jsem se na Harryho Pottera Relikvie 2 část a smrt Freda tam je i když takový záblesk........najdete to jak smrtijedi vlítnou do té astronomické věže a vyšle smrtící kletbu na levo od něj tak tam uvidíte ale jen na okamžik zelenou bundu, což je fred a jak ta kletba ho trefí :)

Komentáře vyjadřují názory čtenářů. Redakce nemůže ovlivnit jejich obsah. Vyhrazuje si však právo je odstranit.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

< Předch.   Další >
Tento web je provozován soukromou osobou
a nevztahuje se na něj Nařízení GDPR