Záloha diskusního fóra fmseznam.cz (10/2005 - 30.1.2006)


  << Zpět

Červíček vs. Glum

Vložil(a): Arlondia
Datum: 15. 01. 2006, 19:26:06

Nevím, jestli to už někoho nenapadlo, ale všimla jsem si jisté podobnosti na dvou postavách z HP a PP. Nejenže jsou oba oškliví a "na špatné straně", ale v obou případech se někdo snažil o jejich nápravu. Gandalf Frodovi mnohokrát říkal, že z Gluma mnoho dobrého nezbylo, ale doufá, že by se mohl ještě napravit. Je si jist, že Glum ještě něco důležitého vykoná, než bude konec, ať dobrého, nebo zlého. Glum tuto věštbu splnil- v poslední chvíli ukousl Frodovi prst a zničil tak Prsten, když s ním spadl do ohně Orodruiny.
Ve světě HP hraje Gandalfovu úlohu Brumbál. Stejně jako Gandalf i on zemřel (nebo si to aspoň hlavní hrdina myslí- stejně jako Frodo- ten to nevěděl až do chvíle, kdy se probudil v Minas Tirith). Zatím nevíme, zda zemřel skutečně, ale to je vedlejší. Harry si pamatuje na Brumbálova slova, když mu říkal, že Červíček je Harrymu kouzelně zavázán. Harry to odmítal, nechtěl takové pouto. Je však jisté, že ve finále dojde k nějaké důležité konfrontaci, stejně jako mezi Frodem a Glumem na konci Pána prstenů. Červíček by mohl ještě mnoho vykonat. Pochybuji, že by nakonec zemřel, i když stát se to pochopitelně může. Je však mnohem pravděpodobnější, že nějakým způsobem zničí nebo napomůže ke zničení horcruxu.
Tady by mohla "pomoci" ta jeho ruka. Poslední horcrux Harry nebude moci zničit- sprovodí jej ze světa Červíček (ať už dobrovolně nebo nedobrovolně). Myslíte, že Rowlingová mohla mít tuhle scénu promyšlenou už v den, kdy sepisovala kapitolu Maso, krev a kost z Ohnivého poháru? Jiným spekulacím, že Červíček svou stříbrnou rukou zabije Lupina, totiž moc nevěřím...

Re: Červíček vs. Glum
Autor: Mariba
Datum: 15. 01. 2006, 22:06:29

Napadlo mě, jestli by nemohla být Ćervíčkova nová ruka dalším sedmým viteálem po Cedrikově smrti(třeba do svého znovuzrození uskutečnil jen šest viteálů). Třeba by tak Červíček pomohl, kdyby si ji nechal dobrovolně zlikvidovat. Ohledně srovnání Červíčka s Glumem, mě napadlo, zda Voldy není pro Červíčka to jisté jako pro Gluma, milášek, kterého se zároveň bojí i miluje.
Musím ještě jednou uznat tvůj nápad.

Re: Červíček vs. Glum
Autor: Esclarte
Datum: 15. 01. 2006, 21:30:45

Pettigrew je asi postava podobného druhu jako Glum. Oba jsou to podrazáci a zbabělci. Jeden jako druhý je schopný kdykoliv někoho udat nebo zaškrtit zezadu, ale tváří v tvář nebezpečí kvílejí a plazí se po zemi. A hlavně, oba jsou to postavy, že by z nich člověk zvracel.
Jakou úlohu bude mít Prašivka dál, to netuším. Ale že nakonec chcípne, tím jsem si jistá.
Lupina nezabije, už to bylo popřeno.

Re: Červíček vs. Glum
Autor: Lunita
Datum: 15. 01. 2006, 21:14:52

HP sa vždy porovnával s PP, pretože tam bolo veľa podozrivých podobností...

Re: Červíček vs. Glum
Autor: nifredil
Datum: 15. 01. 2006, 20:12:51

jdu jenom malinkato hnidopisit. Harry se neprobudil v Minas Tirith, ale v Ithilienu... proste v tom lese, kde potkal Faramira.

Jinak souhlasim. Stejne jako Frodo i Harry absolutne odmita mit s Cervickem cokoli spolecneho.

Ale jinak mi vidim podstatny rozdil a to v prioritach Gluma a Cervicka. CErvicek je bonzak, slaboch a prizivnik. Je tam, kde pro nej je neco dobryho,. Az umre (jestli vubec) Voldemort a CErvicek to prezije, tak prijde prosit k Harrymu. Rozhodne se nepostavi za sve "nazory" a za sveho padleho vudce. Glum ale neni tak docela Bonzak. Glum jde za prstenem. Kdyz je s Frodem tak se dokonce temer napravi. Tolkien z nej neudelal jenom zradce a nejakyho povrchniha zloducha, Glum je lidska( hobiti) troska, ktera konec koncu mela velmji trpky zivot. Nechci ho ospravedlnovat, ale Glum je obet Prstenu a jeho zla. Gluma nam je lito. Dalsi vec je, z e zatimco Cervicek je univerzalni zradce aneb kdo da vic a kdo se momentalne zda nebezpecnejsi. Je tam, kde mu to z toho vic kouka. Glum je tam, kde je Prsten., Nikdy nechtel nic vic. Nestaral se o penize nebo vlastni hezkou... jeskyni. Nechtel ani moc. CHtel sveho Milaska...

Re: Re: Červíček vs. Glum
Autor: Eleanor / někdo
Datum: 16. 01. 2006, 09:41:18

Je fakt, že Glum je v porovnání s Červíčkem docela sympaťák

Re: Re: Červíček vs. Glum
Autor: Mariba
Datum: 15. 01. 2006, 22:08:47

Já si myslím, že Červíček je takové velké dítě, které není vůbec soběstačné. Třeba v sedmičce skutečně vyspěje a uvědomí si plný rozsah hrůz ke kterým svému pánovi napomáhal. Uvidík

Re: Re: Re: Červíček vs. Glum
Autor: nifredil
Datum: 15. 01. 2006, 22:24:13

Cervicek je spis velka svine.:)

Celkem si vystacil tech 13 let, ne?pak i sam nasel Voldemorta.

On moc dobre vi, co dela, vsechny ty vrazdy vidi az moc dobre. Mtslis, ze zrada POtterovych mu ehm... oci neotevrela? On se o to nestara? Je to prizivnik a slaboch.

Re: Re: Re: Re: Červíček vs. Glum
Autor: Mariba
Datum: 15. 01. 2006, 22:27:57

Příživník a slaboch to je, rozhodně. A s tou sviní ses taky strafila do černého. Ve filmovém zpracování mi připomíná něco mezi křečkem a vepříkem v lidské podobě.

Re: Re: Červíček vs. Glum
Autor: Arlondia
Datum: 15. 01. 2006, 20:24:15

Můžu si taky zahnidopišit? V Ithilienu se probudil Frodo, ne Harry

S tím, že nejsou stejní, souhlasím, mně jen připadají podobní. Ovšem Glumovu přezdívku Podlez a Podraz bych klidně aplikovala i na Červíčka. Podlézá (Pánovi zla) a podráží (své přátele). I Glum dělá, co se mu zrovna hodí- pravda, pod vlivem prstenu. Lísá se, když chce, aby ho následovali, ale jen za účelem dovedení hobitů k Odule. Prostě Podraz. To samé, ale v modrém, udělal i Červíček.
Mně teda Gluma nebylo líto ani náhodou. Ať chtěl, co chtěl, nikdy si mně nezískal.
Ale můžeš tvrdit, že Červíček za něčím, jako byl Prsten, taky nejde? Možná se pachtí za podobným... cílem...

Re: Re: Re: Červíček vs. Glum
Autor: Esclarte
Datum: 15. 01. 2006, 21:33:06

Mě Gluma taky nebylo líto, Za prvé proto, že je příliš hnusný, za druhé proto, že byl nechutně podlý a zákeřný a za třetí proto, že si všechno zavinil sám. Prsten přece našel jeho kamarád a Glum ho získal sprostou vraždou.

Re: Re: Re: Re: Červíček vs. Glum
Autor: nifredil
Datum: 15. 01. 2006, 21:49:24

Sice jsem zastancem teorie, ze za vsechno si clovek vzdycky muze sam, ALE...

Myslite si, ze na druhou (a tu divnou) stranu Deagol mu ten Prsten mohl jen tak dat? A proc mu nedal tu cetku, co zrovna nasel na dne reky? Protoze to byl Prsten! Smeagol mozna mohl byt krysa aala Cervicek uz pred tim, ale jeho osudem, zcestim a tim, co ho totalne znicilo byl Prsten! MOhl ztravit zivot jako namysleny hobit s poivahou Viliho Potmechute, ale on vlastnil Prsten moci. Byl to PRsten, co ho zruinovalo.

Fordo si to moc dobre uvedomoval, to proto mu bylo Gluma tak neuveritelne lito. Byl k nemu mili a zaslepeny, protoze doufal, ze kdyz se mu podari obratit Gluma, ze jeste existuje i nadeje pro neho! VIdel na sobe GLumuv osud. Kdyby nebylo Sama, Frodo uz by byl nekde v nore a muchloval se s Prstenem! Sam a jeho oddanost drzela Froda pri zdrave mysli, chtel totez poskytnout i Glumovi, ktereho kdyz to nejvic potreboval vsichni opustili (ackoli si to mohl sam). Fordo se videl v Glumove osudu, znicila ho stejna vec, ktera ted dostavala Froda. Fordo jenom doufal, ze pro nej jeste je cesta zpatky.

Re: Re: Re: Červíček vs. Glum
Autor: nifredil
Datum: 15. 01. 2006, 21:08:18

ehmik:)

mam jeste jeden rozdil, Frodo Glumovi veri.. v ramci moznosti. Je to takovy typ jako ja, jsem desne anivni. Kdyby me nekdo unesl a rekl neutikej, tak bych jak debil delala cestnou a svuj slib dodrzela, i kdyby si pro me prisli osvoboditele, jeste bych trvala na tom, ze jsem prece slibila, ze neutecu...:)

Ja s Glumem nikdy nesympatizovala, nemuzu ruct, ze by si me ziskal, ale proste mi ho bylo lito, on byl jenom obet. I Galndalf ho svym zpusobem litoval. Vzdyt Glum byl troska, Prsten ho zcedla pohltil, nemel v zivote nic jineho, zhola nic.

To s Podrazem a Podlezem neni uplne pravda. Je to jeho dobre a spatne ja. POdlez (alespon me to tak pripadalo) bylo jeho lepsi ja. Sam to nazval mimochodem pekne hnusne, jako "Podlez" byl Glum tim hodnym a myslel to uprimne, ne nejak podlejzacky, nakonec ale prevladlo jeho zle Ja. Koneckoncu v jiste casti pribehu se nejen trochu napravil, ale dokonce ani nechtel zabit Froda. Pak se to nejak zmenilo, uz neivm, co se stalo... ze by Nadzgul...? Glum je mnohem komplexnejsi a "zmenil" strany jaksi casteji. De facto... strany nemenil vubec, byl na sve strane. Jak Prsten v rukou Saurona, tka zniceny Prsten pro nej byli nepripustne varianty.

Re: Re: Re: Re: Červíček vs. Glum
Autor: Arlondia
Datum: 15. 01. 2006, 21:15:07

No moment, tady někdo nepochopil kus příběhu! Glum nikdy nemyslel to svoje "Milášek, pánešek" upřímně, vždycky se snažil miláška získat! Musel je v bezpečí odvést k Morannonu, protože přísahal na Miláška, ale nikdy a za nic na světě by neudělal nic dobrého, kdyby se tím nedostal blíž k prstenu. Když je vedl ke Schodům u Minas Ithil (Morgul), dělal, že je náramně hodný, když "jim ukasuje sskryté cestišky pro milášky pánešky", ale ve skutečnosti plnil přísahu, kterou dal Odule- totiž že jí přivede lepší potravu. A navíc by tím získal miláška, který by Odula vyplivla. Podlez- podle mě nic hanlivého, protože takový Glum skutečně byl.

Re: Re: Re: Re: Re: Červíček vs. Glum
Autor: nifredil
Datum: 15. 01. 2006, 21:30:14

Zadny moment a pochopil a pochopil:)

a navic, ono je snad jenom jedno spravne pochopeni veci ci co?:)

Precti si v Dodatcich datazi pribehu, posledni roky Tretiho veku, nebo jak to je. Pamatujes, jak Glum sel za Odulou, kdyz Frodo se Samem spali a pak se sklanel nad Frodem a vypadal jak stary zubozeny hobit? Pak se ale probudil Sam a Gluma "vyplasil". O tom je tam zcela jasne napsano, ze Glum temer lituje, sve zrady blabla.

Milaska paneska nikdy uprimne nemyslel, ale jeho rozhovory sami se sebou hodne ukazali, chtel usetrit minimalne Froda, protoze se k nemu choval slusne, protoze Frodo "vedel", jak se Glum citi. Frodo vedel, ze k tomu se stat Glumem nema daleko a vedel, ze Gluma znicil Prsten ("nenavidi ho i miluje zaroven") Sam byl a vzdycky bude Blbec. Kdyz jsi mi to ted pripomnela, mnohem vic, nez Cervicka mi to pripomina Kraturu. Hermiona mela pravdu, kdyby se k nemu choval Sirius slusne, buhvi, jak to mohli byt. Kdyby se k nemu Sam nechoval mermomoci hnusne, mozna se mohl Glum napravit. Sam to nazval velmi subjektivne. vubec se nejednalo o dve gLumovi strategie - podlejzat a pak ve spravnou chvili zradit. Bylo to jeho dobre slusne ja (onen Podlez), ktere samozrejme chtelo PRsten, ale citilo se provinile a Podraz (to zle ja). Podlez a Podraz jsou dve rpezdivkjy, ale to neznamena, ze presne vystihuji Glumovu osobnost., POjemnoval ho tak Sam a ten Gluma proste nenavidel.

To, ze by nic neudelal, kdyby se nedostal bliz Prstenu je blbost. Frodo donutil Gluma prisahat. Jsme v Panovi Prstenu, takze prisaha neni jenom plany slovo. Donutil ho prosahat na Milaska a GLum se te prisahy neuveritelne bal. Musel souzit Panovi Milaska. To je, proc je vsechny neuskrtil ve spani. Zradil je Odule, jenom proto, ze nemohl ziskat Prsten sam. V teto dobe, byl ale uz u moci "Podraz". mozna si pamatujes, ale v jedne casti knizky, kdyz nad nimi preleti nadzgul je zmineno, ze potom uz se Glum zacal zase chovat divne "podrazovsky" a zase si zacne mumlat vic pro sebe. Podlezova cast neni v knizce moc zminena, ale Glum se skutecne napravoval.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Červíček vs. Glum
Autor: Arlondia
Datum: 15. 01. 2006, 21:45:35

Vyčerpávající rozbor. A mně nezbývá než souhlasit. V případě Gluma jsem tak trochu skeptická a podobná na Sama. Nechovala bych se jinak. Ale máš pravdu, v těch Dodatcích něco takového skutečně je. Glum možná měl šanci na nápravu, ale každý ví, že něco takového není možné. Byl pět set let pod vlivem Prstenu. Pět set let mu otravoval mysl a změnil ho natolik, že by nebyl schopen se Miláška vzdát, tak jako se to podařilo Bilbovi. Ten ho měl v držení jen šedesát let. A stejně měl s tím potíže- Gandalf mu musel dát veškerou pomoc, jakou byl schopen mu poskytnout. Podle mě by Gluma zabilo, kdyby Frodo zničil Prsten- už s ním byl spjat skoro jako sám Sauron. Víc pomátnout by se nemohl. Buď by mu přímo puklo srdce, nebo by si hodil mašli, čímž by ho Prsten taky nepřímo zabil.
Ale s tím Kráturou nesouhlasím. Jistě, je tady podobnost, kterou jsi nastínila- Sirius a Hermiona a tak dále, ale přesto, Krátura není duševně a fyzicky zničený a neslouží někomu. Tady se snad dá přirovnat jedině portrét Siriusovy matičky k Prstenu coby předmět uctívání, sloužení a milování, ale červíček s jeho slizkostí a podrazáctvím mi přijde přeci jen lepší. Má dvě tváře, zrazuje ty, kteří mu věří (Lupin, Sirius, James), podlézá (to Krátura nikdy neudělal) a je neobyčejně mazaný (dobrá, připouštím, tady se dá spekulovat, kdo z nich je tupější, jestli Červíček nebo Krátura)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Červíček vs. Glum
Autor: nifredil
Datum: 15. 01. 2006, 21:59:05

Ktomu, ze necotakoveho neni mozne, viz. co jsem odepsala Escarte nahore. Frodo tomu veril... doufal v to, videl v tom nadeji p[ro sebe.

Souhlasim, nebyl by se Prstenu vzdal, ale zacalo ho tizit svedomi. ani Frodo ho nakonec nedokazal znicit, nad Puklinou Osudu se prohlasil Panem Prstenu. Mam dojem, ze celou cestu se Frodo snazil nemyslet na to, ze bude muset prsten znicit. On vedel, ze to nedokaze. Ted se mi teprve ukazuje Samova dulezitost... Sam byl tijm, kdo drzel Froda od mumlani pro sebe a kdo mu daval nadeji. Sam yl domov, ktery sel Frodo zachranit, Sam byl to, co by mu zbylo, az znici Prsten.

Kratura me osobne prijde taky tucetkrat nechutnejsi nez Cervicek a Glum dohromady. Uz jenom proto, ze nemam rada skritjky (nic osobni, proste se mi nelibej:) ). SAmozrejme Kratura zradil, pze proste nemel rad sveho pana, osobne tm pravdepdobne nic moc nesledoval, jenom chtel zase mit "slusneho" pana. I tak si ale myslim, ze kdyby na nej byli lide... milejsi, ze by to mohl zvladnout. Samozrejme je tu ta vec s mentalitou domacich skritku.

Nerekla bych, ze Kratura nikdy nepdlejzal. Jestli si pamatujes, jak zmizel a znovu se objevil, tak pak zacal vic podlejzat, min mumlat a byl ochotnejsi. Takovy Glum po rozhodnuti dat je Odule.

Re: Červíček vs. Glum
Autor: Ioreth
Datum: 15. 01. 2006, 20:00:26

Těch podobností je víc. Vrba mlátička - dědek vrbák, Aragog - Odula, mozkomorové - nazgúlové. Neříkám, že Rowlingová u Tolkiena opisovala, ale určitě to četla.

Re: Re: Červíček vs. Glum
Autor: Arlondia
Datum: 15. 01. 2006, 20:25:04

Hehe, dědek Vrbák a Mlátička... to by byly pěkně vyvedené dědičky! Chacha, a Hagrid je Bombadil, ne?

Re: Červíček vs. Glum
Autor: Aries
Datum: 15. 01. 2006, 19:40:32

zabití Lupina stříbrnou rukou negovala sama Rowla v posledních rumours. ale jinak se mi zdá, že na tom, co píšeš, něco je. Konec konců, taková ruka by měla být odolná proti kousnutí, takže třeba k uškrcení hada je dost vhodná, ne?

Re: Re: Červíček vs. Glum
Autor: Arlondia
Datum: 15. 01. 2006, 20:30:56

To je dobrý nápad, máš bod. Ačkoliv mojí původní domněnkou je, že Nagini se pustí do souboje s Fawkesem, který Harrymu přijde na pomoc v poslední chvíli, stejně jako tehdy v Komnatě. Pán zla nějak zmíní Brumbála (nebo Komnatu, na tom nesejde), Harry se naštve, zopakuje to, co mu řekl před lety a prásk! najednou se zjeví zpívající fénix a vtom dojde k souboji...

Re: Červíček vs. Glum
Autor: Lunkvil
Datum: 15. 01. 2006, 19:38:31

Ad Červíček svou stříbrnou rukou zabije Lupina: sama Rowlingová tuto spekulaci popřela:
http://www.jkrowling.com/textonly/en/rumours_view.cfm?id=38

Re: Re: Červíček vs. Glum
Autor: Arlondia
Datum: 15. 01. 2006, 20:32:40

No vidíš. A vzhledem k tomu, že žádná informace nebo scéna není v HP bezúčelná, Červíčkova ruka bude hrát nějakou významnou úlohu. Jinak ho Rowla mohla nechat bez ruky (stejně jako když si sám uřízl prst). A pokud ho chtěla just odměnit, mohl dostat pár Galeonů, Pán zla jich musí mít... Ale ne, ona mu dá novou ruku. A ještě stříbrnou. Jestli to není podezřelé

Re: Re: Re: Červíček vs. Glum
Autor: nifredil
Datum: 15. 01. 2006, 20:59:44

On na jedu stranu Pan Zla nemel dvakrat na vyber. S cervickem, [rasivou krysou jako svym jedinym soucasnym nasledovnikem a osobou, na ktera totalne zavisel. Cervicek by si to setsakra rozmyslel, kdyby Voldemort proste jenom rekl, dej mi ruku nebo se nastvu. Cervicek byl samozrejme pripodelany strachy, ,ale i tak nemel daleko se proste sebrat a zmizet.

  << Zpět