'; ?> Potter Web CZ/SK - Harry Potter Fans - Princ dvojí krve - herci a tvůrci pod lupou
Error creating feed file, please check write permissions.

Potter Web CZ

Harry Potter Fans


Úvodní stránka > Novinky > HP6 - film > Princ dvojí krve - herci a tvůrci pod lupou

Bleskovka

Příležitost pro všechny výtvarníky!
Umíte kreslit? Chcete svá díla zveřejnit a ještě mít možnost získat pěkné ceny? Pak klikněte sem

Hlavní výběr

Úvodní stránka
Novinky
SPOILERY 7.kniha
Knížky
Herci
J.K.Rowling
Galerie
Stáhněte si
Doporučené odkazy
Návštěvní kniha
Napište nám
Soví pošta - diskuse
Příčná ulice - burza
Archiv diskuse hp.cz
Archiv diskuse FMS

Potter Web Menu

Náš tým
Naše ikonka
Akce
Newsletter
Magazín Pottered
Potter Povídky CZ
Budeč

Přihlášení

Přihlašovací jméno

Heslo

Zapamatovat
 
Chci se zaregistrovat!
Zapomněla(a) jsem heslo

Oko Velkého Bratra

Tvoje IP adresa:
18.119.126.80

RSS a sdílení

Potter Web CZ

Prohlášení

Potter Web CZ is in no way related to J.K. Rowling, Scholastic Books, Bloomsbury Publishing or Warner Bros. All images and material related to the J.K. Rowling novels is © Scholastic Books (US), and Bloomsbury Publishing (UK). All material related to the "Harry Potter" films is © Warner Bros.

Veškerá práva ke zde zveřejněným autorským článkům vyhrazena.
Články není  dovoleno přebírat bez souhlasu redakce a bez uvedení původu "potterweb.cz".

Tato stránka používá pouze vlastní technické soubory cookie, nutné pro její fungování.
Používáním této stránky souhlasíte s používáním souborů cookie.

Naše ikonka

Budeme rádi, když na svých stránkách umístíte tuhle naši ikonku s odkazem na www.potterweb.cz/web/
Potter Web CZ
Návod na vložení ikonky je zde.

powered_by.png, 1 kB

Starší články

<<< 
<<
Duben 2024
>>
 >>>
 
  Po
  Út
  St
  Čt
  Pá
  So
  Ne
 
 
1
2
3
4
5
6
7
 
 
8
9
10
11
12
13
14
 
 
15
16
17
18
19
20
21
 
 
22
23
24
25
26
27
28
 
 
29
30
 
 
 
 
 
 

 

Princ dvojí krve - herci a tvůrci pod lupou

| Tisk |  E-mail
Novinky  ->  HP a Princ dvojí krve - film
Příspěvek přidal(a) Sohaj   
pátek, 17 července 2009, 23:20
Tak mám za sebou druhou návštěvu Prince v kině a nastal čas podívat se tomuto dílu na zoubek. V následujícím článku bych se pokusil posvítit jednak na několik postav, které ve filmu sehrály menší či větší roli, tak i na samotné tvůrce, zejména na režii, scénář a hudbu.





Režie: David Yates
Výbornou pětkou si na sebe upletl bič. Ač dlouhá léta televizní režisér, tak ve Fénixově řádu odvedl mistrovskou práci. Očekávání u Prince tudíž nebyla malá. Jsem rád, že mohu napsat, že i tentokrát obstál. Ač v mnohých lidech Princ vyvolává rozporuplné reakce, tak viníka je třeba hledat někde jinde, a to v samotném scénáři. Michaela Goldenberga opět vystřídal náš starý známý Steve Kloves a hned to bylo znát. Kloves se vrátil ke svému stylu "dám tam tohle a pak tohle a tohle celé vyhodím", který nám nebyl zrovna moc pochuti ve čtyřce, kde to místy vypadalo, jako by byl film poskládán z několika epizod. Svůj styl neopustil ani po "krátké" dovolené, a tak i v Princi byl znát jeho styl. Naštěstí však režii měl na starosti David Yates. Troufám si tvrdit, že nebýt právě Yatese, mohlo by to mít katastrofální důsledky. Avšak ani Yates není bůh, a i když se snažil sebevíc, tak škoda už byla dávno napáchána. Možná by nebylo na škodu zde použít na Klovese větu: "Jste nejslabší článek a máte padáka!" Bohužel bossům ve studiu je to zjevně jedno, hlavně když to sype dolary. Jinak nemám důvod o Davidovi pochybovat jako o režisérovi sedmičky (sedmiček). Jeho největší slabinou byly efekty, ale v šestce udělal velký pokrok a doufám, že ustojí i Velké finále.


Scénář: Steve Kloves
Tak tohohle chlapíka už jsem pěkně propral v předešlých řádcích, tak k němu snad ani víc dodávat nebudu. Jen se modlím, aby si aspoň na sedmičce dal záležet.

Hudba: Nicholas Hooper
Další milé překvapení z předešlého dílu. Hudba ve Fénixovi nabrala zcela nový rozměr a já byl nucen pokládat si stále dokola stejnou otázku: "Jak mně mohl tenhle chlapík tak dlouho unikat?" Jedna lepší melodie střídala druhou a třeba skladbu "Possession" považuji za jednu z nejlepších skladeb v HP filmech (i když možná není tak chytlavá, jako skladby "Fireworks" či "The Room Of Requirement"). Byl jsem tudíž moc zvědavý, s čím přijde tentokrát. A nezklamal. Hudba v šestce vůbec nezní špatně. Hlavně při druhé návštěvě, jsem si ji mohl víc užít. Hooper sice použije i Williamsův motiv při famfrpálovém konkurzu, ale přidává do něj i něco ze sebe a v samotném ději dokáže vyvolat napětí, ale i humor. Zajímavé jsou i skladby "Opening", která je použita hned na začátku či "Malfoy´s Mission", která ve filmu zazní vícekrát. Dobré motivy dokáže autor použít, jak v romantických scénách, tak i ve vážnějších. Nicméně ty nejlepší melodie přichází až v závěru filmu. Za úplný vrchol považuji skladbu "Journey To The Cave", taková pomalu rozjíždějící se skladba, která postupně stupňuje tempo, až vyvrcholí při scéně na moři. Pozadu nezůstávají ani další melodie: "The Drink of Despair", "The Killing Of Dumbledore" či "Dumbledore´s Farewell". Zvláště poslední z nich považuji za nejvíc emotivní scénu, která mě nutí při poslechu vybavit si danou scénu (Spoiler: Brumbál ležící mrtví na nádvoří) a ze které zvlášť ve filmu jsem byl pěkně na měkko.
Jinak o Hooperovi a jeho případné roli v sedmičce už bylo něco řečeno v jednom z předešlých článků, tak už se k tomu nebudu vracet. Každopádně jeho motivy mi budou chybět.

Herci:
Michael Gambon (Brumbál)

"Gambonova jízda", i tak bych mohl začít psát o jedné ze stálic této série. Troufám si tvrdit, že Gambon zde podal mistrovský výkon. Dokázal být vážný, ale i správně potrhlý a oproti předešlým dílům dostal víc prostoru a tím tak naplno mohl nechat vyniknout svou postavu.

Víc prostoru dostal i Alan Rickman (Snape) a bylo to jen a jen dobře. I Rickman zde podal svůj nejlepší výkon a v mnoha scénách s ním byla legrace. Škoda jen, že tvůrci nepřihodili do filmu pár minut, kdy Snape vede výuku Obrany proti černé magii.

To další ze starších a známých postav už tolik prostoru nedostaly. Robbie Coltrane (Hagrid) se sice objeví v pár scénách, ale mám taký pocit, že s každým dalším dílem ho je míň a míň. To Maggie Smith (Minerva McGonagall) si zde odbyla svůj standart a Davise Warwicka (Kratiknot či Flitwicka) se zde taky jednou mihne.

Novou posilou do profesorského sboru je Jim Broadbent (Horacio Křiklan). A posila je to pořádná. Snad nemohli vybrat lepšího herce na tuto roli. Téměř pokaždé, když byl v záběru, byla legrace a ty jeho řeči o "čistě akademickém zájmu" též neměly chybu.

Ještě než přejdeme k mládeži, tak nesmím opomenout zmínit Helenu Bonham Carter (Bellatrix). Další skvělý tah, kdy opravdu vypadá, že nemá všech pět pohromadě, ale zároveň z ní jde pěkný strach.

A teď už ta slibovaná mládež. Začal bych hlavním triem, které ani nemusím představovat jmény:-) Zhodnotit jejich výkon je pro mě obzvlášť těžké, protože sám za sebe jsem s jejich výkony spokojený, ovšem ne všichni by se mnou souhlasili. V tomto dílu však Harryho a Hermionu zastínil Ron, kdy bylo vidět, že šestka je mu dělaná na míru. Spokojený jsem byl i s výkonem Bonnie Wright (Ginny), ale přiznám se, že pro ni mám trochu slabost:-) Každopádně jsem rád, že dostala tolik prostoru.

Zajímavou postavou je bezpochyby i Tom Felton (Draco). I on zde prožil svůj největší dosavadní výkon. Jsem z něj však trochu na rozpacích. Ve filmu místy působil jako tělo bez duše (mouchy sněste si mě) a některé výrazy působily až křečovitě, ale abych mu jen nekřivdil, měl tam pár zajímavých momentů, před kterými musím smeknout. Zmíním ještě Freddieho Stroma (Cormac McLaggen), který působil opravdu nabubřele, ale vtipně zároveň a Jessie Cave (Levandule). I ta se docela ztotožňuje s knižní Levandulí a mně osobně nepřišla nijak strašná.

Tak a na závěr jsem si nechal ještě jednu postavu a mou nejoblíbenější vůbec. Tušíte správně, jedná se o Evannu Lynch (Luna/Lenka). Vedle ní působí ostatní herci jako komparz a je moc velká škoda, že se jí nedostalo víc prostoru. Myslím, že by si možná zasloužila i vlastní film. Těžko říct, co jí dělá tak výjimečnou. Hlas, pohled očí, oblečení... nebo nejspíš všechno najednou. Ne nadarmo se jí říká Střelenka:-)

Tak tím jsem nejspíš dokončil vyčerpávající rozbor hlavních postav a tvůrců Prince. Je velmi pravděpodobné, že se v některých (nebo možná v mnoha?) názorech neshodne. Tak doufám, že se přidáte do diskuze a napíše, jak to vidíte vy, popř. upozorníte mě, zda jsem něco/někoho nevynechal. Je jen škoda, že tyhle názory, nemůže probrat osobně, třeba nad skleničkou... kofoly;-)

 
 


Komentáře
Filis
Autor: Anonym [89.103.122.132] Datum: 2009-07-18 01:13:09
můžu jen souhlasit... ;) :grin
Autor: Anonym [83.208.125.7] Datum: 2009-07-18 05:32:21
Snape je v tomhle filmu sice "jiný", ale výborný ! A jak se mu k nohám vyzvrací McCormak... to je super scénka :))) 
"Tímhle jste si vysloužil měsíc domácích trestů ..." - balada ! 
Obrana se Snapem mi tam taky chybí a ještě víc mi chybí, že Harry se nedozví, že to byl Snape, kdo vyslechl tu věštbu... a pak mu Brumbál povídá, že nemá sebemenší ponětí o tom, jak toho Snape později litoval... zato Astronomická věž vyznívá vyloženě ve prospěch Snapea. Hlas,pohled... vždyť i divák knih (a sedmičky obzvláště) neznalý má pocit, že by z té věže nejradši skočil spíš Snape sám... 
Musím podotknout, že Rickmanův originál při "Kedavra" je nepřekonatelný ! Takhle umět zadrhnout hlas umí fakt jen on...
Tomin
Autor: Anonym [90.179.35.130] Datum: 2009-07-18 10:54:54
já jsem prince ještě neviděl,jedu na dovču...ale krásně napsaný článek úplně si ten film představuju...těším se na film čím dál víc...změna z mika newella na davida yatese bylo skvělé rozhodnutí...taky si všimněte vzhledu kouzla avada kedavra ve 4. dílu a poté v 5.(6. jsem tedy neviděl)...ve 4. vypadá zelené kouzlo jako nějaká zelená kaše,která cedrika obejmula...zatímco v 5. vypadá jako blesk,úplný skvost:) to jsem rád že ste si film užili:) přejte to i mě:)
Honza
Autor: Anonym [89.102.152.186] Datum: 2009-07-18 12:05:16
Naprosto nepřekonatelné zhodnocení, se kterým se plně ztotožňuji. Konečně má někdo pohled na film stejný jako já - to mile potěší :grin . Opravdu skvělý film. Velice jsem se pobavil, byl napětím bez sebe a nakonec velice smutný. Ještě více než film, mě pobavily tváře odcházejících diváků z kina - upřené pohledy do země, opuchlé oči, nebo neskrývaná pláč dětí. Jen málokdo se smál. Vynikající. - Ještě dodatek: Mojí nejoblíbenější skladbou je také Journey to the cave - podle mě nej z celé série. A nejlepší lekačka filmu - chytnutí Harryho Neživým. Všichni v kině se pořádně zarazily do sedadel. Ještě jednou děkuju autorovi článku! :)
Autor: Anonym [78.98.165.91] Datum: 2009-07-18 14:38:26
Zatial som sestku nevidela, ale citala som ju niekolko krat. A podla toho co o nej pisete to vidim tak, ze uz coskoro nabehnem do kina. :grin
Shaman05
Autor: Anonym [82.208.2.135] Datum: 2009-07-18 22:12:04
Ja jsem se právě vrátil z kina, a musím ze sebe dostat tu agresi. 
Agresi z toho jak mizerný to bylo. Ten scénář byl tak spackanej, že zachránit to ani nešlo. Věřím, že se Yates snažil, ale napravit něco tak nelogického a postrádající smysl, nešlo. Nebylo jak. Za nejhorší díl jsem vždy považoval (též scénáristicky) spackanej Ohnivý pohár. Ale oproti tomuhle ZLU byl čtvrtý díl velkolepé oskarové dobrodružství. Závidím vám ten optimismus. Ať dělám co dělám, nic pozitivního v Princi nenacházím. :?
Autor: Anonym [78.110.208.218] Datum: 2009-07-18 22:51:11
V každém díle jsem obdivovala trio,ale v Princovi dvoji krve ne...nejvice mě dostal Draco byl opravdu úžasný,to prožívání a všechno k tomu,prostě dokonalost. Mile mě překvapil,řekla bych, že tenhle kluk ma take slibnou budoucnost:)
Autor: Anonym [79.98.158.130] Datum: 2009-07-19 23:47:49
no já se teprv do kina chystál ale na to že tam několik scén chybí tak by mě zajímalo co v těch 153 minutách bude
Autor: Anonym [90.177.47.18] Datum: 2009-07-20 13:48:52
článek mě baví, film jsem zatím ještě neviděla, ale ať se toho David zhostil jakkoli, moc se na film těším. Kniha je kniha to je marné, ale prožitek na filmovém plátně je zase něco jiného. Z komentářů usuzuji, že hudba je vyjímečná, tak hurá do kina, středa to jistí.
Autor: Anonym [89.102.176.237] Datum: 2009-07-23 17:40:50
Máš pravdu uplně ve všm, a musim říct že na Ginny mám slabost taky..mohla byt ve více snénách, hodně mě mrzel konec filmu, který byl uchuzený hlavně o Brumbáluv pohřeb!!! Ale nejvíc se mi líbí jako vždy Hermiona která je vždy jedinečná!!
Autor: Anonym [81.0.253.29] Datum: 2009-07-24 17:35:43
Souhlasím se vším, co jsi tady napsal. Ještě bych ale zvíraznila Ruperta, role Rona se opravdu zhostil na výbornou. A Harry, vždycky mi přišel takovej jednotvárnej, ale v Princi poředvedl svůj nejlepší herecký výkon, ostatně jako všichni....Nejlepší díl, nejlepší herecké výkony, jaké jsme mohli vidět. Až na tu závěrečnou bitvu, kterou úplně vyškrtli, pořád jsem na ní čekala, hodně mě to mrzelo.
Autor: Anonym [83.208.249.72] Datum: 2009-07-29 11:55:19
Tak já teda musim taky jen a jen souhlasit pač sem ráda že má někdo stejný názor jako já na všechny herce e jejich výkony...a taky musim souhlasti z jedním z článků tedy spíše komentářů a to s druhým od shora!!!!tento komentář naprosto vystihuje to co si myslím i já!!takže děkuji jeho autorovi (že už tenhle názor nemusím psaá já)a děkuji i autorovi tohohle celého článku :grin :grin :grin

Komentáře vyjadřují názory čtenářů. Redakce nemůže ovlivnit jejich obsah. Vyhrazuje si však právo je odstranit.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

< Předch.   Další >
Tento web je provozován soukromou osobou
a nevztahuje se na něj Nařízení GDPR