Záloha diskusního fóra fmseznam.cz (10/2005 - 30.1.2006)


  << Zpět

Kouzlení bez hůlek - důkaz

Vložil(a): Aries
Datum: 26. 12. 2005, 19:03:40

Nějak jsme se nehsodly s Angel of Music ohledně otázky kouzlení bez hůlek. jsem celkem ochotná věřit, že největší čaroděj všech dob Brumbál umí neverbální kouzla bez hůlek (do toho nepočítám přemísťování a podobné triky, které každý dělá bez hůlky). Takže prosím o radu: Je někde v kterékoliv knize scéna, která by jednoznačně dokazovala, že Brumbál takovým způsobem kouzlí?

Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: emmelline
Datum: 28. 12. 2005, 20:56:52

A čo Quirell? Kúzlil bez slov aj bez paličky, iba udržiaval očný kontakt – čiže díval sa na Harryho, ktorému začaroval metlu na metlobale (v 1. HP). Keď Hermiona pozerala ďalekohľadom, videla iba Severusa ako čosi mrmle. (Neskôr sa ukázalo, že protikliatbu). Quirell stál blízko neho. Keby kúzlil paličkou, alebo hýbal perami, Hermiona by si to pravdepodobne všimla. Kúzlo prestalo vtedy, keď doňho Hermiona náhodou strčila a on stratil očný kontakt. Tak to povedal aj Harrymu v tajomnej komnate. Je otázne, či kúzlil Quirell, alebo jeho prostredníctvom Voldemort . Brumbála si nepamätám, že by takto kúzlil.

Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: emmelline
Datum: 29. 12. 2005, 01:03:24

Spomenula som si:
Dumbledorová riaditeľňa – 1. Kingsley niečo zašepkal a začaroval zradkyňu Marietu Edgecombovú – bez použitia prútika.

2. Keď chcel minister mágie zatknúť Dumbledora (po odhaleni DA) a vyťahovall svoj prútik – v miestnosti sa zablysol pás strieborného svetla, ozvalo sa tresknutie ako pri výstrele, druhý záblesk, čo malo za následok zdemolovanie Dumbledorovej riaditeľne a omráčenie ministra Fudgeho, Kingsleyho, Umbridgeovej, Dawlisha, len Harry, Marietta a Gonagallová ostali neomráčení, lebo sa kúzlu Dumbledora vyhli, Dumbledor sa s nimi chcel porozprávať, kým sa omráčení nepreberú. Vtedy Dumbledore nepoužil prútik ani žiadne zaklínadlo nevyslovil.


Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Lunita
Datum: 29. 12. 2005, 01:07:39

1. Myslím, že mal prútik.
2. Takéto mocné kúzlo by Dumbledore nevedel použiť bez prútika. Možno to bolo len nonverbálne kúzlo, a prútik sme si ani "nevšimli". Ale nechcem sa hádať. Už som dnes niekde spomenula, že HP5 som už dávno nečítala, a poriadne si niektoré veci ani nepamätám...

Re: Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: emmelline
Datum: 29. 12. 2005, 01:20:40

Nie, nemohol mať prútik. Všetky pohľady zúčastnených boli upreté naňho. Asi by nebol taký rýchly, aby ten prútik nepostrehli v jeho rukách. A asi by vytiahli prútiky aj ostatní. A on chcel, aby ostatní nepostrehli, že boli dlhšie omráčení, a že sa vôbec s Gonagalovou rozprával. Malo to tak vyzerať, že ten záblesk a zvukový doprovod súvisel s jeho zmiznutím z miestnosti. Takže vlastne ostatní nemali ani vidieť prútik a ani počuť zaklínadlo.

Re: Re: Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Aries
Datum: 29. 12. 2005, 14:48:05

Pravda. jenže jak Umbridgeová chytla Mariettu a pak se jakoby spálila, tak v ten moment Brumbál vytáhl hůlku. Te´d jsem se na to koukala. Mohl ji pak držet v ruce celou dobu, aspoň jsem si nevšimla,ž e by se psalo, že ji zase schoval. Jinak Brumbál kouzlí neverbálně skoro pořád.
Ale ten Quirel je dobrý příklad. Taky kouzlo bez hůlky udělal minimálně třikrát Harry - když nechal tetě Marge vybuchnout tu skleničku, když ji nafoukl, a potom v pětce, když ztěžknul, aby ho Vernon musel pustit.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: emmelline
Datum: 29. 12. 2005, 15:12:44

Veru, vytiahol prútik; máš pravdu.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Esclarte
Datum: 29. 12. 2005, 15:02:51

To byly zřejmě nevědomé projevy jeho kouzelné moci, jako to, co prováděl před nástupem do Bradavic. I když ta Marge - v tom bylo asi víc.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Aries
Datum: 29. 12. 2005, 15:12:10

To bylo schválně. Ale u kouzelníků se projevuje nahromaděná negativní energie sršením jisker z hůlky, jednou se to stalo Snapeovi a jednou Harrymu. Když hůlku zrovna neměl, tak to asi šlo i bez ní tímhle způsobem.

Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Ioreth
Datum: 28. 12. 2005, 21:54:26

Taky na konci Quirrell Harryho spoutal lusknutím prstů.
Myslím, že kouzlit bez hůlky jde a hůlka funguje jako nějaký zesilovač.

Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: neviâthiel
Datum: 29. 12. 2005, 00:44:32

Zesilovač a směrovač. Hůlku považuji za pomocníka k ovládnutí a spoutání magie - když se student naučí používat hůlku, přestane barvit učitelům vlasy na modro a lítat po střechách.
Je legrační, že jsem na tohle přišla, když jsem si vzpomněla na scénu ze seriálu Stagate - jedné z hlavních postav vrazí její otec do rukou mimozemskou zbraň a na její prostesty, že to neumí ovládat, řekne: "Tak síla je v tobě, tak ji použij!"

Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: emmelline
Datum: 29. 12. 2005, 00:26:08

Alebo prútik funguje aj ako smerovateľ - ukáže na ktorú osobu je kúzlo namierené, ktorým smerom má kúzlo ísť, napr. v 5. HP Bellatrix ponad plece vystrelila zaklínadlo, poprípade ukazovateľ - ukáže na predmet, ktorý sa má pretransformovať, premiestniť, zmeniť na prenášadlo, zdôrazní razanciu kúzla - ..."dlho a plynulo švihol prútikom ... had vyletel vysoko" ... ; ...zamával ním, akoby plieskal bičom ..."

Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Lunita
Datum: 28. 12. 2005, 21:59:20

No presne. Aj Brumbál lúskne prestami a taniere vo veľkej sieni sa naplnia jedlom.

Re: Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Aries
Datum: 29. 12. 2005, 14:50:25

ale to nebylo jeho kouzlo ale signál pro skřítky, že už můžou servírovat

Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Schwank
Datum: 28. 12. 2005, 17:18:25

teď mě tak ještě napadlo, že skřítci umějí náramně kouzlit bez hůlek, třeba takový Dobby a jeho dortíček :)))

Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Zlatoslav Lockhart
Datum: 27. 12. 2005, 23:00:20

Neverbální kouzla jsou přece ta, u kterých se hůlky používá, jen se nevysloví zaklínadlo.

Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Annika
Datum: 27. 12. 2005, 20:00:47

Sice si žadnou scénu nevybavuji, ale myslím si, že by to šlo, vždyť i Harry nafoukl tetu Marge bez hůlky, takže proč by to nemohl udělat Brumbál...

Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Lunita
Datum: 26. 12. 2005, 23:25:25

Pri neverbálnych sa väčšinou používa prútik, nie? Ale určite sa to dá. Napr. taká legilimencia. Snape používal na Harryho kúzlo Legilimens (či tak dáko. Ten názov teraz neviem, ale to nie je podstatné). Ale keď čarodejník bežne "číta myšlienky", nepracuje s prútikom. Jednoducho sa dostane domysle iba silou vôle a nie nejakým kúzlom. Teda aspoň tak to chápem ja. A ak to tak nie je, tak určite sa používa aj čarovanie bez prútika. Napr. vo filme (viem, že HP film je niečo iné ako kniha, ale predsa len film vychádza z knihy) Brumbál rukou zapáli a zhasne sviečku. Síce film je film, a kniha je kniha, ale takéto jednoduché kúzlo by najväčší mág mohol vedieť bez prútika. Ak nie... Čo takto patronus? Ale teraz myslím tie správy, nie kúzla proti dementorom. Teraz si neviem spomenúť, či pritom kúzelníci čarovali. Alebo to asi bude len ďalšie neverbálne kúzlo, pri ktorom sa prútik používa, len to nie je spomenuté?

Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Esclarte
Datum: 27. 12. 2005, 12:46:19

Malí kouzelníci čarují bez hůlek, ale vypadá to, že neuvědoměle, že jim to prostě přijde samo. Jako když se Harry dostal na střechu nebo nechal zmizet sklo akvária. Divné na tom je, že od té doby, co začal chodit do Bradavic, tohle jako by přestalo (akorát bez hůlky nafoukl Marge). Tom Rojvol Raddle to ale uměl ovládat a používat záměrně. Když to uměl jedenáctiletý nestudovaný kluk, i když mimořádně talentovaný, měl by to zvládnout Brumbál taky.

Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Lunita
Datum: 27. 12. 2005, 13:04:30

Súhlas.

Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Aries
Datum: 27. 12. 2005, 11:10:54

Při posílání zpráv po patronovi hůlky používali.
Ono šl ov podstatě o to, jestli by byl Brumbál schopný na té věži udělat nějaké kouzlo na svou obranu, i když neměl hůlku. vyplývalo by z toho, že pokud to jde a neudělal to, tak nechtěl, což by byla teorie ve prospěch snapea. Mně se to teda vůbec nezdá, ale říkala jsem si,ž e by nebylo špatné znát víc názorů

Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: nit.rob.ran
Datum: 28. 12. 2005, 21:09:37

Myslím, že Brumbál byl tak oslabenej, že by se na zaklínadlo bez hůlky nezmohl

Re: Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Aries
Datum: 29. 12. 2005, 14:52:39

Já mám takovou teorii, že se možná pokusil. Pokud se pokusil nějak čelit té kletbě, třeba kouzlem protego něbo něčím takovým bez hůlky, tak potom by se tím dala vysvětlit ta nepřiměřená reakce, kdy ho to vyhodilo přes zábradlí

Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Christy
Datum: 27. 12. 2005, 17:48:03

Ohledně Brumbála na věži...tedy, asi ještě SPOILER, ale napadlo mě, že onen lektvar mohl postupně vyčerpávat magickou moc. Samozřejmě u kapacity jako Brumbál to trvalo dlouho a Brumby ještě mohl posílat lehčí kouzla typu Perfictus totalus, ale bránit se před Avadou už nemohl. A nejen kvůli tomu, že byl bez hůlky..

Re: Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Aries
Datum: 29. 12. 2005, 14:53:30

to je výborný nápad

Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Lunita
Datum: 27. 12. 2005, 13:08:34

Keby Albus chcel, mohol premôcť všetkých. Ale možno bol so Snapom dohodnutý (ako sa tu hovorilo už veľa ráz), alebo len jednoducho pochopil, že je koniec. Nebál sa smrti, a ak toto mal byť jeho koniec, nechcel to meniť. Možno sa dal zabiť aj kvôli tomu, čo vypil, ak je pravda to, že tá látka obsahovala nejaké nežiaduce látky, s ktorými sa nedalo bojovať. Brumbál nechcel ohrozovať študentov a iných, a tak sa nechal zabiť.

Re: Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Esclarte
Datum: 27. 12. 2005, 13:11:41

Brumbál byl určitě dost oslabený a navíc nepravý Moody říkal, že proti Avada Kedavra není obrana. takže tu by asi neodrazil ani v plné síle.

Re: Re: Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Lunita
Datum: 27. 12. 2005, 13:41:34

áno, bol oslabený. Okrem toho dá sa pred Avadou ubrániť Protegom? Kúzlo sa proste odvráti. Ale v takom oslabení by bez prútika nezvládol odvrátiť Avadu ani Brumbál...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Rosselanor Loke
Datum: 29. 12. 2005, 14:43:09

Ale měl Fawkese.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Esclarte
Datum: 29. 12. 2005, 14:49:35

No jo! Kde se ten pták poflakoval?

Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Maya
Datum: 26. 12. 2005, 20:53:24

Myslim, že někde v jedničce někdo říká, že bez hůlek jdou dělat jenom nějaký jednouduchý kouzla, ale nejsem si jistá, každopádně o neverbálních se tam nemluví.

Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Schwank
Datum: 26. 12. 2005, 20:14:39

hmmm a co jak se vracejí na košťatech a Brumbál cosi mumlá a tím zruší ochranu Bradavic, aby se dostali dovnitř, tam snad hůlku nepoužívá? i když to zase není neverbální ..

Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Aries
Datum: 26. 12. 2005, 20:31:31

To je pravda - tak to by byla jedna věc

Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: dannymark
Datum: 26. 12. 2005, 19:15:49

Nejsem si něčeho takového vědom. Nebo tam snad nějaká taková scéna je?

Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Aries
Datum: 26. 12. 2005, 19:26:35

Já si právě myslím, že není

Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: šušeň
Datum: 26. 12. 2005, 19:31:01

já si to taky mysim

Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: šušeň
Datum: 26. 12. 2005, 19:11:53

o žádné scéně nevím,ale podle mě jde kouzlit pouze jen tak neurčeně,že se prostě až tak dobře netrefíš a někomu to nede vůbec.. I když,když to zvládl voldy už v dětství,brumbál to umí určo taky,ale určitě to nedovedl k dokonalosti

Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: neviâthiel
Datum: 27. 12. 2005, 17:12:44

Nemůže to nějak souviset s ovládáním vlastních citů? Brumbál má být "tak trochu blázen", přece jen se občas chová velmi nenuceně. Voldemort je v tomhle jasný.
Je tedy možné, že by oba mohli kouzlit bez hůlky, a Brumbál v tom myl možná lepší, protože Voldemort z něj má vítr.

Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: Esclarte
Datum: 27. 12. 2005, 17:22:28

Anebo je to tak, že kouzelníci obvykle hůlku nosí pořád při sobě, takže už s ní jaksi počítají za všech okolností a nijak moc nerozvíjejí své schopnosti kouzlit bez ní.

Re: Re: Re: Re: Kouzlení bez hůlek - důkaz
Autor: neviâthiel
Datum: 27. 12. 2005, 17:49:38

Já už to pozoruju nejen u kouzel. Vždyť když Hermiona dá Malfoyovi pěstí, tak je to senzace. Bez těch hůlek se kouzelnická omladila ani poprat neumí... (někteří to neumí ani s nimi:)

  << Zpět