Záloha diskusního fóra (7/2005 - 21.10.2005)

  << Zpět

Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Vložil(a): Aries
Datum: 20. 10. 2005, 19:59:59

už to tady bylo, ale nechce se mi to téma hledat, ale jestli se nepletu, zůstalo to otevřené. Tak jsem teď chvíli dumala a vydumala následující:
Řekla bych, že Petunie je starší. K tomu jsem došla následujícím duševním pochodem: Jelikož měly děti v podstatě ve stejnou dobu, zřejmě se taky skoro zároveň vdaly. Samozřejmě to nemusí platit jako absolutní pravidlo, ale jako východisko se mi to hodí. Lily se vdávala hned po škole. Petunie znala Jamese, čili předpokládám, že si ho Lily o posledních prázdninách přivedla domů jako oficiálního nápadníka. Petunie tam tedy ještě musela bydlet coby svobodná.
Vernon je ředitel té slavné továrny na vrtačky už v době, kdy je Dudleymu jeden rok. To je dost slušná kariéra, takže předpokládám, že to nebyl žádný zajíc, ale že mu v době svatby muselo být minimálně tak třicet ne-li víc. Osmnáctiletá Petunie mi k němu teda moc nepasuje. Pokud jí ovšem bylo už tak pětadvacet, no tak to už je přiměřené.
Co vy na to?

Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: loony
Datum: 20. 10. 2005, 23:09:49

řekla bych, že tvůj duševní pochod je více než pravděpodobný... (i když mi to ještě víc zničí děj jedné krátké jednorázovky... nu což, pravda je důležitější =))) )

Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: Esclarte
Datum: 21. 10. 2005, 10:39:39

Já vím, které. Na téhle podrobnosti tam stejně nezáleží tolik jako na jiných.

Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: anita
Datum: 20. 10. 2005, 23:04:30

Díky ti za to, že jsi tohle téma otevřela..... já jsem se to snažila kdesi nadhodit, ale v poslední době nemám moc čas, takže to zase zapadlo Někde jsem na tohle téma četla dost zajímavou teorii, která čerpala z toho, že Petůnie je mladší (zkusím to někde vyhrabat)....

Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: Lada
Datum: 21. 10. 2005, 08:20:40

A co kdyby byly dvojčata? JKR řekla, že Petunie není moták, ale.... Třeba si nějakou "bombu" schovává na poslední díl. Tedy já doufám, že si těch bomb schovává víc. Myslíte, že je to možný?

Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: anita
Datum: 21. 10. 2005, 10:36:53

tak dvojčata mě rozhodně nikdy nenapadla a je to dost dobrý nápad....

Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: Ebženka
Datum: 21. 10. 2005, 08:26:03

Pokud vím, Rowla řekla, že Petunie není moták, ale mudla. To znamená hlavně to, že Lilly pochází opravdu z čistě mudlovské rodiny. Že je jediná čarodějka. Rowliny úsměšky můžou znamenat, že Petunie by čarodějkou být CHTĚLA nebo že se k jejímu mudlovství váže nějaký významný fakt. Nebo že ty čarodějné sklony bude mít někdo jiný z Dursleyovic rodiny a ona se s tím bude muset vyrovnávat. (Probůh Dudlánku! Ty moje zlatíčko! Ty patříš taky k té odporné čarodějné chamradi? ...:-) například)

Re: Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: Ioreth
Datum: 21. 10. 2005, 14:28:27

Petunie být moták nemůže, to je jasné, to by museli její rodiče být kouzelníci, a tudíž by Lili nebyla "mudlovská šmejdka".Už před časem mě napadla jedna možnost. Co když má Petunie také čarodějnické schopnosti. Třeba dostala také dopis z Bradavic, ale měla strach, a nešla tam. Když později její mladší sestra dostala stejný dopis a do Bradavic odešla, Petunie jí začala závidět. Záviděla jí to, čeho ona sama se vzdala. Také se musela přetvařovat před Vernonem.
Ovšem, jestli Rowla někde řekla , že je Petunie mudla, tak je tahle teorie k ničemu.

Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: Aries
Datum: 20. 10. 2005, 23:16:33

Tak jestli si vzpomeneš, to by mě zajímalo, jaké argumenty na podporu druhé možnosti by tam byly.

Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: Sothis Blue
Datum: 20. 10. 2005, 20:42:26

A ještě tě podpořím jedním argumentem, kterej mně jinak těžce pije krev. HP je totiž pohádka a když se v pohádce vyskytnou dvě sestry, zákonitě musí bejt starší zlá a mladší hodná. Je to děs, ale je to tak.

Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: Aries
Datum: 20. 10. 2005, 20:57:18

To je taky pravda. A když se na to nebudeme dívat jako na pohádku ale jako na příběh ze života, no tak si to představ. Petunie byla zřejmě odjakživa pečlivka, vzorně napsané úkoly, vzorně pomáhala v domácnosti, vždycky měla pokoj jako ze škatulky a ve volném čase vyšívala nebo zavařovala meruňky. Nezvedená mladší sestra byla zřejmě bordelářka (pulci v kapsách hovoří za vše), pravděpodobně takový ten typ, co všechno zvládne levou zadní bez očividné námahy, a ještě k tomu čarodějnice. Takže pokud rodiče bez zvláštního zájmu pominuli Petúnií nablýskané rodinné stříbro a rozplývali se nad tím, jak Lily udělala myš z památečního hrnečku, který měla mít Petunie do výbavy... Navíc pokud v pozdějších letech Petunie začala mít jisté obavy, jestli náhodou nezůstane na ocet, zatímco Lily byla samý kluk a ženicha (ještě ke všemu prachatého) si přivedla rovnou od OVCE - to se ani nedivím, že jí Petunie nemohla přijít na jméno. Možná by neměla takovou averzi k čarodějům, kdyby nebyla naštvaná na Lily osobně.

Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: jane sofron
Datum: 21. 10. 2005, 13:10:43

To je moc krásná úvaha. Pochvalník. :-)

Re: Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: Aries
Datum: 21. 10. 2005, 16:18:09

Ó děkujík. Mimochodem, ty jsi mladší nebo starší sestra?

Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: jane sofron
Datum: 21. 10. 2005, 17:21:08

Prostřední :-)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: Esclarte
Datum: 21. 10. 2005, 17:24:38

Já jsem mladší, ale od bratra. V některých pohádkách, naštěstí jich moc není, se bratrova mladší sestra projeví jako zlá osoba.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: Aries
Datum: 21. 10. 2005, 17:39:54

Kromě perníkové chaloupky snad ve všech. Hedera se svými archetypy by to snad dokázala vysvětlit. Ještě jsem nikdy v životě neviděla pohádku, kde by byla hodná sestra a zlý bratr. to asi vůbec neexistuje

Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: anita
Datum: 20. 10. 2005, 23:16:31

Já si nějak nejsem jistá tím, že nesnášela kouzelníky odjakživa.... Co když se do nějakého zamilovala (a nemusel to být jen James - viz teorie na Mugglenetu: Sirius jako Jamesův a Lilyin nejlepší přítel se zřejmě s rodinou Lily znal, co když ho znala i Petunie....) a ten ji nechtěl....
Kromě toho, ta její nenávist může být reakcí na smrt Lily a ta urputná snaha mít pořád všechno uklizené a dokonalé obranou proti tomu chaosu, který je podle ní ve světě kouzelníků....

Re: Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: Blanchetta
Datum: 21. 10. 2005, 12:18:05

Nehledala bych v tom zamilovanost do kluka. Podle mě spíš na Lily žárlila, záviděla jí schopnost čarovat. Říkala si - Proč ona ano a já ne? A tak to v sobě přetavila v nenávist proti kouzlům a čarodějnému světu jako celku.

Re: Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: Aries
Datum: 20. 10. 2005, 23:30:22

Já si taky myslím. Ani v tom nemusel být žádný konkrétní kluk. Ona je evidentně z dost konzervativní rodiny, ale k jejímu překvapení se rodiče kvůli nezděsili, ale naopak se jim líbilo, že je tak zvláštní. To pro Petunii musela být dost rána, zvlášť jestli dřív ji samotnou vychovávali tak, aby se snažila nijak nevybočovat z průměru. A taky se na ni mohla dívat podobně jako se tady ledaskdo dívá na Harryho. Když si představíš, že ona v potu tváře utírala prach a stlala postele, zatímco Lily jen tak jako mávla rukou a už to bylo, bez námahy a dokonce třeba lepší. Nebo protože Lily byla přes rok v Bradavicích, tak jakmile přijela domů, všechno se začalo točit kolem ní, Petunii poslali mýt nádobí a Lily nemusela, protože byla doma vlastně jakoby na návštěvě... Ono to ke skřípání zubů dost stačí. Petunie zkrátka mohla považovat za nespravedlivé, že Lily se nemusí nijak namáhat a snažit a všechno má jakoby samo od sebe.
A pak - ten strach z těch kouzel. Ten mohl přijít až potom, když Lily umřela a když jasně viděli, že kouzlení neznamená jen přeměňování hrnečků v myši a podobné blbiny. Ale nejvíc vyjukaný z toho byl evidentně Vernon, takže ona se asi přizpůsbila jemu. Konec konců, on byl taky dobrá partie a přijít o něj jen kvůli divné sestře, to by určitě nechtěla.

Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: Blanchetta
Datum: 21. 10. 2005, 12:21:44

Narazila jsi na jinou zajímavost. Podle Petunie doma Lily čarovala. Ale studenti doma čarovat nesmí. Takže - změnilo se to během těch let? A proč? Nebo třeba Lily čarovala přes zákaz. Mohla mít pak taky problémy s ministerstvem?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo

Autor: Dran
Datum: 21. 10. 2005, 12:36:23

Vsak par varovani dostala (tedy podle Rowlingove) viz.
http://www.jkrowling.com/textonly/faq_view.cfm?id=77

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo

Autor: Blanchetta
Datum: 21. 10. 2005, 14:02:14

nemám ráda, když se lidi odvolávají na informace, které JKR utrousí tak nějak kolem (nic ve zlém). Myslím, že kánonem jsou knihy (no, možná kdyby Rowla dávala interview v češtině, koukala bych se na to jinak )

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo

Autor: Lada
Datum: 21. 10. 2005, 16:29:42

to Blanchetta:
tohle je doslova přeložená otázka i odpověď s JKR oficiálních stránek ze sekce často kladené dotazy. Kde jinde by jsi chtěla hledat ověřené a oficiální informace.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo

Autor: Aries
Datum: 21. 10. 2005, 16:24:28

ale já se řídila knihou doslova a do písmene! Když přišel Hagrid pro Harryho a Petunie s začala rozčilovat, jmenovala přesně tohle: že Lily měla kapsy plné pulců a z čajových šálků dělala myši. Pravda, používání kouzel při stlaní postelí byla spíš nadsázka, ale možná ne až zas tak veliká. Ono to s tím nepřetržitým monitorováním zase nebude tak žhavé, Harryho víc hlídali z výjimečných důvodů, ale že by dokázali každou vteřinu neustále sledovat všechny bradavické studenty... určitě sem tam někomu něco projde, protože si toho Hopkirková nevšimla

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo

Autor: Blanchetta
Datum: 21. 10. 2005, 17:09:46

hm, na to, že občas někomu něco projde, bych nesázela, to je pouze tvoje spekulace

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo

Autor: Lada
Datum: 21. 10. 2005, 17:22:46

i na tohle JKR už odpovídala. Funguje to prý tak, že ministerstvo eviduje každé kouzlo lokalitě, kde se nachází nezletilý kouzelník. Pokud se tam v té době nachází i dospělý kouzelník, tak to může vzít na sebe a je prý jen na rodičích, jestli budou svého potomka krýt. Jenže v Kvikálkově se žádný další kouzelník nevyskytuje a tak to na Harryho vždy prasklo. Jak to bylo v případě Lily, to netuším. A ještě ke všemu netuším, kde jsem to četla. Pomožte chytré hlavy, nebylo to v rozhovoru s JKR, který se přeložený vyskytl na několik pokračování na těchto stránkách?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo

Autor: Aries
Datum: 21. 10. 2005, 17:19:59

OK, tak ruším částečně svoji hypotézu. Domácí práce Lily vykonávala disciplinovaně ručně. Pokud se ovšem nevymlouvala, že musí studovat lektvary adějiny kouzel, takže na utírání prachu vůbec nemá čas

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo

Autor: Lada
Datum: 21. 10. 2005, 13:35:36

pro ty kdo nejsou tak zdatní v AJ jsem to přibližně přeložila:

OTÁZKA: V Kameni Mudrců teta Petunie říká, že Lily se vracela z Bradavic s žábami po kapsách a přeměňovala šálky v krysy. Pokud je to pravda, proč nebyla Lily vyloučena?

ODPOVĚĎ: Teta Petunie trochu zveličuje. Musíte sledovat její stav mysli, když začala vřískat tyhle věci. Nicméně, stejně jako její syn, Lily nebyla proti otestování limitů Zákona o utajení, takže můžete s jistotou předpokládat, že měla pár napomenutí – i když nic vážného.

Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: Esclarte
Datum: 20. 10. 2005, 21:15:08

Harry vlastně pořád doplácí na své báječné rodiče. Ještěže jim aspoń vděčí za peníze a přátelství s Lupinem.

Re: Re: Re: Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: Aries
Datum: 20. 10. 2005, 21:17:07

teda fakt, ti mu teda dali základ do života

Re: Kdo je starší - Lily nebo Petunie

Autor: Esclarte
Datum: 20. 10. 2005, 20:37:10

A vdávala se Lily opravdu hned po škole? Nevím, jestli to tam bylo.
Ale taky mi na počátku nepřipadají Dursleyovi zrovna jako mladí lidé, mohou to být i staří mladí, ale Vernon už měl za sebou určitě léta práce.

  << Zpět