Záloha diskusního fóra (7/2005 - 21.10.2005)

  << Zpět

Papež

Vložil(a): Luna
Datum: 07. 10. 2005, 19:29:47

Moji rodicia su velmi silny katolici a ja sa bojim ze papez benedikt 16. zakaze Hp. Pomozte prosim

Re: Papež

Autor: Duellona
Datum: 10. 10. 2005, 12:56:17

HP je v porovnani s inymi dielami uplne neskodne, takze az sa nebodaj nieco zakaze, tak HP si bude musiet pockat, heh

Re: Papež

Autor: David
Datum: 09. 10. 2005, 00:57:04

Cirkev zadne knihy nezakazuje, maximalne k nim vyda (ne)doporucujici stanovisko, to je tak vsechno. A pokud jsou tvoji rodice inteligentni a ty taky, budete vsichni vedet, ze se jedna jen o fikci a nejedna se o zadne navadeni k okultismu. Zase necekejte od papeze nejake oslavne vykriky na HP, uz jsem to tu psal nekolikrat, ze nereprezentuje jen sve nazory, ale taky slovo Bozi, kterym se musi ridit. Nemuze po tisicilete tradici obratit o 180 stupnu a prekopat vse, v co veri miliarda lidi na svete.

Re: Papež

Autor: jane sofron
Datum: 08. 10. 2005, 18:37:32

Neboj, tak se k tomu dostaneš jinak a jinde než doma. Zakázané ovoce nejvíc chutná.

Re: Papež

Autor: Lúthien
Datum: 08. 10. 2005, 16:26:10

Nek ide papez do kelu.
Cesko ani Slovensko nie su cir.stat a on nema praVO nic zakazovat

Re: Papež

Autor: bombarda
Datum: 08. 10. 2005, 10:05:57

Nebála bych se toho. Jsem také věřící a nevidím na HP nic špatného. Je pravda , že miji rodiče věřící nejsou, takže by mi to nikdo zakázat nemohl. Ale nevidím jediný důvod , proč HP zakázat, je to naopak kniha , která ukazuje souboj dobra se zlem , není to nic nemorálního, či nějaký návod k páchání špatných skutků. Naopak, je to kniha , která dokázala spojit všechny generace , od dětí po maminy.Takže pokud by něco takového udělal , tak i když bych jako ovečka měla poslechnout, tak budu zuřící stávkující ovce.

Re: Papež

Autor: Zlatoslav Lockahrt
Datum: 07. 10. 2005, 22:39:18

Jestli ti to zakáží, tak dávej pozor. Takové nesmyslnosti ja dělali katolíci ve středověku, tak dávej pozor, aby ses jednou neocitla na hranici jako kacířka!

Re: Re: Papež

Autor: David
Datum: 09. 10. 2005, 00:52:12

Takovehle lidi miluju, misto aby pouzili nejaky poradny argumetn, tak budou pripominat stredoveke praktiky a vnucovat je dnesnim katlokum. Radsi si o tom zjisti neco vic, nez zacnes mit kecy.

Re: Re: Re: Papež

Autor: Zlatoslav Lockhart
Datum: 09. 10. 2005, 16:59:08

Vždyť z toho plyne, že pokud její rodiče nejsou středověcí puritáni, tak jí tu knížku dovolí ne?

Re: Re: Papež

Autor: Alexis
Datum: 08. 10. 2005, 09:58:54

ze ji davas dobre vyhlidky...!

Re: Re: Re: Papež

Autor: Zlatoslav Lockhart
Datum: 08. 10. 2005, 16:45:19

Jen poukazuji na to, že něco takové by bylo na úrovni středověku. Pak by mohli i začit sekat ruce zlodějům. Ovšem to už by aspoň mělo účinek.

Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: Alexis
Datum: 08. 10. 2005, 19:09:29

naproto s tebou souhlasim, ale kdyz ti tady naka holka napise, ze se boji, tak ji tohle namuzes napsat...

Re: Papež

Autor: xyz
Datum: 07. 10. 2005, 21:58:30

moji rodicia su tiez katolici a ja tiez !
ale to neznamena ze teraz..... moja mamka precital (ma 47) vsetky diely vratane sestky a nema proti tomu nic a myslim ze nej de o zakazenie ale ako ze by urcil ze je to nevhodna kniha pokial sa nemilim za predchadzajuceho papeza vatika vyhlasil ze je pre deti dobre a pomaha im rozlisovat dobre od zleho staci najst staci najs nejake stare vydanie katolickych novin a hotovo ked som to ukazala rodicom este mamka necitala hp v kazdom pripade mne by rodicia nezakazali citat knihu myslim ze moji rodicia sa riadia tym ze co je zakazane najlepsie chuti takze....

Re: Papež

Autor: Blanchetta
Datum: 07. 10. 2005, 21:02:38

A kolik ti je, že bereš něco takového vážně

Re: Papež

Autor: Veritasérum
Datum: 07. 10. 2005, 20:57:15

prosím ťa nestraš já si stoho udělám do kalhotek:) ale ne teď vážně to by si skusil ale asi jen ednou protože bych ho odtamtud vyštípala hned( neezlob ˇˇta sa na mě ale já nejsu věřící) takže bych ho poslala i s těma názorama do p.....

Re: Papež

Autor: nit.rob.ran
Datum: 07. 10. 2005, 20:24:43

No, nemyslím si, že by papež měl takovou moc, aby HP zakázal. U nás v Česku je to, aby se HP zakázal, prakticky nemožný, protože tady je ze záhadných důvodů tři čtvrtě obyvatelstva bez vyznání...

Re: Re: Papež

Autor: Sothis Blue
Datum: 07. 10. 2005, 20:58:51

Myslím, že jde o to, že to zakáže v církvi a ovečky rodičové poslechnou...
Hm, ale to snad není tak běžná věc, aby papež zakazoval číst jednu konkrétní knížku, nebo je? Já bych byla klidná. Navíc i když to rodiče zabavěj, dá se buď kniha znova koupit, i když bude dost stát, anebo vylovit z netu. Ne že bych k takovým věcem chtěla někoho navádět.

Re: Re: Re: Papež

Autor: nit.rob.ran
Datum: 07. 10. 2005, 21:07:28

Já se netajím tím, že papeže nesnáším. Sice nejsem úplný ateista (sem deista, jestli nevíte co to znamená, tak se zeptejte), ale církev mně už hodně dlouho leze krkem (je zpátečnická, diskriminuje homosexuály, kteří za svoji orientaci defacto vůbec nemůžou, nesouhlasí s antikoncepcí a ještě rýpe do knih větami typu: "Ty knihy mají negativní vliv na křesťanské duše...")

Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: Sothis Blue
Datum: 07. 10. 2005, 22:01:49

Já o tom novým papeži nic moc nevím, ale co se týče římský církve, tak je to olbřímí organisace se všemi nešvary olbřímích organisací a v ní velmi různí lidé - skvělí stejně jako příšerní, ostatně jako prakticky všude. Nevím ti proč, nějak mi teď vytanula věta z časopisovýho interview s Halíkem: ,,Vzdělanec si snáz porozumí se vzdělancem z jiné kulturní tradice než s fanatikem své vlastní víry." Toto pravil katolický kněz a mně nezbývá než souhlasit... S kým si chtějí notovat nejvyšší pozemská místa, to je mi ale občas záhadou. Rozhodně bych se ale zdráhala odsoudit Všeobecnou církev jako celek, na to je toho v ní moc najednou a nezanedbatelná část toho je dobrá.
Co se týče rejpání do knih, to je vážně trapný a navíc ujetý. Jestli HP propaguje jiný hodnoty než křesťanský (povětšinou totéž co hodnoty všech slušných lidí, ale někdo si je holt potřebuje přivlastnit), tak to bych teda ráda slyšela jaký. Ostatně takhle se milý stolec seknul už určitě nesčetněkrát, slyšela jsem, že obzvláštním trnem v oku jim kdysi byl muzikál Jesus Christ Superstar, že prý odvádí mládež od víry (pak se ukázalo, že naopak některou mládež k víře přivedl).
Mimochodem, slovo deista jsem snad nikdy neslyšela, ale jestli v něm není nějakej ošklivej zádrhel, tak etymologie je zjevná a význam se tudíž snadno dovodí. Budu hádat. Tvé Credo: 1. Bůh jest. 2. Tím Credo končí. Je to tak?

Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: nit.rob.ran
Datum: 07. 10. 2005, 23:07:52

Deista je člověk, kterej uznává, že vesmír (čili svět) vznikl zásahem čehosi nadpřirozeného, ale že tento "stvořitel" už dále do osudů vesmíru nezasahuje a tak pro mě i například vznik život na Zemi není dílem stvořitele, ale čistě chemickou evolucí. Proto taky příliš nesouhlasím s nějakými modlitbami, protože jak říkám, ten stvořitel zkrátka osudy lidí (a vesmíru vůbec) neovlivňuje... Těžko říct, co bych si měl pod tím nadpřirozenem představit. Je to nějaká záhadná energie, nějaké divné částice, nebo nějaká bytost? Kdo ví...
PS: Našel by se tu ještě nějakej další deista?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: David
Datum: 08. 10. 2005, 09:50:07

No ja tvuj nazor na Boha vlastne sdilim. Kazdy vedec ti rekne, ze z niceho neco nevznikne. Takze tady musi byt. Ale to bych nechal stranou.
Co se tyce cirkve, tam je to slozitejsi. On ted tezko papez muze rict antikoncepce ano. Ono je to reseni na problem AIDS, ale jen polovicate. Absolutni reseni ti da jen vernost v manzelstvi. To je receno v Bibli, diky tomu budou spaseni. A ted nemuze rict Papez, ktery rekne, at se na to vykaslou a klidne pouzivaji antikoncepci. Tim by poprel slovo Bozi, vse, v co miliarda lidi na svete veri. To je velka zodpovednost.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: juu
Datum: 09. 10. 2005, 15:30:52

jak "da ti absolutni reseni jen vernost v manzelstvi"?? Tohle plati jen tehdy, jsou-li verne obe strany. Jak k tomu, ale prijdou zeny v Africe, ktere jsou verne a ktere nakazi jejich muz, jen proto, ze ani jeden z nich nepouzije antikoncepci?
A jak pouzivani antikoncepce brani vernosti v manezelstvi? To jsou prece dve zcela ruzne veci.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: David
Datum: 10. 10. 2005, 15:33:27

Souhlasim, vyzaduje to vernost obou manzelu. Ale opravdu je to jedine 100% reseni, zadne jine neni. Takove je proste cirkevni stanovisko, protoze to tak stoji v Bibli. S tim papez nemuze nic udelat, proto v cirkvi panuje spis takova ticha tolerance, kazdy vi ze je to dobra vec, ale nemuzou to rict nahlas.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: Sothis Blue
Datum: 09. 10. 2005, 16:02:54

Stanovisko katolické církve k antikoncepci je, pokud jsem to správně pochopila, že vlastně zabíjí to nepočatý dítě. A že člověk by se neměl s nikým milovat jen pro svoje potěšení, když to děcko nechce mít. Katolická církev totiž hlásá zdrženlivost. Nebo se pletu? Vysvětlí to někdo ze zdejších katolíků (jsou-li tu tací) líp?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: nit.rob.ran
Datum: 09. 10. 2005, 09:36:31

No jo, ale i spousta křesťanů říká, aby se církev trochu reformovala (myslím, že to dokonce říká i nějakej českej kardinál), a určitě tím myslej to, aby se církev dívala na svět očima moderní doby a ne středověku. Vždyť kdo dnes vlastně dodržuje to Desatero?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: Sothis Blue
Datum: 09. 10. 2005, 13:22:34

Kdo dneska dodržuje Desatero? Tak, jako se dodržovalo vždycky, kdekdo. Věřící křesťani rozhodně. Posledních šest až sedum bodů i spousta lidí bez vyznání, ba dokonce někteří ateisti. O jinověrcích ani nemluvíc, ti mají většinou ve svých zásadách ekvivalent. Ostatně kategorický imperativ postačí.
A mohla bych tě upozornit, že křesťanských církví existuje obrovská spousta? K první odluce došlo tuším už v 11. století a kolem 16. začly vznikat po tuctech. Neshodnou se v různých věcech, ale Desatero myslím nezpochybňuje žádná.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: nit.rob.ran
Datum: 09. 10. 2005, 13:53:31

Já samozřejmě taky dodržuju některý body Desatera, i když sem deista, ale celý Desatero proboha nemůže dodržovat nikdo, to nejde. Vždyť kolik Amíků je nevěrnejch, krade, zabíjí, kašle na svý rodiče....? A většina Amíků patří ke zbožným lidem...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: Sothis Blue
Datum: 09. 10. 2005, 14:11:30

Ubezpečuju tě, že ten, kdo podvádí manželku/manžela, kašle na rodiče, krade a vraždí, není zbožnej ani náhodou, aťsi třeba chodí na mši sedumkrát do tejdne. To potom není zbožnost, ale pokrytectví. Taky bych řekla, že člověk buď Desatero kompletně dodržuje (s občasným nevelkým úletem) anebo na ně kompletně kašle. Pak si připočti, že Amerika je velká země a i když tam mají spoustu grázlů, pořád ještě zbejvá spousta hodnejch lidí, protože tam prostě žije tolik obyvatel. (Že mezi těma hodnejma je taky hromada pitomců, co se nechaj zblbnout od chytrýho grázla, to je druhá věc.)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: nit.rob.ran
Datum: 09. 10. 2005, 14:32:24

Já bych ti rád věřil, ale třeba Eminem je prý zbožnej člověk (přiznává, že se modlí za svou dceru) a přitom to je celkem grázl, když to tak řeknu, nebo ne?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: Sothis Blue
Datum: 09. 10. 2005, 14:51:51

To nevím, já ho neznám. Ale obecně můžu říct tolik, že člověk může bejt pokrytec i sám před sebou - říká se tomu sebeklam.

Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: Veritasérum
Datum: 07. 10. 2005, 21:27:24

jo přeně tak fuj! to už mě namícho s tou antikoncepcí (to jako chcou aby každý hned něco choval to by ě zničilo) a pak homosexuály mno já myslím že papež jee taky homouš ale nějaký ho odmít a tak je zaujatej:)) jo a křesťanské duše ať si strčí do pi....

Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: Sothis Blue
Datum: 07. 10. 2005, 22:06:16

No dovol!!! Copak duše je něco, co se může jen tak strčit kamsi? Co? Ty si svou duši strč třeba právě tam, když myslíš, ale cizí si laskavě do huby neber, ano?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: Veritasérum
Datum: 07. 10. 2005, 22:09:10

ale to byla reakce na nit.rob.ran a tak si to tak neber každý má svůj názor, ano?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: Sothis Blue
Datum: 07. 10. 2005, 22:11:50

Proto ignoruju tvoje ostatní pitomý poznámky, ale tahle se fakt ignorovat nedá.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: Veritasérum
Datum: 07. 10. 2005, 22:14:24

Co je pitomé na mých poznámkách vždyť je to pravda...a navíc to bys musel/a ignorovat i not.rob.ran ten má dost podobný názory...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: Sothis Blue
Datum: 07. 10. 2005, 22:26:43

Názory snad, ale ne ty ubohý poznámky. Když nit.rob.ran řekne ,,katolická církev mě štve, že diskriminuje homosexuály, vždyť ti lidi za to nemůžou", ty prohlásíš ,,papež je buzerant a mstí se za to, že mu jinej buzerant dal košem" a v tom je, zlatíčko, nebetyčnej rozdíl. To, co říkáš ty, by muselo strašně urazit i ty homosexuály, který hájíš, nejenom Benedikta.
No a hlavně se nit.rob.ran nepokouší radit papežovi, aby si strkal duši (pokud nevíš, která lidská součástka je nejcennější, tak je to právě tahle) nebo dokonce cizí duše do orgánu, jenž notabene ani nemá.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: Veritasérum
Datum: 07. 10. 2005, 22:38:24

pane bože brzdi to byl vtip jen takový úlet já homosexuály hájím protože jsou to taky lidi a antikoncepce v africe zachraňuje život proti Aids a nás ostatní taky i před otěhotněním!! Já nesouhlsím s celou církví protože mi připadá jak kdyby se snažili ovládat život druhých jen aby žili bez hříchů a proti samotnému Benediktovi nic nemám! jo rozdíl ten uznávám to byla prostě jen přílišná reakce!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: Sothis Blue
Datum: 07. 10. 2005, 22:46:30

To byl vážně úlet daleko za hranici únosnosti.
A nejsem Pán Bůh, takže mě tak prosím neoslovuj.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pa

Autor: nit.rob.ran
Datum: 07. 10. 2005, 23:01:02

No tak, nechte se! Souhlasím, že od Veritasérum to byl úlet hraničící s tím, co tu hodně lidí dovede tolerovat, ale souhlasí se mnou, a to je hlavní Možná že se v církvi najdou dobří lidi, ale teď zrovna pár dní studuju teorii Velkého třesku, takže moc o církvi ani slyšet nechcu...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pa

Autor: Sothis Blue
Datum: 07. 10. 2005, 23:09:13

Zrovna jsme se nechali, než ses objevil.
,,souhlasí se mnou, a to je hlavní" - To teda není.
A jak souvisí bigbang s aversí k církvi římské?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re

Autor: nit.rob.ran
Datum: 07. 10. 2005, 23:23:46

No, nemyslím si, že církev s touhle teorií nějak souhlasí. Ale já mám k církvi aversi i bez toho. Vždyť spousta lidí této teorii nevěří...
Dobře, není to hlavní, přepískla to, ale s tím už nic neudělám.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re

Autor: Sothis Blue
Datum: 09. 10. 2005, 14:21:50

Nedivím se - oni ji vědci sami ještě překopou... všechny teorie se jednou změní. Co víme o světě kolem nás? Nic moc. Jakmile se objeví důvod, proč to takhle nemůže bejt, začnou dumat, jak to teda je, a vymyslej něco, co bude odpovídat těm novým poznatkům, a to potom bude platit, dokud se neobjeví něco, co tomu bude odporovat... Cyklus vědeckého poznání. Tak to bylo a tak to bude, i když to vypadá, že nebude - vždycky si mysleli, že už na to kápli, načež ejhle, ještě nekápli.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re

Autor: nit.rob.ran
Datum: 09. 10. 2005, 15:00:38

Ale Velký třesk nebyl ani po několika desetiletích jakkoliv popřen (myslím tím to, že astronomové zatím ve vesmíru nenašli nic, co by V. třesku odporovalo). A ani teorie toho blázna Einsteina, že částice se nemůžou pohybovat nadsvětelnou rychlostí, zatím nebyla popřena... Takže je celkem možný, že tyhle teorie vydrží navěky... Kdo ví...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re

Autor: Aries
Datum: 09. 10. 2005, 15:02:03

Jenže několik desetiletí je z hlediska věčnosti jako když plivne. Za pět set nebo tisíc let může být všechno zase jinak

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re

Autor: Sothis Blue
Datum: 09. 10. 2005, 15:22:34

Přesně. Newtonovská fysika vydržela asi tři století. A co z ní zbylo. Speciální případ relativistický teorie pro malý rychlosti. O poznání jednodušší a pořád hodně užitečnej, ale tu obecnou platnost už jí nikdo nedává.

Re: Re: Re: Papež

Autor: Veritasérum
Datum: 07. 10. 2005, 21:03:51

mno ten ppež by se ukázal jako pěkný nacista to by chtěl pálit nebo co?!

Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: Esclarmonda
Datum: 07. 10. 2005, 21:05:50

On a Velký inkvizitor (a pomáhal by jim duch pátera Koniáše).

Re: Papež

Autor: Esclarmonda
Datum: 07. 10. 2005, 20:16:52

Tak daleko to nepožene.

Re: Papež

Autor: Birute
Datum: 07. 10. 2005, 19:49:28

To by ti rodiče zabavili HP, jak to udělali rodiče jedné mojí kamarádky? To snad ne?

Re: Re: Papež

Autor: Luna
Datum: 07. 10. 2005, 19:55:09

To fakt urobili? Ja neviem co by urobili. ale oni vedia ze benedikt 16. sa nevyjadroval velmi pochvalne o HP 5 a nezhabali my ich (knihy) ale ja neviem co ak to Vatikan zakaze?

Re: Re: Re: Papež

Autor: Birute
Datum: 07. 10. 2005, 20:02:15

Matka mé kamarádky jí prostě myslím jednu knížku a anglicky namluvenou kazetu jednoho dne "uklidila" a už je po tom ikdo nenašel. Ale to je dost extrémní případ.
Na Slovensku snad nejsou věřící tak vyšinutí jako v Americe, kde HP občas upálí na hranici.

Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: Sothis Blue
Datum: 07. 10. 2005, 20:51:20

Jak tradiční...
(A HP pronese ohněchladicí zaklínadlo a užívá si příjemného, mírně šimravého pocitu...)

Re: Re: Re: Re: Re: Papež

Autor: Birute
Datum: 07. 10. 2005, 20:57:33


Re: Papež

Autor: Lunita
Datum: 07. 10. 2005, 19:41:30

Neboj sa, už sa chystám na atentát vo Vatikáne.

Re: Re: Papež

Autor: Luna
Datum: 07. 10. 2005, 19:52:37

ja som to tak nemyslela. ale myslim si ze ista skupina ludi( vecsinou od 40 a vyssie) si myslia ze my ( myslim neplnoletych) este nevieme co je dobre a co je zle. A aspon mne sa to tak zda si myslia ze si precitam Hp a zacnem carovat a podobne. Ale ja to nberiem smrtelne vazne a nechcem zacat vyvolavat duchov alebo co. pre mna je to len dobra kniha. Ja viem ze to neexistuje!!!!!!

Re: Re: Papež

Autor: Mrs Weasley
Datum: 07. 10. 2005, 19:52:01


Re: Re: Re: Papež

Autor: Lunita
Datum: 07. 10. 2005, 19:53:43

Ja to už mám pripravené, keď ma chcú upáliť.

  << Zpět