'; ?> Potter Web CZ/SK - Harry Potter Fans - Možné termíny filmových ukázek na nový film
Error creating feed file, please check write permissions.

Potter Web CZ

Harry Potter Fans


Úvodní stránka > Napište nám

Bleskovka

Příležitost pro všechny výtvarníky!
Umíte kreslit? Chcete svá díla zveřejnit a ještě mít možnost získat pěkné ceny? Pak klikněte sem

Hlavní výběr

Úvodní stránka
Novinky
SPOILERY 7.kniha
Knížky
Herci
J.K.Rowling
Galerie
Stáhněte si
Doporučené odkazy
Návštěvní kniha
Napište nám
Soví pošta - diskuse
Příčná ulice - burza
Archiv diskuse hp.cz
Archiv diskuse FMS

Potter Web Menu

Náš tým
Naše ikonka
Akce
Newsletter
Magazín Pottered
Potter Povídky CZ
Budeč

Přihlášení

Přihlašovací jméno

Heslo

Zapamatovat
 
Chci se zaregistrovat!
Zapomněla(a) jsem heslo

Oko Velkého Bratra

Tvoje IP adresa:
52.14.224.197

Prohlášení

Potter Web CZ is in no way related to J.K. Rowling, Scholastic Books, Bloomsbury Publishing or Warner Bros. All images and material related to the J.K. Rowling novels is © Scholastic Books (US), and Bloomsbury Publishing (UK). All material related to the "Harry Potter" films is © Warner Bros.

Veškerá práva ke zde zveřejněným autorským článkům vyhrazena.
Články není  dovoleno přebírat bez souhlasu redakce a bez uvedení původu "potterweb.cz".

Tato stránka používá pouze vlastní technické soubory cookie, nutné pro její fungování.
Používáním této stránky souhlasíte s používáním souborů cookie.

Naše ikonka

Budeme rádi, když na svých stránkách umístíte tuhle naši ikonku s odkazem na www.potterweb.cz/web/
Potter Web CZ
Návod na vložení ikonky je zde.

 

Možné termíny filmových ukázek na nový film

| Tisk |  E-mail
Novinky  ->  HP a Relikvie smrti - film
Příspěvek přidal(a) KARLOS   
pátek, 19 března 2010, 19:05
Filmové ukázky, nazývané trailery a teasery jsou nedílnou součástí fandovského života, bez kterýchžto bychom neměli jednak ponětí, že naše oblíbené předlohy spatří světlo světla stříbrného plátna, později fungují jako doping, se kterým přežíváme dny, týdny a měsíce do data premiéry.
Tento článek by mohl některým napovědět, jak by se mohl odvíjet marketingový kolotoč kolem prvních Relikvií smrti. Jedná se o pouhé dohady, na to upozorňuji hned v úvodu a jako takové se nemusí vůbec stát pravdivými. Více v článku...



Trocha historie i zběžné teorie neuškodí...


Jako každý moderní film, či filmová série i Harry Potter od samého počátku provázejí filmové ukázky. Ty jako takové mají za cíl jediné – nalákat lidi do kin, v případě teaseru musí navíc i plnit úkol oznamovací, že se film vůbec připravuje.
Ruku na srdce, kolik běžných diváků sleduje kulturní rubriky a kolik běžných kulturních rubrik se zaměřuje na informace o připravovaných filmech?
Od toho tu jsou právě ukázky a když už před těmi filmy v kinech jedou, tak by měly i patřičně zaujmout a co nejvíce film samotný prodat. Jaké prostředky k tomu užívají nechme na další případný článek.
První díl představovala trojice ukázek. Jeden teaser a dva trailery. Pokud se v dnešní době podíváte na YT.com, naleznete jich tam podstatně více, neboť fanouškovských sestřihů ukázek je nepočítaně. Prakticky stejně je na tom i Tajemná komnata, jen před filmem samotným se objevil i International Trailer, ukázka primárně určená pro neamerické trhy.
Trojka, čtyřka a pětka měly také po čtyřech ukázkách. Vždy popořadě – US teaser, mezinátodní teaser (zpravidla přináší mnoho nových záběrů, pořád je jich ale moc málo na plnohodnotnou ukázku), US trailer (americký trailer se vnímá i jako stěžejní krátký sestřih, se kterým se nejběžněji později potkáte na filmových nosičích, či nejdéle vydrží na síti) a nakonec i International trailer, mnohdy vydaný jako klon US traileru, v detailech však odlišný – jiný sled záběrů, jiné pasáže použité hudby atd.
První teaser se u těchto dílů objevil vždy tři čtvrtě roku před premiérou. Trojka a pětka v polovině listopadu, čtyřka v dubnu. Druhá se pak objevila plus mínus po čtvrt roce. Oba plnohodnotné trailery s drtivou pravidelností vycházely téměř pospolu, dělilo je nejvýše dva týdny, u pětky dokonce jen čtyři dny. A uvedení se dočkaly povětšinou něco málo před premiérou filmu, u pětky dva a půl měsíce, u čtyřky čtyři.
Pokud něco narušilo zaběhnuté termíny, pak šestka. Po problémech s prodlouženou produkcí se posunul první teaser, v tu dobu ještě nepřestěhované premiéry vyšel nezvykle v půli léta (konec července) a začalo se uvažovat o tom, že studio Warner se u posledních kapitol spokojí se samovolnou propagací, přece jenom Potter byl v té době už velice dobře zaběhnutá značka.
Po přesunu se však všechno změnilo. Studio si to rozházelo u fanoušků, muselo se připomenout u všeobecného publika a navíc měli jistotu jistých výdělků. Z toho všeho vzešla téměř zcela zbytečná, lehce nad dimenzovaná, ale pro dnešní blockbuster standardní marketingová kampaň, která sebou přinesla hned devatero sestřihů. S pravidelnou kadencí na nás studio útočilo i z toho důvodu, že stejný postup se jim bohatě oplatil i rok před šestkou s Temným rytířem a oplatilo se to opět. Je zbytečné vypisovat jednotlivé termíny ukázek, není to tak dávno a hlavně, opravdu to byla pravidelná kadence. Teaser se objevil byť souhrou náhod rok před premiérou, první trailer (ovšem trochu podvyživený) pak tři čtvrtě roku před snímkem, v termínu, kdy obvykle startovaly první záběry.

Ne vždy čichej propagaci samotného filmu...

Jak bylo řečeno, Potter se stal tak mocnou a silnou značkou, že samotná jeho propagace dokáže propagovat. Stává se to jen těm nejsilnějším sériím, ale tento jev je zcela běžný.
Jde ve zkratce zhruba o tohle – pokud studio má v rukávu film, o kterém už se dobře ví, že bude lákat davy, pak je zcela nasnadě dychtivému publiku předhodit trailer před projektem méně divácky vyhledávaným. Skrytá hrozba takto svého času znamenala zcela jistý milník, neboť fanoušci Hvězdných válek  chodili na film, který se promítal po ukázce jen kvůli těm dvěma a půl minutám materiálu, nutno dodat, že i v dnešní době zcela dech beroucích.
V dnešní době filmových sequelů se tohoto efektu hojně využívá. US trailer čtyřky byl přilepen k Mrtvé nevěstě, teaser na pětku zase k Happy Feet, u šestky se pomáhalo Watchmanům a tak by jsme mohli pokračovat donekonečna.
Možná se vám to nezdá, ale ve Státech je situace o dost odlišná od nás. My jsme jednak malý trh, jednak u nás studia operují pomocí zastoupení filmových distributorů, kteří na provázanost filmových ukázek s konkrétními tituly moc nehledí.
V Americe ovšem distribuci provádí přímo studio a dává si na přítomnost a nepřítomnost ukázek velký pozor. Exkluzivita v sálech se navíc začíná projevovat i vůči internetu, kdy se všechny studia snaží nejdřív využít potenciál novoty ve prospěch platících zákazníků. Některé méně (mezi nimi i Warneři), některé více (Fox je pověstný skrblík).
Kapitolou samo o sobě je uveřejňování HD verzí sestřihů. Dva největší hráči na trhu – Yahoo! a Apple k všeobecné vstřícnosti nepřispívají, jedni se činí, aby lidem znepříjemnili přímé stahování (Apple), druzí zase zdržují s uvolňováním plných kvalit. YT.com mají povětšinou pod palcem sama studia a všechna exkluzivní videa nemilosrdně do plného releasetu mažou.


Kdy máme tedy očekávat ukázku?

Pokud pomineme fakt, že první Sneak Peek, který se z poloviny hlásí k příslušnosti k teaseru, na první zcela oficiální sestřih pořád čekáme. Tudíž, pokud tedy studio opět neuvažuje o přesunu, se dostáváme do časového plánu prostředních dílů. A čas na první teaser přichází (dle úsudku, že poslední zimní Pottterovka byl Pohár a ten měl teaser v dubnu). Otázkou tak je, jestli to opravdu bude teaser a jestli je nějaký film, před kterým by se mohl vyhřívat.
Troufnu si tvrdit, že ne a ano. Ne z toho důvodu, protože Warneři šetřit nebudou a po vzoru Prince budou prezentovat plnohodnotnými ukázkami, i když se můžu mýlit. Druhá odpověď je mnohem jasnější. A ta odpověď se jmenuje Souboj Titánů. Film, který má premiéru za necelé tři týdny.
Proč Titáni? Je to látka velice podobná Potterovi (fantasy), bude tudíž vzájemně lákat podobnou krevní skupinu diváků. Pak je tu faktor 3D. Oba filmy se převádí do třetího rozměru. Titáni mohou využít i podpory z této strany, Potter si ovšem jako první prezentaci nenechá ujít projekt, kde bude moct třetím prostorem oslovit také. A takových projektů mají Warneři naneštěstí zatím poskromnu. A je logické jednak uvést trailer ve 3D, neboť se bude chodit přímo i na něj (tak jako v Americe na trailer na AVATAR), samozřejmě jen v omezeném měřítku a pak nebudou přenechávat tak šťavnatý materiál konkurenčnímu studiu, které má v nabídce nějaké to 3D.
Poslední věc, kvůli které na tento release ukázky sázím, je samotná povaha filmu. Souboj Titánů není nejdražším filmem ve stáji pro tento rok, je to ale potencionálně třetí nejvýdělečnější film a tak ho budou chtít i prezentovat a podporovat a dopřejí mu veškerou možnou péči a to i ze strany davů natěšených potterofilů.
Jestli se ukázky opravdu dočkáme, nevím stoprocentně, ale vsadil bych si na to. Jestli se objeví o něco dřív na internetu, nebo tu bude určitá kino-exkluzivita, je těžko říct, odhaduji to však na to druhé...
Pokud by jsme se měli podívat do výhledu, jaké jsou ještě další velké filmy studia Warner, které by Potterovu pomoc určitě uvítaly, pak by to bylo zřejmě Inception (Počátek) a Soví strážci.
Počátek je velko-rozpočtové sci-fi Christophera Nolana, které má zatím s vlastní propagací problémy. Jde o dost mysteriózní projekt a těžko se prodává i přes slavná tvůrčí jména - Leonardo DiCaprio o filmu hovoří tak, že doteď vlastně neví, o čem ten film je. A samotná premisa, kde se kradou myšlenky a má to být myšlenková revoluce uvnitř naší hlavy celkové prodejnosti filmu nepřispívá. Režisér posledních Batmanů si navíc vysmlouval rozpočet 200 milionů dolarů, který se s takovou propagací bude jen těžko navracet. Proto by případná Potterovic pomoc neuškodila. Premiéra Počátku konec července 2010.
Pokud je nějaký projekt, který se opravdu zásadně liší od Inception, jsou to Soví strážci. Je to animák, kde se budou prohánět sovy všech druhů, barev a velikostí, celé to prozatím vypadá solidně rodinně a do kin půjde - jak jinak - ve 3D. Je zcela jasné, že je to film jako stvořený pro prezentaci Pottera. Podzimní premiéra navíc napovídá ale spíš o účasti dalšího traileru, než první ukázky. Film samotný startuje v září 2010.

Závěrem bych dodal, že hollywoodská propagace svých děl v posledních letech prošla výraznou proměnou a čím dál tím víc investuje do momumentálních rozpočtů, tak do obří propagace. Ta nesestává pouze z teaserů a trailerů, ale jsou do ní započítány i všechny televizní spoty, internetová propagace, velké množství plakátů a polepení všemožných reklamních ploch. Ukázka samotná může mít hodnotu různou, sestřih od některé trailerhouse však činí i několika milionové položky za kus a i když už v samotných kinech jejich promítání nestojí víceméně nic, počáteční exkluzivita má svou cenu také. Proto je klidně možné, že z Princových 150 milionů na propagaci padla třetina jen na trailery.
Pro případné dotazy samozřejmě zavítejte pod článek do diskuze ;).

 
 


Komentáře
Autor: KARLOS Datum: 2010-03-19 19:07:55
K článku - pokud by oko padlo na nějakou gramatickou, či jinou chybu, neb mě prosím taktně upozorní a já se to pokusím dát do pořádku ;)...
Autor: Aries Datum: 2010-03-19 19:46:15
Dovolila jsem si opravit by jsme v úvodu na bychom. Jinak článek je velice zajímavý, po dlouhé době něco, co skutečně stojí za přečtení
Autor: KARLOS Datum: 2010-03-19 20:06:00
Aries: Díky a díky ;)...
Autor: Vesemir Datum: 2010-03-19 20:52:06
Letos sem se zařek, že se na teasery či trailery koukat nebudu, ani jednim očkem. Jdu se vsadit sám se sebou, jestli to vydržim... 
 
Co se článku týče, vážně pěknej exkurz do problematiky. Leč trochu zarejt si musim. Podobně jako v nedávný debatě o stmívání, nemůžu souhlasit se srovnánim Harryho Pottera - Soboje titánů. 
Karlosi, v žádnym případě do tebe nechci nějak z principu vandrovat, ale "látka velice podobná Potterovi" ? "Podobná krevní skupina diváků" ? To snad nemyslíš uplně vážně, že ne ? :grin Co tam přihodit rovnou nějakýho toho Terminátora ? 
Omlouvam se, ale já už začínam bejt na tu naprosto vyprázdněnou a nicneříkající nálepku "FANTASY" mírně alergickej... :roll  
 

P.S.
Autor: Vesemir Datum: 2010-03-19 20:55:13
Abych tady nebyl za padoucha - samozřejmě Karlosovi díky za jinak zajímavej článek... a omlouvam se za konfliktní tón. Jinýmu bych do toho takhle nerejpal, ale o Karlosovi vim, že to s přehledem ustojí... :)
Autor: Anonym [88.208.89.2] Datum: 2010-03-19 21:42:03
super clanek... :) 
 
btw. 18.listopadu na premieru pottera mam 18.narozeniny...kdo mi koupi k narozeninam listek?? :grin :grin
Autor: Aries Datum: 2010-03-19 21:42:58
Souboj titánů jsem viděla někdy v pravěku. Je to ten film na námět z řecké mytologie, jak tam vypouštějí toho Krakena? Tohle má být remake? No a Vesemire, v čem vidíš problém? Možná by se dalo lehce polemizovat s tím, že mytologie není fantasy, ale zas tak vzdálený námět to přece není, navíc jak u HP tak v tomhle případě není hlavní ani ten příběh, protože většina lidí snad ví, o co jde a jak to vlastně dopadne, takže se na to chodí hlavně kvůli tomu, že jsou diváci zvědaví, jak to bude formálně zpracované, a čím efektnější podívaná, tím lepší. Tohle podle mě opravdu mají oba ty filmy společné
Autor: KARLOS Datum: 2010-03-19 22:04:33
Vesemire, tohle beru jako výzvu k souboji v šermu ;) - ale vlastně máš pravdu... 
Jde o to, že za Fantasy to považují producenti a jako takoví se budou podle toho chovat. 
Navíc ty škatulky sci-fi, fantasy apod jsou sice opravdu zavádějící a taky je nerad používám, ale myslím, že pro přehlednost textu byly užitečné ;)
A ano, nevím, kam jinam by jsem měl antickou mytologii, navíc značně stylizovanou a pozměněnou zařadit. Jsou tam létající koně, Medůza a Kraken ;)...
Autor: Rybba Datum: 2010-03-19 22:09:31
Z mého laického hlediska precizně a podrobně zpracováno, Karlosi děkuji... 
 
ps: Karlosi a Jájo nezlobil jsem, všimli jste si?? :p (Hodnéj Děňdík, hodnéj moc hodnéj :grin )
Autor: Rybba Datum: 2010-03-19 22:17:17
pro Aries, jo jo, je to tak, je to remake toho stařičkého filmu... :p (Kdyžtak koukni na trailery, malá podobnost se tam možná, ale opravdu jen možná najde :D) 
 
pro Karlose, hele já na chyby moc nekoukal, ale to třetí slovo hned od začátku mě pořádně praštilo přes oči, tak kdyby jsi to opravil... Jinak vážně, na chyby nekoukám... :grin  
 
Jinak Vesemir to bral asi tak, že mácháním s mečem a bojem proti všelijakým příšerkám, se malinko liší od mávání s hůlkou, stanováním a pohíháním po lesích... Mě to srovnání taky moc nesedí, ale s tím teaserem před tím filmem budeš mít zřejmě pravdu... Z těch tří filmů, co jsi tady vyjmenoval (nevím kolik dalších a jaké ještě WB plánuje tento rok vypustit) se to jeví jako nejpravděpodobnější... ;)
Autor: Vesemir Datum: 2010-03-19 22:25:01
Karlosi, to potom jó, takhle to beru. Z pohledu producentů je to všechno fantasy. Nemusíme si tady ale navzájem vykládat o tom, že nad pohledem producentů zustává občas rozum stát... 
 
Třeba zrovna co se HP týče. Tudle nějaká ženská z produkce používala (o publiku HP) výrazy jako "vaši malí kouzelnci", "roztomilí pokladi" a podobně... Dámu bych ze zásady neuhodil, ale tahle byla fakt na facku.  
 
Možná by jim někdo měl konečně do studia napsat maila: "Už nám lásko neni 7 let..."  
 
P.S. Antickou (a vubec jakoukoli klasickou) mytologii za fantasy bych rozhodně neoznačoval, fantasy je dost umělej a navíc moderní pojem...
Autor: KARLOS Datum: 2010-03-19 22:25:33
Rybba: Stačí? Jinak pochvala za vzorné chování ;)... 
Warneři mají na léto a podzim právě tyhle tři velké projekty, samozřejmě, že to nejsou jediné projekty, mají však největší pravděpodobnost, jak se dostat k ukázce z Pottera. 
Jinak aby bylo jasné, ukázka netně nemusí být přilepená k některému filmu, ale je to logický krok ;)...
Autor: Radis_cz Datum: 2010-03-19 23:48:10
omlouvam se ale do skoly ted toho mam moc(bakalarka,statnice atd)takze sem rad kdyz si od psani odpocinu... takze clanky ted delat nebudu ale vypada to ze me ma kdo zastoupit tak je to fajn... vratim se v cervnu :-D
Autor: Janina Datum: 2010-03-20 07:30:47
Karlosi, právě jsem se probudila, tohle mi nedělej - takový šok po ránu!!!! :roll Ale slibuji, že se k tomu ještě vrátím.
Autor: vanguard Datum: 2010-03-20 20:34:44
Je vždycky fajn číst článek od člověka, který jen nekecá a fakt tomu problému rozumí. 
Radis-cz: hodně štěstí ;)
Karlosi
Autor: Jája Datum: 2010-03-21 09:42:33
Tak za 1. - Karlosi, vítej mezi redaktory. Konečně budeš také na druhé straně barikády a budeš muset čelit občasným rýpnutím od nás neznabohů. Ale i tak, je fajn, že sem (doufám) budeš přispívat coby redakori dál, od tebe se člověk vždycky dozví něco zajímavého. 
 
Za 2. - zajímavý článek, konečně vím, proč jsem se dívala před každám dílem HP na trailery, teasery, sneak peaky či jak se tomu nadává - no prostě proto, abych věděla, co se chystá :grin :grin  
 
Za 3. - co mě nejvíce v tuto chvíli zajímá jsou nějaké termíny, kdy se dozvíme něco nového o Relikviích, ale jestli jsem to správně pochopila, stejně si to páni Warneři udělaj jak budou chtít, takže nelze odhadnout, kdy co nového bude... 
 
Přesto jako vždy díky ;)
Radis
Autor: Jája Datum: 2010-03-21 09:43:46
Také se připojuji k tomu, ať ti to všechno dobře dopadne a dnes všechno nejlepší k svátku - užij si to :p
Vraťe nám Šohaje !
Autor: Vesemir Datum: 2010-03-21 12:17:14
No a kdepak máme Šohaje a jeho každodenní příspěvky, onu mravenčí překladatelskou práci, na kterou sme si tu tak zvykli ? 
Dost tu chyběj nový fotky z natáčení, rozhovory s herci atd. atd... S tim, jak se celej bradavickej vlak pomalu řítí (pěknej oxymorón) na konečnou, budou rozhovory čim dál zajímavější (a sentimentálnější). 
Dokonce - a to bych do sebe neřek - mi začaly scházet i informace o tom lunaparku na Floridě, pod něž bych moh sázet svoje zamítavý komentáře... :grin  
 
Vraťte nám Šohaje ! 
 
(Radis je omluven pro školní povinnosti)
Autor: KARLOS Datum: 2010-03-21 14:19:47
Vesemir: A Sohaj je myslím také omluven pro školní aktivity. Ve dnech relativního klidu se zakousl systém a tak nemohl nahodit požadované informace ;)...
Autor: Janette Baborake Datum: 2010-03-22 09:45:12
Mě tu také chybějí informace.. Dosti jste nás tu "rozmazlili" :)
Autor: Anonym [79.170.253.44] Datum: 2010-03-23 21:09:46
jj, ňák to tu vázne ...
Si z toho děláš diplomku či jak?
Autor: Anonym [85.119.88.37] Datum: 2010-04-12 02:00:12
plky plky plky ...sorry
bali
Autor: Anonym [80.188.190.2] Datum: 2010-04-21 15:52:50
ahoj

Komentáře vyjadřují názory čtenářů. Redakce nemůže ovlivnit jejich obsah. Vyhrazuje si však právo je odstranit.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

< Předch.   Další >
Tento web je provozován soukromou osobou
a nevztahuje se na něj Nařízení GDPR