'; ?> Potter Web CZ/SK - Harry Potter Fans - Rowlingová najala na dětské klece českého hrdinu
Error creating feed file, please check write permissions.

Potter Web CZ

Harry Potter Fans


Úvodní stránka > Napište nám

Bleskovka

Příležitost pro všechny výtvarníky!
Umíte kreslit? Chcete svá díla zveřejnit a ještě mít možnost získat pěkné ceny? Pak klikněte sem

Hlavní výběr

Úvodní stránka
Novinky
SPOILERY 7.kniha
Knížky
Herci
J.K.Rowling
Galerie
Stáhněte si
Doporučené odkazy
Návštěvní kniha
Napište nám
Soví pošta - diskuse
Příčná ulice - burza
Archiv diskuse hp.cz
Archiv diskuse FMS

Potter Web Menu

Náš tým
Naše ikonka
Akce
Newsletter
Magazín Pottered
Potter Povídky CZ
Budeč

Přihlášení

Přihlašovací jméno

Heslo

Zapamatovat
 
Chci se zaregistrovat!
Zapomněla(a) jsem heslo

Oko Velkého Bratra

Tvoje IP adresa:
3.145.191.22

Prohlášení

Potter Web CZ is in no way related to J.K. Rowling, Scholastic Books, Bloomsbury Publishing or Warner Bros. All images and material related to the J.K. Rowling novels is © Scholastic Books (US), and Bloomsbury Publishing (UK). All material related to the "Harry Potter" films is © Warner Bros.

Veškerá práva ke zde zveřejněným autorským článkům vyhrazena.
Články není  dovoleno přebírat bez souhlasu redakce a bez uvedení původu "potterweb.cz".

Tato stránka používá pouze vlastní technické soubory cookie, nutné pro její fungování.
Používáním této stránky souhlasíte s používáním souborů cookie.

Naše ikonka

Budeme rádi, když na svých stránkách umístíte tuhle naši ikonku s odkazem na www.potterweb.cz/web/
Potter Web CZ
Návod na vložení ikonky je zde.

 

Rowlingová najala na dětské klece českého hrdinu

| Tisk |  E-mail
Novinky  ->  J. K. Rowling
Příspěvek přidal(a) wizard tom   
sobota, 19 ledna 2008, 11:32
J. K. Rowlingová, angažovala ve svém úsilí o zlepšení podmínek dětí ve východní Evropě českého psychiatra. V únoru nastoupí na post zástupce ředitele Children's High Level Group psychiatr Jan Pfeiffer. Jeho úkolem je v celé střední a východní Evropě prosazovat myšlenky této organizace, kterou Rowlingová založila. Čtěte dále...

" Existuje řada neziskovek, které se snaží změnit situaci v péči o děti, ale většinou tyto snahy krachují na netečnosti vlády," řekl Aktuálně.cz Jan Pfeiffer.


" Moje úloha proto bude diplomaticky spolupracovat s vládami a dosáhnout změny. " Cílem by měla být změna podmínek života dětí s postižením v českých ústavech.

Jan Pfeiffer byl v roce 2004 vyhlášen jedním z hrdinů roku časopisu Time - za to, že bojuje proti používání klecových lůžek v ústavech. Ve Velké Británii působí nyní už třetím rokem. Jako první zamíří tým psychiatra Pfeiffera do Bulharska, kde vláda už dlouho odmítá kritiku i nabídky pomoci. Terčem mezinárodní kritiky se ale naposledy stalo Česko. Britská BBC přinesla na počátku tohoto týdne reportáž o tom, že lidem s postižením jsou v ústavech stále upírána jejich základní práva. Aktuálně cz. pak den poté přinesla reportáž a fotografie z jednoho z ústavů, kde britští novináři natáčeli. Ukázalo se, že děti i dospělí jsou zavíráni do postelí obehnaných kovovými mřížemi a nemají možnost svobodné volby ani pohybu. " Klecová lůžka jsou zástupný problém, " míní Pfeiffer. " Důležité je, že celý systém je špatně, a tohle je jen špička ledovce. "


Proč se brání?

Pfeiffera překvapila obranářská reakce českých politiků. " Vláda by si spíš měla uvědomit, že na té kritice něco je, " říká. " Pak by se měla zamyslet nad tím, proč tam ty děti jsou a jak to dělat lépe. "

Podle nového zástupce Children's High Level Group, ve které působí také baronka a členka Evropského parlamentu Ema Nicholson, bude jeho úlohou přesvědčit politické vedení, že cílem této organizace není kritizovat, ale nabídnout úplně konkrétní pomoc, jak změnit zažitou praxi zavírání lidí s postižením do ústavů. Takto je organizace zastoupená psychiatrem Pfeifferem připravena pomoci i v Česku. " Můžeme nabídnout své know-how deinstitucionalizace péče o děti, " říká Pfeiffer. " První jednání se už uskutečnila v loňském roce. "


Motivace: vstup do EU

V některých zemích již organizace Rowlingové zaznamenala první úspěchy. Největší změnu se podařilo nastartovat v Rumunsku. Zde se více než 10 tisíc dětí vrátilo z ústavní výchovy k rodičům či příbuzným. Zároveň se podařilo prosadit, že Rumunsko zákonem zakázalo umisťovat děti mladší dvou let do ústavů.

" Rumunsko bylo motivované tím, že vstupovalo do Evropské unie, " vysvětluje Pfeiffer ochotu země měnit svoji praxi. " Stejně tak předpokládáme, že budou nyní motivované Chorvatsko nebo Černá Hora. " Zájem o pomoc projevila už Moldávie a Pobaltské státy.

Tento článek společně s dalšími odkazy o této kauze naleznete ZDE.

                                                                    

                                                                                       Psychiatr Jan Pfeiffer

Zdroj: Aktualne.cz

 
 


Komentáře
Autor: nifredil Datum: 2008-01-19 13:37:22
Nechci rejpat, ale jak se jim jako povedlo přemístit na 10 tisíc dětí z Rumunských ústavů zpátky do rodin? To zrušili ty ústavy? Rodiče přeci dávají děti do ústavů, protože se o ně sami nemohou postarat. Nemají na to prostředky, potřebné vzdělání ani zkušenosti a třeba ani čas. To teď musí být Rowlingové moc vděční. 
 
Také by mě zajímalo, jakou konkrétní pomoc ta její organizace dělá. Nevíte, kde by se o tom dalo sehnat více info?
Autor: Anonym [88.100.9.54] Datum: 2008-01-19 13:55:40
Moji příbuzní v tomhle oboru pracují a tak vím, že klecová lůžka pro postižené nejsou žádné omezování, ale že jsou v nich naopak klidní...
Autor: Cia Datum: 2008-01-19 13:55:53
A já si vždycky slepě myslela, že žádná druhá alternativa neexistuje. Potom se tedy chci omlůvit wizardovi se kterým jsem tuto problematiku řešila už u nějakého jiného příspěvku. ;) Můžeme doufat, že se to zlepší ..
for Cia
Autor: wizard tom Datum: 2008-01-19 16:04:03
Omlouvat se nemusíš. Nemůžeme říkat, že správná je buď jedna, nebo druhá varianta. Tento problém je hodně diskutabilní, já však zastávám názor, který jsem již zmiňoval.
Autor: J.ohanka Datum: 2008-01-19 16:13:34
stejnak je to celý blbost...jak řekl jeden odborník,lepší jsou klecová lůžka,než přikurtování,které je v anglii běžné...
to jsou ale dmnti
Autor: Anonym [80.188.184.204] Datum: 2008-01-20 15:03:21
Rowla je asi fakt blba! Nic proti, ale ja pracuji v ústavu pro postižené, nemít tam klecová lůžka, nevím, co bychom s některými pacienty dělaly. Museli by být přikurtováni a ještě pod silnými sedativy. :x A to pracuji jenom s dětmi, co teprve s dospělými....
Autor: escudo Datum: 2008-01-20 16:28:21
To že Rowlingová napsala tak úžasné knížky je jedna věc, ale... uvědomuje si vlastně vůbec někdo to, že situace ve které se teď nachází jí umožňuje neomezeně šířit svoje postoje k jakýmkoliv tématům bez omezení. A nemyslím si, že vše co vyprodukuje její mysl je vždy zcela v pořádku. Občas mám dojem, že cokoliv co Rowlingová vyřkne prohlásí potterweb za svaté. V Anglii vypadá tahle situace malinko jinak.
Nesmysl
Autor: Anonym [83.208.98.111] Datum: 2008-01-20 19:37:49
Snazeni pani Rowlingove v tomto smeru je dosti nesmyslne. Klece jsou v pripadech kdy se u nas pouzivaji nezbytne a momentalne je nelze nicim nahradit.
Přesně ESCUDO...
Autor: Anonym [88.100.9.54] Datum: 2008-01-20 20:08:46
Já nvm, ale tak nějak jsem si pořád Rowlingovou neztotožnila s Harrym...nikdy :cry jakoby to napsal někdo jiný....takové mám z ní tedy pocity ;)
Autor: Esclarte Datum: 2008-01-20 20:23:17
A ještě nikdy jsem neslyšela, že by se o naši zemi zmínila v jakékoli jiné souvislosti než s klecovými lůžky. Barbarská země kdesi na východě kontinentu, kde se zavírají děti do ústavů, jasně.
Autor: Cia Datum: 2008-01-20 21:45:07
Právě jsem zhlédla reportáž ČT1 na tuto problematiku. Prokládaly ji (reportáž) úryvky anglických názorů, které tvrdě vystupovaly proti České republice.  
Jak řekla Esclarte, udělali z nás naprosto bezcharakterní národ. 
Grr, polovina neví kde ležíme, v životě sem nejeli, aby poznali i jiné úhly ČR a protože máme ( a ani ne všichni) na jednu jedinou věc jiný názor, než naše "posvátná" Anglie, hned jsme za hyeny?
Bojkot :-) ???
Autor: Anonym [83.208.86.234] Datum: 2008-01-21 09:25:28
Rekl bych pojdte bojkotovat prodej jejich knih, jenze sam se uz nemuzu dockat. Co takhle sepsat nejakou hodne brutalni petici? :)
Autor: Anonym [217.168.214.83] Datum: 2008-01-21 10:05:50
Pokud vim, tak my,jako češi, se trochu víc staráme o děti, nežli angličani- my si nenajímáme chůvy, aby děti hlídaly a vychovávali, oni v anglii mají takovýto postoj třeba. A říkáme něco proti tomu? Ne! Každá země má své plus a minus, a to, že je anglie tak kontroverzní a suchá, zato ostatní země nemohou..... :x
Autor: Arlondia Datum: 2008-01-21 10:07:37
Bojkot? Petice? A to jako proč?
Autor: J.ohanka Datum: 2008-01-21 17:28:56
bojkot a petici proti nepravdivím informacím uváděných v médiích v anglii...ani pořádně nevědí co to takový klecový lůžko je,a natáčej postel s vysokýma postranicema..
Autor: Anonym [88.83.238.19] Datum: 2008-01-21 18:34:28
Asi si o této problematice nastudovala málo informací.. sice se sem tam ozvou opravdu hrůzné a pravdivé příběhy týkající se klecových lůžek, ale když to jinak nejde? JKR by možná neuškodila nějaká vícedenní exkurze do českých blázinců. Uvidíme, jestli by změnila názor, nebo si dál tvrdě stála za svým. :x
Autor: Arlondia Datum: 2008-01-21 19:20:06
Paní Rowlingová by potřebovala především exkurzi mezi české politiky. Tam je hrůzných a pravdivých příběhů celá fůra. To by klecová lůžka začala propagovat...
Blaster
Autor: Anonym [88.103.97.211] Datum: 2008-01-21 19:22:12
Ale jasne v Anglii jsme za voly... Uz me s timhle stvou. Sice mam desne rad knizky JKR ale at si svoje nazory laskave strci nekam
for escudo
Autor: wizard tom Datum: 2008-01-21 19:49:57
"Občas mám dojem, že cokoliv co Rowlingová vyřkne prohlásí potterweb za svaté..." Nevím jak jsi k tomuto názoru došel/la, když se v článku nevyskytuje jediný subjektivní názor PotterWebu na věc. Článek byl převzatý z výše uvedených zdrojů.
Petice?
Autor: Anonym [83.208.86.234] Datum: 2008-01-22 09:04:51
Presne tak. Myslel jsem petici predevsim proto, ze nemam rad kdyz z nas delaji barbary. Petici za vyssi informovanost lidi, kteri chteji do neceho mluvit. Konkretne Rowla toho ohledne teto problematiky vi dosti malo.
Anonym [83.208.86.234]
Autor: Cia Datum: 2008-01-22 13:07:36
Vezmeme v úvahu, že bysme měli petici. Ale co dál? Poslal by jsi jí poštou? Kam? Do Anglie? Pro paní Rowlingovou? Víš, co by udělala s takovým dopisem? :grin  
Nevím, jak si to představuješ (mohl/a by jsi mi to prosím přiblížit?) .. Taková petice je pro ní bezcenná .. Bude nás mít za vrahy. To je úplný nesmysl.
Rose
Autor: Anonym [83.208.161.179] Datum: 2008-01-22 15:34:33
Mno, já studuju vysokou školu zaměřenou na sociální práci a většina lidí se kterými jsem o tom mluvila a kteří v sociální oblasti pracují říká, že Rowla sice píše hezky ale tomuhle nerozumí. 
Jde o to, že když ty děti které to potřebují nebudou v klecových lůžkách budou pak muset brát daleko víc prášků na uklidnění, což se samozřejmě neobejde bez zdravotních rizik. 
Já s tímhle názorem souhlasím, ale někdo se na to může samozřejmě dívat jinak. 
V každém případě bych ale taková rozhodnutí nechala na doktorech a odbornících kteří v tom pracují a ne na někom zvenčí, kdo to může vidět dost zkresleně.
Autor: Anonym [77.237.146.67] Datum: 2008-01-22 19:59:46
Rowlingová je výborná spisovatelka a za Harryho jí moc děkuju,ale ať laskavě přestane strkat nos do věcí do kterých jí nic není a hledí si svého :upset :upset Pokud vím, tak tu u nás nikdy nebyla a soudí něco co tedy nikdy neviděla na vlastní oči. :upset :eek :upset Pokud je mi známo, naše ústavy se potýkají s neustálým nedostatkem personálu a proto nelze učinit jinak, než-li využít klecová lůžka:) Nedovedu si představit situaci, kdy se bude 40 pacientů ( parcuji v ústavu s mentálně postiženými a střídáme se každý den 2 a přes noc pouze 1 vychovatelka, nyní máme 42 pacientů ), někteří více či méně postiženi dožadovat pozornosti jedné vychovatelky. Aby začala navštěvovat psychiatra. Nelze se věnovat každému a v případě agrese,jsou klecová lůžka více než vhodné. Omlouvám se fanouškům, ale paní Rowlingová u mě klesla doopravdy hodně a hodně hluboko. Nedělá nicjiného,že sedí na zadku buď v kavárnách nebo doma, popíjí kafe a kecá do věcí do kterých ji není vůbec nic. Je to, zdovolením, pěkná kráva :upset Nicméně, Harrymu třikrát sláva :grin
for Anonym [77.237.146.67]
Autor: wizard tom Datum: 2008-01-22 21:00:06
Rowlingová tu byla, ale v utajení v Praze. Mluvila s ministryní bez portfeje - Džamilou Stehlíkovou právě na toto téma...
Autor: Anonym [217.168.214.83] Datum: 2008-01-22 21:29:51
ano?? a co z toho vyplynulo??? jeste se vic utvrdila v jejim "pravdivem" nazoru???
Autor: nifredil Datum: 2008-01-22 22:29:43
Pokud si dobře pamatuju, tak když to Rowlingová prohlásila poprvé, tak naši politici stáhli ocas mezi nohy, začali kňučet a urychleně zakázali klecová lůžka - na ten měsíc, než jim došlo, že takhle to opravdu, ale opravdu nepůjde.
for Anonym [217.168.214.83]
Autor: wizard tom Datum: 2008-01-23 06:48:44
Prý ve své kritice nejdříve polevila... Viděla v britském deníku fotku malého, vystrašeného dítěte v kleci a tak si myslela, že u nás v ČR držíme mentálně postižené tímto způsobem. Nevím jak se to vyvíjelo dále, každopádně již na této schůzce se setkala s panem Pfeifferem, který je zmíněn v článku.
Autor: J.ohanka Datum: 2008-01-23 16:35:26
no,tak to by se mela alespon omluvit,nebo vypustit do médií svůj nový názor na věc..
J.ohance
Autor: Cia Datum: 2008-01-24 12:28:26
Osobnost jako je Rowlingová nemůže jen tak říct Promiňte, je to emancipovaná dáma, která by si něčím takovým rozcuchala ego. Radši si bude stát za svým názorem, ikdyž by sama už mohla dobře vědět, že špatným.  
Děsně mě tím naštvala, nechat vytvořit takový dokument, jenom ze své tvrdohlavosti. :p

Komentáře vyjadřují názory čtenářů. Redakce nemůže ovlivnit jejich obsah. Vyhrazuje si však právo je odstranit.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

< Předch.   Další >
Tento web je provozován soukromou osobou
a nevztahuje se na něj Nařízení GDPR