'; ?> Potter Web CZ/SK - Harry Potter Fans - Malá ranní recenze
Error creating feed file, please check write permissions.

Potter Web CZ

Harry Potter Fans


Úvodní stránka

Bleskovka

Příležitost pro všechny výtvarníky!
Umíte kreslit? Chcete svá díla zveřejnit a ještě mít možnost získat pěkné ceny? Pak klikněte sem

Hlavní výběr

Úvodní stránka
Novinky
SPOILERY 7.kniha
Knížky
Herci
J.K.Rowling
Galerie
Stáhněte si
Doporučené odkazy
Návštěvní kniha
Napište nám
Soví pošta - diskuse
Příčná ulice - burza
Archiv diskuse hp.cz
Archiv diskuse FMS

Potter Web Menu

Náš tým
Naše ikonka
Akce
Newsletter
Magazín Pottered
Potter Povídky CZ
Budeč

Přihlášení

Přihlašovací jméno

Heslo

Zapamatovat
 
Chci se zaregistrovat!
Zapomněla(a) jsem heslo

Oko Velkého Bratra

Tvoje IP adresa:
18.116.42.208

Prohlášení

Potter Web CZ is in no way related to J.K. Rowling, Scholastic Books, Bloomsbury Publishing or Warner Bros. All images and material related to the J.K. Rowling novels is © Scholastic Books (US), and Bloomsbury Publishing (UK). All material related to the "Harry Potter" films is © Warner Bros.

Veškerá práva ke zde zveřejněným autorským článkům vyhrazena.
Články není  dovoleno přebírat bez souhlasu redakce a bez uvedení původu "potterweb.cz".

Tato stránka používá pouze vlastní technické soubory cookie, nutné pro její fungování.
Používáním této stránky souhlasíte s používáním souborů cookie.

Naše ikonka

Budeme rádi, když na svých stránkách umístíte tuhle naši ikonku s odkazem na www.potterweb.cz/web/
Potter Web CZ
Návod na vložení ikonky je zde.

 

Malá ranní recenze

| Tisk |  E-mail
Novinky  ->  HP a Princ dvojí krve - film
Napsal(a) Arlondie   
čtvrtek, 16 července 2009, 03:37
Šestý díl Harryho Pottera byl před malou chvílí dopromítán v kinech a diváci se v tuto chvíli vracejí domů. Nadšení nebo zklamání? Dále v článku najdete mé malé ohlédnutí za Princem dvojí krve. Recenze je čistě subjektivní, shodné i opačné názory můžete vyjádřit v komentářích.

Pozor, filmové spoilery!
Jak se dalo od režiséra Yatese čekat, začátek filmu působil podivně. Stejně jako v případě Dudleyho bandy na prapodivném hřišti, i tentokrát nás uvítal podivný svět mudlů, který ovšem vzali do svých rukou Smrtijedi a diváci tak měli první možnost pořádně se usadit do sedaček a vychutnat si akční průlet Londýnem. Byť byla scéna v podstatě vymyšlená (proti knize), patří do té malé hrstky, která se celkem vydařila. Už od scény, která následovala, totiž návštěva Horacia Křiklana, bylo zřejmé, že se scénáristi budou snažit víceméně držet knihy a příliš se od ní neodkloňovat, nicméně ne vždy se tento úmysl vydařil.

Čeho jsem se osobně obávala nejvíc, byly milostné scény. Ty se staly skutečně kamenem úrazu. Byť většina působila vtipně (zvlášť tehdy, kdy Ron snědl čokoládové bonbony určené pro Harryho, nechybělo bublající srdíčkové věnování), našly se vyloženě otřesné scény. Především Ginny se chovala velice nereálně, naprosto odlišně od knihy a zcela nesmyslně Harryho celý film sváděla. Vlnu nevole vyvolala scéna, kdy Ginny ve společenské místnosti k Harrymu poklekla, aby mu zavázala tkaničku. Také charakter Levandule byl velice pokroucený, až zbytečně nutili herečku přehrávat a vysloužila si tak ode mne ještě horší hodnocení než sama Emma Watsonová.

Nejhůř ze všech ale dopadl Snape. Jeho občasné štěky působily divně, jako by to ani nebyl náš profesor lektvarů. Většinou se objevil, zamračil na Harryho a zase zmizel. Úplně tak zdevastoval situaci, kdy Harry použil kouzlo Sectumsempra. Ani jeho odhalení na závěr, že on je Princem, nepůsobilo ani zdaleka tak šokujícně jako v knize. Jeho objevení na scéně před vraždou Brumbála (kdy Harry nebyl zmrazen, ale jen požádán Brumbálem, aby se schoval) tak vyznělo plytce a divně.

Samotné scény s Brumbálem byly rozporuplné. Na jednu stranu, Michael Gambon v tomto filmu zapůsobil tím správným dojmem ředitele Brumbála, jak ho známe z podání Richarda Harrise. Klipsna na vousech už přestala jeho hipísáckému zevnějšku dominovat a stal se skutečnou autoritou, mocným čarodějem. Nicméně scény s myslánkou byly odbyté, nebylo v nich vysvětleno v podstatě nic - žádné soukromé hodiny, žádné vysvětlování Harrymu, co musí udělat, Harry celou dobu zkrátka věděl, že je Vyvolený a že se musí o životě Tomma Raddlea dozvědět co nejvíc.

Co nebylo vysvětleno vůbec, byla destrukce Doupěte. Sice působivá scéna, nicméně zmatečná, plná nesmyslů (Harry a Ginny vybíhající za Belatrix a Fenrirem, Tonksová oslovující Lupina "sweetheart" - "zlato") a především končící spálením Doupěte. Co s tímhle nadělením hodlají podniknout v sedmém díle, není mi známo.

Celkové vyznění filmu bylo roztrhané, žádná souvislá dějová linka, jen obrazy ke knize, které mnohdy ani nepůsobily tak, jak diváci očekávali. Není proto divu, že po skončení filmu ani diváci netleskali, jak je na půlnočních premiérách zvykem... Velkou váhu přikládám (krom prapodivného scénáře) hudbě. Ač byla pro Fénixe volba skladatele překvapivá, pan Hooper předčil očekávání a stvořil velmi solidní soundtrack, který film báječně doplňoval. Očekávala jsem stejnou, ne-li lepší práci i tentokrát. Mýlila jsem se...

Za celou dobu se objevila dvě témata, která měla hlavu a patu a za něco stála. Jedním bylo Fireworks, druhým Dumbledore's Army. Obě témata zrecyklovaná, doslova zkopírovaná z předchozího filmu. Zbytek soundtracku byl plytký, nezajímavý, neoslovující. Stejně jako v Poháru, i zde hudba nepasovala ke scénám. Ve chvílích, kdy diváci očekávali napjaté rytmické tóny plné strachu, ozývaly se tklivé flétny a housle, absolutně se nehodící pro danou scénu. Příklad za všechny - Sectumsempra. Místo Dracova kvilu tiché vzdechy, místo bojovné hudby táhlé melodie, které se nezměnily ani s příchodem Snapea (který se jen na Harryho mlčky zamračil). Po celou dobu filmu nezazněla jediná melodie, která by utkvěla v paměti - žádné nosné téma, žádná dechberoucí skladba, která by podtrhla podstatu scény. Nic krom studentské řemeslné práce. Hooper potvrdil, že ač se ve Fénixovi překonal, stále je v oblasti filmové hudby začátečníkem. Proti hudbě jako takové (při jejím poslechu bez souvislosti s filmem) se nedá nic moc vytknout, řemeslná práce je dobrá a pan Hooper s orchestrem pracovat umí, nicméně scénicky se mu dílo nevydařilo.




Shrnuto a podtrženo, film byl pro mě zklamáním. Možná je to přehnaným očekáváním po úspěchu Fénixe, možná je to nevydařenými pokusy o vnesení nových podnětů do filmu, nicméně po Vězni považuji Prince za nejslabší článek. Vězeň by si u mne vysloužil lepší hodnocení, nebýt tolika nelogičností (tlakové vlny proti černým igelitkám, Vetřelec vs. Predátor a tak podobně), protože měl alespoň souvislou dějovou linku, které jsem se u Prince nedočkala, nicméně zde se alespoň film držel v rámci možností knihy. Kombinace temna a milostných scén ale nebyla to pravé a proto jsem odcházela z kina rozčarovaná.

Přesto, ať tak či onak, film stojí za shlédnutí a obsahuje části, kdy se publikum výborně bavilo. A i o tom je filmařina... Film sice knihu ani tentokrát nepředčil (to se podle mého názoru povedlo jen u jedničky, která knize šlape na paty), můžeme ale doufat, že se tak stane u sedmého dílu, kde mají filmoví tvůrci mnoho prostoru k hašení toho, co paní Rowlingová v knize napáchala.




Své názory prosím zanechte v diskuzi a mějte na paměti, že se v tomto článku jedná o ryze subjektivní hodnocení, které se s vaším nemusí shodovat...

 
 


Komentáře
Volharrnevill
Autor: Anonym [82.202.112.250] Datum: 2009-07-16 03:46:43
No já jdu na to zítra. Uvidím, doufám, že mě to nezklame do té míry jako tebe.
Lenuška
Autor: Anonym [90.179.153.166] Datum: 2009-07-16 03:48:53
není co dodat, souhlas... Jsem zklamaná a snad se ani netěším na Relikvie, se všemi těmi chybějícími scénami z Prince (nebo naopak přebývajícími, viz hořící Doupě) to bude hrozně přeplácané. A nebo bude děj stejně nesmyslný jako u Prince... :cry
Autor: Levercham Datum: 2009-07-16 03:49:37
Já naprosto souhlasím s nepovedeností a zbytečností akce Doupě (včetně "Zlata"), k tomu už jsem si své napsala :( Ginnino pochybné chování se mi taky velmi nelíbilo, na to jsem málem zapomněla, scéna s tkaničkou (mimochodem v Doupěti) naprosto unikla mému chápání... Chvíli jsem myslela, že za nepřesvědčivostí Ginny je hrozný dabing, ale asi to bylo opravdu jen tím, že postrádala hlavu a patu... Na Snapeovi mi nepřišlo divné nic, kromě emocionálně dost chudého odhalení na konci, kdy nedošlo k žádnému "jak se opovažujete", dokonce ani ke zvýšení hlasu, což mě dost zklamalo... Jinak se mi ovšem jak Snape, tak Malfoy velmi líbili :) Celkově souhlasím s některými výtkami - když už se objevila slabina, tak dost výrazná, přesto ale pořád hodnotím Prince jako v mých očích skvělého ;)
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-16 03:52:01
Pro upřesnění, já byla na titulkách (původně jsem měla jít na dabing, ale bratr rozhodl jinak :grin ) a Ginnyino chování se ani v originálně nedalo pochopit :p
Autor: Levercham Datum: 2009-07-16 03:54:29
Myslím, že na jednom se shodneme všichni, a to že tenhle díl Ginny děsně ublížil... I shovívaví nemohou popřít, že na sympatiích jí rozhodně nepřidal :(
...
Autor: Anonym [84.42.202.95] Datum: 2009-07-16 04:14:08
arlondie: muzes mi prosimte vysvetlit na kterejch pulnocnich premierach si byla a tleskalo se? na tyto premiery chodim uz nejakej ten rok a nezazil sem z eby se nekdy tleskalo - mozna tak particka peti lidi, ktery si myslej buh vi jak nejsou vtipny a uzasny (to budes asi ty) - z toho filmu prekrucujes uplne vsechno co tam bylo... svuj ucel to splnilo a jak se pise vsude... tohle je pouze velmi velky epilog pro zaver... nevim co si od toho cekala vic, po filmove strance tomu neni co vytknout - sceny vypadaji tak jak vypadat maji, herci hraji tak jak maji... efekty - no comment... co se tyce hudby, asi budes taky velmi velkej stajn, hrozne by me zajimalo co by jsi vytvorila ty... ale urcite tvoje recnze ma vetsi vahu, nez recenze renomovanych webu, ktery film hodnotej nadmiru dobre (vetsinou 4/5, 85-80%), ale tak mame tu asi vice vymakaneho recenzenta v podobe tve osoby, proto ti musim pogratulovat - mysli ze by jsi mela napsat dopis rowlingove aby s tebou pocitali na post rezisera sedmeho dilu (minimalne druhe poloviny, kdyz uz tu prvni nestihas). Tvoje recenze je zcela neobjektivni vzhledem k filmu jako celku a hodnoti pouze obsahovou stranku, co lze cekat od cloveka, co nema rad 3-ti dyl, ktery je hodnocen jako jeden z nejlepsich - co se tyce nelogicnosti, souhlasim ze vitealy mohli bejt zpracovany lip - kdo necet, nemohl vubec pochopit k cemu vlastne slouzi a jak je pouzil voldemort (nechapu jak z toho chteji vybruslit - holt kloves by mel uz jednou odtahnout pryc). Jenom upozornuju, ze knizky mam nactene velmi peclive (jak v anglictine, tak cestine) 
 
Ocekavam ze se ted na me svalej vsichni jak sem hroznej blb :-)). Pro me je sestka zatim asi nejlepsi, minimalne na stejnem miste s trojkou. Paty dil rozhodne nebyl takovej boom jak autorka pise (ony klipy, ktere dali dohromady cca 80 stranek knizky byly opravdu hrozne).
První dojmy
Autor: Sohaj Datum: 2009-07-16 04:36:25
Obsahuje SPOILERY: tak jsem se akorát vrátil z VC Anděl. Hned na úvod řeknu, že finální verdikt eště nevyslovím a závěrečné hodnocení si nechám na druhou návštěvu. Přeci jen hladina adrenalitu je nad normálem a mohlo by to tak ovlivnit můj úsudek 
Z filmu byla jasně patrná Klovesova stopa. Ač se Yates snažil sebevíc, tak Kloves se zkrátka nezapře a místy mi ty střihy evokovaly Ohnivý pohár. Hudba se opět Hooperovi povedla, zvláště v závěrečných minutách Záčatek filmu s přeletem skrz Londýn neměl chybu, útok na Doupě taky dobrý, ale mohl být víc akční, takhle mně přišlo, že se snad nic nestalo (krom vyhořelého baráku). No a závěr s Brumbálem byl dojemný, že to i mě vzalo. Jen jsem zvědavý, jak si tvůrci poradí s jednou nemilou věcí, kdy (SPOILER i na sedmičku:) Brumbála Snape zabije Drakovou hůlkou a tady ho zabije vlastní. Tahle událost má docela významnou roli v závěru sedmého dílu. Jinak jsem se náremně bavil, že bude šestka až tak humorná jsem nečekal:D 
A k hercům: Evanna opět nezklamala, mistrovksy zahrál i Gambon či představitel Křiklana a překvapil i Tom Felton coby Drako a Ron se taky vytáhl. Nezklamala ani Hermiona s Ginny Škoda jen, že Evanna nedostala víc prostoru. 

Nel-ly
Autor: Anonym [89.176.205.136] Datum: 2009-07-16 04:59:45
Naprosto souhlasím s celou recenzí. Po Fénixově řádu byl asi každý napjatý a čekal mnohem víc. Každopádně jestli jsem s něčím doopravdy spokojená, tak s výkonem Feltna jako Draca a snad poprvé i s výkonem Radcliffa. 
Vztah mezi Harrym a Ginny mě ve filmu velice zklamal, ale všechno tohle předčilo rozčarování z posledních scén se Snapeem, protože ty mi přišly jako vystřižené z kontextu... jak smrt Brumbála, tak pak Snapeův útěk z Bradavic mi přišel absurudní a právě proto mě o to víc naštvala scéna v Doupěti, kterou jsem prostě nepochopila... i tak jsem víceméně spokojená (nakonec víc než Ohnivý pohár už se to zkazit stejně nedá - toť jen můj osobní názor)
pro Sohaj
Autor: Rybba Datum: 2009-07-16 06:33:51
jsi si jistý, že v knížce ho nezabije svoji hůlkou? :roll
Hůlky
Autor: Vesemir Datum: 2009-07-16 06:43:25
Jestli si to dobře pamatuju, tak ten fór spočívá v tom, že důležitá neni hůlka, která Brumbála zabije, jako spíš ta, která ho přemůže - odzbrojí. A to je ta Dracova, kterou následně zase v sedmym dílu přemůže Harry... Takže je to ve filmu v pořádku, ne ?
Tryksa
Autor: Anonym [89.111.68.3] Datum: 2009-07-16 07:19:10
Přesně tak. Není to o tom, jaká hůlka ho zabije, ale přemůže a to byla Dracova hůlkam, když použil Expelliarmus. Všechno je v pořádku, takovou chybu by si filmaři nedovolili, ptz 7. knihu znají. Stejně tak Rowlingová by jim to nepovolila.
pro Sohaj
Autor: Anonym [90.179.153.166] Datum: 2009-07-16 07:24:56
Fenixuv rad jsem docetla nedavno a Snape zabije Brumbala svoji vlastni hulkou, ne Dracovou. Asi sis to nacetl spatne ;)
Autor: Anonym [213.192.60.65] Datum: 2009-07-16 08:49:12
já na to jdu v pátek, tak doufám že to bude lepší než pětka
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-16 09:45:23
Autor recenze vnima dilo jen jako nepovedene proto,ze ocekava presnou adaptaci ci ilustraci. Vse mimo to je zjevne spatne. Nechci se hadat,moznost videt to bude az v sobotu, mam vsak dojem, ze jediny opravneny pohlavek je ten pro Klovese, jakozto nejslabsimu clanku stabu a ted nemyslim tim,ze neco vyhodil ven.
Sady
Autor: Anonym [86.61.168.103] Datum: 2009-07-16 09:51:16
Já jdu na film v sobotu,ale stejně od toho moc neočekávám,ať už kvůli (nejen) vašim ohlasům,tak už z toho důvodu,že v knize se toho moc neděje,takže tam bude pěkné množství vaty v podobě milostných scén a taky mě pěkně štve,že vypustili Brumbálův pohřeb a ten souboj v Bradavicích. A co mě úplně se*e, je to, že Harryho pod pláštěm najde Láskorádová ňákejma debilníma speciálníma brejličkama,když má Harry nejlepší neviditelný plášť na světě - 1 ze 3 relikvií,to je prostě mazec :-/
Autor: Levercham Datum: 2009-07-16 09:57:22
Princ bude asi opět názorově kontroverzní :) Ale já se po jeho shlédnutí i po probuzení cítím nadšeně :grin
Autor: Levercham Datum: 2009-07-16 10:00:21
Sady: My, co se nám Princ líbil, asi málo lobbujeme :) S tím pláštěm mě to taky nejdřív leklo, ale není to vyloženě tak, jak myslíš... SPOILER: Brýle odhalují strachopudy, takže žádné obavy ;)
Blaster
Autor: Anonym [88.103.97.211] Datum: 2009-07-16 10:12:06
Vím jak to je. Přesně jak u Fénixova řádu. Jedni říkají: Nejhorší díl! Vystřihli mi moji oblíbenou scénu!!! Druzí říkají: Dobře zpracovaný film, kniha prostě není film. Takže asi takhle. A víte co? Mě je to jedno. Ohnivý pohár se mi líbil, takže horší to nebude. :)
Autor: Anonym [78.110.208.218] Datum: 2009-07-16 10:30:35
Ach jo, ja jdu v sobotu, docela se i bojim podle toho co všichni píšou....
verca
Autor: Anonym [84.42.207.113] Datum: 2009-07-16 10:34:18
ja jsem to teda jeste nevidela, ale treba muj oblibenej dil je prave ohnivej pohar..  
je super, jak se tu lisej nazory, ale proboha lidi, je to pres to vsechno jen film, tak se kvuli nemu nezabijejte:)
Autor: Anonym [93.91.144.55] Datum: 2009-07-16 10:53:03
jdu na to v pondělí ... myslím si, že polovině lidí se bude princ líbit, druhé ne ... uvidíme, jak to dopadne u mě. Teď mám trošku obavy, jestli nevyhodím 200 za Imax kvůli špatnému filmu .. dám vědět ve středu ráno,až se vrátím z Prahy
...
Autor: Anonym [90.178.35.236] Datum: 2009-07-16 11:35:53
naprosto souhlasim KARLOsem a Anonym [84.42.202.95] Datum: 2009-07-16 04:14:08 :-) presne tak jak oni pisou :-)
Autor: Sohaj Datum: 2009-07-16 11:37:43
Jop, s tou hůlkou jsem krapet přestřelil. Zvláštní, že mně to vůbec nedošlo :roll Inu, pořád mě něco v knihách překvapuje:) 
 
Jinak zvědomujete si, že to bylo naposled, co se celý film odehrával v Bradavicích? Odteďka už žádné hodiny lektvarů apod.
Pro Anonyma [84.42.202.95]
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-16 11:42:06
Jsi blb, ano, čekáš to naprosto správně. Proč? Protože jsi invektivní. Kolik ti je let, že neumíš číst? V téhle recenzi je dvakrát zmíněno, že je subjektivní. Jestli to nechápeš, tvoje smůla, ale urážky si nech, doma ti na ně třeba budou zvědaví. 
 
Ke tvým otázkám: Ty na premiéry chodíš rok, já na ně chodím od druhého dílu. A bylo tam i pár předpremiér. 
 
Kdo tleskal? Celý sál. Ano, v době Tajemné komnaty jsem ještě pivo pít nesměla, pokud se dobře pamatuju, ale pubertálním dítětem, jako budeš zřejmě ty, opravdu nejsem. Kromě Pottera jsem byla už na mnoha premiérách a když se film vydaří, obvykle potlesk následuje. Je to zcela běžný jev. To, že chodíš na odpolední "premiéry", je tvoje smůla, to jsou normální promítačky s normálními diváky. 
 
"Scény vypadají jak mají, herci hrají jak mají, efekty no comment" - a co takhle ttrošičku svoje slova rozvinout? Narozdíl od tebe, já přesně píšu, co kde chybělo a co kde přebývalo. Ty tu píšeš naprosto prázdná slova. Přestože se i ve tvém případě jedná o subjektivní recenzi, ty tu svou považuješ za svatou, ale ani k tomu nedáš žádné hodnotné podněty. 
 
Prej moje recenze neobjektivní :grin Odcituj mi jedinou větu, kde bych se prohlašovala za objektivního recenzenta :grin A hodnotím obsahovou stránku :grin Opravdu, k těmto výplodům už ani není co dodat, tady se člověk musí jen válet po zemi a smát se tvé hlouposti. 
 
Třetí díl je možná tebou hodnocen jako nejlepší, ale zcela objektivně: Vězeň z Azkabanu je nejrozporuplnější díl, který vyvolal zatím největší dělení fanoušků i recenzentů. To, že ty patříš do fanclubu Vězně, neznamená, že to JE nejlepší díl. Probuď se, ty objektivní nádhero.
Autor: Anonym [89.103.185.64] Datum: 2009-07-16 11:45:24
souhlas s recenzi.. naproste zklamani... odflakly konec = dva ci kolik let cekani se nevyplatily...
Pro Anonyma [84.42.202.95]
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-16 11:49:43
A ještě dodatek k té hudbě - zajímá tě, co jsem vytvořila já? Je toho opravdu hodně... Jsem povoláním skladatelka, majoritní obor filmová hudba :grin A věř mi, že mi hudba už hezkých pár tisíc euro vydělala ;)
Autor: Sohaj Datum: 2009-07-16 11:52:53
Jinak k tomu konci: mně nepříšel nijak odfláklý. Někdo možná čekal víc akce, ale ono ani v knize se nic moc nedějě. Smrtijedi sice tam bojovali s Řádem, ale v knize to byly jen vzdálené výkřiky někde v pozadí.
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-16 12:06:28
Arli: trojka se v nazorech rozchazi jen u fandu,odborna obec je v nazoru kvality za jedno - nejlepe natocena Potterovka. A ano, vzdy se najde vyjimka,ale pod slovem rozporuplne si predstavuji neco krapet jineho nez jedna negativni z dvaceti...
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-16 12:11:13
Karlosi, mýlíš se, i odborná obec se rozcházela. Je pravdou, že u potterovského světa neznalých diváků došlo k lepšímu zážitku z temna, nicméně k nepochopení a misinterpretacím dějových zádrhelů došlo nejvíce právě u nich a to bylo filmu vytýkáno. Fanoušci (resp. polovina) zase vytýkají výše zmíněné věci typu igelitky, vetřelci, hipís Brumbál a podobně. 
 
Ovšem, musím uznat, že pro mě Vězeň po shlédnutí Prince dostal nový rozměr... bohužel.
sisa
Autor: Anonym [86.152.43.66] Datum: 2009-07-16 12:13:45
ten co pisal tuto rezenziu je uplny idiot a nevie rozoznat asi dobry film pretoze bol namakany ....neviem aky ....problem mal 

huh
Autor: Anonym [213.192.55.18] Datum: 2009-07-16 12:19:44
No nevim, prostě je to takovej zvláštní a jinej Harry Potter... Ginny by mohla méně dolézat do tria... Levandule být víc přehrávaná. 
 
Na druhou stranu tam bylo spousta hezkých a chytrých záběrů. Pro mě příjemná hudba. Scény, které působily příjemně uvolněně (Ron a Harry u hodiny lektvarů) a některý fakt na smích (tkanička, koláček)... dostal mě Malfoy, jeho scény byly fakt takový úzkostlivý, prostě mě dostaly. 
 
Já fakt nevim, co si mám myslet!
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-16 12:20:43
Naposledy varuju: Urážky si schovejte od cesty a když už chcete kritizovat kritiku, přiberte si do ruky pořádné argumenty. Jinak vám to budu bez milosti mazat.
Luky
Autor: Anonym [89.102.123.221] Datum: 2009-07-16 12:30:31
Nejhorší ze všech dílu je to nuda nuda nuda hrozně mě to zklamalo.
Filis
Autor: Anonym [89.103.122.132] Datum: 2009-07-16 12:56:38
mě se film líbil...z kina jsem odcházel nadšený a nadšení mi zůslalo ještě doma... 
 
jediná vítka byla Ginny a to její: Harry, tkanička!..připadalo mi to jak v pornu..říkal jsem si..ona mu chce snad vykouřit§§§ :grin  
a pak ještě Sneap a to jeho: Já jsem princ dvojí krve!..a já na to..a co jako??! Vždyť vtom filmu to Harryho vůbec nezajímalo...vlastně se o to nestaral nikdo 
 
Jinak byl film uplně úžasnej a žádný výchylky mi ani nevadili...i to že se Harry po napití Felixe choval jak kdyby si dal čouda :grin ;) ...bylo to fakt vtipné :grin  
 
Takže pro všechny...kteří mají více otevřenou svoji fantazii...tak se nemusí bbát, že by je film zklamal a budou odcházet z kina s příjemným mrazením na zádech...tak jako já....a autor recenze nahoře se může jít akourá zahraba :p
Autor: Arwen Wilwarin Datum: 2009-07-16 13:00:24
Koukám, že sem radši ani nebudu psát, že se mi film líbil...ale mě se fakt líbil :)
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-16 13:01:55
Arwen, že se ti líbil, není nic špatného :) Mně se tam některé pasáže taky líbily, ostatně jak jsem do recenze napsala. Co mi ale otevírá kudlu v kapse, jsou ty komentáře, ve kterých mě lidi posílají do prdele.
Autor: Arwen Wilwarin Datum: 2009-07-16 13:02:46
A je mi jedno, co o tom píší recenze (číkoliv). Každý sám sobě recenzentem a to by mu neměl nikdo brát, stejně jako by nikdo neměl nikoho urážet za jeho názor, to mi příjde dost diletantské... 
Já jsem spokojená, mé očekávání film splnil, a jestli někdo řekne, že mám nízká očekávání, je to jeho problém...
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-16 13:04:09
Dobře řečeno. Kéž by si zejména tu první pasáž přečetlo víc lidí.
Autor: Anonym [88.208.89.22] Datum: 2009-07-16 13:04:33
http://premiere.maxim.cz/clanek/3860/recenze_harry_potter_a_princ_dvoji_krve.html 
 
zde to dostalo 4* z 5* což
Autor: Jája Datum: 2009-07-16 13:15:49
Tak jsme/jste se konečně dočkali premiéry. Dlouho jsme čekali, tak vám všem moc přeju, ať si to užijete, ať si tam každý najdete, co čekáte. Určitě se to někomu bude líbit, někomu ne, ale nezapomeňte na slušné vychování a nehádejte se tu. Snad sem chodí opravdoví fanoušci Harryho Pottera, ne? Doufám. Přeju vám všem hezký zážitek a očekávám od svých "oblíbenců" nějakou slušnou kritiku, abych věděla, jak to dopadlo a na co se mám na DVD těšit. Mějte se všichni fajn a užívejte si filmek ;)
Autor: Arwen Wilwarin Datum: 2009-07-16 13:23:17
Já film beru jako doplňující ilustraci, páč jsem knížku četla a VÍM. Kdyby tam měli nacpat všechno z knihy, tak budeme mít několikahodinový film u kterého všichni usneme... 
Arlondie: S tím nic nenaděláš, lidi jsou ješitní smožeři,a když není po jejich, je zle. Prostě nepochopí, že někdo může mít jiný názor.
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-16 13:23:28
Arli: Uf, nerikam, ze kritika k tomu nemela vyhrady a ty veci, co si uvedla vytykala snad recenze kazda - proste Kloves se zacal vybarvovat. Jenzd film neni jen o scenari. A odbornou obec hlavne dostala Cuaronova rezie. Ze je jedna z mnoha slozej spatna a zbytek vyborny neznamena,ze se to projevi v negativnim prijeti. I ja, ktery povazuji Vezne za vrchol serie uznavam,ze tam tech logickych lapsu..
Autor: Sohaj Datum: 2009-07-16 13:28:07
Inu souhlasím s Jájou. Překvapují mě něktéré komentáře, kdy nechápu, proč jeden fanda HP útočí na druhého? :?
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-16 13:32:38
Nepocitane. Vic az mi telefon nebude rozdelovat prispevky a pak druhou cast neprijimat
Pro Anonyma [88.208.89.22]
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-16 13:33:08
Ano, čštyři z pěti, ale dva poslední odstavce jsou naprosto napěchované přesně tou kritikou, kterou jsem tu sepsala já - jen autor není muzikant a nevěnoval další odstavec hudbě (kterou já považuji nejen zde konkrétně za slabý článek, ale obecně ve filmové branži za článek velice důležitý a velice nosný). Nekoukej jen na hvězdičky a celé se to pročti.
Autor: Anonym [86.152.43.66] Datum: 2009-07-16 13:36:14
omg co mate stale proti ginny ? nechapem to vobec :( ved bola ....zlata omg vy cesi :( hanba
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-16 13:40:41
Karlosi: Vím, co se snažíš říct - že detail neznamená celek. Je to ale věc názoru. Je to jako s kobercem. Máš velký, krásný, se složitým vzorem. A v jednom místě se drhatér splete a udělá tam hnusný zamotaný uzlík. Dílo sice při prvním pohledu je pěkné, ale v podstatě je zkažené a nemá cenu. 
 
Velmi hrubý a nepřesný příklad, srovnat s filmem se dost dobře nedá, jen tím chci říct, že detaily jsou někdy dobře vidět a můžou leccos zkazit. Kupříkladu, zmiňovaná hudba - já se hudbou živím a zabývám už skoro dvacet let. A za tu dobu jsem se naučila, že hudbu jen málokdo je schopen poslouchat a vědomě vnímat, ale podvědomí s naší psychikou (mluvíme-li o filmu) velmi výrazně pracuje. Proto je hudební podklad velice, velice důležitý. Málokdo si to uvědomuje a málokdo je schopen to pochopit a uznat, že je to pravda, protože málokdo se do hudby dokáže vcítit (setkala jsem se i s názorem, že bez hudby by film byl ještě lepší než bez ní!), ale je to navzdory všem těmhletěm názorům pravda a kvalitní hudba dělá kvalitní film. To samé se dá říct o kameře (mimochodem, tu kdybych měla hodnotit, tak až na dvě vyloženě ošklivé scény bych dala coby kamerový laik jedničku), o scénáři (který každý posuzuje dle svého nejlepšího vědomí a svědomí subjektivně) i o režii. Kromě hudby jsou to ale všechno vizuální detaily, zatímco hudba jako jediný prvek (spolu se zvukem, abych byla přesná) působí na uši a jejich prostřednictvím na podvědomé myšlení. A z toho důvodu ji považuji za detail tak výrazný a důležitý, že jediný krok vedle může znamenat pro film pohormu, stejně jako mistrovské dílo vyzdvihne sračku do hvězdného nebe (aneb E.T. mimozemšťan - ptákovina, kterou všichni milují, aniž si to uvědomují, díky Williamsově hudbě)
Autor: Anonym [88.208.89.22] Datum: 2009-07-16 13:47:44
no mě osobně se hudba hrozně páčí...a že se opakujou nějaké motivy z pětky??...to je jasný že jo...to je jako kdyby se Úvodní hudba z hp1 mohla objevit jenom u prvního dílu a vy byste pak nadávali, proč tu melodii cpou i do dalších dílů
Autor: Arwen Wilwarin Datum: 2009-07-16 13:55:37
Ginny a její tkanička. To mi připomíná reklamu na Kofolu, "čím víc lásky rozdáš, tím víc ti zůstane" :grin :grin :grin
Autor: Arwen Wilwarin Datum: 2009-07-16 14:09:22
To jako Češi jsou špatní, protože se jim nelíbí Ginny? Slováci :( hanba
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-16 14:16:16
Arli: Eh, ted sem mel na mysli ten scenar ;). Chapu tve hodnoceni,jen sem vyvracel, ze trojka je take kontroverzni u kritiky. Apropo, kdyby sem mel postupovat dle hodnoceni ala koberec,tak by sem za a) moc filmu nemohl zkouknout,protoze jd to vlastne zbytecne a za b) a ted ti to zase vracim s uroky - film neberu jakn nejakou vec ala koberec a i na nej tenhle postup neplati.Pro me je to zivouci vec
Majker
Autor: Anonym [83.240.53.233] Datum: 2009-07-16 14:16:48
Jsem Fanouškem od samého začátku kdy se v kinech teprvé očekával příhod prvního filmového spracování a citelně vnímám, jak se mé názory mění... vždycky jsem truchlil nad vystřiženýma scénama, které tam podle mého názoru neměly chybět. Nad příliš "krátkým" dějem oproti knize...a předělanými scénami. Jak ale rostu s dějem, začal jsem si zvykat... a naopak vítat nějaké to MENŠÍ odlišení od knižní předlohy. 
Od prince jsem očekával další mezičlánek nad tolik očekávaným posledním dílem. Kniha patřila podle mého názoru k těm nejméně dějově zajímavím, proto se i můj pohled na film od toho odvijí. 
Libil se mi začátek kdy nás Yates vtáhl zpet do pochmůrné chvíle na ministerstvu a poté poukázání na velkou moc Voldemorta a jeho přivrženců(útoky na Londýn). První velká odlišnost od předchozích dílů nastala tehdy... kdy se náš Harry ocitá v metru a začne flirtovat se servírkou z kavárny. Jsem také rád že jakožto poslední díl s živím Brumbálem, mu zde dali více prostoru a hodně scén s Harrym. Nemluvil s ním už jen jako jeho ředitel co mu věčně na konci musí objasnovat proč má Harry tolik společného s Pánem zla, ale bylo více znát jak se z nich napříč věkovému rozdílu stali opravdoví přátelé... jen si vzpomente jak se Harryho ptá na na jeho vstah s Hermionu, občas se i zasmějou a také je to tím, že už není tak "nepřemožtelný" jak bývával(trio přemýšlí kolik mu je asi tak let, lidé se bojí jestli už nesenilní a k tomu ještě zraněná ruka a ochromení kvůli získání prázdného viteálu). Neuvěřitelnou radost jsem měl z toho, kolik bylo ve filmu legračních scén a už jen ten fakt že byli opravdu fipné. To musím hlavně poukázat na úžasné stvárnění láskyplného Rona a štěstím přetékajícího Harryho. Také hodně velkou roli v tomto díle hrála láska... Žádná scéna mi však nepřišla přehnaná, ani nevím co máte proti "tkaničkové" scénce... naopak se v ní skrývala touha a vášen které tomu dali zase větší "grády". I Lolánek a jeho dechberoucí Levandule a později Hermiona která mě neuvěřitelně překvapila, jak se zhroutila kvůli polibku po zápase,... vhrklo mi to slzy do očí.... Proto Jsem toho názoru že co se týče vstahů... nemohly Natočit Lepší scény. 
 
Hodilo by se menší shrnutí... Film byl něco jak trojka pro první a druhý díl. Byl odlišný a měl jsem z něj zase úplně jiné pocity které se ve mě mísili... Ano.. Chybělo mi pár scén.. hlavně pohřeb Ale myslím si... že z knihy vytáhly to nejlepší co mohly a JÁ jsem s vísledkem opravdu spokojen... z kina jsem odcházel s rozporuplným názorem, který se však dneškem scelil... A můžu Jedině poděkovat všem co se na filmu podíleli za Úžasnou podívanou která důstojně pokračuje v jednom z největších fenoménů který tolik milujem! 
Děkuji
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-16 14:20:33
Karlosi: Ano, však jsem napsala výrazně, že film je s příkladem koberce zcela a naprosto nesrovnatelný, já to vím :) Jen jsem chtěla poukázat na důležitost detailu, to je vše. I pro mě je film (a zejména pak hudba) živoucí věc. Dýchá, má duši a její krása nemůže spočívat nebo padat na jednom detailu. A tahle krása nelze také posuzovat jen pohledem...
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-16 14:24:34
Majker: Aspoň někdo dovede napsat svůj názor bez invektív. Děkuju :) 
 
I já "rostu" a přicházím na chuť přidaným scénám. Třeba útok na Doupě jsem si zpočátku docela vychutnávala, protože se jednalo o něco, co jsem neznala z knihy. Na druhou stranu ale pokračovala tahle scéna tak nesmyslně, že mi to náladu zkazilo. 
 
Co se týče Lonánka a Levandule, blondýnka přehrávala - sice schválně (zcela zjevně to tak měla ve scénáři), ale na mě to bylo moc. Člověk se jí musel sice zasmát, ale vytratila se opravdovost, bývalo to až kýčovité. Veliká přeškoda je scény s ptáčky. Oops je sice vtipné, pak ale měly přijít bubny a napětí, které se odráželo ve tváři Hermiony. Scéna natočená perfektně, ptáčci i Hermionino Opugno dokonalé v každém detailu. Hudba to totálně a naprosto zkazila těmi táhlými tóny. Ani náznak vzteku, zklamání, hořkosti, zatrpklosti, pomsty, odplaty nebo čehokoliv, co čišelo z Hermiony a celé scény.
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-16 14:25:27
A ted se zeptam - budes chodit s krasnym a zabavnym klukem,ktery ti toho muze spoustu dat,ale je zaroven naladovy,neumi tancit a v noci chrape. Opravdu by si ho ohodnotila jako kluka k nicemu? Extrem? Ani nahodou. I s tim kobercem je to stejne. Je to sice piha na krase,dela ho tim ale jedinecnym, nedej boze,aby byl jen jeden original. Je to zivouci vec (myslim film)atak si zaslouzi nalezity pristp
Autor: Anonym [89.103.211.134] Datum: 2009-07-16 14:28:00
když to tak čtu, tak snad ani nebudu shánět lístek do kina a počkám si na DVD. Nic mi neuteče.
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-16 14:33:51
Ten predesly text je jen pokracovani komentu nad nim
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-16 14:33:58
Karlosi: Budeš se divit, ale za extrém to nepovažuju a takový chlap by můj zájem nerozhořel. Radši trochu ošklivějšího, ale s krásnou duší a talentem 8) (když už dáváš za příklad náladovost a talent k tancování)
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-16 14:37:25
Totiž, ono je samozřejmě nejlepší, když je chlap krásnej, chytrej, hodnej, má spoustu peněz, holubičí povahu, nenáladovej, poslušnej, talentovanej na tancování, kreslení, zpěv, hraje na osm nástrojů, miluje operu, umí vařit, rád uklízí, nosí květiny, dárky, je pozorný, starostlivý a tak dále a tak dále. Takoví se vyskytují. Ale je jich jako máku a jsou všichni rozebraní :grin  
 
Ve skutečném životě si člověk musí vybrat jen něco a rozhodně vnější krásu stavím až za uvedené příklady (radši ošklivého hodného tanečníka, co mi přinese kytku, než osvaleného krasavce, co mě s návrhem na tancování pošle do prdele :grin ). Díkybohu, filmy nepatří jen jednomu, patří všem a každý si může vybrat přesně podle svého gusta, nehledě na volbu ostatních :)
Majker
Autor: Anonym [83.240.53.233] Datum: 2009-07-16 14:49:50
To Arlondie: nemáš zač:) Ale jak už bylo řečeno... je to věc názoru... respektuju tvůj, Ale pochop můj. Ty seš sice taky faninka, ale nejspíš se do toho filmu moc hluboce zavrtáváš, nedávám ti to zazlé, díky tomu jsem taky pár věcí přehodnotil, ale já se na to dívám jako na říběh o kouzelném světě... a ty zas sleduješ jaké bylo herecké stvárnění, doplnující hudba a scénář. 
Ale co si budem vykládat.... vyděli jsme to zatím jen jednou... myslím že až to uvidíme znovu tak se na to budem dívat zase z jiných pohledů a určitě budem zase o něco víc nadšenější.
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-16 14:54:07
Aha,tak spatny vyber negativ :D. Ale oba asi chapeme,co ma dotycny na mysli... Trojka, petka a snad i sestka alespon pro me spluje vsechny narokove pozadavky a tu pihu stejne jako ty oskliveho tanecnika nejak prekousnu :)
Autor: Anonym [88.146.47.123] Datum: 2009-07-16 15:02:56
Já do kina jdu až zejtra,ale už se nato fakt hodně těšim.... doufam ze mam naco :))
Autor: Anonym [77.48.0.224] Datum: 2009-07-16 15:34:34
Vsechny nazory jsou velice zajimave muj nazor je ze to co jsem vcera videl v predpremiere byl brak a vsem dosavadnim 5dilum nelezi ani u kotniku zmatene sceny zadna dejova linka opravdu ve filmu neni.A misto uchvatnych a vysvetlujicich scén s myslankou kde autorka popisuje ,,pocatky´´ voldemorta se ve filmu obevuji hluche nepodstatne mista, ktere jsou pro dej nepodstatne. Velice by me zajimalo jak filmari s takoveho nemyslu budou 
skladat7dil tak aby aspon trosku vysvetloval kde se hary o zivote radla dozvi vice ale to je jejich problem dale ve filmu je hodne nepresnosti a v nekolika mistech s knizkou vubec nesouhlasi.(odevzdani se brumbala malfoovi,nepraskly prsten,hulka brumbala na konci filmu v kabinetu na stole a ne v rakvi,scena doupe+zlato,dej na astronomicke vezi schovani pod schody,premistovani se s bradavic a ne s prasinek,a dalsi. celkove sem fimem velice sklaman vice jak pul roku sem se na nej tesil i podle traileru vypadal velice zajimave ale to bylo bohuzel vse. Tohle je pouze muj osobni nazor
Y/I
Autor: Anonym [89.102.148.183] Datum: 2009-07-16 16:31:11
Proboha několikrát se tu objevuje slovo vidět s Y. Pane bože, jednou jste Češi, tak aspoň tvrdý y a měkký i byste se mohli naučit... :upset
Autor: Anonym [89.176.64.243] Datum: 2009-07-16 16:38:01
Mě se teda film líbil strašně moc. Nevím co bych tomu vytkla. Jedině s čim souhlasím je, jak Ginny Harrymu vázala tkaničku. To bylo trošku divný XD. Ale jinak se mi to líbilo neuvěřitelně.
Komentář:)
Autor: GabGin Datum: 2009-07-16 16:40:57
Tedy, já na tom ještě nebyla a u mě převažuje stále více, strašné zmatení. Já vůbec nevím čemu mám věřit nebo spíš v co doufat.Většina lidí je filmem velice únešená a tak mne zaraží tento článek. Je samozřejmě jasné že jde o věc názoru ale před pár minutami jsem četla na filmové zpracování prince samou chválu, ( krom pár maličkých výtek) a teď čtu článek, ve kterém se podle mého názoru podtrhávají nohy celému filmu.  
 
Je jasné , a naprosto souhlasím s autorkou této kritiky , že jde jen o subjektivní hodnocení a nemusí se z mým shodovat a tak myslím , že si počkám až si na film dojdu sama protože je mi jasné a začíná mi pomalu docházet , že u tohoto filmu záleží ryze na svém vlastním názoru (utvořeném úplně podle svého hodnocení) a ne na názorech ostatních. 
 
Samozřejmě poklona autorce , která si u filmu , zřejmě všímala strašně mnoha věcí. Sama bych něco takového jako sledovat tolik věcí najednou mohla hodnotit až po více shlédnutích..:) poklona.
GabGině
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-16 16:49:28
Dík. U mně je to už tak trochu profesionální deformace, vnímat vícero věcí najednou při sledování filmu. Že jsi zmatená, se nedivím, já bych na tvém místě byla taky :-) Co si já tak všímám, převažuje spíš zklamání, bylo to cítit a slyšet jak přímo po promítání (ve foyer se lidi tvářili kysele a rokovali, jaká to byla nuda a jak to zbabrali), tak i na diskuzních fórech. I redaktoři filmových stránek nešetří rozporuplnými články, byť jsou naladěnější na veselejší notu (přeci jen, žádoucí je diváka do sálu nalákat, ne ho odradit kompletně) a dávají hvězdiček víc, než bych dala sama. Ačkoliv, když nad tím tak uvažuji, najde se spousta věcí, která si u mně vysloužila hvězdičky taky, jen jsem byla tak napěchovaná negativními pocity, že ty šly ven snadněji. Přesto, jedná se stále o subjektivní hodnocení a já jsem zvědavá na tvoje - po přečtení všech těchhle reakcí, recenzí a článků :)
Autor: Anonym [77.48.0.224] Datum: 2009-07-16 16:53:57
GabGin- pokud mluvis o mem clanku nejsem autorka ale autor ale to je jedno. Mas pravdu, ze kazdy nazor a pohled na film bude mit jiny kazdy ocekaval neco jineho ja jen ocekaval hodne vice a takove zmatky, kterych se filmari dopustili je ve filmu opravdu mnoho mohl bych jich jeste spousty pridat ale myslim, ze by to uz opavdu nemelo cenu. Naopak velice povedená scena je slib malfoovy matky a severuse snape.
Autor: Arwen Wilwarin Datum: 2009-07-16 17:03:39
Mě se třeba Levandule líbí,chápu to,že to tak scénárista vyextrémoval schválně jako takovou parodii na ty puberťačky, co se na svých "blogíscích mocinky lovískujoua pusinkujou" (takový ty Hany Montany :) )  
Co si budem nalhávat, dějově je šestka vata a prewiew k sedmičce a je to hlavně kecací kniha. A vy byste chtěli kecací film? Vemte si, kolik jen ty rozhovory mezi Brumbálem a Harrym zabírají papíru. A teď si to zkuste převést do filmu tak,aby vás to bavilo a nebylo to jak přednáška z dějepisu... 

Autor: Blaster Datum: 2009-07-16 17:28:16
Prosím, kdo to viděl: Je to opravdu tak hrozné? Jsem z těch názorů totiž strašně smutný. Strašne jsem se těšil a teď nevím. Tak abych o tom měl představu, napište mi pořadí dílů od nejlepšího po nejhorší, podle vás. Děkuji :) Zajímalo by mě jak se shodnete.
pro Arlondie
Autor: Vesemir Datum: 2009-07-16 17:43:52
Samozřejmě každej má právo na svůj názor (zvláště, když je na webu velký zvíře :-) ) , rovněž odsuzuju zbytečný invektivy některejch diskutujících. 
Ale docela mě mrzí, že tvůj článek dost negativně ovlivnil smýšlení o filmu u mnoha lidí, kteří se na něj teprv chystali, a priori utvořil jejich názor a filmu nedal ani šanci... Samozřejmě je to problém těch, co takovýhle útvary čtou, ale řikám si - jakej je vubec smysl takovejchhle článků ? Podle mě si to tenhle film rozhodně nezasloužil - já jsem naopak dost nadšenej... 
 
Prosimvás lidi - nenechte se ovlivnit, běžte na film a udělejte si VLASTNÍ názor (i když ten bude po přečtení takhle negativního článku právě už dost ovlivněnej...) Je to velká škoda :roll
pro Blaster (a další, co to dosud nevidě
Autor: Vesemir Datum: 2009-07-16 17:45:47
Kašli na názory ostatních - běž na film a udělej si svůj vlastní ! Nenech se ovlivnit...
Autor: Anonym [89.102.148.183] Datum: 2009-07-16 17:47:20
Tyhle názory musíš brát s rezervou - vždyť je to individuální věc! A to arlondie - stačí, že jsi sepsala recenzi trochu proti filmu, ale nemusíš každýmu komentáři odpovídat a rozebírat zase , jak to bylo špatný. My umíme číst a stačí nám to jednou. Akorát tim deprimuješ ostatní nedočkavce, kteří film neviděli a namísto natěšení jsou spíše zklamáni předem.
Autor: Anonym [90.179.190.101] Datum: 2009-07-16 17:57:57
Začínám se bát :grin , no někomu se to prostě líbí, někomu ne, - a teď mě obviněj z alibismu.  
A že zapálili doupě? Tak to asi budou celej sedmej díl provozovat hromadnej kemping in the forest of Dean. Někdy režiséra nechápu. Btw pro mě jsou filmy ztracený od doby, co do role Snapea obsadili jinak dobrýho Rickmana. Když ho vidim v HP chytaj mě výbuchy smíchu a bojim se, že tak to dopadne i v jeho poslední chvilce,teda pokud se někdo chytrej nerozhodne, že to střihne do dvou sekund a basta fidli nazdar. Jediný, co se mi na filmu líbí - teď mluvim z dojmu z trailerů - je jeho výtvarný působení.
Autor: Anonym [89.102.148.183] Datum: 2009-07-16 18:02:18
Tak proti Alanovi ani slovo - lepšího herce s větším charisma ani obsadit nemohli. Snape v jeho podání je můj Snape z knihy...
add
Autor: Anonym [90.179.190.101] Datum: 2009-07-16 18:04:52
Poznámka stranou: že by autoři filmu četli pohádku o pyšné princezně? 
Ginny! Zavaž mi střevíček! ;)
Autor: Levercham Datum: 2009-07-16 18:20:47
Blaster: NE, NENÍ TO HROZNÉ, JE TO SKVĚLÉ :grin Pokud tě uspokojí subjektivní názor
Autor: Levercham Datum: 2009-07-16 18:23:45
PS: Já se taky strašně těšila a jsem strašně spokojená, a to je nejlepší náplast na mé lehké zklamání po předchozím díle... Jen bych taky ráda řekla všem, co se teprve chystají - nenechte si to těšení zkazit, to je na tom přece to nejlepší :)
MIKY
Autor: Anonym [90.179.121.132] Datum: 2009-07-16 18:23:46
PO SKVĚLÉ PĚTCE JE TU TRAPNÁ ŠESTKA!!! KNIHA SUPER, FILM NIC MOC...HLAVNĚ TEN KONEC....CO TO JEE????????????? BOŽE. JEN HRABAT PRACHY, MOHLI TO DÁT V PROSINCI
miky
Autor: Anonym [90.179.121.132] Datum: 2009-07-16 18:43:03
A TA SCÉNA S TKANIČKOU...OMG :-/ JINAK BELLATRIX A RON BYLI SKVĚLÍ :-)
miky
Autor: Blaster Datum: 2009-07-16 19:19:19
co takhle vypnout Caps Lock?
Autor: Anonym [88.208.89.22] Datum: 2009-07-16 19:44:58
asi tak...a taky si můžeš odpustit omg...všem kritikům bych taky rád vzkázal, že kniha je možná hezká, ale nesourodá. Takže je logický, že scénář je taky nesourodý. A když se vám to nelíbí, zkuste si sami k tomu napsat scénář
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-16 20:46:26
A jé, další, co argumentují stylem "když se ti to nelíbí, zkus to sám". To je pěkná hovadina. Jednou to někdo vytvořil, aby se jiní dívali a hodnotili, tak ať si vyslechne názor jiných. To, že jsem to neudělala sama, neznamená, že se mi to musí líbit. To, že se to líbí tobě, neznamená, že se to musí líbit mně. A to, že se mi to nelíbí, neznamená, že budu držet hubu a lhát, že se mi to líbí, jen abych někoho nenamíchla. 
 
Co se týče knihy - ano, ta je taky slabší. A jak je vidět třeba na Eragonovi, když je blbá kniha, je blbý film a nic moc se s tím nenadělá. Přesto si myslím, že tady to šlo udělat lépe, kdyby se vykašlali na tolik červenoknihovenských scén a dali tam víc děje.
pro Blastera
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-16 20:47:44
Ne, rozhodně to není film, který bych si nakonec nekoupila na DVD a na který se už nikdy nepodívám. Bylo to zklamání, pro mě teda ano, ale i přesto je to fajn obrazová prezentace ke knize. Jsou lidi, které film uchvátil, není jich málo a stojí za to si udělat vlastní názor. Já tu jen odprezentovala ten svůj.
pro Anonyma [89.102.148.183]
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-16 20:49:51
A proč bych na komentáře nereagovala? Kór když se do mě někdo obouvá, že jsem kráva, protože se mi to nelíbilo :grin A co se ztráty natěšení týče, to je každého věc. A spíš tím budou víc nadšení, když nepůjdou do kina s takovým očekáváním, jako drtivá většina těch, co šli na půlnoční premiéru ;)
Lil
Autor: Anonym [92.62.224.5] Datum: 2009-07-16 20:58:29
Tak teď vůbec nevím, co si mám myslet. Ty rozporuplné názory mě dost matou. Ale souhlasím s Arwen Wilwarin, že každý je sobě recenzentem.  
Taky je pravda, že už jsem se tolikrát zklamala, že nikdy nic velkého neočekávám. Buď mám pravdu a tudíž nemusím být smutná a zklamaná nebo mám tím větší radost, čím víc to předčí mé (ne)očekávání. Tenhle přístup se mi už mockrát vyplatil, jen u HP to jaksi nefunguje. Vždycky se těším jak malý dítě :grin Tak doufám, že neodejdu z kina zklamaná.  

souhlas
Autor: Anonym [212.96.175.120] Datum: 2009-07-16 21:06:51
V podstatě souhlasím s článkem. Ačkoli se mi film zdá dobře natočený a určité scény (jeskyně, Brumbálova smrt) velmi dobře a velkolepě udělány, chybí v něm souvislost; Brumbálovy lekce a dějiny Voldemorta jsou takřka zapomenuty... 
Celkově mě film přišel jako sestřih...
Natálie
Autor: Anonym [85.70.104.207] Datum: 2009-07-16 21:08:12
Souhlasím. To nebyl Potter, to byla romantická komedie.
Autor: Anonym [88.208.89.22] Datum: 2009-07-16 21:10:19
já tím chci říct, že ať by byl do kormidel kdokoliv jiný, těžko by to bylo lepší...
Blaster
Autor: Blaster Datum: 2009-07-16 21:26:03
Taky co byste od 6. dílu chtěli. Víc tam toho není. Museli to nějak vyplnit.
Autor: Eleanor / někdo Datum: 2009-07-16 22:18:25
Souhlas s recenzí. Co to udělali se Snapem?! :eek Co to udělali s celým dějem?! :eek Jsem dnes tak zklamaná, že se opravdu a bohužel nezmůžu zatím na hodnotnější a inteligentnější komentář. :cry
WOW!!
Autor: Ginny Datum: 2009-07-16 22:34:18
Tak. Právě jsem se vrátila z kina. 
 
A ať si o tom myslíte cokoliv, řeknu vám, že jsem NADŠENÁ!!! :grin  
 
Skvělej film! Vtipnej. Zajímavě zpracované scény. Brilantní efekty. Skvělé herecké výkony (hlavně Dan příjemně překvapil, dále Bonnie, Evanna, Tom, jako vždy Alan a Helena Bohnam-Carter...). Moc dobrý střih, scény krásně navazovaly a dějová linka dávala smysl. Bezva dabing. Úchvatná práce maskérek (Fenrir, Albus mladší) i kostymérek. Vynikající dialogy. 
 
Dan mě překvapil komediálním talentem, Bonnie měla o hodně víc prostoru a byla skvělá, Draco byl nesmírně přesvědčivý, Křiklan velmi odpovídal knize, Levandule byla příjemně trhlá a Brumbál po delší době opět působil tak, jak má - obdivuhodně, moudře a vyrovnaně. 
 
Opravdu se mi to moc líbilo, jsem nadšená a nemůžu se dočkat, až se na to podívám znovu! 
 
Srovnání s předchozími díly: Fénix byl neskonale nudnější, Ohnivý pohár o moc syrovější a nepřirozený, Vězeň příliš filozofický a vážný. 
 
Dávám 5 * a přeji těm, co neviděli, příjemnou podívanou a nezapomenutelný zážitek! ;) :grin
Autor: Tracy Datum: 2009-07-16 22:37:02
Arlondie: musím Ti složit poklonu - naprosto perfektní zhodnocení filmu i blbů typu TŘI TEČKY(...) 
- až na drobné detaily souhlasím (např. FŘ se mi nelíbil a naopak VzA je můj oblíbený) 
- ač hudbě vůbec nerozumím, i mé hluché ucho slyšelo vykradené Weasleys themes v závěrečných titulcích 
TŘI TEČKY - :upset  
- reakce Arlondie na Tvůj "výplod" je naprosto vyčerpávající-není co dodat 
- přečet jsi všechny HP knížky? Fakt??? Wow :eek :eek to mě opravdu ohromilo :roll  
- překvapilo mě, že takovej kritik se nedokáže ani kloudně podepsat (stud? nebo falešná skromnost?) 
Anonym ze Slovenska: :x pokud jsme my Češi tak hrozní, proč nevyhledáš stránky s podobnou tématikou a s příponou .sk 
- btw. možná bychom si příště zasloužili velké "Č" 
KARLOS: jdi s tou svou "odbornou obcí" - nebo jak tomu říkáš - do Pr...asinek, my nejsme žádní profesionální kritici a nerozdáváme tu Oskary(nerada bych mluvila za ostatní, klidně mě opravte); :p je škoda, že si nedokážeš vytvořit vlastní názor a oháníš se věčně statistikama a kritikama novinářů, který někde vyčteš  
Blaster: nevystřihli MOJÍ oblíbenou scénu, vystřihli je všechny... a dali tam jiný :( :? :upset :eek  
 
Krom toho, co už bylo řečeno mě trochu vadil dabing Heleny Bonham Carter, ale zvykla jsem si. A co se to tam poflakovalo za chlapa? Říkali mu Snape, ale to nebyl on! Nějakej odfiltrovanej a dolitej výluhem z profesorky Metlové :sigh . Celý film mi přišel strašně chaotický. Scény jako by tam někdo náhodně "prskl" a některé zase náhle usekl.  
 
Tímto se omlouvám všem, které jsem dosud nestačila urazit a slibuji, že to napravím. 
Tento příspěvěk vyjadřuje pouze osobní názor autorky, pokud se neshoduje s vaším - IGNORUJTE MĚ. :p
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-16 22:42:04
Jem mě tak napadá, co dotyční očekávali? Dvouhodinovou procházku kolem viteálů? Tohle není žádný flame, fakt mě to zajímá, s jakými představami jste šli do kina? 
Já teda od začátku četl všechny ty spoileroidní popisy filmu a projel sem až na pár klipů všechen pohyblivý obsah, takže víceméně mám ucelenou představu, co očekávat... A nedělá mi to problém... Asi sem na to zvyklý z jiných filmů, ale negativní recenze mě ani omylem nerozhodí, zvlášť, když už ze samotného článku sem se dozvěděl, že aurot tak nějak není na stejné vlně ;)....
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-16 22:53:23
Tracy: ??? Nehodlám si vytvářet jakýkoli názor, dokud ten film neudidím... Nejsem ten typ lidí, kteří bezduše kopírují názory ostatní... 
Apropo - pokud si nepochopila, řeč o odborné obci měl svůj začátek a konec... Oháněl sem se jimi kvůli tomu, že sem si myslel, že autor říká hlouposti - že trojka je přijímána rozporuplně i zde... 
Jestli sem nějak urazil tím, že jsem napsal, jak filmy hodnotí kritika odborná, tak se omlouvám... Bohužel ta odborná obec tu není sama pro sebe, ale pro širokou veřejnost - pro nás/vás... 
Mám malé doporučení - alespoň za mou osobu - příspěvky pod mým nickem vynechávej, nebudeš mě muset posílat do... jiné diskuze.
Autor: Anonym [217.196.217.4] Datum: 2009-07-16 22:56:35
Strhující podívaná 
Jinak se to nazvat nedá, prostě úplně úúúžasné, vůbec nevadilo že vtipu tam bylo dost, protože konec byl natolik strhující, že to úplně snad zastínil, vydařený to film, a když to tak vezmu, tak v tam bylo opravdu to důležité z knihy, někdo říká, že je odbytá část s viteály, ale myslím si, že více informací by diváka nečtenáře trochu nudilo a možná i mátlo.Grint s Radcliffem, to byly opravdu skvělé výkony:-)!  
A Ginny a ta tkanička :grin člověk se nad tím musí pousmát.Jak se snažím, tak se snažím, kladné fakta převažují nad těmi zápornými. Pan Yates odvědl skvělou práci. Nadchl mě, narozdíl od fénixova řádu :grin Film prostě doporučuju :)
Autor: Rybba Datum: 2009-07-16 22:58:27
To by mně zajímalo za co utratili těch 250 milionů dolarů, nebo kolik že to ten díl vlastně stál?... :roll
Autor: Tracy Datum: 2009-07-16 23:20:38
KARLOS: nemám vůbec v úmyslu se tu s Tebou hádat a vůbec si mě neurazil.  
Abych uvedla na pravou míru to poslání do Medového ráje: v hodně diskuzích se zmiňuješ o názorech různých odborníků na točení filmů, na hudbu atd., ale to se dočtu třeba v Premiere. Chci říct, že tady vyjadřuju vlastní laický názor na film, názor fanouška. Neumím točit film ani skládat hudbu, proto nemám právo kritizovat práci filmařů. Sám říkáš, že si uděláš názor až ten film uvidíš. Tak proč říkáš, co si myslí někdo jinej. Pokud vím, odborná kritika se častokrát neshoduje s názorem laického publika.  
Samozřejmě jsem Ti vděčná za doporučení a slibuju, že o tom budu přemýšlet. ;) HOWG!!
Autor: xxxElisabeth Datum: 2009-07-17 00:29:01
Mám z filmu rozporuplné pocity. Nemůžu říct, že se mi neskutečně líbil, a nemůžu říct, že se mi nelíbil. Mám sklony být nadšená z nového filmu jen proto, že je to něco nového, a klidně ho můžu vidět ihned znova. Ze zkušenosti ale vím, že skutečný a stálý názor (a většinou vystřízlivění) přijde až po delší době.  
Princ dvojí krve mě ze začátku bavil, dokonce i některé přidané scény, přestože některé pak pozbývaly smyslu (Harry toulající se po Londýně, přestože Voldemort a Smrtijedi by dali nevím co za jeho smrt; útok na Doupě sice akční, ale co bylo dál s Weaslovic rodinou?; přemisťování z Bradavic - když Brumbál může mít jisté výsady, že by na skulinku v přemisťování nepřišel ani mocný Voldemort?). Postupem filmu jsem přemýšlela, zda se bude řešit i něco jiného než milostná vzplanutí hrdinů - neříkám, že některé scény nebyly vtipné, ráda jsem se zasmála, ale čeho je moc, toho je moc. Možná se Yeates chtěl zavděčit pubertálním divákům (možná bych to v té době také ocenila), ale tento čas by se dal nahradit užitečnějšími kousky a také praktičtějšími pro sedmý díl. 
Jak říkám, s jednotlivými scénami jsem v průběhu filmu byla celkem spokojená, bavila jsem se, po skončení filmu jsem si ale říkala - o čem ten film vlastně byl? Dějová linka žádná, jen poskládané obrazy hezky za sebou.. Přesto se těším, až uvidím film znovu a znovu jej vyhodnotím..
miky
Autor: Anonym [90.179.121.132] Datum: 2009-07-17 00:39:31
fénixův řád je podle mě nejlepší dosud natočený film.... nevím co proti němu tak máte...na šestku jsem se těšil JAKO MÁLÉ DÍTĚ, bohužel mě ukrutně zklamala...TKANIČKOVOU SCÉNU SI OPRAVDU MOHLI ODPUSTIT, Tohle do potterova světa prostě tak nějak....nepatří ...nevim jak to říci. jsem ZKLAMÁN, Brumbálova SMRT byla zastíněna vším tím ,,vtipným"....prostě až MOC LEGRACE, MOC LÁSKY, Raději se měli zaměřit na VZPOMÍNKY!! DOUFÁM VE VELKOU, NE-LI OBROVSKOU NÁPRAVU V SEDMÉM DÍLE... PS: KONTROLUJE TY FILMY NĚJAK ROWLINGOVÁ???
shrnutí
Autor: Anonym [194.212.218.186] Datum: 2009-07-17 00:56:18
nechápu,proč se tady hádáte...každý má svůj pohled a vytváří si svůj názor, takže je absolutně zbytečné ho někomu vnucovat...když bych měl řict svuj nazor,tak s uvodni recenzi nesouhlasim...užival sem si každého momentu,kdy byl na plátně Severus,i když třeba toho moc nenamluvil,stačili mi jeho gesta...no prostě nikdo mi to nevykecá,podle mě hrál parádně...dál sem byl překvapen scénou kdy Harry vypil tekuté štěstí,to mě opravdu dostalo :-)...no ta závěrečná půlhodina bo 20 minut to nemá cenu komentovat,herecké výkony paráda,stejně tak efekty,prostě celkově opravdu paráda...Je ale pravda,že většina filmu byla poměrně nezáživná,chyběla akce...jenže ani v knize nejsou nějaké akční scény, které byly opomenuty...samozřejmě nebylo to dokonalé,ale to od toho taky nikdo nečekal,myslím,že svůj účel to splnilo...v tomto filmu sme se mohli dost nasmát no a příště už to bude jenom akce,strach,nejistota atd atd...
Autor: Eleanor / někdo Datum: 2009-07-17 01:51:44
Alan Rickman hraje vždycky parádně, ale tady neměl vůbec žádný prostor! Dohromady tam mezi těmi pubertálními výlevy říká tak pět vět a to je teda trochu málo... :upset :cry
Autor: Anonym [85.70.127.135] Datum: 2009-07-17 07:01:02
miky: Ano Rowlingová se také podílí na tvorbě filmu a radí jim co můžou vyškrtnout a co ne (hlavně ještě před tím než vyšla sedmička jim říkala co můžou vyškrtnou a co ne aby to nijak nezasáhlo do děje Relikvií který tenkrát znala jen ona)
Autor: Anonym [88.208.89.22] Datum: 2009-07-17 08:23:19
přesně tak, takže pokud jim rowlingová dovolila zničit doupět, tak je asi jasný, že se s tim vypořádaj...tk neremcejte
Autor: Jája Datum: 2009-07-17 08:34:23
Tak to mám za to, že čtu, co nemám. Naprosto souhlasím s Vesemirem...názor si raději udělám po shlédnutí filmu sama, aspoň pro příště vím, kam nemám na netu chodit....nevím, jestli jsem zklamaná víc z těch rencenzí filmu nebo z té diskuze tady...bohuželm, přátelé :cry
Autor: Blaster Datum: 2009-07-17 10:37:06
Lidi, nebuďte smutní. Každý je svým recenzentem ;)
Autor: Anonym [88.212.41.97] Datum: 2009-07-17 10:51:21
Fanusikom sa nikdy nic nebude pacit. Cuaron je zly, Yates je zly, osobna nenavist voci hercom (Watson), uvodna scena zla? Konecne nejaky zaujimavy napad a snad najposobivejsi uvod v doterajsej Potterovskej serii.
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-17 10:56:35
Yates není zlý. Jenom usnul na vavřínech, když se mu tak vydařilo převzít ten polorozpadlý Doyleho vlak a nasměrovat ho s plnou parádou do lepších krajin. Možná to je zmíněným Klovesem, ne Yatesem, kdo ví. 
 
Co se úvodní scény týče, naopak, přečti si mou recenzi ještě jednou. Začala jak začala, pak to vzali do rukou Smrtijedi a byla jízda. A mně osobně se velice páčila, byť ve Slováči brejličky nebyly 8)
Autor: Levercham Datum: 2009-07-17 11:08:55
Já mám daleko k tomu, být rozzlobená nebo rozčarovaná tím, že se vynechalo něco oproti knize (tím myslím především ze života TR)... Jsem spíš zvědavá, jak si s tím vším, co vypustili, poradí v posledních dílech, a současně věřím, že se jim to povede :) Myslím, že většina výpustí byla ku prospěchu poochopení filmu nečtenáři (podle mě by je vysvětlování, proč je viteál schovaný zrovna v jeskyni, ať už s nebo bez přechozího flashbacku, jak tam TR táhne své spolusirotky, a) mátl, b) nudil, a podobně) Taky chodím na HP od prvního dílu a tendence srovnávat knihy s filmy mě už více méně přešly, takže jsem tentokrát víc než kdy jindy přesvědčená, že film jako přesná kopie knihy (potažmo téhle) by dost dobře nefungoval...
Autor: Levercham Datum: 2009-07-17 11:10:17
Ale zase je to subjektivní názor, takže to tak berte... už mám strach, že čím víc lidí dorazí z kina, tím víc se bude tahle diskuse přiostřovat :) Takže sem zase zaskočím asi až HBP vyjde na DVD :grin
Autor: miska Datum: 2009-07-17 11:27:40
Každý má na věci jiný názor a není správné kritizovat ani jednoho ani druhého. Každý bude mít jiný pohled kdo četl knihu/kdo nečetl. 
 
Takže já sama za sebe můžu říct nebojte se jít do kina jako celek byl film velmi dobrý.  
 
Líbil se mi humor, který v minulých filmech byl jen málo, i scéna s Ginny kdy Harymu zavazuje tkaničku-i pohoršené ohlasy v kině "to by mělo být naopak" nebo "to snad ne" to přece k celkovému dojmu patří -vyvolat nějaký pocit jakýkoli. Myslím, že herci "hráli" víc než dřív - smích, pláč, rádoby šaškování... Příjemně mě překvapil Draco výborně zahrané. 
 
Vytíkám chybějící smutek po Siriusovi, opravdu mi ve filmu chyběl a také lepší vysvětlení co jsou to viteály v čem jsou ukryté a jak je naléz-ale čekají nás přece ještě 2 díly-oni to tvůrci nějak vymyšlené mají. 
Hudba mě osobně také zklamala. Opakovánní určitých pasáží z předešlých filmů je v pořádku, ale chybí mi nějaký ustřední motiv melodie skladba tohoto filmu-jasný "podpis" tak jak mají podle mě díly předchozí ústřední melodii podle které poznám ano toto je z Fénixova řádu nebo toto je z Ohnivého poháru a td. 
 
A co se týče samotného konce pohřeb mi také chyběl, ale kdo ví, jestli tím příští díl nebude začínat (na začátku prince také byl střih do Fénixova řádu). 
 
Určitě na film ještě půjdu a všem vřele doporučuji. V kině jsem slyšela ohlasy-hrůza na to už mě nikdo nedostane, a vsadila bych se, že zrovna ti co to říkali půjdou na ten film ješt několikrát a první ho budou mít doma 

Autor: Levercham Datum: 2009-07-17 11:35:18
PS: Doufám, že to nevyznělo tak, že jsem knihy nečetla :) Jen pro upřesnění, čtu je více méně znovu a znovu, v takové nekonečné smyčce, a chytí mě pokaždé, v originále i v češtině... Tohle píšu jen proto, že názory se liší nejen mezi těmi, kdo knihy četli a nečetli, ale asi jednoduše mezi všemi...
pro:Levercham
Autor: miska Datum: 2009-07-17 12:25:13
Souhlasím a jsem na tom stejně. Jsem vášnivý čtenář, a když nemůžu dlouho najít knihu která by mě zaujala opět sáhnu po sérii 7 dílů Potterovek a nikdy mě nezklamou
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-17 12:59:46
Dodatek k recenzi: Za vše mluví fanoušci nečtenáři, kteří se svorně ptají: Proč se ten film jmenuje Princ dvojí krve, když to o žádném princi není? A proč je Snape princ? :grin
Autor: Anonym [93.99.25.130] Datum: 2009-07-17 15:17:58
Přijde mi, že recenze není tak objektivní, tak jak by měla. Samozřejmě je to jen můj názor a autorce recenze nebudu v žádném případě nadávat.  
 
Ano, je pravda, že právě HBP rozdělí diváky na dvě skupiny-ty kterým si ho zamilují a budou tvrdit, že je nejlepší a ty, co budou silně upřednostňovat Fénixův Řád. 
 
Já patřím k těm, kteří si HBP naprosto favorizovali. Film se mi líbil. Moc. A proto kdo ho neviděl, ať si nedělá názor jen dle recenzí. Ale jsou tam malé detaily, které mi vadí. Třeba tkanička...trochu sem čekala, že se Harry schíbne a řekne Ginny ať to nedělá a políbí se. Jsou tam další věci které bych vytkla, ale celkový dojem-NÁDHERA. 
 
Je to prostě jenom můj názor, ale určitá odlišnost od ostatních dílů se mi líbí. také se mi velmi líobila ta Vtipnost...Vtipnost s VELKÝM V. 
 
-rozhovor Harryho a Rona o Ginnině a Hermionině kůži by fantastický 
 
-téměř sfetovaný Harry po tekutém štěstí-jiné než kniha, ale bezvadné 
 
Také velmi oceňuji výkony herců, překvapil mě Daniel a Rupert, dále Bonnie měla konečně prostor, který dobře vaužila, Emm výborně zahrála plačící scény po polibku Rona a Levandule, a Brumbál...byl ohromný...užasný, moudrý, majestátní, prostě Brumbál 
 
a klidně mi nadávejte, opět je to přeci jen osobní názor ne ?
Tracy
Autor: Aries Datum: 2009-07-17 15:22:26
film jsem zatím neviděla, ale docela mě zaujalo, že píšeš,že jelikož neumíš točit filmy a skládat hudbu, nemáš právo kritizovat práci filmařů. To je omyl. Jelikož filmaři tuto práci dělají za tím účelem, aby tě bavili, máš plné právo kritizovat, když se ti film nelíbí, stejně jako máš právo kritizovat jakékoliv jiné nepovedené zboží. Akorát že ty peníze za vstupenku ti nikdo nevrátí, no. 
Jinak co se týče KARLOSE, já bych naopak řekla, že zrovna jeho příspěvky obecně v komentářích tady pod články jsou jedny z mála, které stojí za to si přečíst, protože něco zajímavého sdělují. Takže doufám, že se do Medového ráje neodebere a naopak sem bude dál psát. 

ad : Snape
Autor: Anonym [83.208.125.7] Datum: 2009-07-17 15:24:13
Jednu chybu a to že velkou film opravdu má... a sice to, že když někdo nezná knihu, tak opravdu vůbec nemůže vědět proč se Snape pojmenoval Princ dvojí krve... odkud by to asi tak vzal ? Nakonec si budou myslet, že Severus je nějakej omezenec a asi ze vzteku a ze závisti Potterovi se pojmenoval princ :))) A pro vás, komu všemu tady "neseděl" Snape mám jedno a nejrozumnější vysvětlení. On už tady není ani tak ironický, ani tak sarkastický , ani pořád vyloženě se nevozí po Harrym, protože za a) má dost práce hlídat jako maminka Draca Malfoye 
b) musí zastávat úlohu Smrtijeda i učitele 
c) v knize jste neměli ten pocit, že Snape už toho všeho začíná opravdu mít plné zuby ? 
A neříkal snad v knize Hagrid, že Snape působil už fakt utahaně ? 
Ano, já jsem velká fanynka Severuse Snapea, a i mě přišel v tomhle filmu jiný...., ale jeho výraz když ho Brumbál vyzval, aby splnil co mu slíbil ( rozuměj "koukej mě zabít" ) je tak plný bolesti, že mám ten pocit, že by takovou rychlou a milosrdnou smrt bral sám . 
Kdo jste měli možnost slyšet originál v podání Alana Rickmana, tak při Kedavra se mu skoro zlomil hlas. Vytlačil to ze sebe jak to jen šlo. Jinak mě vadí spíše jiná věc. Že zase vystřihli jedinou větu , kterou říká Snape Harrymu na konci. Tady to končí tím " Princ dvojí krve jsem já ! ". Jenže potom následuje " Máte oči jako vaše matka, ale jste bohužel stejný pitomec jako váš otec".Tak se budu chlácholit, že to bude ve vystřižených scénách na dvd...
...
Autor: Anonym [84.42.202.95] Datum: 2009-07-17 16:16:25
Karlos: kvalitni nazory :) muzu rict ze s tebou souhlasim ve vsech bodech ;-) 
 
Arlondia: s tebou se nema cenu bavit... ;) velice si me utrela, a nandala jsi mi to do posledniho puntiku v tve reakci na muj prispevek :-) preju ti hezky den...
Autor: Anonym [78.102.128.93] Datum: 2009-07-17 16:44:17
Ačkoliv pro většinu je to zklamání, tak mě osobně se to moc líbilo...takže vy co jste to ještě neviděli...nenechte se odradit, já sem byla z filmu nadšená
Autor: Blaster Datum: 2009-07-17 17:42:19
zítra (v sobotu) na to jdu. Pak napíšu recenzi na moviezone, popřípadě ji pak zkopíruju sem
X
Autor: Anonym [77.48.21.230] Datum: 2009-07-17 17:52:24
Teeda..tady těch recenzí přibylo :D. No, byla jsem na tom včera a musím říct, že to je ten nejvtipnější díl co kdy natočili! Občas mi tam něco vadilo - co se děje týká, ale tak to jsem vytíkala všem filmům a bez toho to nejde. Každopádně jsem se výborně bavila a když ještě k tomu posloucháte vtipné poznámky dvou nerdů sedících vedle...:D
Autor: Anonym [90.179.35.130] Datum: 2009-07-17 18:00:32
KUR*A,KUR*A A JEDNOU KUR*A!!!!jsem tu asi jedinej hnup kterej na to musi jit az v srpnu kvuli dovolene,a kvuli tomu ze vsechna kina jsou vyprodana...
Anonym [90.179.35.130]
Autor: Blaster Datum: 2009-07-17 18:27:17
Tak kina určitě vyprodaná nejsou :eek
Autor: Anonym [90.179.35.130] Datum: 2009-07-17 18:59:55
Blaster:já bydlím ve varech promítá se to tu zatím v jednom největším kině a do 20. je totálně vyprodáno...pak až v srpnu a to ve více kinech...kdybych nejel na dovču tak bych si klidně na film zajel do jinýho města,čekat se mi totiž nechce:) tady ve varech je do 20.července absolutně vyprodaný každý místo...
Anonym [90.179.35.130]
Autor: Blaster Datum: 2009-07-17 19:07:48
Tak v Brně je celkem volno :grin Jdu zítra a je tam ještě přes 150 míst volných
pro Anonyma [93.99.25.130]
Autor: Arlondie Datum: 2009-07-17 19:17:59
Hele, anonymko, já ti nadávat nebudu, ale vysvětli mi prosím tě svou hned první větu: "Přijde mi, že recenze není tak objektivní, tak jak by měla." 
 
Kdes přišla na to, že má být recenze objektivní? DVAKRÁT tam píšu, že se jedná o SUBJEKTIVNÍ recenzi :grin
Autor: Anonym [90.179.35.130] Datum: 2009-07-17 19:28:46
Blaster:mno tak tady u nás je to tak plný a žádaný,že tam chodí lidi načerno po domluvení s promítačem...zaplatí mu a mají:) kritický toe...karlovy vary-město korupce xD
Autor: Anonym [90.179.35.130] Datum: 2009-07-17 19:31:54
Arlondie:z toho si nic nedělěj,mnoho lidí asi ani neví jaký mají tyto slova význam:D tím samozřejmě nenarážím na anonyma 93.99.25.130:)
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-17 19:53:41
Nehledě na to, že recenze jako slohový útvar ze své podstaty nikdy objektivní být nemůže... Je to vždy subjektivní pohled, který se maximálně může přiblížit průměrnému zhodnocení (nemyslím tím průměrného jako průměrného, ale jako celkového ;))... Kdysi sem o tomhle četl článek, ale nevím, kde to bylo... Autorem byl Cival.
pro KARLOse
Autor: Blaster Datum: 2009-07-17 20:45:20
Pokud byl autorem Cival, tak možná myslíš web www.moviezone.cz , kde dělá redaktora. Taky se objevuje na www.csfd.cz. Vím to, protože tam sám pravidelně přispívám a Cival dokonce napsal recenzi na HP 6
Autor: Blaster Datum: 2009-07-17 20:51:38
Jen tak mimochodem, k novince na to, že Williams nahradí Hoopera, jsem napsal novinky z Prince a Relikvií, speciálně jsem to přeložil i přes to, že moc dobře anglicky neumím. Žádná odezva :(
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-17 21:52:44
Ne MZ to není, tam trávím moc času na to, aby sem takový článek odtud nevyštrachal ;).... Cival psal i na filmpub a filmweb, na některém z těch dvou by to mohlo být, jen bohužel oba padly a nevím, jestli je jejich databáze pořád přístupná, nebo se články někam přestěhovaly, proto právě nevím, kde by to mohlo být ;)...
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-17 22:00:28
Hmm, bylo to nady - http://filmpub.atlas.cz/clanek.aspx?articleId=16338, ale to už přesměrovává na hlavní stranu aktuálně.... škoda :(
Maro
Autor: Anonym [90.176.48.65] Datum: 2009-07-17 22:17:55
Tak dneska jsem byl v kině na Prince.....řeknu Vám jsem zklamaný a naštvaný zároveň....Připadá mi, že ten film vůbec nemá děj-jako špatně sestříhané video...nějaký děj jsem pocítil až od půlky¨nebo od třičtvrtě filmu. Byly tam super vtipné situace jako např. "dračí koule" nebo jak Harry vypil Felix Felicis :D Ale zklamal mě prostě že ten film neměl děj....vypadalo to jak sestříhané z hlavních momentek knihy které na sebe vubec nenavazovaly. Scéna Útok na Doupě byla super to ji musím pochválit. Chyběl mi tam taky pohřeb Brumbála na konci....až tak smutně to nevyznělo. Tady ten film hodnotím asi jako nejhorší z celé sériea štve mě to. Mohli z toho udělat perfektní film ale jak říkám zdálo se mi to takové rozkoiuskované a nenávazně. Kéž by natočili ještě jedenoho Prince a na něm by si dali záležet... :(
Maro
Autor: Anonym [90.176.48.65] Datum: 2009-07-17 22:21:22
Jsem z toho úplně špatný.....ja chci lepšího Prince :cry Ach jo.....proč řekněte mi proč nás museli tak zklamat.....
HBP
Autor: wilda Datum: 2009-07-17 23:29:57
Souhlasím s Arlondií a všemi kterým se film nelíbil.To co sem měl možnost vidět na premiéře bylo něco příšerného a hodnotím ho jako nejhorší z celé řady.Začátek filmu kdesi v metru,Harry flirtující se servírkou s denním věštcem v ruce a Brumbál na nástupišti v kouzelnickém oblečení.Jak na to proboha přišli.Kde jsou dursleyovi a scéna s Kráturou kde Brumbál zkouší zda na Harryho přešlo dědictví po Siriusovi včetně Krátury.Myslím že tato scéna tam byla i pro další díly dost důležitá.Další scéna co mě pobouřila je ve vlaku kam pro Harryho místo Tonksové dojde Lenka.Útok na doupě s jeho zničením opět další vymyšlenost a konec dílu se Snapeovým pšt na Harryho udělalo definitivní tečku za tímto velmi chaotickým a nepovedeným dílem.Fanoušek a člověk jenž četl všechny knihy musí být velmi zklamán.Ten kdo knihy nečetl absolutně nechápe souvislosti.Mohl bych pokračovat donekonečna se zásadními chybami ale to by byl velmi dlouhý článek.Abych to shrnulChtěl sem původně po premiéře zajít ještě jednou na film do Imaxu ale po jeho shlédnutí to vzdávám.Jen doufejme že sedmička nebude ještě horší. :upset :( :cry
Maro
Autor: Anonym [90.176.48.65] Datum: 2009-07-17 23:36:43
Ted sem si projel vsechny trajlery.....upe bomba tak pro ten film museli tak zdrbat...aspon to mohli nejak dejove propojit...bylo to proste jak by ty sceny byly vysekane a zadne propojeni mezi nima....ach jo.. :(
Hulák pro slečnu Arlondii
Autor: Milan "movie" Klíma Datum: 2009-07-18 02:16:52
,jejichž názorů na svět Harryho Pottera a především filmovou hudbu si velmi vážím a podotýkám, že bych nerad v předchozí větě měnil slovesný čas. 
 
I když jsem se původně chtěl vyhnout „fanouškovským fórům“, protože bezzubé heslo „kniha byla lepší“ na mě působí hůře než ty nejsilnější blicí udělátka dvojčat Weaslyových, při přečtení malé ranní recenze a následného sympaticky rozbojovaného fóra jsem se rozhodl zakročit, neb zde je pácháno bezpráví na takřka geniálním filmu Princ dvojí krve. A já jsem se rozhodl vystudovat film a psát, abych bránil bezpráví hloupých kritik, neb způsobuje obrovské škody na divácích. 
 
Arli, nezlob se na mě, prosím, ale tvůj text má mnoho vad. Začněme třeba oním subjektivním obranným kouzlem, které ani sama mistryně potterwebu nevymyslela dobře, proto se obrátilo proti ní, jako nejčernější černá magie. Ono napsat o nějakém textu, že je subjektivní, a proto se do něj nemůžete strefovat a pak ho použít právě takto a právě zde, je trestuhodný alibismus. Samozřejmě máš Arli právo na subjektivní názor, ale napsala jsi kritiku, i když má formální vady(nadužívané slovo „divný“, která coby hodnotícím adjektivum je imbecilně nicneříkající), vykazuje jistou argumentační schopnost a odstavec o hudbě je tak odborný, že žádný z mnou známých profesionálních kritiků(a že jich pár je, mdloby na vás paní Spáčilová) neanalyzuje hudbu lépe. V této velmi ožehavé době pro fanoušky jsi horkou jehlou ušitý text(jaký jiný taky mohl být v půl čtvrté ráno po premiéře) vydala na velmi čteném webu, kde máš právem „velkou moc“, a jak ví spiderman: „s velkou mocí přichází velká zodpovědnost“. Tvůj text vyvolal za pouhé dva dny na 130 komentářů a další přibývají. Mnoho fanoušků popsalo své rozpaky a strach z nového filmového Pottera, některé nedejbože snad odradily poznámky tvoje a dalších smrtijedů, jenž se na foŕu přidali své přitakávací smrtelné kletby. Ano, máš právo na subjektivní názor. Ale kritika určená lidem se má snažit být alespoň trochu objektivní, neb podložená nesprávnými, mylnými a odpust mi lehce stupidními argumenty, může napáchat zlo. Toto tvrzení bych měl podložit příklady, tady jsou: 
 
Jak obránce filmového světla Karlos poukázal kritici opravdu nepřijali Vězně z Azkabanu rozporuplně. Ne serveru metacritic.com, který i moji profesoři na filmové vědě doporučují jako zdroj odborných textů pro citace do odborných prací má 81%, tudíž většina z asi 40 renomovaných amerických kritiků hodnotí film nad 80%. Mimochodem Princ dvojí krve má 78% a většina českých kritiků hodnotí taktéž 80% nebo chcete-li ****.  
Kritiky tvé kritiky právem viníš z nedostatku či absence argumentů, tvé argumentační schopnosti v ranním textu jsou však velmi nedostačující. Pouze strháváš jednu věc za druhou za pomocí bezzubých přívlastků jako výše zmíněné divné, či nesmyslné, zmatečné či zklamání. Necháš se pohltit detailem jako jest ono příslovečné zavázání tkaničky, stovky jiných výborných detailů ale nezmiňuješ. Tady bych sám tebe obhájil za to, že tvůj text jsou spíše rozezlené dojmy, ve svých poznámkách ve fóru argumentuješ už s čistou hlavou a lépe, i to je ale důvod, proč takový text co zde visí a páchá škodu, tu nikdy viset neměl. Tvé poznámky se hodí lépe do článku dojmy z premiéry a jako recenze tu měl viset trochu objektivnější s klidnou hlavou napsaný text, někoho kdo umí lépe psát. Tady se může zdát, že svým dalším příspěvkem nabízím sebe, ano i to je možné, prosím brát s jistou skromností. Ale například i před chvílí uveřejněný text rozebírající režii, scénář, hudbu a herce už působí o mnoho lépe, i když lehce neúplně. 
 
Na závěr bych rád úplně odsoudil argumenty, kterými arogantně svůj text posiluješ v příspěvcích fóra. Tvé rozumění filmu má před blbcem obhájit to, že si dostala pár tisíc euro za složenou hudbu? To je přece uboze nafoukané a navíc zoufale nevypovídající. Já bych svůj hulák i přiloženou recenzi mohl obhájit tím, že jsem zinkasoval pár desítek tisíc za režii, kameru, střih a hudební dramaturgii jistého televizního pořadu, ale neudělám to, neb by to bylo trapné. Argument, že studuješ filmovou hudbu je už opravdu velmi vypovídající a tvé rozbory hudby jsou zralé, i když s nimi nesouhlasím(těším se na argumentační řež, v které nejspíš prohraju, neb o technice hudby filmové víš daleko více) Tady můžu argumentovat i já, že studuju 5 let filmovou vědu, že jsem na filmy o Harrym Potterovi napsal bakalářku, kvůli které jsem přečetl vše co bylo na odborném poli o filmech HP napsáno(čehož je bohužel poskrovnu) a také stovky recenzí, jenž mě snad opravňují k nějakým objektivnějším tvrzením. Proto, nevadí li vám milí čtenáři delší texty, budu rád když si přečtete moje snad trochu odborné(můj záměr je nakonec čistě akademický, že:)) snažení o složkovou analýzu šestého filmu, jenž připojím následně. I když bude neúplné. průstřelné, neb je na rychlo psané a jednou napsané, protože jak všichni, kdo o filmovém psaní něco vědí, dobře ví: „art of writing is the art of re-writing“. Text, který má spatřit oko natěšeného fanouška nelze psát ve vzteku ve tři ráno po jednom zhlédnutí.  
S pozdravem a přáním dobrého zdraví 
MOVIE 

verca
Autor: Anonym [193.179.103.64] Datum: 2009-07-18 03:08:58
hm, tak pote, co jsem se cerstve vratila z kina, se musim opravit - konec se mi fakt hodne nelibil, at uz to bylo vynechani boje s radem, brumbalova pohrbu, atd, nebo FAKT trapnej zaber na to, jak vsichni hodinu stojej nad brumbalem a koukaj na nej, nikdo nerekne ani slovo.. to me snad rozcililo ze vseho nejvic.  
 
a pak jeste ginny, co to tam s ni provedli? opravdu mi chybela velka oslava famfrpalu a libacka harryho s ginny:)
nektery sceny byly povedeny, na druhou stranu na muj vkus az moc 'muckani' a toho vseho a veci, ke kterejm v knize vubec nedoslo..  
 
scena s doupetem byla naprosto zbytecna, jsem zvedava, jak tohle vyresej v sedmicce, kde se ron normalne vrati domu.. 
a brumbal? kam se ztratila ta jeho jiskra? od zacatku harryho jen tahne za sebou, uz v prvni spolecny scene, nic mu nevysvetluje, jen rozkazuje. 
nerikam, ze v sestce je brumbal kral smichu, ale prece jen z nej udelali nabrucenyho morouse, kterej nema ve filmu ani jednu svetlou chvilku. 
 
hudba me nijak neoslovila, nerikam, ze mi vylozene vadila, ale rozhodne mi v hlave neutkvela zadna melodie.. 
 
chvalim weasleyovic kramek, i kdyz rozhodne mohl dostat vic prostoru, pak taky famfrpal, o nemz plati totez a draca.  
 
bohuzel cim dal tim vic plati, ze film nakonec PRO ME vypada spis jako trailer na knizku, sceny na sebe nenavazujou, dej skace z jedny na druhou, aniz by se do nich clovek stihnul vcitit..  
 
howgh:D 

verca
Autor: Anonym [193.179.103.64] Datum: 2009-07-18 03:11:53
samozrejme nezminuju rona, ten byl opravdu super!! a levandule pro me presne jako z knizky:)
Harry Potter a PRINC DVOJÍ REŽIE
Autor: Milan "movie" Klíma Datum: 2009-07-18 05:36:06
Edited by Albert Zweistein, Potterweb.cz: 
Se souhlasem autora jsem následující obsáhlý a kvalitní názor publikoval pod týmž názvem (a autorem) jako samostatný článek (viz titulní strana webu). Reagovat tedy můžete tam. 
 
Stopadesáttři minut režijní bravury se třepotá v zhruba padesáti kopiích po celé naší vlasti. Většinou sklízí nadšení, knižní radikálové jsou opět překvapení, že se do filmu nevešlo všechno, knižní debilové, jsou opět pohoršeni, že tvůrci si správně uvědomují, že film je jiné médium a že Rowlingová opravdu není bůh a přidávají nové scény a troufnu si říct, všichni, včetně mě jsou překvapeni. Ano, David Yates nás překvapil. Čím? Natočil jiný film, než jsme čekali od série. Jiný film, než jsme po výborném Fénixově řádu čekali od něj.  
Dokonalost sice z filmařské magie občas mrkne, nicméně nic není bezvadné ani adaptace poměrně slabé knihy, která jednoduše dokonalá být nemůže. Hodnocení knihy je relativní a ponechám ho na každém. Málokdo si ale uvědomuje, že film zvýrazňuje neúplnost knihy, která je první polovinou celistvého příběhu, jenž je rozdělen mezi Prince a Relikvie(neříkám že rovnoměrně). Závěr, který pokládá mnohé narativní otázky(viteály?Snape?Je Brumbál kokot?), jež se zodpoví až v Relikviích, pak těžko může být pro filmového diváka ať už čtenáře či nečtenáře plně uspokojivý. 
Čím překvapil David Yates mě? Neuvěřitelnou komplexností vize magického světa a tím, že opustil své režijní zbraně z Fénixova řádu a útočí na naše emoce a bránice nějak jinak. Jak? 
Pokusím se poodhalit odpověď v následující složkové analýze, i když upřímně přiznávám, že ani po třech zhlédnutích(a za pár hodin se chystám na čtvrté) nedokážu bravurní komplexnost plně dohlédnout. Složková analýza je jednoduchý formát, pro čtenáře přehledný. Vyberte si co vás zajímá, pokuď jste debilové, nevybírejte si prosím vůbec, děkuji. 
 
SCÉNÁŘ 
Ono je hrozně jednoduché říci, Kloves může za problémy, podívejte se jak byl Ohnivý pohár epizodický. (propottera(dle vzoru proboha:) četl jste někdo tu knihu? vždyť to je definice epizodického narativu(mistrovství, úkol, ples, úkol, hřbitov)). Ano, přiznávám některé obraty v propojení zápletky jsou stále Klovesovsky neobratné(např. Když před použitím Felixe Harry a Ron náhodou potkají Křiklana a Ron se Harryho zeptá, jestli už měl štěstí), něco se může při ortodoxním čtení knihy zdát nelogické.  
Fakt, že Harry nebyl připoután při Brumbálově smrti je velmi problematický. Nicméně je možný i realitický výklad, že poslechl Brumbála na slovo, Snapovi věřil a z Avady byl natolik překvapen(mžiklý nekontinuální střih dokazuje), že se nezmohl na sebemenší reakci, což si sám později vyčítá. Mizancéna však naznačuje, že Smritijedi při odchodu prošli kolem Harryho, což je vskutku nelogické. 
Zatím nikdo v českých kritikách a vtipných fórech, které jsem četl nevyzdvihl Klovesovo mistrovství ve schopnosti dostat na scénu jemné detaily, které mají fanoušky knihy těšit, oni jsou však nato příliš slepí(trpaslenka, montáž přípravy doušku živé smrti, Ronův styl při famfrpálu, celá scéna s použitím Felixe). Nikdo zatím neocenil mistrovství v dialogu. Příklade za všechny Křiklanova řeč o kouzelné rybičce s nádhernou metaforou postřehnutelnou pouze v originále: „Flower petal had come from a Lilly. Your mother gave it to me“. Podle jedné zahraniční recenze v této scéně excelentní herectví a text představuje to nejkrásnější kouzlo, která pro diváka ožívá i když není vidět. Je v představivosti, je v minimalismu. A takových příkladů najdeme více.  
 
ADAPTACE 
(Adaptaci tvoří scénář společně s režisérem, dotýká se ale i všech ostatních složek(herectví, mizanscéna, atd.). Je to však téma natolik mezi fanoušky ožehavé, proto jej vyděluji.) 
Adaptační přístup v sérii roste od ploché ilustrace Columbusovy, přes reimaginaci plnou virtuózních filmových nápadů páně Cuarónova, žánrový přístup thrilleru s prvky romatické komedie pana Newella, přes nové pojetí s mistrovským zapojením stylistických prvků, především střihu Yatesova řádu. Yatesův nový přístup nedává hlavní apel jedná stylové složce(střihu), ale výborným a těžce rozkrytelným způsobem kombinuje všechny složky, čímž dosahuje nebývalé komplexnosti. 
Zjednodušm scénáristické adaptační trápení na otázku, co bylo vypuštěno, co přidáno a jak se zachází s klíčovými momenty. 
Rowlingová je extrémně epizodický autor, zahlcuje svou prózou množstvím detailů, které většinou přinesou nápad, originalitu, kouzlo. Jako spisovatel dialogů se však rozplývá v mnohostránkových vysvětlovacích scénách, kde často používá více slov a informací, než je nutné. Některá fakta dokazuje zbytečně složitě na ploše celých kapitol(Co všechno se propottera stalo s viteálem prsten) Film toto nezbytně musí kleštit. Všichni víme, že doslovná desítky hodin trvající adaptace je zkrátka nemožná. Tak proč se tomu pořád někteří fanoušci diví. 
Myslím, že krácení opět proběhlo účelně a naopak jsem překvapen kolik scén ohledně linie s Křiklanem se do filmu vešlo, aniž by to nudilo či překáželo velkým věcem. Ona především Křiklanova linie prostě míří k zásadnímu objevení co je to viteál, proto musí mít zásadní prostor ve středu filmu. Ať mi nikdo inteligentní netvrdí, že nečtenář knihy to ze správné vzpomínky Křiklan a Raddle v kabinetě nepochopí. Je opsána z knihy takřka větu po větě. Zrovna tak například Brumbálův závěrečný dialog s Malfoyem. 
I když chápu rozčarování z vyškrtnutí závěrečné bitvy(začínající šarvátka však zdaleka nedosahuje virtuozity kapitoly Bitva o Bradavice z Relikví a věřte mi za dva roky toto rozhodnutí plně doceníme). Málokterý kritik tohoto vypuštění si ale uvědomuje, že absence bitvy nahrazená monumentálním pochodem Snapea a smrtijedů Bradavicemi a krásným symbolem sfouknutých svíček přispívá k hlubokému emocionálnímu dopadu Brumbálovy smrti(jenž zmiňují desítky recenzentů), jenž by létající kletby v akční scéně nepříjemně narušily.  
Přidané scény? Útok na most je to nejbrilantnější otevření(samo uvedené hluboce emocionálním flashbackem na ministerstvo), kterému se dostalo kterémukoli Potterovi. A tolik diskutovaný útok na doupě? Ptáte se proč tam je. Jednoduše druhý akt potřeboval nějaké připomenutí, že mimo bezpečný svět Bradavic, který Draco nahlodává rozplývavou skříní je ve skutečném světě opravdu nebezpečno všude. Scéna představuje mistrné zvládnutí napětí pramenící z bezchybného stylu(střih, barevné korekce pole, hudba), přitom dodržuje charaktery postav. Komu může vadit, že Harry se v afektu vyběhne pomstít Bellatrix, že Ginny z lásky chce Harryho ochránit. Ano, oba jednají zbrkle, ale takoví přece jsou. Tím samým chováním Harry v řádu přispěl ke smrti Siriuse. A když Belatrix zjistila, že tři členové řádu tvoří přesilu ze zlomyslné pomsty zničila s Šedohřbetem Doupě, vždyť taková ona také je. A že v Doupěti v sedmičce nebude svatba? Nebuďte omezení, nabízí se spousta řešení. Dobře víme, že pár mávnutí hůkou poškození Doupěte může spravit.  
A pohřeb nahrazený emocionální metaforou světla? Doslovně zfilmovaný pohřeb by byl neobratný, dlouhý a příliš by na sebe strhnul pozornost z oné emoce. Přidaná scéna ji naopak podtrhne, nebo lépe řečeno podsvítí.  
 
HERECTVÍ 
Zde i já použiji subjektivní ochranné kouzlo. Neboť analýza herectví se i v akademických kruzích považuje za subjektivní, jelikož co je pro jednoho hloupě kamenná tvář je pro jiného mistrný minimalismus a podobně. 
Hlavní trio roste s každým filmem, v šestce však učinili neskutečný pokrok. Grint ovládl komediální herectví(scéna s lektvarem lásky), Watsonová se zase zbavila herecké manýry zvednutého obočí a zlomené srdce především ve scéně s Oprugnem(žlutí ptáci) ztvárnila nečekaně herecky vyzrálým pláčem. 
A Radcliffe? Role Harryho si žádala ztvárnění vzteku a bolesti ať už fyzické či psychické již v předchozích dílech. Tyto polohy nadále zvládá stejně dobře. V šestce však přišel s mistrným zvládnutím zdravé sebejistoty(monolog před Křiklanem) a především s téměř dokonalým komediálním herectvím v sekvenci Felixe, jenž lze plně docenit pouze v originále. Jeho lehce zfetovaný hlasový projev se pokouší o proražení bránice, stejně jako jeho neskutečně vtipné gesto o pavoučích klepetech.  
Mistrovství výkvětu britského herectví netřeba rozebírat na větší ploše. Gambon posouvá Brumbála především v pití lektvaru, Smithová prohloubila mateřskou intonaci. Více prostoru v tomto textu si zaslouží nováček Broadbent, neb má nejvíc prostoru i ve filmu. Nevěřil jsem, že složitá ambivalentní postava milovníka celebrit ožije na plátně tímto způsobem. Pozorujte mimiku při pronášení replik, je expresivní, výrazná, ale neuvěřitelně chytlavá. Výše zmíněný příběh o rybičce z lístečku lilie aspiruje na jeden z nejlepších hereckých výkonů v sérii vůbec. A mistr Rickman? Mýlí se každý, kdo píše, že Snape dopadl špatně, ať už z nedostatku prostoru či minimalismu scénáristickému či hereckému. Alan dokáže velké věci pomocí takřka nepoznatelného pohybu koutku úst. Nečekal jsem tak geniální ztvárnění strachu(scéna z neporušitelným slibem) či bolesti(Avada Kedavra a následný pochod školou). Při odhalení totožnosti prince téměř úplně vynechali vztek oproti knize. Proč to kritizovat. Snapova emoce strachu ze špatného kroku by oním vztekem byla úplně rozložena. Rowlingová se v knize snaží čtenáře přiklonit ke zlému vnímání Snapea, prvoplánově. Filmové pojetí přispívá více oné ambivalenci. Všichni už přece víme, jako to se Severusem je, i on vládl kouzlem největším lásce. Zhrzenost ho však v životě sváděla na scestí. Brumbál mu však vždy pomohl nakolejit zase zpátky. Tato narativní odpověď plnému docenění závěru šestky vskutku chybí. Kdo za to však může. Autorka předlohy. Vskutku. 
 
MIZANSCÉNA 
Pro tápající mizanscéna představuje vše co je před kamerou: kostýmy, rekvizity, lokace, stavby i samotné herce. Tato složka by si zasloužila širší rozbor, než mu v této rozkvetlé recenzi dopřeji(můžete třeba začít doufat, že se nakonci promění v rybičku a odplave). Produkční design Bradavic opět představuje světovou úroveň v této filmařské profesi. Filmaři se vrátili do lokací, kde natáčeli Tajemnou komnatu. Znovu poznáváme chodbu, kde Ginny psala vlastní krví. Kostymérky se vyřádily především na Střelence(koho nerozesmál lví čepec ať si dá po hlenech chutnající bertíkovu fazolku). Komnata nejvyšší potřeby představuje záplavu krásných rekvizit, v které si přesto dokážete všimnout důležitého symbolu ptáčků jednoduše proto, že klec je chytře umístěna do prázdného prostoru před komnatu a několikrát máte na zřeteli kdo jí ještě obývá a kdo již ne. Nemá smysl plnit další a další řádky rozplýváním se nad krásnými detaily(bezová hůlka), představte si třeba, že další možné řádky tohoto odstavce se zrovna rozplývají v rozplývavé skříni. 
 
SPECIÁLNÍ EFEKTY 
Ukáží se hned na začátku, kde bezchybně zničí Millenium Bridge(věřte mi nedávno jsem pod ním plul, stále tam stojí:)) a poté zase bezchybně napraví škody v mudlovském bytě, jež obývá Křiklan. Magické poletování předmětu má kořeny ve Vězni z Azkabanu, tentokrát je ale dovedeno do virtuozity. Myslíte, že bych takhle mohl pokračovat další a další minuty filmu? No právě že nejspíš nemohl. Ano, famfrpál sice nabídne nějaké mlaskoidní efekty a scéna v jeskyni představuje vrchol prolínání pookénkové animace(Inferi), digitálních pozadí(krystaly) a digitálního světla(Nádhera Maxima) a složitých podvodních scén v kombinaci s ještě složitějším digitálním ohněm.  
Nicméně i když jsou efekty takřka všudypřítomné, jsou téměř neviditelné. Proč? Zde se dostáváme k jednomu z překvapení, jenž nám Yates přichystal a kterým vybočuje z blockbusterové linie potterovské série. Yates se vědomě vzdává pozlátek, efektních efektů(kterých je pln každý díl a nejvíc asi Ohnivý pohár, ale i závěr Fénixova řádu) Yates si je natolik jistý, že k dosažení velké emoce používá absolutní soustředěnost na postavy, na jejich zamilované strasti, na jejich utrpení, na jejich chyby. Harryho přes brilantní analýzu postavy(výše zmíněné) posune k odhalení klíčového faktu o zničení Voldemorta, ke kterému stačí dialog žáka a učitelé nikoli obřímí bitva plná speciálních efektů. 
 
KAMERA 
Kamery se poprvé v sérii chopil Bruno Delbonnel mimo jiné kameraman vizuálně brilantní Amélie z Montmartru. Přesto k mému velkému překvapení kamera alespoň co do pohybu příliš neexhibuje, vystačí si s minimalismem přítomným snad v každé složce filmu. Nedočkáme se žádných komplikovaných a jen pouze několika překvapivě sofistikovaných pohybů kamery(panorama přes hůlku McGonagalové při vzdání holtu mrtvému). Kamera překvapivě funguje ve statické poloze. Ani tradiční průlety exteriéry hradu nejsou užívány v míře, na kterou jsme zvyklí. Statická kamera není a priori špatná, neb soustředí pozornost na dění v mizanscéně a na herectví a absence dlouhých záběru s komplikovanými pohyby kamery umožňuje dynamický střih.  
Čeho se však v Princi dvojí krve vynabažíte do téměř geniální dokonalosti je svícení, kompozice a barevné korekce obrazu.  
Svícení nebývale znázorňuje prostorovost a vsadil bych se, že třeba nasvícení komnaty nejvyšší potřeby zabralo asi týden, natolik je komplikovaně mnohovrstevnaté. 
Kompozice mnohokrát zaujmou svým překvapivým odhalením něčeho v pomalounké jízdě(neřekl jsem, že pohyb kamery je absolutně nepřítomný). Většinou se jedná o odhalení Malfoye, který někde smutně truchlí-když Harry jde s Lenkou na večírek, když Ron ve věži políbí Levanduli. Některé statické kompozice zase vhrnou děs na divácké emoční hodiny např. detail na Katie Bellovou s odhalenými zuby při postižení kletbou. 
Barevné korekce na sebe v Potterovské sérii strhávají snad největší pozornost. Všimněte si například lehce přepálené bělosti zahalené do stěží rozeznatelných výparů při Sectumsempra, již zmíněné barvy klasů v poli při útoku na Doupě či naprosto geniálního posledního detailu na živého Brumbála, kde obestřen magickou modří, jenž však hraničí s temnou předzvěstí, řekne: „Prosím“. 
 
 
HUDBA 
Zde se asi pustím do těžkého křížku s Arlondií. Tvrdím, že Nicholas Hooper ve své práci překonal sám sebe z Fénixova řádu. Přesto paradoxně souhlasím s Arlondií, že hudební stránka pokulhává. Proč? 
Soundtrack obsahuje 28 skladeb, což je o 10 více než deska nesoucí jméno Fénixův řád. Na soundtracku recykluje pouze tři motivy. Hedvičino téma, které ale zároveň bezešvě propojí s líbeznou melodií Ginny. Podle mého názoru tvůrčím způsobem zachází s Williamsovým motivem famfrpálu z Vězně. Sám sebe doplňuje pouze v podle mého názoru nejlepší skladbě Dumbledore´s Foreboding, kde obohacuje pro mě geniální motiv Possesion(scéna souboje myslí z pětky) o jeden ze svých nových nápadů- temné ale minimalistické použití latinsky zpívajících sborů. 
Právě tyto sbory související s Brumbálem přinášejí temně zlověstné bublání, které pro mě překonává, Arli promiň, i Williamsovy smyčce(chci říct, že tohohle přístupu Williams nevyužil v Potterovi, neb nebylo zapotřebí takové temnoty, v jiných svých filmech je samozřejmě ovládá(Duel of Fates)). Skladba In Noctem, jež zlověstně chroptí ve scéně ponořování Bradavic do temna(geniální obraz postupně zahalovaného Snapea).  
Během Aragogova pohřbu se objeví líbezná melodie, jenž nezapře inspiraci skotskou národní hudbou. Doják na dudy ale překvapivě pojí komickou a tragickou polohu scény(toto spojení je přízračně pro celou Yatesovu režii). 
Další pro Hoopera nový přístup v sérii byl už použit právě Williamsem-jazzová inspirace. Skladba Wizard Wheezes, která laškovně, ale vzdáleně připomíná Fireworks, se však do filmu bohužel nedostala, na jejím místě zní právě Fireworks. 
Další přístup je originální nejen pro Hoopera, ale i pro celou sérii. Používání elektronicky upravených ruchů, které se skládají především z lidských hlasů: lehce první cesta do myslánky, více především pití lektvaru. Právě zde dosahuje nové polohy děsivosti. 
Celkově shrnuto - Hooper dokázal využít nových originálních prvků, které dobře plní svůj účel. Dokázal ale i ovládnutí gradace(skladba Journey To The Cave) a také pro sebe typické mistrné ztvárnění minimalismu(líbezně tesklivá Hermionina melodie, kde její zoufalost, nikoli vztek milá Arlondie, vpravdě minimalisticky znázorňuje brnkáním na osamělé struny harfy, tón se však nervózně zvyšuje. 
Proč tedy ani můj první dojem z hudby nebyl bombastický. Chyba leží jinde. Mýlí se ten, kdo se domnívá, že filmovou hudbu ovlivňuje pouze skladatel.  
Pomineme-li přání režiséra. Klíčové, ale neznámé funkce představují hudební dramaturg a především mixéři zvuku.  
Ačkoli nemám přesné informace, domnívám se, že při sestavování zvukové složky filmu několikrát nešťastně zasáhl hudební dramaturg. Jak jinak vysvětlíte, že pod tréninkem famfrpálu zcela nelogicky zní motiv Brumbálovy armády. Ano, možná to rozhodl Hooper, ale proč by třeba složil speciální skladbu pro Weaslyovic kejkle, která zní na soundtracku a poté stejně použil Fireworks? A důvod proč Fireworks zní pod závěrečnými titulkami mi vyloženě uniká. Třeba se Hooper zbláznil, třeba je na vinně dramaturg, nepřítel skrytý. 
Mixéři zvuku pak mohou za onu sníženou možnost postřehnutí velmi krásných minimalistických motivů. Jednoduše jsou často až neuvěřitelně hloupě potichu v porovnání s dialogy a zvukovými efekty. Například trestuhodné zabití krásné skladby Dumbledore´s foreboding, která pod Brumbálovým monologem o důležitosti zisku vzpomínky téměř není slyšet. Ani tento neduh však nelze a priori zavrhnout. Filmová hudba má být místy nepostřehnutelná a má vytvářet atmosféru, kterou jen někteří jsou schopni rozklíčovat a to až na několikáté zhlédnutí. Subjektivně musím říct, že při znalosti soundtracku na mě překrásné hudební motivy začaly vyskakovat již při druhém zhlédnutí. 
 
STŘIH 
Jak už jsem předestřel v této složce nám David Yates a jeho střihač Mark Day uchystali největší překvapení. Očekával jsem, že si bude držet mistrně zvládnutý střih Fénixova řádu, kde pracoval s kouzlem montáže(montáž flashbacků z předchozích filmů, kondenzační montáž(Brumbálova armáda, brilantní souboj myslí Harryho a Voldemorta), montáž průletů články Denního věštce. Střih na sebe ve Fénixově řádu strhával většinovou pozornost oproti jiným filmovým složkám. 
Yates své umění montáže určitě nezapomněl. Přítomny jsou všechny druhy montáže. Yates s nimi pracuje zpravidla jen jednou a minimalisticky, čili velmi krátce. Nejkratší je montáž flashbacků, při dotyku zničeného prstenu se objeví pár několikaframových obrazů, včetně tváře dospělého Voldemorta, jenž mají ztvárnit stopu, jenž nechává temná magie. Hnidopiši by tady mohli namítnou, že se ve filmu vyskytují další flashbacky, ty však Yates nestříhá dynamicky mezi sebe, jelikož vystupují jednotlivě. Jedná se o již zmíněný flashback z ministerstva v úvodu a flashbacky z myslánky. Ty však naplňují pouze jistou část definice flashbacků, jelikož nesouvisí s postavou, která flashback vyvolává. Dospělý Voldemort není vůbec přítomen. 
Průlet novinovými články zastoupí opět pouze několik vteřin trvající průlet listy učebnice, jenž je majetkem Prince dvojí krve(tento nápis se objeví ve filmu třikrát-magické hollywoodské pravidlo zapamatování důležité informace). 
Kondenzační montáž použije Yates při hodině lektvarů. Pro ztvárnění dosud neviděného zápasení s přípravou lektvarů a znázornění pomoci poskytnuté Princovou učebnicí Yates vtipně a svižně smísí několik přesných detailů, které známe z knih(Hermionin výraz, když jí něco nejde, Seamusův oheň atd.) Další kondenzační montáž do sedadla zarážejícím způsobem zhutní emoci, když Harry nutí Brumbála pít lektvar. Mistrné zvládnutí tempa nedá vydechnout, dokud lektvar není vypit a nezazní osvobozující: „Harry. (Mlask. Mlask.) Vodu!“ 
Yates však montáž nepoužívá zdaleka tak často jako v předchozím filmu. I v této složce ovládl minimalismus. Komplexnost práce filmových složek je dosažena mimo jiné právě tím, že střih nevybočuje.  
Za zmínku stojí také nekontinuální střih, který byl ve Fénixově řádu použit pouze minimálně(Harryho pád na zem po ohňostrojích). V Princi jej však Yates a jeho střihač používají častěji. Buď k vystihnutí tajemství(Drako v Obrtlé hladí Rozplývavou skříň) nebo častěji k vyjádření úleku či děsu : několik střihů na detail Harryho tváře, když začínají útočit Inferi, či výše zmíněná střihová genialita dvojstřihu na Harryho při Brumbálově smrti, po němž následuje záběr Brumbálova pádu z věže, jehož délka by mohla být zapsána do učebnice střihu. Je natolik dlouhý, aby nám vnutil informaci – je opravdu mrtvý- jenž zahájí emoci a natolik krátký, aby nepřipomínal podobné záběry v jiných filmech(teď mluvím především o opusech Petera Jacksona-dlouhý pád Gluma do lávy, pád King Konga z Empire). 
 
REŽIE 
Pokud jste se rozsáhlou analýzou prokousali až sem, určitě očekáváte zevrubný rozbor Yatesovy režie. Pokusím se o finesu pokorně, ale samozřejmě nedostatečně kopírující Yatesovo překvapení z filmu. 
To, co jste čekali, jste dostali v jiné podobě. Ono to v té recenzi je přítomno. Rozbor Yatesovy režie se z této kapitoly proměnil z listu papíru na rybí jikry, které doplavaly do jiných kapitol. Tam z nich vyrostly rybičky, které mluví o Yatesově režii dostatečně, každá o jiné složce. 
Chcete-li napovědět jména rybiček, některá se uvolím prozradit: Kouzlo překvapení, Kouzlo neviděného, Kouzlo neviditelného, Originalita, Komplexnost, Minimalismus. 
 
To, co jste od Prince dvojí krve čekali, se v něm nachází. Samozřejmě, že ne pro každého. Ale mnohým z Vás stačí jen lépe hledat, či alespoň vícekrát hledat, aby se nechali naplno ozářit Yatesovým mistrovstvím. Snad Vám tato analýza může sloužit jako Pobertův plánek, docela určitě se v ní ale nacházejí slepé chodby, které jednoduše míří do příliš subjektivně zabarvené adorace a dozajista se v ní nenachází všechno. Všechno se totiž nemůže nacházet nikde, ani ve filmu, ale ani v knize.  

Autor: Anonym [83.208.125.7] Datum: 2009-07-18 05:37:40
verca : někdy netřeba slov... ( tím myslím to, že nad mrtvým Brumbálem nikdo nemluvil )...
Velké zklamání
Autor: Anonym [89.176.30.169] Datum: 2009-07-18 07:58:21
Než jsem šel včera do kina přečetl jsem si několik recenzí a byl jsem poněkud zmaten jejich odlišnostmi. Nic obrovského jsem raději neočekával, ale skutečnost byla nakonec jestěmnohem horší. Ten film se mi prostě nelíbil. Důvodem byla zejména absence některých podle mě klíčových kapitol z 6. knihy. Pokud by byl film samá akce, byl nějak ztrhující, snažil bych se ještě absenci vzpomínek na Voldemortovu matku, vraždu Raddla st., na získání některých viteálů, ukázku zničení prstenu atd., nějak pochopit, ale ve filmu byl dán obrovský prostor (souhrně to lze nazvat) "muckání všeho druhu". Hlavní obsah 6. dílu úplně unikl pryč, je to naprosto proměrněná šance. Zatímco jsme mohli sledovat neskutečně trapně stojící "staré" Snapa, Brumbála a další u Ronovy postele, kde se řešilo s kým bude chodit, ve filmu nezbyl žádný prostor na hodiny lektvarů, kde by HP vynikal (jen jedna scéna), odfláknutá byla reakce Snapa na zranění Malfoye, nekonal se žádný boj na chodbách po vniknutí Smrtijedů. Suma sumárum - film byl velmi dlouhý, ale absolutně špatně zaměřený. Pokud by 5 - 10 minut bylo věnoáno tomu, že HP se zamilopval do Ginny a Hermiona do Rona, zatímco ušetřený čas by se vyplnil minulostí Voldemorta, která by leccos vysvětlila a znamenala by i určitou akci, která v 1. polovině filmu absentovala úplně a do odletu do jezkyně ji představoval pouze trapný a umělý útok na Doupě, film by vystihl to, o co v knize šlo především. Z filmu mám dojem, že v 6. díle se řešilo pouz kdo s kým a jak a pak se letělo do jezkyně a pak Snape zabil Brumbála. Ale tak to přece nebylo. Podle mě jsme se měli dozvědět hodně moc o Voldemortovi a mnohem více o viteálech, ale zatím jsme se dozvěděli jen hodně moc o tom, jak teenagři prožívali rok ve škole.
Ještě malé dodatek k "Velkému zklamání"
Autor: Anonym [89.176.30.169] Datum: 2009-07-18 08:03:31
Poslední ranou pro mě bylo, když se na věží bavila Hermiona s HP o smrti Brumbála, o tom, co bude a najednou se otočila k Ronovi a řekla něco v tom smyslu, že mu už nevadí, že on chodí s Ginny. A pak se zas bavili dál. Vždyť v tom filmu vůbec nebylo, že byněco takového Ronovi vadilo a hlavně vůbec se to na to místo nehodilo. Chtělo se mi jen zařvat: PROČ!
Pro Milana "movie" Klímu 2009-07-18 05:3
Autor: Albert Zweistein Datum: 2009-07-18 08:24:38
No héérdek, ještě že tu nemáme omezenou délku komentářů ;) 
Nemáme to raději vydat jako samostatný článek? Nezapadlo by to, šlo by s tím polemizovat v samostatných komentech, ...
Pro Alberta
Autor: Milan "movie" Klíma Datum: 2009-07-18 08:42:19
Nemám žádný problém s tím, že byste to publikovali jako samostatný článek. Rád budu odrážet útoky ve vlastním fóru. Nicméně tady to neustále tak vře, že jsem prostě musel přispět:)
HP6
Autor: Anonym [88.146.47.123] Datum: 2009-07-18 10:12:22
Musím říct,že jsem z filmu nadšen... Četl jsem si tady to vaše stršení avážně jsem se bál,že se mi film nebude líbt, ale opak je pravdou! Flm byl podle mého názoru naprosto užasný!!!! Doufám ale,že nejsem sám komu se to hrozně moc líbilo, nebo jo!?
HP6
Autor: Anonym [88.146.47.123] Datum: 2009-07-18 10:15:49
Jo a ještě bych chtěl moc pochválit jak natočili to zabití Brumbála,že šlo vidět že to Snape vážně nechce udělat... To se mi moc líbilo!
Doggy
Autor: Anonym [213.220.211.213] Datum: 2009-07-18 17:12:41
Tak mi to nedalo a šel jsem do kina už(až) dneska v sobotu a moje dojmy ? Perfektní, vtipný, boží ! Nejlepší ze všech dílů a vtipných scén je tam více než z předešlých dílů dohromady :D Tento díl se fakt povedl a nechápu lidi, co jsou proti. Sice každej má svůj názor, ale promiňte co víc jsme si mohli přát ? Prostě fakt skvělej film, ty co to ještě neviděli, neváhejte a běžte hopem do kina ! :D
Moje recenze
Autor: Blaster Datum: 2009-07-18 19:15:34
Byl jsem na tom dneska v kině. Moje recenze je trochu delší, proto je na tomto odkaze: http://blogy.moviezone.cz/IvoB/ivob-movies-report/2009/07/18/harry-potter-a-princ-dvoji-krve-dabing---muj-pohled/ 
Je to kladná recenze ;)
Autor: janie83 Datum: 2009-07-18 19:42:24
Ještě jsem na tom nebyla, ale i přes některé ty záporné dojmy se na film docela těším. Jen se do té doby ještě musím přemluvit, abych to nesrovnávala s knížkou :grin
Autor: KARLOs Datum: 2009-07-18 22:44:22
Princ dvojí krve není poloviční krve. Šestý Harry Potter jen prodělal transfůzi, která mu do žil vlila jinou, naprosto odlišnou krev do žil. A není to jen dílem Klovese a Yatese. Na scénu se vrací závan chutě ze třetího čarodějnického dobrodružství a čím déle mám od shlédnutí filmu, tím víc mi to dochází – film rozhodně není bez chyby, dalo by se říct, že chyb je tam tolik, že někteří fanoušci by se mu měli až nadosmrti vyhýbat – především ti, co jim po první projekci film přišel trestuhodně ignorující knihu... 
Šestý film je především pro filmové fanoušky a právě jim dává největší přednosti snímku – Davida Yatese a jeho filmový tým – skladatele, kameramana, střihače, zvukaře a trikaře. A dalo by se s oběma očima přivřenýma do štěrbinek nápadně připomínajících profesorku McGonagalovou říct i toho Klovese. 
Kloves totiž není špatný pisálek, je to prostě nešikovný transformátor (čti člověk, co tvoří adaptaci). Dokázal to u prvních dvou filmů, kde měl poměrně jednoduchou práci – nemusel složitě vytrhávat stránky, režisér mu přihrával faktem co nejvěrnější adaptace. Dokáže ve správný filmový moment napsat správnou hlášku, dokáže scénu vygradovat, umí na papíře vystihnout atmosféru situací. 
Bohužel to, co ve vězni bylo jen náznakem, se po naprosto neustátém Ohnivém poháru navrací i v Princi. Neumí z knihy vybrat to nejpodstatnější a v mnohých okamžicích se nedokáže rozhodnout, co je pro něj důležitější. Chce ukázat vnější – mudlovský – svět, ale když na něj dojde řeč, rychle utíká do toho kouzelnického. Když chce ukázat paniku o kouzelnických Vánocích, je schopen ji rozehrát, ale neví, co by s ní měl dělat do skončení akční pasáže. A když začíná rýsovat velice slibnou linku Draca Malfoye, v závěru ho nechá zatlačit do pozadí, načeš režisér následně zcela chytře postavu vtahuje zpět do popředí. To, že jednou byl už upozaděn, je však znát. 
A asi nejsilnějším kalibrem při jakékoli obhajobě negativních reakcí je linka zásadní - viteály a Voldemort. Scénárista má záslužnou snahu rozehrát sérii do většího, propojenějšího celku, zakopává ale téměř u cíle. Všem fandům – je mi vlastně putna, že sem neviděl Brumbálův pohřeb a dokážu si představit, že kdyby nestál za kamerou Yates, byla by to nadlidsky složitá scéna, kterou by takový Newell dokázal poslat absolutně do kytek. Nevadí mi, že sem přišel o první tři kapitoly knihy. Vadí mi, že přes evidentní snahu propojit zbývající části se hodily do koše tolik proklínané vzpomínky. A to jsem asi jeden z mála, co si myslí, že divák neznalý knihy má při velké koncentraci šanci pochytit, co že to ty viteály jsou a proč jsou tak životně důležité. Jak chce proboha Kloves vysvětlit v závěru, že Harry jde prakticky na jistotu po třech předmětech a jednom (ehm dvěma) živém tvoru. Proto až zaráží, jak geniálně si připravil půdu právě pro poslední minuty filmu v zapovězeném lese pomocí necelých deseti sekund, kdy se Harry dotkne prstenu (apropo, na druhou, tu knižní, stranu je to vlastně docela blbost, protože prsten už má být zlikvidován). Možná že šestka z důvodu štědré stopáže dopadne o poznání lépe. Zde jen rozpačité přešlapávání a představa, jak by to mohlo dopadnout s jiným scénáristou. 
Pokud existuje někdo, kdo by dokázal tak nevyrovnaný scénář brilantně natočit, je to právě Yates. Nápadů má na přehazování vidlema a ještě mu tam pár zbude do vystřižených scén. Dnes neexceloval pod jeho vedením jen Radcliffe, ale celá herecká omladina, které přes značně omezený prostor sekundovala britská herecká smetánka. Emoce stříkají kolem, není ani zapotřebí ksichtíků a nové postavy i přes značně omezený prostor zvládají pobavit a zaujmout natolik, že si ani nestačíte uvědomit, že za normálních okolností by byli pouze čistě do tuctu. Yates prostě dokáže budovat charaktery tak šikovně, že stačí jeden dva pohledy v kouzelnickém obchůdku s největšími čarodějnými pííí.ovinami na světě a hned máme jasno, kdo koho, jak a za jakých okolností. A funguje to i na dospěláky. Rickman řekne všehovšudy deset vět a je z něj paradoxně ta nejvíc postava vzadu, která má to nejdůležitější slovo, filmu to nijak neubírá. Popravdě, vy jste se už u knížky neptali, proč je podtitul právě jméno nějakého kluka, co měl jednu učebnici lektvarů? Já teda jo, stejně jako u pětky a sedmičky. 
Je to opět odlišnost od knihy, kdy se Harry po vypití Felixe chová, řekněme ,dosti neknižně, do konceptu filmu to však zapadá až nebývale dobře. 
Snad u fandů nejvíce omýlané téma – Harry – Ginny – tkanička. Proboha, kdo mi vysvětlí, co potterofily na této scéně tak vadí, má u mě nejsladší čokoládu z medového ráje. Fakt, ta scéna nic neříká, jen to, že Ginny je velice pozorná a stará se, aby její nastávající choť neměl podruhé v jednom školním roce přelomeno čichové ústrojí na dvě části. 
Tak, jak Yates vede v emocionálním vyžití, si hlídá i stránku (audio)vizuální. Hudba Hoopera byla naprosto vynikající a navazuje tam, kde skončila. Používá netradičních postupů a to je dobře. Kdo by chtěl rutinu v podobě čtyřky, či provařenost jednotky a dvojky (je to jen řečnická otázka, ne flame – nechci je asi pouze já, zdá se mi)? Dobrovolně přiznávám, že nejsem hudební znalec, ale rozhodně zastávám názor, že hudba má mamutí podíl minimálně na atmosféře výsledku. A to, co předvedl Hooper nepostrádá ani atmosférické momenty, ani linky, které si budu pískat doma ve sprše. 
Film ale boduje hlavně jednou, zcela zásadní složkou a to obrazovou. Bruno Delbonnel, světová špička v obrazových kompozicích a volbách barevných palet, se nijak zásadně nechlubí svým postem, co se alespoň týče kamerových jízd a průletů. To, co dělal s kamerou Slawomir Idziak se nechává stranou a ruční kamera se nevytáhne myslím ani jednou. Na druhou stranu – Delbonnel není typ tvůrce, který podléhá trendům, které určují filmoví popíkoví géniové typu Michaela Baye, či J.J. Abramse. Raději si do detailu pohraje s nasvícením a nechá vyniknout barvám a hercům. Jestli něco, tak jen obraz si zaslouží chvalozpěvy. A ty si zaslouží i CGI, u kterých sem si poprvé u Potterovek říkal, že tady někdo odvedl echt práci. A pokud by sem si sám sobě měl něčím ospravedlnit ten posun osmi měsíců, tak jen kvůli skvělé ohnivé stěně s nemrtvými a maskám Fermina to udělám. 
Režie v podání Davida Yatese nemá rezervy. Je to hlavně tím, že má čich na spolupracovníky a dokáže s nimi kreativně pracovat. A má odvahu jako jeden z mála. Přijít z pod křídel televizní produkce do Hollywoodu a udělat tam pozdvižení nejprve s Řádem, následně naprosto nekompromisně obsadit režijní sesli po zbytek série a potvrdit, že tohle rozhodnutí nebylo neoprávněné právě princem, chce charakter hodný Brumbála. Tleskám, třikrát tleskám. 
Jak už jsem uvedl na začátku, film není bezchybný, to po něm ale ani nikdo chtít nemůže, jelikož i předloha má své dosti výrazné limity. Za limity filmové vesměs může Kloves, o tom sem byl tak nějak přesvědčený už před vstupem do sálu a po opuštění sedadla se mi tento fakt potvrdil. Ano, za něco málo může sám režisér, hlavně v tom, že Klovese podporoval v nápadech provázat vícero světů, aniž by na to měl jednak dostatečný prostor, tak nápady, stonásobně však tyhle prohřešky vynahrazuje jinde. Série se opravdu dostala do silných tvůrčích spárů a jsem tomu rád 8/10. 

princ
Autor: Anonym [89.111.97.130] Datum: 2009-07-18 23:37:39
No viděl jsem to .. ale moc nadšenej jsem nebyl .... :( :( scéna na astronomický věži je odflákla .. čekal jsem prostě víc :upset snad závěrečný dvojfilm bude lepší :p
jeskyně
Autor: Anonym [89.111.97.130] Datum: 2009-07-18 23:39:50
ještě musim říct že scéna s brumbálem v jeskyni se ale povedla
kniha lepší
Autor: Anonym [89.111.97.130] Datum: 2009-07-18 23:42:25
co si budem lidi povídat ale kniha je stejně lepší ... ve filmu jsem hlavně nechápal proč nechali shořet doupě .. no nvim jak tim naloží v sedmičce .. no uvidíme
Autor: Blaster Datum: 2009-07-19 00:05:55
Mě se právě moc líbil konec a to z jednoho důvodu - Ještě žádný díl HP mě tak nenalákal na další díl. Po shlédnutí tohoto dílu jsem měl chuť okamžitě uvidět 7.díl, jen když jsem si přičichl k té chmurné atmosféře na konci.
Pro KARLOSe
Autor: Albert Zweistein Datum: 2009-07-19 08:46:41
To samé... mám ti to vydat jako samostatný článek? 

Autor: KARLOs Datum: 2009-07-19 12:37:57
Albert: Jé, díky, budu rád :)
HP OP
Autor: Anonym [79.98.158.130] Datum: 2009-07-19 23:52:13
no vidím že nejhorší díl HP byl ohnivý pohár ale mě se ten dáíl líbl nejvíc :) :)
Autor: Anonym [79.98.158.130] Datum: 2009-07-19 23:54:54
já se do toho kina bojim vlízt po těch recenzích a komentech :grin
film
Autor: Anonym [85.132.162.163] Datum: 2009-07-20 18:00:54
dneska jsem viděla film a musím říct, že i přes kritiku některých, to byl nejlepší z dílů, který jsem viděla. chování ginny mi vůbec nevadilo. bonnie dostala celkem hodně prostoru
Lil
Autor: Anonym [92.62.224.5] Datum: 2009-07-20 18:46:37
Takže, dneska asi v jednu ráno jsem se vrátila z kina a musím říct..no..jsem zmatená. Nemůžu tvrdit, že jsem z filmu zklamaná, ale žádná sláva to teda nebyla. Když jsem se vracela domů, už jsem přemýšlela, co sem napíšu, a zprvu to měla být hlavně kritika, ale později mi došlo, že to nejde. Většina scén ve filmu byla skvěle natočená i zahraná, jenže to vypadalo jako by za sebe poskládali obrázky, sice moc pěkně vymalované, ale chyběla tomu plynulost. Taky mě dost mrzelo, že snad každou napínavější nebo ponurejší scénu ( a že jich nebylo moc ) uzemnili nějakým vtipem. Jasně, jako komedie je to výborné, ale nějak se z toho vytratilo kouzlo HP :(
Maro pro Lil
Autor: Anonym [90.176.48.65] Datum: 2009-07-21 00:04:11
Absolutně s tebou souhlasím vypadalo to opravdu jak poskladane obrazky do sebe bez nejake navaznosti....Doufejme ze si na sedmicce daji zalezet nejvic
Autor: Blaster Datum: 2009-07-21 01:25:23
co blbnete vždyť je to dobrej díl. Já ho chci vidět znova :grin A proto stahuju originální anglickou verzi, do kina se totiž znova nedostanu :sigh
Autor: Aines Datum: 2009-07-21 03:09:50
Tak kdyz jsem se nesoustredila na to, ze se vlastne divam na pokracovani Harryho Pottera, tak se mi to libilo,uzila jsem si to a zasmala se jako uz dlouho ne. Bohuzel to s potterovskymi filmy ma jen malo spolecneho..a o nejakem kouzle a spravne jiskre ani nemluve. Ale je to skvely film.. ;)  
PS:Kdy ma premieru opravdovy Harry Potter a Princ dvoji krve?? ;)
Další info
Autor: Blaster Datum: 2009-07-21 15:09:45
Pro vás (i redaktory, nebojte se to přidat jako novinku) jsem zjistil další spoileroidní info o relikviích. Viz. nejnovější článek
Autor: Anonym [90.176.249.39] Datum: 2009-07-24 20:58:25
Ač nerad, tak souhlasím s recenzí. Po 5 dílů, je Princ opravdovým zklamáním. Odcházel jsem z kina se smíšenými pocity. Je to umocněno i tím, že jsem byl na dabingu, který je podle mého názoru strašidelný... Ač jsem fanda, tak jsem se u filmu skoro nudil a pořád čekal, kdy to začne mít spád a kdy mě to opravdu chytne a uchvátí, bohužel přišly závěrečné titulky. Jak již bylo napsáno, film je plný zbytečných scén a pro některé postavy nezbylo místo... Jsem zvědav na Relikvie.
Autor: Anonym [88.102.23.108] Datum: 2009-08-13 17:59:47
sice sem to nevidel ale tesim se na ten dil :eek :x
Janina
Autor: Anonym [89.24.73.25] Datum: 2009-08-16 17:28:28
Byla jsem na tom minulý týden a jsem tak zklamaná, že se mi ani nechce jít na poslední díl. Mám pocit, že se budu dívat už jen na díly 1-5, nebo si to raději znova přečtu. Přišlo mi to plytné, nudné, v moc dlouhých mezerách se nic nedělo a pak se najdenou "něco" stalo ve dvou minutách. Z toho nic..a zase nic..film najednou skončil. Navíc mi to celé přišlo trochu jako zamilovaný harlekýn, téměř romantická komedie. Neříkám, že neměl film pár dobrých scén. Ale s předchozími díly se to nedá ani srovnat.
Autor: Anonym [90.183.103.250] Datum: 2009-12-20 12:34:42
:x
Autor: Anonym [83.208.245.28] Datum: 2009-12-24 16:03:35
máte pravdu i ne,ale zrovna ty kteří se navážej do filmařiny bych chtěl vidět jak natočí harryho pottera sami,když se jim to nelíbí. Myslete si o mě a tom filmu co chcete,ale mě se zdá jako zatím nejlepší díl série. A nevim proč byste se neměli těšit na 7 díl vždyt má být nejlepší,nikdo z vás asi neviděl ty ukázky že jo?

Komentáře vyjadřují názory čtenářů. Redakce nemůže ovlivnit jejich obsah. Vyhrazuje si však právo je odstranit.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

< Předch.   Další >
Tento web je provozován soukromou osobou
a nevztahuje se na něj Nařízení GDPR