'; ?> Potter Web CZ/SK - Harry Potter Fans - Proč Brumbál věřil Snapeovi?
Error creating feed file, please check write permissions.

Potter Web CZ

Harry Potter Fans


Úvodní stránka > Novinky > Teorie > Proč Brumbál věřil Snapeovi?

Bleskovka

Příležitost pro všechny výtvarníky!
Umíte kreslit? Chcete svá díla zveřejnit a ještě mít možnost získat pěkné ceny? Pak klikněte sem

Hlavní výběr

Úvodní stránka
Novinky
SPOILERY 7.kniha
Knížky
Herci
J.K.Rowling
Galerie
Stáhněte si
Doporučené odkazy
Návštěvní kniha
Napište nám
Soví pošta - diskuse
Příčná ulice - burza
Archiv diskuse hp.cz
Archiv diskuse FMS

Potter Web Menu

Náš tým
Naše ikonka
Akce
Newsletter
Magazín Pottered
Potter Povídky CZ
Budeč

Přihlášení

Přihlašovací jméno

Heslo

Zapamatovat
 
Chci se zaregistrovat!
Zapomněla(a) jsem heslo

Oko Velkého Bratra

Tvoje IP adresa:
3.139.236.89

RSS a sdílení

Potter Web CZ

Prohlášení

Potter Web CZ is in no way related to J.K. Rowling, Scholastic Books, Bloomsbury Publishing or Warner Bros. All images and material related to the J.K. Rowling novels is © Scholastic Books (US), and Bloomsbury Publishing (UK). All material related to the "Harry Potter" films is © Warner Bros.

Veškerá práva ke zde zveřejněným autorským článkům vyhrazena.
Články není  dovoleno přebírat bez souhlasu redakce a bez uvedení původu "potterweb.cz".

Tato stránka používá pouze vlastní technické soubory cookie, nutné pro její fungování.
Používáním této stránky souhlasíte s používáním souborů cookie.

Naše ikonka

Budeme rádi, když na svých stránkách umístíte tuhle naši ikonku s odkazem na www.potterweb.cz/web/
Potter Web CZ
Návod na vložení ikonky je zde.

powered_by.png, 1 kB

Starší články

<<< 
<<
Duben 2024
>>
 >>>
 
  Po
  Út
  St
  Čt
  Pá
  So
  Ne
 
 
1
2
3
4
5
6
7
 
 
8
9
10
11
12
13
14
 
 
15
16
17
18
19
20
21
 
 
22
23
24
25
26
27
28
 
 
29
30
 
 
 
 
 
 

 

Proč Brumbál věřil Snapeovi?

| Tisk |  E-mail
Novinky  ->  Teorie
Příspěvek přidal(a) wizard tom   
středa, 07 června 2006, 15:21
Pravidelně Vám přináším různé teorie, které se nyní aktuálně probírají na internetu. Včera se objevila nová a ta se zabývá hodně diskutovaným tématem - Proč Brumbál věřil Snapeovi? Napište své názory, co si o ní myslíte!    Autorem je perdido z portálu potterharry.net.



Vracím se k mnohokrát rozebíranému tématu, k Brumbálově důvěře k Snapeovi. Je možné, že vám tato teorie bude připadat povědomá, svého času byly její části roztroušeny mezi příspěvky starého fóra, po kterém se slehla Síť. Přesto si myslím, že neuškodí, sepsat ji do uceleného článku a znovu předhodit davu.

Nejdříve, bych se zastavil u Harryho tvrzení, že Brumbál důvěřoval Snapeovi kvůli lítosti nad smrtí jeho rodičů. Je zřejmé, že Harry uvažuje ukvapeně jako vždy. Není totiž zcela jasné, čím si Snape získal Brumbálovu důvěru (ať už oprávněně či neoprávněně), ale je stoprocentně jisté, že to nebylo výčitkami svědomí ze smrti Potterových rodičů, jednoduše proto, že v té době byli ještě na živu.  Pokusme se podívat na Pottera jako na detektivku, „…kterou sice není, ale někdy tak vypadá…“, jak tvrdí Rowlingová.

Důležité je kdy. Z Brumbálovi výpovědi u soudu víme, že to bylo před Voldemortovým pádem (a tedy i před smrtí Harryho rodičů). Rovněž víme, že když vyslechl věštbu, byl ještě oddaným smrtijedem. Mezi těmito okamžiky uplynul minimálně rok. A právě v tomto období Snape udělal nebo řekl něco, čím si důvěru získal.

Teď tedy čím? Mohl sehrát divadýlko o prohlédnuvším Smrtijedovi, jak tvrdil Belatrix (tohle není zase tak nepravděpodobné, přinejmenším Voldemort tomu věří). A také to mohlo být tak jak tvrdí Brumbál: „… Nemáš vůbec tušení, jakými výčitkami profesor Snape trpěl, když si uvědomil, jak si lord Voldemort tu věštbu vyložil, Harry…“
Tohle by mohlo být ono. Žádná pozdní lítost. Snape řekl Brumbálovi, jak si Voldemort vyložil věštbu a že ji bere smrtelně vážně. Brumbál díky tomu, stihl včas ukrýt Potterovi a když pak viděl jak se Voldemort usilovně snaží tu věštbu naplnit, začal Snapeovi věřit. Není totiž možné, že by Snape prozradil tuto informaci na Voldemortův příkaz, jen proto aby se uchytil u Brumbála. Tím, že vykecal nejdůležitější plán svého Pána, jej naprosto jednoznačně zradil.

Nejčastější argument proti této teorii zní přibližně takto: “Brumbál sám vyslechl věštbu, a celou. Nepochybně sám hledal rodiny, které se LV již třikrát postavili, a kterým se mělo na sklonku července narodit dítě. Proč by varoval někoho, kdo o tom všem věděl?“

Vzhledem k tomu, že se ve „Vězni“ výslovně píše, že Brumbál jednal na základě včasného varování svého špeha (a také je tam poprvé zmíněná tato konkrétní věštba), považoval bych tuto námitku za bezpředmětnou. Jestli vás zajímá lepší vysvětlení, než že je to tak, protože to tak Rowlingová napsala, hledal bych odpověď v Brumbálově vlažném postoji k věštění a také v tom, že sice znal doslovné znění, ale ne Voldemortův výklad a vlastně ani nevěděl, zda se k němu věštba donesla. Je dokonce dobře možné, že nic netušil ani o Snapeově smrtijedství, dokud se mu sám nepřiznal (Snape je v nitrobraně přece jen lepší, než Harry, že?).

Celá teorie sice dobře vysvětluje Brumbálovi pohnutky, například i to, proč mohl vždy pouze naznačovat, že má nějaký neotřesitelný důvod ke své důvěře ve Snapea, ale nikdy jej nemohl nikomu prozradit. To co však objasnit nedokáže, jsou Snapeovi motivace, ani to, zda je bílý, černý nebo šedý. Myslím, že toto nedokáže vysvětlit, žádná teorie, protože kniha je tak záměrně napsaná.

 
 


Komentáře
proč Brumbál věřil Snapeovi?
Autor: blanka Datum: 2006-06-07 16:47:46
Tak to bych taky ráda věděla.
Autor: EVE Datum: 2006-06-07 18:35:18
mysím že nejsi sama :grin už at je to tu!!!! kdo to čeknání má vydržet :)
Autor: katuzka Datum: 2006-06-07 18:37:32
tato teorie mi připadne logická a rozumná, ale je fakt, že neříká nic zásadního, jak jsme se mohli dočíst v předchozích teoriích. Otázkou opravdu stále zůstává, na čí straně nakonec Snape opravdu je. 
Stejně ale mám pocit, že za tím vším ještě bude něco víc (myslím si ale že na to stejně nepřijdeme, protože to by pak nebyla JKR tak skvělá spisovatelka :) ) to ale neznamená, že se o to nemůžeme pokusit ;)
Zajímavý
Autor: Kristyna Datum: 2006-06-07 20:27:25
Já o tom přemíšlím už dost dlouho. To od té doby co jsem si přečetla, jak Snape zabil Brumbála. Já si myslím, že tam mezi nimi určitě panuje nějaké to divadýlko. Sehráli to tak šikovně, že si dokonce i Harry opravdu myslí, že je Brumbál mrtvý. Ale podle mě je naživu. A ta věrnost Snepa vůči Brumbálovi je skrytá někde v hlouby duše. Taky si myslím, že Snape příjde o život tím způsobem, že zachrání Harryho a kvůli tomu zemře.To je moje teorie. Už se nemůžu dočkat až tu knihu budu držet v ruce. Co se týče téhle teorie je také dobrá. Hned jak jsem viděla, že je tady nová teorie hned napoprví jsem uhodla kdo ji sem dal. Wizard tom ví o čem si má s fanouškama HP povídat. Jsi super. :grin :grin :grin :sigh :sigh :sigh
Autor: verlybka Datum: 2006-06-07 20:36:16
Řekla bych, že mu věřil z nějakého důvodu, na který nemůžeme přijít, protože nám chybí nějaká zásadní informace. Buď o Snapeovi nebo o Brumálovi. Řekla bych, že něco z jejich minulosti, popř. něco o rodině
Autor: verlybka Datum: 2006-06-07 20:41:02
To Kristýna: Souhlasím, že Snape zemře, když někomu zachrání život, je dost možný že to bude Harry. A taky věřím v nějakou dohodu Snapea a Brumbála a myslím, že Brumbál žije
Milan
Autor: Anonym [62.240.190.65] Datum: 2006-06-07 20:56:24
Ste lidi alespon trochu normalni???!!!Ja fakt nevim jak muzete takhle blbe uvazovat!!!Ja sem obrovskej fanda HP,a nikdy by me nenapadly takovy kraviny!!!Uvazujte trochu!!!Jak muze byt Brumbal nazivu?!Avada Kedavra,vite co to je je proste mrtvz!!!A ne nejaka dohoda!Proste vy si myslite ze Snape je na strane dobra jo?!Tak to se hezky pletete!Proste Brumbal v HP 7 uz nebude zivy!!Teorii o Snapeovi si muzeme jen domyslet!Ale zamyslete se nad tim co sem vam napsal!!! :?
Esclarte
Autor: blanka Datum: 2006-06-07 21:23:32
Ať je to se Snapem jaké chce, nevěřím, že se za Harryho obětuje. Je už prostě jiná doba. S Brumbálem odešel jeho největší a poslední ochránce, teď by měl Harry stát na vlastních nohou, bojovat proti Voldovi sám a chránit zase jiné.
Esclarte
Autor: blanka Datum: 2006-06-07 21:25:24
... a samozřejmě že Brumbál je mrtvý. Opravdu není důvod si myslet, že není, měla ho snad Rowlingová nechat rozcupovat na kousky nebo spálit na hranici, aby to bylo jednoznačné?
Autor: katuzka Datum: 2006-06-07 22:48:42
Jak tak čtu ty vaše komentáře, neodpustím si sem ještě něco přidat. 
Nevím kolikrát to mám ještě opakovat, ale jste blázni vy, kteří věříte, že je Brumbál stále živý. Taky si myslím, že nám chybí zásadní informace a to proto, jak JKR uvedla v rozhovorech, protože si chtěla ponechat jistou "svobodu" ve tvorbě sedmého dílu. Podle mě taky proto, protože by asi nestála o to, abychom "hned" na to přišli. :) Navíc jak jsem se dočetla, ji strašně baví číst nejrůznější teorie a prý je to to, co chce u svých čtenářů dosáhnout. :) 
Uvažuju o tom, jestli se nakonec Snape obětuje pro Harryho nebo ne. Na jednu stranu si myslím, že ano, protože by to bylo dobrý zakončení a taky si myslím, že pro Snape tu není budoucnost. Ale na druhou stranu je fakt, že Harry musí zásadní čin udělat SÁM. Napadá mě, že by mu mohl zachránit život před nějakým Smrtijedem. 
 
for wizard tom: tyhle teorie fakt zbožňuju, takže sem klidně přidávej další, budu hrozně ráda :grin  
teda pokud vás všechny neunavuju :)
Autor: qwika Datum: 2006-06-08 04:44:33
hmmmmmmm, tak tedy od začátku. Všem, kteří věří, že Brumla žije, velká gratulace. Myslím, že máte pravdu. Hned jak sem přečetla stranu 333, bylo mi jasné, že Snape dal Brumlovi slib. Nevím jestli ten, za který, pokud se nedodrží, hrozí smrt. Ale asi ten.... 
jistě dal slib i Narcise, že Dracovi pomůže, ale kdo z nás ví, jestli jde složit dva sliby, které si prostě protiřečí a jestli ten druhý platí???? :?  
Navíc, Snape umí neverbální kouzla a průběh Avada... byl u Brumly totálně jiný, než u Cedrika a jiných.  
navíc věřili byste smrtijedovi, kdyby vám nedal slib? Brumla byl důvěřívý, ale ne blbý!!!!!! 
A vy ostatní se netrapte, Row řekla, že by ji náramně dopálilo, kdyby někdo uhodl to co ona tak pracně skryla... :grin
a máme to
Autor: Anonym [88.100.238.15] Datum: 2006-06-08 08:36:57
přišla vševědoucí osoba a udělala jasno
for Kristyna a katuzka
Autor: wizard tom Datum: 2006-06-08 09:52:07
Holky děkuju Vám moc! ;) Já mám teorie taky strašně rád a tak se s Vámi tímto způsobem dělím - zajímají mě Vaše názory, takže když tady přibývají další a další komentáře k tématu, jsem strašně rád, takže že bys nás unavovala katuzko? :grin To rozhodně NE! A Kristyno - buď si jistá, že se s Vámi chci bavit pořád! ;) :p  
 
A teď jsem se chtěl ještě zmínit - jestli je Brumbál naživu - to je opravdu tak probírané téma, že už sám nevím, čemu mám věřit, ale pořád ve mně zůstává myšlenka, že se něco s Brumbálem v sedmičce stát musí - aspoň nějaký náznak (že se třeba objeví na obraze v jeho pracovně, nebo něco podobného...) Nevíme, přece jak to Rowla zakončí, takže ani nemůžeme dělat závěry - a to jak: jestli je naživu, nebo ne.... Musíme počkat a uvidíme, každopádně budu nejšťastnější člověk pod sluncem, až budu ten poslední díl držet a myslím, že nebudu sám... :grin ;) :p :)
Veriť, či nie?
Autor: Anonym [195.49.191.2 / 172.16. Datum: 2006-06-08 11:53:59
Tiež som si musela sadnúť, keď som sa od kámošky dozvedela, že Snape zabije Dumbledora. Snape je moja obľúbená postava, nie kvôli charakteru, skôr ma láka to tajomno okolo neho. Keď som ale čítala knihu, niečo ma napadlo. Vo Fénixovi učil Snape Harryho oklumenciu, lebo bola potrebná. A v Princovi učil zas neverbálne kúzla. Podľa mňa to bolo tak, že síce vyslovil kliatbu smrti, ale myslel na niaku inú. Ako povedala Bella, ak chceš niekomu ublížiť, musíš to myslieť vážne, len spravodlivý hnev nestačí.  
Písalo sa v diskusiach, že pri Avada Kedavra človek proste padne mŕtvy, že ak Dumbledore preletel, nemôže byť mŕtvy. Ale potom prečo Rowla nechala v Čaši (vo filme) aby Cedric levitoval vo vzduchu, ak mal proste mŕtvy padnúť. Buď to bol omyl filmárov, alebo Rowla to chce skomplikovať.  
Taký zas môj názor. Ja stále verím Snapeovi, asi pri tých knihách kúsok Dumbledorovej dôvery prešiel i na mňa. A asi nie som sama, čo? :)
for anonym
Autor: KaTužka Datum: 2006-06-08 13:34:07
fajn, fajn, fajn 
sice jsem prototi této terii (že Brumbál stále žije) ale nutíte mě stále nad tím přemýšlet, a proto si neodpustím několik otázek. Když je teda Brumbál mrtvej, tak proč by pták Fénix zpíval smutnou píseň a taky k čemu to Brumbálovi bude, když ho teď všichni považujou za mrvýho. Taky mi to nesedí s tou bílou hrobkou (je snad prázdná???). 
Brumbál Snapovi důvěřoval ( a podle mě oprávněně), ale to neznamáná, že by ho Snape nomohl zabít. Brumbál mu důvěřoval natolik, že věděl, že splní KAŽDÝ jeho rozkaz (takže mu mohl dát rozkaz ho zabít). 
Důvěra může být různá. ;)
Jen tak dál
Autor: Tuor Datum: 2006-06-08 17:21:25
Nejsem zastánce toho, že je Dumbledoor živej, ale byl bych rád kdyby byl. Prostě jsem ho měl rád. Nesedi mi ale presne to co ostatim: proc se obraz v pracovne nehybal a nemluvil, proc fenix zpival...  
Pokud si dobře pamatuji tak JR někde napsala, že nedočetla Pána Prstenu od Tolkiena. Proč o tom začínám, jako velkého fanouška Tolkiena by se mne zmrtvých vstání hlavního ochránce hrdiny (Dumbledoor-Gandalf) trochu dotklo jako dost citelna kopie. Pokud ale JR opravdu LOTRa nikdy nečetla ci neviděla, má pravo na tuto podobu děje. Neustále něco nového se asi vymýšlet nedá a přitom si ještě hlídat záda zda to už někdo někdy nenapsal a nepoužil. 
 
Jinak opakuji tyhle diskuze jsou důvodem proč sem chodím, životy herců mne moc nezajímají 
 
Tuor Tokieův obdivovatel
Autor: Whale Datum: 2006-06-08 21:16:22
Možná nedočetla Pána Prstenů,ale četla ho. A je jím ovlivněna. Je tam příliš mnoho analogií. 
Naprosto souhlasím s: Vo Fénixovi učil Snape Harryho oklumenciu, lebo bola potrebná. A v Princovi učil zas neverbálne kúzla. Podľa mňa to bolo tak, že síce vyslovil kliatbu smrti, ale myslel na niaku inú.  
Proč by jinak byla v celé knize tolik vzpomínaná neverbální kouzla, kdyby nebyla důležitá?
Autor: qwika Datum: 2006-06-09 05:12:40
Fandím vám všem!!!! 
Jen bych chtěla opravit jednu drobnost, která zde byla spojena s mým jménem. Nejsem vševědoucí!  
Mno a abych to dokázala, začnu tím co nevím. Nevím proč Fénix zpíval smutnou píseň, ale nadruhou stranu, pokud chci dělat, že jsem mrtvý, dělám to pořádně.... Jistě, že Snape mohl Brumlu zabít, ale proč tedy ten obraz, proč průběh Avada... Hodně věcí tu nehraje. 
Taky k práci filmařů. Zkuste porovnat vlastnosti mnoholičného lektvaru ve filmu a v knize... Film nelze považovat za zmenšenou, plnohodnotnou kopii knihy... 
Ještě jednou vám fandím a uznávám, že s tou smrtí máte pravdu všichni. Ono vypít doušek živé smrti, to lze považovat za život i smrt :)

Komentáře vyjadřují názory čtenářů. Redakce nemůže ovlivnit jejich obsah. Vyhrazuje si však právo je odstranit.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

< Předch.   Další >
Tento web je provozován soukromou osobou
a nevztahuje se na něj Nařízení GDPR