Záloha diskusního fóra (7/2005 - 21.10.2005)

  << Zpět

Smrtelnost Pána zla?

Vložil(a): Arlondia
Datum: 30. 09. 2005, 15:42:15

Věčné téma- horcruxy- se nás bude držet patrně až do vydání sedmičky. Ale tohle mi nedá spát. Když jsem včera namátkou projížděla Ohnivý pohár, do nosu mě praštila jedna pasáž z monologu Pána zla. Když se obrodil, mluvil se Smrtijedy a ti se ho potom zeptali, jak se mu vlastně podařilo dostat se zpátky. Pán zla jim vypráví svůj dlouhý příběh. Pak se dostane k té části, kde popisuje, jak se k němu vrátil Červíček a začali kout pikle, jak ho přivést zpět.

A tady je právě kámen úrazu. Podle nám známých informací měl Pán zla horcruxy, díky nimž nemohl zemřít. Ale on sám říká: "Byl jsem však ochoten přijmout znovu smrtelný život, než zase začnu usilovat o nesmrtelnost."

Byl ochoten podniknout toto kouzlo z černé magie, aby se obrodil. Ale proč říká, že přijme smrtelné tělo? Cožpak neměl jiné horcruxy? Měl, minimálně ten prsten, který tou dobou nebyl zničený. A o medailonu taky nemohl vědět (ať je nebo není zničený). Každopádně musel vědět, že jakmile se obrodí, nebude smrtelný. Tak proč takovou hloupost řekl?

"Vy víte, jaký mám cíl- přemoci smrt. Teď jsem byl podroben zkoučce a ukázalo se, že jeden či více mých experimentů funguje..."

Podle tohoto výroku by se dalo soudit, že Pán zla vůbec neví, jestli mu horcruxy fungují nebo ne. Není to blbost? Když ho ta kletba neusmrtila, ačkoliv měla, co jiného by ho asi tehdy zachránilo?
Zkuste si představit, že to skutečně nejsou horcruxy, co ho udrželo při životě. Směšné, že?

Zdá se, že Pán zla si ve tvorbě horcruxů moc nevěří a nemá ponětí, kolik jich vlastně vyrobil a jak se mu "povedly". Možná počítal s tím, že jiný neudělal a svým obrozením by přišel i o ten poslední...

Re: Smrtelnost Pána zla?

Autor: J.T.
Datum: 30. 09. 2005, 20:52:50

Možná to mělo souvislost s tím co se stalo v Kameni mudrců:
"...Teď v posledních týdnech mě posílila krev jednorožce... sám jsi viděl věrného Quirrella, jak ji pro mě v lese pil... a jakmile získám Elixír života, budu schopen si stvořit své vlastní tělo... Nuže... proč mi nedáš ten Kámen, který máš v kapse?“..."

Je možné že s kamenem mudrců by získal smrtelné tělo, jež hodlal v později vyměnít za "své vlastní" nesmrtelné....

Re: Smrtelnost Pána zla?

Autor: Aries
Datum: 30. 09. 2005, 16:29:13

Já bych řekla, že asi takhle:
za prvé musíme vyjít z toho, že horcruxy jsou záležitost přísně tajná, takže schválně mluvil mlhavě, protože nechtěl smritjedům říct, co přesně udělal.
Je dost dobře možné, že přesně nevěděl, jak ten (ty) horcruy zafungují a čeho tím dosáhne. Nikde se o tom nepíše a on sám to předtím taky nezkoušel. Ale ukázalo se, že experiment funguje - čili horcrux zabral a Voldemort neumřel.
A te´d k té smrtelnosti: možnosti jsou tři, každá zvlášť nebo všechny dohromady:
1. horcruxů je sedm a víc jich asi být nemůže. Kdyby vypotřeboval všechny, umřel by
2. Voldemort je zatím "relativně" mladý, na čaroděje určitě. Ale za takových dejme tomu sto let? Umřel by přirozenou smrtí a všechny horcruxy s ním nebo ne? Zatím má ověřené jen to, že mu pomůžou přežít vražedný útok. Nikdo před ním tohle nezkoušel, takže o tom nemůže nic vědět
3. Dejme tomu, že si říká, že jeho cesta k nesmrtelnosti ještě neskončila v to smyslu, že si sice dokáže uchránit duši, ale nedokáže si uchránit tělo. Kdyby ho te´d někdo trefil Avadou, pravděpodobně by se opakovalo totéž - zůstal by někde trčet bez těla. Má teda možná v plánu vymyslet ještě něco, co by mu uchovalo nedotčené tělo, které zatím smrtelné je

Re: Re: Smrtelnost Pána zla?

Autor: nit.rob.ran
Datum: 30. 09. 2005, 20:11:26

2. Myslím si, že dokud má Voldemort aspoň jeden horcrux, nemůže přirozenou smrtí zemřít.

Když si teď znovu pročítám Voldyho proslov k Smrtijedům, tak mám pocit, že Voldy považuje horcruxy jen za takovej experiment a že se nesmrtelnost pokusí získat jiným způsobem. Takže si dávej bacha, Harry!

Re: Re: Re: Smrtelnost Pána zla?

Autor: Já a jen já
Datum: 30. 09. 2005, 20:58:49

Tak mě ale napadá, že máš vlastně pravdu. Jakmile zestárne a chcípne věkem, tak jeho duše neodejde, protože jsou její zbytky uzamčeny v Horcruxech a on bude v průseru, protože i kdyby si stvořil znovu tělo, tak se mu vlastně vrýtí to starý a umírající a on stejně zase zemře, potom už se ani nebude moct udržet v přestárlém těle a bude duch nafurt...

Re: Re: Re: Re: Smrtelnost Pána zla?

Autor: nit.rob.ran
Datum: 30. 09. 2005, 21:45:23

Na to něco bude. Z tvý teorie potom jasně vyplývá fakt, že horcruxy prostě Voldymu na "dokonalou" nesmrtelnost nestačí.

Re: Re: Re: Re: Re: Smrtelnost Pána zla?

Autor: Aries
Datum: 30. 09. 2005, 22:13:56

Já si taky myslím, že nestačí. Prostě učinit se imunním proti útoku nebo nemoci je jedna věc. Ale každá živá bytost jednoho krásného dne zahyne, včetně bytostí tak dlouhověkých jako některé stromy. Pokusit se přežít I TOHLE je opravdu nejen proti běžným měřítkům, ale proti přírodě vůbec. Pokud Voldemort usiloval o tohle (asi jo), tak měl ještě dost co řešit

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Smrtelnost Pána zla?

Autor: nit.rob.ran
Datum: 30. 09. 2005, 22:27:07

Podle mě je jeho jedinou možností přijít nato jak vyrobit Kámen mudrců, protože ten by měl teoreticky zajistit člověku nekonečně dlouhej život. Pochybuju ovšem, že na to přinde. Flamel zkrátka zůstane jediným kouzelníkem, kdo to kdy dokázal...
Máte snad někdo jiný nápady, co se dá ještě kromě horcruxů a KM použít na nesmrtelnost???

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Smrtelnost Pána zla?

Autor: Já a jen já
Datum: 30. 09. 2005, 22:38:17

Ale vždyť je to hrozně primitivní, ve 4. knize použili Fred a George postaršující kouzlo, aby se dostali k Poháru, takže určitě existuje i omlazovací kouzlo a když ho bude pravidelně používat, tak nikdy nezestárne a je to!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Smrtelnost Pána zl

Autor: nit.rob.ran
Datum: 30. 09. 2005, 23:08:27

Pozor! Není to Postaršující kouzlo, ale Postaršující lektvar, což může být trochu rozdíl, protože nadměrný používání jednoho a toho samýho lektvaru může mít nepříjemný vedlejší účinky (viz. Slughornův výklad o Felix Felicis). V tom případě existuje omlazovací lektvar (ale kouzlo asi ne), kterej má určitě taky jakýsi vedlejší účinky, který by měly zabránit v tom, aby se lektvar pil pořád dokola.
Souhlasí někdo?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Smrtelnost Pána zl

Autor: Arlondia
Datum: 01. 10. 2005, 14:45:07

Jo. Jen doplním: Jediný omlazující lektvar, který nemá vedlejsí úcinky, lze vyrobit díky Kameni mudrcu. Není prímo omlazující, ale stoprocentne zastaví stárnutí, takze vlastne zarucuje nesmrtelnost. Vsechny ostatní vyrobené "normálne" mají vedlejsí ucink, nebo nefungují naporád (treba Mnoholicný funguje taky jen hodinu)

Re: Re: Smrtelnost Pána zla?

Autor: Arlondia
Datum: 30. 09. 2005, 16:49:41

Tak ta jednička je jasná. O co se asi Harry snaží? Zničit je všechny, aby mohl zabít Pána zla.

U dvojky máš zajímavý postřeh. Možná se horcruxy skutečně jen snažil zajistit se proti vraždě, ale podnikl i jiné kroky k tomu, aby žil navěky. Kámen mudrců se mu získat nepodařilo. Ale podle toho, co povídal, mohl Kámen použít místo toho kouzla, které vymyslel a díky kterému se obrodil.

Ale stále mi není jasné, proč řekl smrtelný život. Kdyby řekl tělo, bylo by to jasné, ale takhle... Rowla tuhle kapitolu prý psala děsně dlouho, hrála si s každým slovíčkem a do detailu to propracovávala (podobně jako rozhovor Raddlea a Harryho v Komnatě - tam se mluví o horcruxech a nikdo si toho nevšiml).

Re: Re: Re: Smrtelnost Pána zla?

Autor: Aries
Datum: 30. 09. 2005, 16:53:44

Možná si v té chvíli ještě nebyl jistý, jestli se třeba nevypařily všechny horcruxy naráz. To by znamenalo, že musí začít znova od začátku

Re: Re: Re: Re: Smrtelnost Pána zla?

Autor: Esclarmonda
Datum: 30. 09. 2005, 18:55:06

Smrtelný život asi opravdu znamenal život, který končí smrtí sešlostí věkem nebo nějakou nemocí. Ale jestli podnikl nějaké pokusy i v tomhle směru - kdo ví. Horcruxy jsou totiž zřejmě jen taková pojistka, Voldemort by asi chtěl něco, co by mu zaručilo trvalou plnohodnotnou existenci...

Re: Re: Re: Re: Smrtelnost Pána zla?

Autor: Aries
Datum: 30. 09. 2005, 16:54:19

jo a kde to v té komnatě je? jdu se kouknout

Re: Re: Re: Re: Re: Smrtelnost Pána zla?

Autor: Arlondia
Datum: 30. 09. 2005, 17:53:27

Je tam taková zajímavá narázka na deník a slovo duse je vyznacené dokonce kurzívou. Jako by Rowla doufala, ze se najde nekdo, koho to napadne

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Smrtelnost Pána zla?

Autor: Aries
Datum: 30. 09. 2005, 22:15:19

už jsem to našla - je to tam. nepochybně máš pravdu, ale kdo by si toho všímal, když jde o obrat, který se používá naprosto běžně. Rafinované

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Smrtelnost Pána zla?

Autor: Arlondia
Datum: 01. 10. 2005, 14:15:08

Jiste. Jak jinak by mohla Rowla psát? Obcas mi jde s tímhle fakt na nervy... Clovek aby hledal mezi rádky, místo aby v klidu cetl jak se slusí a patrí na normálního ctenáre. Ale to ona né, ona nás nutí jeste premýslet!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Smrtelnost Pána zla?

Autor: Esclarmonda
Datum: 01. 10. 2005, 19:17:17

Prostě detektivka.

  << Zpět