Záloha diskusního fóra (7/2005 - 21.10.2005)

  << Zpět

Hedera měla pravdu - SPOILER

Vložil(a): Aries
Datum: 01. 08. 2005, 12:17:47

zatímco já zdrceně uznávám, že jsem byl naprosto a zcela mimo v podstatě ohledně všech předpovědí, jak se šestka vyvrbí, a hlavě ve dvou věcech mám nějak potřebu vyjádřit souhlas. za prvé - viděla jsem téma, kde varuje před českou verzí. Opravdu se to nedá číst a vzdala jsem to u třetí kapitoly. Španělští piráti tentokát odvedli mnohem lepší práci. A měla taky pravdu, když se tenkrát rozebíraly ty archetypy, že průvodce a učitel hrdiny odpadne před koncem, aby hrdina musel dokončit úkol sám. Obdivník, uznajík
A ještě malé postesknutí. Šestka se mi dost líbila, rozhodně víc než pětka. Ale nějak nevím, jak vysvětlím dítku, že tuhle knížku si může přečíst až tak za tři čtyři roky, protože rozhodně není pro děti. To považuju za dost velký problém (já ji za to nekritizuju, prostě jen konstatuju, že mám problém). Vím, že Rowla měla v úmyslu, že Harry bude stárnout se svými čtenáři a naopak, ale asi nějak nedomyslela, že na světě není jen ta jediná generace děcek narozených v roce 1990 nebo kdy.

Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Hedera
Datum: 01. 08. 2005, 22:48:39

To je príma nadpis :-D
Ve spoustě jiných věcí jsem se pochopitelně spletla. Třeba v Dracovi jsem byla totálně vedle. A že se Snape stane jednou z klíčových postav celé série jsem tedy netušila ani ve snu. A Remus/Tonksová jsem vždycky považovala za výplod přebujelé fantasie některých povídkářů.

JKR sama má trošku problém s tím, kam by svoji knihu zařadila. Jistě jste zaznamenali tu údajnou kritiku od Terryho Prachetta, který se ohradil proti nějakému článku, ve kterém se JKR prý distancuje od ostatních autorů fantasy a tvrdí, že něvěděla, že píše fantasy, dokud jí nevyšel první díl. Ono je to nějaké zamotané a celé je to asi trochu jinak, já to sama moc nechápu, ale jisté je, že JKR v těch svých žánrech úplně jasno nemá. Teď někde i řekla, že 5 a 6 není o nic temnější než 1, která přece začíná dvojitou vraždou Harryho rodičů, takže je přece taky temná. Ehm. Způlky za to třeba můžou novináři, kteří jí teď nedají pokoj, a ona už neví, co by měla porád odpovídat, ale rozdíl v atmosféře mezi 1 a 6 přece je dost podstatný. A určitě to není kvůli nějakým vraždám, v pohádkách se krváky vyskytují běžně.

Pro ty, co mají malé děti, to je určitě problém. Nechtěla bych, aby bylo na mě jim vysvětlovat, že si to teď přečíst nemůžou :-( Mě bylo třeba z té scény, kde Brumbál pil lektvar, fyzicky opravdu špatně. Možná největší potíž je, že rozdíl mezi zlem a dobrem je tam opravdu smazaný. Zmatek v tom momentálně, kvůli Snapeovi, mají úplně všichni, nejen děti. A k pochopení je třeba důkladnější a hlubší rozbor charakterů, a na to děti asi ještě nemají, ani s vysvětlením od rodičů.

Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Aries
Datum: 01. 08. 2005, 23:19:07

Já jsem sice tu Pratchettovu kritiku nečetla, ale naprosto souhlasím, že HP je z žánrového hlediska něco naprosto ojedinělého. Nevím, jestli něco podobného vůbec "spáchal" ještě někdo jiný. A ani nevím, jestli je to plus nebo mínus. Možná Rowla skutečně měla v úmyslu prostě napsat příběh, jak jí ho diktovala fantazie, a to z hlediska dítěte, které postupně dospívá. A to je zároveň to jedinečné a zároveň ten kámen úrazu. Kdybych já byla vydavatel a ona mi přinesla jedničku, tak ji taky bez váhání zařadím do literatury pro děti, protože si nedovedu představit, že si dospělí pro sebe kupují první dva díly. Já si taky jako první přečetla trojku a čtyřku, a jedničku a dvojku až potom, abych si zkompletovala informace. A zároveň ta šílená reklama okolo, která se cíleně zaměřuje jen a jen na děti, všechny ty figurky a penály a karty podobné voloviny. A pak najednou, v podstatě z čista jasna, se objeví pátý díl, který je velice obtížný na pochopení, a potom šestý díl, u kterého se přímo upozorňuje, že je pro děti nevhodný. A taky že je, právě kvůli tomu setření hranice mezi dobrem a zlem. A co teď s tím? Rodiče si koupí a spokojeně přečtou šestý díl (protože je opravdu dobrý), a pak ho někam zamknou. A nebo ho dětem dají, ať si ho přečtou, a děti z toho budou celé nešťastné, co se to děje (a bodejť by nebyly, já Brumbála taky obrečela, a to přesto, že Sirius se mnou moc nehnul). A ani jim nebude možné vysvětlit, proč se stalo, co se stalo, protože to nikdo nevím, protože jak už tady zmínila Blanch nebo Blanchetta (omlouvám se, za to může ta nemoc od skla), šestka v podstatě nemá konec, protože bude přímo pokračovat sedmým dílem. Ježíš to je průšvih

Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Stiffmaster87
Datum: 02. 08. 2005, 09:38:36

myslim ze to stirani hranice dobra azla neni tak velka chyb proste jen ukazuje na realitu kde taky hranice dobra a zla skoro zmizela staci se jen rozhlidnout proste Rowla pise tak nejak (neobratne receno) realne (i kdyz samozrejme o fantasy svete)

Re: Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Aries
Datum: 02. 08. 2005, 12:55:08

Já neříkám, že to je chyba. Je to díky tomu zajímavější. Ale mluvilo se o problematické vhodnosti 5. a hlavně 6. dílu pro děti.

Re: Re: Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Stiffmaster87
Datum: 02. 08. 2005, 19:41:54

Ja myslim, ze ne uplne pro mrnata, ale tak od ty 4. 5. třídy ano za 1. je to min drastictejsi nez nektery pohadky v TV (treba Simpsonovi to jestli je pro maly deti jak CT rika i podle vysilaciho casu) a za 2. proste to neni horsi nez realita i to ze muzou byt v zmateny z toho co je vlastne ten Snape zaqc zlej nebo dobrej(to ted nechci resit) budou treba pripraveny na to ze v zivote taky takovy lidi potkaj a kdyz se k tomu poda dobrej vyklad tak to pro to dite muze byt prinosem. Proste si ten rodic musi udelat cas a s tim deckem si popovidat o tom, ze ten a ten je zlej a proc atd. a dat mu k dobru nejaky ponauceni, treba ze slepa duvera v nekoho koho poradne neznas muze koncit spatne atd atd proste kdyz se chce tak to de

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Stiffmaster87
Datum: 02. 08. 2005, 19:42:54

Nechces preci aby z tvych deti byli naivky a nechaly se jen tak do neceho svyst dnes chce svet ostry lokty a deti dospivaji driv nez by jsme cekali

Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Hedera
Datum: 02. 08. 2005, 00:47:46

Já bych řekla, že podobně zvláštních a netypických fantasy se v poslední době pár objevilo, ale nedostalo se jim takové popularity. Většina z toho jsou navíc fantasy od počátku koncipované jako čtení pro chytré dospělé (myslím tím jako od 15 let nahoru nebo tak nějak), i když třeba pojednávají o dětech.

U JKR mi přijde ojedinělé, že v jejích knihách se postupně vyvíjí nejen obsah, ale zároveň i forma. Zatímco jinde se autor logicky bude snažit zachovat jednotný styl, a i když bude popisovat vývoj hlavního hrdiny od dítěte k dospělému hrdinovi, zachová tomu jednotnou formu, u JKR se od dítěte k dospělému vyvíjí úplně všechno - forma, styl psaní, obsah, hlavní hrdina, skrz jehož oči se díváme. Může to být geniální záměr (když JKR tvrdí, že všechno plánuje), může to být nezáměrný vývoj (když začínala psát, byla přeci jen nezkušená, byla začátečník, logicky se její psaní musí vyvíjet), někdo to může považovat i za chybu... nevím.

Re: Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Blanchetta
Datum: 02. 08. 2005, 16:12:00

Svět komerce a showbyznysu dokáže "udržovat nahoře" jen omezený počet ikon.

Já osobně mám ráda Artemise Fowla.

Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: ave
Datum: 01. 08. 2005, 20:08:14

No, myslím, že to dítku nevysvětlíš a ono si to bude chtít stejně přečíst. Dítka už jsou taková, obzvlášť když ráda čtou :o)
Mimochodem, gratuluju ke šťastnému návratu z dovolené :o)

Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Astoreth
Datum: 01. 08. 2005, 19:20:03

přesně to jsem dneska říkala kolegyni, jejíž desetiletý synek se už nemůže dočkat HP6...je to místy dost horor, zvlášť ti nemrtví služebníci...a kapitola s cestou pro horcrux...prostě hrůza...sama jsem se bála.

Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: loony
Datum: 01. 08. 2005, 19:10:58

Vítám tě zpět mezi náruživě diskutující...
Máš pravdu - šestka není kniha zrovna pro děti, vždyť i já občas lapala po dechu... každopádně je to kniha po jejímž přečtení mi v hlavě vyvstává spousta otázek a domýšlení odpovědí je pak docela zajímavé...

Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Eressiel Nikwis
Datum: 01. 08. 2005, 14:42:05

No, taky nechápu, jak si to budou číst nějaké děti. Já jsem na konci byla dost zdrcená(a ještě pořád jsem, protože jsem to právě dočetla), kdežto oni se z toho zhroutí. Vždyť už v jakémsi článku psali, že je z 5. pořád bolela hlava a co teď když zemře Brumbál?

Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Zlatoslav Lockhart
Datum: 01. 08. 2005, 13:54:31

Ano, taky jsem to cetl v "Kouzelnem svete Harryho Pottera". Nadpis bylo neco v tom smyslu, ze proc je HP hrdina nebo tak nejak (myslim). Je to opravdu zajimave.

Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Artkele
Datum: 01. 08. 2005, 12:41:58

Ahoj, ráda tě zase vidím. Kde jsi byla, jak ses měla?
Mě překvapil spíš Snape, ale Brumbála jsem tak trochu tušila (jasně, teď se mi to mluví).
Překlad jsem si sice stáhla, ale ještě jsem ho ani neotevřela. Pokud vím, pořád ho upravují.
Daleko větší problém se stárnutím hrdinů je podle mě v tom, že postavy jsou poněkud schématické (musím poznamenat, že to není z mojí hlavy, nadávala na to jedna moje kamarádka). Dokud to byla vysloveně knížka pro děti, tak to nevadilo, ale teď, když už se to tváří jako trochu náročnější literatura je to problém. Řekla bych, že čtenáři sice stárnou, ale brzy je to přestane bavit.
Co myslíš, že by dítku nejvíce uškodilo? BHčkoviny (podle vzoru BH = Beverly Hills = puberťácký seriál), nebo drastické scény?

Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Aries
Datum: 01. 08. 2005, 16:51:07

Ahoj! Díky za přivítání. Harcovala jsem se v jižní Evropě, bylo to moc zajímavý, ale nervák.
K tomu, proč se mi nezdá vhodný pro HBP dítě: Břečťanovité scénky Ron + Levandule jsou to nejmenší. Potíž je v tom, že kromě toho, že si Fleur Billa přece jen vezme, tam není žádný pozitivní závěr ani rozuzlení. Dokonce ani ten medailón nakonec nebyl horcrux (i když předpokládám, že nějakou roli ještě mít bude), Snape zdrhnul, Draco zdrhnul, Brumbál umřel a Harry se může považovat za dospělého. Je to prostě něco jiného než první díly, které byly řekněme strašidelné, ale nakonec dopadly dobře nebo relativně dobře. Dokonce i ve čtyřce aspoň chytili padoucha, když už nezachránili Cedrica, v pětce se aspoň zbavili Umbridgeové a pár smrtijedů zavřeli. Jenže tohle je depresívní v podstatě od začátku do konce, dokonce i scény, co ze začátku vypadají aspoň humorně, se rychle zvrtnou - třeba ty večírky pro vybrané studenty nebo představení novémo ministra, ukáže se dokonce, že ani ta Umbridgeová na tom není tak špatně, nový ministr není o moc lepší než Popletal... no prostě tady chybí ten veledůležitý pohádkový princip, že zlo musí být potrestáno, který Rowla zatím vždycky dodržela, dokonce i ten detektivkový princip, že padoucha je třeba odhalit - včetně motivu, a to se u Snapea taky nestalo. No zkrátka a dobře, není to knížka pro děti. Ale jinak po pop rvním letmém čtení se mi zdá mnohem lepší než pětka

Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Padfoot
Datum: 01. 08. 2005, 19:34:41

Přestože Rowlingová tvrdí, že 5. a 6. díl HP přestává být knihou pro děti, projevuje se to pouze narůstající ponurostí knih, přehnaným a nudným párováním všech postav a absencí šťastných konců. Šestka byla sice narozdíl od 5ky příjemnější čtení (až na posledních 100 stran), ale upřímně na 2.-4. díl nemá. Jen se modlím, aby rozuzlení celého příběhu v 7. dílu dávalo alespoň trochu smysl a nebylo pouze šokující. (taková nedůvěra v autorku? Prosím nekamenujte mě za to)

btw: vzpomínáte na scénu z konce 3. dílu jak tam Snape hrdinně chrání trojku před vlkodlakem lupinem? Nezdá se vám, že tady něco nesedí?

Re: Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Blanchetta
Datum: 01. 08. 2005, 20:09:19

Třeba je chtěl tak hrdinně bránit, až by v "nutné sebeobraně a nechtěně" Lupina zabil.

Re: Re: Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Padfoot
Datum: 01. 08. 2005, 22:30:21

:-) TO ZNÍ VELMI SNAPEOVSKY, DĚKUJI ZA VYSVĚTLENÍ.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Blanchetta
Datum: 01. 08. 2005, 23:23:40


Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Já a jen já
Datum: 01. 08. 2005, 18:16:53

100% dobrý konec měly jen první dva díly. Ve trojce jim utekl Červíček a Siriusovo jméno nebylo očištěno, ve čtyřce se Voldemortovi povedlo se vrátit a umřel Cedric, v pětce umřel Sirius.

Re: Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Aries
Datum: 01. 08. 2005, 18:29:20

Jo. Ale v trojce se aspoň Sirius zachránil a Snape nedostal Merlínův řád a ve čtyřce aspoň chytli toho Skrka. Cedric byl v podstatě vedlejší, jako by ho tam Rowla šoupla jen proto, aby mohl umřít někdo, kdo je sice kladná postava, ale kdo nebude nikomu zas tak moc chybět, jen aby předvedla, že teď to bude fakt hustý. Sirius v pětce, no dobře, ale aspoň to vypadalo, že se škola vrací do normálu, prokázalo se, že Harry a Brumbál měli pravdu, a aspoň zavřeli Malfoye seniora. Jenže tohle všechno v šestce zase vynulovala. A navíc te´d bude mít už jen jeden díl, aby Harry mohl najít ty horcruxy. Mohla zkrátit pětku (už jsem to tady taky někde psala, že je zbytečně roztahaná) a dát větší prostor šestce a sedmičce

Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Blanchetta
Datum: 01. 08. 2005, 17:22:05

Hezké zhodnocení. Podle mě je šestka spíše polovinou závěrečného románu, sedmička bude tou druhou půlkou. A jak víš, v polovině děje jde všechno z kopce dolů a zlo je na vzestupu.

Re: Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Aries
Datum: 01. 08. 2005, 17:57:06

Já vím. Jenže mně není deset

Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Artkele
Datum: 01. 08. 2005, 17:21:24

Po jižní Evropě v tomhle horku? Zdá se, že jsme se tvé ztráty bály oprávněně.

Taky mi přijde lepší než pětka, ale na tu já byla nabroušená extrémně. Je pravda, že konec je hodně bezútěšný. Pro děti to asi moc není. Možná proto tam tak nevhodně nacpala Fleur a Billa (to bych ještě unesla) a Lupina s Tonks (to už byla moc červená knihovna). Ale máš pravdu, že potrestátní zla tam chybí. Alespoň někoho (já bych se přimlouvala za toho vlkodlaka, co pokousal Rema). Ovšem nedá mi to a zeptám se, jesli máte doma Andersena;-) Možná je to i tím, že šestka je, jak JKR někde prohlásila, jenom první polovinou sedmičky. Tam se snad spravedlnosti dočkáme.

Re: Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Aries
Datum: 01. 08. 2005, 17:55:37

No... když se nám zadřel motor ve Francii zrovna ve vesnici, kde byly jen tři chalupy... nebo nám chcíplo přehřáté auto uprostřed vyprahlé Extremadury a okamžitě nad námi začali kroužit supi... A když jsme kličkovali přes Alpy s vyteklou hydraulikou... a když se v Itálii urvala šaltpáka... a když jsem se pokoušela vysvětlovat žebrákům, že narozdíl od nich mám jen deset euro do příštího týdne... a když mi dítě vlezlo mezi medůzy...
Andersena jsem nikdy moc nemusela - právě proto. Ani ho doma nemám, zůstal někde u babičky a nechybí mi.
Mimochodem, oni toho chudáka Stana Silničku nepustili, že?

Re: Re: Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Artkele
Datum: 01. 08. 2005, 18:11:58

Zní to dobrodružně. Asi by se měla uspořádat bujará oslava tvého přežití (a tryzna za ubohé hladem chcíplé supy).
Andersena jsme ani doma neměli. Ale znala jsem Malou mořskou vílu zfilmovanou. Víc jsem brečela snad jen, když umřel Vinetou.
Nepustili. Tzv. policejní zvůle, skoro jako v reálu. Jenomže v reálu by zavřeli i Harryho a komando bystrozorů by rozehnalo dav srocený na Brumbálově pohřbu.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Aries
Datum: 01. 08. 2005, 18:21:17

to by bylo fakt brutální. Rowla jen nenápadně naznačuje. V podstatě šestým dílem vynegovala to, co vypadalo jako kladný závěr v pátém díle. A ono se ukázalo, že na ministerstvu je to pořád absolutně stejné, dokonce i Popletal má pořád vysokou funkci, Umbridgeová taky a praktiky ty samé. Dokonce ani ten Percy se neusmířil s rodiči

Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: happy
Datum: 01. 08. 2005, 17:04:33

no ja sem rada ze brumbal pred smrti nezjistil ze to neni pravej horkux a ze to bylo vsechno vpodstate marny

Re: Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Aries
Datum: 01. 08. 2005, 17:06:28

No to je právě ono. Kdyby si aspoň čtenář mohl říct, no dobře, blbě to dopadlo, ale aspoň ten kousek Voldemorta mají... Jenže ani to ne

Re: Re: Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: loony
Datum: 01. 08. 2005, 19:08:09

až se trochu zamyslí, tak ho mít budou... já se totiž zastávám verze, že Zmijozelův medailonek je přesně ten medailonek, který ve FŘ našli při velkém úklidu (tady bych odkázala na diskuzi Who is R. A. B.)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Aries
Datum: 01. 08. 2005, 19:36:42

já jsem celou dobu čekala, kdy zase přijde řeč na ten náhrdelník, že další horcrux je v něm. A ono nic. Divík

Re: Hedera měla pravdu - SPOILER

Autor: Barborka(Siriuska)
Datum: 01. 08. 2005, 12:21:29


  << Zpět