'; ?> Potter Web CZ/SK - Harry Potter Fans - Relikvie smrti část I - předzvěst veliké události.
Error creating feed file, please check write permissions.

Potter Web CZ

Harry Potter Fans


Úvodní stránka

Bleskovka

Příležitost pro všechny výtvarníky!
Umíte kreslit? Chcete svá díla zveřejnit a ještě mít možnost získat pěkné ceny? Pak klikněte sem

Hlavní výběr

Úvodní stránka
Novinky
SPOILERY 7.kniha
Knížky
Herci
J.K.Rowling
Galerie
Stáhněte si
Doporučené odkazy
Návštěvní kniha
Napište nám
Soví pošta - diskuse
Příčná ulice - burza
Archiv diskuse hp.cz
Archiv diskuse FMS

Potter Web Menu

Náš tým
Naše ikonka
Akce
Newsletter
Magazín Pottered
Potter Povídky CZ
Budeč

Přihlášení

Přihlašovací jméno

Heslo

Zapamatovat
 
Chci se zaregistrovat!
Zapomněla(a) jsem heslo

Oko Velkého Bratra

Tvoje IP adresa:
3.138.34.158

Prohlášení

Potter Web CZ is in no way related to J.K. Rowling, Scholastic Books, Bloomsbury Publishing or Warner Bros. All images and material related to the J.K. Rowling novels is © Scholastic Books (US), and Bloomsbury Publishing (UK). All material related to the "Harry Potter" films is © Warner Bros.

Veškerá práva ke zde zveřejněným autorským článkům vyhrazena.
Články není  dovoleno přebírat bez souhlasu redakce a bez uvedení původu "potterweb.cz".

Tato stránka používá pouze vlastní technické soubory cookie, nutné pro její fungování.
Používáním této stránky souhlasíte s používáním souborů cookie.

Naše ikonka

Budeme rádi, když na svých stránkách umístíte tuhle naši ikonku s odkazem na www.potterweb.cz/web/
Potter Web CZ
Návod na vložení ikonky je zde.

 

Relikvie smrti část I - předzvěst veliké události.

| Tisk |  E-mail
Novinky  ->  HP a Relikvie smrti - film
Příspěvek přidal(a) KARLOS   
čtvrtek, 18 listopadu 2010, 22:13
Jak jsme slibovali, tak také činíme. Nový film se začal konečně „protáčet na filmových kotoučích“ i před širokým publikem a my tak můžeme přinést první dojmy z filmu. Šohaj tak již učinil a nyní se pokusím přispět svou trochou do mlýna i já. Snad tím někomu ulehčím čekání, či opět pozvednu očekávání. Pro vlastní postřehy prosím dále. ps: Článek se v podstatě úplně vyhýbá SPOULERům, takže nikdo nemusí mít obavy z nějakého nemilého překvapení.



V článcích podobného ražení, řekněme recenzích, nebo prvních dojmech, by se mělo začínat úvodem, kde autor textu nějak definuje svůj nynější vztah k hodnocenému filmu. Nebudu porušovat zaběhnuvší konvence, ale na rovinu se přiznám, že ještě, než jsem usedl do křesla před plátnem, jsem přemítal, jak budu a měl bych k filmu přistupovat. Jestli jako zapřísáhlý fanoušek série obrýleného čaroděje, který si lístky na promítání koupil týden dopředu a nebude váhat film vidět i několikrát, nebo jako fanoušek filmový, který snímku neodpustí věci, které normální smrtelník (a ve velké míře i běžný potterovský fanda) přechází s klidným srdcem. K tomuto přemítání u mě nastalo v situaci, kdy jsem přečetl nespočetné množství „prvních reakcí“ a viděl prakticky všechen předem internetem prezentovaný obsah. Ne, že by mě to nějak vadilo a chtěl se k nějakému názoru přiklánět. Bylo však zcela zjevné, že tak nějak existují právě výše zmíněné dvě skupiny. O normálních divácích tu bohužel řeč být nemůže, neboť to v případě kouzelnické série nejsem.
Paradoxně jsem se ale namáhal zbytečně, neboť se ukázalo, že v tomto pes zakopaný nebude. První Relikvie smrti prostě už nejsou klasickým Harry Potterem, ale ani běžným filmem, určený pro jiné, než fanouškovské publikum. A tím pádem nemůže dojít na nějaké členění na různé skupiny diváků. Přesto na něj budou reakce různorodé, protože bude záležet, jak k nim člověk bude přistupovat z pohledu právě toho běžného, nezaujatého ani vzdělaného diváka.
Film je totiž jeden dílek veliké a obsáhlé skládačky. Skládačky, která by v očích trénovaných nefanouškovských mohla zabrat nějaké tři filmy a mohly by šlapat jako namazaný stroj. Skládačky, která ovšem zvolila přístup, který v běžných očích divákových nebyl do této série zcela běžný. Prvním a druhým dílem série se započal přístup, který nevynechal byť sebemenší detail a dopředu riskoval logiku děje celé série. Krok to byl pro některé šťastný, pro druhé nudný, pro třetí to v podstatě neznamenalo mnoho, jeden důsledek pro všechny to však mělo – že pokud série v polovině výdělečně neodumře (tak, jako třeba filmová série Letopisů Narnie), koncept se v podstatě už nebude měnit.
Pravda, se scénáristou Stevem Klovesem jsme si prošli jak to dobré, tak to horší a museli jsme několikrát přestát prudké změny jak vypravěčské, tak i přístupem k látce samotné, ale vždy to mělo za následek buď jen několik desítek vytrhaných stránek, něco málo nového a v podstatě jsme dodržovali to, co naklepala a jak to naklepala paní Rowlingová.
A v tom je právě úskalí nové filmové potterovky. Není to o tom, že by byla předloha špatná (ovšem v případě, že ji nemilujete, rozhodně nadšeni nebudete), nebo snad že by bylo třeba znalostí nabyté přelouskáním knížky. Je to o tom, že film jako takový sám o sobě nikdy neobstojí. Ne že by osamoceně nefungoval. Dokonce si troufnu tvrdit, že je to po dlouhé době film série, který se pochopit dá vcelku snadno a to i bez nějakých návazností. Logicky film zaváhá jen párkrát (rozbité zrcátko a nějaké další drobnosti) a celkově vysvětlí dost věcí. Chtělo by se říct až příliš věcí. Teď se dostávám k tomu, proč první Relikvie odsoudilo tolik nečtenářů za pomalý, natahovaný a zcela zbytečný film. Vysvětlují totiž tolik, že v prostřední části filmu se děj až jakoby zastaví na místě a člověk by se až přistihl, že se dívá na hodinky. Tohle všechno se do puntíku určitě řeklo ve většině dalších postřezích, já ale jedním dechem dodám, že to není špatně. Ne pokud přistoupíme na fakt, že se jedná o součást jedné obrovské skládačky. Série započala jednu dlouhou cestu a teď se ta cesta musí také dokončit. Dala by se natočit i svižněji? Ano, samozřejmě, že dala. To dokazuje jak Ohnivý pohár s Princem dvojí krve na straně jedné a Fénixův řád na straně druhé.
Takový přístup se však nezvolil a koncepcí se Relikvie zase v začarovaném kruhu vrací na začátek série. A i jako fanoušek Harryho i jako náročnější filmový divák musím popravdě říct, že je to přece jenom lepší cesta.
Protože i když se film „prostředkem vleče“, jako součást celku, navíc celek uzavírající, funguje bezchybně. A to především v návaznosti na opravdu poslední filmovou kapitolu ze života kouzelnického společenství v době nejtěžších časů. Jde samozřejmě o obligátní prohlášení, že film bude mnohem lépe fungovat s uvedením poslední kapitoly, tak aby byl k dispozici, když si chce člověk dopřát ucelený filmový zážitek.
Mnozí mluví samozřejmě o značně otevřeném konci, tady však problém „jedničky“ nevidím. Otevřené konce přece fungovat můžou a to zcela bez chybičky. Nebál by sem se říct, že zrovna zde je jedna z těch mála funkčních výjimek. Přes počáteční rozpaky je místo předělu zvoleno víc než dobře a film má k dispozici tak akorát obsahu předlohy na vyprávění.
Ten „problém“ spočívá v již zmiňované vysvětlovací a hlavně dialogové prostřední části v lese. Samozřejmě, film se v tuto chvíli táhle mnohem déle. Pro Harryho fanouška se ale bude táhnout příjemně. Především se však přestane táhnout, až budeme zpětně posuzovat logické vyústění příběhu jako celku. To, že se nyní polovina filmu jeví jako zbytečná neznamená, že není důležitá pro další dějství. A upřímně nechápu lidi, kteří tohle nedokážou pochopit a chtěli by film úplně vypustit, či sestříhat do nějaké dvacetiminutovky. Ano, takový přístup by možný byl, opět ovšem pouze s jinak nastoleným vypravěčským schématem.
Na to, že jsem se nechtěl nějak zaobírat vlastním dějem, se text zaměřil vlastně hlavně na něj. Ale co nového a hlavně objevného napsat o týmu, který už je nějakou dobu pěkně sehraný a jeho kvality několikrát prověřené?
Asi tolik, že David Yates konečně dostane v očích velké části skalních fanoušků (schopných ho rozdrásat na kusy za nepřítomnost toho a toho – protože je nejviditelnější tvůrčí osoba na projektu) zasloužené zadostiučinění (ano, nemůžu si pomoct, ale velmi se těším na reakce, kde se bude psát, že „Yates zase takový packal není“) a jeho práce je i tentokrát více než vynikající. Vlastně už ne dětští herci jsou stejně jako v minulém díle na stejné herecké úrovni jako staří dobří veteráni a dokazuje to i fakt, že jsou schopní utáhnout prakticky celý film ve třech bez toho, aniž bych snad jedinkrát měl nějaké námitky proti jejich hereckým dovednostem. Zbylá herecká sešlost samozřejmě ve svém prostoru nemůže zářit jasněji.
A technická prezentace filmu? Má cenu rozepisovat se nad tím, co už je u potterovky samozřejmým standardem? Kamera Eduarda Serry navázala tam, kde skončil Bruno Delbonnel – to znamená, že přidal temnějších odstínů a dynamičtější kamery v akčních scénách a jinak zachovává věrně Yatesovu vizi kvalitního nasvícení, obrazové hry střídající temné záběry s přehledně osvětlenými, zabývající se hlavně celky.
Hudebně se s nově příchozím Alexandrem Desplatem vlastně ani nikam neposouváme – ve filmu hudba obstojí víc než dobře, atmosféru navodí pokaždé správnou a ani nezapadá, ani nepřečnívá. Bohužel je na samotný poslech nepoužitelná – neumí dostatečně jednoduše „vyprávět“ a bez pomoci obrazu si nebudete vědět rady, na jakou atmosféru se naladit. Což je přesně hodnocení, kterým operuji i u předchozích dvou dílů pod hudební taktovkou Nicolase Hoopera.
Zbytek štábu už jen letem světem – střih výborný, výprava skvostná, kostýmy extravagantní (hlavně ty svatební), zvuk dle očekávání nadprůměrný a počítačové (ale i praktické) efekty na jedničku. Jak sem psal, v těchto ohledech neměl Potter nikdy problémy.
Co říct závěrem? Doporučit, či nedoporučit? Zrovna na tomto webu je to asi hloupá otázka, ale druhou možnost by sem rozhodně doporučoval lidem, kteří mají se sérií pramalé vazby. Ano, i takoví by se možná na Relikvie zašli podívat, protože je všichni hlasitě vychvalovali. Pro potterofily se jedná o vysoce nadprůměrnou záležitost, pro diváky znalce, ale nefanoušky o jen trochu horší (a hlavně pomalejší) relaxační film s malou příchutí příslibu velkých věcí na závěr série o chlapci s jizvou na čele.

Za sebe dávám číselné hodnocení 8/10. Do toho se ve velké míře promítlo jednak narvané kino plné upištěných malých děcek a přihlouple se chichotajících náctiletých „diváků“, jednak parta českých dabérů v čele s Vojtou Kotkem. Proti gustu, nikomu rozhodně nechci brát vlastní požitek z filmu, ale alespoň pro mě to film dost sráželo. Na projekci s originálním zněním (a s inteligentním spolupublikem) se proto opravdu náramně těším.

 
 


Komentáře
Autor: Sohaj Datum: 2010-11-18 22:43:01
Opět skvělí to článek;) Pokud bych však měl navázat na komerční úspěch druhé části, tak se poněkud obávám většího propadu v tržbách. Trochu bych tu viděl podobnost s druhým a třetím dílem Matrixu a Pirátů z Karibiku. 
 
Jinak prosímtě v IMAXu běží 2D verze nebo je tam pár minut převedeno do 3D jako např. u šestky? Díky;)
Autor: Rybba Datum: 2010-11-18 23:03:52
Karlosi, jen nevím jak se ti podaří dostat k sobě na promítání to inteligentní publikum... :grin :grin  
 
8/10 je slušných, snad to pro mě bude také takový zážitek a budu mít minimálně stéjné hodnocení jako ty... ;)  
 
PS: Vyrozuměl jsem dobře, že na samostatný poslech je Hooper skvěléj?? Páč pro mě je... :p
Autor: Vesemir Datum: 2010-11-19 01:11:28
No vida, ač se s Karlosem v mnohém neshodnu, Relikvie smrti vidim velmi podobně - prakticky bez výhrady souhlasim se druhou částí článku, kde jsou rozebírány jednotlivý složky filmu. Místy ne zcela pobírám první polovinu - což je ale dáno tim, že sem kovanej potterofil, jenž se do ne-fanoušků série (čili tzv. "popcorňáků") neumí a ani nehodlá vciťovat... :)  
Tudíž sem se u filmu nenudil ani na chvilku, jedinkrát sem se nepodíval na hodinky a nebyla tam jediná scéna, kterou bych vystřihnul či jen zkrátil. Prostě jeden nepřetržitej zážitek... 
 
K tomu, že je v každym dílu několik věcí nejasnejch pro ne-fanoušky - alespoň je to donutí sáhnout po knize, protože pokud někdo opravdu touží pochopit, jak funguje nějakej komplexní propracovanej svět (týká se obecně většiny "fantasy" či "scifi" fenoménů), z filmů, v nichž je minimum prostoru (a ten je nutný využít jen k odvyprávění základní dějový linie), stejně nikdy nemá šanci... 
 
Takže, popcorňáci, šup knihy do ruky - uvidíte, jakej to bude pocit, až se vám zpousta nejasností osvětlí. Prožijete jakejsi pocit zasvěcení... 
 
A vubec - k čertu s ne-fanouškama, tohle je fanouškovskej web ! :grin  
 
P.S. Já náhodou řikal už od pětky, že Yates umí ! Takže sdílim s Karlosem jistej pocit satisfakce... :)
Autor: 100nawa Datum: 2010-11-19 02:27:58
No tak natrefit na inteligentní publikum může být velký problém... to moc dobře znám. :roll Naštěstí tentokrát jsem šla na půlnoční premiéru, kde byli vesměs dospělí a rozumní lidi a bylo to super (až na jednu pitomou puberťačku, co se začala hihňat, když umíral Dobby. :roll
 
Jinak díky Karlosovi, mám tvoje články moc ráda. :) Chválím tvou snahu napsat nespoileroidní článek, myslím, že se ti to povedlo. :) 
 
Já jsem si celý den tak nějak snažila uspořádat svoje myšlenky a názory, tak to sem teď zkusím nějak sepsat, snad to bude mít hlavu patu. :grin  
Karlos se snažil psát více méně objektivně, já filmový fajnšmekr nejsem, jsem především zaujatá fanynka, takže to bude subjektivní a plné spoilerů, takže bacha, podruhé varovat nebudu. Jestli si to teda někdo přečte, protože jak se znám, tak z toho bude slohovka. :grin 
 
Hlavně se chci vyjádřit k rozporům v názorech na film a hádkách, které se o něj na internetu vedou. Tahle část příspěvku je adresovaná spíš těm, co knihu nečetli a film se jim nelíbil. Je mi jasné, že tady na potterwebu jich moc nebude, ale účet na csfd ani moviezone nemám a potřebuju to ze sebe vyplivnout. Třeba tu o to někdo z nich zakopne. 
 
Já jsem byla z filmu nadšená, ovšem je mi jasné, že všem se film líbit nemůže, zvlášť se nebude líbit těm, co knihu nečetli, resp. četli, ale nemají sedmičku rádi (těch je taky dost). Každý máme právo na vlastní názor a každý máme právo jej vyjádřit, ovšem štvou mě tací, co neumí svůj názor vyjádřit slušně. Narazila jsem na internetu na spoustu komentářů, které spíš než jako konstruktivní kritiky vypadají jako arogancí nasáklé snahy vysypat na režiséra a spol. co nejvíc nadávek, z těch, co se jim film líbil, udělat naprostá paka bez filmového vkusu a logického uvažování a postěžovat si, jak na nich byly vymámeny prachy podvodnou reklamou. Takhle prosím ne. 
 
Jasně, ohánět se tím, že se hodnotí film jako celek, ne jen jako adaptace knihy, je celkem logické. Ale myslím, že nečtenáři by si měli uvědomit, že protože film nefunguje na ně, neznamená, že nefunguje na nikoho jiného, zvlášť když nejsou jeho primární cílová skupina. HP filmy se začaly točit proto, že se knížky staly tak populární, je tedy celkem logické, že hlavní cílovou skupinou, když se začal natáčet první díl, byli čtenáři knih. Ti, co to nečetli, věděli asi těžko, že něco jako Harry Potter existuje. Já si pamatuju, jak jsem, ještě než se začaly točit filmy a skoro nikdo tady Harryho neznal, přemlouvala lidi, co knihu nečetli, ať si ji přečtou, že je super, a moje nej kámoška, která se mimochodem později stala mojí první spolufanynkou, si ťukala na čelo, když jsem jí nastínila, o co v knihách jde, a doporučila jí, ať si to přečte. Velmi rychle změnila názor, ale když jsem jí půjčovala prvního Harryho, myslela si, že je to totální kravina. Kdyby nebylo fanoušků čtenářů – za 1) filmy by se nikdy nezačaly točit, 2) nevidělaly by tolik peněz a nepřitáhly tolik lidí, protože půlku z nich by IMO nikdo na film o malém klukovi, co zjistí, že je čaroděj, neukecal. Ovšem filmy se staly hned velmi populární, fanoušci knih přitáhli do kin své rodiny a kamarády a bylo jasné, že na Harry Potterovi se ještě hodně vydělá. Před každým novým filmem se rozjela velká reklamní kampaň a z Harry Potter filmů se stal módní hit, super podívaná pro všechny, kterou bylo out nevidět. Tvůrci filmů samozřejmě chtěli vydělat peníze, ale nikdy nezapomněli na to, že velkou část diváků tvoří fanoušci původní knihy, takže se jí vždy více méně drželi, za což jim tímto moc děkuji. :) 
 
No a pak přišlo rozhodnutí rozdělit sedmý díl na dvě poloviny. Studio potěší fanoušky a samozřejmě se na tom víc vydělá. Dva filmy znamená dvakrát tolik času na vyprávění příběhu. Bála jsem se jak to bude vypadat, ale první díl zkrátka dopadl nad má očekávání. Ovšem nečtenáři se diví/nadávají, že se tam nic pořádného nedělo, nestalo, že to byla nuda atp. Je to proto – a já jsem za to nesmírně ráda – že se tvůrci s posledním dílem vrátili tam, kde to všechno začalo – ke knížkám a jejím fanouškům. Bez nich by totiž filmový Harry Potter nebyl tam, kde je. První díl Relikvií je tedy věrnou adaptací knihy určenou zejména fanouškům knihy. Těm totiž nejde jen o to, vidět co nejvíc super efektů a zažít super akční jízdu. Četla jsem na netu věci typu „kdy už se konečně utká s tím Voldemortem, jen to protahují, první díl filmu by se sestříhaný vešel do 20 minut“. Fanouškovi knihy nejde o to konečně vidět ten efektní finální souboj (nechci vidět jak nečtenáři zapláčou u druhé půle, jestli se bude taky držet knihy – souboj Harry x Voldy – jedno zaklínadlo a šlus :p ), fanoušek si užívá tu cestu, všechno co se odehrává s postavami, jejich vztahy, starosti i radosti, menší a větší události, co byly v knížce a je jen rád, že se nic nevypustilo a že je tak film o něco delší, protože to už brzy vše nenávratně skončí. Už nemáme žádnou HP knihu, na kterou se budeme těšit a brzo už nebudou ani filmy. Myslím si, že je jen fér, že po 10 letech je poslední filmový Potter primárně stvořen pro fanoušky knih a ne ty, co se o knihy nezajímají a jen ujíždějí na Potter filmech jako cool trendu. Jasně, ať si nečtenáři klidně napíší, že se jim film nelíbil, ale ať se tomu nediví a nikoho neuráží. 

Autor: 100nawa Datum: 2010-11-19 02:33:34
Part 2 :p - protože jsem to rozdělila tak opakuju, že následuje spousta spoilerů! 
 
Můj názor na samotný film… bála jsem se, že moje rozhodnutí přečíst si sedmičku těsně před filmem, se mi nakonec vymstí, protože mi tam bude chybět spousta věcí, které budu mít ještě v živé paměti z knihy. Nakonec se tak nestalo a já byla naopak hned od začátku překvapená, jak byly některé scény knize věrné. :) Hned úvodní Voldemortova porada byla jakoby ji z knihy vystřihl, chudák Charity. Po ní mi bylo jasné, že tady se na film pro děti už fakt hrát nebude. Jinak další scény, co mě naprosto uchvátily, bylo zničení viteálu – to byla naprostá bomba, skvěle hororová scéna s Bathildou, kdy nikdo v sále ani nedutl a všichni zírali se zatajeným dechem, a nádherně vyvedený příběh tří bratří. Scéna na ministersvu je taky naprosto skvělá. 
 
Prakticky nic mi ve filmu nechybělo. Některé akční části mi sice přišly trochu kratší, jako např. převoz Harryho do Doupěte, přece jen v knížce než to člověk přečte, tak to chvíli trvá… i když to se mi mohlo jen zdát, protože jsem naposledy, tedy před premiérou filmu, četla Harryho v němčině, což je můj druhý jazyk, takže jsem to četla pomalu. Některé detaily jsem si vzpomněla, že tam chyběly, až doma v posteli – např. že Nagini nezavolal Voldemorta, nebo že se Červíček neuškrtil. Ale v kině jsem si na ně ani nevzpomněla. No dobře, na toho Červíčka jo, od Malfoyů mi přišlo, že se celkově dostali nějak moc rychle. Ovšem „ocejchovat“ Hermionu byl drsný, ale skvělý nápad. 
 
Líbilo se mi, že pořád zbylo místo na nějaký ten humor, hlavně teda při 7 Potterech se celé kino tak řezalo smíchy, že vůbec nebylo slyšet, co se na plátně děje. Harryho taneček s Hermionou byl super nápad, i když teda mi to nepřišlo jako moc harryovské chování, spíš danielovské, ten je prý v reálu celkem šašek a bylo vidět, že ho tahle scéna baví. 
 
Kupodivu mi ve filmu ani nic nepřebývalo. Mluvím teď o tolik zatracovaném „kempování“. To mi totiž jako jedné z mála nevadilo ani v knize. Ti, co si stěžují, že je knížka v půlce nudná, že tam furt jen někde stanují a nic se neděje, mi tak trochu připomínají Rona, když Harryho a Hermionu opustil. Najít viteály neměl být žádný snadný úkol. Co jste čekali? Že půjdou z akce do akce? Trio nevědělo, co má dělat, kam jít, co jsou další viteály, po Harrym se pátralo, nezbývalo, než se skrývat, dokud se na něco nepřijde. Kdyby se přecházelo od jednoho viteálu k druhému, IMO by to značně zlehčilo dojem důležitosti a obtížnosti, jakým měl úkol působit. Trio přece putovalo od ničeho k ničemu, byli zoufalí, nevěděli, jestli se jim úkol podaří, co mají dělat, ztráceli pojem o čase, ubíjela je rutina – a tohle všechno těch pár kapitol o „kempování“ skvěle vystihuje – ty měsíce zoufalství, co prožívali. Navíc já osobně teda spoustu kapitol vprostřed knihy za neakční nepovažuju – kapitoly v Godrikově dole, o stříbrné lani a zničení viteálu či návštěvě Láskoráda, podle mě vůbec nudné nejsou. Počítala jsem to a v knize jsou neakční – výše zmíněnými proložené – všehovšudy čtyři kapitoly z celkových 37, všude ale všichni vždycky píšou, jakoby se tam třetinu knihy nic nedělo.  
 
A jelikož já jsem velice rozebíravý člověk (pochybuje snad o tom někdo, když vidí délku tohohle příspěvku? :grin ), tak mně i ty neakční kapitoly bavily, přišlo mi fascinující číst si o Brumbálově utajované minulosti, Harryho dohady o relikviích… zkrátka jestli je to tím, že Rowlingová neumí psát, nebo tím, že to tak zamýšlela napsat, prostředek knižních Relikvií mi přijde naprosto odpovídající situaci, ve které se trio nacházelo – ubíhající, ubíjející, nejistý čas. A ve filmu tohle všechno bylo IMO skvěle citlivě zachyceno, nic nepřibývalo ani nechybělo. Nemálo se na tom podepsaly schopnosti mladých herců, fakt to dokázali utáhnout oni sami bez svých zkušenějších kolegů. 
 
Celkově jsem tedy byla z filmu nadšená, - z příběhu, zpracování, vizuálu, hereckých výkonů (jen tu hudbu si moc nepamatuju, ale rušivě na mě nepůsobila). Jsem zvědavá, co udělá druhé shlédnutí – jdu v neděli s mamkou, ze které se mi taky podařilo udělat potterofilku – čte si knížky a kouká na filmy častěji než já – a s mladším bráchou, kterému jsem kdysi Relikvie předčítala. Doufám, že se jim bude film aspoň trochu líbit. 
 
Jsem jedna z mála, pro které jsou Relikvie smrti jedna z nejoblíbenějších potterovek. Teď myslím knihu. Vůbec mi nepřišly hloupé a nudné, naopak nabité akcí a emocemi a zároveň mě donutily k zamyšlení nad spoustou věcí – smrtí, sebeobětováním… a nad tím, jestli to Rowla měla opravdu tak skvěle promyšlené už od začátku – přece jen dojde k vyjasnění takových detailů, jako jednoho prchavého zdánlivě triumfálního pohledu Brumbála někdy ve čtvrtém díle. A tak doufám, že se Yatesovi a spol. podařilo natočit i druhý díl, aspoň tak dobře, jako ten první, a že celou sérii důstojně zakončí. 

Re: 100nawa
Autor: Vesemir Datum: 2010-11-19 08:33:41
Amen... :)  
 
Výtečnej příspěvek, kterej mi mluví z duše. Prakticky neni co dodat... 
 
Některý autory nenávistnejch výlevů (mnohdy mylně označovanejch za recenze) bych ho nechal za trest 100x opsat. ;)
Autor: Anonym [89.24.5.32] Datum: 2010-11-19 08:56:43
Film byl úžasnýý skvělý efekty vůbec mi nepřišlo že to trvá 2 a půl hodiny v tom kině to strašně uteklo akce zvládnutá na jednička atmosféra jakbysmet (hlavňe schůze Smrtijedů v ůvodu, Batilda Bagshottová v Godrikově dole - scéna jak z hororu nebo scéna Sedm Potterů nebo na ministerstvu to jsem měl zase záchvat smíchu a užasně se člověk bavil. Takže jako pravý potterovský fanoušek jsem nadmíru spokojen, vim že film někdo zkritizuje ale určo fanoušci byly jako já nadmíru spokojeni a v hlavě ten film mají ještě teď jako já :) tot moje recenze pravýmu fanouškovi by část 1 neměla ujít sdílejte své zážitky z premiéry :)
Potter
Autor: Anonym [90.181.149.98] Datum: 2010-11-19 09:07:02
Zítra na to jdu, už se nemůžu dočkat. Jdu na verzi v originále, která bude daleko lepší než dabing jak u předchozích třech dílech. Akorát mi chybí hudba Johna Williamse, která dodávala filmu tu správnou kouzelnickou a tajemnou atmosféru jak to umí jenom on a při poslechu jste přesně věděli co se ve filmu děje. Jinak souhlasím, že scénář Klovese by mohl být lepší. ;)
Autor: Anonym [212.80.83.203] Datum: 2010-11-19 11:27:02
já na to jdu 22.11. od 17:00 a jsem hrozně nedočkavá! ;)  

Petr
Autor: Anonym [82.100.3.4] Datum: 2010-11-19 12:00:41
Karlosi opět bravo. Tak dlouhej článek a ani jedinej spoiler. 
 
Jinak já jdu do kina ve čtvrtek ve 14:00 a taky se těšim. 
 
K ne-fanouškům : Nikdo je nenutí na HP jít. Nejvíc mně vadí ti, co přídou, obloží se popcornem, ruší chroupáním a kecaj do filmu. A nakonec řeknou že je to byla blbost. Vedle jednich takových jsem seděl při Princi. 
Ano, kdo ve filmu něčemu nerozumněl a chce vědět víc, ať si počte pěkně v knížce. Ale hlavně nekritizuje něco, co nechápe.  

KARLOS
Autor: Anonym [85.70.123.159] Datum: 2010-11-19 12:10:47
ad inteligentní diváci - na včerejší projekci sem měl prostě smůlu. Publikum bylo hrozné. Osobně mi ani tak nevadí malé děti, které se ovšem na té projekci téměř nevyskytovaly a pokud ano, byly zjevně potichu jako pěny (a upřímě se jim nedivím). Ty malé upištěné děti byly ve věku zhruba 10+ a vadily mě hlavně proto, protože kopaly do sedaček a pořád někde odbíhaly. Tohle všechno se dá ještě ale překousnout ve srovnání se skupinkou tak 15-20 let starých puberťaček, které se celou dobu bavily, fotily si každý druhý záběr, rozhazovali o sobě po kilech popkorn a hrozně se smály na těch nejméně zábavných místech - hrozně se smály hlášce "Pošuk umřel" - asi kvůli jménu, smály se u Dobbyho, smály se prostě každé druhé věci... Prostě hnus největší.
Autor: xxxElisabeth Datum: 2010-11-19 12:33:54
Karlosi, to je prostě smůla.. možná to chce jít na film později v noci, až dětičky budou spát.. a až přejde ten první nátřesk.. já měla včera na publikum celkem štěstí, asi to byli "děti", kteří s HP vyrostli :)
Autor: xxxElisabeth Datum: 2010-11-19 13:18:09
Já se bohužel k bezmezným obdivovatelům filmu hlásit nemůžu (a opravdu bych ráda). Film dějově vystihl knihu, avšak, co mi tam chybělo, byla v některých částech atmosféra knihy! A to zvláště na ministerstvu. HP byl pro mě jakousi alegorií fašismu a budova ministerstva chcete-li gestapo. Tam, kde se nečistokrevní kouzelníci musí povinně hlásit, kde podstupují výslechy, nesmyslné otázky stále dokola "komu jste ukradl hůlku?", mučení, odebrání hůlky, následné věznění v Azkabanu, popř. smrt. Tento strach, toto zoufalství z místa ministerstva jsem ve filmu necítila, černá barva není vše. HP se promenáduje kolem a po kabinetu Umbridgeové bez pláště, Ron sem tam prohodí vtípek a nežádaně vše odlehčí.. Ach jo.. Zatímco při přesunu 7 Potterů všichni lítají tak rychle, že silně pochybuji, že věděli, na koho metou svá kouzla, při útěku od Malfoyů mají tolik času se na x dlouhých vteřin zastavit a posledchnout si poslední proslov chudáka Dobbyho, až by se chtělo říct, že kdyby si odpustil to své povídání, dýka by se od Belatrix nestihla ani vymrštit, natož ho zasáhnout.. Na druhou stranu chci velmi pochválit atmosféru s Hermioninými rodiči, zoufalství Láskoráda, dobře zahraný mentální stav Rona při "putování" a samozřejmě úžasně zpracovaný příběh tří bratrů.
Autor: 100nawa Datum: 2010-11-19 15:28:50
Díky, Vesemire. :) 
 
pro xxxElisabeth: 
 
Je fakt, že scéna na ministerstvu byla celkem dost odlehčená. Obecně nemám ráda, jak ve filmech staví Rona do pozice hláškujícího trouby. Ale asi už jsem si zvykla či co. Já jsem hlavně od scény na ministerstvu nic moc neočekávala. Z ukázek jsem se bála, že tam bude Harry pobíhat celou dobu jako Harry - což se naštěstí nestalo, to že neměl plášť mi nijak nevadilo, vypadal přece jako obávaný zaměstnanec. V to, že tam bude dějová linka s Cattermoleovými, jsem se před filmem ani neodvažovala doufat. Na to, že jsem scénu na ministerstvu četla den před shlédnutím filmu, mě nakonec velmi mile překvapila, já čekala mnohem větší odklon od knihy a na rozdíly v atmosféře jsem si u filmů už tak nějak zvykla, že mi to ani nepřišlo. 
 
O rychlosti některých scén jsem se taky zmiňovala, přesun Harryho mi přišel taky celkem zmatený. Aktivní zapojení Hedviky se mi ale líbilo, měla aspoň hrdinskou smrt - umřela, aby zachránila Harryho. :cry  
 
Dobbyho vykecávání u Malfoyových mi taky přišlo divné - to si mohli odpustit a radši tam dát víc Hermionina mučení, aspoň jedno Crucio by neuškodilo - teda doufám, že teď nevypadám jak sadistka. Myslím, že tady to vykecávání měli na mysli ti, co říkali, že se jim zdálo, že postavy na konci zblbly. 
 
Každopádně mně tohle všechno nijak moc nevadilo, přišlo mi to jako jen takové menší mouchy a z kina jsem odcházela nadšená. Samozřejmě každý si na knihách cení něčeho jiného, takže co mně se zdá jako malá moucha, je pro jiného zásadní nedostatek.
asi hodnocení
Autor: Kutas Datum: 2010-11-19 16:51:48
Na filmu jsem byl včera a pro mě to byl lepší průměr ze všech dosavadních dílů. Jelikož jsem byl v letňanech tak tam byla přestávka a proto se mi bude dobře hodnotit film. První půlka se mi moc nelíbila jelikož byla taková mdlá nevim asi jsem od těch akčnějších scén čekal trochu víc. Další věc co mě zamrzela byly některé scény podle knihy které ve filmu buďto nebyli a nebo byli trochu pozměněné !!spoiler!! třeba na začátku hermiona a rodiče ,,zapomeň te,, nebo rozhovor s Dursleyovými, ti si ten rozhovor tam zasloužily doufám že aspoň něco bude v rozšířené verzi a když Bill Harrymu vysvětluje kde přišel k té jizvě :cry . Ale byli tam i skvělé chvilky třeba sedmero Pottrů, obutý Dobby, akce ministerstvo kouzel... řekl bych že některé scény mohli být delší třeba svatba a jiné třeba rozbíjení viteálu kouzly zase kratší. Takže první půlka 5/10. Druhá půlka to bylo jiný kafe začalo to odchodem rona a pak se tempo nikde necouralo. Emoce se mi sřídali jak na běžícím páse. Každá scéna bravůrně udělaná godrikův důl útok naginy super takhle sem se dlouho nelekl, nalezení meče a zničení viteálu paráda, příběh tří bratří nezapomenutelný, u malfoyových konečně pořádný kouzelnický souboj potom sranda s dobbym a pak po dlouhé době u nějakého filmu pláč nakonec voldemort s bezovou hůlkou. takže druhá půlka 9/10. Hudby jsem si všimnul až na konci filmu v titulkách :cry + rozdělení na dva filmy :) sečteno podtrženo 7/10  
PS: omluva za všechny pravopisný chyby
Autor: Janette Baborake Datum: 2010-11-19 17:00:40
Jéééj.. Já jdu zítra, a vůbec nevím, jestli mám jít na origoš, nebo dabing...?
Autor: Rybba Datum: 2010-11-19 17:15:48
Karlosi a ostatní, já na tom ještě nebyl, ale jak nakonec "reálně" vypadalo to Harryho pobíhání po střeše autobusu a jestli to bylo "nutný" tam dávat?? :roll  
 
A s tím zblbnutím na konci si taky pořád lámu hlavu, co to znamená a jestli je to opravdu tak do očí bijící a hrozné... :roll
Autor: Rybba Datum: 2010-11-19 17:17:17
Pro Janette, a jsi si jistá, že seženeš na zítra lístky?? No já bych si tím tak jistý nebyl, takže nakonec budeš muset brát to co bude a nejspíš seženeš místa jen na neděli - pondělí, né na zítra... :roll
Autor: Janette Baborake Datum: 2010-11-19 17:21:54
Mno, co jsem se dívala, tak tam ještě pár míst zbylo, a navíc tam budeme asi tak o hodinu dřív (+/-), snad by to mělo stačit.. Uvidíme, kdyžtak se budeme muset vrátit domů.. Držte mi palce! ;)
Autor: Rybba Datum: 2010-11-19 18:17:28
Janette, já to vidím bledě, strašit nechci ani malovat čerta na zeď, ale vidím to na zbytečný výlet do kina a zpátky... :roll
Názor druhé strany
Autor: 100nawa Datum: 2010-11-19 18:39:37
Tak jsem si přečetla velice zajímavý článek, jak nás potterovské fanoušky a potterovské filmy vidí jeden z uznávaných kritiků... co si o tom myslíte? 
 
http://aktualne.centrum.cz/kultura/harry-potter/clanek.phtml?id=683278
Re: Názor druhé strany
Autor: Anonym [95.140.247.244] Datum: 2010-11-19 19:43:33
Nechci být zlá, ale ten článek je zlej a hnusnej jak čapa z draka. Úplně mi hnul žlučí! :upset
100nawa
Autor: xxxElisabeth Datum: 2010-11-19 20:40:45
Ano, Kamil Fila, filmový publicista, který jako "Tetsuo" na čsfd dal HP7/1 pouze jednu hvězdičku!! (kolik opravdu moc špatných filmů jste viděli, aby si zasloužili jednu hvězdu? špatných filmů je dost – ale jedna hvězda? já teda nemám ve zvyku hodnotit filmy černobíle..), a který ve svém příspěvku označil HP7/1 jako film mezi Cestou (The Road) a Šifrou mistra Leonarda, jenž si ovšem z nich bere to nejhorší. Pardon, co to má s těmito filmy společného? V Cestě měla hlavní dvojice nějaký cíl, putovala na jih, v HP nikam neputují, jen se přesouvají kvůli bezpečí. Možná kdybych viděla JEDNU vteřinu filmu, kdy trio v HP kráčí kolem opuštěných karavanů, ano, asi bych to mohla přirovnat k Cestě. A srovnávat hledání viteálů s Šifrou, kde postupné odkrývání stop vyústí v odkrytí tajemství? Pan filmový publicista je trochu mimo. Popravdě z filmu jsem nebyla nadšená, očekávala jsem dle traileru tísnivější atmosféru hodnou Relikvií smrti, a dovedu pochopit, že pro neznalce knih je film trochu mimo a nuda. Celkem mi je to i líto, protože oni pak dle filmů soudí knihy, které jsou bezkonkurenční. Jak ale může Kamil Fila, který knihy nečetl, prohlásit, že Rowlingová ke konci ujíždí k Pánu prstenů a Twilight? Teda opět mám vztek..
ještě k 100nawa
Autor: xxxElisabeth Datum: 2010-11-19 20:43:23
Neboj, nevypadáš jako sadistka, taky mi tam Crucio převelice chybělo, takhle to vypadalo, že Hermiona celou dobu řvala jenom kvůli "škrábancům na ruce".. :)
Autor: 100nawa Datum: 2010-11-19 21:03:27
xxxElizabeth: Mně se ten článek taky nelíbil, naštval mě hodně, a tak jsem k němu radši nic víc kromě odkazu nenapsala, protože já když píšu s horkou hlavou, dopadá to blbě a jen bych ze sebe udělala vola. 
 
Ale tak i ty škrábance mohly bolet. Jestli byly hluboké a Bella se v tom vyžívala (jakože určitě jo) a řezala ji pěkně pomaloučku... fuj, jen z té představy je mi blbě. >.< Mně se totiž dělá z krve v reálu nevolno. A nemusí být ani moje.
Tomin
Autor: Anonym [90.181.49.33] Datum: 2010-11-19 21:18:31
Nemám zrovna moc času, ale své dojmy, alespoň ve zkratkách, sem musím napsat. Film byl na první shlédnutí úžasný. Nic nepřebývalo, nic důležitého nechybělo. Už při seznámení se soundtrackem na Youtube jsem věděl, že HP7 bude silně emotivní záležitost. Přistihl jsem se při filmu asi 7x, jak brečím, nebo jak mi trochu stékají kapičky slz. :D Ale že slzy přijdou cca po minutě filmu, to jsem opravdu nečekal. Výkony herců byly excelentní, dabing avšak nehodnotím. Hermiona ve triu hrála úlohu, která dodávala situaci "štávu". U ní mi nejvíce tekly slzy, když byla mučena v sídle, nebo hnedle na počátku u zapomínajícího kouzla se slovy "Zapomeňte." Co jsem s napětím očekával, tak celé to napětí v kouzelnickém světě a silná kombinace magického a mudlovského světa dohromady. A to se opravdu povedlo, ve vysokém měřítku ! Při scénách na ministerstvu mi běhal mráz po zádech - ještě před dvěma lety (příběhovými) v atriu visely plakáty s nápisy "Brumbál - nenormální, nebo nebezpečný", či "Potter - lotr?" a teď ??!! "Nežádoucí číslo 1, odměna 10k galeonů". To je síla. Jelikož mi už moc času nezbývá, musím kratičkou recenzi pomalu ukončovat. Film bych celkově ohodnotil na 90%, po dalším shlédnutí budu mít ale trošku objektivnější náhled, přeci jen, když se vás bratránek neznalec ptá každou chviličku, co jsou to Smrtijedi a kdo je to vlastně Sirius Black....:) Každý si v tom něco najde - vtip, smutek, akce, vysvětlovací scény.. Překvapila mě scéna tančícího Harryho s Hermionou :) A to velice příjemně - dodalo to trochu pozitiva do pochmurné nálady filmu a byl to jeden z několika momentů, kdy mi tekly slzy :D Všem přeji příjemný prožitek ze skvělého filmového počinu ! :)
Autor: Rodriguez Datum: 2010-11-19 21:30:02
Všichni na film máme jiný názor a v tom je to tak specifické ... ale ti co četli knihu se shodnem že to byl dobrý film :grin :grin :grin
Autor: KARLOS Datum: 2010-11-19 21:40:38
ad Kamil Fila - zaujal negativní stanovisko, nelogicky strká všechny fanoušky do jednoho pytle a tak dále. V podstatě je mi to líto, protože některé texty od něj byly opravdu velice čtivé. Líto hlavně v tom smyslu, že soudí né podle neznalosti knih (v čemž nevidím sebemenší problém), ale podle neznalosti předchozích dílů. 
Vesemir říkal, že se snažím vcítit do popkorňáků, ale chyba lávky, hlavní priorita byli právě Tetsuo a Hlad - oba si velice rád přečtu a i když se mnohdy s nimi v názoru na filmy neshoduju, rozhodně je za to nezatracuju. To ostatně doporučuji i vám - vám se to líbí a svým způsobem tak máte štěstí, jim ne. Ovšem narozdíl od Hlada, který je schopný v tomto případě nějaké konstruktivní kritiky (jako ohodnotit, že krom toho, co se tam děje, je to v podstatě v pořádku), Tetsuovi se zřejmě zatmělo před očima. Proto veliká lítost... 
ad prostředek filmu - možná, že jsem mylně označil, že trvá plnou třetinu filmu. Možná trvá míň, možná víc, na hodinky sem se nakonec přece jenom nedíval. Ale je to pasáž, kdy se dostanou do lesa po příchod do Godrikova dolu... 
Takto - ne, že by mě nebavila a chápu, že tam být musí. Ale prostě mi ubíhala pomaleji, než zbytek filmu. 
ad Crucio - osobně mi záběr, kdy Bellatrix BODÁ do Hermioniny ruky přišel mnohem všeříkající, než nějaké Crucio. S tímhle nemám problém v knížkách, ale na plátně se mi tohle kouzlo nikdy moc "nelíbilo"- zmítající se Harry a nad ním tlemící se Voldy... Tohle bylo mnohem sugestivnější ;)... 
ad běhání po autobude - v podstatě je to jen ten záběr, co je v tv spotech, víc tam toho není. Ona celá tahle scéna byla šup šup šmik šmik (malé pomrknutí na fandy seriálu Men in trees ;)). A vlastně to ani moc neškodí - je to mnohem intenzivnější... Ale zpět - vizuálně to sice vypadá komicky, ale je to opravdu jen jeden záběr a zbytek je fajn. Sice bijou do očí rotující digi auta, ale kde takové auta nebijou ;)... Nutný to tam nebylo ;)
ad spoilery - díky za slova chvály, ale že jsem to bez nich napsal, jsem zjistil, až sem text pročítal zpětně. To psko proto bylo opravdu postskriptum ;)...
Autor: KARLOS Datum: 2010-11-19 21:46:52
a nakonec opravdu poslední ad ;) - rozhodně sem nepsal žádnou objektivní práci. Žádná kritika nikdy nebude objektivní. Můj pohled tak možná vyznívá, ale to jen proto, že sem na to šel tak zeširoka. Popravdě sem si dlouho lámal hlavu, co o tom filmu tady napsat. To mé hodnocení není vůbec ustáleno - třeba ta číslovka, co jsem hodil nakonec, je v podstatě chvilkový impulz. POd tuhle hranici by sem asi nešel, ale stejně - těch 7/10 je stejně pravdivých, jako těch 9-10/10. Záleží, z jakého úhlu se na to člověk dívá. A nezapomínat, že sjem film zatím viděl v dab - a s titlema určitě půjdu výš ;)...
Autor: Kutas Datum: 2010-11-19 22:04:26
ad KARLOS přesně jak říkáš je to podle úhlu pohledu jednolivých diváků určitě to hodnotí jinak 16-letí kteří vyrostly na knížkách a jinak 26-letí kteří nečetli žádné knížky a neviděli ani pořádně předchozí díly. To samý ten dabing já jsem zatvrzelej zastánce originálního znění a když jsem na tom byl s kamarády na dabingu tak to srazilo hodnotící známku u mého hodnocení
Mylady
Autor: Anonym [89.103.123.208] Datum: 2010-11-20 00:13:22
Já jsem byla na filmu včera s přítelem a jsem ráda, že můžu někam napsat svůj názor, páč přítel se sice v kině bavil, ale dál už film rozebírat nechtěl.. holt nečetl knížky (nedočetl ani Honzíkovu cestu :)).  
Musím říct, že má představa, že v narvaným kině bude ta pravá atmosféra, vzala za svý už po pár minutách, páč hned vedle mě se dvojice milenců neustále o něčem dohadovala :(  
Druhá věc, která mi vadila a trhala uši, byl jednoznačně dabing. Nesouhlasím s názorem, že je nejmíň rušivý ze všech potterovek. Je pořád stejně děsný, páč půl roku posloucháte ukázky v originálu, trailer je s titulkama a pak.. no, zajdu si ještě jednou na titulky a věřím, že zvukový zážitek to bude mnohem lepší.  
Celkově mě film ale nebývale nadchl! Jsem ráda, že je příběh rozdělený na dva filmy, protože pottermaniak jako já (a vy, kteří chodíte na tento web:)), který zná knihy nazpaměť, si může konečně naplno užít převedení téměř celé první části na plátno se vším všudy. Můj pocit po závěrečných titulcích byl takový, že jsem snad poprvé od 3. dílu nepřemýšlela nad tím, co se mi líbilo a co se mi nelíbilo, co vynechali/nevynechali apod. Bylo v něm vše, co mělo být.  
Jak už tu bylo několikrát řečeno, je mi taktéž líto všech, které film pro vysvětlování a větší prostor pro vyprávění mohl nudit, ale to je jen jejich chyba. Souhlasím se 100nawa. Nejvíce mě nadchly scény, které byly ve filmu navíc, ale naprosto do něj zapadly. Je určitě dobré, když se i divák znalý knižní předlohy může těšit na příjemná překvapení a "nenudí" se tím, že už dopředu přesně ví, jaká scéna příjde. Navíc, já jsem čekala, že ve filmu bude prostor pro lekačky a nespletla jsem se. Vzhledem k tomu, jaký jsem strašpytel (na hororu jsem byla jednou a naposled a v HP 7 knížce jsem se bála třičtvrtě knížky :D), tak jsem se párkrát trošku lekla, i když jsem věděla, co příjde. Super :)
A mám radost i z výkonu herců, Daniel ve scéně 7 Potterů a částečně i v taneční scéně s Hermionou dokazuje, že má komediální talent a že se umí tvářit i jinak než jen jako Harry - hrdina. Emmě věřím každou slzu, několikrát jsem také málem brečela (nejvíc asi u Dobbyho), Rupert nezklamal a konečně se i scénáristovi povedlo z knihy do filmu převést poměrně věrohodně citově vypjaté situace mezi triem. Jo, a dialogy dávají smysl, netahají za uši a délka filmu u mě nejen jim, ale vůbec ve všech směrech příběhu prospěla. Prostě názor fanouška, jak má být :))) Jsem nadšená a těším se na druhou část, i když to bude už poslední díl.
Autor: 100nawa Datum: 2010-11-20 00:38:29
KARLOS: Já s tebou v podstatě názor na ten článek sdílím. Psala jsem, že mě vytočil. Ale mě nevytočilo, že má pan Fila jiný názor. To by bylo pěkně hloupé, zatracovat někoho proto, že se mu nelíbí to, co mně. Mě naštvalo, jak to podal. Já si normálně obvykle přečtu odlišný názor na můj oblíbený film, knihu. Aspoň mě to přiměje se zamyslet, co se na tom líbilo mně, proč mi to, co vadí pisateli, nevadí, utřídím si myšlenky, upevním svůj názor, někdy mě i opačný názor přiměje ten můj trochu změnit, něco si ujasnit nebo tak. Nic proti sebereflexi. Například jsem si přečetla spoustu negativních hodnocení Avatara a stejně se mi ten film furt líbí, protože mám zkrátka jiné priority než ti, co na to nadávají, a pokud jsem si dobře četla diskuzi pod výše zmíněným článkem, tak panu Filovi se Avatar taky líbil. 
 
Je mi celkem jasné, že někomu, kdo nezná knihy, takovýhle film, kde se to dějově nikam moc neposune, přijde zbytečný a nudný. Tuplem jestli neviděl předchozí díly. Nemyslím si ale, že je něco špatného na tom, natočit film pro fans knihy přesně podle knihy, i když to ostatním nebude nic moc říkat. Mimochodem i ta přesnost je relativní, už i tady se objevili lidi, co jim sedmička přišla pořád ještě málo podobná knize, zajímalo by mě, co by pan Fila řekl jim, ale o to tu nejde. 
 
Mě by ten článek třeba přiměl k zamyšlení, politovala bych i třeba nečtenáře, že z toho nic nemají nebo tak, ale to by ten článek musel být napsaný jinak. Autor se tam někde zmínil, že ostatní filmy neviděl, přitom generalizuje už v názvu článku - "jak je těžké mít rád filmY s Harry Potterem". Já si dala tu práci a nervy a přečetla si i tu celou kilometrovou diskuzi podtím. Autor tam několikrát psal, že kvality knižní sérii neupírá, přitom nevím, jak na ostatní, ale na mě z toho článku opovrhování knihami - které nečetl, ale zjevně toho o nich hodně napsal - přímo čiší.  
 
Kdyby to napsal normálně s chladnou argumentací, tak bych se s ním o tom třeba pobavila, jak už psala výš xxxElisabeth s některýma jeho argumentama fakt nesouhlasím a na některá přirovnání nevím, kam přišel, ale o tom by se dalo skvěle polemizovat. Jenže jemu se kromě podání argumentů proti filmu podařilo mě i několikrát urazit a pěkně vytočit. Po přečtení jeho článku mi přišlo, že protože jsem fanoušek HP, jsem stádoidní nemyslící tvor, kterému se líbí to, co se líbí ostatním, lpící na každém sebemenším detailu knihy, nepodporující filmovou tvořivost, ale podporující sérii, co učí děti, že kreativita nefrčí, ale že správná adaptace knihy je otrocký přepis. Jako pardon... ale jsem jediná, co má dojem, že autor jen generalizuje a generalizuje a z fans dělá fanatické blbce? Já třeba mimo HP miluju i jiné fantasy, hlavně Tolkiena a Pratchetta, pak čtu i klasiky světové literatury, mám ráda anglickou renesanci, romantismus i realismus, něco z dekadence, historické romány, z českých autorů třeba Čapka... a přesto hrdě říkám, že miluju Harryho Pottera! 
 
No a ještě když se podívám do té diskuze, jak se tam se všema dohaduje... ti, co vyjádří názor trochu ostřeji, jsou hned fanatičtí zaslepení fans, ti, co se snaží normálně mu napsat, že se jim styl, jakým ten článek pojal, nelíbí, a své tvrzení podloží argumenty, tak s těma vedeme zuřivé diskuze, kde místo aby se zamyslel nad tím, co mu říkají, že se jim nelíbí, snaží se ty druhé shodit... ne to jako fakt nemám zapotřebí, abych se tam do té diskuze zapojovala, mě stačilo na naštvání si to všechno jednou přečíst, už tak jsem potom nebyla schopná pokračovat v psání seminárky, od které jsem tam na chvíli odběhla.
Autor: 100nawa Datum: 2010-11-20 00:47:36
Malý dovětek: A je teda pro mě udivující, že ačkoli nečetl knihy, tak ví, že radost ze znovučtení Pottera není v objevování nového, ale se setkávání se se starými známými znova a znova, že knihy nemají při dalším čtení nic nabídnout, protože nejsou mnohovrstevnaté a žádné skutečné tajemství v nich není.  
 
Já neříkám, že Harry Potter je filozofické veledílo, mě jen zajímá, jak to ví on, že není, když to nečetl. Já bych se teda nikdy takhle nedovolila hodnotit knihy, co jsem nečetla.
Marťas
Autor: Anonym [213.226.234.106] Datum: 2010-11-20 09:59:10
Karlosi, měl jsem stejný problém :grin  
Seděl za mnou nějakej chlapík, co se pořád smál, všechno hlasitě komentoval a já měl sto chutí mu něco říct. A hlavně, když -SPOILER- Dobby umíral -KONEC SPOILERU- 
Skvěle napsaná recenze, z filmu mám podobný dojem jako ty. V druhé části se budou dít opravdu veliké věci :)
Autor: Skrk Datum: 2010-11-20 11:30:09
Takže to znamená KARLOSI, že jsi se nenudil? :)
Autor: Rybba Datum: 2010-11-20 11:31:53
Lidi, nestrašte mě tak s tím publikem - divákama, jestli i u mě někdo jen cekne, tak ho seřvu na celý kino, a né že ne!! :upset :upset
Autor: Dawa Datum: 2010-11-20 13:59:34
v jaké části filmu se to teda dělí....při jaké scéně?
pro Dawa
Autor: Anonym [84.42.220.104] Datum: 2010-11-20 14:18:37
Voldemort ziská Bezovou hůlku !!!
Autor: KARLOS Datum: 2010-11-20 14:23:03
Skrk: člověče, nenudil. Nenudil sem se zatím u žádné pottterovky a to i u poháru ;)... 
Ten problím s pomalostí je myslím jinde - to tempo je odlišné od zbytku filmu a to člověka donutí jinak vnímat... 
Rybba: Osobně by sem už teďka volil pozdější hodinu promítání. Potřeboval sem se dostat brzo domů, napsat článek... A kvůli tomu sem nejel ani na title. Jako věřím, že na projekci s titlema a v takovou sedmou osmou hodinou večerní by to vypadalo úplně jinak ;)... Za a) na titlovaného Pottera vyrazí lidi buď fanoušci, nebo filmoví geekové, kteří vyžadují původní filmařský záměr. Většina ostatních pude na dab. A nedovedu si představit, že by se na titlované projekci objevily třeba rodinky s dětma, či praštění puberťáci ;)...
Autor: lordbaal Datum: 2010-11-20 15:21:03
Karlos, výborná recenzia, ako vždy. V podstate skoro súhlasím. Na publikum som tiež nemal šťastie, na predpremiére väčšina divákov celý čas šuchotala popcornom, na ďalšom predstavení som zase nepochopil čo je smiešne na scéne na cintoríne (rehotali sa ako blázni :roll ). 
Inak na samotné počúvanie sa mi Desplat páči ešte viac než v kine, tá hudba má najmä úžasnú atmosféru. Oceňujem zaradenie rôznych etnických nástrojov ako všetky možné druhy gitary a shakuhachi (japonská flauta). Ale zase treba uznať, že niekoho môže tento typ hudby na samotné počúvanie nudiť... 
Ale nesúhlasím s tým, že film dostatočne vysvetľuje. Napríklad nikde nebola zmienka o tom kto je vlastne Grindelwald. Ďalej v zrkadle sa síce zjavuje oko, ale nikde nie je vysvetlené čo to má znamenať... nehovoriac o tom, že Harrymu to vo filme nepríde čudné. 
Celkové hodnotenie by som dal asi 9/10 ;)
Autor: lordbaal Datum: 2010-11-20 15:58:38
Inak k dabingu, slovenský sa mi páčil, mám pocit, že je lepší ako po minulé diely... ale český som nepočul. Ak to niekto videl po slovensky, tak ma zaujíma váš názor ;)
Autor: janawa Datum: 2010-11-20 16:31:38
Nevím jestli to bylo kinem, ale celý zvuk i dabing byl hrozný.Hudba docela nahlas, ale texty zase až moc potichu, v reproduktorech to divně chrastilo, nevím jestli to tam mělo být nebo ne. Hagrida dabuje někdo jiný (Jirák nebo tak nějak) zní jako nějaký komik.Zkusím ještě jiné kino a originál znění.
Autor: Janina Datum: 2010-11-20 17:12:46
Bohužel nemůžu film zhodnotit - jít v do kina na večerního H.P. (19,00) je opravdu peklo. Přede mnou seděly dvě děvčata (cca 13-15 let)a celou dobu (opravdu celou) mlely o tom že Honzík mi řekl a já jsem mu řekla a on 
se na mě tak divně podíval....... Třikrát jsem je okřikla, pak mi řekly ať zavřu hubu. Za mnou seděl kluk s holkou (cca 13-15 let) a celou dobu (opravdu celou) mleli o tom - pojeď se mnou na chatu, už je zazimovaná, staříci nepřijedou.... ale ne, ale jo, ale ne,.... a celou dobu (opravdu celou) šustili s brambůrkama, popcornem a srkali slánkami colu. Na moji otázku proč peníze raději nevrazili do hodinového hotelu mi řekli ... to by Albert smazal. Když Dobby zemřel, oba dva měli záchvat dusivého smíchu. Škoda že se tím popcornem neudusili. 
Koupila jsem si nové lístky na úterý na pozdější promítání, pak zhodnotím. Teď můžu jenom napsat, že celkově jsem spokojená a líbílo se mi to. Ale psychicky jsem vyčerpaná jako po návratu z války.
Autor: 100nawa Datum: 2010-11-20 17:48:07
Janina: Tak to zní celkem děsivě. :( Já byla na dabingu, ale na půlnoční premiéře, kde byli jen fans a fakt to bylo supr. Publikum se smálo, kde mělo, a jinak bylo zticha. Za celou dobu jsem snad neslyšela jediné zašustění brambůrky či usrknutí koly. Ovšem zítra jdu v 16:30 s mamkou a bráchou. Neděle odpoledne = očekávám děs, rodiče s malýma děckama, fans si na to zašli už ve čtvrtek a pátek... Mně už to bude celkem jedno, už jsem to viděla, ale dost mě zamrzí, jestli publikum zkazí zážitek z filmu mojí rodině. Jindy než o víkendu totiž mamka do kina nemůže a v okolí to dávají jen takhle brzo, někam dál by kvůli tomu nejela. Říkala mi, ať jsem v klidu, že není takový rapl jak já, ale obávám se, že tohle by bylo moc i na ni.  
 
lordbaal: No to nevysvětlení Grindelwalda mi přišlo taky dost blbé. Zrcátko by se ještě dalo vysvětlit později. Sice se Harry moh toho oka trochu víc leknout, ale třeba v dvojce jim Aberforth řekne, že já nevím... existuje nějaké kouzlo, kterým se dá sledovat člověk skrz zrcadlo a že ten večer se chtěl ujistit, že je v pořádku, když ho měli stěhovat... nevim, tohle se dá všechno nějak vysvětlit, v knize to Harry pochopil taky až potkal Aberfortha.
Autor: KARLOS Datum: 2010-11-20 17:48:14
Janina: ok, vidím, že sem na tom nebyl ještě tak špatně... Snad se ti ta další projekce vydaří líp. Ale mě něco takového říct 15- smrádek, sjedu ho jak malého zajdu, říct mi to podruhé, jdu za uvaděčkou, ať je vyvedou za rušení klidu... 
Nevím, mě připadne, že jsou všichni jak praštění do hlavy. Běžně do kina chodím, prakticky nikdy se mi nic podobného nestává - s vyjímkou Potterů (dabovaných). A to hojně chodím i na animáky - člověk by řekl, že ty děti 10- budou prudit nejvíc. Ale chyba lávky... Neprudí skoro vůbec...
Autor: Janina Datum: 2010-11-20 18:59:40
Karlos: já do kina běžně nechodím- jsem zarytá fanynka Star Trek, Battlestar Galactica, Big Bang Theory,Tottenhamu(po 17 letech jsme dnes vyhráli nad Arsenalem a venku, krásný fotbal, díky Digi tv!!!)... a takových poměrně kultovních záležitostí, takže se s takovými blbečky nesetkávám. Naposledy jsem byla na Inception a samozřejmě Expendables a tam byli sami super lidi, skvělá atmosféra. Ale tohle mě zničilo. 
100nawa : pak napiš jak to v neděli odpoledne probíhalo, jsem škodolibá. 8)
Lil
Autor: Anonym [92.62.224.5] Datum: 2010-11-20 19:54:01
Já šla na půlnočko s tím, že tam snad půjdou jen lidi, co opravdu stojí o to vidět HP a vážně si to užít. To jsem se ale šeredně spletla. Vypadalo to tam hůř, než o víkendu odpoledne. Všude popcorn, brambůrky, cola a plný sál puberťáků, kteří si ty lístky koupili snad jen proto, aby nemuseli jít brzo spát:(. Štěstí, že jsem šla na titulky, ze kterých jsem si aspoň mohla přečíst, co jaká postava říká, jejich hlasy totiž častokrát zanikly v nepochopitelných výbuších smíchu a tlachání :roll .
lidi
Autor: Anonym [84.42.220.104] Datum: 2010-11-20 19:55:02
na Ulož to je šílenství objevily se tam celé filmy jeden v ruštině :) druhý v angličtině a třití ve španělština no hruza
Autor: Snuffy Datum: 2010-11-20 20:08:49
Já jsem si včera zajela do Slováče na verzi s titulkama, protože v Ústí, jak jsem říkala, ji samozřejmě nedávaj. :upset Ale stálo to za to, dabing slyšet nechci a publikum bylo určitě dospělejší a úplně v pohodě oproti tomu, co tu píšete. Film se mi nejdřív líbil, teď už jsem trochu vystřízlivěla. V podstatě se nese ve stejným duchu jako 5 a 6, Yates umí, ale sedmička prostě měla bejt jiná - s vtipnou stránkou to vážně přehnali. Když jsem byla naposledy v kině na komedii, tak jsem se usmála asi jednou, tady jsme se smáli skoro celej film. Když už tam byl náznak nějaký napínavý nebo strašidelný scény, tak ji zabili dalším vtipem. Ty vtipy nebyly špatný, ale podle mě se to tam fakt nehodilo. 
 
Dál bych se ráda přidala k těm, kdo nepochopili umělecké ztvárnění Brumbálovy hrobky. :grin Taky mě mrzí, že nedokázali pořádně udělat Patrony, a vztah Harry a Hermiona mě během filmu docela děsil (a jak to nakonec dopadlo) :grin  
 
Nejvíc se mi na filmu líbila ta část na ministerstvu a příběh o třech bratrech. A ten TANEC... to bylo něco. Ale nesouhlasím s Ronem, že Stmívání je lepší! :grin
Autor: Anonym [85.161.55.155] Datum: 2010-11-20 20:43:09
Ach jo. Já jdu na film až v pátak :cry  
Můžu se jen zeptat, proč tady na webu bylo několikrát napsaný, že na konci filmu postavám poklesne IQ? A ještě bych měl jeden dotaz k cz dabingu. Jak zněl nový dabér Hagrida? Díky za odpovědi.
Autor: Anonym [85.71.114.163] Datum: 2010-11-20 20:46:29
Nevíte někdo zvás kdy bude nový trailer na part 2 ??? Já si myslim že až bude part 1 na dvd ale to už je moc pozdě
Autor: Anonym [89.235.36.82] Datum: 2010-11-20 21:29:15
Kdo zna knizku tak je to hezka ilustrace. Ale kdyby misto Raclifa obsadily figurinu a soupali ji po place tak by usetrily dost penez a vyslo by to na stejno. Slusne remeslo, ale druha cast snad bude lepsi. Scenar evidentne stal za starou backoru. 
Ve filmu se sko3oePf6ctk2 ekdo kdo knihu necetl nepochopiro ztratila ta beznadej, kdy nevi co maji delat jen se kady den znova stehuji. Porad a porad, bez cile a navic nekdy o hradu. Uz jen to planovani vpadu na ministerstvo v knize kape beznadeji kdy nevi jak na to, ve filmu se rozhodnou, strih a uz jsou tam. A tak je to se vsim. Jako ilustace OK, jako film to nefunguje.
Autor: Anonym [90.179.103.70] Datum: 2010-11-20 22:14:23
Na ulozto.cz je ke stáhnutí celý film, bohužel v horší kvalitě a navíc rusky.
Autor: Rodriguez Datum: 2010-11-20 22:31:47
Nejlepší scéna jak Harry Hermionu vyzval k tanci
HVQ
Autor: Anonym [83.208.138.155] Datum: 2010-11-20 22:52:18
Nejlepší okamžik: Sledovat lidi jak se lekají když Nagini vyskočí u té Bagshotové. 
 
Vizuálně nejlepší scéna: Přenos Harryho(Když se Voldemort vzteká). 
 
Nejsilnější scény: Hermionino mázání paměti rodičů; Tancování ve stanu a Dobbyho poslední slova. 
 
Zklamání: Odfláknutá scéna u Malfoyových, ta Bellatrix se tam k ní tulí jako kdyby jí chtěla znásilnit; Draco a Harry se perou o hůlky a Svatba. 
 
Vtipné scény: Návrat Rona a líbačka Rona se zmatenou manželkou na ministerstvu. 
 
To co bylo v knize a chybělo mi je Veselý Krátura a Ghůl v pyžamu. 
 
P.S.: Když se tam pere Nagini s Harrym tak nahoře protrhnou zeď a najednou je tam čistý dětský pokojíček. Co to bylo? 
 
85%/100%
HVQ
Autor: Anonym [83.208.138.155] Datum: 2010-11-20 22:54:20
* Dobré scény: Stvárnění Bajek.
Autor: KARLOS Datum: 2010-11-20 23:03:38
HVQ: POdle mě to je částečně použit motiv z knihy, kdy se Harry dostává do vzpomínek (jeho dětský pokoj)... Ale fakt nevím, možná to bude úplně něco jiného ;)...
Autor: Snuffy Datum: 2010-11-20 23:26:59
HVQ: Dobbyho poslední slova nic moc... zase tam hodili vtip, kterej tam bejt neměl. S Bellatrix souhlasím, taky mi to tak přišlo. :grin 
 
Já původně podle fotek myslela, že se Harry půjde podívat do domu, kde bydlel, a tam že ho napadne Nagini... takhle jsem to taky nepochopila. Teď možná píšu úplnej nesmysl, ale nechodil si k nim Brumbál hrát?
Autor: Radis_cz Datum: 2010-11-20 23:34:49
tak sem to dneska videl a jen tak ve zkratce...protoze se mi to nechce nejak moc rozepisovat...Chybely mi tam bradavice a prebejval mi tam jeden Yates :-/ po prvnim shlednuti (s dabingem) bych hodnotil tak 3 hvezdicky z 5..nevim...pripadalo mi to docela nudny a umely...jako kdyby nam chtel zase dat najevo jaky to je "kdyz se to musi tocit podle predlohy" .. . . . zadna invence..aby me nekdo nenapadal...ne, nebyl sem pro otrocke prehravani z knihy do filmu ale tohle mi prislo jako kdyby to ani yatese nebavilo...invence (viz. 3 skvely Cuaronuv pocin = nejlepsi Potter at si kdo chce co chce rika, vetsina tomu dava v databazich za pravdu)
Autor: 100nawa Datum: 2010-11-21 00:13:02
Těm co debatovali nad Naginim v dětském pokoji: já bych řekla, že se Harry spolu s hadem prostě jen probourali do vedlejšího domu. :D
KDOOOOOOOOOOOOOOOOO
Autor: Anonym [62.129.63.202] Datum: 2010-11-21 10:47:45
.... si koupuje knížku "Harry Potter: filmová kouzla" ???? :)) osobně ji už mám objednanou, nemůžu se na ty rekvizity dočkat! x)
Souhlas se 100nawa
Autor: xxxElisabeth Datum: 2010-11-21 11:07:10
Taky jsem scénu s Naginim při filmu brala jako probourání do vedlejšího domu.. Jen jsem si nevšimla, jestli domek byl řadový ;)
Super film!
Autor: Janette Baborake Datum: 2010-11-21 11:52:04
Tak jsem to přece jen stihla!! Byla jsem úplně poslední! Mám takovou radost!!! Film se mi strašně moc líbil, dala bych mu asi tak 9,75/10. I když mi tam docela chybělo, jak dává Harry Kráturovi ten falešný medailonek a celkově to přátelství mezi nimi.. Ta scéna u Malfoyových byla trošku odbytější, než jsem čekala.. Ale perfektní vyváženost deprese (smutku) a vtipu. Už se nemůžu dočkat 2. části - tu určitě obrečím, protože to bude konec série..
Autor: Janette Baborake Datum: 2010-11-21 11:53:10
PS: Kterou scénu myslíte, že měli nějak malý IQ?
pro Janette
Autor: xxxElisabeth Datum: 2010-11-21 12:03:09
Už nevím, kdo to s tím IQ prohlásil, ale myslíme, že se jedná o trochu nedomyšlenou scénu útěku od Malfoyových, kdy trio obklopí Dobbyho, který je má přemístit, a místo aby co nejrychleji zmizeli, dlouhé vteřiny čekají, než Dobby na Belatrix vysype svůj poslední trochu patetický proslov :)
Autor: Janette Baborake Datum: 2010-11-21 12:30:50
Aha.. :)
Tyna
Autor: Anonym [78.102.156.108] Datum: 2010-11-21 15:38:52
Mně vyhrkly slzy už při první scéně, kdy Hermiona maže rodičům paměť. To je řekla bych snad nejsilnější scéna filmu. Chybělo mi loučení se strýcem a tetou, Petúnie, která chce Harrymu něco říct a na poslední chvíli si to rozmyslí (po rozkrytí některých souvislotí jsem pro tu bábu našla trochu pochopení). Na dabingu jsem naštěstí nebyla, publikum na titulích bylo ok.  
 
Líbí se mi chudák Draco, který vypadá jako někdo, kdo se připojil k NSDAP, protože mu sluší uniforma a hákový kříž je cool tetování, teď mu ukázali Osvětim a je už pozdě vrátit členskou legitimaci...
Autor: Anonym [85.161.93.167] Datum: 2010-11-21 19:03:55
Snuffy: No zkus si představit Brumbála, kterýmu muselo být už takových 50 let, jak si jde hrát k Potterovým domů :)
Druhá návštěva
Autor: Sohaj Datum: 2010-11-21 20:00:15
Tak mám za sebou druhou návštěvu Relikvií a už můžu přijít s konečným veridktem. Z druhého zhlédnutí jsou mé dojmy lepší než z první projekce. Může to být dáno i tím, že jsem si mohl dovolit víc všímat věcí okolo (Yates je na detaily opravdu pašák). Ani hudba už nepůsobí tak zoufale, jak se prvně zdálo. Desplat sice není Hooper, přesto tam má pár dobrých motivů (úvod, melodie, která zní při záběru na Bradavický expres, ministerstvo, závěr). Též stanování není tak vleklé jak se mi prvně zdálo a vůbec jsem si film užil víc než prvně. Navíc obecenstvo v sále výborné, místy se ozval i nějaký ten potlesk. Celkově, zasloužených 9/10.
Autor: Snuffy Datum: 2010-11-22 14:11:04
Anonym [85.161.93.167]: Špatně jsem to napsala, nemyslela jsem Potterovy, ale Bagshotovy.
Autor: Anonym [88.208.76.2/unknown] Datum: 2010-11-22 15:44:59
Pokud zde mohu připojit svůj názor na film. 
Moc se mi to líbilo. Břečel jsme, smál jsme se, bál jsme se, lekl jsme se. Vystřídali se ve mě veškeré emoce, které od filmu očekávám. Až na muj plný močový měchíř byla titulková verze dle meho nazoru uzasna. Ve stredu jsu znovu. :grin
Autor: Anonym [85.162.60.58] Datum: 2010-11-22 22:06:52
Snuffy: Já si říkal, že to asi bude myšlený jinak. Ale představa padesátiletýho Brumbála, jak si jde hrát k Potterovým mě stejně fascinuje :grin
Autor: Rybba Datum: 2010-11-23 00:02:28
360cities.net/london-photo-en.html nádhera, kde jste říkali, že se ten HP odehrává?? :grin :grin
(ne)rozloučení s Dudleym (BACHA NA SPOIL
Autor: Todosos Datum: 2010-11-23 21:56:37
Film se mi moc líbil. Např. scéna, kdy Harryho dovede patron k rybníku v lese, kde se nachází Nebelvírův meč, byla přesně taková, jako jsem si ji představoval, když jsem četl knížku. Jinak mě příjemně překvapilo, kolik vtipných momentů se ve filmu nakonec objevilo. Podle traileru bych řekl, že se jich moc nedočkáme, ale nakonec jich tam bylo tak akorát. ;) Zklamaly mě akorát dvě věci: 1.) To ukončení mi přišlo tak trochu necitlivé, prostě to bylo na blbém místě. Když se Voldemort zmocní Brumbálovy hůlky, je to asi důležitý zlom, nicméně pro mě osobně to bylo jako kdybych sledoval film a z nějakého důvodu jsem ho nebyl schopen dokoukat (jako že třeba vypadne proud, někdo zrovna přijde na návštěvu apod.). :cry Nemůžu se dočkat druhé části, ten půlrok čekání bude nesnesilelný... 2.) Druhá věc, ze které jsem nebyl příliš nadšený, byl odfláknutý začátek z pohledu Harryho. Scéna, kdy Hermiona vymaže paměť svým rodičům, byla dojemná, nicméně bylo to zřejmě na úkor scény, kdy se Harry měl rozloučit s Dudleym. Bylo by super vidět toho rozmazleného tlusťocha projevit nějaké lidské city, jak se tak stalo v knize. Kdo ji nečetl, musel by si po shlédnutí nového filmového Harryho říct, že Dudley zůstal stále stejný jako dřív a že ho útok mozkomora vůbec v pozitivním slova smyslu vůbec neovlivnil.
Autor: Rybba Datum: 2010-11-28 13:01:43
pro Todosos, a proto ten konec byl tam kde je... Aby tě to nažhavilo na další díl, aby tě to donutilo jít na dvojku hned jak bude v kině k mání... Proto je ten konec zvolený velmi dobře... ;) ;)
Autor: Rybba Datum: 2010-11-28 19:10:17
Tak já hodnotím sedmičku první díl po prvním zkouknutí na 6,5/10, věřím, že po druhém shlédnutí to bude 7/10 a po třetím 7,5/10... 
 
Byl jsem mírně zklamán, sice je zde více scén s akcí než v obou předcházejících dílech, ale délka těchto akčních scén se v souhrnu srovnává... Pokud nějaká akce začla, tak téměř okamžitě končila... 
 
Po vizuální stránce se mi to velmi líbilo, ale to ocením ještě více při dalším a dalším shlédnutí... 
 
Dialogy semtam pokulhávaly, hlavně při návratu Rona a na konci vše okolo Dobbyho... :roll :roll  
 
Pak všechny "záblesky", které viděl Harry ohledně Voldemorta, byly příliš rychlé, chaotické, a kdybych nečetl knihu, tak ani nevím co se tam řeší, co tam vůbec říkají... :roll :roll  
 
Nevím jestli je Kloves takový packal, ale před stanováním to skákalo z jedné scény do druhé, pak sálodlouhé mlčící sekvence (jasně předloha je ještě nudnější), poté zase rychlá akcea konec... 
 
Ale mě osobně ty 2h. 20min. uteklo jak nic, dokonce mám podezření, že mě někdo okradl o hodinu života, protože bych nikdy netipl, že to trvalo skoro dvě a půl hodiny... 
 
Celkově se na to dobře dívalo a už se pomalu těším na další zkouknutí... :p :p
Autor: Rybba Datum: 2010-11-28 19:16:38
Pro Karlose, děkuju za rozšíření obzoru, navštívil jsem teďka v sobotu Ostravské kino Luna, plátno - obraz dobrý, zvuk kvalitní, ale místy to až moc řvalo, bratr si polovinu filmu zacpával uši... Jen sedadla jsou tam docela tvrdá a na konci jsem nevěděl jak si sednout, páč mě mé pozadí pěkně bolelo, takže příště jedině s polštářkem pod pr... :grin :grin  
 
Jinak cena lidová za 90 kč, dokonce v prosinci budou hrát Harryho 4x za 50!! Sál byl naplněn jen asi z 60% a převážně puberťáky... Ale měl jsem štěstí, diváci byli ukáznění a opravdu celou dobu mlčeli ani nedutali, místy se dalo slyšet spadnout špendlík na zem... Jen asi 6x jsem slyšel malýho kluka se zeptat, co je to, kdo je to, proč je to atd... Jinak nic, samozřéjmě ze začátku bylo slyšet šustění sáčků (chipsy, popcorn), ale naštěstí po půl hodince už všichni zlikvidovali své zásoby a byl klid... :p :p
kalimero
Autor: Anonym [88.100.106.36] Datum: 2010-12-01 23:25:58
Wow na úvod trochu hodně nadšení teda    
Již tradičně nám nebyl upřen z posledních dílů tak typický velice temný až hororový rozjezd sedmého filmu. Tuhletu opakující se pravidelnost bych si opravdu mohla v těchto filmech odpustit, i když uznávám jejich logiku a režisérský záměr navodit hned zostra mrazivý pocit a patřičnou atmosféru a vědomí toho, že se děje opravdu něco hodně temného v kouzelnickém světě čemu budou hlavní hrdinové postaveni tváří v tvář zase tak najednou po krátkém mezidobí odpočinku a relativní odmlky prázdnin. Zde je třeba zmínit roli Snapea,jehož postava opravdu v sedmém díle nemá velký prostor, ale minimální prostor, který mu byl dán v úvodní scéně využil téměř herecky dokonale, když jeho oči říkaly téměř vše. Film vcelku nepůsobil na mě vůbec dojmem té dvouapůlhodinovky, když u některých filmů v případě takového času člověk začíná být nuděn a zdá se mu až přespříliš dlouhý – to se mi rozhodně u tohohle filmu nestalo – a t oje tedy pro mne jo dobré znamení.  - i když tedy jaksi až závěřečné. Ve filmu zaujmou opravdu dobré herecké výkony všech hlavních představitelů a nutno tedy dodat že snad prakticky i všech vedlejších postav, v tomto směru mi režisérská práce Yetse přišla více než zdařilá snad až na přespříliš pitvořícího se Mununguse Fletchera a trošku koženého Ministra kouzel. Kamera pro mne prostě nemá chybu, akční a soubojové scény jsou opravdu s vtáhnutím diváka do děje přivedeny k opravdu až téměž dokonalé působivosti. Film není z hlediska osvětlení ani příliš tmavý ¨, tak jako mi vadilo na pátém díle, ale temné a světlé pasáže se opravdu dynamicky střídají a jako celek to prostě funguje úplně přirozeně. Film má na začátku a na konci vysoké tempo, které se vprostřed přesně podle předlohy zvolní a odráží tu nejistotu a pocit hlavních hrdinů, že neví kam jít a jak dosáhnout cíle, kterého mají tak velkou snahu a potřebu dosáhnout. Ani tato část však na rozdíl od knihy na mne nepůsobila vůbec zdlouhavě a nabízela hodně z psychologie a vnitřního napětí hlavních hrdinů. No k hudbě se ani po prvním shlédnutí filmu moc nemohu vyjádřit, protože jsem jí ani prostě nevnímala, což možná ale pro filmovou hudbu není zas až tak moc dobré, takže možná je to jen můj problém nebo ta hudba prostě není výrazná tak jak by měla být, když samozřejmě nemůže přebíjet film, ale aby jen tak s filmem splynula, mi nepřipadá zkrátka jako ta nejlepší varianta. Jistě jsem hodně ovlivněna svých fanouškovstvím pro Harryho Pottera, ale film se mi líbil hodně – no klasika v knize je toho stejně přece jen víc, ale to už je běžný handicap čtenářů filmových předloh. Všechny přítomné děti v kině hleděly na film docela s otevřenými pusami a přitlačené do sedačky, ano je to pro děti přece jen více temnějšího a pochmurnějšího rázu než jsou zvyklí, což však bylo skvěle vyvažováno humornými vsuvkami, které působily ve filmu namíchané s tou pochmurnou složkou velice dokonale a přirozeně a mimochodem taky opravdu docela vtipně, což se cení, protože ty knihy jsou plné takového jemného humoru, který je nenásilně vsazen prakticky všude kde to jen jde mezi vážnější a temnější motivy. Pokud bych film měla hodnotit procenty má u mě 85%. No a klasika těším se na další shlédnutí  
:)

Komentáře vyjadřují názory čtenářů. Redakce nemůže ovlivnit jejich obsah. Vyhrazuje si však právo je odstranit.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

< Předch.   Další >
Tento web je provozován soukromou osobou
a nevztahuje se na něj Nařízení GDPR