Záloha diskusního fóra fmseznam.cz (10/2005 - 30.1.2006)


  << Zpět

Godric Nebelvír

Vložil(a): Arlondia Hawkmoon
Datum: 01. 01. 2006, 22:21:30

Na tuhle myšlenku mě přivedla Alyssa ve svém rozboru o Harryho příbuznosti se zakladatelem.
V době, kdy byla vyřčena věštba, byl Pán zla postaven před důležitou volbu. Longbottom, jehož rodiče byli slavní bystrozorové a tudíž jejich syn mohl být potencionálně nebezpečný soupeř, nebo Potter- syn "odporné malé mudlovské šmejdky"? Brumbál jeho volbu zdůvodnil tím, že si vybral sobě nejpodobnějšího- "dvojí" krve. On sám je dědicem Salazara Zmijozela a jako jediný z jeho potomků byl schopný otevřít Tajemnou komnatu- žádný z jeho předků (čistokrevných!) to nedokázal. Komnata byla Zmijozelův odkaz. Mám za to, že meč byl zase Godricův odkaz- jedině jeho dědic může Meč vytáhnout. Nebelvír věděl, že Salazar stvořil Komnatu s nebezpečnou potvorou, tak dal zkout meč pro svého dědice, aby byl schopen netvora zabít. Bazilišek skutečně zabit byl- Harrym, kterému se podařilo meč vytáhnout (nepřipomíná vám to Artuše a Excalibur?). Fawkes, jehož přesný věk neznáme, Harrymu přiletěl na pomoc. Proč ale nesl klobouk? Musel vědět, co ukrývá. Odkud? Brumbál něco takového podle mě nevěděl. A Fawkes musel také vědět, že Harry z něj dokáže vyjmout meč. Cítil, že je Harry Dědicem?

Dále mě zaujala Tomova záliba v trofejích, z nichž posléze začal vytvářet horcruxy. Při výběru svého soupeře se možná nechal podstatně ovlivnit touto vlastností. Neměl ponětí, kde je Godricův odkaz- proto se také chtěl vrátit do školy, aby ho našel. Když se mu to ovšem nepovedlo, napadlo ho, že by ho mohl mít James Potter, stejně jako Hepziba měla Helgin šálek. Je docela možné, že měl v úmyslu zabít pro jistotu i Nevilla, ale vytvoření posledního horcruxu mělo přednost. Proto potřeboval poslední předmět. Dědictví Godrica. Šel ho hledat do Godricova dolu. A tam zabil Potterovy. Do téhle teorie přimontuju ještě jednu- a sice Lillyina možnost volby. Dával jí šanci žít, ačkoliv ji mohl jednoduše odpravit. Podle mě chtěl nejprve zabít Harryho, potom z ní vymámit, kde je Godricův předmět a pak ji zabít, aby z předmětu udělal horcrux. Tak by se zbavil Dědice Godrica Nebelvíra a z jeho dědictví by si udělal poslední horcrux.
Proto po vyslechnutí věštby pospíchal za Potterovými. Neville mohl mít úžasné rodiče a skvělé schopnosti, ale odvěký nepřítel dědice Salazara, dědic Nebelvíra, mě pochopitelnoul přednost.
Ovšem věštba měla háček, že? :)

Re: Godric Nebelvír
Autor: happy-smile
Datum: 03. 01. 2006, 20:36:23

ale vzdyt JKR rekla, ze Harry neni nebelviruv dedic!!!
dala sem si tu praci a prohledala celej ten dlouhej rozhovor s JKR po vydani Prince (samozrejme to bylo az skoro na konci =/)


MA: Co třeba Harryho rodina – jeho prarodiče – byli zavražděni?
JKR: Ne, tímhle se dostáváme do takové nazáživné oblasti. Coby spisovatel přiznám, že co se děje týče, bylo zajímavější, aby byl Harry úplně sám. Takže jsem jeho rodinu raději nemilosrdně odstranila – samozřejmě až na tetu Petunii. James a Lily jsou pro děj hrozně důležití, ale jeho prarodiče? Ne. A protože mám ráda příběhy svých postav, tady je máte: rodiče Petunie a Lily, to byla normální mudlovská smrt. Jamesovi rodiče už byli starší, když se narodil, což vysvětluje to, že byl jedináček a rozmazlovali ho. Stává se to často, že si lidé na stará kolena pořídí dítě, takže je pro ně takový poklad, který si hýčkají. Věkově byli i na kouzelníky hodně staří. Podlehli nějaké kouzelnické nemoci. To je asi tak vše, co potřebujete vědět. Na jejich smrti není nic vážného ani hrozivého. Prostě jsem se jich potřebovala zbavit, tak jsem je zabila.

MA: Takže tohle zároveň vylučuje i teorii o nebelvírském dědici.
JKR: Ano, přesně tak.

Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Arlondia Hawkmoon
Datum: 04. 01. 2006, 18:49:31

Celej ten dlouhej Rowlin monolog se k Dědictví nevztahuje. Neřeším Harryho rodiče, babičky a dědečky, ale předky před tisíci lety. Jen ta poslední otázečka se dá použít jako důkaz. Jenže! Rowla je všemi mastmi mazaná. Zkus si představit, že Harry je Neb. dědicem. A ty Rowlou. Když se tě někdo zeptá: Je Harry dědicem? Pokud nechceš zalhat, musíš říct ano. Ale pokud ti položí takovouhle otázku, můžeš říct ne. Mysli! Rowla si přečetla určitě stovky teorií o nebelvírském dědici, takže odpověď mohla dát jakou chtěla. Třeba si vzpomněla, že někdo navrhoval Colina jako dědie, takže řekla s klidem ne a nikdo jí nemůže říct, že lhala, když dělala tenhle rozhovor.

Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Lunita
Datum: 03. 01. 2006, 22:55:31

Tak som predsa len mala pravdu. Ha ha há!

Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Esclarte
Datum: 03. 01. 2006, 22:01:19

Což je vlastně hodně konkrétní odpověď, vzhledem k tomu, že se mluvilo jen o Harryho prarodičích (kdyby byl dědicem, nemuseli by mít proto ještě význam zrovna prarodiče).

Re: Godric Nebelvír
Autor: Aries
Datum: 02. 01. 2006, 23:03:25

Jo a ještě k té Lilině šanci - myslím, že by nebyl žádný rozdíl, kdyby ji chtěl zabít hned nebo později. Oběť by fungovala jen v případě, že by ji nechtěl zabít vůbec

Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Arlondia
Datum: 03. 01. 2006, 14:57:29

Jak to myslíš? Vždyť rozdělit duši lze jedině v případě, že dojde k vraždě!

Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Aries
Datum: 03. 01. 2006, 17:14:27

To jsou dvě různé věci. na horcrux chtěl použít Harryho, ale to je jedno, hlavní je, že Lily původně vůbec zabít nechtěl - ani hned ani později, prostě vůbec. Jinak by nefungovala ta ochrana, protože ona by se neobětovala. Není žádná oběť říct zab mě hned a ne až za dvě hodiny, proboha

Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Arlondia Hawkmoon
Datum: 04. 01. 2006, 19:11:08

Neprobohuj hned, nechápeš mě. Nemluvím o Lily, ta pochopitelně zemřít nechtěla ani hned ani pak. Já mluvím o Pánovi zla. Podle mě chtěl udělat následující:
1) Zabít Harryho jakožto hrozbu. (Pokud přijde o život James, no a co)
2) Ukrást Nebelvírův předmět
3) Vzít předmět a Lily a zmizet
4) Vykonat obřad pro stvoření posledního horcruxu => zabít Lily

Ona nevěděla, že má ve skutečnosti v plánu ji později taky zabít. A i kdyby, bylo by jí to jedno. Jen nechtěla, aby přišel o život Harry. Okolnosti už starou magii nezajímají. Tam funguje rovnice obětuješ se = dáš život.

Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Esclarte
Datum: 04. 01. 2006, 19:40:40

To by ale na Lily mohl použít třeba imperio nebo ji omráčit a narvat do tašky. Že ji zabil, to by mohlo znamenat, že pro něj zat tak důležitá nebyla.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Arlondia Hawkmoon
Datum: 07. 01. 2006, 14:28:49

Prosímtě, ten s tím nedělal cavyky. Zabít Harryho pro něj v tu chvíli bylo mnohem důležitější, než stvořit horcrux. Tak důležité, že na nic jiného nemyslel. Byl jak pes, co jde po stopě feny. Nechá se srazit autem, protože má hlavu jen a jen pro stopu. A jemu v tu chvíli bylo jedno, jestli si z ní udělá horcrux nebo ne, důležitější bylo zabít nepřítele.

Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: nifredil
Datum: 03. 01. 2006, 20:03:54

Cimz se dostavame k tomu, proc proboha nechtel zabit Lili? Na ministerstvu by mu nevadilo povrazdit deset deti a prici se mu zabit jednu mudlovskou smejdku?

Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: neviâthiel
Datum: 03. 01. 2006, 21:02:52

Někde se tu motá teorie, že měla být odměnou pro Snapea nebo Červíčka (na jejím místě bych taky dala přednsot smrti).

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Esclarte
Datum: 03. 01. 2006, 22:02:14


Což je další odpověď na starou otázku, co je hjorší než smrt.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: nifredil
Datum: 03. 01. 2006, 22:13:00

no vidiiis, tak jsme vyresili dalsi zahadu:))

I sam Brumbal vi, ze souziti se Snapem ci Cervickem je nejhorsi osud zatimco Voldemort preze vsecko by osobni zivot pred smrti obetoval... hmmm...:))

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Esclarte
Datum: 03. 01. 2006, 22:28:15

Tak ať se ožení s Umbridgeovou.

Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Aries
Datum: 03. 01. 2006, 20:44:58

No jo, ty jsi tady už dost dlouho nebyla:
takže teorie zní: někdo se za Lily přimluvil. Teorie číslo jedna předpokládá, že Snape. Zasloužil si odměnu za to, že voldíkovi řekl věštbu, a protože s Lily kdysi dávno chodil, tak požádal Voldyho, ať mu ji nechá. Voldy mu to slíbil.
Teorie č. 2 - byl to Červíček, okolnosti a zásluhy stejné. lily se mu už dávn olíbila a doufal, že jako u bezdětné vdovy bude mít šanci, zvláš´t když se jí pochlubí, že ji vlastně zachránil.

Re: Godric Nebelvír
Autor: Aries
Datum: 02. 01. 2006, 23:02:03

Mno - spíš bych řekla,ž e když se Harry vydá do godricova dolu, mohl by tam ještě nějakou tu relikvii najít, jak se někde povaluje - ovšem prázdnou, protože Voldy ten poslední horcrux nestihl. Mimochodem - kromě toho meče může být ještě jedna vě,c ktero uby chtěl z Nebelvíra využít, když se k meči nedostal - není možné, že je Godric v Godricově dole pohřbený? Pak by chtěl použít třeba jeh onáhrobek

Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Arlondia
Datum: 03. 01. 2006, 14:59:59

Hm, to také není špatný nápad. S tou relikvií v Godricově dole si nejsem tak jistá. Rozhodně tam nějakou cennost (příp. i víc) najde, jinak by ho tam Rowla neposílala. Ale co se týče dědictví Godrica Nebelvíra, nepřipadá mi pravděpodobné, že by Zakladatelé nechávali více jak jeden předmět.I když meč mohl sloužit jen jako doplnění počtu k baziliškovi, zatímco pravé Dědictví ještě někde zůstávalo. V tomto případě tam ten předmět je na sto procent

Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Esclarte
Datum: 03. 01. 2006, 17:39:25

Počkat, měly ty předměty nějaký zvláštní význam? Bába Hepziba něco takového naznačovala, pohár a medajlón měly býtž opředené nějakými kouzly. Ale myslíš, že po sobě každý zakladatel nechal jednu věc jako zvláštní památku na sebe? Myslela jsem, že Volda se chtěl zmocnit prostě čehokoliv, co se dochovalo z majetku zakladatelů a bylo to hezké.

Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Aries
Datum: 03. 01. 2006, 20:47:34

Myslím, že památku na nebelvíra můžeme vynechat, protože meče se Voldy nezmocnil. Ale jestli měl i něco od Roweny a už to jako horcrux použil - velmi pravděpodobné, rozhodl se použít Nebelvírův náhrobek, když nic lepšího nebylo po ruce. V každém případě horcrux neudělal, protože to nestihl. Když se vrátil, využil pro ten poslední to, co jediné měl po ruce, čili Nagini

Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: neviâthiel
Datum: 03. 01. 2006, 21:05:19

Je možné udělat horcrux ze živého tvora?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: nifredil
Datum: 03. 01. 2006, 21:09:57

s nejvetsi pravdepodobnosti... Brumbal to alespon naznacoval.

jeee! a co kdyz jim je Harry (pomoc, chrante me pred Aries). Pak by se i naplnila vestba (nejak), ze ho vlastne harry takhle muze zabit, ze zabije sam sebe, jako posledni viteal by voldemorta ucinil smrtelnym...eeeh... pak jeste nekdo, kdo by dokazal zabit i smrtelneho Voldemorta... napada me, jak ma Harry zabit vy-vite-koho, kdyz nedokaze ani preprat Snapea?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Esclarte
Datum: 03. 01. 2006, 22:03:28

Nejen před Aries - ruka s hůlkou se hrozivě pozvedá...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: neviâthiel
Datum: 03. 01. 2006, 21:14:20

Tohle už tady před tebou taky někdo nadhodil. Byl by z toho kýč ve stylu jednoduchých amerických béčkových filmů.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Aries
Datum: 03. 01. 2006, 21:08:17

zeptal se Harry Potter.
Nedoporučoval bych to, odpověděl Brumbál.
stačí ti to jako zasvěcená odpověď? :-)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: neviâthiel
Datum: 03. 01. 2006, 21:13:24

Proč ale potom dělal Voldemort horcrux z Naginiho?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Esclarte
Datum: 03. 01. 2006, 22:05:19

Hlavní problém: Nagini dřív nebo později chcípne! A spíš dřív, protože když Voldemort ve své poloexistenci do nějakého hada vlezl, ten z toho brzy zdechl.
Nápad mého bratra: Voldemort si schová jeho mrtvolu a přibije si ji na dveře jako Morfin.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelví
Autor: neviâthiel
Datum: 03. 01. 2006, 22:24:23

No právě proto jsem se ozvala.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelví
Autor: Esclarte
Datum: 03. 01. 2006, 22:29:23

No tak už víme, k čemu měl Morfin hada na dveřích.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelví
Autor: Aries
Datum: 03. 01. 2006, 22:44:16

Jenže Morfin umřel? Asi se chystal Raddla zlikvidovat taky

Re: Godric Nebelvír
Autor: Lunita
Datum: 02. 01. 2006, 01:21:05

Toto všetko znie pekne, ale stále mám ten pocit, že Rowla niekde poprela, že Harry je Godricov potomok...

Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Ebženka
Datum: 02. 01. 2006, 13:07:08

zastávám teorii, že existují i jiné dědické linie než ta genetická. Harry podle mne může být dědicem Nebelvíru, i když s ním třeba není příbuzný. Prostě je jeho dědicem svou povahou a duševním spřízněním.

Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Arlondia Hawkmoon
Datum: 02. 01. 2006, 16:20:54

To by taky šlo, ale ne v HP. Rowla snad na každé stránce používá slovo "krev", ať už ve formě "čistokrevný", "krvezrádce", "dvojí krve" a miliony dalších způsobů. Všude se tam manipulue s krví a geny, proč by tedy teď měla měnit formu? Hehe, třeba to prokombinuje s věštbou a Harryho zbraní, Harry se bude muset zamilovat do Godrica, hehehe

Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Ebženka
Datum: 02. 01. 2006, 22:36:45

no, třeba je to s tou krví právě od Rowly geniální bouda na nás fanoušky? Třeba v sedmém díle slavnostně popře všechno, o čem nás do té doby přesvědčovala? Spousta autorů to tak udělalo. Třeba takový Nietsche.
To by byl red herring jako velryba.
"sorry, milí potterofilové. Vím, že si myslíte, jak u těch kouzelníků funguje genetika. Ale všechno je jinak! Polovina Weasleyových dětí je adoptovaná a jejich rodiče jsou neznámí! Harry je zavržený vlastní nemanželský syn Petunie, kterého se Lily ujala, aby zakryla hanbu své sestry! A přesto je dědicem Nebelvíra! "

Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Arlondia
Datum: 03. 01. 2006, 15:01:45

Ohromný tlemík

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: neviâthiel
Datum: 03. 01. 2006, 21:07:11

Telenoleva:)

Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Esclarte
Datum: 02. 01. 2006, 17:48:29

Stejně, pkud měl Godrik děti, mohlo by v současnosti běhal po světě třeba milión jeho potomků.

Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Arlondia
Datum: 03. 01. 2006, 15:11:03

Jo, ale s takovou kapkou jeho krve, že by neměla význam. Co já vím, třeba ji má i Hermiona Dědic musí pocházet z přímé linie otců, po přeslici by to podle mě nešlo, kó kdyby si jeho potomci ustavičně brali mudly.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Aries
Datum: 03. 01. 2006, 17:16:14

Tak po přeslici by to nešlo? To by ti Voldy pěkně poděkoval

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Arlondia Hawkmoon
Datum: 04. 01. 2006, 19:06:39

To je vlastně fakt... Navíc, kdyby to jelo jen po meči, jak by došlo ke změně jmen (Zmijozel -> Gaunt -> Raddle, Nebelvír -> Potter) ?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Esclarte
Datum: 03. 01. 2006, 17:42:25

No vida, tady to máme. Pokud se dědictví váže na krev, nemělo by záležet na pohlaví předků. Ledaže by to byla nějaká genetická informace, která se zpravidla předává jen mužským nebo jen ženským potomkům.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Tonks
Datum: 03. 01. 2006, 19:59:03

Co takhle mitochondriální DNA?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelví
Autor: neviâthiel
Datum: 03. 01. 2006, 21:08:04

Ale to byl nemohla být Merope Zmijozelova dědička po otci.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Godric Neb
Autor: Tonks
Datum: 03. 01. 2006, 21:59:59

Zbývá jen stará Hebzibah...

Re: Godric Nebelvír
Autor: erebus
Datum: 01. 01. 2006, 22:49:53

Ta tvoje teorie neni vůbec špatná a napadlo mě při ní ještě něco: Třeba si Voldemort řek, že když nenašel Nebelvírovo děditctví, udělá horcrux z mrtvoly jeho dědice..Harryho. Třeba se mu to nakonec povedlo, s tim rozdílem, že Harry přežil a von to neroschodil...možná...

Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Christy
Datum: 02. 01. 2006, 17:36:47

"z mrtvoly" - je bezpečné udělat si horcrux z mrtvoly? Když se rozkládá? Leda že by ho Voldy strčil do mrazáku, ale jsem zastáncem teorie, že Harrry NENÍ horcrux. Muselo by se to na něm projevit a Voldy by ho nechtěl tisíckrát zabít.

Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Esclarte
Datum: 02. 01. 2006, 17:39:59

Dobrý rozbor. Ledaže by si vylouhoval kostičky a vložil horkrux až do nich.

Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Christy
Datum: 02. 01. 2006, 18:01:44

A ani to není jisté. Kosti se nakonec po stoletích taky rozloží a jestli chce být Voldy nesmrtelný, má problém.

Re: Re: Re: Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: neviâthiel
Datum: 03. 01. 2006, 21:09:02

Jo, tak tohle popírá, že je horcruxem Nagini. Ta přece není nesmrtelná.

Re: Re: Godric Nebelvír
Autor: Arlondia Hawkmoon
Datum: 02. 01. 2006, 16:42:15

Že by se k tomu rozhodoval, na to podle mě neměl čas. Spíš se po tom předmětu chtěl teprve porozhlédnout, až bude Harry nebožtíkem.

  << Zpět