'; ?> Potter Web CZ/SK - Harry Potter Fans - Třetí část překladu diskuze o šestém filmu
Error creating feed file, please check write permissions.

Potter Web CZ

Harry Potter Fans


Úvodní stránka > Novinky > HP6 - film > Třetí část překladu diskuze o šestém filmu

Bleskovka

Příležitost pro všechny výtvarníky!
Umíte kreslit? Chcete svá díla zveřejnit a ještě mít možnost získat pěkné ceny? Pak klikněte sem

Hlavní výběr

Úvodní stránka
Novinky
SPOILERY 7.kniha
Knížky
Herci
J.K.Rowling
Galerie
Stáhněte si
Doporučené odkazy
Návštěvní kniha
Napište nám
Soví pošta - diskuse
Příčná ulice - burza
Archiv diskuse hp.cz
Archiv diskuse FMS

Potter Web Menu

Náš tým
Naše ikonka
Akce
Newsletter
Magazín Pottered
Potter Povídky CZ
Budeč

Přihlášení

Přihlašovací jméno

Heslo

Zapamatovat
 
Chci se zaregistrovat!
Zapomněla(a) jsem heslo

Oko Velkého Bratra

Tvoje IP adresa:
3.144.251.72

RSS a sdílení

Potter Web CZ

Prohlášení

Potter Web CZ is in no way related to J.K. Rowling, Scholastic Books, Bloomsbury Publishing or Warner Bros. All images and material related to the J.K. Rowling novels is © Scholastic Books (US), and Bloomsbury Publishing (UK). All material related to the "Harry Potter" films is © Warner Bros.

Veškerá práva ke zde zveřejněným autorským článkům vyhrazena.
Články není  dovoleno přebírat bez souhlasu redakce a bez uvedení původu "potterweb.cz".

Tato stránka používá pouze vlastní technické soubory cookie, nutné pro její fungování.
Používáním této stránky souhlasíte s používáním souborů cookie.

Naše ikonka

Budeme rádi, když na svých stránkách umístíte tuhle naši ikonku s odkazem na www.potterweb.cz/web/
Potter Web CZ
Návod na vložení ikonky je zde.

powered_by.png, 1 kB

Starší články

<<< 
<<
Duben 2024
>>
 >>>
 
  Po
  Út
  St
  Čt
  Pá
  So
  Ne
 
 
1
2
3
4
5
6
7
 
 
8
9
10
11
12
13
14
 
 
15
16
17
18
19
20
21
 
 
22
23
24
25
26
27
28
 
 
29
30
 
 
 
 
 
 

 

Třetí část překladu diskuze o šestém filmu

| Tisk |  E-mail
Novinky  ->  HP a Princ dvojí krve - film
Příspěvek přidal(a) 100nawa   
sobota, 20 září 2008, 15:34
Autorka druhé zde zveřejněné recenze filmu Harry Potter a Princ dvojí krve byla zpovídána fanoušky na diskuzním fóru.

Třetí část jejích odpovědí najdete v pokračování článku!

VAROVÁNÍ: Článek obsahuje SPOILERY včetně detailních popisů některých scén!


Jak dobře vypráví film příběh?
Řekla bych extrémně dobře. A to díky všem těm změnám a přídavkům, kterých jako by bylo dost na to, aby vytvořily úplně nový způsob vyprávění příběhu prince dvojí krve. Opravdu jsem se snažila každému říct, že ačkoli vím, že jsem purista, tenhle film byl pro mne poutavý a zábavný. Ne, nebyl to úplně stejný příběh, který jsem četla, ale hned na začátku jsem zjistila, že mi to opravdu nevadí (a myslela jsem, že bude). Je to stejný příběh, ale jiný způsob jeho vyprávění. Celkově velmi dobře udělaný.

Tenhle film dává smysl, plyne od scény ke scéně velmi přirozeně, nikde není ani moc dlouhý, ani moc krátký. A příběh vypráví novým a vzrušujícím způsobem. Film nás nenechává na pochybách o důležitosti učebnice lektvarů pro Harryho a jeho úspěch ve vyučování, z ní se naučí Sectumsempra, i když hrůza zjištění, že princ je Snape, mohla být u Harryho větší, ale stále je patrná. Dracův vnitřní souboj mezi jeho snahou být krutým Smrtijedem a jeho svědomím a strachem z jeho úkolu je skvěle zprostředkovaný. Je jasné, že Harryho příští úkol najít a zničit viteály je něco, co prostě musí udělat, aby zničil Voldemorta a jeho vládu teroru v kouzelnickém i mudlovském světě. A je jasné, že mise bude obtížná a nebezpečná.

Jediná věc, co si myslím, že nebyla dobře provedena, byla nejistota, jestli je Snape dobrý nebo zlý. Reakce publika to jaksi potvrdily, nebylo žádné vyjeknutí překvapením, když Snape zabil Brumbála. Osobně si myslím, že pocit totálního zmatení a záhadnost Snapeova charakteru jsou velmi důležité, a nejsem si jistá, jestli publikum neznalé knih bylo zanecháno dostatečně zvědavé, co se jeho oddanosti týká.

Přidání humorných momentů do vážných scén jako Sectumsempra bylo dobře naplánováno, takže nekazí temnou a nebezpečnou atmosféru scén. Je to velmi rowlingovské, i když to sama JKR nevymyslela.

A vím, že jsem nepřesná a moje neschopnost dobře se vyjádřit je tady handicapem, ale film byl skutečně ohromujícně krásný. Pozemky, osvětlení a barvy byly v perfektní rovnováze a dostaly nás do správné nálady při každé scéně. Ve vzhledu a kráse podobné Vězni z Azkabanu, ale mělo to víc „kouzla ve vzduchu“ (trpím, když to takhle popisuju, vím, že to slovní spojení zní jako klišé).



Žádný Mundungus Fletcher.
 
Pana Weasleyho nenapadne Šedohřbet. To byla jen kachna, že ho napadne místo Bila.

Harry ve filmu neříká, že je „skrz naskrz Brumbálův člověk“ (není zde Brousek). Ale je zde spousta scén v průběhu filmu, které nám dávají vědět, že vztah mezi Harrym a Brumbálem není obyčejným vztahem žák – ředitel. Tohle je první film, ve kterém se mezi nimi vyvine přátelství.
 
Vypadá takhle astronomická věž?

Ano, takhle ta věž vypadá. Vidíte ty mezery v podlaze? Právě těmi štěrbinami bude Harry sledovat Draco/Brumbál/Snape scénu.




Snape/Princ dvojí krve:

OK, slíbila jsem napsat všechno, co si pamatuju, co se týkalo Snapea/Prince dvojí krve. Hodně lidí mělo starost, zda film dostatečně zobrazuje nejednoznačnost, zda je Snape dobrý nebo zlý. To, co teď napíšu, je jen můj názor.

Už jsem mluvila o Tkalcovské ulici. Bellatrix nevyslýchá Snapea ohledně jeho loajality. Snape řekne, že Pán zla mu už o plánu, který mu chtěla prozradit Narcissa, pověděl. Bellatrix vypadá překvapeně. Myslím ale, že to nezvýší naše pochybnosti o Snapeovi, spíš to dodává důkaz, že nejen my, publikum, si myslíme, že by mohl být dobrý, ale také Bellatrix a možná další Smrtijedi.

Když jsem četla HBP poprvé, byl to jeho rozhovor s Bellatrix, který spustil mé první pochyby o Snapeově charakteru. Do té doby jsem byla přesvědčená, že je věrný Brumbálovi, i když jsem přesně nevěděla proč. Myslím, že předchozí filmy v nás nechaly stejné přesvědčení. Jenže když v knize prohlásí, že je zodpovědný za poskytnutí informací, které vedly ke smrti Emmeliny Vanceové, členky Řádu, začala jsem být nejistá. Nemohla jsem uvěřit, že by někdy Brumbál povolil Snapeovi odhalit informaci, která by vedla k něčí smrti, obzvlášť ne člena Řádu. Dřív jsem se domnívala, že Snape, využívající své výjimečné zručnosti v nitrozpytu a nitrobraně, roli Smrtijeda jen hraje. Ale být jakkoli zodpovědný za smrt člena Řádu, to mě uvedlo do vážných pochybností.

Takže jsem asi doufala, že v té scéně bude něco podobného, co nás znejistí, ale mě to jenom utvrdilo o opaku. A taky ještě nevíme, jaké vážné důsledky má porušení neporušitelného slibu.

Myslím, že když Snapea vidíme podruhé, je to poté, co Draco rozšlápne Harrymu nos. On a Lenka jdou do školy a vstupují branou s okřídlenými kanci. Oba sledují Filche, jak se snaží Dracovi zabavit vycházkovou hůl, kterou s sebou vždy nosil jeho otec. Asi si myslí, že je plná černé magie. Draco se s ním hádá, pak přijde Snape a zachrání ho z nepřijemné situace. Draco hodí po Harrym nějakou urážku, pak odejde. Je toho víc v téhle scéně, ale nepamatuju si.

Pak ve Velké síni po hostině Brumbál oznámí, že Křiklan se vrátí na své staré místo učitele lektvarů. Nezdá se, že by na to byla nějaká velká reakce, i když zvuk ještě nemusel být přidán. Pak řekne, že Snape bude učit obranu. Vím, že jsem si říkala, že na to trio nedostatečně reaguje, i ostatní. Myslím, že se po sobě jenom nervózně podívají. Překvapilo mě, že nejsou víc v šoku.

Jen tak mimochodem, byl tam nový cool efekt u Brumbálova řečnického pultu. Víte, u toho ve tvaru velké sovy s roztaženými křidly. Předtím, než Brumbál dojde k pultu, má sova křídla složená dolů. Když se za něj postaví, křídla se majestátně roztáhnou do nám známé podoby.

Teď k tomu, jak Harry získá učebnici lektvarů. Harry a Ron přijdou do hodiny lektvarů a Křiklan jim řekne, ať si ze skříně vezmou učebnice, že tam má výtisky navíc. Otevřou skříňku, ve které je několik otrhaných starých učebnic a jedna prakticky nová. Harry a Ron se jako správní puberťáci začnou přetahovat o tu novou, kterou samozřejmě dostane Ron, a Harry si musí vybrat jednu z těch starých oškubaných. Když začnou dělat odvar živoucí smrti, vidíme Harryho otvírajícího učebnici, pak se kamera přesunuje nad počmáranými stránkami.

Začnou dělat lektvar, vidíme Hermionu a Rona, jak zápasí s fazolkou dřímalky. Kamera pak ukáže ručně psané dodatky v knize (Harry je možná čte nahlas, nevím) „Rozdrtit plochou stranou dýky, získá se tak víc šťávy než při krájení.“ Rozmačká fazolku a tváří se nadšeně. Hermiona, jejíž vlasy jsou čím dál rozcuchanější, kudrnatější a nafouklejší, se k němu nakloní a ptá se ho, jak to dělá. Řekne jí, co mu radí ručně psané instrukce, ona řekne něco jako „ale to nejsou oficiální instrukce“ a začne si rychle znovupročítat svou vlastní učebnici.

Když pak Křiklan prohlásí Harryho za vítěze a daruje mu felix felicis, Ron i Hermiona vypadají naštvaně a celá třída mu tleská bez nějakého velkého nadšení, zatímco Harry se nestydatě usmívá a přijímá lahvičku s lektvarem.

Později sedí trio ve společenské místnosti (Ginny je někde poblíž) a Harry si čte učebnici lektvarů. Všimne si zaklínadla Sectumsempra a chce ho ukázat Hermioně a Ronovi. Hermiona se naštve a řekne, že chce vidět, čí to byla kniha. Vyskočí a snaží se ji Harrymu vzít. Harry ji drží z jejího dosahu, ale zezadu přijde Ginny, sebere mu ji, ustoupí dozadu a řekne, že chce taky vědět, kdo ty věci do knihy napsal. Otevře knihu na konci a nahlas přečte „Tato kniha je majetkem Prince dvojí krve.“

Jestli toho bylo ve scéně víc, si nepamatuju. Někde ve filmu Ron hájí Harryho před Hermionou. Říká, že ta kniha je zodpovědná za to, že je nejlepší ze třídy v lektvarech. Že je dokonce lepší než ona.
Je jasné, že Hermiona není knihou nadšená, ale nezlobí se kvůli ní na Harryho tak moc. Zdá se jí být jen lehce otrávená.

Možná jsem zapomněla nějaké scény, kde je Snape přítomen nebo se o něm mluví, ale další je ta, co už jsem popsala – Katie a prokletý náhrdelník.

Další, kterou si pamatuji, je Křiklanův večírek. Harry na něj jde s Lenkou (která má oblečené podivné stříbrné šaty, kterým se publikum velmi smálo) a Hermiona jde s Cormacem. Harry najde Hermionu, jak se schovává za závěsem a vypadá pocuchaně, protože se ji Cormac snažil zatáhnout pod jmelí (říká přesně to, co v knížce, slovo od slova). Vím, že jsou tu lidé, které to bude zajímat, takže: má na sobě hluboce střižené šaty, které ukazují, že už není malá holka. Harry ji pak zatáhne pod jiný závěs, ale ona spatří přibližujícího se Cormaca a rychle zmizí a Harry je ponechán za závěsem sám s Cormacem. Mluví o Hermioně (nepamatuju si přesně detaily). Cormac se chystá odejít hledat Hermionu, když tu Snape prudce odhrne závěs, zřejmě ve víře, že načape nějaký studentský pár dělající něco nepatřičného, takže je v šoku, když načape Harryho s Cormacem. Dřív než Snape stihne něco říct, vejde Filch a táhne za sebou Draca. Ten přesně jako v knize přiznává, že se tam snažil vetřít, a Křiklan mu jako v knize odpustí. Harry i Snape to oba sledují (výraz ve Snapeově tváři je jako vždy nevyzpytatelný, ale řeč jeho těla naznačuje zájem nebo starost, Harry stojí trochu za Snapem).

V následující scéně je Draco na chodbě a Snape se ho snaží přesvědčit, aby přijal jeho pomoc, Draco opakovaně odmítá (nevím už, co všechno tam říkají). Kamera se začne pohybovat doprava, Draco a Snape jsou stále v záběru, ale vidíme i Harryho stojícího ve vedlejší chodbě, možná ve třídě, jak nehybně a tiše stojí a poslouchá.

Další scénu už jsem také popisovala, Harry a Ron jedou bradavickým expresem do Doupěte na Vánoce. Myslím, že diskutovali neporušitelný slib, ale nejsem si jistá, protože se před kupé objevila Levandule, dýchla na okno a nakreslila prstem srdíčko s R+L uprostřed, pak na to dýchla znovu, aby to bylo líp vidět. Potom Ronovi naznačila něco jak „Budeš mi moc chybět“ a odešla. Abych byl upřímná, všechny vzpomínky na předmět Ronova a Harryho hovoru mi vykouřilo z hlavy nutkání pozvracet se. A publikum taky dělalo kravál (chichotání a zvuky znechucení).

Ale hádám, že se bavili o neporušitelných slibech, protože v příští scéně v Doupěti Harry mluví s Lupinem a Tonksovou a myslím s Arturem, asi o tom, co slyšel říkat Draca a Snapea, ale publikum se ještě nepřeneslo přes předchozí scénu s Levandulí, takže první věta, kterou jsem slyšela, byl Lupin říkající „Všechno záleží na tom, jestli věříš Brumbálovi. Já mu věřím, takže věřím i Severusovi“ (Možná řekl Snapeovi, jestli na tom někomu záleží)

Vím, že Snape je v nemocničním oddělení, když je Ron otráven, ale nepamatuji si, že by tam něco říkal, jenom se dívá a poslouchá. Další byla již popisovaná Sectumsempra. A psala jsem i o té, kde se pak Hermiona s Ginny shodnou, že se Harry musí učebnice zbavit, nebo ji aspoň schovat. Harry na mě nepůsobil dost zrazeně. To nemusela být chyba scénáře, režie ani hraní. Myslím, že moje pozornost nebyla nejlepší. Doufala jsem, že uvidím Ginny bránit Harryho před Hermionou, a byla jsem lehce zaskočená, když se místo toho spojily dohromady, takže jsem pak byla míň pozorná než obvykle.

Co jsem ještě nikde nezmínila: je zde scéna, kdy jde Harry na vrcholek astronomické věže na schůzku s Brumbálem, aby se pak vydali do jeskyně. Vejde dovnitř a narazí na Snapea, který zřejmě něco diskutoval s Brumbálem, ten po něm vrhne svůj nechvalně známý pohled a rychle odkráčí. Je to velmi krátký okamžik a nic dalšího k tomu není řečeno. Ale myslím, že můžeme bezpečně usuzovat, že Snape a Brumbál diskutovali Brumbálovu smrt. (A/nebo to, že Harry musí umřít.)

Už jsem říkala, že když na věži Draco odzbrojí Brumbála, Harry to sleduje s připravenou hůlkou zespodu. Objeví se Smrtijedi a krátce nato se dole objeví Snape a signalizuje Harrymu, aby byl zticha. Myslím, že tím bylo myšleno, že kdyby se Snape neobjevil, Harry by se pokusil Smrtijedy zastavit, ale nejsem si jistá. Danova připravenost k boji nebyla tak znatelná. Ale přichod Snapea byl jaksi načasován, aby zabránil Harrymu v zahájení nějaké akce, protože když uvidí Snapea, jeho pozornost k tomu, co se děje nahoře, na okamžik poleví.

Už jsem také mluvila o Harryho a Snapeově konfrontaci. Mnoho z vás se ptalo, jaká je Harryho reakce na Snapeovo odhalení, že je princem dvojí krve. Abych byla upřímná, je těžké to říct, protože Harry ležel na zemi zasažený Snapeovými protikletbami, v jednu chvíli tam doběhne Bellatrix a prokleje ho taky, i když nevím, jakým kouzlem (mnoho kouzel bylo beze slov, možná ještě hlasy teprve nahrají). Snape na ni křičí „Potter patří Pánovi zla“ a tak Bellatrix odejde. Pak Snape přistoupí k Harrymu, který sténá a zuří na zemi. Řekne větu „Můžete mít oči jako vaše matka, ale jste stejně tupý jako váš otec.“ Pak mu odhalí, že je princ dvojí krve a odchází.

Zdá se, že po rozhovoru, který má Harry s Arturem a Lupinem na Vánoce o tom, že věří Snapeovi, protože mu věří Brumbál, Harry poprvé věří Snapeovi při vyvrcholení filmu, kdy Snape říká „pšššš..“ způsobem „Je to v pořádku, Pottere, jdu nahoru.“ Harry si, stejně jako publikum, co nečetlo knihu, myslí, že Snape jde nahoru pomoct Brumbálovi.


Ano, myslím, že film se snaží říct, že přes Harryho pochybnosti o Snapeovi (vyřčené o Vánocích), se Harry na konci rozhodne mu věřit (protože věří Brumbálovi). Zda byl šok ze zrady dobře zobrazen, je trochu sporné, ale skutečnost, že se Harry rozhodl Snapeovi věřit, aby byl vzápětí nato zrazen, je zřejmá.

Už jsem se smířila, že HP filmy nebudou nikdy jako knihy. Mnoho věcí už bylo v minulých filmech vynecháno, nemůžeme očekávat, že je tam teď vrátí. Logika mi říkala dlouho předtím, než jsem viděla film, že scéna na věži bude jiná než v knize, hlavně proto, že spousta emocí v knize je vyjádřena neverbálně. Harry je znehybněn pod neviditelným pláštěm, ve filmu by bylo velmi velmi těžké zprostředkovat Harryho pocity a obavy, když nebyl schopný ani rozšířit oči či pohnout svalem.

Takže když tohle vezmu v úvahu, okamžik kdy se objevil Snape byl velmi silný. A myslím, že tohle je jeden z těch momentů, který já ani jiní recenzenti nebudou schopni dostatečně dobře popsat. To se prostě musí vidět na vlastní oči.

Velká část filmu je taková. Musíte ho vidět na vlastní oči. Mnoha lidem se potvrdí po zhlédnutí jejich nejhorší obavy, ale myslím, že bude o hodně víc těch, co si řeknou „O čem to ten leaky recenzent a další mleli, tak jsem se kvůli tomu užíral, ale vždyť tohle je skvělé!“



Můžu se zeptat na něco ze začátku filmu? Jak vypadalo HPaWB logo? Bylo černé, zakouřené, vyrobené z kamene jako v OOTP? Kovové a lesklé jako ve Vězni? Zlaté jako v Komnatě a myslím i Kameni mudrců, nebo bylo úplně jiné? Letělo prázdným prostorem nebo krajinou/oblohou?
Předchozí loga si moc nepamatuju, ale tohle je z drsného tmavého kamene s kovovým odleskem. Je velmi ostré a neuvěřitelně detailní, tříprostorové a vím, že na mě velmi zapůsobilo. Myslím, že letělo velmi temnou zlověstnou oblohou.
 
Proč tam ti idioti nedali scénu s Brumbálovým pohřbem?
Na pohřbu je spousta postav, herci by byli těžko k zastižení a stálo by to na jednu scénu až moc peněz. Možná, že kdyby to ve scénáři bylo, někteří herci by to nechtěli vzít. Dráp, jezerní lidé, kentauři a další efekty by zase stáli moc peněz na jednu scénu, která není pro děj opravdu nutná. Trio, Ginny a další studenti jsou ti, na jejichž reakci na Brumbálovu smrt opravdu záleží, a je jedno, v jakém jsou prostředí. Takže z filmařského úhlu pohledu je nejlepší, ne idiotské, tu scénu nedělat.

 

Autor: Rachezee

Zdroj: leakylounge.com
Překlad: 100nawa

 
 


Komentáře
Autor: Anonym [89.102.105.177] Datum: 2008-10-09 09:10:09
ale co ginny a harry ?jak se dají dohromady? 

kačíííííí
Autor: Anonym [195.122.214.254] Datum: 2008-11-01 19:19:48
to by mi taky zajimalo
kačíííííí
Autor: Anonym [195.122.214.254] Datum: 2008-11-01 19:43:11
to by mi taky zajimalo

Komentáře vyjadřují názory čtenářů. Redakce nemůže ovlivnit jejich obsah. Vyhrazuje si však právo je odstranit.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

< Předch.   Další >
Tento web je provozován soukromou osobou
a nevztahuje se na něj Nařízení GDPR