Záloha diskusního fóra (7/2005 - 21.10.2005)

  << Zpět

Názor

Vložil(a): lola
Datum: 11. 10. 2005, 15:27:24

Moji milí a drazí!
Vím, že to sem nepatří, ale nevím, kam jinam s tím zajít... zkrátka. Potřebovala bych váš názor na jistou moji slohovku, kterou jsem právě vyplodila. Téma je líčení charakteru barvami. Doma mi ji nikdo neokomentuje a já taky sebekritikou moc neplýtvám, takže bych uvítala všechny vaše názory, úpravy apod. Byla bych moc moc moc vděčná
Tu je:

Byl slepý a měl zvláštní dar. Viděl – ne – cítil, znal lidské povahy jako barvy. Vykreslovaly se před ním jako mandaly, které nikdy nespatřil.
Žlutá značila radost, jasnou povahu jako slunce. Černá byla smutek a zlo, zelená naděje. Barvy se míchaly jedna v druhou, tak jak se mění láska v nenávist; křížily se a měnily. Ve spirálách vstoupaly vzhůru, vodopádem klesaly.
Byl slepý a měl dar.
Jako onehdy. Ten člověk, co se opíral o zeď. Nepřítomně hleděl do dáli, v ruce cigaretu a myšlenky se upíraly neznámem.
Jeho srdce se třpytilo blankytným půvabem, zlatavé rolničky cinkaly nápady a drobounké jiskřičky červeně krášlily nezdolnou sílu. Modrá naděje v lepší zítřky, karmínové proudy odvážných myšlenek, bílá vznešenost. Barvy kolem něj vířily jako duha.
Náhle záblesk - odhodil cigaretu a odešel.
Byl slepý a měl dar. Zvláštní dar.

Re: Názor

Autor: lola
Datum: 12. 10. 2005, 15:15:04

Moc vám všem děkuju. Zkusím nad tím ještě zapracovat.

Re: Názor

Autor: neviâthiel
Datum: 11. 10. 2005, 20:40:47

Máš tam poněkud kiksy - jak mohl ten, koho popisuješ, vidět člověka opírajícího se o stěnu s cigaretou, když je slepý?

Re: Názor

Autor: klarinka
Datum: 11. 10. 2005, 19:38:52

Máš některá užasná spojení. Nejhezčí je tato věta : Jeho srdce se třpytilo blankytným půvabem, zlatavé rolničky cinkaly nápady a drobounké jiskřičky červeně krášlily nezdolnou sílu

Ale chtělo by to prodloužit a více propracovat , možnmá vložit širší děj. Ale jako popis je to dobrý

Re: Názor

Autor: amálka
Datum: 11. 10. 2005, 17:02:14

Nejsou to předsudky, připisovat nálady zrovna určitým barvám? Proč je černá "zlá" a smutná? V Indii je smuteční barvou bílá. A modrá pro naději - přijde mi to trochu školometské. Nejvíc mě ovšem dostala naděje v lepší zítřky - to zní jak z brožurky z 50. let.
Vymýšlení slov "srdce třpytící se blankytným půvabem, karmínové proudy myšlenek" atd. tě asi hodně bavilo, ale mě to přijde překombinované a vůbec si z takového popisu nedovedu nic představit (Ale třeba jsem přízemní tvor bez fantazie). Jinak to, že nevíme proč měl slepec takový dar a kam se povídka ubírá dál mi vůbec nevadí!

Re: Názor

Autor: Alexis
Datum: 11. 10. 2005, 16:41:29

no...mas tam krasne obraty, ale liceni je proste popis s e skraslenim...misto, aby jsi napsala, za ma hnede oci po matce, tak napises, jeho oci jsou oriskove hnede s malinkymi prouzky cerne, ktere tyto oci promeni v oci moudre...nebo aspon takhle si liceni pamatuju...!
a Aries ma pravdu, taky me dostala ta cigareta...! nebo "...a myslenky se upiralyneznamem." nebylo by lepsi: "jeho myslenky pluly prostorem jeho duse" ?

Re: Re: Názor

Autor: Alexis
Datum: 11. 10. 2005, 16:42:46

tolik chyb a tady ti radim...jdu se zahrabat!!!

Re: Názor

Autor: Mrs Weasley
Datum: 11. 10. 2005, 16:12:44

Prepac ak mi nieco uslo, ale nepochopila som, co si vlastne chcela povedat. Inak je to pekne, len by si mohla trochu presnejsie napisat niektore veci.

Re: Názor

Autor: Aries
Datum: 11. 10. 2005, 15:57:21

Nezlob se, ale je to tak trochu o ničem. Máš tam moc hezké obrazy, člověk si ty barvy skoro dokáže představit, ale snad by se mohly využít trochu jinak. K čemu tomu slepému byl ten dar? Přinášel mu radost? Pomáhal mu orientovat se? Byl ten dar naopak k užitku jiným lidem? Jak slepý poznal, že ten člověk odhodil cigaretu? Ta přirovnání určitě nevyhazuj, jsou moc povedená. Ale chtělo by to nějakou pointu.

Re: Re: Názor

Autor: lola
Datum: 11. 10. 2005, 16:05:27

Díky za názor. Ale je to, nebo aspoň má být, umělecký popis - líčení, takže by to imho ani o ničem být nemělo, ne? Navíc to má být jen na A5, takže se moc rozepisovat nedá. Ale děkuju moc

Re: Re: Re: Názor

Autor: Aries
Datum: 11. 10. 2005, 16:08:41

Jestli ti do toho můžu mluvit, tak v tom případě bych možná úplně vyřadila toho slepého. Stejný dojem může mít i vidoucí při pohledu na obraz (impresionismus, že) nebo na jiného člověka. Třeba si uvědomí, že ho do té doby vlastně ani neznal, a najednou v něm objeví tohle???

  << Zpět