'; ?> Potter Web CZ/SK - Harry Potter Fans - Princ dvojí krve není poloviční krve
Error creating feed file, please check write permissions.

Potter Web CZ

Harry Potter Fans


Úvodní stránka > Napište nám

Bleskovka

Příležitost pro všechny výtvarníky!
Umíte kreslit? Chcete svá díla zveřejnit a ještě mít možnost získat pěkné ceny? Pak klikněte sem

Hlavní výběr

Úvodní stránka
Novinky
SPOILERY 7.kniha
Knížky
Herci
J.K.Rowling
Galerie
Stáhněte si
Doporučené odkazy
Návštěvní kniha
Napište nám
Soví pošta - diskuse
Příčná ulice - burza
Archiv diskuse hp.cz
Archiv diskuse FMS

Potter Web Menu

Náš tým
Naše ikonka
Akce
Newsletter
Magazín Pottered
Potter Povídky CZ
Budeč

Přihlášení

Přihlašovací jméno

Heslo

Zapamatovat
 
Chci se zaregistrovat!
Zapomněla(a) jsem heslo

Oko Velkého Bratra

Tvoje IP adresa:
3.144.42.196

Prohlášení

Potter Web CZ is in no way related to J.K. Rowling, Scholastic Books, Bloomsbury Publishing or Warner Bros. All images and material related to the J.K. Rowling novels is © Scholastic Books (US), and Bloomsbury Publishing (UK). All material related to the "Harry Potter" films is © Warner Bros.

Veškerá práva ke zde zveřejněným autorským článkům vyhrazena.
Články není  dovoleno přebírat bez souhlasu redakce a bez uvedení původu "potterweb.cz".

Tato stránka používá pouze vlastní technické soubory cookie, nutné pro její fungování.
Používáním této stránky souhlasíte s používáním souborů cookie.

Naše ikonka

Budeme rádi, když na svých stránkách umístíte tuhle naši ikonku s odkazem na www.potterweb.cz/web/
Potter Web CZ
Návod na vložení ikonky je zde.

 

Princ dvojí krve není poloviční krve

| Tisk |  E-mail
Novinky  ->  HP a Princ dvojí krve - film
Napsal(a) KARLOs   
neděle, 19 července 2009, 08:55
Princ dvojí krve není poloviční krve. Šestý Harry Potter jen prodělal transfúzi, která mu vlila jinou, naprosto odlišnou krev do žil. A není to jen dílem Klovese a Yatese. Na scénu se vrací závan chutě ze třetího čarodějnického dobrodružství a čím déle mám od shlédnutí filmu, tím víc mi to dochází – film rozhodně není bez chyby, dalo by se říct, že chyb je tam tolik, že někteří fanoušci by se mu měli až nadosmrti vyhýbat – především ti, co jim po první projekci film přišel trestuhodně ignorující knihu...

Šestý film je především pro filmové fanoušky a právě jim dává největší přednosti snímku – Davida Yatese a jeho filmový tým – skladatele, kameramana, střihače, zvukaře a trikaře. A dalo by se s oběma očima přivřenýma do štěrbinek nápadně připomínajících profesorku McGonagalovou říct i toho Klovese. 
Kloves totiž není špatný pisálek, je to prostě nešikovný transformátor (čti člověk, co tvoří adaptaci). Dokázal to u prvních dvou filmů, kde měl poměrně jednoduchou práci – nemusel složitě vytrhávat stránky, režisér mu přihrával faktem co nejvěrnější adaptace. Dokáže ve správný filmový moment napsat správnou hlášku, dokáže scénu vygradovat, umí na papíře vystihnout atmosféru situací. 

Bohužel to, co ve vězni bylo jen náznakem, se po naprosto neustátém Ohnivém poháru navrací i v Princi. Neumí z knihy vybrat to nejpodstatnější a v mnohých okamžicích se nedokáže rozhodnout, co je pro něj důležitější. Chce ukázat vnější – mudlovský – svět, ale když na něj dojde řeč, rychle utíká do toho kouzelnického. Když chce ukázat paniku o kouzelnických Vánocích, je schopen ji rozehrát, ale neví, co by s ní měl dělat do skončení akční pasáže. A když začíná rýsovat velice slibnou linku Draca Malfoye, v závěru ho nechá zatlačit do pozadí, načeš režisér následně zcela chytře postavu vtahuje zpět do popředí. To, že jednou byl už upozaděn, je však znát. 

A asi nejsilnějším kalibrem při jakékoli obhajobě negativních reakcí je linka zásadní - viteály a Voldemort. Scénárista má záslužnou snahu rozehrát sérii do většího, propojenějšího celku, zakopává ale téměř u cíle. Všem fandům – je mi vlastně putna, že sem neviděl Brumbálův pohřeb a dokážu si představit, že kdyby nestál za kamerou Yates, byla by to nadlidsky složitá scéna, kterou by takový Newell dokázal poslat absolutně do kytek. Nevadí mi, že sem přišel o první tři kapitoly knihy. Vadí mi, že přes evidentní snahu propojit zbývající části se hodily do koše tolik proklínané vzpomínky. A to jsem asi jeden z mála, co si myslí, že divák neznalý knihy má při velké koncentraci šanci pochytit, co že to ty viteály jsou a proč jsou tak životně důležité. Jak chce proboha Kloves vysvětlit v závěru, že Harry jde prakticky na jistotu po třech předmětech a jednom (ehm dvěma) živém tvoru. Proto až zaráží, jak geniálně si připravil půdu právě pro poslední minuty filmu v zapovězeném lese pomocí necelých deseti sekund, kdy se Harry dotkne prstenu (apropo, na druhou, tu knižní, stranu je to vlastně docela blbost, protože prsten už má být zlikvidován). Možná že šestka z důvodu štědré stopáže dopadne o poznání lépe. Zde jen rozpačité přešlapávání a představa, jak by to mohlo dopadnout s jiným scénáristou. 

Pokud existuje někdo, kdo by dokázal tak nevyrovnaný scénář brilantně natočit, je to právě Yates. Nápadů má na přehazování vidlema a ještě mu tam pár zbude do vystřižených scén. Dnes neexceloval pod jeho vedením jen Radcliffe, ale celá herecká omladina, které přes značně omezený prostor sekundovala britská herecká smetánka. Emoce stříkají kolem, není ani zapotřebí ksichtíků a nové postavy i přes značně omezený prostor zvládají pobavit a zaujmout natolik, že si ani nestačíte uvědomit, že za normálních okolností by byli pouze čistě do tuctu. Yates prostě dokáže budovat charaktery tak šikovně, že stačí jeden dva pohledy v kouzelnickém obchůdku s největšími čarodějnými pííí.ovinami na světě a hned máme jasno, kdo koho, jak a za jakých okolností. A funguje to i na dospěláky. Rickman řekne všehovšudy deset vět a je z něj paradoxně ta nejvíc postava vzadu, která má to nejdůležitější slovo, filmu to nijak neubírá. Popravdě, vy jste se už u knížky neptali, proč je podtitul právě jméno nějakého kluka, co měl jednu učebnici lektvarů? Já teda jo, stejně jako u pětky a sedmičky. 
Je to opět odlišnost od knihy, kdy se Harry po vypití Felixe chová, řekněme ,dosti neknižně, do konceptu filmu to však zapadá až nebývale dobře. 

Snad u fandů nejvíce omílané téma – Harry – Ginny – tkanička. Proboha, kdo mi vysvětlí, co potterofilovi na této scéně tak vadí, má u mě nejsladší čokoládu z medového ráje. Fakt, ta scéna nic neříká, jen to, že Ginny je velice pozorná a stará se, aby její nastávající choť neměl podruhé v jednom školním roce přelomeno čichové ústrojí na dvě části. 

Tak, jak Yates vede v emocionálním vyžití, si hlídá i stránku (audio)vizuální. Hudba Hoopera byla naprosto vynikající a navazuje tam, kde skončila. Používá netradičních postupů a to je dobře. Kdo by chtěl rutinu v podobě čtyřky, či provařenost jednotky a dvojky (je to jen řečnická otázka, ne flame – nechci je asi pouze já, zdá se mi)? Dobrovolně přiznávám, že nejsem hudební znalec, ale rozhodně zastávám názor, že hudba má mamutí podíl minimálně na atmosféře výsledku. A to, co předvedl Hooper nepostrádá ani atmosférické momenty, ani linky, které si budu pískat doma ve sprše. 

Film ale boduje hlavně jednou, zcela zásadní složkou a to obrazovou. Bruno Delbonnel, světová špička v obrazových kompozicích a volbách barevných palet, se nijak zásadně nechlubí svým postem, co se alespoň týče kamerových jízd a průletů. To, co dělal s kamerou Slawomir Idziak se nechává stranou a ruční kamera se nevytáhne myslím ani jednou. Na druhou stranu – Delbonnel není typ tvůrce, který podléhá trendům, které určují filmoví popíkoví géniové typu Michaela Baye, či J.J. Abramse. Raději si do detailu pohraje s nasvícením a nechá vyniknout barvám a hercům. Jestli něco, tak jen obraz si zaslouží chvalozpěvy. A ty si zaslouží i CGI, u kterých sem si poprvé u Potterovek říkal, že tady někdo odvedl echt práci. A pokud by sem si sám sobě měl něčím ospravedlnit ten posun osmi měsíců, tak jen kvůli skvělé ohnivé stěně s nemrtvými a maskám Fermina to udělám. 

Režie v podání Davida Yatese nemá rezervy. Je to hlavně tím, že má čich na spolupracovníky a dokáže s nimi kreativně pracovat. A má odvahu jako jeden z mála. Přijít z pod křídel televizní produkce do Hollywoodu a udělat tam pozdvižení nejprve s Řádem, následně naprosto nekompromisně obsadit režijní sesli po zbytek série a potvrdit, že tohle rozhodnutí nebylo neoprávněné právě princem, chce charakter hodný Brumbála. Tleskám, třikrát tleskám. 

Jak už jsem uvedl na začátku, film není bezchybný, to po něm ale ani nikdo chtít nemůže, jelikož i předloha má své dosti výrazné limity. Za limity filmové vesměs může Kloves, o tom sem byl tak nějak přesvědčený už před vstupem do sálu a po opuštění sedadla se mi tento fakt potvrdil. Ano, za něco málo může sám režisér, hlavně v tom, že Klovese podporoval v nápadech provázat vícero světů, aniž by na to měl jednak dostatečný prostor, tak nápady, stonásobně však tyhle prohřešky vynahrazuje jinde. Série se opravdu dostala do silných tvůrčích spárů a jsem tomu rád 8/10.

 
 


Komentáře
tohle zklamalo mě
Autor: Anonym [88.100.212.195] Datum: 2009-07-19 19:58:30
ja nevim mě by ani nevadilo že tam chybějí první 3 kapitoly ani že tam není fleur..ani to z těma vyteálama...mě vadí že tam není ta bitva v hradě..smrtijedi proti bystrozorům * pár studentům....to by tomu dodalo šťávu,napětí...to by bylo na tom filmu nejlepší a oni to prostě vystřihnou.!!! :(
snuffles
Autor: Anonym [84.42.202.223] Datum: 2009-07-19 20:02:05
Cože??? A kde film ignoruje knihu, kde? Jsem fanoušek knih a ve filmech mi hodně věcí chybí, něco se mi nelíbí, ale tenhle film byl vážně skvělej. Naopak, film mi přišel skoro kopií knihy a výborně dbal na potterovské detaily, stejně jako HP5, a asi proto se mi tolik líbily. 
 
Podle mě z knihy vybrali to důležité. Ano, neřekli toho tolik o viteálech, ale věřím tomu, že to vyřeší... další film bude mít nejmíň 4 hodiny ne?  
 
A naopak. Hudba mi nepřišla nijak úchvatná. Nejlepší hudba byla v traileru, ale ve filmu jsem si jí nějak nevšimla. A pak se opakovala hudba z předchozího filmu - Fireworks (přiznávám, že tenhle kousek je úžasnej) a další. 

Autor: KARLOs Datum: 2009-07-19 20:09:29
Nejde ani tak o samotný děj, spíš jak to Yates podal - podal to skvěle, ale naprosto odlišně. A film knihu ignoruje na spoustě míst - Harryho chování po vypití felixe, Snapeovo jednání, Ginnyino chování, flirtování na začátku, jiné oplakávání na konci atd.... Je toho opravdu hodně - ale aby jste mě špatně nepochopili, tohle všechno vnímám dost pozitivně, ale jak říkám, je to prostě trochu jiný příběh.
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-19 20:12:43
A ad viteály - jistě, že si s tím nějak poradí, jen mi prostě vadí, že když už chtěl scénárista poslední části propojovat, tak se na to v poslední (= v místě, kdy měl vysvětlit fakta a ukázat pozdější artikly jednání) chvíli vylajznul.... 
Ad závěrečný souboj mi tam opravdu ani v nejmenším nechyběl, neb si myslím, že by to bylo až příliš přeplácaný... Mě záver přišel epický už tak.
Raviola
Autor: Anonym [94.74.221.242] Datum: 2009-07-19 20:39:23
Nevadí mi, že film není kniha... Ba naopak. Dubing byl naprosto příšerný, s tím ale tvůrci filmu nemají nic společného. 
5. a 6. film jsou opravdu naprosto rozdílné, což mě přiznávám naprosto šokovalo.  
Avšak mám vítky k některým scénám (Giny zavazující Harrymu tkaničku je opravdu velmi rušivá scéna). Jinak nevím, jestli některým opravdu důležitým scénám porozuměli nečtenáři knihy. Ale to je u Klovesova pojednání celkem už zvykem. 
Měla jsem obavy, jak si Yates poradí s koncem, ale byla jsem příjemně překvapená. Dokonce bych řekla, že scéna z vrcholku věže byla vyřešena lépe, než v knize. Jedinou připomínku mám k Brumbálovi. Myslím, že měl vypadat opravdu více vysíleněji po požití lektvaru v jeskyni. 
Jinak na můj vkus moc romantických scén. Některé byly až kýčovité. 
K hereckým výkonům: na Radcliffův připitomělý výraz už jsem si zvykla. Jinak Watson s Grintem byli ucházející. Příjemně mě překvapil Tom Felton.  
Jsem opravdu velmi zvědavá na filmový 7. díl. Jestli bude Yates pokračovat títo tempem, máme se na co těšit. 
Ale jedna věc na závěr. Poněvadž jsem pottermaniak, bylo pro mě shlédnutí filmu naprosto nejdůležitější událostí roku. Takže jsem velmi neobjektivní. Zajímalo by mě, jestli se na film budu dívat stejnýma očima i podruhé a potřetí.... 

Autor: Martina Datum: 2009-07-19 21:06:51
téma Harry - Ginny - Tkanička  
Nepsalo se tak náhodou, že daniel trpí nějakou nemocí, která má u něj ale jen lehký průběh a vyznačuje se to m.j. tím, že si např. nedokáže zavázat tkaničky u bot ??? Já tedy nevím, já fandím Alanovi ( Snape ), ale tohle vím i o Danovi... podle mě to byl jen takový pokus o vtip na jeho přirozený život a podle mě vyšel skvěle !!!
bitva
Autor: Anonym [80.82.149.6] Datum: 2009-07-19 23:14:44
no mne tam chybela ta bytva a ten polibek z ginny byl docela slaby
Film HP6
Autor: Anonym [79.98.158.130] Datum: 2009-07-19 23:40:04
no jak to čtu tak ten film koukám stojí za hovno ale to sem si myslel i u 5 a byla skvělá ale nejlepší je Ohnivý pohár no a ty díly předtim jinak od 5vejš už je to takový jinačí ten Yates to točí jinak než ty režiséři před ním ty to tořili ta nějak podobně
pro Martina
Autor: Rybba Datum: 2009-07-20 01:06:24
žeby? :p no jestli to natočili jen proto, tak to teda smekám, to je revoluce v natáčení HP :roll od nýnějška nebudou herci hrát své postavy, ale postavy se změní podle herců... :grin
snuffles to KARLOs
Autor: Anonym [84.42.202.223] Datum: 2009-07-20 08:38:27
Chápu, ale neřikala bych tomu ignorace knihy. Jasně že tam bylo spoustu věcí jinak, ale vycházelo to z knihy a hodně věcí z knihy naopak ještě dotáhli o něco výš. Ty detaily - citronové bonbony na Brumbálově stole, Arnold na rameni Ginny, Brumbálovi pletací vzory, takových věcí tam bylo a stejně tak v pátém filmu. Proto se mi tyhle dva filmy tak moc líbí. A to nemluvím o efektech, všechno bylo takové - opravdu kouzelné. A konečně, konečně vystihli pravého Brumbála.
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-20 09:21:57
Tak tu ignoraci nemyslim doslovne, navic sem ji pouzil hlavne ve spojeni se shrzenymi fanousky. Aby bylo jasno - porad je to Potterovka, ale ma JINEHO DUCHA nez sesta kniha.
Autor: Anonym [88.100.86.200] Datum: 2009-07-20 16:05:12
nemate nekdo Harry Potter princ dvoji krve pls
Pro Anonym [88.100.86.200]
Autor: Albert Zweistein Datum: 2009-07-20 16:18:05
Ne, ale mají ho v kině :grin
Autor: Rybba Datum: 2009-07-20 21:29:49
:grin
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-20 22:32:23
Zde - http://www.filmynejsouzadarmo.cz/cs/... 
 
Mě by jenom zajímalo, co ty lidi vede kazit si zážitek minimálně z povedené kamery kinoripem... A pak že se dívíme těm záporným názorům ;):)...
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-20 22:35:50
ps: Nebudu za svatouška, ale tohle je prostě zhůvěřilost prvního řádu, proto tvrdý bič prozměnu touhle zhůvěřilostí...
tkanicka :D
Autor: Anonym [83.208.146.138] Datum: 2009-07-20 23:21:08
Kdyz jsem tu scenu zhledla, rekla jsem si,ze feministky celeho sveta vytahnou do boje :D navic me pobavila Ginnyina nasledujici veta:vesela vanoce, Haryy... jako kdyby mu misto darku zavazala tkanicku... kazdopadne mi to k Ginny vubec nesedi, jako jeji chvani v celem filmu celkove.Harry po vypiti Felixe je sice naprosto neknizni,ale hrozne legracni :D libil se mi :)
to KARLOs
Autor: Blaster Datum: 2009-07-21 08:55:14
Já to stahuju až když jsem to viděl v kině, tam už se nedostanu a chtěl bych to jako fanoušek znovu vidět. Snad mě to trošku omlouvá :)
Autor: Anonym [90.178.210.237] Datum: 2009-07-21 09:22:55
já jsem s filmem spokojená, byla jsem zvědavá co tomu řeknou dva kamarádi kteří se mnou šli do kina a nečetli ani jednu knihu ,ale viděli všechny díly. Vše pochopopily neměli žádný dotazy a film si užili. Jediný co mě zarazilo že když šli Harry s Ginny do komnaty nejvyšší potřeby schovat knihu o lektvarech, tak se Harry nedíval kam ji Ginny dala a to je přece v sedmičce je důležité,aby našel diadém. Nemýlím-li se :)
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-21 10:24:42
Predpokladam,ze v sedmicce ho najde prave Ginny, a nedivil by sem se, kdyby ho i vyridila.
Autor: Anonym [90.178.210.237] Datum: 2009-07-21 11:24:50
taky jsem si říkala že to udělali jen kvůli tomu aby Ginny zapojili do vyřízení viteálů, v podstatě proč ne.
Co mi chybělo, co bych změnil v tom co t
Autor: Ten-jehož-jméno-nesmíte-vyslov Datum: 2009-07-21 14:02:16
Přátelé, nikomu nechyběly hodiny se Snapem? Nebo kurzy přemisťování? I když to vyjde na stejno. v 1. lekci přemisťování i v používání NZ stáli s hůlkami a vlastně se nic nedělo (žádná kouzla ani přemisťování - docela komické) zvláštní, že malfoy i Harry po sobě házeli kouzla a jen u toho "vzdychali" a mimochodem by mě zajímalo, jak by udělali odštěp u přemisťování. 
Jo a taky u Horacia; ve filmu to vypadalo tak, že stačí jen ty fazolky zmáčknout hranou a déle už nic. I když to evidentně stačilo na výhru. Nebylo tam snad ještě 3x otočit vravo a pak 1x vlevo a pod?v ; Jak přišel Harry na Bezoár? (že si na něho vzpoměl, podle knihy to bylo v hodině s protijedy) ; Felix Felicis absolutně nebyl zlatý. byla to nějaká průhledná kapalina.  
 
Pamatujete si cca na 3. minitu filmu? Absolutně nechápu, jak mohl HP jezdit metrem jen tak bez dozoru, když venku řádí Vy-víte-kdo. Dost potom nechápu důvod ochrany Bradavic... Když se HP nestalo nic v metru... I když je dost nepravděpodobné, že Vy-víte-kdo bude jezdit metrem a dívat se, jestli tam nesedí HP. 
 
Vzpomenete si na to, jak Ron byl v extázi z Romildy??? PROČ TU NEBYLO Levicorpus a Liberacorpus? Zabralo by to tak 15s ... 
 
:cry. Dále mi nečekaně chyběl Dobby a Krátura (nebo jen dobby) docela divné, že bude v 7. díle. 2. díl a potom 5 dílů pauza a bude v 2. části 7. dílu. 
 
Draco vůbec nevypadal, že leze do nenalezitelné komnaty. 
 
Události v jeskyni jako vy se nestaly. např jak Brumbál hned věděl, že musí dát trochu krve na vstup? nebo v knize se lektvar pod nímž byl schovaný viteál snažili vylít, přeměnit, vysušit, a podobně ale né... Brumbík vidí misku, tak hned je vše jasné. holt se to musí vypít... Vypíjte jed, když tam máte něco cenného a vedle je miska... 
 
Jak odlétal Fawkes, tak jsem si ho spletl s čápem. Absolutně nešlo poznat, že jde o "žalostný nářek" prostě udělal něco jako krá a pá pá... 
 
k chování. Harry - v klidu. bylo to celkem jasné, že se HP bude chovat jinak, nechápu, komu co vadí. 
 
Ginny, Brumbík, Lenka - všichni se chovali jako vtěrky :-D 
 
obdivuju všechny, co tohle dočtou do konce
to Ten-jehož-jméno-nesmíte-vyslov
Autor: Blaster Datum: 2009-07-21 19:09:02
A já obdivuju tebe, že jsi v tom filmu čekal takový ptákoviny :grin
lepsi byla 5 (fenixuv rad )
Autor: Anonym [90.177.163.214] Datum: 2009-07-21 19:46:05
nechapu jak to s tema vitealama mohli pochopit ti co necetli 6 ani 7.díl (TO OPRAVDU NECHAPU) PS:TA TKANICKA SE TAM VUBEC NEHODILA PRVNE SEM TO SICE BRALA JAKO DOBRY DETAIL ZE JE GINNY TAK VSIMAVA OCHOTNA A TAK VUBEC ALE TED SE MI ZDA ZE TO TAM VUBEC NESEDI.
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-21 22:36:42
Mě by spíš zajímalo, co je na tom k nepochopení. Je tam jasně řečeno - viteály jsou předměty, do kterého kouzelník uloží část rozlomené duše a tím pádem nemůže umřít. 
Samozřejmě nemůžou pochopit, jak Brumbál našel medailonek a jak bude Harry hledat další, kvůli absenci vzpomínek, ale jinak to nic nemění na faktu, že podstata viteálů jde bez problémů pochopit i z filmu.
Autor: Rybba Datum: 2009-07-22 02:00:15
a nebo ti co to nečetli, viteály vůbec řešit nebudou a úplně jim vypadnou z hlavy... :p
Autor: Anonym [90.178.210.237] Datum: 2009-07-22 10:35:03
mě se akorát kamarádka ptala, co nečetla knížku, jak se jmenuje sedmý díl, a myslím že jsem jí tím ještě víc zamotala hlavu :grin
Nevím, co by jste pořád chtěli...
Autor: Anonym [88.146.56.23] Datum: 2009-07-22 21:44:03
Po zkušenostech s tím, co jsem si přečetl na fóru před návštěvou kina, bych tvrdil, že je lepší fórum raději nenavštěvovat... Na 6. díl jsem se těšil a doufal jsem, že bude dobrý... Premiéry jsem se nemohl zúčastnit díky dovolené na Mykonosu, avšak jsem se tam připojil na NET, abych četl ohlasy... Byly vcelku negativní, skoro mi to ztratilo chuť a potěšení z toho, až film konečně uvidím... 
Včera jsem byl v kině a vzal jsem s sebou i mamku a sestru (ta knihy vůbec nečte a ani nějakou zapálenou fanynkou Potterovek není)... Obě se však společně i se mnou shodly na tom, že po 5. díle, u kterého jsem se i nudil nebo kousal do rtu při rádoby vtipných (trapných) scénách, přišel úžasný film, který utekl závratně rychle, byl plný legrace, napětí a bezvadně zpracovaný! Knihy se dle mého názoru držel hodně a okliky, které se vyskytly ve filmu oproti předloze mně vůbec nevadily, ba naopak... Proto nechápu ty, co tady pořád na něco naráží nebo si stěžují... Co by ještě ve filmu chtěli??? Proč jim jde o nějakou blbou bitvu? To ve filmu nebylo dost hororových scén (krvavý Draco, jeskyně...)... Kdyby tam ta bitva byla, tak by to nebylo zdaleka tak dojemné... Myslím, že Brumbál a emoce kolem něj jsou důležitější než nějakých pár zkrvavených a hopsajících studentů, metajících kletby po hradě... Na Fleur seru, ta by film akorát ztrapnila, v knize č.6 není důležitá, jenom pořád šišlá (HAHAHA - tomu bych se v kině zasmál = kousl se do rtu)...
KARLOSI,
Autor: Aries Datum: 2009-07-23 17:42:51
Já jsem psala názor na film do diskuse, takže tady se opakovat nebudu, ale mileráda ti vysvětlím tu tkaničku: Totiž kdyby mu Ginny třeba upravila zastrčený límeček, tak by asi nikdo nic nenamítal. A kdyby měl Harry plné ruce neskladných předmětů a k tomu třeba hexenšús, tak by se i to zavázání tkaničky bez problémů sneslo. Ale tahle scéna naznačovala řekněme korektně ne tak zcela rovnoprávný vztah. To se nediv, že zrovna nenadchla.
Autor: Anonym [78.45.38.64] Datum: 2009-07-23 20:06:46
Na tento díl jsem šla plná očekávání a nadějí a musím říct,že se mi moc líbil,byl trochu jiný než ostatní(kladně),některé scény byly prostě úžasné a nezapomenutelné,některé méně,ale i tak se perfektně hodily. Samozřejmě se některé věci úplně nevydařily,ale nikdo není dokonalý. Myslím,že není důležité přesně kopírovat knížku,jde o to,aby si to diváci užili a líbilo se to hodně lidem,moc faktů a informací podle mého názoru spíše uspí. Přišlo mi to i mnohem lepší než pětka. :grin
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-23 22:32:24
Aries: Aha, takže je za vším nerovnoprávnost mužského a ženského pohlaví... Už jsem teda chytřejší, jen v tom případě nechápu, když Yates a nepochybuju, že ten podmět na tkaničku dodal on, z Ginny ve většině ostatních scén dělá velice silnou, neli vůdčí osobnost. Na famfrpále si dokáže srovnat do latě celé družstvo, navíc Yates z Harryho v tomhle ohledu dělá absolutně bezradného. Když příjde na schování učebnice prince, filmaři jasně říkaj - dej mi tu knížku Harry, JÁ ji někam schovám a ty budeš vědět prd. Nehledě na to, že ukázali chrabrost v tom, že chvíli po tkaničce běží Ferninovi přímo do pasti jen kvůli záchraně Harryho a to mi příjde velice rovnoprávné... 
Neřeknu, kdyby to dělala každou chvilku a pořád mu klečela u nohou, ale proboha, dejmě tomu, že by si chtěla chodit s klukem a hledáš každou vhodnou příležitost, tak by si tu tkaničku zavázala nepochybně taky... 
Já v tom nic takového nevidím, ani nikdy vidět nebudu, nejsem šovinista a věřím, že vstah může fungovat jedině tehdy, když jsou oba partneři vyváženi... A nepochybuju, že si to myslí i filmaři.... Vážně, ještě jednou se podívej, jak se všeobecně holky v sérii chovají a musíš svůj argument nerovnoprávného vztahu stáhnout. Pokud tedy nejsi zapřísáhlá feministka a vadí ti i vzhlížení McGonagalové k Brumbálovi, protože to představuje klasický archetyp poslušné ženušky.... 
Tak sem se trochu rozjel... Další vysvětlení? To od Arli nějak pokulhává, ovšem samozřejmě nic proti ní osobně...
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-23 22:33:48
Pardon, ne od Arli, ale Aries. Omluva dámy ;).
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-23 22:33:52
He? :?
Esclarte
Autor: Anonym [83.208.120.141] Datum: 2009-07-24 07:45:53
Holt zrovna zavazování tkaničky (a ještě víc samozřejmě pucování bot) prostě působí jako podlézavost a projev podřízenosti. Jasně že to tak nebylo myšleno, ale prostě to dělá takovejhle dojem. To, jak se chovají ostatní ženy ve filmech, s tím nesouvisí, taky tu nejde ani o vztahy mezi muži a ženami obecně. Vezmi si, kolikrát se třeba v politických karikaturách znázorňuje, jak někdo někomu leze do zadku, právě tím, že mu dřepí u nohou a stará se mu o boty. Prostě si podle mě a evidentně i podle mnoha jinejch lidí režisér a scénárista vybrali trochu blbej způsob, jak projevit Ginnyinu láskyplnou péči, límeček by byl lepší (anebo to, jak mu v knize o vánoční hostině běžela vyndat ponravu z vlasů :) ).
Esclarte má pravdu
Autor: Aries Datum: 2009-07-24 09:03:48
jako ostatně vždycky. Podívej, KARLOSI, když si vzpomeneš na starou dobrou Pyšnou princeznu a scénky okolo zavazování střevíce, ono je každému úplně jasné, že tady nejde o to, aby si princezna nebo potom v druhé scéně král nepřišlápli tkaničku a nezakopli, že? 
Zpět k HP a Ginny: feminismus stranou, kdyby Harry zavazoval tkaničku jí, taky by mě to nenadchlo. Právě že ta scéna velmi silně neladí k tomu, jak se Ginny projevuje jinde.  
Zkrátka osoba, která se před jinou skloní a nějakým způsobem opečovává boty, dává najevo podřízenost, a to i v případě, že by to jí samotné vůbec nedošlo. Tak to je, s tím se nedá nic dělat. 
Když už jsi nakousl i scénu se schováváním knihy: tahle scéna mi vadí taky. Ne sama o sobě, protože samostatně je zvládnutá dobře, ale kvůli tomu, jak je do filmu začleněná. Totiž: když Harry pošle na Draca sectumsempra (tahle scéna je perfektní, o to nic), tak narozdíl od předlohy UTEČE, aby nemusel nijak čelit následkům, a trio plus Ginny stojí při něm. Ginny projeví svůj vztah k němu už otevřeně a bez symbolických tkaniček právě v momentě, kdy Harry morálně dost drsně selhal. Možná ti to bude připadat jako bezvýznamný detail, ale podle mě je to ta největší chyba, co se týče scénáře, mnohem horší než místy silně stupidní dialogy nebo fakt, že Brumbál Harrymu nevysvětlil, jaké věci má vlastně dělat, na tom tolik nezáleží. Mně je opravdu úplně jedno, že filmový Harry narozdíl od knižního chodí oblečený v civilu a čte si noviny v obyčejné kavárně. Ale není mi jedno, že se filmový Harry narozdíl od knižního projevil jako sketa a právě ten moment si Ginny vybrala k tomu, aby mu dokázala, jak moc o něj stojí. :cry
Autor: Aries Datum: 2009-07-24 09:06:16
hledat, ne dělat. Pardon
pro Karlose
Autor: Rybba Datum: 2009-07-25 10:59:12
Ehm tobě evidentně holky zavazujou tkaničky každý den že? Jako neřeknu kdyby to bylo naopak (a to by bylo i tak hodně divný), ale aby holka jen tak z hecu klukovi zavázala tkaničku?  
 
No, já to spíš beru jako reakci na to (jak tu už někdo někde psal), že Daniel trpí nějakou "nemocí" (teďka nevím čímto)a ta se mimo jiné projevuje tím, že si sám neumí ani zavázat tkaničky u bot. A pokud to tak tvůrci nezamýšlely, tak je to opravdu, ale opravdu trapná scéna, která se v dnešní době nevidí a hlavně nenosí... :roll
hp6
Autor: Anonym [193.179.208.9] Datum: 2009-07-26 01:32:45
film byl zajimavý,, na jednu stranu urcite sceny odbyhaly od knihy,,, ale nektere byly dokonalou kopii a dokonce posunovali pribeh jeste dal nez je v knize,, coz byl pro me prijemny bonus. Trochu me ale stve ze uz posledni 3 dily se reziseri boji rozvinuti zaverecnych scen. ve ctyrce je to prazdne bludiste ve kterem se jen prohani vitr a jdou vam po nohach nejake kvitka,, v petce je to jednoduchy pristup do oddeleni zahad a snadne odpalkovani smrtijedu,, kdy 15tileti kouzelnicci zarvou mdloby na tebe a mysli si jak nemaji vyhrano. a v sestce mi chybi souboj fenixova radu se smrtijedy,, tak tedy doufam ze aspon v sedmicce si daji zalezet!!! (jo,, a kdyz uz hagridovi zapalili boudu,, proc se tam neobjevil) 
kazdopadne jsem se s kamoskou shodla na tom,, ze ve scene, kdy harry s brumbalem se vrati na astronomickou vez,, je celkem nestastne, to ze harry jen na brumbalove ver mi, zustane schovany,, a nepociti, zadne nutkani smrtijedy zadrzet. podle me z neho tato scena dela pako a zbytecne,, kdy byl pod vlivem nejakeho kouzla a nemohl jednat,, bylo by to prijatelnejsi. 
prijemne me prekvapila postava rona,, a jeho vztah mezi hermionou. take famrpal ve snehu,, a cesta vlakem na vanocni prazdniny,, konecne je zde moznost videt bezny studentsky zivot,, 
akorat jsem jeste nepochopila co sledovali,, zapalenim doupete. 
ale i tak smekam bylo to po dlouhe dobe vtipne,, propracovane detaily,, a snazili se tam toho dat co nejvic,, a ani chvilku me to nenudilo,, coz se o 4, 2 a trochu o 5 neda rict.
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-26 22:06:06
No a? Raději za to vyhodím znova dvě kilča, než koukat na malý YT rámeček točený kamerou...
Autor: Rybba Datum: 2009-07-26 23:30:08
Takže už jsem to taky viděl dal bych tomu 75%, mohlo to být horší a naopak i lepší, koukatelné, možná některé scény urychlené, konec zase rozvláčněný. 
 
To s tou tkaničkou ještě (nevím jestli jsem se nepřehlídl), ale Ginny se Harrymu nepodívala na boty, ale řekla jéé Harry tkanička a pak se teprve podívala dolů, takže mu to asi vyčetla z očí, když se na sebe pořád dívali... :roll Tkanička a scéna z doupěte byly asi hlavní rozporuplné scény, jinak celkově, pro mně jako čtenáře HP, se mi ten díl líbil. :p
pro Samuel
Autor: Rybba Datum: 2009-07-26 23:32:01
Kdyby sis radši počkal na DVDRIP, na takovéhle "šity" nemá cenu ani koukat. 
 
PS: Famfrpál mohli udělat promakanější (čekal bych záběry z větší délky, docela rychle to uteklo a dost nepřehledné) a né deset záběrů na radujícího se rona... ;)

Komentáře vyjadřují názory čtenářů. Redakce nemůže ovlivnit jejich obsah. Vyhrazuje si však právo je odstranit.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

< Předch.   Další >
Tento web je provozován soukromou osobou
a nevztahuje se na něj Nařízení GDPR