Záloha diskusního fóra fmseznam.cz (10/2005 - 30.1.2006)


  << Zpět

jen takový dodatek

Vložil(a): Neville L.
Datum: 29. 12. 2005, 20:08:08

Máte pravdu s tím že v angličtině je poněkud(dost)jiný slovosled a tak to nemůže být přesně tak jak jsem to napsal,ale ten základ zůstává stejný -domnívám se že by J.K.R. nemluvila na konci příběhu o Harryho jizvě,pokud by ho nechala zabít(o něja kou jinou jizvu asi těžko půjde).Na druhé straně jste si už taky jistě všimly že se J.K.R. jistě drží nějaké osy příběhu kterou má dopředu nalinkovanou,ale Harrymu se tam stávají některé věci přesně v době kdy by bylo možné že by se přihodily jí.Prvně jsem si toho všiml při četbě čtvrtého dílu-Harry tam má veliké problémy s novinářkou,tam jsem si uvědomil že to začalo už ve druhém díle ve chvíli kdy si nakupuje učebnice a seznámí se se Zlatoslavem Lokhartem.Domnívám se že přibližně někdy v téhle době už začínala být slavná a novináři jí začali lézt na nervy.Ve čtvrtém a hlavně v pátém díle se politici dostávají do silně negativních rolí a to je přibližně v době kdy se stává tak populární aby se o ni politici začali zajímat(využijou každou příležitost jak získat nějaké hlasy).No a poslední díl psaný v době kdy se hodně lidí živí na tom že brojí proti brutalitě v dětských knížkách(mimochodem já si myslím že pokud tam J.K.R. nějakou má tak zapadá do příběhu)ukazuje politiky v tom nejhorším světle jak je jen možné.
No a k tomu kde jsem se dozvěděl že poslední slovo příběhu má být jizva-J.K.R. to řekla v jednom rozhovoru který jsem četl někdy před měsícem,nebo dvěma?Myslím že by s ho ještě mohla najít pokud budeš trošku(dost)hledat.

Re: jen takový dodatek
Autor: Neville L.
Datum: 08. 01. 2006, 20:59:29

Jenom se moc omlouvám že jsem zapomněl že než klikneš na Emmersona musíš nejdřív na ikonku J.K. R.,ale jak vidím tak v pohodě tak čau!!!

Re: jen takový dodatek
Autor: Christy
Datum: 30. 12. 2005, 20:54:59

Všimla jsem si takové hezké věci u Brumbála, která dokazuje tvoji teorii, že Rowla píše tak trochu za sebe:
V HP6 Brumby neustále a velmi důrazně vysvětluje Harrymu, že věštba nemá až tak zásadní význam, a Harry to poměrně tupě nechápě, aby to Brumbál mohl říci ještě důrazněji.
Podle mě to jednoduše byla odpověď na nekonečné fanouškovské a novinářské dotazy ("Kdyby Harry spadl ze schodů a zlomil si vaz, zemřel by? Vždyť ale věštba říká, že..." atd. atd. )

Re: jen takový dodatek
Autor: Elik
Datum: 30. 12. 2005, 19:51:22

Stejně tak jako:
A Harrymu zmizela jizva.
Harry se usmál a čupřinu vlasů si připlácl, aby nebyla vidět jeho jizva.
Harryho tělo leželo bez známky života na zemi, jen do temnoty kolem zářila zvláštním svitem jeho jizva.

Takže z toho, že poslední slovo je jizva se nedá usuzovat, jestli zemře nebo ne... Navíc i v angličtině se dá porušit slovosled...

Re: Re: jen takový dodatek
Autor: Sheila
Datum: 30. 12. 2005, 21:14:25

no taky myslím...nemůžeme to vlastně ani odhadovat..všechno se ještě může změnit

Re: jen takový dodatek
Autor: katka
Datum: 30. 12. 2005, 09:31:25

takova mala pripominka::: jo jizva, jenze (tady je to jenze), diky tomu ze rikas ze mame jiny slovoslet, tak to vubec neznamena ze v nasem prekladu to musi byt taky jizva, muze to byt harry, nebo cokoli jinyho....

Re: Re: jen takový dodatek
Autor: Sheila
Datum: 30. 12. 2005, 21:16:16

ano..Medek si tam může dát cokoli....i když..možná to tam bude mít nějaký spešl význam

Re: jen takový dodatek
Autor: Aries
Datum: 29. 12. 2005, 20:20:00

Ten postřeh s novináři je dobrý.
Já bych jen docela ráda měla nějaký naprosto věrohodný pramen, čili osobně Rowlu, kde se sktuečně potvrzuje, že poslední slovo knihy je skutečně jizva. Jestli to není náhodou taková ta stokrát opakovaná legenda, co se stává pravdou.
Jinak v angličtině by to slovo muselo být asi předmět, ne?
Takže třeba "hele, on už nemá jizvu" nebo "Harry si navyklým způsobem zakryl jizvu"

Re: Re: jen takový dodatek
Autor: Neville L.
Datum: 08. 01. 2006, 06:56:46

Ahoj tady Milan.Moc se Ti omlouvám že jsem tak dlouho nepsal,ale nemám přístup na počítač vždycky když potřebuju a dalo mi docela dost práce najít co jsem potřeboval.Tak ta poznámka o jizvě je k mání na mugglenetu,najdeš tam ,,Emersonův rozhovor s J.K.Rowling"a klikni si na druhou část,mimochodem i v té první a třetí jsou velice zajímavé věci (já jsem to sice četl teď přez noc,ale přesto že jsem u toho napůl spal -no moc zajímavé...
ČAU!!A fakt promiň že to tak dlouho trvalo Milan

Re: Re: Re: jen takový dodatek
Autor: Aries
Datum: 08. 01. 2006, 11:33:47

OK, díky, takže beru na vědomí, že je to fakt. tak uvidíme, jak se to vyvrbí.

Re: Re: jen takový dodatek
Autor: Sheila
Datum: 30. 12. 2005, 21:11:30

Nechci být pesimista...ale co takhle:
Plakala, protože si uvědomila, že už nikdy neuvidí jeho zelené oči, neposlušné vlasy, ani to, čím to všechno začalo-jeho nachovou jizvu......

Re: Re: jen takový dodatek
Autor: katka
Datum: 30. 12. 2005, 09:34:07

ale ne, muze to byt i podmnet, kdyz se na to podivas z jine stranky: Zbyla jen jizva, diky jinemu slovosletu...(vis vyse)

Re: Re: Re: jen takový dodatek
Autor: Lunita
Datum: 30. 12. 2005, 13:49:38

Ale v angličtine je podmet vždy na prvom mieste.

Re: Re: Re: Re: jen takový dodatek
Autor: Sheila
Datum: 30. 12. 2005, 21:12:38

no prave jako podmet to byt nemuze

  << Zpět