'; ?> Potter Web CZ/SK - Harry Potter Fans - Recenze: LEGO Harry Potter Years 1-4
Error creating feed file, please check write permissions.

Potter Web CZ

Harry Potter Fans


Úvodní stránka > Napište nám

Bleskovka

Příležitost pro všechny výtvarníky!
Umíte kreslit? Chcete svá díla zveřejnit a ještě mít možnost získat pěkné ceny? Pak klikněte sem

Hlavní výběr

Úvodní stránka
Novinky
SPOILERY 7.kniha
Knížky
Herci
J.K.Rowling
Galerie
Stáhněte si
Doporučené odkazy
Návštěvní kniha
Napište nám
Soví pošta - diskuse
Příčná ulice - burza
Archiv diskuse hp.cz
Archiv diskuse FMS

Potter Web Menu

Náš tým
Naše ikonka
Akce
Newsletter
Magazín Pottered
Potter Povídky CZ
Budeč

Přihlášení

Přihlašovací jméno

Heslo

Zapamatovat
 
Chci se zaregistrovat!
Zapomněla(a) jsem heslo

Oko Velkého Bratra

Tvoje IP adresa:
18.224.32.86

Prohlášení

Potter Web CZ is in no way related to J.K. Rowling, Scholastic Books, Bloomsbury Publishing or Warner Bros. All images and material related to the J.K. Rowling novels is © Scholastic Books (US), and Bloomsbury Publishing (UK). All material related to the "Harry Potter" films is © Warner Bros.

Veškerá práva ke zde zveřejněným autorským článkům vyhrazena.
Články není  dovoleno přebírat bez souhlasu redakce a bez uvedení původu "potterweb.cz".

Tato stránka používá pouze vlastní technické soubory cookie, nutné pro její fungování.
Používáním této stránky souhlasíte s používáním souborů cookie.

Naše ikonka

Budeme rádi, když na svých stránkách umístíte tuhle naši ikonku s odkazem na www.potterweb.cz/web/
Potter Web CZ
Návod na vložení ikonky je zde.

 

Recenze: LEGO Harry Potter Years 1-4

| Tisk |  E-mail
Novinky  ->  HP videohry
Příspěvek přidal(a) Sohaj   
čtvrtek, 29 července 2010, 03:05
Od doby, co bylo oznámeno vydání LEGO HP hry uplynulo již pár měsíců a pro mnohé jedince bylo datum vydaní stejně tak lukrativní a očekávané, jako premiéra samotného filmu. Od poslední povedené HP videohry uplynula spousta času, jedna mizérie střídala druhou. A kdo jiný by tak měl vrátit herní HP sérii na výsluní než právě LEGO série? Očekávání byla obrovská (stačí si vzít popularitu dalších LEGO her) a o to větší mohlo být zklamaní.

A jak to dopadlo? Uvidíte dále...




Jsem rád, že hned na úvod můžu napsat, že tohle není ten případ a k nám se dostala hra hodná Harryho Pottera. Harry Potter nebyl nikdy zábavnější.

Pokud se řadíte mezi hráče LEGO, tak vás zde v podstatě nic nepřekvapí. Ovládání zůstalo při starém a k hraní vám tak stačí nějakých 10 kláves. Taky proč měnit něco, co tak dobře funguje, že? Menší změny tu však přeci jen jsou. Zatímco u LEGO Star Wars jste šli z mise do mise, v tomto případě vám hraní zabere podstatně víc času. Jednotlivé mise (celkem 6 v každém ročníku) jsou rozmístěny různě po hradě a mezi jednotlivými učebnami či úkoly se volně pohybujete po hradě a můžete plnit různé minihry, kouzlit na cokoliv co uvidíte a sbírat kostičky, pomáhat studentům v nouzi a odemykat si tak nepřístupné úrovně nebo se jen tak kochat kouzelnickým světem.

Samotná hra začíná vtipným úvodem (mezi námi, které video zde není vtipné), kdy si postupně projdeme Harryho příchod k Dursleyovým, jeho mládí až po návštěvu Hagrida. První mise se odehrává v Děravém kotli a Příčné ulici, která zde vypadá opravdu úchvatně. Možná je to dáno i tím, že zde můžete strávit spoustu času a přitom o nic nepřicházíte. Je libo navštívit Gringottovic banku a „zřídit si účet“? Jak je liboJ Následně se po sérii dalších vtipných videích přesouváme do společenské místnosti Nebelvíru, odkud se máme za úkol dostat na první vyučovací hodinu. Takhle postupně získáváme jednotlivá kouzla. Jejich obsluha není nikterak náročná a velmi snadno se do kouzlení vžijete.

Samotné plnění úkolů a nástrah lze zvládnout bez větších obtíží, i když musím přiznat, že pár zapeklitých pasáží se zde najde. Ale není to nic, kvůli čemu byste si trhali vlasy bezradností. Obvykle nejslabším článkem LEGO her bývá kamera, ale během hraní jsem se snad do žádných problémů nedostal. Společnost nám dělá Williamsova a posléze i Doyleova hudba, nedá se však říct, že by se autoři řádně věnovali výběru melodií pro jednotlivé pasáže, a tak se může stát, že nám při poklidné procházce po nádvoří hraje některý z vážnějších motivů.

Za zmínku stojí i grafika. Ač je větší část dělaná z lega (jak jinakJ), nemůžu se zbavit dojmu, že hra po grafické stránce vypadá líp než poslední HP videohry. A to rozhodně není nic, na co by v EA mohli být hrdí. Dá se říct, že tvůrci plní naše kouzelnické sny. Konečně se můžeme řádně podívat tam, kam se dosud žádný mudla nevydal. Důkladně si tak můžeme projít místa, které ve filmech nedostaly řádný prostor, nebo místa o kterých jsme si mohli nechat jen zdát. Pomocí mnoholičného lektvaru můžeme navštívit kolej Havraspáru nebo Mrzimoru, projít si Děravý kotel od shora až dolů, užít si v Prasinkách atd.

Zatímco prvním dvěma ročníkům není co vytknout a působí prakticky bezchybně, u vězně z Azkabanu a Ohnivého poháru už to tak jednoznačné není. Samotné mise postrádají náboj a jako by si tvůrci nevěděli rady, co do vězně vlastně dát? Máme tu pak celkem zbytečnou první misi v Děravém kotli, kdy se snažím chytnou jednu učebnici Obludného obludária a na takový famfrpál můžeme rovnou zapomenout. Jen se tak potvrzuje, že si ani v Traveler´s Games neví s famfrpálem rady. Přitom v Kameni mudrců to tenkrát šlo! Vůbec celý vězeň je poněkud bez atmosféry. Zatímco u prvního i druhého ročníku bylo jasně vidět, kam hra směřuje a že se kolem opravdu něco děje, u vězně z Azkabanu spíš hra přešlapuje na místě. Sirius Black sice uprchl z Azkabanu, ale že by to ve hře bylo nějak vidět, se říct nedá. Mozkomorové se sice pohybují po okolí Bradavic, ale že mají silný vliv na Harryho, tak to se taky nedozvíme. Navíc se úplně vytratila jakás takás náročnost prvních dvou roků. Správnou atmosféru nemá ani finálová mise. Zde bych však ani tolik nespílal hernímu studiu, vždyť už samotný film (resp. kniha) nemá jednoznačný závěr. Aspoň že tu máme ty videa (Harry coby strašák nemá chybuJ).

To u čtyřky je pohlavek na místě. Po celkem povedeném začátku na MS přichází trochu chaotické plnění úkolů turnaje Tří kouzelníků. Souboj s drakem se mění na procházku po aréně s Hermionou „za ruku“, kdy drak nám spíš dělá křena a lepší to není ani v jezeře. Když vám totiž větší starosti dělá porazit Aragoga než draka, tak asi něco není v pořádku. To bludiště vypadá mnohem líp než ve filmu, ale opět tomu chybí pořádná atmosféra či nějaký vrchol. No a souboj se samotným Vy-víte-kým? No, víc vrásek mi dělal ten Aragog.

Samotným dohráním všech čtyř ročníků hra ještě nekončí. Pokud chcete být důkladní, můžete se pustit do hraní jednotlivých misí znovu a tentokrát s jinými postavami. Některé předměty nebo dveře lze otevřít jen když hrajete za Severuse Snapea, jinde zase potřebujete pomoc od studenta Havraspáru. Od toho se taky odvíjí délka hraní. Samotné dohrání hlavní linie zabere kolem 30ti hodin času (za předpokladu, že chodíte po hradě a sbíráte kouzlíte na všechno možné. Pokud však chcete mít hru na 100% dokončenou, může vám hraní zabrat dvakrát tolik času. Stačí si jen vzít, že po „prvním“ dohrání jsem měl hru dokončenou z nějakých 40%. Pořád tak před vámi zůstává spousta dveří a skrýši zahalena tajemstvím a je jen na vás, zda tomuto vábení podlehnete. O zábavu rozhodně nebude nouze.

A co říci závěrem? Tahle hra je něco, na co jsme v herním HP světě už dlouho čekali. Nečekejte žádnou náročnost či extra špičkovou grafiku. Prostě si jen pohodlně sedněte a nechte se unášet příjemnou atmosférou kostičkového světa, kdy navíc při sledování vtipných videí si můžete udělat anketu, která postava je nejvíc pro smích.

 

Klady & zápory:

+ svět Harryho Pottera se vším všudy

+ výborná atmosféra

+ vtipná videa

+ hudba

- slabší druhá část

 

8/10

 
 


Komentáře
jajinka
Autor: Anonym [213.235.145.94] Datum: 2010-07-29 13:25:42
Díky za pěkný článek! :) hru jsem si koupila nedávno a moc jsem si ji oblíbila, ale je pravda, že jsem se zatím dostala na začátek druhého roku..tak uvidíme jak to celé dopadne ;) a ta videa jsou fakt dokonalá :grin
Díky
Autor: Tracy Datum: 2010-07-29 13:45:35
Moc pěkná recenze. :) :) Zrovna jsem začala hrát. Je to vtipné, žádná infantilní skákačka jak jsem si původně myslela. Zatím jsem v KM, takže nemůžu posoudit druhou polovinu hry. Oceňuji možnost hrát za velké množství postav z ostatních kolejí. Kdo má furt hrát za Pottera :x, že jo? 
Nejzábavnější postava v 1. sekci hry: mlaskající a přežvykující Dudley u snídaně. :grin :grin :grin
Autor: Sohaj Datum: 2010-07-29 22:33:07
A těch postav, za které můžeš hrát je úpžehnaně, dokonce i za profesora Binnse :D 
 
Jinak mě v jedničce asi nejvíc dostal Snape při zařazovaní prvňáků :grin
Autor: Rybba Datum: 2010-07-30 11:03:11
Bohužel jsem to ještě nehrál, nějak není nálada na hraní her v nýnější době, ale určitě si tuhle hru jednou nenechám ujít... :p  
 
PS: Šohaji, díky za článeček... ;)
Autor: Vesemir Datum: 2010-07-31 13:27:20
Šohaji díky za pěkný shrnutí dojmů, nalákals mě dokonale - přesto, že na hraní PC her sem už trochu kmet... :-) A co !? :grin  
 
Atmosféra v týhle hře bude určitě mnohem lepší a autentičtější než v tý šaškárně na Floridě... 
 
Ještě poprosim o informace stran technickejch nároků - pro nás, co vlastníme prehistorický plečky. Snad to pude rozchodit - třeba HP a Princ d.k. mi běhá eště celkem plynule... Díkes.
Autor: Sohaj Datum: 2010-07-31 16:18:37
pro Vesemir: no jestli spustíš Prince dvojí krve, tak s tímhle to bude na pohodu :)
Autor: Jája Datum: 2010-08-02 09:15:46
Šohajku, díky za článek. Opravdu to vypadá slibně, tyhle pitomůstky mě bavily, ale obávám se, že nebude čas. Tak si holt počkám na vaše ohlasy...nemůžu se dočkat,až se vytasí Vesemir s tím, jak zápasil s Aragogem... :grin ..mlčím, mlčím... ;)
Ar****
Autor: Vesemir Datum: 2010-08-02 23:16:00
Nevytasí. S ničim, co má víc než 4 nohy, se prostě a jednoduše potýkat nebudu, byť by to bylo jen z lega... Kritickou pasáž mi doufam odehraje bratr. K čemu by měl člověk sourozence, no ne ? 
 
A kdyby se cukal, určitě budou nějaký cheaty na přeskakování misí... Já si chci jen projít Bradavice, Příčnou ulici či Prasinky a ne zápasit s nějakym přerostlym xindlem... 
 
Hagrid: Za to patrně můžou ty oči. 
Harry: Nemluvě o klepetech... 
:grin
miky
Autor: Anonym [90.179.121.132] Datum: 2010-08-05 11:16:56
hra není těžká (pokud nechcete jako já dohrát na 100%, vše posbírat-to je pak na celkem dlouho) , je dostatečně dlouhá a opravdu si zaslouží nést jméno harryho pottera :-) už aby byla dvojka.
hanča
Autor: Anonym [213.235.145.94] Datum: 2010-08-08 16:01:53
Ahoj, potřebuju poradit..jsem v druhém ročníku a nemůžu se dostat do schodů kam mě vede Nick, protože je tam nějaká modrá ,,záclona,, Píše mi to že se musím něco naučit či co ale když procházím celej hrad tak už nenacházim nic na co bych zapomněla..Nevíte jak dál? A nebo nejdou přeskakovat nějak kola? A ještě se chci zeptat jestli nevíte co s tím jabkem, parukou a tou červenou věcí co se dá sebrat? Díky
Autor: Sohaj Datum: 2010-08-08 18:49:54
hanča: ty věci, které můžeš sebrat slouží k výrobě mnoholičného lektvaru a v blízkosti nich by měl být kotlík, kam je nahážeš;)  
 
Jinak k té modré zácloně: můžeš prosím trochu upřesnit o kolikátou misi z dvojky se jedná? Abych byl v obraze:)
hanča
Autor: Anonym [213.235.145.94] Datum: 2010-08-09 11:25:03
Díky, mnoholičný lektvar se asi musim nejdřív naučit.. :) A ta mise..pokud to 14/167 znamená jak jsem daleko tak tam..a teď když to zapnu tak jsem v místnosti kde jsem se učila to kouzlo přeměňování toho ,,jezdícího panáčka,, na žábu v takovém čtverci..Taky pod těma schodama kde je ,, záclona,, je mandragora, ale nikde nemůžu najít květináč. A když chci jít přes tu ,,záclonu,, tak mi to píše, že potřebuju powerful screech to smasch this glass..takže je to něco skleněného ;)
hanča
Autor: Anonym [213.235.145.94] Datum: 2010-08-09 11:42:27
A taky myslím že mise se jmenuje floo powder! a nebo je to hned ta za ní ;)
Autor: Sohaj Datum: 2010-08-09 16:16:03
hanča: asi tuším, co by to mohlo být. Zkus vzít tu mandragoru a běž s ní k tomu závěsu. Mám pocit, že je ze skla a mandragořin křik by ji měl rozbít:)
hanča
Autor: Anonym [213.235.145.94] Datum: 2010-08-09 17:23:33
hm tak to mě nenapadlo :grin moc díky za radu :) za chvíli to půjdu vyzkoušet a pak dám vědět jestli to funguje ;) a já na to takovou dobu nemohla přijít.. :grin
hanča
Autor: Anonym [213.235.145.94] Datum: 2010-08-09 21:28:49
jupíí funguje :grin moc moc děkuju, nebýt tebe asi bych na to nikdy nepřišla :) :)
Autor: Sohaj Datum: 2010-08-09 21:44:52
hanča: v poho ;)
adam
Autor: Anonym [90.177.92.141] Datum: 2010-08-17 17:26:06
holooo je tu nekdo potrebuju se zeptat :?
Autor: Sohaj Datum: 2010-08-18 22:25:33
adam? jen se ptej ;) Když bude me vědět, poradíme:)
Had
Autor: Anonym [89.176.3.41] Datum: 2010-09-30 18:41:24
Ahoj potřeboval bych poradit. Ve druhem ročníku se naučím hadí jazyk, pokecám s hadem a on vyhodí skládačku hada. Vůbec netuším jak a kam ho složit. Zkusil už jsem snad skoro všechno a nic. Asi ne všechno, jinak bych to nemusel řešit. Dík ;)
...
Autor: Anonym [89.176.3.41] Datum: 2010-09-30 18:55:55
Už jsem to zvládnul.  

pomoc!
Autor: Anonym [88.101.100.228] Datum: 2010-10-01 17:01:41
potrebuji poradit.zaprve sem se sekla u trola a zadruhe nevim,jak rozbit "stribrne veci napr.zamky.A taky nevim co s tim rarachem,jak drzi knihovnu a kotlik.Dik za cokoli :)
Žádost
Autor: Anonym [77.48.59.175] Datum: 2010-11-23 17:06:16
Prosím vás nemohli byste dát na tuto recenzi o harry potterovi technické konfigurace hry:sigh ??Prosím snažně vás prosím kdo máte hru a znáte její konfigurace napište sem!! ;)
cervene hvezdy - kouzlo
Autor: Anonym [89.29.16.150] Datum: 2010-12-26 18:21:18
ahoj, poradte mi prosim co je potreba udelat, abych mohl ve volne hre otevirat veci, u kterych jsou cervene hvezdicky. mam pocit, ze to pujde jen s brumbalem, ale toho nemam a neda se ani koupit. prosiiiiiiiim :?
Zoufálek
Autor: Anonym [81.201.60.162] Datum: 2011-07-10 17:49:38
Prosim vás, jsem v 1.roku a dělám misi v tajné knihovně s neviditelným pláštěm...jak se mam dostat pro ty ingredience na lektvar v pravém balkoně??? Ty stupidní knihy nás vždy sežerou a když se konečně dostaneme nahoru, tak nelze vystoupit z té zdvihací ruky :-(

Komentáře vyjadřují názory čtenářů. Redakce nemůže ovlivnit jejich obsah. Vyhrazuje si však právo je odstranit.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

< Předch.   Další >
Tento web je provozován soukromou osobou
a nevztahuje se na něj Nařízení GDPR