Záloha diskusního fóra (7/2005 - 21.10.2005)

  << Zpět

Nezrušitelná přísaha

Vložil(a): Fleur.Delacourova
Datum: 13. 08. 2005, 21:31:21

Tak, z jakého důvodu byste byli ochotní provést nezrušitelnou přísahu?

Re: Nezrušitelná přísaha

Autor: Aries
Datum: 13. 08. 2005, 21:40:04

Ježíš, to jsou otázky. Asi z žádného. Jsou věci, které chce člověk za každou cenu dodržet, ale kvůli tomu nemusí nikomu přísahat, protože to chce udělat především kvůli sobě nebo někomu blízkému. A normální lidi se taky obvykle nedostávají do situací jako Snape

Re: Re: Nezrušitelná přísaha

Autor: David
Datum: 13. 08. 2005, 23:21:35

Presne tak, zivot prece ridi i okolnosti, na ktere nemame vliv. Takze prisahat clovek muze vlastne jen to, ze udela vse, co je v jeho silach.
Zajimalo by me, co by se stalo, kdyby Brumbal vubec nesel do te jeskyne pro horcrux. Jestli by ho napadli smrtijedi, nemeli by sanci. Dejme tomu ze by Draca svazal s ostatnima jako na konci 5. dilu. No a Snape by prisel na scenu, vazan prisahou, jenze absolutne neschopny ji splnit. Takze by napadl Brumbala, ten by ho dejme tomu omracil a pak by Snape zemrel, protoze nesplnil prisahu?

Re: Re: Re: Nezrušitelná přísaha

Autor: Aries
Datum: 13. 08. 2005, 23:29:39

Když už jsme u toho: existuje nějaká lhůta na splnění té přísahy? Draco se přece pokusil Brumbála zabít už dvakrát předtím, jenže to zvoral. A Snape zůstal naživu až do třetího pokusu. A nebo nebyl náhodou hlavní Dracův úkol pustit smrtijedy do Bradavic? Ten zase pro změnu splnil

Re: Re: Re: Re: Nezrušitelná přísaha

Autor: David
Datum: 13. 08. 2005, 23:33:33

Pustit smrtijedy do Bradavic asi za ukol nemel, to by se nepokusil 2x Brumbala zabit.
Uz jsem to tu nekde psal, lhuta je podle me stejna, jako u toho ukolu. Takze jestli dostal lhutu Draco, stejnou mel i Snape. Nebo mozna mel jen za ukol zabit ho, az bude mit prilezitost. A tu pak Snape na te strese mel, takze ho musel zabit hned.

Re: Re: Re: Re: Re: Nezrušitelná přísaha

Autor: Aries
Datum: 13. 08. 2005, 23:38:19

Leda tak. Protože jinak by muselo být po Snapeovi, jakmile odhalili ten náhrdelník. A nebo ještě jinak - kdyby třeba Snape cestou na tu věž dejme tomu zakopl a spadl ze schodů, Draco by mezitím zaváhal, dorazila by tam BA a další lidi... dostali by čtvrtou příležitost? Mohlo by to platit, jestli měl Draco lhůtu třeba do konce školního roku než zase odjede z Bradavic. To by bylo potřeba vědět, jak ten příkaz Voldemort přesně formuloval. Uvidíme

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nezrušitelná přísaha

Autor: David
Datum: 13. 08. 2005, 23:46:40

To je fakt, nevime ani jak presne funguje ta prisaha, ani jaky mel Draco ukol.
Otazka je, jak je ta prisaha "inteligentni". Kdyby totiz ten ukol znel treba: "Udelej vse pro to, abys co nejdriv zabil Brumbala" a Draco zklamal, jak by ta prisaha kontrolovala, jestli se o to Snape opravdu snazi, jestli nejaka prilezitost byla dost dobra (Snape by si mohl myslet, ze je to prilis riskantni, atd). Neni jasne kdy by pak umrel, kdyby mu Brumbal nedal sanci.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nezrušitelná přísaha

Autor: Já a jen já
Datum: 13. 08. 2005, 23:46:18

Podle mě jde spíš o formulaci slibu, než Voldemortova příkazu. On přísahal, že když to bude vypadat, že Draco neuspěje, udělá to za něj. Ale po tom náhrdelníku a otrávenym pití Draca nikdo neodhalil, ještě pořád měl šanci pokračovat ve svém úkolu, nebylo vše ještě ztraceno, proto Snape nezemřel. Kdežto tam na věži už to bylo zásadní, tam kdyby se to Dracovi opět nepovedlo, tak už by byl s jeho úkolem konec, proto tam už Snape zakročit musel, jinak by zemřel.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nezrušitelná přísaha

Autor: Aries
Datum: 14. 08. 2005, 00:09:47

-Severusi, budeš chránit mého syna, Draca, pokud bude plnit příkazy Temného pána ?

-Udělám to- řekl Snape.

-A budeš ho chránit před bolestí podle svých nejlepších schopností ?

-Udělám to,- řekl Snape.


-A jestli nutně ... kdyby Draco neuspěl...- Dokončíš úkol, který Temný pán Dracovi uložil ?


-Udělám to- řekl Snape.

(vynechala jsem ty parádičky s těmi plamínky, ale znění přísahy je takhle. Důležité je podle mě to "pokud bude plnit" - čili ne jednorázově, ale pořád. A případně dokončit místo Draca. Dobře, ta chvíle na věži opravdu vypadala, že to už je fakt ten konec. V každém případě Draco se odhalil, další šanci by nedostal, skutečně Snape musel zakročit teď nebo by bylo pozdě.
Ale zajímavé je ještě něco: Snape má chránit Draca zřejmě i dál - to je ta druhá podmínka. Když teď Voldemort z kluka udělá fašírku, dá se to taky považovat za nesplnění přísahy.
A zajímavé taky je, že Snape tvrdil, že přesně ví, o jaký úkol jde, taky před tou poslední podmínkou zaváhal. Takž ten jeho výslech při tom mejdanu by se neměl týkat toho, co chce Draco dělat, ale jen jak to chce udělat. A navíc ještě před tou přísahou Snape říká:
-On má zájem, abych to nakonec udělal, předpokládám. Ale rozhodl, aby to Draco udělal jako první. Vždyť rozumíš, v tom nepravděpodobném případě, že by Draco měl úspěch, budu moci zůstat v Bradavicích o něco déle a hrát svou poslední roli vyzvědače.

Takže on věděl, o co jde, a dokonce měl v úmyslu to udělat i bez té slavné přísahy. Ta mu jen zabránila, aby si to rozmyslel na poslední chvíli!

Re: Re: Re: Nezrušitelná přísaha

Autor: Já a jen já
Datum: 13. 08. 2005, 23:23:55

Snape by namířil zezadu na Brumbála hůlku a použil by nonverbální Avada Kedavra, čímž by ho zabil a Brumbál by si toho ani nevšiml.

Re: Re: Re: Re: Nezrušitelná přísaha

Autor: David
Datum: 13. 08. 2005, 23:31:03

Ale prosimte, myslis ze by se Brumbal nechal takhle lehce vyridit, kdyby byl v plne sile?
To si myslis, ze Voldemorta Harry zabije tak, ze se k nemu priplizi a zezadu ho zabije Avadou? To proste nejde, takovi kouzelnici jsou natolik vsimavi, obezretni a zkuseni, ze se nenechaji prekvapit.

Re: Re: Re: Re: Re: Nezrušitelná přísaha

Autor: Já a jen já
Datum: 13. 08. 2005, 23:34:17

No možná, když jde o jeich nepřítele tak ne, ale Brumbál Snapeovi věřil, takže by ho klidně nechal stát sobě za zády.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nezrušitelná přísaha

Autor: David
Datum: 13. 08. 2005, 23:40:15

Nevim, ale myslim ze urcite ma kouzla, ktere ho pred necim takovym ochranit.
Vem si Voldemorta (ktery byl s Brumbalem asi stejne dobry kouzelnik). Myslis ze mu nikdy zadny smrtijed nestal za zady? Pokud ano, a pokud by si myslel ze neni chraneny proti Avade, myslis ze by ho nezabil? Smrtijedi prece Voldemorta nijak nemiluji a zbavit se ho (a nastoupit na jeho misto) je urcite jejich sen.

  << Zpět