'; ?> Potter Web CZ/SK - Harry Potter Fans - Recenze filmu HP a Princ dvojí krve
Error creating feed file, please check write permissions.

Potter Web CZ

Harry Potter Fans


Úvodní stránka > Napište nám

Bleskovka

Příležitost pro všechny výtvarníky!
Umíte kreslit? Chcete svá díla zveřejnit a ještě mít možnost získat pěkné ceny? Pak klikněte sem

Hlavní výběr

Úvodní stránka
Novinky
SPOILERY 7.kniha
Knížky
Herci
J.K.Rowling
Galerie
Stáhněte si
Doporučené odkazy
Návštěvní kniha
Napište nám
Soví pošta - diskuse
Příčná ulice - burza
Archiv diskuse hp.cz
Archiv diskuse FMS

Potter Web Menu

Náš tým
Naše ikonka
Akce
Newsletter
Magazín Pottered
Potter Povídky CZ
Budeč

Přihlášení

Přihlašovací jméno

Heslo

Zapamatovat
 
Chci se zaregistrovat!
Zapomněla(a) jsem heslo

Oko Velkého Bratra

Tvoje IP adresa:
3.22.240.205

Prohlášení

Potter Web CZ is in no way related to J.K. Rowling, Scholastic Books, Bloomsbury Publishing or Warner Bros. All images and material related to the J.K. Rowling novels is © Scholastic Books (US), and Bloomsbury Publishing (UK). All material related to the "Harry Potter" films is © Warner Bros.

Veškerá práva ke zde zveřejněným autorským článkům vyhrazena.
Články není  dovoleno přebírat bez souhlasu redakce a bez uvedení původu "potterweb.cz".

Tato stránka používá pouze vlastní technické soubory cookie, nutné pro její fungování.
Používáním této stránky souhlasíte s používáním souborů cookie.

Naše ikonka

Budeme rádi, když na svých stránkách umístíte tuhle naši ikonku s odkazem na www.potterweb.cz/web/
Potter Web CZ
Návod na vložení ikonky je zde.

 

Recenze filmu HP a Princ dvojí krve

| Tisk |  E-mail
Novinky  ->  HP a Princ dvojí krve - film
Příspěvek přidal(a) 100nawa   
středa, 17 září 2008, 08:59
Jak už všichni víme, v Chicagu proběhlo tajné testovací promítání šestého HP filmu. Mezi diváky byli i tvůrci několika zahraničních fanouškovských stránek, kteří neváhali a své dojmy nám sdělili prostřednictvím recenzí.

PŘEKLAD první z nich najdete v pokračování článku!

Varování: Článek osahuje SPOILERY!

Článek sice obsahuje spoilery, ale není jich mnoho, takže by nikomu neměl zkazit zážitek z filmu.

Jedná se čistě o překlad, veškeré názory vyjádřené v článku jsou názory autora, nikoli redakce Potterwebu. (Což snad není nutné připomínat, nikdo z redakce se promítání bohužel nezúčastnil.)

Harry Potter a Princ dvojí krve

Následující článek obsahuje menší spoilery k filmové adaptaci  knihy Harry Potter a Princ dvojí krve. Dále čtěte po vlastním uvážení.

 

Nejprve si ujasněme jednu věc: to, co jsme viděli, bylo jen testovací promítání HBP, zjevně úplně první, které se vždy koná v Chicagu už od časů prvních dvou filmů. Na místě bylo odhadem asi 300 lidí a nikdo, s kým jsem mluvil, dopředu nevěděl, na co se budeme dívat. Jediné, co nám bylo řečeno, bylo, že film bude zřejmě přístupný od třinácti let, že nejsou povolena žádná obrazová ani zvuková nahrávací zařízení (naše mobily nám zabavili) a účelem promítání bude získat zpětnou vazbu od různorodého publika před aktuálním vydáním filmu. No prostě to, co se obvykle říká.

Zatímco jsme seděli a čekali na začátek, jediné, co jsme mohli dělat, bylo spekulovat, co to bude za film. Neměli jsme ani tušení, dokud na podium nevešel David Heyman a nezačal mluvit se svým kolegou. I když jsem se s ním nikdy osobně nesetkal, viděl jsem ho v tolika rozhovorech, že jakmile jsem ho zahlédl, začal jsem doufat ve splnění svých nejtroufalejších snů. Světla zhasla a bylo nám oznámeno, že budeme sledovat nanečisto sestříhanou, ne úplně kompletní, ale v zásadě už upravenou verzi HBP.

A teď k filmu.

Věděli jsme, že se točila scéna kolapsu mostu, který byl v knize zmíněn v první kapitole, „Extra ministr“. Ta tvoří skvělou úvodní sekvenci, a i když se nesetkáváme s mudlovským ministerským předsedou, vidíme katastrofu z mudlovské perspektivy. Vlastně ji vidíme z mudlovské i kouzelnické perspektivy – opravdu skvělý trik, který můžete ve filmu udělat.

Dursleyovi v tomto filmu nejsou, ale to už jsme také věděli dopředu. Místo toho nacházíme Harryho čekajícího na Brumbála a já neřeknu kde, jen to, že udělali scénu, která podle mě funguje dobře. Film už věnoval několik sekund hrůzám Harryho předchozího roku a my jsme připravení pokračovat s Harrym v jeho cestě.

Harry a Brumbál se asistovaně přemístí (zvláštní efekt, který byl již hotov, byl perfektně ve shodě s popisem v knize) do vesnice, kde žije Kříklan. Jednou z mých největších starostí ohledně tohoto filmu bylo vidět Jima Broadbenta jako Horácia Křiklana. Nemějte strach. S postupem filmu na mě neustále dělalo větší dojem, jak tuto postavu adaptovali do filmu, a můžu s pravdou říct, že uspokojivě odráží mou představu Křiklana z knih, má možná i něco navíc. Scéna, kde potkají Křiklana, je překvapivě přesně podle knihy, jako je vlastně většina filmu. Byl jsem překvapen a potěšen vidět Křiklana jako gauč.

Události v Tkalcovské ulici se odehrávají také na začátku filmu. Viděli jsme promo obrázek Alana Rickmana jako Snapea a Helen McCrory jako Narcissy při Neporušitelném slibu, a to proto, že je tato scéna ve filmu. Alan Rickman vypadá dobře. Upravili mu jeho oblek a má lepší vlasy, asi aby vypadal jako opravdový hlavní záporák. Scéna je skvěle zahraná a nepůsobí mimo mísu vedle dalších událostí ze začátku filmu.

A tak film pokračuje. Po úvodu příběhu, i když se to nezdá vůbec uspěchané, putujeme do Doupěte. Tady urychlím svou recenzi.

Hodně věcí, které lidé neměli rádi na pátém HP filmu, jako obrovské množství času, které zabraly vizuálně přitažlivé montáže, které jinak byly zklamáním, tady nejsou. Už od úvodní scény v Doupěti je jasné, že Yates neztratil nic ze své kreativity a posunul se dál ve svých schopnostech dělat osobité a užásné věci s kamerou.

Celý film si uchovává své tempo a myslím, že jedna z věcí v knize, která nahrála filmařům, je čisté, skoro rovnoměrné rozložení událostí v průběhu celého roku. Neděje se toho příliš moc, ale je tu dost významných věcí ve významných obdobích roku, takže celý rok může být zdokumentován bez toho, že by to všechno působilo uspěchaně. Znovu zmiňuji věrnost předloze. Některé scény jsou skoro doslovné, ale nejsou to ty, které skutečně posilují působivost filmu a jeho schopnost stát samostatně jako film.

Všechny mé starosti ohledně Bonnie Wright jako Ginny byly pryč po její první scéně. Šestá kniha má buď moc muckání, nebo moc Voldemorta – ani na jedno si nestěžuju a oboje jsem si užíval – ale tenhle film udržuje obě strany pěkně v rovnováze. Jakoby bez námahy. Ale jsou tu  i skutečně temné scény a skutečně veselé scény. Pokud znáte postavy z knih, myslím, že budete mít z filmu víc než ti, co knihy nečetli, a to mě překvapuje. Myslím, že tohle je poprvé, kdy filmaři skutečně udělali film, který by dostál charakterům postav tak, jak jsou v knize, a přitom nováčci také nepřijdou zkrátka.

Důležité je také říct, že tenhle film není v žádném případě dětským filmem. Všechno v tomhle filmu křičí vážnou intenzitou (?), jako scéna s Katie Bellovou a náhrdelníkem, a já jsem rád, že dokázali udělat tak intenzivní film, protože mi to dává naději pro adaptaci sedmé knihy. Ale myslím, že byste si měli dvakrát rozmyslet, jestli s sebou vezmete svého malého brášku.

Na vývoj tria v průběhu filmu bylo vyvinuto velké úsilí. Opravdu, Emma Watson ještě nebyla lepší. Ve filmu byl moment, kdy jsem skoro vykřikl: „Tohle je Hermiona, jak jsem si ji představoval!“, což se mi nestalo do prvního filmu. Podobně i Rupert má několik opravdu vtipných scén. Zápletka s Levandulí je zábavná a překvapivě není vůbec otravná. A jaká radost vidět zase famfrpál!

Film se soustřeďuje na trio možná víc než obvykle, ale vedlejší postavy jsou také dobře zobrazeny. Matthew Lewis jako Neville opět nemá příliš prostoru, ale všichni víme, jaká bude jeho role skvělá v příštím filmu. Dokonce i scény, kde se postavy, které jsme dosud poznali, nevyskytují nebo nemluví, jejich charaktery prosvítí, a to bezpochyby díky zlepšenému herectví všech okolo a chvályhodné toleranci k jejich malým rolím. Hrají své postavy dobře. Lenka Láskorádová Evanny Lynch má asi stejný prostor jako v minulém filmu a mnoho věcí z jejího charakteru v knize je převedeno na plátno a je zábava to vidět.

Chvályhodné je i nové obsazení. Cormac McLaggen a Levandule Brownová skutečně pomáhají posunout školní zápletku filmu. Film se někdy skoro spoléhá na jejich přesvědčivé role, protože je lehké zapomenout, že jsme ve škole, když se kolem dějí všechny ty temné a záhadné věci.

Je zde mnoho scén s Dracem. Překvapuje mě, že jsem ho ještě nezmínil. Tom Felton se na tomhle filmu nadřel a je potěšující vidět ho hrát svou postavu, když má mnohem víc prostoru. Film je účastný – příběh se soustřeďuje na jeho nepříjemnou situaci jako na jednu ze zápletek, často ho vidíme plížit se po hradě v pozadí jiných scén. Je nám tak „připomínáno“, že má svůj úkol, aniž by nám bylo všechno prozrazeno.

Michael Gambon mě v tomhle filmu konečně uspokojil. Má správnou modulaci hlasu, což je pro Brumbála nezbytné, a skutečně do toho všeho zapadá. Vyvrcholení filmu je udělané skvěle a v průběhu filmu nemáte problém jeho Brumbála přijmout.

Jiná skvělá věc na tomhle filmu je znovuobjevení malých drobností. Deník Toma Raddlea z Tajemné komnaty a Pobertův plánek například. Jsou to právě ty maličkosti, které dávají filmu spojitost s předchozími díly, na což jsem vysazený. A taky dvojčata! Moje opravdu nejoblíbenější scéna je ta v Kratochvilných Kouzelnických Kejklích! Je to super vidět je po temném začátku a jejich scéna, asi pět minut dlouhá, je nejlepší. Filmaři ji prostě nemohli vynechat – a je skvělé ukázat, že někteří lidé v kouzelnickém světě jsou schopní nepodléhat strachu, který je obklopuje. Příčná ulice je jinak skoro úplně prázdná – Ollivanderův obchod je prázdný. Věříte, že ho tam zmínili? Opravdu to udělali. Dokonce měli čas tam vejít a být smutní.

Dále musím zmínit scény v myslánce. Bylo potvrzeno, že je jich o dost méně než v knize. Neměl jsem problém se scénami vystřiženými z pětky a měl jsem dokonce míň problémů se scénami, které nebyly v šestce. Filmaři udělali to, že s úzkostlivou opatrností vytvořili film, který portrétuje události, které se staly v knize, a vypráví skutečně přesvědčivý příběh, který zahrnuje všechny nejadaptovatelnější části, které mohli vměstnat do časového rámce. Jestli bych rád viděl Gauntovi? Možná. Ale to je 10ti- až 15timinutová scéna, která má málo co do činění s vlastní cestou, která je před Harrym. Jsou prostě věci, na které jsem pyšný, že je můžu číst jen v knize, které tam vždy budou, tak skvělé i bez filmové adaptace.

Jsou zde jen dvě scény z myslánky. Scéna z teaser traileru, mladý Tom Raddle v sirotčinci, a scéna v Křiklanově třídě, zkrácená i prodloužená jako v knize, kde se dozvíme o viteálech. Tyto tři cesty do myslánky jsou ve filmu dobře umístěné a film se o ně nezdá ochuzený. Není zde ani moc muckání. Jak už jsem řekl, skvělá rovnováha.

Scéna v jeskyni z konce knihy mohla být ve filmu skutečně hrozně zkažena, ale není. Je úžasná. Je přesně taková, jak jsem si ji představoval, a zprostředkovává úžasný emocionální zážitek. Efekty jsou skvělé. Dívat se na Harryho, jak nutí Brumbála pít lektvar, je přesně tak syrové a děsivé jako v knize. Dan Radcliffe hraje tak skvěle jako nikdy předtím.

Zapomněl jsem zmínit zápletku s princem dvojí krve. S tolika zápletkami se divím, že ji dokázali zapracovat do filmu tak dobře, ale povedlo se jim to! Nebylo to vystříhané! Ani scény z Křikova klubu, ó ano, je jich tu také několik. A famrfpál, jak jsem zmínil. Tolik je toho zpět, jsem ohromen, že je tam toho tolik, co jsem myslel, že neuvidíme.

Nakonec vyvrcholení. I to je adaptováno velmi dobře. Je tam tolik emocí, až bude hudba kompletní, myslím, že to bude jeden z nejlepších momentů série. Moc se mi to líbilo, lepší než Siriusova umírací scéna. Zažil jsem divný okamžik v jedné scéně v Doupěti. V pokoji byli Lupin, Tonksová a pan Weasley a já si pomyslel: „Hej, moment, kde je Gary Oldman?“ Brumbálovu smrt nezapomenete.

Soundtrack, i když jsme slyšeli nehotovou verzi, byl skvělý. Použili některá starší témata, i z Vězně z Azkabanu. Byl jsem v úžasu, když jsem zaslechl melodii ze „Something Wicked This Way Comes“ – zlověstné a perfektní. Plně věřím, že až to zkompletují, bude to úžasné.

Po filmu jsem se seznámil s Davidem Heymanem. Nebyl tam jen on, ale i Alan Horn, prezident společnosti Warner Bros., a David Yates, režisér, David Barron, koproducent, a Mark Day, filmový editor. Po promítání měli 20 minut poradu, kde jsem nebyl, a když vyšli ven, mluvil jsem s nimi dlouze o filmu, že si myslím, že to bude velký úspěch.

Napsal jsem tuhle recenzi, abych vyjádřil, že stojí zato počkat si na tenhle film. Vím, že ho odložili, což je od nich pěkně hnusné. Ale oni ten čas využijí a udělají lepší film, o tom jsem přesvědčen. Nemůžu se dočkat, až uvidím opravdové trailery, plakáty a všechno, protože všechny mé starosti jsou pryč. Jsem si jist, že film, co jsem viděl, není finální, a až bude CGI kompletní a naše názory zohledněny, budete z toho mít ještě lepší zážitek.

Mám to v hlavě ještě všechno trochu rozmazané, ale doufám, že vám tohle pomůže vydržet to čekání, a ujišťuji vás, že lidé, kteří na filmu pracují, si berou rady fanoušků k srdci. Všichni jsme vyplnili dotazníky, kde po nás chtěli, abychom byli co nejvíc konkrétní v tom, co se nám líbilo a co ne, kdo jsou naše oblíbené postavy, otázky ohledně tempa filmu a spousty dalších věcí. Tenhle film bude ten nejlepší. Mají čas a sílu vůle, aby ho takovým udělali.


 

Autor: Eric Scull


Překlad: 100nawa

 
 


Komentáře
martin
Autor: Anonym [193.179.78.38/unknown] Datum: 2008-09-17 11:50:29
Ty vole,,,tak to vypadá úžasně!!!Těšim se jak malej Jarin... :p
Autor: Anonym [194.213.41.2] Datum: 2008-09-17 12:11:41
Užasný, už se na to moc a moc těším. 
:) Lenka
...
Autor: Anonym [78.99.174.0] Datum: 2008-09-17 15:26:24
Nedokončená hudba? Takže preto odložili film, pretože nebol dokončený. Ak by totiž bol tak by ho premietali skôršie, pretože hudbu by aj tak do mesiaca neskomponovali.
Ch
Autor: Anonym [78.99.174.0] Datum: 2008-09-17 15:27:29
Prosím vás nemohol by mi niekto poslať kontakt na ľudí čo pracovali na hre kouzelnickysvet.net? Bol pred 2 rokmi a potrebujem súrne aspoň jeden kontakt.
Autor: pospola Datum: 2008-09-17 16:38:33
Nooo tak to se těšíme asi všichni :grin No já jsem vážně zvědavá na Emmu :) Když ji tady autor recenze tak vychválil 8) Oprava jsem zvědavá na úplně všechnooooo!!! :grin Ale i tak tahle recenze mě natěšila ještě víc než jsem byla natěšená předtím ;)
kouzelnicky svet
Autor: Anonym [82.202.112.250] Datum: 2008-09-17 18:48:31
Vesely_Mnich@seznam.cz
Autor: pajulka potter Datum: 2008-09-17 19:44:54
Musím vrátit zpět své slovo, potom, co jsem si přečetla tenhle komentář, musím uznat, že se na film moc a moc těším. Když jsem napsala svůj poslední komentář ke spoilerům, později jsem si uvědomila, že vlastně i od pětky sem očekával moc málo a nakonec jsem z ní byla příjemně překvapena, ne-li unešena. Už se nemůžu dočkat, hlavně Emmy jako pravé Hermiony (konečně) :)
Autor: Joanete Datum: 2008-09-17 20:18:41
uprvili oblek vylepšili vlasy dyď to nebude starej dobre umaštěnej Snape!
Autor: Anonym [89.111.98.66] Datum: 2008-09-17 22:09:59
Jsem toho názoru, že je lepší raději nic neočekávat a nechat se překvapit... A navíc mám dojem, že špatnou recenzi by do světa nevypustili...  
Impozantní scény mohou být přehnané, výkon herců klasický... Na to si opravdu budeme muset počkat... Co zatím doopravdy víme a co pokládám za velké plus je návrat k hudbě J. Williamse... už to konečně chtělo nějaké skloubení všech dílů... A ne jenom filmy rozdělovat na ty -dětské-první-dva-díly a na novější efekty-vylepšené...
dodo
Autor: Anonym [217.119.124.100] Datum: 2008-09-17 22:34:17
len dúfam,že to nebude ako pri 5
Shaman05
Autor: Anonym [82.208.2.133] Datum: 2008-09-17 22:43:16
Moc téhle recenzi nevěřím ale uvidíme jak to nakonec dopadne. Pětka se mi líbila. Snad bude v pohodě i Princ :)
R
Autor: Anonym [195.39.100.66] Datum: 2008-09-18 01:07:04
no to chci vidět jak to vměstnaji do jednoho filmu aniž by to bylo uspěchané, jak nám tvrdí autor recenze, nemá to být náhodou nejkratší film dosavadní série?
Autor: 100nawa Datum: 2008-09-18 03:05:42
Viděla jsem na imdb i negativní recenze. Ale ty psali lidi, co chtěli, aby film byl za každou cenu jako knížka. Takže byli zklamaní. 
 
Hodím sem druhou recenzi pro lepší představu. Je v ní víc spoilerů, autorka tam víc rozebírá rozdíly mezi filmem a knihou. Není to jen samé jásání, jak bude film skvělý. Ale přesně to si autorka myslí, i když sama sebe prohlašuje ze fanatického fanouška knih a i když se jí nelíbil Fénixův řád.
lenuska
Autor: Anonym [193.179.188.50] Datum: 2008-09-18 13:08:00
100nawa - fakt dobrá práce, moc děkujem!!! :) taky už se tak těšíte??? já to snad ještě několikrát přečtu, než ten film přijde do ČR...abych neměla absťák :grin
Re..
Autor: Anonym [85.70.71.85] Datum: 2008-09-18 14:36:20
Pátej díl byl strašnej, ja si naopak říkal že by to mohlo bejt pěkný a ono obráceně :eek  
 

Autor: Anonym [217.66.174.190] Datum: 2008-09-18 20:56:20
já tady úplně pokakuju na židly :D jak tohle vydržim...
sweetinka
Autor: Anonym [78.98.70.224] Datum: 2008-09-20 18:00:40
ja sa uz nemozem dockat. tu knihu mam uz velakrat precitanu. najviac sa tesim na Rona a Lavender, na ozajstnu Hermionu a na Harryho a Ginny...neviem ako do toho zapadne Slughorn, ale snad to bude dobre. :) ;)
Super
Autor: Anonym [88.103.9.118] Datum: 2008-09-20 21:09:16
Recenze se zdá celkem věrohodná. Po DOKONALÉ pětce, kde konečně někdo pochopil, že Potter by se měl stát plnohodnotným filmem jsem něco podobného čekal. Lepší dobrý film, než dobrá adaptace knihy. :)
Evulka
Autor: Anonym [213.192.6.150] Datum: 2009-01-16 22:02:23
Hej tyoooo....tak po týhle recenzi se na ten film těším ještě víc, pokud to ještě jde! Sice jsem straaaašně nadávala, když sem se dověděla že to o třičtvrtě roku odložili, ale pak už sem se s tím smířila a pokud ten film bude opravdu tak skvělej jak se píše v tý recenzi, tak jim to snad i odpustím...já to nevydržííííííííííím!!!!
Radek
Autor: Anonym [88.103.55.86] Datum: 2009-02-24 18:14:18
Docela naivni a vy jim tady na to vsichni skocite! :-) V celym clanku nebyl ani jeden kritickej bod. Vsechno je tak jak ma a tak jak se to od filmu ocekava. Rezie dokonala, hudba a obsazeni svetove a dokonce vsechno sedi podle predlohy...Neprijde vam to snad nikomu trochu divny ? Holt ne kazdy v tom vidi uplne dokonale vyvedenou reklamu na 6 dil potterovske serie. Nerikam ze na film nepujdu..Pujdu hlavne proto ze jsem fanousek HP ale jen vas chci na to upozornit dopredu abyste pak snad nebyli zklamani ze neco nebylo podle vasich predstav. Ale je na tom krasne videt jak funguje reklama :-)
Luna
Autor: Anonym [88.102.111.162] Datum: 2009-03-01 01:14:05
hnusní na fanoušky......to je tada dosti slabé slovo 
jinak největší závist...... :upset  
bože chci to už vidět, néé si o tom tady číst a ještě samou chválu... :x
Anda
Autor: Anonym [89.233.168.1] Datum: 2009-03-01 23:40:42
Souhlasim s Radkem...kdyby tam ten dotycny napsal par negativnich hodnoceni tak by to alespon vypadalo verohodneji...takhle to bylo same:film je uzasny,herci bajecni,dej uplne podle knihy,vsechno se vsim souhlasi, a urcite se tam vsechny tyhle bajecne sceny vesli,kdyz to ma byt nejkratsi film:-Djediny co si z tyhle recenze vezmu je,ze se vratili k predchozi hudbe,coz je parada a jeste k tomu ze trojky..nevim jak vam,ale me se trojka libila zatim nejvic.. A taky jsem se konecne dovedela proc se film o trictvrte roku odlozil...jinak HP zboznuju,precetla sem vsechny dily nejmin desetkrat,ale takovyhle recenzi se neda verit i kdyz bych ji moc rada verila. Radsi se uz ani nebudu pokouset dalsi recenze cist...Kazdopadne preju at nam vsem to cekani krasne utika!!! :) ;)
Radek
Autor: Anonym [88.103.55.86] Datum: 2009-03-02 20:49:30
Trojka u me taky vede. Cuaronosky Potter mi sedl nejvic. Film mel doslova svy "kouzlo" a atmosferu. Kdybych byl dite asi by se mi nejvic libila jednicka a dvojka. Sou natocene jako filmy pro deti. 5 film se mi zdal asi nejslabsi ale to proto ze se hodne veci vypoustelo a nejak se mi nelibi ten styl rezisera bohuzel. Vubec mi v tech jeho filmech neprijde ze tam hraje nejaka hlavni trojice...pripada mi ze se ji vubec nevenuje nebo jen okrajove...prijde mi to smutny kdyz cela knizka je hlavne o nich. Doufam ze se poucil a v HPB jim da dostatek prostoru. Tim "dostatek" myslim ze to bude film hlavne o "trojce" a jejich nejblizsich a jejich vzajemnych vztazich + samozrejme ta omacka okolo :-)
lopressor
Autor: Anonym [195.87.102.7] Datum: 2009-03-10 08:33:17
lopressor buy lopressor online lopressor
Velmi informativni
Autor: Anonym Datum: 2011-03-05 05:41:09
dobry start 

Komentáře vyjadřují názory čtenářů. Redakce nemůže ovlivnit jejich obsah. Vyhrazuje si však právo je odstranit.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

< Předch.   Další >
Tento web je provozován soukromou osobou
a nevztahuje se na něj Nařízení GDPR