Záloha diskusního fóra (7/2005 - 21.10.2005)

  << Zpět

Co vy a "ten nahoře" ?

Vložil(a): klarinka
Datum: 09. 10. 2005, 15:00:59

Zajímalo by mne jestli někdo zvás věří v boha...?
Popřípadně v jaké jste víře...?

Já osobně se poslední dobou občas pomodlím, ale do kostela opravdu nechodím Takže je to tak na půl
Navíc mi včera maminka oznámila, že chce vstoupit do muslimské víry
Často jezdíme do arabských zemí, mám přátele araby...atd. Ptala se mne jestli bych taky chtěla být muslimka....nevím, poradíte?
Určitě bych nemusela chodit zahalená, vklastně by se nic moc nezměnilo - takže co si myslíte?

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: neviâthiel
Datum: 15. 10. 2005, 10:20:08

Nevím, kolik ti je a jestli už jsi plnoletá nebo zletilá, ale vyjadřuješ se jako myslící člověk s vlastním názorem. Tvoje matka se hodlá provdat za muslima?

Já osobně se dopracovala kamsi ke keltskému pojetí světa, k druhému světu, ve kterém jsi, pokud neexistuješ v tomhle světě, a momentálně se pokouším nějak pochopit, že moje fyzická podoba je odrazem mé duše, tj. astrálního těla (prostě si to nedovedu představit).

Znala jsem na kolejích pár muslimů - nevím, jestli se vůbec modlili, natož pětkrát denně, všimla jsem si ale jistých věcí, jako např. že kamarád moji spolubydlící přišel přinést jí večeři, ale když zjistil, že je v pokoji jiná žena, zarazil se ve dveřích. Na druhé straně bych s nikdy neprovdala do muslimského světa, protože tuším, jak by to skončilo. Mám doma knihu ženy, která se provdala za muslima - na studiích v zahraničí se choval jako normální kluk, ale jakmile se vrátil pod vliv rodiny, začal se chovat jako fanatik.

Někteří lidé přispívající dole zaměňují islám a islamismus, jenže opravdu pravověrní muslimové považují fanatismus za znesvěcení své víry. Islám je o pár set let mladší než křesťanství, takže si svůj středověk prožívá teď.

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: klarinka
Datum: 16. 10. 2005, 16:20:43

Konečně kaldný názor na věc
Je mi 17 - nakonec jsem dospěla k rozhodnutí, že zatím nebudu do muslimské víry vstupovat - ikdyž moji přátelé (muslimové) by to ocenili.
Jak jsem říkala, většina muslimů se modlí maximálně ve svátek. Občas se něčím odlišují, ale toho je velmi málo.
Mamka se nehodlá provdat, ale jak jsem psala dole, často navštěvujeme arabské země, mám mnoho přátel v ČR-muslimů i v zahraničí. Prostě je to taková nová podoba jejího života.

Ta kniha ....není to _ Bez dcerky neodejdu? Takových knih je hodně - autoři vidělávají ím, že napíšou o hrůze, kterou manželství s muslimem přináší. Já jsem četla pouze jedinou, kteerá potvrzovala, že to může klapat.

Proto si většina lidí představuje muslimi jako grázly co mlátí své ženy, teroristy, a atentátníky. Nechci vyvracovat, že muslimové (starší generace) si doma vynucují poslušnost svých žen.

Nejvíce mi ovšem vadí, že většina lidí si myslí, že jsou arabky nuceny nosit šátek...atd. Bohudíky je to naopak - arabské ženy ten šátek nosí proto, že chtějí svou krásu uchovat jen pro svého muže. Mladí muslimové dokonce touží po tom , aby se jejich ženy odhalily.....

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: neviâthiel
Datum: 16. 10. 2005, 20:24:25

Je to nová podoba jejího života, ale přidat se k jiné víře proto, že to dělají rodiče... tohle je jen a jen tvoje rozhodnutí.

Ne, byla to kniha od Carmen bin Ladin, která se vdala za jednoho z bratrů slavného Usámy - mimochodem, toho ona viděla jen jednou a s rodinou se příliš nestýká. Klapalo jim to, dokud s ním neodjela do jeho země a neuvědomila si, že stráví život jako muslimka, což nechtěla. Hlavně myslela na dcery. Takže se vrátila do Švýcarska, jenže rodina ji zvala domů - jak se dozvěděla, bylo to proto, aby ji mohli obvinit z cizoložství a nechat popravit. Rozvedla se, ale manžel dělal nepříjemnosti, dokonce to došlo tak daleko, že pro poslední dceru se prováděl test otcovství a k těm dalším dvěma se neznal, takže si zajistil jejich "úctu". Tu knihu napsala proto, že díky svému příjmení měla po 11.9.2001 nepříjemnosti s lidmi, stejně jako její děti - a to jedna z nich je silně proamericky orientovaná a dost ji to vzalo. Myslím, že teď jim ještě není ani dvacet a té mladší ani ne 10.

Já se trochu o islám zajímala a došla jsem k názoru, že je pro mě příliš cizí. Muslimské ženy mají jinou mentalitu, a tak jim nevadí, jak k nim přistupuje společnost. Manželku živí manžel, ale doma je do jisté míry paní ona. Když manžela neposlouchá, smí ji potrestat. Pokud to ale přehání, může se žena úředně rozvést, pokud se to nevyřeší v rámci rodiny (tj. pár fackama od otce). Což se bohužel dělo i u nás a vím o tom, že se podobné věci dějí mezi fanatickými křesťany dodnes.

Jsou to matky, kdo svým dětem hledají životního partnera, ne muži.

Mimochodem, jestli na tebe běkdo bude koukat spatra, pokud jsi jiné víry, záleží na tom, jak je ten člověk tolerantní.

Víš, proč ženy nosí šátky? Muslimové považují za nejkrásnější a nejvíc provokující vlasy, takže je to proto, aby se vyhnuly agresi ze strany mužů. Dnes je to hlavně proto, že chtějí dát najevo svou příslušnost, stejně jako kluci, co zase nocí typické účesy. Jsou ale státy, kde ženu, která vyjde z domu nezahalená, ukamenují. Islámské právo šaría je dost... nerovnoprávné.

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: klarinka
Datum: 16. 10. 2005, 20:29:46

Takže tahle kniha - tu jsem četla. Je dost děsivé jak okolí dokáže odsoudit nevinou ženu....

Ale myslím že máme na islám stejný názor. Moje rozhodnutí je zatím, že nebudu muslimkou....

Četla jsi Korán nebo Bibli?

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: neviâthiel
Datum: 16. 10. 2005, 21:04:34

Četla jsem Bibli. Korán jsem zkoušela číst taky, ale odradily mě ty verše

Pozdrav

Autor: Bůh
Datum: 10. 10. 2005, 19:24:37

Zdravím mé děti!!!! Zrovna teďka si to po meziplanetární dráze Alfa Centauri -> Yassaka. Posílám vám své !!! Nikdy jsem na vás nedělal a vždy vás budu . A kdybych se na vás někdy v tom případě... . Ale nebojte to nehrozí..... Pro věřící: Občas mi jo? Mysli, že tomu říkáte modlit se... Jinak šmíroval sem jednu holku jak čte Pottera a čet sem jí ho přes rameno . Je to dost . No, ale musim jít... Čeká mě obchodní schůzka s jedním obchodním zástupcem z galaxie Gama... Možná koupěj mléčnou dráhu... Zatim

Re: Pozdrav

Autor: neviâthiel
Datum: 15. 10. 2005, 10:03:08

Ty jsi Španěl, žeš zaměnil V s B a l s h?

Re: Pozdrav

Autor: David
Datum: 10. 10. 2005, 20:05:45

Tak napriklad tomuhle se rika rouhani a i neverici clovek by se mel neco takoveho odpustit.

Re: Re: Pozdrav

Autor: Rosselanor Loke
Datum: 11. 10. 2005, 00:12:00

Ne, tomuhle se říká nadsázka a i věříci člověk by to měl pochopit.
Bůh (nebo Bohové) má (mají) smysl pro humor - podívej se na ptakopyska

Re: Re: Pozdrav

Autor: NItea
Datum: 10. 10. 2005, 21:56:07

To jsi upadl z jahody, ne? Pokud vím, lidi říkají, že i Bůh má smysl pro humor (jinak by sem neprsknul takvý týpky jako Ty ) . Hele víš co, jdi si radši masírovat mozoly na kolenou.

Rouhání

Autor: Morlang
Datum: 10. 10. 2005, 20:49:46

Tomu se podle tebe říká rouhání? Proč? Já tím boha nijak nepubuřuju akorát se za něj IRONICKY a HUMORNĚ vydávám. Má snad bůh něco proti humoru? Bůh ví, že existují lidi, kteří v něj věří a lidi kteří ne... Já v boha věřím - nebo spíš v něj doufám. Ale nechci ho uctívat jako nějakou vyšší moc, nýbrž jako svého blízkého přítele. Proto nepovažuju svůj předchozí text za rouhání, ale za jakýsi styl provokace - a to provokace nijak závažné. Píšeš, že i nevěřící člověk by si to měl odpustit. Ale jaký člověk je věřící? Člověk zaslepený bláboly církve? Toho mě ušetři, a pokud jsi tak ortodoxní "věřící" pak bys měl urychleně opustit tyto stránky neboť jak jistě víš Harry Potter je čaroděj a magie je v křesťanství zakázána.

Re: Rouhání

Autor: katak
Datum: 11. 10. 2005, 13:35:57

magia nie je v krestanstve zakazana
citat to mozes,hriech je to az vtedy,ked v to veris.
Aspon myslim

Re: Rouhání

Autor: David
Datum: 10. 10. 2005, 23:39:06

Nejsem ortodoxne verici, dokonce nejsem verici vubec, jestli to musis vedet. Ale tohle bych nikdy verejne nenapsal, protoze vericiho cloveka by to mohlo urazit a protoze ja jeho viru respektuju, tak ji nebudu zesmesnovat. Takze me se opravdu nejedna o Boha, ale o ty lidi. Stejne jako bych nechtel, aby si nekdo dobiral moji narodnost, nebo rasu, tak to same ocekavam i u vyznani. Chce to trosku taktu, zvlastne co se tyce viry, na to byva hodne lidi odst citlivych.

Re: Re: Rouhání

Autor: Morlang
Datum: 11. 10. 2005, 13:28:33

Nevím jestli chodí taková sort alidí na stránky o Hary Potterovi z důvodu který sem řekl před tím. Ale z toho co píšeš mi příde, že zastáváš názor, že bůh je tu jenom pro toho kdo věří. A to je podle mne absolutní blbost.

Re: Re: Rouhání

Autor: Propozice
Datum: 10. 10. 2005, 23:42:52

Normálním (nefanatickým) věřícím by tohle určitě nevadilo. Přečti si vtipy třeba na www.katolik.cz - mnohé jsou tam i "drsnější" a zřejmě nikoho nepobuřují....

Re: Re: Re: Rouhání

Autor: David
Datum: 11. 10. 2005, 19:40:04

Ja to proste tak citim, jsem vychovany tak, abych neurazel a nezesmesnoval lidi pro jejich vyznani a tak jsem jen napsal, ze pro vericicho cloveka toto bylo rouhani. Pro kazdeho samozrejme ta hranice mezi vtipem vkusnym a nevkusnym lezi nekde jinde, i kdyz me to ani vtipne neprislo, nevim jak vam.

Re: Rouhání

Autor: Lunita
Datum: 10. 10. 2005, 20:55:30

Boh ako priateľ? To je super.

Re: Re: Rouhání

Autor: Morlang
Datum: 10. 10. 2005, 21:00:11

A proč ne? Nevim proč by to tak nemělo být. Kdyby bůh chtěl aby jsme ho uctívali svět by vypadal jinak.

Re: Re: Re: Rouhání

Autor: Lunita
Datum: 10. 10. 2005, 21:14:33

Boh rozhodne nechce, aby sme sa k nemu modlil 50krát denne. A určite nemá nič ani poroti tým, čo v neho neveria. On berie každý názor. Žiadne nebo a peklo neexistuje. Ja veím v posmrtný život, alebo ak sa duša rozhodne, môže nastať reinkarnácia. Boh ľudí skúša a vyberá im osud podľa toho, akí boli v minulých životoch. (Boh sa myslí ako vyššia sila a nie ako múdry ujo s dlhou bielou bradou.)

Re: Pozdrav

Autor: Esclarmonda
Datum: 10. 10. 2005, 19:27:07

, Pane! Je to do tebe hezké a tak tě taky zdravím, a

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Magda
Datum: 10. 10. 2005, 14:13:13

Ja som zo Slovenska tak ak niečomu nebudeš rozumieť tak sa spytaj.
Tak ja v Boha verím a neviem ako u teba ale cítim sa taka istejšia a cítim že to niesú len také bláboly.
Ak ti možem poradiť skús vyhľadať FRANTIŠKÁNSKY KLÁŠTOR určite ti tam pomozu. Maj sa pekne

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: katak
Datum: 10. 10. 2005, 14:21:44

a kde chodis do kostola
akoze ktory kostol tym myslis?

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: NItea
Datum: 10. 10. 2005, 13:19:38

1.Já věřím ve spravedlonost a jsem o ní naprosto přesvědčená.

2.Nemyslím si že by Tě zatím nutili chodit zahalená, ale jakmile se dostaneš do muslimské komunity, tak Tě ostatní ŽENY prostě donutí chodit jako ony. To mi věř. ne muži, ale ženy jsou totiž ty, díky nimž přetrvávají ony zahalovací trdice. (Je to jako faraonská obřízka. Také na ní trvají hlavně ženy.)
Také se domnívám, že muslimští přátelé jsou kTobě tolerantní, protože k nim dle víry de facto nepatříš. Jakmile ale by ses ale stala muslimkou, je s tolerancí ámen.
Také jsem znávala - ještě na koleji - araby (muslimy). A to i z těch ne tak radikálních zemí. Byl mezi nimi i jeden kluk z jordánska. Ve škole se k nám holkám chovali normálně, ale běda jak byli jen mezi sebou. Děs. Moje kamarádka s jedním chodila. Mezi čechy - pohoda, jednou ale nepřinesla rohlíky a byli u toho jeho kamarádi. tak jí zbil.
Věř mi, že i Ti nejtolerantnější muslimové, ačkoliv to byli vzdělanci a ne žádní pitomci (taky studovali VŠ) se stávali naprostými pomatenci, jakmile se jich sešla větší skupina stejného vyznání.

Já osobně bych Ti muslimskou víru vzhledem k Tvé dosavadní výchově (jsi-li běžná češka) nedoporučovala.
Znovu opakuji, to Tvé- nic moc by se nezměnilo- je strašný omyl!!!!

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Morlang
Datum: 10. 10. 2005, 20:57:30

Velmi kvalitní názor, ale smím se zeptat co myslíš tím: "věřím ve spravedlnost"?

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: NItea
Datum: 10. 10. 2005, 22:03:25

Ano smíš.
Mám několim příkladů:
1. když jsem byla malá a chodila do školy, spolužáci mě šikanovali, že nemám džíny. Vždycky jsem si říkala, nezlob se na ně. Taky jednou budeš mít. A dneska mám. Mohu si koupit jaké džíny chci a kolik jich chci . Můžu si toho koupit víc než kterýkoliv z těch mých spolužáků.
Každému kdo mi někdy něco zlého udělal, se to dřív nebo později (bez mého přičinění i bez toho abych jim něco takového přála) vrátilo.
2. Lidi (nechci mluvit konkrétně) co mě nutili abych se vyskytovala v jejich společnosti, jsou teď osamělí.
Asi by toho bylo víc. Ale teď nevím. Na zlé zapomínám.

No, uznávám, možná to není spravedlnost, ale magie (a ta mi funguje a to nekecám), ale to slovo spravedlnost zní o moc líp, ne?

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: David
Datum: 10. 10. 2005, 23:43:13

No ja myslim ze vsichni zase moc dobre zname pripady nespravedlnosti, a to mnohem vetsi a zavaznejsi, nez ty tvoje. Podle mych zkusenosti zadna spravedlnost na svete neni, urcite ne zadna rizena a dokonala, ktera by urcovala udalosti. Jedinou spravedlnost, kterou muzem mit je ta, kterou si zaridime sami, nekdo jiny, nebo pripadne nahoda.

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: NItea
Datum: 11. 10. 2005, 06:22:30

A ještě, tomu cituji:
"No ja myslim ze vsichni zase moc dobre zname pripady nespravedlnosti, a to mnohem vetsi a zavaznejsi, nez ty tvoje. "

Nemůže být větší nespravedlnost, než když někdo týrá dítě pro něco, za co to dítě nemůže, nebo třeba i jen tak. Malé dítě (když nepočítám "téměř od narození kradoucí apod." potomstvo jistých skupin obyvatelstva) je obvykle opravdu duše čistá.

A jestli třeba narážíš na 11. září nebo něco takového...
Tak 1) nevíš jací lidé tam byli. Jestli tam třeba nebyli právě Ti, kvůli kterým Amerika neomezila výfukové a další plyny protože tvrdí, že globální oteplování je KEC? A Ty přírodní katastrofy, které jsou čím dál častější, čím to asi bude?
2)Dovedeš si představit ten vztek arabů až umřou a místo ráje kvůli kterému to všechno dělají, zjistí, že nic takového není?

Nebo třeba to, že někde v Africe umírají lidé... Víš kolik jich tam je na malé ploše? Příroda je prostě neuživí a tak umírají. Je to přirozený výběr. Zvolili si žít v souladu s přírodou, tak ale v souladu s ní také budou umírat !!!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: David
Datum: 11. 10. 2005, 19:36:39

No ruzne druhy nespravedlnosti posuzovat nemuzu, ovsem urcite ta pachana na detech je jedna z nejhorsich.
Na 11. zari jsem nenarazel, ale reagovat muzu. Nevim co tam byli za lidi, jake meli nazory a kdo vi co jeste. Ale i kdyby ten dum byl plny masovych vrahu a byl mezi nima jeden slusny clovek, nic nikomu nedava pravo ten dum znicit i s tim jednim clovekem.
No a pokud zadne nebe neexistuje, pak se Arabove tezko budou vztekat, protoze budou po smrti.
A ze v Africe umiraji je jejich chyba? Ze oni si zvolili zivot v takovych podminkach? To jsem snad spatne pochopil, protoze to, ze se tam narodili, neni rozhodne jejich chyba, spis je to dilo nahody. A my muzem byt jen radi, ze jsme se narodili v urodne casti Zeme. Ale rozhodne to neni nase zasluha.

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: NItea
Datum: 11. 10. 2005, 05:54:45

Ne, to jsi pochopil špatně. Ani spravedlnost není dokonalá. Spravedlnost je prostě spravedlivá. Kdyby byla doknalá, tak by se každému kdo něco zahodí (papírek, nebo gumu od auta) do přírody (nebo na zem místo do koše atd...), ta věc co zahodil, ocitla v tom okamžení zpět v obýváku nebo třeba v posteli.
Známé příklady nespravedlnosti? Víš, někdy možná záleží na úhlu pohledu. I katastrofa se nakonec může ukázat jako výhoda .

A ani neříkám, že spravedlnosti nemůžeme trochu pomoct. Proto říkám, že moje spravedlnost je možná magie .
Víš myslím, že svět není takový jaký chceme, ani takový jaký si myslíme, že ho chtějí mít ostatní, ale takový jaký si myslíme, že je.
Ve zkratce řečeno, když si budeš myslet, že svět je zlý a skrznaskrz zkažený, bude se Ti takový také jevit.

Víš, Tvůj názor mě docela překvapuje - jako věřící bys měl přeci v první řadě odpouštět a ne myslet na odplatu

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: David
Datum: 11. 10. 2005, 19:29:24

No ja vazne reagoval pouze na tu spravedlnost. Tedy ze ja na ni nemuzu verit, a to proto, ze zadnou nevidim. Katastrofa se mi zatim nikdy jako vyhoda nejevila, i kdyby mela nejaky pozitivni dopad. Ucel nesveti prostredky, nemuzeme branit zlu zlem.
Pro me proste zadna vyssi spravedlnost neexisutuje a pokud se mi ji nekdy dostane, tak je to dilo nahody, nebo moje pricineni.
No a o odplate tady nikde nemluvim, ja nikde nepsal, ze mam potrebu sjednavat si spravedlnost, jen jsem rikal ze pokud bych ji chtel, musim se o ni zaslouzit. Verici clovek to ma "jednodussi" v tom, ze kazdy hrisnik bude potrestan pri poslednim soudu, muze to pro nej byt jista utecha.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: David
Datum: 11. 10. 2005, 17:20:45

Copak ja tu nekde tvrdim, ze jsem verici? Dokonce jsem uz jednou psal, ze nejsem. Jinak ted nemam cas na to vsechno reagovat, ale pozdeji se na to mrknu.

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Swenlynx
Datum: 10. 10. 2005, 19:24:23

Souhlasím s tímto názorem. Vše není na první pohled tak jak se zdá...

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: NItea
Datum: 10. 10. 2005, 22:06:06

Děkuji za podporu.

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Taťána Orlovská
Datum: 10. 10. 2005, 12:42:21

Jestli věříš v Aláha není co řešit. V opačném případě nechápu, proč by ses měla dávat na nějakou víru, které nevěříš.

Já osobně v Boha nevěřím. Podle mě je Bůh berlička pro život. Je lehčí říct "Bůh to chtěl, Bh mě potrestal" než říct "já chci, já to zvoral" a život je především o tom, co člověk chce. Nic mě zatím nepřesvědčilo, že existuje nějaká úžasná síla, která všechno řídí. Můj život neřídí nic. Rozhoduji o něm já a já si nesu za svá rozhodnutí důsledky. Ale věřit je důležité, protože pak člověk ztrácí smysl života. Podle mě je rozdíl mezi vírou a náboženstvím. Já věřím v sebe.

P.S. A jestli Bůh existuje, má mimořádně zvrhlý smysl pro humor.

P.S.S. A jestli existuje, doufám, že Metatron je opravdu jeho Hlas :-) Už aby za mnou přišel :-)

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Esclarmonda
Datum: 10. 10. 2005, 19:00:20

...chtěla jsem samozřejmě napsat "v sebe".

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Taťána Orlovská
Datum: 11. 10. 2005, 12:08:42

to mi došlo. Mám velkou fantazii :-)

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Esclarmonda
Datum: 10. 10. 2005, 18:35:52

Můj názor je skoro úplně stejný. Až na tu víru - no, to je asi věc každého. V sene nevěřím, protože k tomu...zrovna moc důvod nemám.

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Taťána Orlovská
Datum: 11. 10. 2005, 12:07:24

Ale to já taky ne, ale když něco dokážu, je to můj úspěch. A když něco poseru...:-)

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: David
Datum: 10. 10. 2005, 15:09:08

Tady se ale pletes, od zadneho krestana neuslysis "Buh to tak chtel". V Bibli stoji, ze kazdemu cloveku dal Buh svobodnou vuli pri rozhodovani, kazdy je zodpovedny sam za svuj zivot a na konci bude souzen.

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Taťána Orlovská
Datum: 11. 10. 2005, 11:54:56

Bible - kolik lidí se podle ní řídí? Nezabiješ. Nepokradeš. Náboženství jsou berličky pro život a nevěř tomu, že lidi neříkají a neutěšují se tím, že "to Bůh takhle chtěl".

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: jane sofron
Datum: 11. 10. 2005, 14:22:34

Spoustě lidí víra ulehčuje život a občas mě mrzí, že se mezi ně nedokážu zařadit. Nejde ale o řízení se dle Bible, myslím, že úplně stačí, aby se člověk choval slušně dle měřítek svých ( a možná i společnosti, ve které žije ), a dalo by se říct, že se chová "bohabojně". Jestli Bůh je, potom před něj takový člověk může klidně předstoupit a svědomí bude mít čisté bez ohledu na to, jestli se modlil, znal Bibli nebo chodil pravidelně do kostela.

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Taťána Orlovská
Datum: 12. 10. 2005, 09:41:15

Jo, to bys si taky přála. Bohužel stále častěji narážím na to, že jsem asi jakýsi podivný přežitek, když si myslím, že je normální lidem a zvířatům neubližovat, nekrást a nevraždit. Kdyby lidi aspoň z poloviny dodržovali, co údajně hlásal Ježíš, žilo by se na světě mnohem líp.

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: David
Datum: 11. 10. 2005, 19:48:04

Presne, ono krestastvi hlasa same dobre veci, ma dobre principy a urcite nikomu neskodi. Proto ho uznavam a i kdyz v Boha neverim, vetsinou jeho zasad se ridim. A nejsem sam, vetsina nasich zakonu vychazi z krestastvi. Nezabijes, nepokrades, ... To jsou zakladni mravni principy, nikdo se asi moc nepozastavuje nad tim, proc to dodrzovat. Nekdo se tim ridi kvuli viry v Boha, nekdo kvuli vychovy, ale vysledek je stejny.

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: katak
Datum: 10. 10. 2005, 15:12:19

ale to je pohlad neveriacich

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: David
Datum: 10. 10. 2005, 15:20:36

S tim bych si dovolil nesouhlasit. Nevim jestli ted uvedu spravny nazev, kdyz tak me opravte, ale spolehani na Bozi milosrdenstvi je hrich, nevim ted do jake skupiny patri.
Kdyz Dabel pokousel Jezise Krista na pousti, rekl mu, at skoci z utesu, a pokud je jeho Buh tak mocny, sesle andely, a ti ho zachyti... Jezis odmitl.

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Sothis Blue
Datum: 10. 10. 2005, 15:44:08

Jasně. Už když Bůh řekl ,,nechoďte mi na jabka, nebo se budu zlobit", dal tím jasně najevo, že zodpovědnost za svoje rozhodnutí si poneseme sami. Za lezení na Jeho jabloň - běžte mi ze zahrádky, když se tu neumíte chovat, já vás varoval, bando nezvedená. Žádný štráchy.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: katak
Datum: 10. 10. 2005, 15:51:21

ale ved to je metafira,ide o to,ze boh stvoril ludi,dal im slobodnu volu a nejake rady,prikazania a ked zhresili,tak ich vyhnal z raja a potom im poslal jezisa

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Sothis Blue
Datum: 10. 10. 2005, 15:54:08

Teď nevím, co se mi pokoušíš vysvětlovat... buď něco, co dávno vím, nebo něco, co pořád nechápu.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: NItea
Datum: 10. 10. 2005, 22:08:44


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: katak
Datum: 10. 10. 2005, 15:56:07

nic nevysvetlujem, ale nemyslela som to tak,ze nemas pravdu vsak clovek je sam zodpovedny za svoje konanie. a co stale nechapes?

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Ebženka
Datum: 10. 10. 2005, 15:16:06

no, ale to se pleteš. Copak existuje nějaký pohled, který je povinný, aby se člověk považoval za věřícího? I věřící si může Bibli nebo jakýkoliv náboženský text vyložit svým pohledem, a jeho víra tím není menší.

Pleteš si "pohled věřících" a "pohled církve", a to ještě i ty pohledy různých církví v rámci jednoho křesťanského světa se mohou lišit.

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: katak
Datum: 10. 10. 2005, 15:48:39

sorry,chcela som povedat,ze CIRKEV to hovori tak,ze mas slobodnu volu a ze boh zivot neriadi. Zle som sa vyjadrila

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Ebženka
Datum: 10. 10. 2005, 13:09:23

samozřejmě, že existuje. Jenže je zrovna na dovolené.
"Už to vím, Pánbůh je na dovolené... " Jan Burian

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Taťána Orlovská
Datum: 10. 10. 2005, 13:16:29

A je tam už hodně dlouho co?

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Ebženka
Datum: 10. 10. 2005, 13:35:27

Podle nebeského zákoníku práce má čas odd času nárok na pár tisíc let volna.

Škoda, že si ten text nepamatuju přesně.

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Taťána Orlovská
Datum: 10. 10. 2005, 13:52:34

A co dělá za tak náročnou práci, že potřebuje dovolenou, prosím tě?

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Ebženka
Datum: 10. 10. 2005, 13:40:59

Mám to!!!

Už to mám:
Pánbůh je na dovolené
Nedovoláš se jistot

Má na to přece nárok -
Podle vesmírného zákoníku práce
Jednou za čas vzít si pár tisíc let volno

Škoda jen že to vyšlo
Zrovna tak blbě na nás

Jak se zdá
už se nedožijeme rána
kdy se vrátí
Kdy zachrastí klíč v zámku
Vstoupí čerstvý opálený svěží
Pozdraví: Tak jsem zas tady

Ani vám nebudu líčit jaké to tam bylo
Na to teď není čas - práce nám stojí
Neměl jsem tušení že to tu beze mne
Budete zvládat tak těžko...

Svlékne si kabát a začne:
Měnit
Naplňovat
Dodávat smysl
Povznášet
Zachraňovat
Ukazovat cestu
Konejšit
Smiřovat
Posilovat

Zkrátka jak se říká
Zažíhat světlo v našich duších...

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: bombarda
Datum: 10. 10. 2005, 11:50:42

Katolička.

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Ebženka
Datum: 10. 10. 2005, 10:50:05

jen tak mimo téma, znáte tenhle:

Jednou umře clapík, co si v životě nic neodpíral, a probere se na divukrásné pláži. Všude kolem bary, krasavice s věnci květů kolem krku, hraje hudba. Jeho nejlepší kamarád, který umřel před časem, ho přivítá a hned ho zavede tam, kde to nejvíc žije. Po nějakém čase mejdanů si jdou zaplavat do moře, a doplavou k nedalekému ostrovu. Vylezou na horu, která na něm je, a tam najednou spatří velikou jámu plnou ohně, ze které se ozývají zoufalé výkřiky. chlapík se ptá: "Co to má znamenat?" a kamarád na to: "Ale, to si pro sebe vymysleli křesťani."

Mimochodem, tenhle vtip mi říkal jeden farář.

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Lunkvil
Datum: 10. 10. 2005, 11:08:57

Jo, ten znám. A když už jsme u vtipů, co tenhle:

Svatý Petr uslyší klepání na nebeskou bránu, otevře a uvidí tam stát muže. Než se ho stačí na cokoliv zeptat, muž zmizí. Po chvíli se klepání ozve znovu. Když svatý Petr otevře, stojí před ním tentýž muž, ale v příští vteřině zmizí.
˝Poslyšte!˝ zavolá za ním svatý Petr. ˝Vy si ze mě děláte šprťouchlata, nebo co?˝
˝Ne,˝ ozve se v dálce. ˝Oni se mě snaží vzkřísit.˝

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: kju
Datum: 11. 10. 2005, 10:02:46

Já miluju tenhle:
Staří manželé se dostanou do nebe, rozhlíží se kolem sebe a vidí: rajská hudba, hojnost vybraných jídel, příjemná společnost, luxusní pokoje....
Manžel však vypadá, že ho každou chvíli trefí šlak. Když se ho Bůh zeptá, zda je něco špatně, tak ten se vztekle otočí na svou choť a spustí: "To seš celá ty! To bylo pořád cvičení, makrobiotika, žádnej alkohol - vždyť už jsme tu mohli být aspoň patnáct let!

A jeden v podobném duchu:
Za městem postavili nový hřbitov. Nááádherný. Lidi prostě umírají touhou, aby se tam dostali...

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Lunkvil
Datum: 11. 10. 2005, 10:24:39

checht

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Ebženka
Datum: 10. 10. 2005, 11:26:37

wow. ¨ Tohle téma potřebovalo odlehčit.

Víte, co se vznáší nad masovým hrobem?
.
.
.
kolektivní duch.

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Lunkvil
Datum: 10. 10. 2005, 11:33:47

checht, tak ten byl dobrý. A co tenhle:

Přišel jednou bojovník Islámského džíhádu k nebeské bráně.
Vyhlédl svatý Petr a řekl:
– Počkej, ale ty sem nesmíš, tebe sem nepustíme.
– Já dovnitř nechci, ale vy máte pět minut na to, abyste vypadli ven.

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: neviâthiel
Datum: 15. 10. 2005, 10:09:11

Jednou se takhle Bůh rozhodne poslat anděla, aby sondoval mezi studenty. Během semestru přijde anděl zpět do nebe a hlásí: "Medici se učí, právnici chlastaj, ekonomocé chlastaj a technici taky chlastaj."
Týden před zkouškami: "Medici už to umí i pozpátku, právníci střízliví, ekonomové se učí a technici chlastaj."
Den před zkouškami: "Medici si opakují, právníci se drtí zákoníky, ekonomové taktak dočetli Samuelsona a technici se modlej."
Bůh se zamyslí a povídá: "Říkáš modlej? Tak jim trošku pomůžu..."

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Sothis Blue
Datum: 16. 10. 2005, 15:43:43

Hehehe...

Mně se líbil tadyten:
Potkali se Roubíček s Karpelesem.
- Tak co, Roubíček, jak se jim daří?
- Ale, ani se, Karpeles, neptají.
- Ale copak? Zdraví? Obchody? Žena?
- Ale ne. Syn se chce stát křesťanem, chce opustit víru svých otců a dát se pokřtít. No řeknou mi - co mám dělat?
- To je komické, že s tím jdou zrovna za mnou. Já mám doma to samý. Ale vědí co? Zeptáme se rabína, je moudrý, zbožný, studovaný, snad nám poradí.
A tak šli za rabínem.
- Poslyš, rabbi, máme problém. Naši synové se chtějí stát křesťany, chtějí opustit víru svých otců a dát se pokřtít. Poraď nám. Co máme dělat?
- To je komické, že s tím jdete zrovna za mnou. Já mám doma totéž. Ale víte co? Já budu v noci rozjímat, pomodlím se, poradím se s Hospodinem, třeba nám řekne, co dělat.
Tak dobrá, s tím se rozešli. Druhý den přišli opět Karpeles a Roubíček za rabínem.
- Tak co, rabbi, modlil ses, rozjímal?
- Inu modlil, rozjímal.
- A mluvil jsi s Hospodinem?
- I mluvil, mluvil.
- A co?
- No, říkám mu: Ó Hospodine, Bože Izraele, Bože Abraháma, Izáka a Jakuba, máme potíže. Naši synové se chtějí stát křesťany, chtějí opustit víru svých otců a dát se pokřtít. Poraď nám. Co máme dělat?
- A co Hospodin?
- No že s tím chodíme zrovna za ním...

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: klarinka
Datum: 10. 10. 2005, 21:41:23


Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Ebženka
Datum: 10. 10. 2005, 11:58:11

:-)))

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Dran
Datum: 10. 10. 2005, 11:31:17

:-))

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: katak
Datum: 10. 10. 2005, 11:12:17


Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Tibby
Datum: 10. 10. 2005, 10:02:19

věřím v to, že Ježíš vykoupil naše hříchy. to je ale asi tak všechno...nevěřím, že zemi stvořil Bůh, nevěřím , že se po smrti budu jen tak poflakovat na obloze- nebo smažit v pekle, nevím jestli Bůh může ovlivňovat naše životy a absolutně nesouhlasím s celou filozofií náboženství!

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: kju
Datum: 11. 10. 2005, 09:53:59

To je hodně zvláštní názor. Nevím, jestli jsem se s něčím takovým kdy setkala. Tedy: existuje princip hříchu a někdo, kdo ti od něj může odpomoct - a zároveň neexistuje Stvořitel? To je pro mě záhada.
Víru lidí, kteří věří ve vznik hmoty jen tak, samo od sebe, bych chtěla mít.

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: katak
Datum: 10. 10. 2005, 10:42:13

ale vsak v nabozenstve sa nehovori,ze boh riadi nase zivoty clovek ma slobodnu volu a rozhodnutie je len na nom.
a ako podla teba vznikla zem
a myslis,ze smrtou vsetko skoncito by bola skoda ale s tym peklom ci nebom to celkom nechapem ani ja

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Tibby
Datum: 10. 10. 2005, 13:39:12

no jasně, dyť jen řikam , jak se mi to teď jeví.popravdě do toho moc nevidim tím, že bůh řídí naše životy sem myslela spíš to jeho zasahování do nich,třeba když se stane zázrak , nebo si něco vymodlíš a podobně.já ale fakt nevim ,jak to chodí a vlastně na to ani moc názor nemam...zatim!
smrtí v žádnym případě nic nekončí!!!!já věřim v reinkarnaci,tím jediným sem si neprosto jistá!

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: kju
Datum: 11. 10. 2005, 09:39:34

Nepřišlo vám nikdy nesmírně zajímavé, jak všichni lidé, co popisují svou regresi do minulých životů, zjistili, že byli v minulém životě věštkyně, křižák, esesák, egyptská velekněžka, americký kolonialista... a nikdo z nich nebyl obyčejný Pepa z Horní Dolní?

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: bombarda
Datum: 11. 10. 2005, 10:37:16

Moje maminka regresi dělá a je spoustu lidí, kteří mají fóbie třeba z rovna z toho, že byly ten Pepa z Horní Dolní, žili za války a umřeli hlady. Je spoustu lidí, kteří jako obyčejní lidé zažili takové hrůzy, že si to s sebou nesou dál.

Příklad: Jedna dívka měla strach z jízdy autem a mhd, nezabíral kinedryl ani psycholog.
Při regresi zjistila, že v 50.letech jela jako řadový občan do práce, srazili se autobusy a ona při té nehodě zemřela. Potom už věděla , proč z toho měla strach, smířila se stím a teď je o.k.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: kju
Datum: 12. 10. 2005, 09:47:10

Já mám prostě fakt problém tomu věřit. Ta kauzalita je v těhle případech podezřele přímočará, protože ani v rámci jednoho života věci často nefungují tak přesně jako zaseješ-zklidíš.
Navíc tyhle lidé s mimořádnými osudy - jako za války smrt hlady, bych zahrnula do své skupiny amerických kolonialistů apod.
Ale na druhou stranu si velmi dobře uvědomuju, že mnoha lidem moc pomůže, když jim někdo odpoví na otázku "proč" - ať už tomu já osobně věřím nebo ne.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře"

Autor: Ebženka
Datum: 12. 10. 2005, 10:27:49

Já moc nevěřím tomu, že to, co se provozuje jako "regrese", je skutečný návrat do minulých životů. Ani v rukou skutečně kvalifikovaných terapeutů. Zato si myslím, že to je ponoření se do nějakých nevědomých mýtů, které v sobě máme a s nimiž ztrácíme kontakt. Nevím, jestli znáte definici mýtu stejnou jako já, pro mně je to nějaký živý příběh, který se v různých podobách stále odehrává a všichni ho tak nějak znají. To neznamená, že se to fakt stalo, ale neznamená to ani, že by byl nepravdivý. A ta terapie právě nepátrá po tom, kde se ten příběh vzal - spíš pracuje s faktem, že ho má ten člověk v sobě a musí se s ním naučit žít.
(Nejsem terapeut ani nějaký odborník, ale myslím, že spousta odborníků má podobný názor. Ale říct, že jde o minulý život, je mnohem jednodušší.)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře"

Autor: kju
Datum: 16. 10. 2005, 21:20:03

Tak s tímhle přesně souhlasím. Já bych to viděla něco jako napojení se na kolektivní nevědomí, což by bylo v některých aspektech totéž jako prožití mýtů (za předpokladu, že by někdo skutečně věděl, co je kolektivní nevědomí :o)

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: katak
Datum: 11. 10. 2005, 10:28:57

presne
ja v reinkarnaciu neverim

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: katak
Datum: 10. 10. 2005, 14:13:10

tak to ja v reinkarnaciu rozhodne neverim,nechcela by som zit neviemkolko krat a napr.ako nejaka dazdovka alebo co
to sa mi zda oomnoho pravdepodobnejsie nebo a peklo moj nazor,ale tvoj ti akceptujem
A ked nieco chces a Boh ti to da,to je myslis na obtiaz nezda sa mi

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Tibby
Datum: 10. 10. 2005, 18:50:33

njn já bych taky byla ráda v nebi, ale tady nejde o to co chcem, ale jak to prostě je!kdyby byly furt nový duše stejně by bylo za chvíli v nbi narváno...ne,podle mě je to uplně jasný-reinkarnace je jediná možnost!v každém dalším životě si odpykáš hříchy z předchozího života a taky si z něj přeneseš nějaký fobie a podobně,furt se to s tebou potáhne! navíc mě přijde lepší prožívat spoustu různejch dobrodružství:-) než věčně trčet v nebi!názor ti ,ale neberu(i když se tě snažím trochu přesvědčit:-))
ne, já nikdy neřekla, že je mi na obtíž když bůh pomůže, jen že si nejsem jistá jestli to opravdu dělá!kéž by to tak bylo, stalo se mnoho zázraků, ale taky bezpočet neštěstí.takže je to trochu sporný!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: katak
Datum: 11. 10. 2005, 08:31:34

Ale niektoré nešťastia si ľudia spôsobujú sami.
Azlo nepochádza od Boha,ale od diabla.
V nebi by bolo precpané,keby boli nové duše
Sorry,s týmto vôbec nesúhlasím
Však nebo nie je miesto,je to stav duše

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: David
Datum: 10. 10. 2005, 20:11:11

Ehm, no na zacatku reknes, ze to neni tak, jak to chcem a vzapeti napises, ze reinkarnace je jedina moznost proto, ze predstava trcet v nebi se ti nelibi.

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Sothis Blue
Datum: 10. 10. 2005, 15:52:33

Ale do čeho se příště převtělíš, to právě záleží na tom, jak ses chovala tentokrát. Když hezky, tak do vznešenějšího tvora, a když špatně, tak do nižšího. Na žížalu by sis musela hodně pokazit karmu.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Rosselanor Loke
Datum: 10. 10. 2005, 23:43:39

Právě tohle jsem nikdy na učení o reinkarnaci nechápala
Totiž, nechápu, kterého tvora je možné pokládat za vznešenějšího než je jiný tvor - vzhledem k tomu, že jsem biolog, mi každý živý tvor připadá stejně vznešený, ať je to vlk, žížala, trepka, kopřiva nebo borovice.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: katak
Datum: 10. 10. 2005, 16:01:21

no tak to je super.Ked sa snazim chovat pekne,tak budem aky tvor no aj tak ja nie som vyznavacka reinkarnacie

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Sothis Blue
Datum: 10. 10. 2005, 16:15:41

Promiň, ale detailně ten žebříček vážně nemám nastudovanej. Možná kráva? Nebo nějaká nadpřirozená bytost? Nebo je člověk už ta nejlepší posice a dál už se rozplyneš? To fakt nevím.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: katak
Datum: 10. 10. 2005, 16:17:51

krava no teda,neviem,ci by som chcela zit ako krava

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten

Autor: Já a jen já
Datum: 10. 10. 2005, 18:58:10

Člověk se může převtělit zas jen do člověka. Mě to připadá logičtější...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten

Autor: katak
Datum: 10. 10. 2005, 20:03:03

aj tak by sa mi nechcelo zit stale dookola a vzdy za niekoho ineho. ale mohlo by to byt zaujimave

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten

Autor: farazon
Datum: 11. 10. 2005, 15:18:57

Naštěstí mám pocit, že když budeš žít opravdu, ale OPRAVDU správně, tak se z toho kolotoče znovuzrození můžeš vyvázat! Ovšem jak potom existuješ, to nevím...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten

Autor: Sothis Blue
Datum: 11. 10. 2005, 21:30:22

Splyneš s Nirvánou.

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Eleanor / někdo
Datum: 10. 10. 2005, 06:13:38

Jsem naprostá atheistka.

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: tojejedno
Datum: 10. 10. 2005, 10:53:37

Jak pravil Jára Cimrman: J¨sem naprostý atheista, až se bojím, že mě Pán Bůh potrestá.

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Eleanor / někdo
Datum: 10. 10. 2005, 21:23:14

Jj, exactly

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Blanch
Datum: 09. 10. 2005, 23:55:40

I Gagarin byl ve vesmíru a žádnýho boha tam neviděl! :) Takže mu věřím.

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Sothis Blue
Datum: 10. 10. 2005, 16:00:25

Pche, prosím tebe. Jak daleko se dostal Gagarin? Sotva na oběžnou dráhu.
Víš, zrovna minulej tejden mi to táta vysvětloval. ,,Otče náš, jenž jsi na nebesích" znamená ,,jenž jsi tam, kam my nedosáhneme". Já jsem samozřejmě hned navrhla formulaci ,,jenž jsi v nekonečnu"... Kdepak Gagarin. Ba kdepak Armstrong.

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Blanch
Datum: 10. 10. 2005, 17:16:55

No, ale kde chceš v té širé nekonečné galaxii hledat boha Proboha, schovává se někde za Psí hvězdou :)

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: NItea
Datum: 10. 10. 2005, 22:15:24

Hmm, to je fakt, jen co se Bůh usadil na oblacích tam co nedosáhneme), vynalezli jsme letadla, tak šup na oběžnou dráhu. No a co čert, vlastně člověk nechtěl - lidi už lítaj i tam, takže zase výš a dál.
No a jakmile najdeme způsob, jak provozovat meziplanetární lety, bude se chudák muset zase stěhovat.
Myslím, teď je tolik neštěstí proto, že místo nás a našich osudů, má Bůh plnou hlavu toho, kam se bude stěhovat příště

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Blanch
Datum: 10. 10. 2005, 22:38:06

.))) Už i na Měsíci je mu to těsný :)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: NItea
Datum: 11. 10. 2005, 05:57:38

No jo, chudák a to nemluvím o tom, jak musí bydlet na té temné odvrácené straně, když každé mrně má dneska dalekohled

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Blanch
Datum: 11. 10. 2005, 12:26:42

:))) A ke všemu ty vesmírné satelity, družice apod. Musí si dávat bacha, aby nešlápl vedle :)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: NItea
Datum: 11. 10. 2005, 20:10:13


Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Lunkvil
Datum: 09. 10. 2005, 23:57:57

Bohu nebo Gagarinovi?

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Blanch
Datum: 10. 10. 2005, 00:03:21

No, když toho boha neviděl? Jak mohu věřit někomu, kdo nebyl viděn ?? :)) Samozřejmě, že Gagrinovi :)

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: David
Datum: 10. 10. 2005, 15:15:57

Prave ze verit tomu muzu. Presvedcen o tom asi byt nikdo nemuze, ale verit muzu cemukoliv. O to prave jde, vira i pres to, ze neni videt.

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Duellona
Datum: 10. 10. 2005, 12:50:29

keby si nieco videla a neverila by si tomu, asi by ta niekto pokladal za blbu, ale ked nieco nevidis a napriek tomu veris, vola sa to viera
heh, a na odlahcenie... nevidela si Dedicstvi?
co hovoris na odpoved typu: " ... ja taky tvou **** nevidel a verim, ze ji mas..."

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Lunkvil
Datum: 10. 10. 2005, 00:04:59

Když to tak vezmeš - mě jsi třeba taky neviděla... takže mi nevěříš?

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Dran
Datum: 10. 10. 2005, 00:12:14

Veri ti, ale neveri, ze existujes. :-)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Lunkvil
Datum: 10. 10. 2005, 00:14:22

No, už jsem byla i podezírána, že jsem s kju jedna osoba:o)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře"

Autor: Dran
Datum: 10. 10. 2005, 00:29:42

Tak jeste sezen jednu a bude z vas nejsvetejsi trojice... :-))

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře"

Autor: Lunkvil
Datum: 10. 10. 2005, 00:33:16

Nebudeš tomu věřit:o), ale docela bych o třetí věděla:o)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten

Autor: Dran
Datum: 10. 10. 2005, 00:35:55

Ale budu... ja jsem verici :-)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten

Autor: Lunkvil
Datum: 10. 10. 2005, 00:37:37

:o)

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Castor
Datum: 09. 10. 2005, 20:30:06

to je jen na tobě. Myslím si, že do církve se stupuje když věříš v boha a né když tvoje mamka jde do církve. Jestli věříš tak vstup jestli ne tak nevstupuj

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: P.M.d.A.
Datum: 09. 10. 2005, 20:20:50

Půjčím si citát klasika : Jsem absolutní ateista, až se bojím, že mě pánbůh potrestá

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: tojejedno
Datum: 10. 10. 2005, 10:55:48

Koukám, že jsem použila stejný citát po tobě, tak to .

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: klarinka
Datum: 09. 10. 2005, 17:55:53

Znamenalo by to nejíst vepřové maso - které stejně nejím
Nepít alkohol a nekouřit - čili dělat něco pro zdraví.
Občas se pomodlit.
Nemít sex před svatbou.

Je to asi tak všechno - a navíc, většina muslimů stejně tyto zásady nedodržuje - jen se pak vícekrát pomodlí.

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: NItea
Datum: 10. 10. 2005, 13:23:29

Občas, milá zlatá znamená pro muslima 5x denně, četla jsi korán?

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: klarinka
Datum: 11. 10. 2005, 19:30:59

Jistě, četla jsem iBibli...bylo to myšleno tak, že většina neortodoxních muslimů se nemodlí tak často. Někteří vůbec.

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: David
Datum: 09. 10. 2005, 18:22:07

Promin ale co to pak je za viru, kdyz nedodrzujes pravidla a pak to nahrazujes modlenim? Clovek tomu musi opravdu verit, aby prijal nejakou viru. Ne proto, ze konvertuje clen rodiny a ja si reknu, ze by to mohlo byt zajimave.

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Ebženka
Datum: 10. 10. 2005, 08:19:41

Bohužel takových lidí, co se radši víckrát pomodlí, znám spoustu. Ne tedy muslimy (ty znám jen dva), ale jinak se podobní vykukové vyskytují ve všech církvích a vírách bez rozdílu vyznání. U křesťanů takovým říkám "chodiči do kostela". Nemá to nic společného se stupněm víry, spíš se stupněm pokrytectví v člověku.
Jsou lidé, kteří se považují za lepší než ostatní jen proto, že dodržují ortodoxněji pravidla církve. Taky jsem se už setkala s lidmi, kteří si myslí, že dokud se nepomodlí, tak jim Pánbůh ani nemůže pomoct (základní premisu všemohoucnosti Boží kdesi potratili cestou k oltáři).

Proč by ale lidé s "chodičským" přístupem k víře vůbec potřebovali konvertovat, to mi není dost jasné. Asi si tím něco dokazují.

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Dott
Datum: 10. 10. 2005, 12:43:03

Ja som sa už stretla aj s druhým opakom a to ľuďmi, ktorý dodržiavajú tie veci o láske a tak... Aj keď som neveriaca ocitla som raz na týždeň v kresťanskom tábore, všetci tam boli milý, chápavý a polku dňa sa usmievajúci, no už tak po dvoch dňoch som zúfalo túžila stretnúť aspoň jedného hnusného , naštvatého, egoistického človeka. Ja som pri nich mala pocit, ako by šlo o iný živočíršny druh.

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Ebženka
Datum: 10. 10. 2005, 13:18:23

ano, to je přesně ono. A bohužel dost často přicházím na to, že všechny ty úsměvy a láska k bližnímu, to není upřímné. Spousta věřících lidí třeba pracuje s postiženými dětmi, ale ne proto, že to dělají rádi, ale proto, že je povinností křesťana páchat milosrdenství. Z takových lidí se mi kudla v kapse otvírá, protože když tu práci děláš z milosrdenství, děláš ji špatně.

Skutečně znám několik výjimečných, nepokryteckých lidí, kteří jsou hluboce věřící a víru praktikují a zároveň jsou úplně normální. RItuálů své víry se drží v soukromí, ostatní vyznání tolerují, jsou zapomnětliví, někdy líní a občas (třeba poránu) vzteklí, nabručení a otravní stejně jako já, ale je jich bohužel jako šafránu.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: David
Datum: 10. 10. 2005, 15:13:28

Ja takovych lidi znam vetsinu. Vericich lidi znam docela hodne, prevazne mladsi generace a klidne muzu prohlasit, ze jsou to uplne normalni mladi lidi, se stejnymi nesvary, jsou mezi nimi hodni i ne tak hodni lidi. A to ze jsou verici bych treba ani nevedel, kdyby mi to nerekli. Takze si nepredestavujte zadne neuprimne usmevy a reci o lasce k bliznimu, takova neni realita. Tihle lidi nejsou ani horsi, ani lepsi nez ostatni.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Lunkvil
Datum: 10. 10. 2005, 15:07:59

K tomu "páchat milosrdenství" - možná, že důvody k tomu u mnoha lidí jsou pochybené, ale na druhou stranu nemůžeš říct, že je špatně, že tu práci dělají (aspoň nějak, když už ne dokonale). Pokud vím, žádný ošetřovatel/ka nemá problémy sehnat zaměstnání - lidí, kteří za podobný plat by tohle dělali, je tak málo, že můžeme být rádi, že aspoň někdo takový se najde.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře"

Autor: Ebženka
Datum: 10. 10. 2005, 15:25:05

No, já nemluvím o ošetřovatelství, ale o dobrovolnících, kteří by tu práci opravdu měli dělat rádi. A nemyslím si, že "můžeme být rádi, že aspoň někdo takový se najde" - řekla bys tohle třeba o zubaři nebo o gynekologovi, kterych je taky malo? Stejne jako ja si myslim, ze mam narok na kvalitniho zubare a nechci zadneho sadistu nebo lempla, i kdyz jich je malo, mali lide s postizenim pravo na to, aby se o ne staral kvalitni personal. Nedovedes si predstavit, jake je to pro dospelou inteligentni dvacetiletou divku na voziku, kdyz se o ni stara nekdo, kdo ji hladi po hlave a oci mu plavou jako v krematoriu, misto aby ji bral jako sobe rovnou obcanku s volebnim pravem.

sakra, teď jsem se rozvášnila a ještě jsem nějak vynechala diakritiku, asi už na tu debatu kašlem, ne?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře"

Autor: Lunkvil
Datum: 10. 10. 2005, 15:34:44

Pokud mluvíš o dobrovolnících, tak to máš zřejmě pravdu, že tam by opravdu bylo vhodné, aby to lidi dělali správně (ne ovšem každý to správně umí, to je zas jiný problém).
A pokud jde o přirovnání s lékaři - když se ti stane nehoda, je lepší, když ti pomůže aspoň zdravotník, když po ruce není lékař, tedy někdo, komu to nejde tak dobře - lépe nějaká pomoc než žádná. Ovšem i v ošetřovatelství by měla platit stejná zásada jako u poskytování první pomoci - hlavní je neuškodit, ani zraněnému ani sobě.

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Hondrej
Datum: 10. 10. 2005, 00:32:02

Presne tak.

Vzpominam si na jednu udalost.

1) Muz zavrazdil zenu. Sel do kostela pro odpusteni. Jeho trestem bylo asi 500x se pomodlil + co ja vim, nejake sebemrskactsvi

Podle meho, vira byla vymyslena lidmi, kteri nedokazali pochopit do vsech detailu to, ze jednou zemrou a hledali nejaky zpusob, jak se s tim vyrovnat. {Samozrejme nikdo nemusite souhlasit. Ja o tom zde pisi stejne jen pro to, ze bych to s nekym moc rad probral, ale je to opravdu tezke ...}

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: NItea
Datum: 11. 10. 2005, 06:07:50

Z jakých důvodů zavraždil tu ženu? Jaký to byl člověk?

1. Pro člověka co v afektu zbije by mohlo (není to obvyklé a nikoho co zabíjí nehájím!!!) být obrovským trestem jen pomyšlení na to co udělal.
2.Pro člověka, který zabil pro potěšení je vraža příjemnou vzpomínkou.

U všeho záleží jen na úhlu pohledu. Také každý trest by měl být šitý na míru. To ale ani církev neumí. Bohužel.

A k tomu druhému bodu, To čeho se lidstvo vždy nejvíce bálo je neznámo. A já souhlasím s tím, že vymyslet si něco - COKOLIV - co z neznáma udělá "Známo" je pro lidstvo (nebo pro některé jeho jedince) mnohem snazší, než přijmout fakt smrti a konce.
Já prostě nechápu, proč lidi trápí konec, proč je netrápí začátek - vždyť je to také konec časového úseku (ten druhý, samozřejmě). No, jak už jsem jednou řekla, záleží na úhlu pohledu.

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Lunkvil
Datum: 10. 10. 2005, 15:57:49

Víra není reakcí jen na smrt, ale všeobecně na to, že si člověk uvědomuje, že ho něco přesahuje, že ve světě jsou věci, kterým nemůže úplně porozumět. A když si vezmeš, jaká je pravděpodobnost vzniku života (kdekoliv) - prý je to stejná pravděpodobnost, jako kdyby se nad smetištěm přehnala vichřice a spřeházela všechny odpadky smetiště tak, že výsledkem by byl funkční automobil.... Potom některé lidi musí zákonitě napadnout, že ta náhoda je až moc podezřelá.

A ještě k té vzaždě - jaký trest by sis představoval ty? Nějaký ten pobyt v Azkabanu? Aby člověk co nejvíc trpěl za svoje činy?
Zpověď ani pokání ale nejsou něco jako trest za hřích. Tak to nemůžeš chápat. Zpověď a pokání ti mají pomoct být znovu zadobře s Bohem. A nepostradatelnou součástí zpovědi musí být lítost. Nemůžeš si říct - olrajt, tohodle člověka nesnáším, tak ho zabiju, pak se pomodlim a vše bude v richtiku. A když už toho lituješ, objeví se výčitky svědomí atd. Pokání (ať už je to modlitba nebo něco jiného) ti pak má pomoct začít nápravu a odpustit sám sobě - plus pokusit se svůj čin nějak napravit.
No, nevim, jestli jsem se vyjádřila srozumitelně, jestli ne, tak se omlouvám za zmatení a za rozsáhlé plkání.

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Hondrej
Datum: 10. 10. 2005, 23:07:15

Add 1 cast, neprimo jsem rekl to same.

Add 2 cast, asi ano, ale praxe je malinkato jina. Ja v tomto bode viru zlehcuji (duvodu pro to mam plnou ...)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Lunkvil
Datum: 10. 10. 2005, 23:12:45

Praxe: to, že víš, že bys měl něco dělat, ještě neznamená, že to skutečně děláš, to je bohužel fakt. Každý kuřák čte na krabičce "kouření škodí zdraví", ale nic si z toho nedělá... A lidi, kteří čtou Desatero (a podobně) si taky říkají, že to je moc hezké, kdyby se podle toho lidi chovali, ale sami si najdou spoustu výmluv, proč zrovna oni se tak chovat nemusejí....

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: klarinka
Datum: 09. 10. 2005, 19:34:36

Je samozřejmostí, že musíš dodržovat pravidla. Ale musí se to brát s rezervou. Například když je Ramadán (nesmí se od rána do 5 odpoledne - jíst, pít, kouřit a souložit) nemůžeš předpokládat, že radši pojdeš žízní.
Nedělala bych to kvůli opičení, ale z vlastní vůle. Je to zajímavá víra - možná právě to co hledám. Pouze jsem chtěla slyšet jak by jste přijali kdyby to samé udělal někdo ve vašem okolí.

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Nox
Datum: 10. 10. 2005, 22:33:16

Islám není naboženství ani víra - je to demagogie.

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Rosselanor Loke
Datum: 10. 10. 2005, 23:38:21

Pokud věříš v cokoli fanaticky a neuznáváš právo druhých na jiný názor, můžeš tuhle větu aplikovat na jakékoliv náboženství na světě.

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: NItea
Datum: 10. 10. 2005, 22:24:36

Pokud Ti to připadá zajímavé, zkus to všechno dělat bez konverze, třeba celý rok. Jakoby nanečisto a celým srdcem, třeba se v tom fakt najdeš.
Jo a než se rozhodneš k přijetí Alláha, naposledy se zajeď podívat do USA a tak, protože potom už si moc nezacestuješ. Jestli to půjde s těmi atentáty takhle dál, tak budou proti muslimům naštvaní brzy úplně všichni a dneska není problém takového člověka na hranicích otočit a vrátit zpět s razítkem NEŽÁDOUCÍ.

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: David
Datum: 09. 10. 2005, 23:40:07

To jsem prave myslel, to ze je to zajimava vira prece nic neznamena, musis v to opravdu verit, celym svym srdcem. Pokud v Allaha veris a chces do dat verejne najevo, pak neni zadny problem a muzes se zabyvat napriklad tim (ne)dodrzovanim pravidel.
Opravdu dobre si to rozmysli, to neni jako rozhodnout se chodit na krouzek malovani. Ovlivni to cely tvuj zivot, musis se taky pripravit na negativni reakce okoli a pripadne nasledky toho, kdyby sis to pozdeji rozmyslela.

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Sothis Blue
Datum: 09. 10. 2005, 18:15:18

Znamenalo by to především uvěřit v al-Láha a islám.
A k tomu chování. Zaslechla jsem například cosi o tom, že muslimka si smí vzít jedině muslima - to ti nebude vadit?
Koukej, nekonvertuje se z vrtochu. Konvertuje se proto, že tě daná víra oslovila a ty jseš si jistá, že je to to pravý. A to mi, promiň, nepřipadáš, takže bych doporučila shánět informace a čekat, zda zahoříš vírou a taky jestli ti to vydrží, aby to nebylo jenom nějaký dvouměsíční pobláznění.

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Rosselanor Loke
Datum: 10. 10. 2005, 23:51:35

Nechci rýpat, ale když se chtěli brát mí rodiče, KATOLICKÝ farář je nechtěl oddat, protože sice byli oba pokřtění křesťané, ale mamka byla evangelička a taťka katolík - aby je oddal, musela mamka konvertovat a stát se taky katoličkou. Sice to bylo už 37 let, ale nemyslím, že by se požadavek stejné víry manželů udržoval jen v islámu.

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: klarinka
Datum: 09. 10. 2005, 19:31:51

Nemusíš mít obavy, já nejsem rozhodnuta. A k tomu jsem o tom přemýšlela už dřív. Ale netušila jsem že by mi to mamka dovolila.
A to že bychsi musela vzít muslima, není pravda, to je pouhá spekulace. Bylo by to možná vhodné, ale tohle pravidlo dodržují pouze a jedině ortodoxní muslimové.
A navíc můj přítel je muslim.

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: katak
Datum: 09. 10. 2005, 16:53:06

a co by to pre teba znamenalo,keby si bola moslimka ide o to,ci veris v to,co ta cirkev hlasa... atd
ja osobne som katolicka a neodsudzujem ziadne nabozenstva ani nic.
Len si myslim,ze by si sa mala pridat k tomu nabozenstvu,len ak to naozaj chces a veris,ze ti to bude na nieco dobre

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Esclarmonda
Datum: 09. 10. 2005, 16:25:53

Jsem ateistka, mám to v rodině a nejsem nábožensky založená. Páter Halík by mi možná vysvětlil, že mám stejně svoje duchovno (podle článku z Lidovek z 27. září), ale já to tak neberu.

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Sothis Blue
Datum: 09. 10. 2005, 16:35:38

Ten článek jsem náhodou četla. Halík tvrdí tolik, že odmítání Boha je určitej postoj k náboženství. A není snad?

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Esclarmonda
Datum: 09. 10. 2005, 16:51:07

No dobře, je to postoj - záporný nebo lhostejný.

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Sothis Blue
Datum: 09. 10. 2005, 16:55:52

To je zmatení pojmů. Lhostejný ne. Jen záporný. Lhostejný může být bezvěrec, ateista odmítá.

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Esclarmonda
Datum: 09. 10. 2005, 16:56:37

Já ty pojmy neberu tak přísně vědecky.

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Lúthien
Datum: 09. 10. 2005, 16:05:56

Niesom veriaca,lusido veria neoosudzujem,ale neuznavam cirkev.
Chodenie do kostola a tak.To je hlupost

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Sothis Blue
Datum: 09. 10. 2005, 16:19:02

A jak víš, že je to hloupost, když to vůbec neznáš?

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Lúthien
Datum: 09. 10. 2005, 16:40:00

Pozor,nevravim,ze to nepoznam.
Sice nechodim pravidelne ale obcas spravim starkej radost a zajdem tam.
Proste ak chce niekto sa modlit,nemusi ist ako taka ofce do kostola.

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: katak
Datum: 09. 10. 2005, 16:57:50

to hej,ale vsak do kostola sa nechodia ludia len modlit

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Sothis Blue
Datum: 09. 10. 2005, 17:01:57

Pravdaže. Někteří se tam chodí třeba schovat před deštěm nebo si prohlížet architekturu. Anebo, pochopitelně, rozjímat a setkávat se navzájem.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: katak
Datum: 09. 10. 2005, 17:03:23

haha. Niektori sa chodia modlit,niektori prijmat sviatosti,pocuvat evanjelium,kazen.......

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Sothis Blue
Datum: 09. 10. 2005, 17:11:07

Ale samozřejmě. Tohle jsem tak trochu zametla do toho ,,rozjímat". Mimochodem na schovávání před deštěm a prohlížení architektury není nic špatnýho.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: katak
Datum: 09. 10. 2005, 17:13:10

ja viem,tiez sa chodim niekedy do kostola schovat a na dovolenke (aj v zahranici) si chodim kostoly jedine obzerat z architektonickeho hladiska

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Aries
Datum: 09. 10. 2005, 17:23:57

To je zvláštní. Nikdy by mě nenapadlo jít se schovat před deštěm právě do kostela. Ale kvůli architektuře si kostely prohlížím ráda.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Arlondia
Datum: 09. 10. 2005, 17:38:12

Já do kostelu nechodím vetsinou ani kvuli architekture (to uz musí být jó chrám, aby me zaujal, myslím skutecne zaujal). Ale co jsem si nedokázala odpustit byly chrámy na Srí Lance. I obycejná svatynka dvacet krát dvacet metru na námestí mela své kouzlo. A kdo vstoupí na její pudu, musí sundat klobouk a boty a uklonit se Buddhovi. Byl to zvlástní pocit, to vám teda povím. Super zázitek!

A mimochodem, buddhisti jsou nejochotnejsí a nejpríjemnejsí lidi, co znám

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Aries
Datum: 09. 10. 2005, 18:35:50

Taková mešita v Córdobě, i když do ní vecpali křesťanskou katedrálu, taky stojí za vidění.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Lunkvil
Datum: 09. 10. 2005, 18:46:14

Takový chrám Hagia Sofia v Istanbulu taky stojí za vidění, i když do něj nacpali mešitu:o)
(Já vim, teď je to muzeum...)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten

Autor: Lúthien
Datum: 09. 10. 2005, 17:21:22

No dobre a vacsina ludi sa tam chodi modlit,alebo aj nudit

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten

Autor: katak
Datum: 09. 10. 2005, 20:19:08

ked sa tam chodi niekto nudit.tak naco tam potom chodi

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Lunita
Datum: 09. 10. 2005, 17:08:15

Alebo sa chodia pozerať na svojich "idolov", ktorí tam vysedávajú stále. Poznám aj taký prípad

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: katak
Datum: 09. 10. 2005, 17:15:01

poznam (aj z vlastnej skusenosti)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Lunita
Datum: 09. 10. 2005, 17:25:02

A ako to všetko dopadlo?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: katak
Datum: 09. 10. 2005, 20:17:45

nijako,to bolo asi pred 4 rokmi.
Uz ma to preslo ale sme kamosi

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Lunita
Datum: 09. 10. 2005, 20:55:31

Aspoň to.

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Sothis Blue
Datum: 09. 10. 2005, 15:51:11

Proč se stydět? Ač stále (od křtu podstoupeného v peřince) oficiálně členkou Církve československé husitské, už mnoho let jsem t. č. bez vyznání. Ta víra se skládá ze směsice křesťanství, buddhismu, logiky a tápání (toho nejvíc). Extensivně hledám a nacházím na nejpodivnějších místech, nebo taky ne. Kolik je nás takových? Asi budu divoká křesťanka skeptická i k Bibli - taky ji napsali jenom lidi, tak co. Asi. Těžko říct. Nevím. Toho času.

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Birute
Datum: 09. 10. 2005, 15:39:04

Já nevěřím v Boha, monoteismus není pro mě. Vím naprosto určitě, že existuje bůh Loki ze severské mytologie - bůh schválností, ohně, lží a klamu, murphyových zákonů a humoru. V mém životě se s jeho excesy setkávám dost často.
P.S.: Narodil se mu nestvůrný levoboček - vlk Fenrir.

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Rosselanor Loke
Datum: 11. 10. 2005, 00:04:14

Jo jo, Loki existuje určitě, ale toho neuctívám, spíše uznávám jeho existenci a občas jednám podle jeho vzoru
Koneckonců, je to jeden z praotců vlků a vlkodlaků a tedy i můj a navíc, nosím jeho jméno.
Boha s velkým "B" uznávám jako sílu, která dala prvotní impulz ke vzniku vesmíru, ale potom se zdekovala někam do ústraní a dneska většinou neposlouchá - něco jako Krom z Barbara Conana.
Ježíše uznávám jako velkého člověka, který byl ochoten obětovat svůj život za lidi a za to, čemu věřil - jestli ale skutečně na kříži zemřel, by bylo na dlouhou debatu.
Člověk musí věřit v prvé řadě sám sobě, a Boha brát jako přítele, na kterého se může obrátit s žádostí o pomoc, ale současně se musí pokusit pomoci si sám.

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Esclarmonda
Datum: 09. 10. 2005, 16:27:28

Nějaký příbuzenský vztah?

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Birute
Datum: 09. 10. 2005, 17:08:07

No, já bych se spíš hlásila k Lokiho legitimnímu synu Válimu, což byl naprosto bezproblémový kluk do chvíle, než Loki zabil nejčistšího z bohů a byl za to potrestán tak, že ztratil on sám své syny. Bohové proměnili Váliho ve vlka a poštvali ho na jeho bratra. Váli ho roztrhal. Dost smutná historka.

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Arlondia
Datum: 09. 10. 2005, 15:22:31

Já mám na víru dost osobitý názor. Nejsem krestanka ani muslimka, tohle "chlíveckování" me nejak nebere. Moje krestanská rodinka je z toho dost vedle, ponevadz jejich názorem je, ze clovek nejakou víru proste mít musí.

Nábozenství samo o sobe ve své podstate je vec bájecná. Ucí lidi chovat se ohleduplne, nenásilne, tolerantne, uctive atd., ale církev... Takových lidí, kterí jsou "skutecnými" verícími (at uz krestany, muslimy, buddhisty apod.), je jak safránu na pousti. Jen zavzpomínej na historii. Církev byla vzdycky predmetem sporu a válek, nebo aspon na ne mela vliv. To je jen prachy, prachy, prachy a v soucasnosti to není o nic lepsí, jen v modrém. Co treba svatá válka muslimu versus krestanu? Kam se podely ty ideály dokonalého cloveka?

Co se týce mojí víry, v kazdém nábozenství je neco, s cím nesouhlasím a neco, co plne podporuju. At více ci méne. Neverím ani v Boha, ani v Alláha, ani v Sivu nebo Visnu. Jak rekl Nitrobran, NECO tady je. Síla vesmíru nepochází jen tak z niceho. A to neco nelze jen tak pojmenovat, protoze dávání jména vyvolá predstavu "nadcloveka", který umí mluvit, myslet, pracovat (v jistém slova smyslu) a podobne. Ale tak to není. Ta síla, kterou pojmenováváme, je v necem úplne jiném. A stejne tak zákony, které jsou v kazdé víre, vychází od cloveka (popr. lidí), který je sepsal. Nikdo takový, kdo by rekl: "Delej tohle a nedelej tamto!" není, to je lidský výmysl.

Na druhou stranu ty zákony nejsou nijak spatné (pokud se nezacnou zneuzívat nebo obcházet) a jak jsem rekla, v kazdém nábozenství je neco, s cím plne souhlasím a jednám podle toho (príkladem muze být Desatero, v nemz valnou vetsinu plním).

At je to, jak je to, pokud se nábozenství nezneuzívá, je to dobrá vec, která by snad jednou mohla zafungovat na sto procent.

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: kju
Datum: 11. 10. 2005, 09:49:06

Já jsem se s nedokonalostí církve potýkala docela dlouho, než mi došlo, že odvrhnout víru jako takovou kvůli nedokonalosti ostatních věřících je jako nekoupit si tričko, které se mi líbí, a to jenom proto, že sousedka si ko koupila taky a už druhý den si ho pokecala kečupem.

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: David
Datum: 09. 10. 2005, 16:40:45

Souhlasim, takovym destarem by se mohli ridit i neverici lidi, neni na nem nic spatneho a kdyby se jim ridil kazdy, byl by svet hned lepsi misto k ziti.

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Sothis Blue
Datum: 09. 10. 2005, 16:49:05

Hm... a co ten začátek?

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Dott
Datum: 09. 10. 2005, 17:31:22

Teraz sa prejavím, ako úplny ignorant, ale ako to vlastne začína? Ja som sa nikdy nedostala ďalej ako k Biblii pre deti, ktorú mi vytrvalo čítali obe babky, zjavne si neuvedomujúc, že nevedím ani najmenší rozdiel medzi tým a rozprávkovimi knížkami.

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Sothis Blue
Datum: 09. 10. 2005, 17:39:09

Začíná to ,,Já jsem Hospodin, tvůj Bůh. Nebudeš míti jiného boha mimo mne." Uznáš, že tohle není zásada pro pohana. Pokračuje to zákazem modloslužebnictví a rouhání, svěcením neděle, úctou k rodičům, zákazem vraždy, smilstva (ví někdo přesnou definici?), krádeže, pomluvy a poslední dva body se týkají závisti. Čili zhruba od čtvrtého přikázání jsou to teprve zásady obecné mezilidské slušnosti.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: David
Datum: 09. 10. 2005, 23:50:00

Mas pravdu, ale u desatera musis vychazet z doby, kdy bylo sepsano. Bylo t v dobe, kdy pohanske kmeny provadely nechutne ritualy, pri kterych nechybely lidske obeti a ruzne nechutnosti, o kterych se tu nebudu rozepisovat. V takove dobe se muselo prijit s jasnym pravidlem, tedy jednoho Boha miti budes. Modlosluzebnictvi je taky jasne, muselo se jasne definovat, ze vyvoleny narod bude uctivat pouze Boha a ne zadne predmety, odtud pak prameni ikonoklasmus, odsouzeny na Nicejskem koncilu. Rouhani je taky jasne, Buh musel mit nalezitou uctu a dokonce nemohli ani vyslovit jeho jmeno, Jahve. To jsou ty 3 prvni prikazani, ktere se tykaji opravdu jen vericich krestanu, ale tech dalsich 7 se da v klidu aplikovat na dnesniho nevericiho cloveka. Sveceni nedele pak nemusi chapat chozenim do kostela, ale dodrzovanim urciteho klidu, ktery je urcite dulezity.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Rosselanor Loke
Datum: 11. 10. 2005, 00:09:10

BTW Nebudeš míti jiných Bohů PŘEDE MNOU - ergo i Bůh připouští existenci jiných bohů.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Sothis Blue
Datum: 10. 10. 2005, 14:48:20

V čem mám pravdu? S čím polemisuješ? Vždyť jsem žádnej svůj názor neřekla, jenom na požádání vyjmenovala Desatero.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: David
Datum: 10. 10. 2005, 15:25:04

rekl jsem, ze desaterem by se mohl ridit i neverici clovek, ty jsi spravne upozornila, ze to neplati pro prvni 3 prikazani, ja ti dal za pravdu. Pak jsem trochu rozvadel, proc jsou v desateru obsazena ty prvni 3 prikazani a ze dnes uz nemusi byt tak aktualni, jako tehdy.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Sothis Blue
Datum: 10. 10. 2005, 16:12:06

Ale to víš, že jsou aktuální, co by nebyly. Rozdíl je v tom, že zatímco posledních sedum se týká vztahů mezi lidma navzájem a dost dobře se hoděj pro lidi jakýhokoliv vyznání (třeba i žádnýho), ty první tři jsou o vztahu k Bohu a tudíž v jiným náboženství neuplatnitelný.

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Esclarmonda
Datum: 09. 10. 2005, 17:04:32

Na ten se většinou tak nějak zapomíná - takže spíš devatero nebo osmero.

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Dott
Datum: 09. 10. 2005, 15:20:59

Na to ti vážne neviem odpovedať. Aj keď mám taký pocit, že keď už človek prestupuje na nejakú vieru počas života v neskoršom veku(nebol tak vychovaný) väčšinou k tomu pristpuje zodpovednejšie, pretože to neberie ako samozrejmosť. Osobne som však prišla na to, že pre môj vlastný život viera nie je vôbec podstatná. Som schopná vyrovnane žiť bez toho, aby som mala potrebu hocičomu veriť, alebo neveriť.

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Occlumencyman
Datum: 09. 10. 2005, 15:19:25

Sem deista. Tomu nadpřirozenýmu tvorovi, kterej stvořil vesmír, říkám Vesmír nebo Kosmos (to je úchylný, co?). Nevěřím v žádnýho Boha, kterej vyslechne modlitby apod. Proto mě v tom hagriidově tématu dost namíchlo, když tam psal: "začněte věřit v Boha."

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Esclarmonda
Datum: 09. 10. 2005, 16:30:32

To byla hlavně od něj hloupost, že to vůbec zatahoval do své kritiky Velkého bratra atd.

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Occlumencyman
Datum: 09. 10. 2005, 16:38:00

To bylo absolutně mimo mísu

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: nit.rob.ran
Datum: 09. 10. 2005, 15:21:39

To mě taky namíchlo... Tak ty seš taky deista, jo? Proč si mi to nikdy neřekl?

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Occlumencyman
Datum: 09. 10. 2005, 15:42:35

Proč bych ti to říkal, když ty si mi to taky nikdy neřekl?

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: nit.rob.ran
Datum: 09. 10. 2005, 15:59:52

Někdo to přece musí říct první

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Occlumencyman
Datum: 09. 10. 2005, 16:07:14

Už si nemáme co říct, kdy sme si to napsali, ichtile...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: nit.rob.ran
Datum: 09. 10. 2005, 16:11:38

Kdepak, zítra mi to řekneš z očí do očí, protože si někdo klidně mohl vypůčit tvůj nick a v tom případě si vlastně teď nepíšu s Occlumencymanem, jehož iniciály jsou A.P. ale s nějakým podvodníkem a já už mám pocit že sem se do toho trochu zamotal... To je asi tím, že teď hraju hada

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře"

Autor: Occlumencyman
Datum: 09. 10. 2005, 16:14:57

Samozřejmě že sem to já, A.P. Jak jinak bych věděl, že si se svou druhou holkou vydržel necelou hodinu?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nah

Autor: nit.rob.ran
Datum: 09. 10. 2005, 19:50:46

Díky, žes to tady vyzradil No co, ale aspoň vím, že seš to fakt ty

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře"

Autor: Sothis Blue
Datum: 09. 10. 2005, 16:17:04

No... teď už to ví celá diskuse.

Re: Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: klarinka
Datum: 09. 10. 2005, 16:05:17

Hlavní je, že jste si to vyříkali

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Lunita
Datum: 09. 10. 2005, 15:10:14

Ja verím vo vyššiu silu, ktorá však s cirkvou nemá nič spoločné. Pred pár mesiacmi som (asi tretíkrát v živote) išla na omšu a náš starký povedal, že som čierna ovca rodiny (myslel to trochu aj so srandy), keď chodím do kostola. Od vtedy som do kostola ani nevkročila, veď nezradím moju protikresťanskú rodinu. A môj skutočný názor na cirkev je rovnaký ako má naša rodina, aby ste si nemysleli, že mi vnucujú svoje názory, takže konám z vlastnej vôle.

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Aries
Datum: 09. 10. 2005, 15:07:46

Takhle se přece nemůžeš ptát. Máš svobodu rozhodnutí a je to jen na tobě. Předpokládám, že dokážeš posoudit, co by to pro tebe obnášelo, jaký přínos by pro tebe islám měl... Vážné přistoupení k víře (jakékoliv) není žádná hra, do které by ses měla pustit jen na základě toho, co ti poradí někdo v diskusi, kdo tě ani nezná. Musíš si to pořádně rozmyslet, abys později nelitovala, že ses rozhodla tak nebo jinak. Pokud si nejseš jistá, možná by bylo lepší ještě počkat, víc ti k tomu asi říct nemůžu.
Jinak já věřící nejsem, když už se ptáš

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: klarinka
Datum: 09. 10. 2005, 15:56:29

Omlouvám se za špatné znětní otázky....hlavní bod byl, jestli vy jste věřící. Nechtěla jsem aby to vyznělo, že se ptám co mám dělat já. V tom mám jasno - přemýšlet

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Aries
Datum: 09. 10. 2005, 15:59:10

tak to je dobrý

Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: nit.rob.ran
Datum: 09. 10. 2005, 15:03:31

Už sem to v jednom tématu říkal - jsem deista, což znamená, že věřím, že nějaká bytost vesmír určitě stvořila, ale že do osudů vesmíru nezasahuje. Takže se nemodlím a náboženství zas tak moc neuznávám...

Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: vítˇa
Datum: 09. 10. 2005, 20:58:00

Já bych se třeba přihlásil k buddhismu, to je podle mě nejsvobodnější víra.

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Occlumencyman
Datum: 11. 10. 2005, 12:52:27

A nebo se nemusíš hlásit vůbec k ničemu

Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Duellona
Datum: 10. 10. 2005, 12:53:30

buddhizmus je predsa filozofia a nie nabozenstvo...

Re: Re: Re: Re: Co vy a "ten nahoře" ?

Autor: Sothis Blue
Datum: 10. 10. 2005, 16:24:51

Toť otázka. Osobně si myslím, že přísně vzato není ani jedno. Základem filosofie je věčně se ptát a ničím si nebýt jistá, k náboženství v pravém smyslu slova zas potřebuješ boha (ev. bohyni či vícero bohů). Buddhismus je podle mě... víra.

  << Zpět