'; ?> Potter Web CZ/SK - Harry Potter Fans - Teorie o rozhodnutích Narcisy Malfoyové
Error creating feed file, please check write permissions.

Potter Web CZ

Harry Potter Fans


Úvodní stránka

Bleskovka

Příležitost pro všechny výtvarníky!
Umíte kreslit? Chcete svá díla zveřejnit a ještě mít možnost získat pěkné ceny? Pak klikněte sem

Hlavní výběr

Úvodní stránka
Novinky
SPOILERY 7.kniha
Knížky
Herci
J.K.Rowling
Galerie
Stáhněte si
Doporučené odkazy
Návštěvní kniha
Napište nám
Soví pošta - diskuse
Příčná ulice - burza
Archiv diskuse hp.cz
Archiv diskuse FMS

Potter Web Menu

Náš tým
Naše ikonka
Akce
Newsletter
Magazín Pottered
Potter Povídky CZ
Budeč

Přihlášení

Přihlašovací jméno

Heslo

Zapamatovat
 
Chci se zaregistrovat!
Zapomněla(a) jsem heslo

Oko Velkého Bratra

Tvoje IP adresa:
3.145.23.123

Prohlášení

Potter Web CZ is in no way related to J.K. Rowling, Scholastic Books, Bloomsbury Publishing or Warner Bros. All images and material related to the J.K. Rowling novels is © Scholastic Books (US), and Bloomsbury Publishing (UK). All material related to the "Harry Potter" films is © Warner Bros.

Veškerá práva ke zde zveřejněným autorským článkům vyhrazena.
Články není  dovoleno přebírat bez souhlasu redakce a bez uvedení původu "potterweb.cz".

Tato stránka používá pouze vlastní technické soubory cookie, nutné pro její fungování.
Používáním této stránky souhlasíte s používáním souborů cookie.

Naše ikonka

Budeme rádi, když na svých stránkách umístíte tuhle naši ikonku s odkazem na www.potterweb.cz/web/
Potter Web CZ
Návod na vložení ikonky je zde.

 

Teorie o rozhodnutích Narcisy Malfoyové

| Tisk |  E-mail
Novinky  ->  Teorie
Příspěvek přidal(a) wizard tom   
čtvrtek, 01 června 2006, 05:30
Po přečtení Prince dvojí krve mnozí soucítili s Malfoyovými a velikou debatou je, zda je Snape opravdu zlý nebo zda měl jakousi smlouvu s Brumbálem. Narcissa Malfoyová opravdu vyložila karty na stůl, když prosila Snapa, aby zachránil život jejího syna. Je totiž také možné, že měla instrukce od Pána Zla, aby vlákala Snapa do pasti a tak zajistila jak jeho loajalitu, tak Brumbálův pád? Přečtěte si zajímavou teorii od Kelly Gunzenhauserové.



Po přečtení HBP mnozí soucítili s Malfoyovými a velikou debatou (kromě té, zda se potvrdily teorie o vztazích) je, zda je Snape opravdu zlý nebo zda měl jakousi smlouvu s Brumbálem. Já jsem se ale zamyslela nad tím, jestli Narcissa Malfoy opravdu vyložila karty na stůl, když prosila Snapa, aby zachránil život jejího syna. Je totiž také možné, že měla instrukce od Pána Zla, aby vlákala Snapa do pasti a tak zajistila jak jeho loajalitu, tak Brumbálův pád?
Na první pohled se to může zdát jako poněkud zvláštní teorie.
Která matka by takto využila svého syna? Neudělala by kterákoli matka cokoliv pro to, aby zachránila život svého syna? Jak by se mohlo stát, že všechny ty emoce nebyly skutečné?
Narcissa , zdá se, miluje svého syna. Vezměme si například tuto větu z KM: "Malfoyovi nosil jeho výr neustále sladkosti z domova".
O pět knih později, když Harry s Ronem vytáhnou na Draca hůlky, vyhrožuje jim:
"Dejte to pryč!...Jestli ještě jednou napadnete mého syna, tak se postarám, aby to byla poslední věc, kterou v životě uděláte". V HBP ale poslední věc, kterou Narcissa řekne než opustí obchod není na synovu obranu; odchází z obchodu, protože už ví, "jaká spodina nakupuje ve zdejších obchodech".
Princip čisté krve je pro ni velmi důležitý. Narcissina láska k synovi je otázkou, protože si vybrala raději jít požádat Snapea, než bránit Draca sama. Musím ji prostě srovnat s Lily Potter, která obětovala sebe a ne někoho jiného, aby svého syna ochránila. Je to symbolická odlišnost, neboť osobně bránit Draca v Bradavicích by bylo jen stěží proveditelné, ale mohlo by z toho vyplývat, že ač se Narcissina oddanost synovi zdá obrovská a návštěva u Snapea pro ni nebezpečná, možná, že by za svého syna nepoložila život, jako to udělala Lily.

Narcissa je ovlivněna svým manželem, který by udělal téměř cokoli, aby navrátil LV k moci, dokonce i to, že by nechal dítě někoho jiného pokusit se spáchat vraždu, při čemž by samo málem zemřelo. Nejvíc Lucia rozčilovalo, když plísnil Draca za známky, že ho předběhla Mudlovská šmejdka. A Fenrir Šedohřbet je "rodinný přítel". Fenrir Šedohřbet je taky vlkodlak, jehož cílem jsou děti. To nejsou zrovna znaky milujícího otce, který miluje více svého syna než nenávidí Mudly a Mudlovské šmejdy, ale jsou to znaky někoho, kdo by klidně navedl svou ženu, aby jejich syna použila jako návnadu.

Navíc, je velmi zvláštní, že Lucius neutekl z Azkabanu . Když vězení nehlídají mozkomoři, tak se zdá být pro Smrtijedy velmi snadné dostat ho ven. Dokonce i pokud je na něj LV rozzlobený, tak je mu Lucius více platný na svobodě, než zavřený. Ale pokud Lucius zůstává ve vězení (na příkaz LV?) a Narcissa je sama, zranitelná, a schopná zahrát dobře svou roli, Snape by určitě uvěřil, že ta plačící žena (která mu ještě lichotí tím, jak moc mu Pán Zla věří) přišla z vlastní vůle a ne na příkaz svého manžela nebo jeho pána.

Několik lidí (Ron, Hermiona, Blaise Zabini) vyjádřili nedůvěru k tomu, že by Pán Zla přijal do řad svých Smrtijedů nekvalifikovaného kouzelníka. Draco Zmijozelské ujišťuje, když říká:
"Možná je mu jedno, že jsem nekvalifikovaný. Možná, že na práci, kterou pro mě má nemusím být kvalifikovaný" Ale nemuselo by na zabití nejmocnějšího žijícího čaroděje být třeba nejen kvalifikace, ale i velkých schopností, a také praxe v používání Kleteb, jež se nepromíjí? Koneckonců na to potřebujete víc, než jen schopnosti, potřebujete nenávist.
Pokud Draco nebyl použit k oklamání Snapea, pak je dost ubohou volbou pro tuto práci. Pokud LV opravdu důvěřuje Snapeovi tak, jak Narcissa říká, nepožádal by sám LV, aby Snape pomohl Dracovi?
Snape je schopný Nitrozpytec a Brumbál mu důvěřuje, tak proč nepožádat Snapa o pomoc, pokud Snape sám není předmětem zkoušky? Draco významně odmítne povědět Snapeovi o plánu buď pro to, že Draco chce všechnu slávu pro sebe, ale také mohl být varován, aby Snapovi o plánu neříkal -- aby to udělal sám -- a tak si vymyslela přesvědčivou výmluvu. Sláva se nezdá být tím, po čem by v koupelně plačící chlapec toužil.

Instrukce LV jsou pouze pro Draca -- a pro nikoho jiného -- zabít Brumbála, tak proč dovolit Smrtijedům, aby přišli do školy? Možná to byla součást LV plánu -- i přesto, že Snape o ničem nevěděl, přítomnost Smrtijedů a objevení Znamení Zla, byly jistotou, že se Snape vrhne do akce. I kdyby nebyl složil přísahu, s Alectem, Amycem a spol., kteří stáli okolo, Snape nemohl dost dobře odmítnout zabít Brumbála a předpokládat, že zůstane naživu. Navíc, možná, že LV spoléhal na to, že Draco selže a doopravdy chtěla, aby Brumbála nakonec zabil Snape a ne Draco. Pokud jedním z prvotních cílů bylo vyzkoušet Snapea nebo ho chytit do pasti, pak bylo klíčové zastihnout Snapea nepřipraveného.

Tohle je komplikovaná otočka v zápletce. Nicméně, když by se Narcissa chovala, jako že chce LV zabít jejího syna, aby chytila Snapa do pasti, posloužilo by to několika LV účelům.
Zaprvé, zbavit se Brumbála a možná uzavřít Bradavice těm, kdo se v nich bojí (a tím jsou podle něj nehodni) studovat.
Zadruhé, Snape se tím stal pro Řád nepřítelem č.2. Snape může předpokládat, že ho zabijí hned, jak by se před nimi znovu ukázal, a tak LV může doufat, že si potvrdil Snapovu loajalitu Smrtijedům. Snape teď vlastně ani nemá kam jinam jít, má velikou znalost Bradavic, Harryho Pottera a jak víme z učebnice lektvarů, je neuvěřitelně talentovaný kouzelník. LV by byl hlupák, kdyby nechtěl Snapea na své straně. Narcissa by určitě taky stálo o rehabilitaci své rodiny a navrácení jejího postavení u Pána Zla, což je pro Lucia velmi důležité -- a pro ni možná taky.

Pokud Narcissa jednala na základě instrukcí LV nebo Lucia, když šla za Snapem, proč se ji Bellatrix snažila zastavit?
Nevěděla by Bellatrix, drahá sestra, loajální stoupenkyně LV, která touží po synech, které by mohl obětovat a dřívější dlouholetá vězenkyně z Azkabanu, o tomhle plánu? Nemyslím.
Bellatrix není zrovna nejdůvtipnější osobou na světě a není se možné spolehnout ne to, že by se třeba v zápalu hádky neprořekla. Špatně skrývá svou nedůvěru ke Snapovi a otevřeně pochybuje o úsudku Pána Zla. LV taky rád nechává své následovníky hádat. Podle Brumbála:
"Uslyšíš jak mnoho jeho Smrtijedů tvrdí, že mají jeho důvěru... ale oni se mýlí." Pokud LV nedůvěřuje nikomu, pak by dávalo smysl, že neříká stejné věci mnoha lidem a preferuje, aby byli všichni odkázáni na informace a instrukce jen od něj. Jednoduše řečeno, Bella to vědět nemusí.

Závěrečná myšlenka:
JKR používá jména jako klíče. Od FŘ je myslím zajímavé, že Narcissa je jediným dítětem Blackova rodu, které nemá jméno po hvězdě. Narcissa očividně koresponduje s narcisem, květinou, která podle pověsti vyrostla z boha, který nemohl přestat obdivovat sám sebe.
Mohlo by to být tak, Narcissa nedokáže přestat sledovat to jak jsou ona a její vznešenost sledovány LV? A to mě přivádí k poslednímu bodu.
Je zajímavé, že Snape žije v Tkalcovské ulici. Co když Narcissa a ne Snape tká svou síť a Snape je její obětí? V Angličtině Spinner's End (spinner může být pavouk) "End" by mohlo znamenat cíl, ne doslovný konec a pokud Narcissiným cílem bylo vyhrát nad Snapem za každou cenu, pak to, tedy, udělala.

Zdroj: ph.net


 
 


Komentáře
Arlondia
Autor: Anonym [80.188.116.8] Datum: 2006-06-01 07:13:46
Tak tahle teorie je pěkně promyšlená... všechna čest!
Autor: LukiF Datum: 2006-06-01 11:43:33
Tak tahle teorie je pěkně dlouhá... ale přečet sem to!
Autor: Maki Datum: 2006-06-01 13:04:50
zajimava teorie.... :grin
Autor: Anonym [85.71.138.29] Datum: 2006-06-01 13:18:24
No a mě teď tak napadá...on totiž Lucius v Azkabanu už vůbec být nemusí.
Autor: Anonym [88.146.176.2] Datum: 2006-06-01 19:41:33
No nevím, ta závěrečná myšlenka asi nebude reálná, protože Rowlingová jednou na otáku, proč se Narcissa nejmenuje po nějaké hvězdě odpověděla něco v tom smyslu, že to nestihla nebo zapomněla upravit
Autor: Anonym [193.85.182.242] Datum: 2006-06-02 16:50:50
to posledni prispevek: ses si tim jisty/a? co kdyz to rekla jen proto aby nas zmatla?
Autor: Anonym [84.42.226.109] Datum: 2006-06-02 19:35:36
ta teorie se mi líbí, hlavně ta část, kde se mluví o slibu jako pasti. Možná si ho fakt voldemort chtěl ověřit, protože Snape ovládá výborně nitrobránu. Jak už jsem tu několikrát psala, nevsázela bych moc na to, že je Snape zlý. Jsem ale fakt zvědavá, jak si to Harry s ním v sedmičce vyřídí ;)
for Anonym 84.42.226.109
Autor: wizard tom Datum: 2006-06-02 22:37:58
Osobně si myslím - a už jsem to tady několikrát psal, že věřím, že v Snapeovi bude něco dobrého..... ;)
Protestuji
Autor: sluníčko Datum: 2006-06-03 14:35:12
proč se snažíte dělat z Malfoyových necitlivé rodiče kteří nemají rádi své dítě...? :? Každý má rád své dítě...Fenrir a Lucius rodinní přátelé proč ne...!?Lupin a Sirius to je to samé taky se kamarádí a mohlo by se tak stejně říci, že Sirius ohrožuje Harryho...to celé je blbost...příliš mnoho vydané energie nazmar... :zzz
Neprotestuj
Autor: Anonym [195.47.26.26 / unknown Datum: 2006-06-05 12:41:15
Jak můžeš srovnávat Lupina s Fenrirem? Lupin přece schválně nikoho nekouše, naopak se záměrně vzdaluje od lidí, aby neublížil. Fenrir to dělá přesně naopak, chce být lidem/dětem co nejblíž, aby kousal. Takže Sirius přátelstvím s Lupinem Harryho ohrožuje asi dost těžko...
Autor: Anonym [88.102.128.158] Datum: 2007-01-15 00:00:52
Tak tahle teorie se mi zdá hodně děravá, ale hlavně taky jako pěkná blbost!!!

Komentáře vyjadřují názory čtenářů. Redakce nemůže ovlivnit jejich obsah. Vyhrazuje si však právo je odstranit.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

< Předch.   Další >
Tento web je provozován soukromou osobou
a nevztahuje se na něj Nařízení GDPR