Záloha diskusního fóra (7/2005 - 21.10.2005)

  << Zpět

Takovej napad - Brumal jako obraz

Vložil(a): Marulka
Datum: 01. 08. 2005, 09:59:33

Chtela bych se zeptat, co si myslite o tom, ze ted, kdyz Brumbal umrel tak je z neho vlastne obraz v te jeho pracovne...no a obrazy v HP mluvi a aji mysli ... takze co kdyz Harrymu vlastne bude Brumbal pomahat i kdyz je mrtvej? Co?
Mozna diky tomu se Harrymu podari znicit zbyvajici Horcuxy...teda aspon castecne.

Re: Takovej napad - Brumal jako obraz

Autor: wweenddyy
Datum: 02. 08. 2005, 15:06:27

počkej.brumbál umře v HP6????Já sem to nečetla chci se nechat překvapit...................co se tam tak ještě stane???

Re: Takovej napad - Brumal jako obraz

Autor: HarryFotter
Datum: 01. 08. 2005, 10:45:25

Tahle diskuse už tu byla.

Buď ty obrazy řídí zesnulý (v omezené míře) a nebo mají primitivní inteligenci, tedy charakter. Dokážou rýpat, pohybovat se, plnit úkoly, ale nic neví ;).

Re: Re: Takovej napad - Brumal jako obraz

Autor: David
Datum: 01. 08. 2005, 11:10:12

Presne tak, ale podle me ty obrazy maji i nejake vedomosti, nedokazi uz ale nic vymyslet. Prece ten obraz toho reditele Blacka vedel o tom, ze v jejich dome bydli Sirius, ze je to jejich rodinny dum atd. Takze vedomosti maji, otazka je, jak velke.
To ze nedokazi premyslet dokazuje to, ze Siriova matka nedavala kraturovi zadne prikazy kdyz tam s nim byla 10 let sama.
Podle me by mu Brumbal mohl pomoct velmi malo. Rekl by mu napriklad, kam si schoval nejakou vec pred smrti. Ale na otazku, jak vyresit nejaky problem, by neodpovedel.

Re: Re: Re: Takovej napad - Brumal jako obraz

Autor: Miska
Datum: 02. 08. 2005, 16:03:17

Obrazy tam jsou od toho, aby pomáhali současnému řediteli, tak snad aspoň trochu myslet musí, ne?

Re: Re: Re: Takovej napad - Brumal jako obraz

Autor: HarryFotter
Datum: 01. 08. 2005, 15:16:23

Jj, přesně. Také máš pravdu, nějak tak jsem to myslel :).

Ale i ty vědomosti mohly mít v omezené míře. Například ten ředitel (Pingelas, nebo jak se jmenoval), který měl obraz v Siriusově domě o tom domě věděl. Bylo to užitečné. Taktéž si pamatoval, že byl kdysi ředitel... Ale třeba si nevzpomínal na své dětství, na kouzla...

Prostě znají pouze to, co nový ředitel od nich potřebuje, debatovat se s nimi nedá. Na otázky, na které neznají odpověď, odpovídají frázemi: Jistě, arogantní fracek se ptá || tohle není má povinosti || bohužel už jsem moc unavený.... Sir Nicolas by dodal: bij se ty prašivý pse...

Re: Re: Re: Re: Takovej napad - Brumal jako obraz

Autor: Aries
Datum: 02. 08. 2005, 14:36:53

Proč by si to nemohli pamatovat? Ty obrazy ředitelů mají nějakou jinou podstatu než jakýkoliv jiný obraz, protože Brumbálův portrét se objevil sám od sebe. A taky představují skutečné osoby, kdežto třeba Buclatá dáma může být zcela imaginární výplod nějakého malíře a ne portrét kdysi žijící paní. Ale obrazy ředitelů jsou vlastně jakoby pořád "oni", vždyť mají stejný temperament a názory jako za živa. A kouzlit by taky mohli, i když asi jen mezi sebou, na Phinease přece ta jedna kolegyně vytáhla hůlku a on ji bral dost vážně. Já si to představuju asi tak, že by třeba Brumbál z obrazu nedokázal levitovat stůl ve své pracovně, ale kdyby se ho McGonagallová zeptala "nepamatuješ si náhodou, jak se dělá vznášecí kouzlo", no tak by jí řekl, že je to přece winggardium leviosa, ty sklerotiku. A kdyby se ho zeptali, jestli náhodou neví, kam se před šedesáti lety ztratila nějaká superdůležitá kniha, no tak by jim taky mohl odpovědět, že ji půjčil paní Marchbanksové a že bude asi ještě pořád u ní v knihovně. A tak podobně. Proč by to nešlo?

Re: Re: Re: Re: Re: Takovej napad - Brumal jako obraz

Autor: Blanchetta
Datum: 02. 08. 2005, 15:51:05

To s tou hůlkou si pamatuju, hned jsem si říkala, že je to zajímavý detail. Takže namalovaný Brumbál by nemohl levitovat skutečné křeslo, ale mohl by podle mě levitovat křeslo na svém obraze.

Phineas se v šestce objevoval docela často.

Myslíš, že obrazy ředitelů jsou nějak vyjímečné? Vzpomínám si na obrazy u Munga, ten jeden pronásledoval Rona kvůli jeho pihám, že?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Takovej napad - Brumal jako obraz

Autor: Aries
Datum: 02. 08. 2005, 16:03:25

ano, ten léčitel je dobrý příklad. A vnucoval Ronovi léčebné postupy obvyklé v jeho době. Čili svoje vlastní vědomosti měl jako za živa, ale pozdější pokrok už nezaznamenal. To odpovídá tomu, co jsem tady psala.

A když už jsme u těch obrazů obecně - nepřipadá vám, že třeba Sir Cadogan není portrét skutečné osoby ale ilustrace k Alence za zrcadlem?

Re: Re: Re: Re: Re: Takovej napad - Brumal jako ob

Autor: HarryFotter
Datum: 02. 08. 2005, 14:42:09

Nezdá se mi to, tolik informací do obrazu nenarveš. Prostě svět HP má určitá pravidla a jak znám Rowlu, tak přikládá prioritní význam živým věcem. Obrazy mají podle toho, co jsem pochopil jediný význam jako spojky. Ale je to zajímavá myšlenka. Uvidíme, třeba máš pravdu.

Ale pro Harryho by to bylo strašně flustrující, dívat se na tu jeho tvář a zeptat se ho na něco a přitom si říkat, klid... vždyť nežije. Jestli myslíš tuhle teorii.

Buclatá dáma podle mě není výplod malíře. Všechny obrazy maji část duše původních majitelů.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Takovej napad - Brumal jako ob

Autor: Aries
Datum: 02. 08. 2005, 15:23:46

Hm. Když ty informace narveš do mozku, proč ne do obrazu. V pětce nějaký ten temperamentnější ředitel vykřikuje, že taková korupce za jeho časů nebyla. Musel si teda na svoji dobu pamatovat, ne? Souhlasím s tím, že ty obrazy už těžko můžou získávat nějaké nové informace z doby po jejich životě - pokud jim je ovšem někdo neřekne, jako když řekl Brumbál Phineasovi, že je Sirus doma atd.
A ty nové informace si zapamatují - jako když Terrymu nějaký portrét vyprávěl, že Harry zabil baziliška. No uvidíme. Přece tam ty obrazy nejsou jen proto, aby mohl Phineas fungovat jako telefon na Grimauldovo náměstí, to se mi zdá trochu málo.
Rowla v tom svém rozhovoru sama naznačila, že Brumbálova úloha ještě neskončila.

A co se týče Buclaté dámy. Obrazy taky mohou mít duši, kterou jim dodá sám malíř - to jde, stejně jako imaginární literární postava má vlastnosti, které jí dá spisovatel. Když je ten malíř opravdu dobrý, tak se to pozná i u obrazu, co není kouzelnický

Re: Re: Takovej napad - Brumal jako obraz

Autor: Marulka
Datum: 01. 08. 2005, 11:05:22

Ajo...to jsem nevedela :-) Nevis kdy ta diskuse probehla? Bych si chtela precist nazory :-)

Re: Re: Re: Takovej napad - Brumal jako obraz

Autor: HarryFotter
Datum: 01. 08. 2005, 15:19:37

http://www.harrypotter.cz/diskuse/read.php?id=135582&view=all&clanek=

  << Zpět