'; ?> Potter Web CZ/SK - Harry Potter Fans - Teorie bílého horcruxu
Error creating feed file, please check write permissions.

Potter Web CZ

Harry Potter Fans


Úvodní stránka

Bleskovka

Příležitost pro všechny výtvarníky!
Umíte kreslit? Chcete svá díla zveřejnit a ještě mít možnost získat pěkné ceny? Pak klikněte sem

Hlavní výběr

Úvodní stránka
Novinky
SPOILERY 7.kniha
Knížky
Herci
J.K.Rowling
Galerie
Stáhněte si
Doporučené odkazy
Návštěvní kniha
Napište nám
Soví pošta - diskuse
Příčná ulice - burza
Archiv diskuse hp.cz
Archiv diskuse FMS

Potter Web Menu

Náš tým
Naše ikonka
Akce
Newsletter
Magazín Pottered
Potter Povídky CZ
Budeč

Přihlášení

Přihlašovací jméno

Heslo

Zapamatovat
 
Chci se zaregistrovat!
Zapomněla(a) jsem heslo

Anketa

Co říkáte na trailer k sedmičce?

Oko Velkého Bratra

Tvoje IP adresa:
3.133.152.95

RSS a sdílení

Potter Web CZ

Prohlášení

Potter Web CZ is in no way related to J.K. Rowling, Scholastic Books, Bloomsbury Publishing or Warner Bros. All images and material related to the J.K. Rowling novels is © Scholastic Books (US), and Bloomsbury Publishing (UK). All material related to the "Harry Potter" films is © Warner Bros.

Veškerá práva ke zde zveřejněným autorským článkům vyhrazena.
Články není  dovoleno přebírat bez souhlasu redakce a bez uvedení původu "potterweb.cz".

Tato stránka používá pouze vlastní technické soubory cookie, nutné pro její fungování.
Používáním této stránky souhlasíte s používáním souborů cookie.

Naše ikonka

Budeme rádi, když na svých stránkách umístíte tuhle naši ikonku s odkazem na www.potterweb.cz/web/
Potter Web CZ
Návod na vložení ikonky je zde.

powered_by.png, 1 kB

Starší články

<<< 
<<
Duben 2024
>>
 >>>
 
  Po
  Út
  St
  Čt
  Pá
  So
  Ne
 
 
1
2
3
4
5
6
7
 
 
8
9
10
11
12
13
14
 
 
15
16
17
18
19
20
21
 
 
22
23
24
25
26
27
28
 
 
29
30
 
 
 
 
 
 

 

Teorie bílého horcruxu

| Tisk |  E-mail
Novinky  ->  Teorie
Příspěvek přidal(a) wizard tom   
pondělí, 02 října 2006, 06:00
Slavnou scénu na astronomické věži si každý z vás určitě četl už mnohokrát. Rozebírala se každá věta, každé slovo. Ale co když na to všichni pohlížíme špatně? Co když to, na co se díváme, je „výroba“ horcruxu? Co když právě z tohoto důvodu Snape musel zabít Brumbála (samozřejmě na jeho vlastní příkaz či prosbu)? Je to vůbec možné? Přečtěte si zajímavou teorii od Heleny Tesařové! 

Pozn.: Omlouvám se, ale místo Medkova výrazu viteál, na který si prostě nedokážu zvyknout, budu používat původní termín horcrux. Zdá se mi pro onen pojem z černé magie mnohem příhodnější, viteál mi vůbec nezní temně.
Pozn. č. 2: Pokud to nevíte, tak zkratka IMHO znamená In My Humble Opinion, tj. podle mého skromného mínění. Občas ji používám ke zdůraznění toho, že popisuju jen svoje vlastní názory, rozhodně nechci vydávat svůj text za nějakou absolutní pravdu.

Jsem (od začátku) zastáncem názoru, že Snape není zrádce. A taky si celou dobu myslím, že Brumbál je skutečně mrtvý (i když některé argumenty pro to, že je naživu, jsou rozhodně zajímavé).
Víme, že Brumbál podnikl výpravu za horcruxem v Gauntově chatrči někdy mezi bojem na ministerstvu a dnem, kdy vyzvedl Harryho u Dursleyových, protože tehdy už měl odumřelou ruku (mezi těmito dvěma událostmi uběhl necelý měsíc, zkoušky byly zřejmě v druhé polovině června a u v šestém dílu se píše, že Harry strávil u Dursleyových pouhé dva červencové týdny).
Já budu navíc předpokládat, že nejprve došlo ke zranění Brumbála (jeho černá ruka), a až pak k návštěvě sester Narcisy a Belatrix u Snapea. To není v knize ničím podloženo, ale nedá se to ani žádným údajem z knihy vyvrátit. Brumbál se vydal do Malého Visánku (Little Hangleton) zničit Voldemortův horcrux. Při tom utrpěl velmi vážné zranění. Brumbálovi se potvrdila jeho domněnka, že Voldemort si určitě vytvořil víc než jeden horcrux. Ví o zničeném Raddleově deníku, a teď nosí na ruce Gauntův prsten, také bývalý horcrux. Brumbál je zděšený, Voldemort nemá žádné zábrany vraždit a pokud bude chtít, může si tvořit horcruxy stále nové. A likvidace horcruxů je tak náročná, že si s ní nedokáže poradit ani on, Brumbál. Boj s Voldemortem se podobá boji s chobotnicí, které narůstají stále nová chapadla. Brumbál přemýšlí nad tím, jestli by nebylo možné Voldemorta porazit nějak jinak. S budoucí likvidaci všech horcruxů počítá také, takové temné předměty je nutné pokud možno ze světa odstranit. Vždyť mladému Tomovi z deníku se takřka podařilo získat tělo a tím živou podobu.
Teď se dostávám na hodně tenký led, budu spekulovat. Brumbál dostává nápad:zabít Voldemorta, pokud možno při tom nějak zničit jeho tělesnou schránku, aby se do ní nemohl hned vrátit zpět (toto vnímám jako mezeru v úvahách Rowlingové, nikde nemluví o tom, jestli se duše čaroděje, držená při životě horcruxem může vrátit zpět od svého těla, já předpokládám, že asi ano), a pak nějakým způsobem zničit hlavní část jeho duše, ještě před tím, než mu nějaký Smrtijed vyrobí tělo nové, nebo než jeho duše někoho posedne (podobně jako Quirrella). Co víme o této existenci bez těla? Něco o tom slyšel Harry přímo od Voldemorta (v Ohnivém poháru, kapitola 33 Smrtijedi (The Death Eaters)): „…Pošetilá oběť té ženy mou kletbu odklonila, takže se odrazila proti mně. Ach byla to bolest nad bolest a nic mě na ni nemohlo připravit, přátelé. Ta kletba mě vyrvala z vlastního těla – byl jsem míň než duch, míň než to nejubožejší strašidlo…Co jsem vlastně byl nevím ani já sám… já, který po cestě k nesmrtelnosti dospěl dál než kdokoli jiný. Vy víte, jaký mám cíl – přemoci smrt. Teď jsem byl podroben zkoušce a ukázalo se, že jeden či více mých experimentů funguje…vždyť ta kletba mě neusmrtila, ačkoli měla. Nicméně jsem byl stejně bezmocný jako ta nejnicotnější havěť a nijak jsem si nemohl pomoci…neměl jsem tělo, a já potřeboval hůlku ke každému zaklínadlu, jež by mi pomohlo…Pamatuji se jen, jak jsem se vteřinu co vteřinu, bez ustání, beze spánku nutil do bytí…Usadil jsem se na odlehlém místě a čekal… někdo z mých věrných Smrtijedů se mě určitě pokusí najít… někdo z nich přijde, vykoná kouzla, jež jsem já vykonat nemohl a vrátí mi zpět mé tělo… jenže jsem čekal marně…Z mé moci mi zbylo jediné: dokázal jsem ovládat těla jiných tvorů.“ V Kameni mudrců (kapitola 17, Muž se dvěma obličeji (The Men with Two Faces)) mluví Vodemort podobně: „Vidíš, co se ze mě stalo, jen pouhý stín a pára…a tvaru se mi dostane jen tehdy, když mohu sdílet něčí tělo…Naštěstí se vždycky najdou takoví, kteří jsou ochotni si mě pustit do svého srdce a mysli…“
Pokud by se Brumbál domníval, že bude nejjistější zničit hlavní část Voldemortovy duše, je možné, že by předpokládal, že s touto zvláštní, nepostihnutelnou entitou bude moc zápasit jen podobná existence (tedy také někdo, kdo je mrtvý a držený při životě horcruxem)? Máme všechny důvody domnívat se, že Brumbál by nikdy v životě nepoužil černou magii, a to ani kdyby jí mohl porazit Voldemorta. Ale co když by si Brumbál myslel, že někdo z Fénixova řádu si horcrux k poražení Voldemorta nutně vytvořit musí, a proto by vymyslel modifikaci horcruxového kouzla? Potřeboval by kouzelníka na pozici oběti a kouzelníka na pozici „vraha“. Na pozici oběti by Brumbál (jak ho známe) určitě vybral sebe. Ideální kandidát na „vraha“ je Snape. Je vynikající kouzelník, černá magie ho přitahuje už od dětství (a tenhle úkol by ho IMHO svým způsobem asi fascinoval), a navíc zabití Brumbála by značně posílilo jeho postavení mezi Smrtijedy (tohle není nic nového, tento argument velmi často používají Snapeovi obránci).
Brumbál vyhledal Snapea, aby mu pomohl s jeho zraněním utrpěným v Gauntově chatrči. Snape mu tehdy zachránil život. To je fakt, teď pokračují spekulace: Brumbál se mu svěří s poznatky o Voldemortových horcruxech, i se svým plánem. Chce po Snapeovi hodně, chce aby ho zabil (to ze Snapea navíc dělá jasného zrádce) a vytvořil si horcrux. A pak se nechal někým záměrně zabít a existoval (aspoň nějakou dobu) bez těla, držený při životě horcruxem vytvořeným při zabití Brumbála. Brumbál má teorii, že pokud se oběť nechá zabít dobrovolně, tak se povaha a účinky horcruxu změní. Mohlo by se to snad podobat oné prastaré magii, kterou Lilly zachránila Harryho. Brumbál by přece dobrovolně obětoval svůj život (dál budu pracovně mluvit o „bílém“ Snapeově horcruxu, abych ho odlišila od těch Voldemortových). Snapeův „duch“ (nevím jaké přesnější slovo použít) by měl větší sílu, než „duch“ Voldemorta. Voldemort je oslabený mnohočetným štěpením své duše, a navíc jeho horcruxy jsou černé a ne bílé, jako ten Snapeův (tj. jeho oběti nezahynuly dobrovolně). Proto by měl Snape velkou šanci Voldemorta přemoci. Plán je velice riskantní, ale je to jediná šance, jak Voldemorta porazit. Snape nakonec souhlasí a slíbí Brumbálovi, že s ním může počítat.
Když k němu přijdou Narcisa a Belatrix, může slíbit, že pomůže Dracovi (myslím, že přesné znění úkolu znal od samotného Voldemorta, nebo je vyčetl z Narcisiny hlavy nitrozpytem). Shoduje se to s úkolem, který dostal od Brumbála.
Během školního roku, když si Snape stále víc uvědomuje, k jak závažné věci se zavázal, a dojde to tak daleko, že chce z plánu vycouvat. Brumbál je na něj tvrdý a nesouhlasí. Jejich hádku slyší Hagrid. Víme že Snape Brumbálovi říká, že už něco nechce (u)dělat.
Brumbál chce aby byly zničeny všechny horcruxy a také chce, aby existoval někdo, kdo pomůže Snapeovi (po definitivní likvidaci Voldemorta) vrátit se zpět k tělesné existenci a možná i sloučit dvě rozdělené části jeho duše. Proto předá Harrymu všechny svoje znalosti o horcruxech. Plán mu přímo nesvěří, protože je to nebezpečné, ale předpokládám, že Harry (v sedmém dílu) dostane takovou nápovědu, aby vše (samozřejmě s vydatnou pomocí Hermiony :-)) uhodl.
Připadá mi zvláštní, že Brumbál Harrymu neustále opakuje, že jeho hlavní silou v boji s Voldemortem je láska. Že Harry je lásky plný, i přes všechny hrůzy, co v životě zažil, a že to je jeho největší přednost. Mně během šestého dílu běhal mráz po zádech z toho, jak je Harry plný nenávisti ke Snapeovi. Takhle si teda člověka plného lásky nepředstavuju.
Podle mě si Harry musí uvědomit, že aby byl opravdu vnitřně čistý a plný lásky, tak musí Snapeovi odpustit (neříkám, že ho musí začít milovat, neříkám také, že má Harry popírat svoje city a pocity, ale IMHO mu musí vědomě odpustit, což jde jistě udělat volním rozhodnutím bez ohledu na přetrvávající city a pocity). Něco jiného je totiž msta a něco jiného je zabití nepřítele (myslím Voldemorta nebo i Snapea, pokud je na Voldemortově straně), kterým se odvrátí spousta dalších vražd a utrpení. Harry se teď chce především pomstít. A to mu zatemňuje všechno ostatní.
Pevně doufám, že Rowlingová uštědří Harrymu nějaký pořádný životní kopanec, aby si tohle uvědomil. Víme, že Harry bude zřejmě ten, kdo zabije Voldemorta, aby se naplnila věštba Trelawneyové, a (pokud by náhodou vyšla celá tahle moje spekulace) aby se Snape mohl pak utkat s Voldemortovou „duší“. A kdo „zabije“ Snapea? Asi také Harry. A možná, že tahle zkušenost (pevně doufám, že se bude dát klasifikovat jako zabití a ne jako vražda) by mohla způsobit jeho duševní otřes, o kterém mluvím v tomto odstavci. Víme, že Harry už několikrát zkusil zakázanou kletbu (na Belatrix a také na Snapea) a nedokázal ji (IMHO) naštěstí vůbec použít (prý proto, že není opravdu zlý). Mě zaráží už to, že se o to vůbec pokusil.

Teď znáte moji teorii. To že jsem potřebovala asi 1500 slov, abych ji vůbec nějak popsala a částečně obhájila, myslím svědčí jasně o tom, že má hodně slabin :-). Jak vlastně vznikla? Možná, že víte o nesmyslu, který uveřejnily Novinky.cz: Harry prý v sedmém dílu opustí tento svět. Nevím vůbec kdy Novinky.cz tuto kachnu „otiskly“, já jsem se o ni dozvěděla od známého, který na konci srpna poprvé dočetl Prince dvojí krve. Jeho teorie (vzniklá na základě této dezinformace) zněla, že Harry se utká s Voldemortem „na onom světě“. V souboji mu pomůže Brumbál (který se přece na onom světě už nachází). Pak Harry zase „obživne“. Já jsem s tím zásadně nesouhlasila. Voldemort přece (dokud má horcruxy) nemůže umřít tak jako Brumbál, a navíc, jak by se Harry vrátil? Od těchto myšlenek byl už jen krůček k bílému horcruxu (při téhle formě existence se vlastně z jakéhosi zásvětí vrátit lze) a k IMHO zajímavému nápadu, že by se takto vysvětlila scéna zabití Brumbála (včetně nenávisti, kterou měl Snape v obličeji).
Existují nějaké argumenty podporující tuhle teorii (kromě těch uvedených výše)? Já si myslím, že ano. Nápověda v minulých dílech je velice obecná. Ale můžeme za ni považovat Brumbálovy úvahy o lásce, o sebeobětování (Lilly za Harryho) a té prastaré magii, a o tom, že smrt není to nejhorší. Další nápověda: hlavní téma šestého dílu jsou horcruxy a nejkontroverznější událost v šestém dílu je zabití Brumbála Snapem. Nemohlo by to spolu souviset? Je jasné, že by Rowlingová nechtěla, aby někdo uhodl děj sedmého dílu (nehledě na to, že by to byl marketingový průšvih :-), dovedete si vůbec představit, že by se to skutečně stalo?). Ale zase nějaká vodítka nám určitě nechala. Tahle (velmi obecná) nápověda IMHO odpovídá způsobu jakým občas Rowlingová tahá čtenáře za nos.
Základní slabina téhle teorie bohužel spočívá právě v jejím nejdůležitějším předpokladu. Ve skutečnosti (poté co jsem si znovu přečetla Prince dvojí krve) si skoro přestávám myslet, že by bylo možné provést horcruxové kouzlo tak, aby nepatřilo do černé magie. Brumbál by po Snapeovi chtěl hned dvě nepřijatelné věci: aby zabil nevinného člověka a aby rozštěpil svoji duši. A jestli jste všímaví, tak určitě vidíte, že moje obhajoba toho, nač by si nějaký kouzelník z Fénixova řádu nutně potřeboval vykouzlit horcrux, taky dost skřípe :-)


Helena Tesařová

 
 


Komentáře
:)
Autor: Motu Datum: 2006-10-02 07:40:32
Další zajímavá teorie...To, že má slabiny je přirozené...která nemá, že? :grin  
Co se týče Harryho a toho, že se pokusil použít zakázanou kletbu, tak to mě nezaráží vůbec. Myslím, že je důležité to, kdy se ji pokusil použít. Vidět na vlastní oči, jak zabijí někoho z nejbližších...není jednoduché nechat ho jen tak odejít a nic neudělat. A ještě navíc je použil bezprostředně potom, co ty hrůzy viděl. Můžeš být bílý jak lilie, ale podle mého je těžké se ovládnout. :eek
Autor: wizard tom Datum: 2006-10-02 08:02:17
jj, je to přeci jen teorie, že? ;) :p
Autor: Motu Datum: 2006-10-02 08:18:20
to nebylo mysleno jako kritika...ale jako muj nazor...teorie je zajimava, uz se tesim na dalsi 8)
for Moty
Autor: wizard tom Datum: 2006-10-02 08:35:57
jj, já vím.... ;) Jen že teorie vždycky v sobě má nějaké nesrovnalosti.... Jinak by to nebyla teorie... :p ;)
Autor: Anonym [213.29.22.17] Datum: 2006-10-02 11:00:58
četla jsem to ve fofru a nějak mi ušlo: kdo, nebo co je ten "bílí horcrux"?
Slečno Heleno Tesařová,
Autor: Anonym [88.100.7.216] Datum: 2006-10-02 12:47:48
Váše teorie... Je vskutku pozoruhodné, jak uvažujete o Harryho příštích "dnech", a nejenom o těch! 
Mnoho vášnivých čtenářů určitě nejednou uvažovalo nad pokračováním "naší" slavné knihy. 
U nikoho jsem ale doposud nezaznamenal tolik pravděpodobných a dosebezapadajících myšlenek, které nám-vám vytvořili tuto teorii. 
 
:) Určitě také ovládáte nitrozpyt! A paní Rowlingové řekneme, kdo jí pomůže s dopsáním příběhu...
Autor: Lunita Datum: 2006-10-02 15:06:57
Že by Brumbál nútil Snapea, aby si urobil horcrux? To si nemyslím, veď táto téma bola celkom zakázaná, už vôbec nie prehovárať niekoho, aby použil takú strašnú čiernu mágiu. Ja si myslím, že Brumbál vôbec o horcruxoch Snapovi ani nevravel. Bolo by tam aj to riziko, že Voldemort by sa o tom mohol dozvedieť a to predsa nemohol riskovať.
Autor: Arlondia Datum: 2006-10-02 15:42:21
Přestože si nemyslím, že se tohle skutečně v sedmém dílu stane, teorie je to nesmírně zajímavá a já jsem ráda, že jsem si ji přečetla až do konce. Není pravda, že má tolik slabin, nebo že by byla nepropracovaná. Je to moc dobrý nápad. Žijeme ve světě duality, kde každé pro má svoje proti. I horcrux- jeho opakem je viteál ;) (já si nemůžu pomoct, tyhle dva výrazy se mi líbí víc než "černý a bílý horcrux"... 
 
Wizard-tome, tenhle článek převeď, prosím, do Wordu a vlož jej do Teorií v Downloads. Rozhodně za to stojí!
Autor: Anonym [88.100.233.141] Datum: 2006-10-02 16:51:05
Já s touhle teorií souhlasím,přijde mi i nejpravděpodobnější ze všech jaké jsem kdy četl a že ji bylo.A
Ondráš
Autor: Anonym [88.100.233.141] Datum: 2006-10-02 17:00:50
Harry musí někomu odpustit ale bude to Voldemort,Snape.Odpustí Harry Voldemortovi než ho zabije??Když chcete vyhnat démona pomodlíte se,odpuštění by to mohlo fungovat jako absolutní zničení Voldemorta,který nechápe lásku.A nebu tu ještě sehraje nějakou důležitou roli Neville kdo ví dokud nebude kniha můžem jen spekulovat. ;) 8)
For Arlondia
Autor: Albert Zweistein Datum: 2006-10-02 17:09:31
Pre božie rany, proč do Wordu??? To je nějaký standard (za deset litrů kousek) nebo co??? 

Kendal
Autor: Anonym [85.248.3.102/192.168.8 Datum: 2006-10-02 17:12:13
Konečne niekto pochopil že, pojem vyteál je ABSOLÚTNA KRAVINA, vôbec neznie a nevizerá dobre. Neviem ale preklad za každú cenu nemá čo robiť v repertoári tak skúseného prekladateľa ako Medek je čo robiť. K teórii samotnej sa vyjadrím zajtra.
kaciii
Autor: Anonym [88.102.61.128] Datum: 2006-10-02 17:57:21
uf teda jako fakt kratky..no nic dese cist :grin
Autor: Saska Datum: 2006-10-02 18:58:18
Oceňuju tvou práci!! Určitě to stalo hodně úsilí ověřit si svoje teorie. Fakt se mi to líbí , ale už Snapea tolik nesnáším, že nemůžu prostě připustit kdyby ta smrt Brumbála byla naplánovaná!!! :grin
Autor: duffy Datum: 2006-10-02 19:16:01
Tak popořadě: 
Nemyslím, že je nedořešení otázky "tělesná schránka a případný návrat do ní" nějaká mezera ve smyslu chyba. Třeba je to úmyslně vynechané, protože to bude nějakým způsobem podstatné. 
Nechci být za nějakého extra kritika, tahle teorie rozhodndě není špatná - je moc dobře napsaná, ale příjde mi hodně nepravděpodobná: vůbec totiž nesouhlasím s myšlenkou "bílého horcruxu", má to být dílo přímo té nejčernější magie a nemyslím, že by mělo mít i nějaký kladný protipól. 
Taky mi moc nesedí to "vědomé odpuštění Snapeovi" - je to tak divně formulované... Totiž - taky se mi zamlouvají spekulace, že Severus není tak úplně odepsaný jakožto prokázaný smrtijed, věřím, že bude ještě hodně důležitý a spousta věcí se kolem něj vyjasní. V takovém případě, že je Snape na straně "dobra", musí jednoznačně časem dojít k poznání i Harry - ovšem nezpochybnitelný fakt, že Snape je vrahem  
Brumbála, mu - myslím - bude bránit v odpuštění. Jestli k němu dojde, bude to až na poslední chvíli (já si to tak představuju:)). No a k té nepochopitelné nenávisti - já naopak Harryho naprosto chápu a souhlasím s ním, nenávidí 
 
Voldemrota - zabil mu rodiče 
Belatrix - zabila mu Siriuse, dalšího nejbližšího člověka, kterého Harry měl/ačkoli velmi krátce 
Snapea - zabil Brumbála, někoho, ke komu Harry vzhlížel a byl mu také velmi blízký 
 
proti posledním dvěma Harry použil kletbu, kterou měl v úmyslu způsobit bolest (v té době Harry ještě počítal s bolestí coby pomstou, nevím jak je tomu teď), a to v afektu - v naprostém zoufalství, až fanatické a nekontrolovatelné touze po pomstě. Nicméně se mu to nepodařilo, prostě není schopen skutečné nenávisti (v pravém slova smyslu), jak řekla Belatrix - je schopen "spravedlivého rozhořčení", chtěl prostě jen těm dvěma oplatit jejich činy, chtěl svou bolest přenést na ně... (to všechno ale je čistě můj názor..) Tedy(vím, je to od věci, ale když už..:)), už jen proto, že harry nedokázal použít kletbu Cruciatus, si taky nemyslím, že Harry zabije Voldemorta slavným "Avada Kedavra", jak se můžeme dočíst v mnoha fanfikcích - kde mi to připadalo naprosto nepřirozené. Bohužel netrávím čas spekulováním nad tím, jakým jiným způsobem ho může zlikvidovat, a teď mě taky nic nenapadá, čili se nemohu podělit o vlastní teorie. 
Už jen proto oceňuji tuto teorii, je moc dobře vymyšlená, ale jak říkám, mě se nezdá pravděpodobná.. :)
Autor: Anonym [89.102.136.190] Datum: 2006-10-02 19:18:01
To s tim Brumbalem a Snapem mi nejak nesedi...Neti to spatnej napad,ale Brumbal se prece chce vyvarovat cerny magii-nechce aby ji nekdo pouzival.I Snape,i kdyz s nim je to tezky..A Harry,ja jsem docela rada ze pozil tu kletbu,i kdyz slovo "rada" neni to co jsem tim myslela..Beatrix si to zaslozila,zabila prece Siriuse a Harry byl nasranej!To doslova,mozna toho pozdeji litoval ale neovladnul se(jako vzdycky-taky bych ho nakopla..)Uz se tesim na sedmicku!Taky na Snape,co se nam z neho vyklube.. :grin 8)
Autor: Anonym [89.102.136.190] Datum: 2006-10-02 19:20:28
souhlasim s duffy :)
Autor: Aries Datum: 2006-10-02 20:43:38
Taky souhlasím s duffy. 
Tahleta teorie je velice velice nepravděpodobná, protože se opírá o několik premis, které jsou prostě jinak. 
1. "bílý horcrux" je stejný protimluv jako černý sníh. Nejstrašnější kouzlo černé magie se nikdy nemůže použít pro dobré účely, protože je zcela neetické a proti přírodním, lidským i kouzelnickým zákonům, aby se někdo snažil dosáhnout nesmrtelnosti, a to ještě ke všemu na úkor jiného člověka. 
2. rozdělení duše Rowlingová sice pojímá doslova, ale zároveň nejde o nic jiného než o symbolické poškození duše v důsledku výčitek svědomí. Takové převádění abstraktních pojmů na konkrétní a hmatatelné je u ní celkem obvyklé (viz mozkomoři, bubák a způsob jeho likvidace, etc.). Vzpomeňte si na výrazy jako rozpolcenost, rozervanec, drásání a tak. Duše se nedělí proto, aby někdo mohl udělat horcrux. Duše se dělí vždycky, když někdo spáchá vraždu. Pravda je to, že Snapeova duše se zabitím Brumbála taky rozdělila. Ale to je taky všechno. Žádný horcrux si neudělal, jednak jsme nic takového neviděli a i kdyby, rozhodně by to nedělal na Brumbálův příkaz, protože Brumbál by nikdy po nikom něco tak hrozného nechtěl. To by mu nedovolilo jeho vlastní svědomí. Kdyby Brumbál skutečně chtěl nebo potřeboval v té chvíli umřít, pomohl by si sám. 
3. Voldemort je jediný, koho nejen že napadlo horcruxy zkusit, ale rovnou to i realizoval. Protože Voldemort není normální ca právě tím, že překročil i tuhle poslední hranici lidské bytosti, se liší i od těch nejzuřivějších smrtijedů a nejhorších padouchů. Tak jak proboha někoho může napadnout, že by s něčím takovým pomáhal Brumbál? 
4. Možná bych souhlasila s představou, že až bude po všem, Harry by se možná mohl přenést přes minulé události a Snapeovi odpustit. Možná. Ono taky dost záleží na tom, co ještě všechno Sanpe bude dělat, Ale protože Rowlingová v té souvilosti mluvila doslova o "složitém vztahu", asi něco takového tam bude 

For: Tesařová
Autor: Anonym [82.100.62.226] Datum: 2006-10-02 20:50:56
Ta teorie je moc hezká, ale Rowlingová řekla že Brumbál neprosil Snapea aby ho zabil ani nic podobného. Ten odkaz na ty stránky byl i na tomhle webu (nebo na tom minulim) - bohužel je to už asi rok. 
Takže ta teorie asi neprojde.  
P.S. nečetla jsem ji celou jen jsem jí prolítla
for anonym
Autor: KaTužka Datum: 2006-10-02 23:28:15
Rowla fakt řekla, že Brumbál neprosil Snapea, aby ho zabil? to mi asi něco uniklo, proč by tolik lidí stále vymýšlelo teorie - Snape je nevinný? :?
For: KaTužka
Autor: Anonym [88.103.42.47] Datum: 2006-10-05 15:26:55
no, já o tom taky neslyšela, ale popravdě řečeno, jestli se v sedmem díle dozvím, že Snape je opravdu smrtijed, tak to bude trochu nuda a navíc budu zklamaná :cry :?
mantaq
Autor: Anonym [89.24.6.49] Datum: 2006-10-05 20:35:01
Absolutni capina. Kdyby autorka cetla poradne vsimla by si ze Brumbal uz davno ztracel kontrolu nad skolou a dokonce se snapem i pohadal. Zbytecne si dava falesnou nadeji ze ten bidak Snape by mohl byt kladas
potvrzení teorie
Autor: Anonym [193.179.22.221] Datum: 2006-10-09 23:40:57
Brumbál nechce, aby ho zabil Draco, ale čeká na Snapea. Po těch všech událostech prof. McGonagalová připouští nápad žáků, že by se mělo sezvat smuteční shromáždění (to se neděje samo sebou??)Takže mám pocit, že nejbližší od Brumbála vědí o nějakém "podvodu" na lidi. Taky mi připadá divné, že při ukázkové akci likvidace horcruxu ( o kterém Brumbál věděl dopředu a mohl si před tím vše ošetřit) oba málem zhebnou (V tom vidím taky nějakou zlotřilost, nebo habaďůru na Harryho).
xxx
Autor: Anonym [195.47.14.126] Datum: 2006-10-14 13:51:26
pekna teorie .... docela zdlouhava ale nepravdepodbna .... a zacina to tim ze Brumbal by se ani omylem nedotknul cerne magie ... a konci to tim ze by se Voldemort utkal s nekym kdo by byl taky tzv. "na krizovatce smrti" v te divne forme .... kde musi prezivat na ukor druhych jak by se chteli utkat? kdyz nemaji ani silu na to aby pouzili hulku ci cokoliv jineho ... to by sebou prochazeli ...  
 
dalsi vec .... kde jste na tom byli ze harry by nezvladl zakazanou kletbu ... dyt ji dokazal je sice pravda ze Snape mu v tom zabranil ale to se chlapec jeste nauci neotvirat pusu ... a navic "protego" to dokaze kazdeji .... ale avade se ubranit nejde .... a jen staci chtit a to harry bude chtit ... :) sice to asi nebude tak jak si myslime... ale jestli ma v 7. dile nekdo umrit ... z trojky ... tak to uz musi byt poradne nasranej a zabit nekoho jako je Voldemort? zabil mu rodice a uz se ho snazil 4x zabit ... tak proc ho nezabit .... stejne to musi udelat jeden znih ... aby vykonali danou kltebu ne ze by to museli udelat ale proto ze chcou ... navic moje teorie je takova ze silu kterou mel Voldemort tak ji dal i harrymu ... sila Voldemorta se ztraci tim ze jeho duse je rozdelena na nekolik casti ... takze dle me je harry silnejsi nez kohokoliv si dokazeme predstavit ... dyt je nejlepsi v rocniku .... nemyslim v uceni ale ovladani kouyel to jsme mohli videt uz v prvnim dile kdy zved koste napoprve jen diky instiktum ... sice je to prkotina ale proste to ma v krvi ... a ovladat veci mysli ... sice to dokaze jen kdyz je v nejake emoci ... ale i tak ... dle me dostal silu od Voldemorta a cim dyl je nazivu tim vic se uci a zacina ovladat kouzla aby se dokazal postavit Voldemortovi ....
Oprava
Autor: Anonym [88.102.139.208] Datum: 2006-11-15 19:09:15
V textu se píše, že se žádným údajem z knihy nedá teorie, že nejdřív byl zničen viteál a potom uzavřen neporušitelný slib mezi Snapem a Narcisou, podložit. OMYL!!!!!!!! Jelikož jsem knížku nedávno četla znovu a o to pozorněji všimla jsem si pár docela důležitých vět v druhé kapitole. Cituji: "...S potěšením však musím konstatovat, že stárne. Ten souboj, který Brumbál minulý měsíc s Pánem zla absolvoval, jím otřásl. Od té doby utrpěl další vážně zranění, protože reaguje pomaleji než kdysi. ..." (stránka 33) Tím se dá podložit to že: neporušitelným slibem se Snape zavázal měsíc po bojích na ministerstvu; poslední větou se dá navís 100% potvrdit, že Snape se zavázal teprve potom co Brumbál viteál zničil, protože tím "vážným zraněním" mohl myslet (si myslím já) jen tu odumřelou ruku ...... :zzz
Autor: Anonym [89.102.64.165] Datum: 2006-12-15 10:19:35
zajímavá teorie ....  
Je dobré si uvědomit, že předtím než Severus zabil Brumbála.... řekl Albus : Prosím!
Tak celkem koukám...
Autor: Anonym [194.212.161.18] Datum: 2007-01-07 18:16:13
Náhodou jsem dneska objevila tenhle můj článek napsaný původně pro potterharry.net zde na tomto webu. 
No neva... ;) ;)  
Musím říct, že diskuze pod ním je celkem zajímavá. Děkuju za upozornění, že se dá dokázat, že k Brumbálovu zranění došlo ještě před návštěvou Narcisy a Belatrix u Snapea. I na potteharry.net mě na to někdo upozorňoval. Na samotném teorii to nic nemění, protože to do ní zapadá. Ale mrzí mě, že se tahle drobná nepřesnost do článku dostala. 
Zdravím všechny diskutující 
Helena Tesařová, Brno 
Tohle je původní adresa mého článku, (myslím, že nedošlo k žádnému zkreslení, je to zkopírované sakum prásk): 
http://www.potterharry.net/view.php?cisloclanku=2006090908
ao ochrana krví? obětovanou krví k záchr
Autor: Anonym [88.103.54.87] Datum: 2007-01-14 18:44:01
co když se Brumbál nechal zabít aby Harrymu poskytl ochranu jako jeho matka a tím se harry stal pro Voldemorta nedotknutelným, to by sice mohlo Voldemorta napadnout ale proč by se někdo opakoval TO JE PŘÍLIŠ JEDNODUCHÉ.....

Komentáře vyjadřují názory čtenářů. Redakce nemůže ovlivnit jejich obsah. Vyhrazuje si však právo je odstranit.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

< Předch.   Další >
Tento web je provozován soukromou osobou
a nevztahuje se na něj Nařízení GDPR