Záloha diskusního fóra fmseznam.cz (10/2005 - 30.1.2006)


  << Zpět

Kámen mudrců a Nicolas Flammell

Vložil(a): Pyras
Datum: 19. 01. 2006, 19:21:53

Víte, že NF (Nicplas Flammell) žil v Paříži a byl písař a kopista. Žil na okaji chudoby a jeho koníčkem bylo hledání starých rukopisů.
V roce 1357 koupil ve vetešnictví prastarou, rukou psanou knihu, kterou tvořilo 18 ručně popsaných listů a tři prázdné strany. Na desce knihy byl nápis ve starohebrejštině jehož překlad zněl " Abrahám Žid, kníže, kněz, Levita, astrolog a filozof ". NF si nechal knihu přeložit. NF údajně zemřel 1491 ve slepeckém ústavu v Paříži. Na jeho hrobě byl nápis "" Dne 25. dubna Léta páně 1382
jsem v pět hodin po poledni
vyrobil ze rtuti zlato, jehož ryzost a čistota nemá v přírodě obdobu. Pravdivě svědčím, že transmutaci jsem úspěšně opakoval třikrát a přitom mi po celou dobu pomáhala manželka PERRENELLA, která ví totéž, co já.""
Na třetím listu knihy byl popsán proces transmutace rtuti ve zlato a na dalších listech popsán postup výroby Elixíru včetně návodu, jak s jeho pomocí dosáhnout dlouhého života.
Teď podivné setkání s NF v dalších stoletích: jsou dokumentovány údaje o sekání v17 století v Indii; 1761 v Paříži; o setkání NF v 19 století Píše N. Brese v knize "LE Corbeau Menteur". Divná náhoda ji i jméno jednoho z největších zlatnických domů ""PERRENELLA""
Zvláštní je i skutečnost, že na konci 19 století se v Evropě objevuje Mistr Velkého díla jménem Nicollo Fulcanelli, který napsa stěžejní díla moderní alchymie (Příbytky mudrců a Tajemství katedrál).
Teď k překladu Nicllo Fulcanelli: Nicholas je synonymem porstého, málo oduševnělého člověka.
Fulcanelli znamená bytost naplněnou tvořivým ohněm Země, nebo také bytost prošlou znovuzrozením.

Mám dojem, že Rowlingová se s NF zná.

Re: Kámen mudrců a Nicolas Flammell
Autor: Aries
Datum: 19. 01. 2006, 20:00:29

No já jsem zase někde četla, že Nicholas Flamel záhadně zmizel i s manželkou. Zřejmě někde zahájili nový život pod novou identitou, místo aby umřeli, jak se sluší a patří :-)
V každém příapdě je pravda, že jde o skutečnou osobnost a že si ho Rowla nevymyslela

Re: Kámen mudrců a Nicolas Flammell
Autor: Lunita
Datum: 19. 01. 2006, 19:51:54

No s NF osobne sa zná asi ťažko :-P, ale inak určite to vyššie spomenuté musela vedieť. Jej kniha je totiž plná faktov, a všetko má svoje vysvetlenie... Takže sa tomu ani nečudujem... Rowla predsa vychádza z faktov.

  << Zpět