Záloha diskusního fóra fmseznam.cz (10/2005 - 30.1.2006)


  << Zpět

Mocná kouzla

Vložil(a): LukiF
Datum: 10. 01. 2006, 15:06:13

Tak jsem si právě vzpomněl, co že to tu dnes vůbec chci. JKR nám dost často připomíná, že Brumbál byl největší kouzelník, že dokázal dělat kouzla tak mocná, že jejich sílu Harry cítil. Jenže mě by zajímalo podle čeho se určuje "mocnost" kouzelníka. A stejně tak jak je to s kouzly, co takové opravdu mocné kouzlo umí, co dělá a co musí člověk zvládnout, aby takové kouzlo dokázal použít? Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nevím. Navrhněte něco mocného
Zítra si přijdu pro odpovědi, dnes už musím jít!

Re: Mocná kouzla
Autor: Fíša 18
Datum: 13. 01. 2006, 14:40:51

Jestli hraješ RPG fantasy hry tak manu musíš znát.Manu potřebuješ aby si udělal kouzlo ve fantasy PC RPG hrách,ale i konzolovích,ale to je jedno.Třebe v HP taky jakási mana je,ale místo možnosti kouzla určuje jeho sílu.Každý se narodí s nějakým počtem many,a to určuje sílu jeho kuzel,akorát Brumbál měl její počet abnormální.Toť můj názor.

Re: Re: Mocná kouzla
Autor: LukiF
Datum: 13. 01. 2006, 15:09:26

Tohle je sice s nejvyšší pravděpodobností pravda, ale mě spíš zajímalo, jestli se to dá, v tomto případě počet many, měřit a hlavně jak...

Re: Re: Re: Mocná kouzla
Autor: Fíša 18
Datum: 13. 01. 2006, 15:13:23

Co třeba kouzlem nebo nějakým přístrojem (který měl Brumbál v pracovně... )

Re: Re: Re: Re: Mocná kouzla
Autor: LukiF
Datum: 13. 01. 2006, 15:19:39

Vida, konečně nějaká myšlenka, která jde opravdu tvrdě do tohoto tématu. Na ty Brumbálovy stříbrný udělátka jsem si vůbec nevzpomněl, to je pravda. Rowlingová zatím nikdy neřekla, k čemu přesně slouží, hm... za tuhle myšlenku opravdu děkuju

Re: Re: Re: Re: Re: Mocná kouzla
Autor: Fíša 18
Datum: 13. 01. 2006, 15:21:39

Fakt nemáš vůbec zač!

Re: Mocná kouzla
Autor: Aries
Datum: 10. 01. 2006, 19:01:33

Já bych spíš řekla, že to tohle bude vrozené. Ve škole se děti vlastně učí svou kouzelnou sílu nebo schopnosti jen usměňovat a zacházet s nimi, ale kdyby do školy vůbec nechodili, neznamená to, že by tu schopnost neměli. Viz Merope. Ta do školy určitě nechodila. Bude to něco jako dejme tomu dva hudebníci, oba mají stejného učitele, oba stejně cvičí, přesto je jeden lepší než ten druhý. Právě tady bude ten háček: Harry je ve škole dost flink, ale kouzelnou moc má zřejmě větší než Hermiona, která v podstatě každé kouzlo zvládne levou zadní. No a když někdo spojí všechno, tj. vrozené schopnosti, znalosti a sílu vůle, tak z něj máme Brumbála nebo Voldemorta.

Re: Re: Mocná kouzla
Autor: Danae
Datum: 13. 01. 2006, 15:31:35

Jenže sami hudebníci říkají, že skutečný virtuos potřebuje 10 procent talentu a 90 procent dřiny (možná je ten poměr trochu jinak, ale víte co myslím). Což by potvrzoval případ Neville - dokud ze svého okolí vnímal, že stojí za pendrek, nic mu moc nešlo. V Brumbálově armádě najednou získal motivaci, začal strašně dřít a brzy exceloval.

A jak se někdo zmiňoval o Hermioně - my nemáme moc zpráv o tom, že by byla v kouzlech horší než Harry. Tam, kde oba prošli stejným školením, ho Hermiona obvykle předčila (Vingardium leviosa, hodiny přeměňování, nonverbální kouzla). Ovšem Harry dostal pár lekcí na víc, a dlužno říct že jich většinou využil - ať už Lupinův výcvik nebo Princovu učebnici.

Re: Re: Re: Mocná kouzla
Autor: Arlondia
Datum: 13. 01. 2006, 15:40:59

Tak to prr, s těmi procenty bych to tak nepřeháněla.

Je fakt, že co se člověk nenaučí dřinou, to nemůže předvádět jako mistrovský kousek. Ale! Bez talentu nikdy nezahraješ třeba Bugatti step. Samozřejmě, kdo dře celý život, jednou se to naučí. Ale takový Mozart, ten nemusel cvičit a všechno zahrál okamžitě. Přišel, slyšel, uměl. Jemu stačilo pouhých 10% dřiny.

To samé je to i s kouzly. Někdo je od přírody dobrý a sílu (talent) má, někdo musí dřít (a stejně to nempomůže- třeba Neville)...

Re: Re: Re: Re: Mocná kouzla
Autor: Danae
Datum: 13. 01. 2006, 16:09:39

Jo, život je složitý a každý to má jinak
Ale zrovna Bradavice vnímám jako školu pro "nadprůměrně nadané" děti, děti, které jsou přirozeně schopné magických výkonů - proto tam také jsou - a tak stojí na začátku všechny na stejné startovní čáře.
Jenomže se samozřejmě přidružuje spousta dalších faktorů, které ovlivňují schopnosti jejich vývoje - omezená inteligence (Crabbe a Goyle), nadprůměrná inteligence a ohromující píle (Hermiona), odhodlání a rozhodnutí vydržet trochu nepohodlí (Harry), nepřiměřené sebevědomí (Draco), totální demotivovanost x pozdější motivace (Neville) atd., atd.
Neville není žádný trouba, Neville je zářný příklad toho, co dokáží s dítětem udělat nepřiměřené požadavky a sebeprojekce rodičů (babičky) - parádní scéna je, když se Neville dozví od McGonagallové, že jeho babička, která ho tolik nutí do přeměňování, kdysi z jmenovaného předmětu propadla

Re: Re: Re: Re: Re: Mocná kouzla
Autor: Arlondia
Datum: 13. 01. 2006, 16:36:05

A nejsou to formule? To byl vtip. Jo, jasně, já jsem Nevilla nijak nechtěla shazovat- taky jsem si v pětce všimla toho obratu, kdy začal usilovně cvičit pro BA apod, ale on nikdy nemůže být tak skvělý a perfektní v kouzlech. To kvůli věštbě. Kdyby tehdy Pán zla zaútočil na něj místo na Harryho, úplně by si vyměnili role. Ale pro nás by to mělo jen dvě zásadní změny. Kniha by se jmenovala Neville Longbottom (a Kámen mudrců, Tajemná komnata apod.) a nebydlel by u strýčka s tetičkou, nýbrž u babičky. Harry Potter by jezdil každé léto s tetou a strýcem do nemocnice sv. Munga za taťkou a mamkou.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mocná kouzla
Autor: Danae
Datum: 13. 01. 2006, 16:53:54

Tenhle variantní scénář vůbec nabízí spoustu dalších pěknch možností - někde se tu o inich už diskutovalo. Nekdo třeba říká, že vzhledem k tomu, že za Alici by (možná) nikdo neoorodoval tak jako za Lily, nedostala by tato možnost žít nebo zemřít, Voldy by jí oddělal už u dveř í a Nevilla - ničím nechráněného - vzápětí taky.
Kouzelnický svět by šťastně trpěl pod Voldemortem a Harryho rodiče - hm, asi by je zabil brzy na to i s Harrym, byli příliš nepohodlní

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mocná kouzla
Autor: Arlondia
Datum: 13. 01. 2006, 19:35:21

Čili Rowla by neměla o čem psát ajejí nápad s horcruxy by nenávratně zanikl

Re: Re: Mocná kouzla
Autor: LukiF
Datum: 11. 01. 2006, 14:26:03

Dobře, ale tohle je odpověď jen na část, tedy na tu, co se mocných kouzelníků týče, ale teď ještě co ta mocná kouzla? To je to, co si hlavně neumim představit. Co dělají? Jak se pozná, že je kouzlo opravdu mocné? Opravdu nevím...

Re: Re: Re: Mocná kouzla
Autor: Christy
Datum: 12. 01. 2006, 19:48:35

Když na té hudbě se to tak krásně představuje - dobrého hudebníka poznáš také především proto, že umí zahrát nějaké těžké skladby. V našem případě by to mohla být kouzla. Existují lehké skladby, etudy, začátečnické - stejně jako kouzla. A pak jsou tu skladby těžké, členité, člověk musí prokázat ten cit pro hudbu, hbitost.... a u kouzel je to taky tak.

Re: Re: Re: Re: Mocná kouzla
Autor: LukiF
Datum: 13. 01. 2006, 12:30:01

Tohle je asi ten nejlepší příměr! Sice to není přesně to, co jsem chtěl vědět, ale i tak děkuju, teď už si snad něco představím

Re: Re: Re: Mocná kouzla
Autor: Aries
Datum: 11. 01. 2006, 14:56:13

Tak asi půjde o dvě kategorie:
buď jde o kouzla, která nikdo jiný neumí nebo je dokáže málokdo. Třeba to, co prováděli Brumbál a Voldemort při tom souboji. Nebo nitrozpyt. Nebo udělat přenášedlo.
nebo jde o kouzla, která sice umí kde kdo, ale ne s tak výrazným výsledkem. Například paměťové kouzlo, které použil starý Skrk na Bertu.

Re: Re: Re: Re: Mocná kouzla
Autor: LukiF
Datum: 13. 01. 2006, 15:06:49

Jo, z tohohle pohledu jsem zvědav, jaká mocná kouzla zvládne Harry, opravdu moc zvědav

Re: Mocná kouzla
Autor: Ebženka
Datum: 10. 01. 2006, 17:41:09

Mi připadá, že v tom určitě hraje roli síla vůle a schopnost soustředění. Meropé (Jmenovala se tak? Mám okno) nemohla kouzlit, když byla v permanentním stresu z toho, jak na ni byl hnusný její otec. To znamená, že trpěla takovou úzkostí, že se nemohla soustředit na kouzlo. O síle vůle ani nebudu mluvit, protože kdyby nějakou měla, tak by už dávno byla utekla nebo by nebyla takový otloukánek. A každé kouzlo, které se studenti učí, začíná hlubokou koncentrací na gesto a kouzelné slovo, případně na další věci (šťastná myšlenka...). Harrymu se nedaří nonverbální kouzla, když zuří na Snapea a tedy se nesoustředí plně na kouzlení. Ale sílu vůle má a občas ji i používá, proto je schopen se obtížná kouzla naučit.

  << Zpět