'; ?> Potter Web CZ/SK - Harry Potter Fans - Dostaveníčko s panem Potterem: Audiobooky.
Error creating feed file, please check write permissions.

Potter Web CZ

Harry Potter Fans


Úvodní stránka

Bleskovka

Příležitost pro všechny výtvarníky!
Umíte kreslit? Chcete svá díla zveřejnit a ještě mít možnost získat pěkné ceny? Pak klikněte sem

Hlavní výběr

Úvodní stránka
Novinky
SPOILERY 7.kniha
Knížky
Herci
J.K.Rowling
Galerie
Stáhněte si
Doporučené odkazy
Návštěvní kniha
Napište nám
Soví pošta - diskuse
Příčná ulice - burza
Archiv diskuse hp.cz
Archiv diskuse FMS

Potter Web Menu

Náš tým
Naše ikonka
Akce
Newsletter
Magazín Pottered
Potter Povídky CZ
Budeč

Přihlášení

Přihlašovací jméno

Heslo

Zapamatovat
 
Chci se zaregistrovat!
Zapomněla(a) jsem heslo

Oko Velkého Bratra

Tvoje IP adresa:
18.226.169.94

Prohlášení

Potter Web CZ is in no way related to J.K. Rowling, Scholastic Books, Bloomsbury Publishing or Warner Bros. All images and material related to the J.K. Rowling novels is © Scholastic Books (US), and Bloomsbury Publishing (UK). All material related to the "Harry Potter" films is © Warner Bros.

Veškerá práva ke zde zveřejněným autorským článkům vyhrazena.
Články není  dovoleno přebírat bez souhlasu redakce a bez uvedení původu "potterweb.cz".

Tato stránka používá pouze vlastní technické soubory cookie, nutné pro její fungování.
Používáním této stránky souhlasíte s používáním souborů cookie.

Naše ikonka

Budeme rádi, když na svých stránkách umístíte tuhle naši ikonku s odkazem na www.potterweb.cz/web/
Potter Web CZ
Návod na vložení ikonky je zde.

 

Dostaveníčko s panem Potterem: Audiobooky.

| Tisk |  E-mail
Novinky  ->  Zajímavosti
Příspěvek přidal(a) KARLOS   
úterý, 08 března 2011, 22:01
Po delší odmlce s příspěvky se opět hlásíme v plné polní. S novinkami se poslední dobou rozhodně pytel netrhá a čas, potřebný na psaní nějakých podrobnějších tématických článků, se také nehledá snadno. Zauvažoval jsem ovšem o možném řešení a nakonec si myslím, že by mohlo být ve výsledku funkční. O co jde? O články, které nebudou přímo novinkového charakteru, nebudou ani zevrubně rozebírat vytyčené téma, ale na druhou stranu by mohly poskytnout texty, které by mohly ukojit hlad po nových informacích. Jak název napovídá, často se budou kombinovat i s námětem charakteru čistě zábavného, či formou žebříčku. Nejdůležitější je ovšem fakt, že články nebudou sáhodlouhého formátu, tudíž by se měly objevovat pravidelně (řekněme jednou týdně, nevyhraněné téma snese přísnější cyklus) a měly by podnítit uživatelskou diskuzi v návaznosti na probírané téma. Tolik nezbytný popis "nové rubriky".
A jak název článku napovídá, dnes si řekneme něco o formátu audiobook, čili knize ve formě mluveného slova. Více pod článkem.

Existuje bezpočet způsobů, jak vstřebat obsah knihy. Za tisíciletí existence nejslavnějšího média a jednoho z  nejdůležitějších vynálezů lidstva je to logické. Doby dávné tolik knihám nepřály, doby dnešní pro změnu vycházejí vstříc lidem handicapovaným. Jedním z nich je i audiobook, čili kniha předčítaná a zaznamenaná ve formě audionahrávky.
Někdo si řekne, proč vůbec takto knihu číst, když má zdravé mladé oči a je to nejpohodlnější cesta. Ovšem s tím pohodlím lze snadno polemizovat. Osobně mám knihy velice rád a to i v klasickém provedení. Ovšem jako člověk, který nemá času na rozdávání, si jednoduše třídí čas tak, aby ho co maximálně zužitkoval. A pokud chce pravidelně a aktivně číst, je toho času zapotřebí.

Já sám jsem se dostal k této formě knih takovou cestou, že jsem zjistil, že moře času strávím dopravou do práce a z práce. Ve veřejných prostředcích je samozřejmě možné knihu vytáhnout, ale co ve chvíli, kdy z nich vystoupím a musím se další půlhodinu dostávat až k vlastní budově? To je čas, který by se dal využít, zvlášť za krásného odpoledne. A tak jsem takto zkusil "přečíst" první knihu. Výsledek se mi natolik zalíbil, že poměr klasicky přečteného textu versus mluveného se vyrovnal na docela solidní poměr 1:4. Ano, ne všude mi přijde mluvené slovo nejvhodnější. Doma si rozhodně raději otevřu papírovou verzi. Ale jak říkám, čas, který by jinak přišel nazmar, či by sem ho věnoval myšlenkovým pochodům, můžu využít i jinak.

Ale k věci. Celá série Harryho Pottera není k mání jen v tištěné podobě, ale je k dispozici i ve formě audiobooku. Takže hezky popořadě.
Kámen mudrců v audionahrávce poslalo na pulty obchodů vydavatelství Albatros. Nejprve ve formě audiokazet, předminulý rok i formou kompaktních disků. Ty vycházely v trafikách jeden disk po padesáti koruně, následně i jako souhrnný celek za nějakých čtyři sta korun. Tato verze je pořád k mání. Knihu čte skvělý Jiří Lábus a celé vyprávění je podbarveno hudbou, i když zde záleží hodně na vkusu posluchače, zda se mu do příběhu bude hodit, či nikoli. Pan Lábus se navíc nepozastavuje ani před takovými překážkami, jako je například píseň Moudrého klobouku, kdy tato pasáž je doslova návyková a budete ji poslouchat i opakovaně. Jediným problémem by mohlo být, že předčitatel napodobuje a mění hlasy, což by někomu nemuselo být po chuti. osobně takovou formu četby nepreferuji, ale zde mi to vůbec nevadilo, neboť hercův projev je vkusný a úměrný samotnému obsahu. Doporučuji.

U Tajemné komnaty by jsem byl ovšem s doporučením poněkud opatrnější. Vydavatelem nahrávky je opět Albatros, ovšem k mikrofonu se dostal Pavel Zedníček. Nahrávka vyšla jen na kazetách a jakékoli další vydání zřejmě neplánuje. Není se čemu divit, protože oproti prvnímu dílu je technické provedení sice poslouchatelné, ale nikoli kvalitativní. Nahrávky nejsou podbarveny žádným zvukem a co víc, pan Zedníček zjevně nepochytil ducha knihy, ignoruje jakékoli náznaky v knize a snaží se z postav udělat víc než co jiného karikatury. Jakmile zaslechnete přednes Draca, či Luciuse Malfoye, okamžitě se dostaví kopřivka. Podobným problémem trpí i Zlatoslav Lockhart, nebo Severus Snape. Nahrávka není nic neposlouchatelného, ovšem s touto jedinou mám v rámci Harryho série problém.

První dva díly v audio formě jsou oficiálně sehnatelné. To však neplatí o dalších Harryho dobrodružstvích. Naštěstí existuje organizace jménem Knihovna pro nevidomé. Ta se aktivně snaží o převedení nejpopulárnějších, ale také nejzásadnějších knih do česky mluveného slova. A její zásluhou se světla světa dočkala i audio verze Vězně z Azkabanu, Ohnivého poháru, Fénixova řádu, Prince Dvojí krve a Relikvií smrti. Všechny načetl vynikající Jan Hyhlík. Jeho projev je střízlivý, pro někoho možná poněkud fádní, mnohem spíš ale decentní a odpovídající duchu knih. Pan Hyhlík se nesnaží žádnou postavu jakkoli imitovat a i když v posledních knihách přidal kapku dramatičnosti ve vypjatých chvílích, pořád je to mnohem dospělejší přístup, než u prvních počinů pod záštitou Albatrosu. Nahrávky neobsahují žádnou hudbu, pokud samozřejmě za hudební podkres nepovažujete předělové znělky ve formě divadelních gongů.

Kde je háček, který pravděpodobně způsobil, že jste o těchto počinech ještě neslyšeli? Právě ve vydavatelské společnosti. Ta je samozřejmě vázána autorskými právy a své nahrávky poskytuje prostřednictvím státních knihoven pouze posluchačům s vážným zrakovým postižením. V takovém případě si zájemce může nahrávky přes knihovnu objednat a zdarma poslechnout. pro běžné posluchače je tak oficiálně cesta k legálnímu vlastnictví uzavřena.
Jak jste již zřejmě pochopili, přesto cesta existuje a nutně se nejmenuje warez, i když ten tu samozřejmě hraje hlavní roli. Na internetu se dají nalézt všechny tyto nahrávky a to v kvalitě relativně uspokojivé. Sám za sebe ovšem hned dodám jedním dechem - pokud si budete tyto nahrávky stahovat, bylo by minimálně morální, kdyby jste byli vlastníkem knižní kopie každé knihy, kterou takovou formou a v takové podobě stáhli a samozřejmě aby se nahrávky dál nešířily mezi další uživatele. V dnešní době se nemusíte bát trestních postihů, neboť pokud kopii stáhnete pro svou vlastní potřebu, zákon nepřekračujete. Přímý odkaz by jste tady ovšem hledali marně.

Na druhou stranu mi to nedá a alespoň formou názvu neupozornil na stránky, které se touto problematikou zabývají. Ty nesou název Království mluveného slova a naleznete tam nejen načteného Harryho Pottera, ale i další spoustu zajímavých knih. Pro viditelnost souborů samozřejmě musíte být na stránkách registrovaní a jejím provedením také prohlašujete, že veškerý stažený obsah máte i ve formě papírových knih.
Pro dnešek by tak stačilo, na závěr tedy otázka - jakou formu četby Harryho preferujete vy? Máte raději anglický originál, nebo jste zkoušeli i jiné mezinárodní mutace? Nebo raději věříte starým dobrým a hlavně ověřeným českým/slovenským překladům? A už jste někdy vyzkoušeli audiobook? Diskuze patří vám. Jen by sem prosil, aby se nezvrhla v jednu velkou hádku, čí překlad je lepší. Každý má tu svou, jen tu jedinou a je jasné, že se za ní bude bít do posledního dechu, to však prozatím není téma do této diskuze. Příště na shledanou.

 
 


Komentáře
Huh
Autor: Anonym [213.192.55.18] Datum: 2011-03-08 23:39:09
Jó, Harry Potter od Hyhlíka je moc fajn:) 
Taky se to dobře poslouchá v jiných jazycích. Jak to člověk zná, tak se z toho dá hodně naučit.
Mylady
Autor: Anonym [89.103.124.136] Datum: 2011-03-09 00:28:34
Já znám akorát anglický originál, a to pouze u 7. knihy, a jinak jen český překlad, resp. slovenský u 7. dílu, který byl v létě vydání přeložen v obou jazycích na netu :) U slovenské verze mi "nečekaně" dělaly problémy jiné výrazy a angl. názvy, které se na Slovensku nepřekládají. Audiobook jsem zatím neměla tu čest prubnout, takže mým favoritem je prozatím jednoznačně český překlad od Pánů, ano s velkým P, bratrů Medků. Jsem spokojena... možná až na jedno slovo, hádejte které :D
Jakub
Autor: Anonym [92.62.224.30] Datum: 2011-03-09 10:08:58
Zdravím všechny, 
mátě někdo nějaké informace o traileru na HPDHII? 
Děkuji, Jakub.
Audio
Autor: nuqo6 Datum: 2011-03-09 10:47:53
Super článek! Audia jsem poslouchal všechny. Jenom sedmý díl jsem poslouchal od nějaký ženský, protože jsem verzi pana Hyhlíka nikde nenašel, ale bylo to taky OK. Nejvíc bych ale pořád doporučil verzi pana Lábuse - u ní se výborně pobavíte (např. hlas Protivy :D )
Dumbledore
Autor: Anonym [78.157.167.158] Datum: 2011-03-09 17:39:57
To slovo fakt nevím...
Autor: Janette Baborake Datum: 2011-03-09 18:42:30
To zní celkem zajímavě, jak se takový audiobook dá sehnat? Jsou tyto díly normálně dostupné v knihovně, a popřípadě dokonce i v angličtině?
Český DVD obal na Relikvie smrti part 1
Autor: Anonym [90.176.51.25] Datum: 2011-03-09 19:41:48
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150160824309880&set=a.10150160823869880.339305.99194759879&theater
Megy
Autor: Anonym [88.100.135.124] Datum: 2011-03-09 20:12:19
Hezký článek, mě se moc líbil pan Lábus-ale i tak mám raději normální čtení:)
Autor: KARLOS Datum: 2011-03-09 21:12:46
Janette Baborake: Jak píšu, první díl se dá koupit v knihkupectví, dvojka teoreticky na kazetách taky. Další díly jen z knihovny, tedy pokud máš těžké zrakové postížení, jinak útrum. Ale jak píšu, dá se to sehnat i jinak. Minimálně vždycky pomůže pan G, no ne ;)?
Autor: KARLOS Datum: 2011-03-09 21:16:09
JInak anglické verze jsou oficiálně k dostání všechny díly, u nás koupíš ve velkých knihkupectvích, jako je Luxor, připrav se ovšem na těžké pálky, sedmička sála hodně přes dva tisíce a ani import z nějakého zahraničního e-shopu není nejlevnější (ale je samozřejmě podstatně levnější, neý to shánět u nás)... 
Ovšem i zde platí možnost jiných zdrojů, ovšem nijak nenavádím ;)...
Angelo
Autor: Anonym [62.129.63.202] Datum: 2011-03-10 13:52:52
Imho jsi strucne sdelil, kterym (opravdu spatnym) smerem se tyto stranky budou ubirat. Do roka skoncite jako lost.cz na edne :). GL
Autor: Catalinna Datum: 2011-03-10 14:32:21
Bezva článek, Karlosi :), ale já mám nejradši audio=Tajemnou komnatu... :)
KARLOS
Autor: Anonym [88.102.65.7] Datum: 2011-03-10 14:33:40
Osobně nevím, co bude do roka a do dne. Stránky se doposavad ubíraly směrem k úbytku článků, tímto krokem by se měly vyplnit hluché místa. Jakmile budou nové informace, samozřejmě na jejich uvěřejnění znovu najedeme... Apropo já jsem tu hodně málý pán, co bude dál s webem musí vědět hlavně jeho majitel - Albert.
Co že dál s webem?
Autor: Albert Zweistein Datum: 2011-03-10 15:37:00
To jako že by mě tenhle web do roka a do dne přestal po sedmi letech stát peníze a čas??? :grin  
No to né, toho se myslím není potřeba bát. Já jsem tu vždycky spíš poskytoval jiným lidem takovou "publikační a diskusní základnu". A dokud bude aspoň o čem diskutovat, tak to tu žít bude. A i když v Soví poště se černé myšlenky o vyčerpání tématu objevujou už několik let, stále se čas od času vynořujou nápady nové, přestože Harryho příběh už dlouho známe až do konce. A krom toho chcípnutí diskuse mnohem víc závisí na té partě, co se tam schází, než na tématu HP jako takovém (řada diskusí toho s HP opravdu moc společného nemá, ale žijou). 
Ale nebojte, mnohem mocnější lidé než já mají zájem na tom, aby fenomén HP celosvětově nezapadl. Takže i nějaké ty podněty pro zdejší články se myslím najdou - jestli je bude chtít někdo psát. 
A taky nezapomínejme na téměř nekonečný jev - fanfiction. Fanoušci svou fantazií pokračují ve zdánlivě ukončených příbězích, s větším či menším úspěchem je rozšiřují do minulosti i budoucnosti... a to i na našem souvisejícím webu potterpovidky.cz. 
A navíc pořád dorůstají další a další, kteří počátky fenoménu HP "nestihli", ale teď se začínají těmi knížkami (a filmy) prokousávat - a budou hledat informace a zpřízněné duše. 
Nemám strach, že bych se tu ještě hodně let neměl o co starat ;)  

Autor: Anonym [77.48.0.224] Datum: 2011-03-10 16:25:32
Audio Harry je super poslouchal sem všechny knihy a můžu opravdu doporučit. Některe najdete i na ulozto.cz
Autor: Arlondie Datum: 2011-03-11 12:44:26
I ty brepto, Angelo. Místo katastrofických scénářů si raději projdi historii PotterWebu, odkdy funguje, a zajímej se více o našho guru Alberta. Kdybys o něm měl načteno alespoň pár řádek, takovou hloupost bys z pusy nevypustil ;)  
 
PotterWeb je v současnosti jediný pořádný web o Harry Potterovi v ČR a já se o jeho budoucnost nebojím. Vždycky si ho najdou noví dorostlí fanoušci a sem tam zavítají i ti, co si dlouho knížky nepřečetli...
Kachka
Autor: Anonym [89.176.18.93] Datum: 2011-03-12 09:33:36
audio knihy jsem nikdy nevyhledávala. mám zdravé oči a tak si to raději přečtu sama a to v češtině. angličtinu jsem se začala učit nedávno a na originál si opravdu netroufnu.ale možná si teď poslechnu nějakou ukázku audio knih ale nevím.ale jak je zmíněno v článku určitě to v dnešním uspěchaném životě není na škodu.
Autor: Anonym [212.80.83.113] Datum: 2011-03-12 23:08:17
Dostal mě Zedníček, jak ve dvojce mluvil Lockharta :grin a pak taky v sedmičce ta ženská. Místou "Aquamenti" to přečetla nějak jako "haguahuamenti" :grin :grin při tom jsem si málem cvrnknul do textilu
Kachka
Autor: Anonym [89.176.18.93] Datum: 2011-03-13 10:56:18
tak sem si stáhla jen jednu kapitolu se Zedníčkem a to zrovna kde je Lockhart a Malfoy a je to to nejstrašnější co sem kdy ve spojitosti HP slyšela. ještě horší než český dabing.první kniha docela jde ale pokud bych si měla vybrat tak si raději vezmu knihu a budu číst sama
Karlos
Autor: Janette Baborake Datum: 2011-03-14 08:30:50
Ok, díky :)
Autor: Anonym [81.0.223.86] Datum: 2011-03-15 13:13:04
Poslední dobou přemýšlím o tom, jak bude vypadat poslední logo WARNER BROS PICTURE Harryho Pottera 7 part II. Už od 3. dílu používají tvůrci železný nápis. Přitom u 1. a 2. dílu byl nápisy zlaté. Já osobně bych při posledním dílu rád viděl změnu. Pořád tmavé nápisy, které se od sebe u posledních dílu skoro neliší mě jako diváka už nebaví. Např. u Matrix byl nápad zeleného nápisu dobrou volbou. Doufám, že takto nepřemýšlím sám a že ho v posledním díle změní. Mým nápadem by bylo, že by se jako u předchozích dílů nápis postupně k nám přibližoval. Měl by zinkovou načervenalou barvu a těsně u nás by vzplál ohněm. Myslím, že hořící nápis by byl dobrou tečkou celé ságy. A jak to vidíte vy? 

Kachka
Autor: Anonym [89.176.18.93] Datum: 2011-03-15 15:47:31
no v part I. byl hezkej logo podléhalo korozi a tak trochu se už rozpadal podle mě to u II. bude stejné jen že se rozpadne úplně. podle mě to bude navazovat na part I. ale uvidíme
KARLOS
Autor: Anonym [88.102.65.7] Datum: 2011-03-15 16:07:48
O logech (ale i samotných logech filmů) přemýšlím docela s potěchou ;)... Ale: 
 
U trojky nebyl železný, ale tříbřitý, stejně jako hlavní logo, které levitovalo. 
 
Zelezné lobo měla snad čtyřka a pětka, kde se po vzoru dvojky nachází v mracích. 
Upřímě hořící logo by se mi hodně líbilo u čtyřky, třeba i s návazností na vlastní filmový titul. Takto bylo ostatně vyobrazeno v jednom traileru. 
Šestka mělo logo kamenné. 
Jak to bude s posledním dílem nevím, ale myslím si, že už se výrazněji měnit nebude, jen u něj dojde k totálnímu rozpadu, když tak hezky začalo chytat rez v první polovině...
Autor: Anonym [81.0.223.86] Datum: 2011-03-16 19:01:58
Na facebooku jsem četl, že by měl během víkendu zveřejněn první sneak peak HARRY POTTER 7 part 2. Je to pravda?
Autor: Anonym [90.179.60.249] Datum: 2011-03-18 11:32:06
Nějaké to video už je venku. Tedy aspoň já jsem ho ještě nikde předtím neviděla. http://emma-watson.net/ Je tam pár nových záběrů. Ale je klidně možné, že o novinku nejde a já jsem na to jen narazila poprvé.
Harry Potter a relikvie smrti čast 2 Sne
Autor: Anonym [84.42.220.104] Datum: 2011-03-18 14:38:19
http://www.youtube.com/watch?v=zKlWqBj5LC4
Maro
Autor: Anonym [90.176.48.65] Datum: 2011-03-18 16:53:05
Nějak to tu zamrzlo....žádné novinky..sneak peek nic
A First Look Behind the Scenes of Deathl
Autor: Mylady Datum: 2011-03-18 17:04:35
Nevím jak a jestli vůbec sem smím vkládat články, takže vám tuhle super čerstvou novinku dávám sem: http://www.youtube.com/watch?v=l2DhaVnKIwU. Ale je to teda i na stránkách emmy ;-) Tak nejsu první :D
KARLOS
Autor: Anonym [88.102.65.7] Datum: 2011-03-18 18:05:41
Tak upřímě by sem byl raději, kdyby se sem linky nepostovaly půl dne před vydáním novinky. Ještě sedím v práci a nahodit to nemám čas... 
Samozřejmě bude, počítám, až se před osmou dostanu domů, tak ji napíšu ;)...
audiobooks
Autor: 100nawa Datum: 2011-03-18 19:46:09
Ano, HP audiobooky jsem zkoušela a byly fajn, bohužel jsem nějak neměla čas doposlouchat celou sérii. Ovšem hledat české audiobooky mě ani nenapadlo, chtěla jsem slyšet originál. :) Audioknížky od Bloomsbury mluvené Stephenem Fryem jsou zkrátka úžasné! :D Taky jsem si zkoušela poslechnout ty od Jima Dalea, ale ačkoli je Angličan (nemám ráda zvuk americké angličtiny), tak se mi jeho verze pro americký trh nelíbily a nelíbí, nechápu, jak za ně mohl dostat tolik cen.  
 
Pro porovnání: 
 
Jim Dale: 
http://www.youtube.com/watch?v=wwhZKlWWR3Y 
 
Stephen Fry: 
http://www.youtube.com/watch?v=YQfRxQLxop0 
 
Asi je to ale dost o osobním vkusu, někomu se zase víc líbí Dale.
to Karlos
Autor: Mylady Datum: 2011-03-18 22:03:45
Omlouvám se, ale nemohla jsem to vydržet :)))
hmm
Autor: Anonym [213.192.55.18] Datum: 2011-03-20 21:52:59
Každá verze má něco do sebe.Já ale znám víc ty od Dalea. Poslouchal jsem německou verzi a pak chvíli holandskou - na ty si člověk musí zvykat víc...hlavně s tou německou jsem bojoval dlouho- teď jsem si ji ale oblíbil. Český mám naposlouchaný úplně celý! Je škoda, že není dvojka namluvená Lábusem!Ale od čtyřky by se tam stejně nehodil. Bylo by to moc dětský.
Autor: Anonym [95.129.103.1] Datum: 2011-04-10 12:42:08
kdy vynde do kin harry potter 7 relikvie smrti část 2 :?

Komentáře vyjadřují názory čtenářů. Redakce nemůže ovlivnit jejich obsah. Vyhrazuje si však právo je odstranit.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

< Předch.   Další >
Tento web je provozován soukromou osobou
a nevztahuje se na něj Nařízení GDPR