Záloha diskusního fóra fmseznam.cz (10/2005 - 30.1.2006)


  << Zpět

Všem nám to bylo divné...

Vložil(a): El
Datum: 02. 01. 2006, 20:10:47

Teď sem podruhé dočetla HP6 a zarazilo mě na str. 504 jak se McGonagallová dozvěděla o Brumbálově smrti. "Snape," opakovala neslyšně a klesla do křesla. "Všem nám to bylo divné...a on mu tak důvěřoval...vždycky..."
Co myslela tím všem nám TO bylo divné?????

Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: wizard-tom
Datum: 03. 01. 2006, 20:43:12

No tak já si to vysvětlil úplně jasně. Bylo jim divné že Brumbál tolik věří Snapeovi, i přes jeho všechny zlé činy a neuvěřili nikdy na 100%, že se už k Voldemortovi nevrátí....... možná to tak není, ale mě to přišlo jasné......

Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: Christy
Datum: 02. 01. 2006, 20:34:34

Ha! Nejdřív mě taky nic nenapadlo, ale byla jsem si jistá, že za tím nějaké jednoduché vysvětlení (Ebženka pode mnou).
Ale je možné, že je to něco jiného, jen nevím co.....

Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: Ebženka
Datum: 02. 01. 2006, 20:13:31

já si to vždycky vysvětluju jako "byla nám divná ta bezmezná důvěra k tomu hajzlíkovi". Ty za tím vidíš něco jiného? Ne že by to nebylo možné, to jistě je, ale mě nic nenapadá.

Re: Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: Aries
Datum: 02. 01. 2006, 20:43:02

To je samozřejmě velice pravděpodobné (je to jediná věc, která mě trochu viklá v přesvědčení, že Snape je skutečně padouch, to všeobecné divení se, jak je to možné, mi přijde trochu moc polopatické). Ale taky třeba myslela nějaké konkrétnější TO. Třeba proč Brumbál nepožádal i jeho, ať hlídkuje na chodbách. Mimochodem - to fakt divné je - pokud mu Brumbál skutečně tak důvěřoval a pověřil členy řádu plus některé profesory mimo řád, třeba Kratiknota, ať ve škole hlídkují, proč Snape seděl v kabinetě a nic nevěděl?

Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: Esclarte
Datum: 02. 01. 2006, 21:08:48

Se Snapem je to vážně divné. Na jednu stranu nám připadalo donedávna úplně samozřejmé, že je na TÉ SPRÁVNÉ straně. Zároveň byl ale na správné straně jen taktak. Od začátku se uváděl nejen jako protiva - to by ještě nemuselo nic znamenat, ale i jako nespravedlivý člověk, který si odreagovává nesympatie (byť i oprávněné) k rodičům na jejich dětech, nadržuje vlastní koleji a shazuje ostatní. K tomu nějak moc tíhl k Malfoyovým, kteří od začátku nevěstili nic dobrého. A nakonec se ukázalo, že byl smrtijed - ale ještě se vrátil na správnou stranu. A profesorčina věta naznačuje, že skoro nikdo Snapeovi doopravdy nedůvěřoval, jen Brumbál. Taky Hagrid a Vlkodlak, ale ti mu věřili s ohledem na Brumbála.
Zkrátka do šestého dílu byl Snape "kladný" jen tak tak. Po šestíém dílu už ale může být jenom taktaktaktaktaktaktak.

Re: Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: nifredil
Datum: 03. 01. 2006, 20:57:12

spoileeeer

Zajimalo by me, co vsechno potrebujete, aby byl Snape ten zly Zabit Brumbal ocividne nestaci:) Kdyz zabije Harryho, tak mu hodne z nas jeste pogratuluje. Nakonec je Snape jenom obet osudu, ktera to vlastne nemysli spatne:)

Re: Re: Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: Esclarte
Datum: 03. 01. 2006, 21:19:28

A jéje. Umím si představit radostný pokřik zavilých Harryho odpůrců (a většinou příznivců osob, které mají koneckonců stejné nebo podobné zápory plus ještě další.) Potom by mohla paní JKR napsat knihu Severus Snape a kytičky na hrobě Harryho Pottera. To by bylo radosti na Starém Bělidle!

Re: Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: Duellona
Datum: 03. 01. 2006, 10:15:58

na tom mi prave nesedi jedna vec - ked sa Barty Crouch jr. pretvaroval, ze je na spravnej strane namiesto Moodyho, tak sekal dobrotu, bol velmi spravodlivy atd.
takze ak bol do HP6 Snape kladny len tak tak, asi sa nemusel na nic hrat a bol naozaj samym sebou....hmmm?

Re: Re: Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: Aries
Datum: 03. 01. 2006, 10:34:27

S tím souhlasím. ale logiku to přece jen má: jak už jsem několikrát zdůrazňovala, Snape se půlku života vůbec přetvařovat nemusel, protože neměl žádný důvod, dokud se Voldy nevrátil. A pak se musel chovat více méně stejně jako vždycky, protože jakákoliv změna by byla nápadná. Kdyby najednou začal být jak milius na Voldemortovy odpůrce včetně Harryho a Siriuse, tak by to lidem asi bylo dost divné, naopak kdyby proti nim začal vystupovat ještě hůř než jindy, bylo by to taky podezřelé. Ne?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: Duellona
Datum: 03. 01. 2006, 12:05:17

Keby som chcela byt vtipna, tak poviem, ze horsie sa uz spravat asi neda, takze nemoze vystupovat hur nez jindy...hehe
ale k veci...prepac, ale ako potom do celej svojej teorie zaradis tu epizodku na konci HP6 ked Harry nahana Snapea - citujem najlepsie perlicky z ust "zradcu":

"No Unforgivable Curses from you, Potter!" he shouted over the rushing of the flames, Hagrids yells, and the wild yelping of the trapped Fang. "

"Blocked again and again and again until you learn to keep your mouth shut and your mind closed, Potter!" sneered Snape, deflecting the curse once more.

"No!" roared Snapes voice and the pain stopped as suddenly as it had started; Harry lay curled on the dark grass, clutching his wand and panting; somewhere overhead Snape was shouting, "Have you forgotten our orders? Potter belongs to the Dark Lord - we are to leave him! Go! Go!"

a este perlicka na zaver, o ktorej si myslim, ze ma urcite dost velky vyznam ...
"DONT -" screamed Snape, and his face was suddenly demented, inhuman, as though he was in as much pain as the yelping, howling dog stuck in the burning house behind them - "CALL ME COWARD!"

Ak je zradca, bud ma tieto "pedagogicke maniere" zo zotrvacnosti, alebo fakt nie je zradca a este aj v takychto situaciach radi Harrymu co robit...mohol nanho uvalit akukolvek kliatbu a on mu namiesto toho radi...aj ked nemoze mu nic vysvetlovat, lebo Harry neovlada oklumenciu, a ak by sa dozvedel, na akej strane je skutocne Snape, v momente by sa to dozvedel cez Harryho otvorenu mysel aj Voldik...juuj, no nie je ten Snape uzasny? (alebo bude fakt riadne evil, ale sikovny je teda riadne)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: Aries
Datum: 03. 01. 2006, 12:30:20

Tak co ty víš, profesionální deformace bývá zejména u učitelského povolání velmi silná, mohu potvrdit. :-)

Tohle opravdu není moc jasné, jak to vlastně myslel. Mohl to myslet jako Bellatrix - vy si nemůžete dovolit dělat zakázané kletby, nejste na to dost zlý.

Jinak Voldemort samozřejmě skutečně mohl dát rozkazy v to msmyslu, že na Pottera ať mu nešahají, že si to s ním nějak vyřídí osobně. Nevíme totiž, co má v plánu. On si dost libuje ve velice překombinovaných akcích. Co mu třeba bránilo v klidu přijít na ministerstvo namaskovaný dejme tomu za Malfoye a tu věštbu si vzít? Nebo co mu bránilo pověřit některého smrtijeda, ať tu kouli prostě shodí na zem a poslechne si, co se tam říkalo? No prostě nevíme, jakou šílenost si vymyslel te´d, v každé mpříapdě je jasné,ž e voldy nikam nespěchá. Právě se přesvědčil, že skutečně nesmrtelný je, takže mu může být jedno, jestli se nějaký jeho plán uskuteční za měsíc nebo za dva roky, on má dost času. No prostě nevím.

To s tím zbabělcem je podle mě hysterie. dokonce mě napadlo, jestli třeba Snapeův bubák náhodou nevypadá jako James. To by potom ledacos vysvětlovalo. Ale jinak to absolutně žádnou logiku nemá. Co to je za blbost bránit se proti nařčení ze zbabělosti (ať už oprávněnému nebo ne) tím, že někdo úplně jiný byl zbabělec ještě větší? A to s tím uzavíráním mysli: nemůže to být něco podobného? Snape přece věděl že Harry to neumí. Mohlo tobýt něco jako "tvůj otec útočil zásadně ve čtyřech a ty neumíš oclumency a já mám ještě většího bratra, heč heč." Znělo to příšerně nedospěle. Fakt to nechápu a nedával oby mi to smysl, ani kdybych si byla jistá,ž e snape je na té správné straně

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: Duellona
Datum: 03. 01. 2006, 12:52:25

Mne sa praveze ta Snapova vyhovorka (Voldy povedal, aby sme nesahali na Pottera) zda uplne trapna...po prve, Voldik dal len prikaz Dracovi zabit Dumbledora (Draco si Smrtozrutov prizval sam) a nestaral sa, akym sposobom sa to uskutocni ani nestanovil nejaky limit, ze kolko obeti na zivote okrem Dumbledora moze padnut....
a po druhe, ak by Snape zabil Harryho, Voldik by ho este za to aj vyznamenal...
No a dost by ma nasralo, keby som sa odvazne podujala na to, na co Snape (popripade ak to este aj bolo schvalene Dumbledorom) a nejaky fracek co sa do toho nevyzna tu bude nadavat do zbabelcov...na zabitie...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: Duellona
Datum: 03. 01. 2006, 12:54:44

...este som chcela doplnit...ine to bolo so zabijanim Harryho pod Dumbledorovym nosom, ale teraz Snapovi fakt nic nemohlo branit aby to nespravil alebo aspon aby nepouzil nejaku tu smrtelnu kliatbu navyse...Bellatrix nemala problem pouzit Cruciatus na Harryho, tak preco Snape mal a este k tomu zastavil ineho Smrtozruta, aby mucil Harryho

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: Aries
Datum: 03. 01. 2006, 14:04:10

No to divné je. Asi Snape přece jen není takový kruťák jako Bellatrix.
Já fakt nevím. Podle mě je tam ten zásadní problém, že si tam Brumbál nechal svědka - tentokrát důvěryhodného, protože Harrymu už všichni zase věřili. Nikdo ani slovem nezpochybnil, že to skutečně udělal Snape, i když tam smrtijedi byli asi čtyři nebo kolik.
Prostě si myslím, že kdyby Brumbál skutečně chtěl umřít, tak by si to zařídil tak, aby do toho nenamočil nikoho dalšího - ani Snapea ne. Když pominu Snapeovo svědomí, vždyť ho tím úplně znemožnil a zařídil mu jednosměrnou jízdenku do Azkabanu, jak říká Perry Mason.
Tak mě napadá jediné možné vysvětlení. Harry je přece ještě pořád ve hře jako ten, kdo může zlikvidovat Voldemorta, všechny ty řeči o vyvoleném a tak. Že by to Snape bral v úvahu? Že by počítal s tím,ž e by někdy v budoucnu mohl potřebovat někoho, kdo naopak před úřady prohlásí "ale on měl možnost mě zabít a mučit a neudělal to?" Čert ví. A taky další věc: Snape chtěl hlavně hodně rychle vypadnout a nezdržovat se s Harrym ani s nikým jiným, a on vlastně nevěděl, že ho Harry viděl. Mohl si myslet, že na něj Harry řve zbabělče, jen protože utíká pryč. Já fakt nevím

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: Duellona
Datum: 03. 01. 2006, 14:07:19

keby to bolo jednoznacne, tak sa tu nebudem namahat obhajovanim Snapea (ked mi nevadi ze Lucius je smrtozrut, ani u Snapea by mi to casom nevadilo), takze fakt neviem...ale o to viac som zvedava na sedmicku

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: Aries
Datum: 03. 01. 2006, 15:04:10

Budu muset letět, ale ještě jedno šílené vysvětlení mě napadlo: Třeba se Snape kvůli tomu zbabělci tak naštval, protože Harry měl pravdu. Třeba si představoval, že Brumbála rozdrtí v nějaké efektní akci, před kterou by i Voldemort zbledl závistí, jenže odprásknout někoho, kdo se skoro nemůže hnout, to zas žádné extra umění není. Takže se to úplně nevydařilo a připadal si proto dost blbě. Ale rovnou sebekriticky uznávám, že tohle je dost ujeté

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: Duellona
Datum: 03. 01. 2006, 16:05:32

no comment...ale let pomaly, vonku dost fuuuka, nech nepadnes z metly...

Re: Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: Aries
Datum: 02. 01. 2006, 21:25:31

K tomu že tíhl k Malfoyovým: to by mohlo souviset s tou mojí teorií Snape + Narcissa. Ale taky ještě s jednou věcí - není nemožné, že Snape byl vydíratelný. Je pravda, že u soudu ho zprostili obžaloby, ale kdo ví, jestli Malfoy neví ještě o něčem, co se vůbec neprolátlo.
Myslím to tak, že jedna věc je být řadový smrtijed, ale pak kajícně a okázale přejít na správnou stranu, druhá věc je mít osobně na svědomí nějaký zločin, který by neprošel v žádném případě, i kdyby se Brumbál přimlouval (nebo takový, že by se Brumbál prostě nepřimluvil, případně svoji ochranu odvolal)

Re: Re: Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: neviâthiel
Datum: 02. 01. 2006, 21:49:31

Donedávna jsem měla dojem, že Snapeovo chování a povaha je výsledek mizerného dětství, ještě mizernějšího dospívání a několika hloupých chyb, do kterých z mladické nerozvážnosti vlítl po hlavě dřív, než se rozkoukal a pochopil, jak to ve světě chodí. Ale teď asi dám za pravdu Aries, pro kterou byl od začátku padouch.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: Danae
Datum: 03. 01. 2006, 13:36:25

Ještě k Snape + Narcissa. I když jsem po prvním přečtení šestky také o nějaké romantické minulosti uvažovala, teď se spíš kloním k teorii starý rodinný přítel.
Mám hluboké podezření, že Snape je dokonce Dracův kmotr a že rozpor mezi jeho přátelstvím k Malfoyovým a jeho špiónskou rolí je jedním z nejhlubších a nejbolestivějších rozporů jeho života vůbec.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné
Autor: neviâthiel
Datum: 03. 01. 2006, 13:39:45

Pokud je Draco pokřtený... možná, že záporácká rodina budou i bezvěrci.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné
Autor: Sothis
Datum: 03. 01. 2006, 14:21:32

Mně spíš nesedí Snape v kostele než Malfoyovi v kostele.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné
Autor: Duellona
Datum: 03. 01. 2006, 14:33:22

Nahodou, viem si predstavit, ako sa zamozna rodinka usadi do prveho radu, ved predsa ide o image....tak ako su medzi zbohatlikmi imidzove svadby v kostole, tak budu aj krsty....a to predovsetkym u anglikanov...a celkom zivo si viem okrem krstu predstavit aj Snapea ako svedka na svadbe ako uplny negativ Malfoya...

Re: Re: Re: Všem nám to bylo divné...
Autor: Ebženka
Datum: 02. 01. 2006, 21:01:44

ehmmm... střídali se na směny a on měl zrovna v ten den volno???

  << Zpět